Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ritkán és nem szívesen hasogatok fémtárgyakat, mert hangos, veszélyes és büdös ténykedés, ráadásul nem is vagyok gyakorlott a pontos vágásban. Viszont túl régóta kerülgetem a munkaasztalból kiálló vasdarabot, amibe vesetájékon szoktam beakadni.

Image1.jpg

A napokban hozzájutottam egy három darabos fémvágó-csiszoló szetthez és itt az alkalom, hogy összehasonlítsam a falusi vásárból szerzett olcsóbb társaival, miközben eltávolítom a zavaró kinövést. Szeretem, ha egy szerszám esztétikus kivitelű, ezek a korongok a Kill Bill DVD-t juttatják eszembe. Lássuk, hasítanak-e annyira, mint egy Hattori Hanzo kard.

Nem titkolt szándákunk mai posztunkkal, hogy kedvet csináljunk a multiszerszámokhoz, úgy általában. Gyártótól, márkától, előnyök vs. hátrányok kivesézésétől függetlenül. Egyszerűen jó, ha van multiszerszám az embernél. Ahogy az egyik gyártó egyik fejese egy interjúban elmondta: "egyszer legyen nálad egy hónapig multiszerszám, utána hagyd otthon. Egy héten belül hiányozni fog." Valahogy így szólt az okosság. Írtunk mi már ilyesmiről nem egyszer, de konkrét tapasztalatokat még nem osztottunk meg. A piacon szép számmal vannak jelen gyártók (Gerber, Leatherman, Victorinox), akik elvárható, vagy még annál is jobb minőségű multikat gyártanak. A kiválasztáskor sok szempontot vehetünk figyelembe: minőség, felszereltség, használhatóság, ár/érték arány, design. Furdancs úrnak elsősorban azért van olyan szerszáma, amilyen, mert ajándékba kapta. Másodsorban pedig azért, mert szerinte ez jól néz ki. Ennyit Mr. Furdancs jól átgondolt vásárlási szokásairól. Ezen a ponton átadjuk a szót a tulajdonosnak, meséljen ő, hogy miről is van szó.

A hét műtárgya: a légkalapács

A légkalapácsot Amerikában jackhammernek, az angoloknál pneumatic drillnek nevezik. Az angoloknak külön szavuk van az elektromos légkalapácsra, ez pedig a kangos - ez a celluxhoz és a xeroxhoz hasonlóan egy márkanév köznevesülése.

Ott fejeztük be a múlt héten, hogy gyakorlatilag majdnem mindent tudunk már a körfűrészekről. Remek. Azonban a körfűrész mint gép félkarú óriás a kiegészítők, és elsősorban a fűrészlap nélkül.

A hét műtárgya: a körfűrész

A körfűrész ötlete az 1920-as évek elején, egy ültetvényen dolgozó embereket figyelő férfi, Edmond Michel fejében született meg. Látta, hogy mennyivel egyszerűbb lenne a munkásoknak egy hordozható, gépesített vágószerszám, ezért tervezett egy olyan eszközt, amin egy 15 centis fűrészlap mozgott - a motor egy elektromos mixerből származott. Így született meg az első elektromos kézifűrész.

További fejlesztések következtek, majd rövid idő alatt eljutottak ide:

A hét műtárgya: a rugó

Ez a helyzet:

Van élet a technokol rapidon túl.

Ez a szerszám egy dolgot tud, de azt nagyon: ragasztani. Gyerekjáték használni, a cső egyik végén bedugjuk a ragasztórudat, meghúzzuk a ravaszt, és a másik végén pedig kijön a megolvadt, folyékony ragasztó. A ragasztó a lehűlés után megszilárdul, és a megfelelően zsírtalanított felületen stabil kötést biztosít.

A lakatok lényege, hogy minél kevesebb embernek legyen hozzá kulcsa. Van viszont olyan zár, aminél a cél az, hogy könnyen lehessen sok embernek kulcsa hozzá.

Ilyenek például a kapcsolószekrények.

Egy karbantartó cég felügyelete alatt rengeteg, akár több száz ilyen szekrény lehet. Ha egyedi kulccsal záródna mind, akkor - mivel nyilvánvalóan szerelőből is jónéhány áll a cég alkalmazásában - erős logisztikai problémát jelentene az, hogy az aktuális feladatra kirendelt szerelő hozzájusson a kulcshoz. Mivel valamivel mégiscsak zárni kell ezeket az ajtókat, kitalálták az univerzális kulcsokat:

A jel:

A hét műtárgya: a csapszegvágó

Ezzel lopják a bicikliket és a laptopokat, de ezzel nyit utat a tűzoltó is.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek