AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 11. 06.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 11. 06.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 11. 06.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 11. 06.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 11. 06.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A kereskedelemben kapható zombi- és vámpírelhárító eszközöket taglaló múltkori írásunk után figyelemfelkeltő célzattal milliók létező hobbijára, s annak szerszámaira fókuszálunk.

tulel1.jpg

Globális vagy kiterjedt helyi krízis esetén, mikor sem az élelem-utánpótlás, sem a közbiztonság már nem biztosított, kétféle stratégia közül választhatunk. Összeállunk jó szándékú más polgárokkal, hogy biztosítsuk a rendet és alapvető biológiai szükségleteink kielégítését, vagy családunkkal kiköltözünk a vadonba. Van harmadik stratégia is persze: várhatjuk a megmentő sms-t a mindenkori kormánytól. "Kérjük, üljön át egy másik autóba". No komment, no szmájli...

A lakatlan területekre történő "menekülni, s ott életben maradni" elvnek sok híve van világszerte, hazánkban is. Sikerünk alapvető feltétele a jó szerszám. Itt kapcsolódunk a blog tematikájához, hiszen az otthoni barkácsolás eszközeinek, a munkaruházat beszerzésénél is hasonló dilemma előtt állunk. Tekintsük életbiztosításnak a drága, jó minőségű felszerelést? Vagy elégedjünk meg a számosabb, de gyengébb minőségű készlettel, amíg a fosztogatás során lecserélhetjük?

tulel4.jpg

Ha abban a szerencsés és ajánlott helyzetben vagyunk, hogy néha kimozdulunk a természetbe kirándulni, túrázni, esetleg teljesítménytúrázni, félig már biztosított a tartós ruházat és néhány kiegészítő beszerzésének igénye. Egy, a teljesség igényével összeállított dokumentumból néhány elv a felszerelés beszerzésével kapcsolatban:

- Mindig az elérhető legjobb minőséget kell megvenni.
- Ha nincs elegendő pénzünk, tartsuk szem előtt az alábbiakat:
   - kezdjük egyszerű felszereléssel, majd az ismeretek-igények növekedésével bővítsünk
   - minden eszköznek vannak előnyös és hátrányos tulajdonságai, ezért határozzuk meg a számunkra legfontosabb használati szempontokat
      - amit lehet, készítsünk el házilag.
- Megbízható helyen kell vásárolni, tanácsot kell kérni az eladótól.
- Az eszközöket tovább lehet és kell finomítani.
- Bevált eszközt csak indokolt esetben cseréljünk újra.
- A legjobb együttest a military- és a hegyitúra-boltokból lehet összeállítani.
- Minden felszerelési tárgy legyen jól karbantartható (rozsdamentes acél, gyöngyvászon stb.).
- Az eszközök kompatibilisek legyenek egymással.

tulel2.jpg

Ritkásan, de hallani eltévedt túrázókról, akik napokig bolyongtak az erdőben. Ha nem is kell komolyan számítanunk rá, hogy redneck kannibálok lerágják a lábunkat, egyetlen középhűvös éjszaka sem kellemes a hideg, sötét, esetleg szakadékokkal szandalt területen. Ahhoz, hogy egy nehezebb szituációból önállóan kikeveredjünk, vagy kihúzzuk a mentésig, néhány alapfelszerelésre szükség van. A lenti felsorolás nagyjából a fontossági sorrendet is tükrözi.

1. Ruházat (Rajtunk levő, tartalék, esővédő, fejfedő)
2. Elsősegély csomag (fáslival és izofóliával)
3. Iránytű + térkép
4. Mobiltelefon
5. Egyéb jelzőeszközök
6. Kétfajta tűzgyújtóeszköz
7. Energiapótló vészélelem (nincs a képen)
8. Kés(ek)
9. Lámpa

tulel6.jpg

A kibővített túlélőfelszerelést részletező fotó kinagyítva itt tekinthető meg

tulel3.jpgAz illusztrációk erről a zombitámadás-túlélés tematikájú oldalról származnak, mely egy komoly, vadonban való túlélésre koncentráló gyűjtemény, ha kiemeljük a mászkáló holtak kontextusából.

Erről az egész túlélős-táborozós témáról egy egész blogot lehetne írni, írtak is. A figyelemfelkeltést célzó rövid bevezető után átadom a fókuszt két szakmai oldalnak. A Városi túlélő az alapoktól indul és politikai, történelmi visszatekintéssel szemtanúk számolnak be a délszláv háborúban vagy az argentin államcsőd során látottakról. Ezután hasznos tanácsok következnek.
A Vadon szava természetközelibb blog, túrázás-táborozás-túlélés kifejezések szerepelnek fejlécében. Tartalmában gyakorlati tudnivalók, túlélőbarkács, szerszámbemutató dominál.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek