AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 01. 12.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 01. 12.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 01. 12.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 01. 12.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 01. 12.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Új év, új tervek. Fémipari sorozatunk már annyira bevezette olvasóinkat a fúrás, fűrészelés, köszörülés világába, hogy idei garázsproject keretében megfontolhatják akár egy harckocsi építését is. Miért pont harckocsit? Én is ezt kérdeztem, mikor rádöbbentem, hányan konstruálnak otthon hobbi harcjárművet. Újévi videoválogatásunk a barkács lánctalpas járművekre koncentrál. 

Legtöbbjük terepjárásra, városnézésre alkalmas jármű, de egészen élethű, műhelyben összerótt Tigris replikát is találunk a kínálatban, hiszen nem mindenkinek telik rá, hogy saját gyári tankot vásároljon és szendvicset süssön rajta a barátaival.

Schwarzenegger esetében érthető a nosztalgia, sorkatonaként harckocsizó volt az osztrák hadseregben. Egyszerű, kevésbé milliomos polgárok esetében viszont kutatni kell a motivációt, mert nehéz vele parkolni és egy nagyobb gázfröccs árából vacsorázni lehet a Bakterban. Jobban lehet menőzni vele, mint a Bömbivel? Messze esik a tanya a buszmegállótól és sáros a bekötőút? Esetleg a tervezőnek van egy régi mániája?

Vágjunk a közepébe. Természetesen Oroszországból érkezett válogatásunk leghatásosabb szereplője, egy Tigris 1:1 arányú utánzata. Centikkel fér csak ki a garázsajtón, kicsit nyikorog a lánctalp, a zöld kártyát sem kapná meg, viszont egy ilyennel - reguláris gyalogságtól kísérve - végre pontot tehetnénk a szomszéd faluval fennálló évtizedes súrlódásokra például.

Hogyan építsünk otthon tankot? Teszi fel a nem is költői, hanem teljesen gyakorlati kérdést következő filmünk, majd fotósorozatot vetít az elkészítés fázisairól. Kell bele anyag, erre készüljön minden utánozni vágyó ezermester. Minimum kamionbontóba kell látogatni, hogy a megfelelően erős alkatrészeket összeválogassuk, utána jöhet a finom karosszériás munka.

Kicsit könnyebb kategóriában indul lenti versenyzőnk. Gazdája a "tanképítés kezdőknek kurzus" első fejezeteként méretezéstől-hegesztésig teljes útmutatót mellékel a lánctalp-szem elkészítéséhez. Feltűnik benne kedvencem, a piros mágneses szögbeállító, melynek előnyeit már többször ecseteltem a blogon. Ezek szerint a haditechnikában is nélkülözhetetlen.

Ez pedig már egy szinte mindenki számára elérhető szabadidő-jármű. Alacsony építésű, mint egy sportkocsi, modulokkal bővíthető. Bevásárláshoz, piknikhez, helyi háborúkhoz alkalmas jármű.

És akkor a redneckekről. Az amerikai déli államok lakóit sehonnai new york-iak lenézően "vörösnyakúként" emlegetik, magyarul ez nagyjából a "proli paraszt" kifejezésnek felel meg. Pedig a rednecket a természet és család, a szabadság és sör szeretete, a rozsdás alkatrészekből bármit összeállítani képes, született műszaki készség jellemzi. Mindezek szellemét tükrözi utolsó jelenetünk is. A redneck békés fajta, 0.45 Magnum és 12-es vadászpuska mellett csak ritkán jut eszébe hatcsövű gépágyút tenni a kocsijába, így ez a szerkezet is nélkülözi a lövegtornyot.

A végére egy megjegyzés. A híradóban és neten még több házi készítésű harcjárművet látunk a szíriai és más háborús helyszínekről, ahol harcolnak velük. Ez az éles felhasználás egyáltalán nem vicces, így ki is maradtak a válogatásból.

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek