OLVASTAD MÁR?
 
A kivetőpánt
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok ajtajainak rögzítésére használt kivetőpántok. Anno még a múlt évszázad 80-as éveiben a mindenféle iskolai szakmai gyakorlatunkat különböző bútorgyárakban töltöttük....
 
A hét műtárgya: modern gyorsrögzítők
A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló emberekre jellemző, hogy gyorsan, masszívan, de azért oldhatóan szeretnénk rögzíteni valamit. Ez lehet egy összetekert fülhallgató vagy laptoptöltő vezeték, egy kerti locsolócső...
 
A hét műtárgya: a lombseprű
Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt szó korábban. Akkor a cikk után a kommentek már-már a luddizmusba csaptak át, jó csomó ellenérvet sorakoztattak fel az olvasók a lombfúvóval szemben: ...

A hét műtárgya: lámpa

Remek lehetőség lenne arra, hogy elmenjen a téma a hagyományos vs LED lámpák irányába, de mivel jobbára mobil kialakítású, időszakosan használt, akkuról működő lámpákról lesz szó, a LED győzelme vitathatlan.

Miért szeretik a gyártók a LED lámpákat? Kis fogyasztással erős fényt állítanak elő, alacsony hő kibocsátással, és emellett kevéssé érzékenyek az ütődésekre és a ki-bekapcsolgatásra. A LED-eknek emellett az élettartamuk is hosszabb, míg egy hagyományos izzó 1-2000 üzemórát bír, egy halogén izzó 3-4000-et, addig egy fehér színű LED akár 30-50.000 órát is; igaz, addigra már csak kb. 70%-os fényerővel működik.

Amit az ellenzők leggyakrabban fel szoktak hozni ellenük, a fény hőmérséklete. Az alábbi skálán a LED-ek 2700-5500 között szórnak, a meleg fehértől a hideg fehérig:

image001.pngForrás: svetila.com

Szokták még a színskálát emlegetni, vagyis hogy az izzók által kibocsátott kevert fény melyik színből mennyit tartalmaz. Ehhez kiindulópontként Zelandeth oldalát érdemes tanulmányozni. Sajnos mostanában nem frissült, de rengeteg izzótípus mérése megtalálható itt.

image002.png

Milyen lámpákat használunk?

Zseblámpa

Ezek a lámpák jellemzően hosszú, hengeres testűek, a testben található a beépített vagy szabványos elem/akkumulátor, a fejükben pedig az izzó. A felhasználási kör széles: sötét erdőben, táborozásnál, utcai járőrözésnél, világítás nélküli épületekben, autós pihenőknél, lépcsőházakban, áramszünet esetén, és még lehetne sorolni.

 Jellemzően mobil használatra valóak, bár néhány kivitel fixen is rögzíthető. A lámpa karakterisztikáját az izzó típusa és mennyisége mellett az izzó(k) fényét tükröző reflektor és a fényt irányító lencse adja.  A Streamlight oldalán három szcenáriót vázolnak fel, a megvilágított környezet alapján csoportosítva az elemlámpák típusát:

image003.jpg

Az elemlámpák mérete változatos:

image004.jpg

A mérettel általában egyenesen arányos az akkumulátor kapacitása és a fényerő.

Nagy népszerűségnek örvendenek manapság az extrém igénybevételt bíró elemlámpák: porvédett, csepp- és páravédett, ütésálló kivitelek. Ezek a lámpák általában a formatervük és a felhasznált anyagok miatt vonzóak lehetnek a hétköznapi felhasználásra is, még ha nem is használnánk kalapács helyett őket:

Egy összehasonlítás ugyanannak a gyártónak a xenonos és ledes lámpája között:

image005.jpg

Aki esetleg jobban el szeretne merülni az elemlámpák világában, annak ajánlom a rendkívül tartalmas Elemlámpa blogot.

Fejlámpa

Ezek a zseblámpához hasonló technológiát tartalmazó lámpák, amikkel a felhasználó mindkét kezét szabadon használhatja. Biciklizéshez, futáshoz, barlangászáshoz és hasonló sportokhoz, vagy sötét környezetben történő szerelési munkákhoz érdemes használni őket.

image006.jpg

Munkalámpák

image007.jpg 

Sötét, rosszul megvilágított munkákhoz (pince, szerelőakna, stb.) érdemes fixen rögzíthető lámpákat használni. A fix rögzítés lehetséges kampóval, mágneses csatlakozóval vagy akár megfelelően kialakított aljjal.

Egy hagyományosabb, fénycső-szerű kivitel (természetesen ledes):

image008.jpg

 

Ennek a lámpának nagy előnye, hogy az energiaellátást a termékcsalád vezetéknélküli gépeinek egységesített akkumulátora adja, bármikor cserélhető például a kézi csavarozóéval:

 image009.jpg

Ennek továbbgondolása az akkumulátor beépített lámpával:

image010.jpg

A lámpa használható akkor is, ha az akkumulátor épp csatlakoztatva van egy eszközre.

 

Szerszámok beépített lámpákkal

Kézenfekvő, hogy a megvilágítandó terület leggyakrabban ott található, ahova a szerszámmal mutatunk: csavarozás, fúrás, forrasztás, vágás, stb.

Világító fogó, csavarhúzó és Weller-páka:

image011.jpg

image012.jpg

image013.jpg

Emlékezzünk meg az elektronikai szereléseknél használt nagyítós lámpáról is, ami szintén kapható világító kivitelben is. Játékfigurák festésénél is jól jöhet:

image014.jpg

Megemlítendő még a kurblis lámpák családja. Az elemlámpák a háztartások megszokott kellékei, áramszünet esetén jól jöhetnek. Amerikai fórumokon – a többszörösen katasztrófa sújtotta területeken élők – a napokban többen írták, hogy az igazi megoldás a dinamós lámpa:

image015.jpg

Ezek a lámpák ledes izzókkal egy perc tekerés után kb. 20-30 percig világítanak.

Elterjedtek a lámpás-szerű kivitelek is:

image016.jpg 

Gyakoriak a hibrid kivitelek is, amikben nem csak a dinamó, de napelem is tudja tölteni az akkumulátort.

Végezetül pár fura lámpa:

image017.jpgGorilla

 image018.jpgRitkaföldfém mágneses lámpa a Strikertől

Ez pedig egy remek dal még remekebb feldolgozása a témában

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk
netszerszam_logo.jpg


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek