AJÁNLÓ
 
09:55
2013. 10. 03.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
09:55
2013. 10. 03.
A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló...
A bejegyzés folyatódik
 
09:55
2013. 10. 03.
Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt...
A bejegyzés folyatódik
 
09:55
2013. 10. 03.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
09:55
2013. 10. 03.
A kaparásról, mint munkafolyamatról volt már szó a feszítővasaknál, természetesen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

WD-40: a Jolly Joker.

joker-2.jpg

Használhatjuk kenőanyagként, nedvesség eltávolítására, korrózióvédelemre, tisztítószerként.

wd-40.jpgA WD-40 neve egyébként azt jelenti, hogy "water displacement 40th”, vagyis ez volt a gyártó részéről a 40. próbálkozás a megfelelő vízkiszorító formula előállítására, és az 50-es években, a repülők szerelésének segédanyagaként fejlesztették ki. Manapság univerzális tisztító- és kenőanyagként, valamint oldószerként szeretik használni, pedig ennyire azért talán nem univerzális, bár a gyártó más véleményen van.

Mindenesetre a lelkes WD-40 felhasználók több mint 2000 felhasználási ötletnél tartanak, mint például:

  • ne ragadjon a föld az ásóhoz
  • ajtónyikorgásra
  • eltávolítja a rozsdát a fűrészről
  • leszedi a túlságosan ragaszkodó matricát
  • megtisztítja a zongorabillentyűket
  • stb.

Van azonban még a WD-40-en kívül még pár flakon, ami egy jól felszerelt műhelyben vagy háztartásban helyet kaphat, és gyakran hatékonyabbak lehetünk velük, mint egy univerzális spray-vel.

Sűrített levegő: a flakonban sűrített levegő van, ami a gomb nyomására nagy sebességgel távozik. Elfújja a port és a koszt, leggyakrabban elektromos eszközök portalanítására szokták használni (számítógép belseje például), portalanító spray-ként is találkozhatunk vele. Szinte bármilyen környezetben alkalmazható, nem gyúlékony, nem károsít semmilyen anyagot, nem hagy maga után semmilyen maradékot. Különböző erejű (áramlási sebességű) kivitelek kaphatóak.

Fagyasztó spray: -40-50 fok körüli hőmérsékletű levegő süvít elő a palackból, gyorsan lehűtve a megcélzott területet vagy alkatrészt. Általában melegedésből származó elektronikai hibák diagnosztizálására, fém alkatrészek egymásba illesztésére (a hidegtől összezsugorodnak, könnyebb összepréselni őket),  valamint rágógumi eltávolítására használják. A sűrített levegőhöz hasonlóan ez is széleskörűen használható, nem károsít alkatrészeket (kivéve persze a hidegre érzékenyeket, mint például a kerámia vagy lágyabb műanyagok, mint az említett rágógumi), nem hoz létre elektromos vezető kapcsolatot.

spray.jpg

Jégoldó: megkönnyíti a szélvédő jégtelenítését és a befagyott zárat pár másodperc alatt nyithatóvá teszi. Nem az autóban kell tartani, értelemszerűen. Nem károsítja a gumi alkatrészeket és a fényezést.

Szivárgást mutató spray: vagy szappanos vízzel, vagy ezzel a spray-vel tudjuk ellenőrizni, hogy nem szivárog-e a gáz a palackból, a tűzhely bekötésénél, vagy más csatlakozási pontnál. A flakonból habot kell nyomni az ellenőrizendő felületre, és ha nem jelennek meg buborékok a habban, akkor nincs szivárgás. A szappanos víz és az 1000 forintos flakon közti ellentmondáson nem érdemes fennakadni, ha valakinek a munkája során rendszeresen kell ellenőriznie gázszivárgást, az nem hagyatkozhat arra, hogy a létra tetején majd használ szappanos vizet valahogy.

Szilikon spray: műanyagok és gumik ápolásához, öregedés lassításához, impregnálásához, illetve kenőanyagként is használható.

Rozsdaoldó spray: behatol az elrozsdásodott felületbe, és elporlasztja azt. Ha a rozsda miatt nem tudtunk kitekerni egy csavart, vagy egy kertben felejtett szerszámot kell letisztítani, akkor a fémkefe helyett érdemes lehet ezzel kezdeni. Használata után egy ideig védelmet is nyújt a befújt felületen.

bee_1.jpg(http://www.bee.net.nz/)

Tisztító spray-k:

  • TFT tisztító: általában hab vagy gél típusú tisztítószer, hogy ne folyjon el a készüléken. Se ammóniát, se alkoholt nem tartalmaz, nem oldja a műanyagokat, így a legtöbb elektronikai eszköz képernyőjének tisztítására alkalmas.
  • Matrica eltávolító: oldja az öntapadós matricák ragasztó komponensét, így gyorsan eltávolítható minden ilyen típusú címke. A legtöbb felületen használható (kő, fa, fém, üveg, stb.), műanyagokon először tesztelni kell.
  • Zsírtalanító spray: zsír- és olajszennyeződések eltávolításához. Használják háztartási célokra, de nyomtatott áramkörök és elektronikus eszközök fémalkatrészeinek tisztításához is (villanymotorok, kapcsolószekrények, kisgépek, stb.)
  • Kontakt spray: elektromos csatlakozók tisztításához ajánlott. Eltávolítja az oxidációt és az egyéb szennyeződéseket, egyes kivitelek pedig egy vékony, vezető fedőréteggel vonják be a csatlakozó felületét, csökkentve ezzel az érintkezési hiba lehetőségét, illetve védelmet nyújtanak a további korrózióval szemben.
  • Izopropil-alkohol (IPA): nagy tisztaságú (99,7-99,8%-os) alkohol, a lehető legkevesebb vizet tartalmazza, emiatt a tisztított felületen nem okozunk korrózióveszélyt. Elektronikai és mechanikai eszközök tisztítására használják, mint például optikák, mágnesfejek, nyomtatott áramkörök. Nagyon gyúlékony.

Ezek csak a legalapvetőbb spray-k, ha valaki szereti a flakonokat, akkor a forrasztástechnikai iparban érdemes szétnéznie: elképesztően nagy volumenű forgalmat generálnak az elektronikai gyártási folyamatokban használt különféle vegyi segédanyagok.

spray-2.jpg

A fenti spray-k tehát vegyi anyagoknak minősülnek, ezért az árusításuk biztonsági adatlap meglétéhez kötött (egy példa biztonságtechnikai adatlap; angolul MSDS - Material Safety Data Sheet, gyakran magyar nyelvű honlapokon is így hivatkoznak rá). A biztonsági adatlapnak tartalmaznia kell az anyag összetételét, a veszélyességi figyelmeztetéseket, a baleset esetén (szembe, szájba jut az anyag) szükséges tudnivalókat és hasonlókat.

A veszélyességi besorolások ismerősek lehetnek, narancssárga négyzetbe foglalva:

old_hazard_symbols.png

Forrás: http://chemistry.iiti.ac.in/know_these_hazard_symbols.htm, itt a 2015-től érvényes jelzések is megtekinthetőek.

Tartalmaznia kell még az adatlapnak úgynevezett R- és S-mondatoknak. Ezek a Risk (kockázat) és Safety (biztonság) témakörökben adnak útmutatást a felhasználóknak, és természetesen a betű-szám kombináció (pl. S26) nyelvfüggetlen, így egy német nyelvű vegyi anyagon ugyanazt jelenti az S26 mint a magyaron. A wikipédián megtalálható a felsorolás (R-mondatok, S-mondatok), nagy részükkel nap mint nap találkozhatunk.

 Úgyhogy csak óvatosan: 

Még több hét műtárgya ITT

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk
netszerszam_logo.jpg


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek