AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 05. 13.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 13.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 13.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 13.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 05. 13.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Készítettem ajándékba néhány unikornist a nyomtatóval. Ennek kapcsán ismerkedjenek meg a makettezés két alapfelszerelésével, a festékszóró pisztollyal és az akrilfestékkel.

Mindig tiszteltem a modellezőket. Nemcsak a hungarocellből, balsafából aprólékos gonddal maketteket, modelleket és diorámákat készítő mesterekkel, hanem a bolti összerakós készletet festegető-matricázó embereket is. Éles szem, történelmi ismeretek és végtelen türelem szükségeltetik a holt anyagból milliméteres kidolgozottságú tárgyakat készíteni. Talán a vasútmodellezésben csúcsosodik ki ez a hobbi, mert a fenti ismérveken felül drága mulatság is.

 A 3D nyomtatás gyógyírt jelent a tárgykészítés aprólékosságát nem vállaló, de elszánt aspiránsok gondjaira. Letöltött modelleket vagy szabadjára engedett fantáziával, tervezőprogrammal készített terveket olcsón, bár hosszú idő alatt lehet készíteni. Viszont ezek egy- maximum két színben pompáznak (kapható kétfejes nyomtató, mely képes vegyíteni különböző színű anyagokat).

Másrészt a műanyag eredeti színe nem igazán megkapó és élethű. Továbbra is szükség van hát a festésre. Ennek egyik eszközével, a festékszóróval és hozzá kapott makettező festékekkel ismerkedtem a minap. Előtte kinyomtattam és lecsiszoltam az uníkornist. Dicsérjétek az ABS-t feleim, mert sokkal jobb, mint a PLA. Szilárdabb, jobban tapad a tárgyasztalhoz és csiszolható is.

Itt az ideje kinyitni a "Conrad kezdő festékszóró készlet" dobozát, amihez egyelőre a kifejezetten festékszóró pisztolyokhoz rendszeresített "Préslevegő 750 ml" meghajtást választottam. Ha alakul a festés (amit nagyon nem szeretek, főleg ilyen finom kivitelezésben), még szó lehet egy kompresszorról is.

Saját márkás gyártmány, a Conrad erőssége az elektronika és makettezés. A pisztolyforma festékszóró az első néhány használatkor magában rejti, hogy valódi pisztolyként fogjuk a kezünkbe (azaz fordítva) és a tetején található gombot megnyomva jól tenyéren festjük magunkat.

Pisztolytest, festéktartály, gumitömlő illetve a levegőtartályhoz csatlakozó, állítható szelepsapka. A doboz tartalmaz  egy kompresszor csatlakozást is.

Íme az összeszerelt készülék. A szett alkalmas lehet még például számítógép-takarításkor, mikor a porcicákat és leülepedett port kell kifúvatni eldugott helyekről.

Műszaki adatok:
- szórófej átmérője    0,5 mm
- festéktartály űrtartalma    22 ml
- üzemi nyomás    1-2,4 bar
- levegőtömlő    1,8 m

Készítsünk elő néhány segédeszközt is. Tégelyek festékkeveréshez, injekciós tű az adagoláshoz, ecsetek és csipesz (megfogni a tárgyat). Szükségünk lesz még törlőrongyokra és néhány csempére vagy műanyag lapra, melyekhez nem tapad hozzá a száradó makett.

Idézem a használati utasítást továbbiakban (magyar nyelvű és le is tölthető pdf formátumban), hiszen ennél okosabbat nem tudnék írni. A festést az unikornisokon és egy M577 páncélozott harcjárművön próbáltam ki (mely rövid és kudarcos szerepben bukkant fel az Aliensben pár évszázaddal ezelőtt).

Húzza le a festékszóró pisztolyról a festéktartályt előrefelé a tartójáról.

Csavarja le a festéktartály fedelét, és töltse meg megfelelő hígítású festékkel.

A festéket sokkal jobban fel kell hígítani, mint amikor normál ecsettel hordjuk fel. Tejszerű konzisztenciája kell, hogy legyen.

Csavarja teljesen hátra a szeleptüskét (a sűrített levegő palack csatlakozón a felső csavar). Csavarja fel a sűrített levegő palack csatlakozóját a sűrített levegő palackra. Kösse össze a levegőtömlőt a sűrített levegő palackon lévő tömlőcsatlakozóval.

Nyissa ki a sűrített levegő palack szelepét (csavarja be a szeleptüskét). Állítsa be a levegőszállítást a sűrített levegő palack használata esetén a szeleptüske forgatása által.

Mielőtt elkezdené a festékszórást a befestendő felületre, célszerű először egy próbaszórást végezni egy darab papírra vagy fémlemezre abból a célból, hogy beállítsa a megfelelő szórásképet, és ellenőrizze a festék megfelelő konzisztenciáját. A festékszórófej forgatásával állítható be a szóráskép. Addig kísérletezzen, amíg meg nem találja az alkalmazásnak megfelelő beállítást.

Nyomja be a működtetőkart a festékszórás megkezdéséhez. Vezesse nyugodtan és egyenletesen a szórópisztolyt a felület fölött. Kezdje el a szórási mozdulatot, még mielőtt benyomná a működtetőkart, és annak a felengedése után is folytassa még egy kis ideig ezt a mozdulatot. Az egyes szórási fázisok között tartson egy kis szünetet, hogy a festék megszáradhasson, és ne képződhessenek „tasakok”.

A második réteg már teljesen elfedte a műanyag szürke színét és kellemesen matt színnel borította a tárgyakat. Az akrilfesték nem olcsó, minden csepp számít. Viszont gyorsan szárad, jól tapad és tényleg csinosan fest a végeredmény. Széles palettán elérhető a választék, a makettekre jellemző zöld-barna-sárga (harci jármű terepszínek jellemzően) színekből több árnyalat is kapható. A választást megkönnyíti az adatlapon megadott RAL színkód, mellyel azonosíthatjuk a kívánt festéket.

Karbantartás és ápolás
Minden egyes használat után gondosan tisztítsa meg a szórópisztolyt. Ne hagyja hosszabb ideig tisztítatlanul heverni. A szórópisztoly különben használhatatlanná válik. Tisztítás közben ne alkalmazzon mechanikai erőszakot, mivel egy precíziós szerszámról van szó, amely nagyon sérülékeny. Ürítse ki a festéktartályt a szórási művelet befejezése után úgy, hogy kiönti belőle a festéket, és a festékmaradványokat kipermetezi.

Tisztítsa meg a festéktartályt vízzel, ill. oldószerrel (az alkalmazott festékfajtának megfelelően), és egy ecsettel vagy más alkalmas szerszámmal. Töltse meg újra a festéktartályt vízzel vagy megfelelő oldószerrel, és permetezze ki, amíg ki nem ürül. Ismételje meg ezt a műveletet kétszer- háromszor, amíg el nem tűnik az összes festékmaradvány. A levegőszelepet és a festékszórófejet a tisztításhoz le is lehet csavarni. Az elhasznált terméket az érvényes törvényi előírásoknak megfelelően kell eltávolítani.

Egy szín nem szín, tehát ecsettel megfestjük az apró részleteket. A tárgytervezéskor tekintettel lehetünk a későbbi utómunkálatokra, például a különböző árnyalatú alkotóelemeket külön is nyomtathatjuk. Festés után összeillesztjük, így a remegősebb kezűek sem rontják el az ecsetelést. Ez a módszer méretkorlátos. Az unikornisnál tervezője utólag beragasztható szemeket gondolt, de olyan apró lett a tárgy, hogy a nyomtató megkuszálta és ragasztani is nehéz lett volna. Ezért szoftveresen ragasztottam rá a szemeket. A csoportképen látnak egy apró unikornist szemgolyó nélkül, mintegy összehasonlítási alapként.

Még kalapot is nyomtam némelyik fejébe, hogy azonosíthassuk nemileg a kis lovat, mint a közillemhelyek ikonjain a megfelelő bejáratot. Ennek az egynek megfestettem a szemgolyóját, mérsékelt sikerrel.

Nehéz szemeket festeni. Elég egy rossz pöttyentés és az aranyos állatból egy sanda tekintetű vagy kancsal lény lesz, akitől megijednek a gyerekek, esetleg elkezdenek közgazdaságtant tanulni. Az unikornis alkotója felragasztható matricákkal sietett segítségünkre és hatalmas, ártatlan mangaszemeket készített. A modellek nagyításakor természetesen a matricákat is át kell méretezni.

Farok következik. A tervből nyomtathattam volna sörényt és farkat, de az nem annyira természetes, mint egy fonálból készült, lengedező, fésülhető szőrzet. Lyukat fúrunk a fenekébe a drót rögzítéséhez.

Rácsavarjuk és ha ügyesen hajlítjuk, akkor nem is látszik a fém, illetve stabilan rögzíthetjük, akár ragasztás nélkül. Ezután méretre vágjuk a fonalkorbácsot.

Az összkép nem egy gyári kivitelezést mutat, de élőben aranyos. Nyomtatóval - a rétegezett felület miatt - amúgy sem tudunk fröccsöntött simaságú tárgyakat készíteni. Ezek 0.2 mm rétegvastagsággal készültek, dupla finomsággal (0.1 mm) a nyomtatási idő is duplázódna. Annyival nem lesz szebb, tehát vagy csiszolni kell több menetben a tükrös felület eléréséhez, vagy pár órát acetongőzben párolni, amitől finoman megfolyik az anyag. Vagy elolvad.

Ez a sorozat nem a nyomtató használatának titkairól, műszaki tippekről szól, hanem a berendezés felhasználásának lehetőségeiről, újabb és újabb ötletekről. Az unikornisok is egy olyan alkalmazhatóságra mutatnak rá, mely teljesen egyedi tárgyak készítésére nyújt eszközt. Egy ajándék például sokkal kedvesebb, ha ráutaló célzást rejtünk bele. Az unikornis kalapja egyik kedvenc boogie zongoristám védjegye, így ha neki adnám, biztosan örülne.

A festés kibővíti eszköztárunkat, még inkább a végtelen felé tolva tervezői-alkotói lehetőségeinket és ha pusztán gazdasági szempontokat tarunk szem előtt, még a kedvező "gyártási" költséget emelem ki. Számszerűsítve, a legnagyobb unikornis 12 gramm anyaga 96,- Ft, nyomtatási és festési költséggel együtt 120,- Ft.

Ez a festékszóró kezdőkészlet jó kompromisszum barátságos árszabása miatt. Nagyságrenddel drágábban is kapni profi kivitelben, de a makettfestéssel való ismerkedéshez és nagyobb felületekhez jól megfelel. Levegőpalackos meghajtással elműködik egy darabig, bár a nyomásszabályozás ilyenkor csak durván állítható. Folytatásban egy makettezésre alkotott kompresszort mutatok be. A festékbe mártást is kipróbálom kényszerűségből, hiszen rengeteg drága színezőanyagot kellene kifújni, hogy kívül-belül elérjük ezeket:

 Sorozatunkat a Conrad webáruház szaküzlet támogatja.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek