Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Folytatódik üvegház-építéses írásunk. Az előző részben bemutatott modulokkal tetszőleges hosszúságban bővíthetjük méretét, pusztán a falak összetartására kell ügyelnünk. Amíg az oldalfal mindkét oldalát a homlokzathoz. illetve hátfalhoz erősítettük, a szilárdság garantálva volt.

üvegház

Most viszont komoly esélyünk van, hogy a tető tömege oldalra kinyomja. Lehetséges keresztmerevítőt építeni a tetőmodulok közé, csak akkor be fogjuk verni a fejünket gyakran. Köztes megoldás a csúcs közelébe tenni egy méretre vágott fém összekötőt.

A felkelő palánta háza

Még most sem késő üvegházat építeni az idei palántáknak. Bár a Habanerók már javában zöldellnek a chilitermesztők lámpái alatt, minden más növényt elég márciusban elvetni. Csírázgatnak a kazánházban két hétig, majd elfoglalják az ablakpárkányt. Tehát bő hónapunk van összeeszkábálni egy üvegházat.

üvegház palánta melegágy kertszkedés

Újabb üvegházas könyvvel kedveskedünk olvasóinknak, ezúttal a legfrissebb kiadással. Megyeri Szabolcs "Üvegház a kertben" című kötete. Szabolcs közismert kertész, gyakran feltűnik a televízióban, saját Youtube-csatorna oktatóvideókkal, kertészet és webáruház, tehát hihetünk neki kerti ügyekben.

A fehér bőrönd

Rendszeres olvasóink tudhatják, hogy itt a blogon viszonylag sűrűn olvashatóak az otthonaink hőszigetelésével és úgy általában az energiahatékonysággal foglalkozó írások. Ez a téma egyrészt valóban szívügyünk, másrészről persze az sem titok, hogy - többek között - a Knauf Insulation is támogatja a blogunkat, így sokszor első kézből kapunk tájékoztatást egy-egy új fejlesztésükről, vagy új termékekről. És persze közvetlen közelről követhettük végig a "Nálamszigetelnek" programjukat is.

knauf heraklith ecose üveggyapot szigeteés fagyapot

Növényház bontott ablakokból

Folytatjuk üvegházas posztunkat onnan, hogy a növényház méreteinek- esetleg alakjának meghatározásánál vegyük figyelembe a termesztési kapacitást-technológiát, elhelyezésénél pedig igyekezzünk minél több fényt biztosítani a növényeknek. A helykiválasztásnál tehát arra ügyeljünk, hogy a napfényt se épület, se fa árnyéka ne csökkentse, illetve a fákról termés vagy száraz ágak ne hulljanak az üvegfelületre.

grre.jpg

Ha kiválasztottuk a megfelelő helyet, gyári alapanyagokból vagy használt ablakokból is építhetünk szerkezetet. A Cser kiadó engedélyével ez utóbbi műszaki leírását közöljük a "Télikertek, üvegházak építése" (Klaus Fisch) című könyvből. Az elméleti ismereteket követő számos gyakorlati példa a szükséges szerszámok, felkészültség, idő és erőkifejtés mértékét is felsorolja.

Építsünk üvegházat!

A szívem szakad meg, mikor olvasom, hogy már megint találtak 300 darab kidobott régi ablakot valamelyik város szélén, amit spórolós kisvállalkozások véletlenül az út mellé szórtak a hulladéklerakó felé menet (irónia). Pedig mekkora üvegházat lehetne építeni ekkora üvegfelületből! A fűtéskorszerűsítéskor kicserélt ablaktáblák mechanikailag stabilak és még a szellőztetéshez szükséges zsanérok is rajta vannak...

üvegház

A legelső kérdés, mely joggal felmerülhet Kedves Olvasóban, hogy miért? Miért most kerül terítékre az üvegház építés, mikor az idő rossz, műhelybe szorul vissza a barkácsoló. Mert most ér rá a hobbikertész. Másrészt ha kora tavasszal már betelepítjük az első palántákat és legalább májusig (vagy akár a teljes fejlődési-érési időszakban) ott is maradnak, akkor most kell nekiállni a modulok elkészítésének.

Azt gondolom, a legtöbb fúró-faragó ember számára vannak olyan ismerős és rossz emlékű hangok, amelyeket bizony igyekszik kerülni, és amelyek, ha egyszer-egyszer mégis megszólalnak, a hirtelen beálló jeges félelem szorítása készteti egy-egy ütemnyi kihagyásra egyébkén bátor, és semmitől sem rettenő szívük.

Üvegmetszés egyszerűen

u1.jpg

Ahány ház, annyi szokás, az Internet tele használt palackokból készült mécsesekkel, tárolóedényekkel és metszésük különféle módszereivel. Sokan vonzódnak a természetes anyagokhoz, mint fém, fa, bőr és üveg. Ezekből az üveget legnehezebb formázni, alakítani vágni, hiszen folyékony anyag létére annyi darabra tud törni... Talán számot tarthat érdeklődésükre videoválogatásunk, mely oktatófilmekben tallóz az egyszerű ablaküveg vágástól borosüveg gyertyatartó kimetszéséig.

Az utolsó védvonal

Bevezetésként tűnődjünk el, hogy ha Ladó Gyula Lajos (Tüskevár) majdnem rosszul lett a hegyes paprikától (3000 SHU), hogyan reagált volna a Habanero Mustard chili paprika (350000 SHU) csípésére, melyet termeszteni készülök. Az SHU (Scoville heat unit) megmutatja, hány gramm vizet kell önteni 1 gramm paprikára, hogy ne csípjen. Tehát például a Trinidad Moruga Scorpion egy grammjához 1500 liter vizet. A konyhás néninek figyelnie kell az adagolásnál...

image16.jpg

Származási helyükön, Mexikóban és a karibi térségben más a klíma, így a hosszú termésidőt idehaza korai vetéssel kell ellensúlyozni, hogy éretten szüretelhessünk. Két hétig csíráznak a kazánházban, egy hónapot eltöltenek az ablakpárkányon, de mikor eljön a csomóba vetett magoncok külön edénybe való átültetése (ez a tűzdelés), már kevés a hely idebenn. Remélhetőleg addigra elmúlik a fagyos időszak - írom ma, mikor hózáport látunk a Kékesen.

Fessünk üveget!

Az üvegfestészet, pontosabban a festett üvegablakok, eredetileg mindenféle katedrálisokból, meg szecessziós bérpalotákból lehet ismerős. Általában hatalmas és lenyűgöző alkotások, a rajtuk beömlő ezerszínű fény fantasztikus hatásokat képes létrehozni a megvilágított helységekben.

Sokunk gyermekkorának várva várt pillanata volt a termelési riport a tévében, azon belül is amikor üveggyári tevékenységről szólt a beszámoló. Csodás dolog volt nézni, ahogy Sanyi bácsi fújja az üveget, oldásként pedig olykor megmutatták, hogy Sanyi bácsi a kommunksta szombaton, unalmas perceiben valódi művésszé válik és bármilyen, épp aktuális önkényuralmi jelképet képes üvegből megformálni. Ezeket a pillanokat idézi az alábbi videó. Francisco Lopez Serrano, a mű elkövetője vélhetően egy spanyol Sanyi bácsi. Csodálkozzunk együtt.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek