AJÁNLÓ
 
10:00
2013. 02. 28.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 02. 28.
A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 02. 28.
Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 02. 28.
Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2013. 02. 28.
A kaparásról, mint munkafolyamatról volt már szó a feszítővasaknál, természetesen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hét műtárgya - A tolómérő

A tolómérő, tolómérce vagy külföldiül subler (angol nyelvterületen: Vernier Calliper), nagy kedvencem volt a suliban. Főleg miután megtanultam leolvasni a varázslatos elnevezésű nóniusz-skáláról a mért értéket. A subler elnevezést német eredetűnek gondoltam, aztán amikor egyszer Németországban arra ragadtattam magam, hogy kérjek egy "sublert" a helyi szakitól, akkor Hans úgy nézett rám, mint aki nem látott még hülyét. Lehet, hogy a kiejtésemmel volt baj, mindenesetre a félórás könyörgésem végére már tulajdonképpen svédül beszéltem. Megpróbáltam megkeresni a subler név eredetét, és bevallom, először nem találtam. Aztán elvetődtem egy német nyelvű oldalra, ahol a tolómérőről értekeztek és szemben találtam magam ezzel a mondattal: Der Messschieber (auch Schieblehre oder Schublehre) ist ein Längen-Messgerät. Ebből számomra egyértelműen kiderült, hogy a subler elnevezésnek van némi köze a tolómérőhöz. Ezek után végképp nem értem, hogy Hans mit értetlenkedett. Majd a kommentekben megmondjátok.

tlomero.jpg

A subler a mérőeszközök népes családjába tartozik. Külső és belső méreteket, valamint mélységet lehet vele, nagy pontossággal mérni. Ezalatt értsük a 0,1 - 0,02 mm-es pontosságot. Mindez a már említett nóniusz-skála hosszától függ.

  • 0,1 mm pontosság - 9 mm skálahossz
  • 0,05 mm pontosság - 19 mm skálahossz
  • 0,02 mm pontosság - 49 mm skálahossz.
noniusz.jpg
 A nóniuszt Pierre Vernier találta fel 1631-ben. Találmányát Pedro Nunez portugál tudós latinos névváltozatáról, Petrus Noniusról nevezte el, akinek először támadt az ötlete, hogy műszerek pontosságát ezen az elven növelje meg.

Méréskor a tolómérő rögzítő pöckét kilazítjuk és a mérendő felülethez szorítjuk a pofákat. De nem állat módjára, csak finoman. Ezután rögzítjük a pofákat és elvesszük a tolómérőt a munkadarabtól, majd leolvassuk a mért értéket. Párszor érdemes megismételni a mérés. Ezt kivételesen tapasztalatból mondom. A tolómérő használata nagy gyakorlatot igényel. Sok összetevő befolyásolja a mérést. A mérő kolléga gyakorlottsága, a hőmérséklet, a subler műszaki állapota, az alkalmazott mérőnyomás nagysága.

Vernier_caliper.svg.png

  1. Külső mérőpofa: külső méretek mérésére használatos
  2. Belső pofa: belső méretek mérésére használatos
  3. Mélységmérő: mélység mérésére használatos
  4. Fő beosztás (mm)
  5. Fő beosztás (hüvelyk)
  6. Nóniusz (mm)
  7. Nóniusz (hüvelyk)
  8. Rögzítő: a mozgó rész rögzítésére szolgál a pontos leolvasás megkönnyítése céljából

Forrás: Wikipédia

Az előbb nagy mellénnyel bemondtam, hogy "olvassuk le a mért eredményt". A nóniusz-skála használata, csak elsőre tűnik bonyolultnak. Akár el is magyarázhatnám nektek, hogy hogyan kell leolvasni a tolómérővel mért értéket, de nem biztos, hogy lenne benne köszönet. Inkább találtam nektek jó kis animációt, aminek segítségével pillanatok alatt megértitek a dolgot. IDE KATTINTSATOK! Ha inkább olvasgatnátok a dologról, akkor ajánlom az idevágó, nóniusz-skáláról szóló szócikket.

A technikai fejlődéssel párhuzamosan, megjelentek a modern, előbb mérőórával, majd digitális kijelzővel felszerelt tolómérők. Ezek az eszközök nagyobb pontossággal mérnek és az eredmény is könnyebben leolvasható róluk.

tolomero_oras.jpg tolomerodigit (1).jpg

Hogy biztosak legyetek a dolgotokban, az alábbi videón azt is megnézhetitek, hogy hogyan működik a nóniuszos tolómérő a gyakorlatban. Egy biztos: a tolómérők nagyon érzékeny, finom műszerek. Vigyázzunk rájuk!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek