AJÁNLÓ
 
00:05
2014. 03. 06.
Ritkán és nem szívesen hasogatok fémtárgyakat, mert hangos, veszélyes és büdös ténykedés,...
A bejegyzés folyatódik
 
00:05
2014. 03. 06.
Nem titkolt szándákunk mai posztunkkal, hogy kedvet csináljunk a multiszerszámokhoz, úgy általában....
A bejegyzés folyatódik
 
00:05
2014. 03. 06.
A légkalapácsot Amerikában jackhammernek, az angoloknál pneumatic drillnek nevezik....
A bejegyzés folyatódik
 
00:05
2014. 03. 06.
Ott fejeztük be a múlt héten, hogy gyakorlatilag majdnem mindent tudunk már a körfűrészekről....
A bejegyzés folyatódik
 
00:05
2014. 03. 06.
A körfűrész ötlete az 1920-as évek elején, egy ültetvényen dolgozó embereket figyelő...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ha sima felületre van szükségünk, akkor a csiszolópapír a mi emberünk.

Mire jó a csiszolás? Durva felület simítására, felületi egyenetlenségek eltűntetésére, felület formázására.

Csiszolással készítjük elő a fafelületet festéshez, lakkozáshoz, de eltávolíthatjuk a rozsdát vagy a festéket is a fémfelületekről.

A csiszolópapírok három részből állnak: hordozóréteg (papír), ragasztó (általában enyv vagy műgyanta), és a csiszolószemcsék.

A hordozóréteget a papír vastagsága, súlya alapján kategorizáljuk: A, C, D és E típusok közül választhatunk. Az A a legvékonyabb, legfinomabb munkához való, az E pedig a legerősebb, legmerevebb, legstrapabíróbb. (A csiszolóvásznak súlyát gyakran J betűvel jelölik.)

A gyártók szeretik használni a színkódokat is, a különböző szemcseméretekhez más-más színű hordozópapír jár. Általában – de nem mindig – a szín támpontot adhat különböző gyártók termékeihez is.

A csiszolószemcsék anyaga változatos, de a legelterjedtebb a korund, vagyis az alumínium-oxid, illetve annak különböző tisztaságú származékjai. A korund lehet természetes alapanyagú is, de mesterségesen is előállítható, ennek a megnevezése elektrokorund.

A másik, széles körben elterjedt szemcseanyag a szilikon-karbid. Ebből két féle típus van, a zöld és a fekete színű. A két típus között jelentős különbség nincs, a zöld színű kismértékben tisztább szilikon-karbid (99% fölötti, míg a zöld 98% körüli).

Találkozhatunk még az üvegpapírral is, ezen a szemcsék fehér vagy zöld üvegből vannak. Ezek általában alacsonyabb árfekvésű csiszolópapírok.

Adott feladathoz viszont elsősorban nem szemcseanyagot, hanem szemcseméretet választunk. A méretet Európában egy ISO/FEPA  Federation of the European Producers of abrasives) szabvány szerint adják meg, pl. P100. Minél kisebb a szám, annál nagyobbak a szemcsék, annál durvább a csiszolópapír. Pontos számokat és tájékoztató jellegű használati javaslatokat itt lehet találni.

Általában a gyártók a terméken fel is tüntetik, hogy milyen felhasználási célra ajánlott az adott csiszolópapír, de némi gyakorlattal már nem jelent gondot a választás.

A csiszolópapírok közti keresgélésnél azonnal feltűnik, hogy léteznek ún. vizes csiszolópapírok. A csiszolás nagy problémája, hogy porral, vagy más, kisméretű, szálló szennyeződéssel jár. Ez ellen védekezhetünk azzal, hogy vizet öntünk a csiszolt felületre. Mivel azonban a hagyományos csiszolópapír beissza a vizet, és a hordozófelület károsodik, választhatunk nedvességnek ellenálló csiszolópapírt is.

A csiszolópapírt általában tekercsben vagy lapban lehet vásárolni, a megfelelő méretet ollóval szabhatjuk ki magunknak. A csiszoláshoz – különösen nagy, egybefüggő felület esetén – érdemes csiszolótuskót használni. Ennek az egyszerűbb fajtája egy jól fogható fatömb, amire ráhajlíthatjuk a csiszolópapírt, a modernebb változatnál pedig a papír rögzítése valamilyen befogatással működik.

Aki csiszolt már az életében legalább 1 percet, az vagy tudja, hogy erre a feladatra gépek is vannak, vagy nem tudja, de gyorsan bevillan neki, hogy kellene, hogy legyenek.

Vannak is, rögtön többféle is.

A szalagcsiszoló a „végtelenített” csiszolópapírt forgatja körbe.

(Speciális gépekhez akár házilag is elkészíthető!)

A sarokcsiszoló kerek csiszolókorongot használ.

A deltacsiszolóhoz íves, háromszögletű csiszolópapír kell.

A rezgőcsiszoló téglalap vagy kör alakú felületen csiszol.

Ezek a csiszolópapírok általában öntapadósak vagy tépőzárasak.

Enter Sandpaperman!

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk
netszerszam_logo.jpg


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek