AJÁNLÓ
 
10:00
2013. 03. 28.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 03. 28.
A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 03. 28.
Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 03. 28.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 03. 28.
A kaparásról, mint munkafolyamatról volt már szó a feszítővasaknál, természetesen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya – A csipesz

Úgy rémlett, mintha láttam volna már nőknél csipeszt, ezért beírtam a csajos blog keresőjébe, hogy „csipesz”, de aztán alig mertem kattintani.

csipesz01.jpg

Ezt azért meglengetem az asszonynak, ha legközelebb felmerül, hogy valóban szükség van-e a nagyobb fúrógépre.

A csipesz alapvetően három dologra jó: megvéd engem valamitől, megvéd tőlem valamit, vagy segíti a mozgáskoordinációt. Füstölgő kémcsövek, érdekes sejtkultúrákkal teli Petri-csészék, feszültség alatt lévő vezetékek, bélyegek és aranylapocskák, kullancsok, ezekhez mind csipesszel közelítünk.

A csipeszek hossza általában 8-13 centiméter körül van, egy kézzel kényelmesen megfoghatóak. Leggyakrabban acélból vagy műanyagból készülnek, de erről még fogunk pár szót ejteni. Szembeötlő tulajdonságuk, hogy recés-e a száruk, ahova az ujjunk fekszik, recés-e a fogófelület, amivel dolgozunk, illetve hogy szorítócsipeszről van-e szó, ami a keresztezett szárak révén nyugalmi helyzetben szorít, és nyomásra nyitja szét a fejét.

csipesz02.jpg

Felhasználási területük széles: szépségipar (8900Ft !), egészségügy, ékszerészet, labormunkák, órás munkák, elektronika, ezek a területek mind saját specializált csipesz-kínálattal rendelkeznek.

A csipeszek anyaga és formája ebből következően változatos.

Az acél csipeszek ötvözettől függően készülhetnek magnetizálható/nem magnetizálható, rozsdaálló, saválló, hőálló kivitelben. Az ötvözet típusa határozza meg a csipesz keménységét, ami alapvető szempont, hiszen a vékony hegyeket sokszor, gyakran nagy erővel szorítjuk össze. Az ötvöző anyagok közt legelterjedtebb a szén, alumínium, króm, nikkel, magnézium, titán.

A műanyag csipeszek könnyűek és sokoldalúak.  Elektronikai felhasználási célra népszerűek, egyrészt nem vezetik az áramot, másrészt egyes kivitelek az antisztatikus környezet feltételeinek is megfelelnek, ezeket erről a jelről lehet felismerni:

esd.jpg

Gyakoriak a saválló és hőálló műanyag csipeszek is, bár hőállóságban általában az acélcsipeszek azért jobban teljesítenek.

Drágák (igen, akár 8900 forintnál is drágábbak lehetnek), de kiemelkedő tulajdonságokkal bírnak a kerámia hegyű csipeszek. Jellemzően antisztatikusak, antimagnetikusak, elektromosan szigetelnek, nem vezetik a hőt, és rendkívül kopásállóak. Csak a csipesz hegye készül kerámiából, általában acélszárra rögzítik őket.

csipesz04.jpg

Meg kell még említeni a speciális bevonatokat. A legegyszerűbb eset, amikor a kényelmesebb fogás és precízebb mozgatás érdekében műanyag bevonatot kap a csipesz szára.

Bevonattal készülnek a csipeszek az erősáramú szereléshez is, ilyenkor csak a csipesz hegye látszik ki, a többi részt jellegzetes vörös szigetelőréteg takarja. Ezeken a csipeszek ujjtámaszok védik a felhasználót attól, hogy megcsússzon az ujja.

csipesz05.jpg

Készülnek még teflonbevonatú csipeszek is, ezek egyrészt nem tapadnak, másrészt nem is karcolnak.

A csipeszek a formájuk alapján csoportosíthatóak: egyenes végűek, hajlított végűek, pozícionáló csipeszek (ezeknek a vége úgy van kialakítva, hogy egy céltárgyat vagy formát, mint pl. hengeres test meg tudjon fogni), tompa vagy hegyes végűek, lekerekített végűek, vágócsipeszek, stb.

Mivel alapvetően komoly emberek használnak csipeszeket, akik nyilván nem szeretnének úgy bemenni a csipeszboltba, hogy egy közepesen kanyarodó, hegyes végűt kérnek, ezért egyes gyártók hajlamosak betűkódokkal ellátni a csipeszeiket.

A kódok általában valahogy így néznek ki: 3C-SA. A hozzátartozó csipesz két gyártónál:

csipesz06.jpg
A 3C jelenti a csipesz alakját, az SA pedig a saválló, antimagnetikus acélt.


Kellemes csipeszelést mindenkinek! Most pedig fogjuk meg egymás kezét és hallgassuk meg a Manowar azonos című lemezéről a Kings of Metal című dolgozatot. Csak úgy.




A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk
netszerszam_logo.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek