Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Neoncső cseréje

Egy szép napon elhalálozott a fürdőszobai borotválozótükör feletti fényforrás. Azért hívom így, mert igazából ezt a világítótestet másképp nevezte a szakember a szaküzletben. Szerintem neoncső, de ő kapva kapott az alkalmon, hogy azonnal megsemmisítsen és a portások és önjelölt szakmai kiskirályok képzeletbeli trónjára ülve helyreigazítson, elvégre én volnék a vevő. A vevő meg ugyebár ne érkezzen felkészületlenül, csapnivaló hozzáértéssel az üzletbe. Szóval nem neon, hanem valami más. Elmagyarázta, hogy technológiailag más a neon és más ez, ráadásul a neon kevesebbet is fogyaszt. Hittem neki, de nem is nagyon volt más választásom, és most előre is szaladtunk a történetben.

Műhely áram nélkül?

Pár napja érkezett egy kérdés a Furdancshoz. Ebből a levélből olvashattok pár mondatot:

"Hobbi barkácsoló vagyok és gyakran fordulok a bloghoz tanácsért, tippekért. A mostani problémámra viszont nem találtam választ a korábbi posztok közt.

Úgy hozta a sors, hogy nagyobb lakásba költöztünk, régi pesti bérházba, amihez jár egy nagyobbacska pincehelység is. A pince zárható, száraz, nem büdös, kb 15 nm, ideális műhely lehetne (és lesz is). Az egyetlen problémám, hogy nincs lent áram, és nem is nagyon tudom megoldani. A lent végzett munka főleg bringaszerelés és karbantartás, kisebb bútorok átalakítása, csiszolása, festése, stb lenne, tehát elektromos szerszámok nélkül megoldható. A gond a világítás, szükségem lenne egy (vagy több) olyan fényforrásra ami egy ekkora helységet viszonylag jól bevilágít akár 2-3 órára és szórt fényt biztosít, hogy ne kelljen vinnem vagy állítgatnom ha körbe akarom járni a munkadarabot."

Lángoló telefontöltő

A napokban jött a hír, hogy idén olyan helyre megyünk horgászni, ahol nem nagyon van lehetőség arra, hogy feltöltsük a telefonjainkat. Egyszerűen azért, mert az úgynevezett természetnek a lágy ölén leszünk, ahol nincs áram. Lemerült okostelefonnal meg ugyebár hogyan fogom feltölteni Facebookra a kifogott halakról készült fotóimat. Elfogadhatatlan helyzet, ezt beláthatjuk. A modern horgászatnak az egyik fontos eleme a népszerűsködés. Egyszer, még Svédországban futottam bele egy kütyüboltban egy olyan alkalmatosságba, ami dörzshajtás segítségével annyira fel tudta tölteni a telefont, hogy legalább egy sms-t el tudjunk vele küldeni a koordinátáinkkal. Azóta itthon is láttam ilyet. A mai mutatvány is a vadonban táborozó, de a konzumvilágtól elszakadni képtelen embereknek nyújt segítséget. Ez a sepeciális, házilag készített nyílt lánggal működő telefontöltő bonyolultabb annál, hogy azonnal nekilássak, mindenesetre lenyűgözőnek találom a szerkezetet, melynek elkészítési leírását ITT találjátok. Javaslom, hogy csodáljuk meg együtt!

langolomobiltolto.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Tekercselőgép házilag

Mindennapi életünk során bármikor hozhatja úgy a sors, hogy egy kis tekercselésre szottyan kedvünk. Olyan készséget ajánlunk ma, amely elkészítésével élvezetessé tehető a tekercskészítés. Nyilván nem a bejglire gondolunk, hanem az elektromos tekercsre. Az ITT található tekercselőgépen még egy számláló is található, ami nagy segítség, amikor tekercselés közben valaki egy oda nem illőt kérdez: nem felejtjük el, hogy hol tartottunk. A lenti videón a már elkészült gépet láthatjátok működés közben. Hajrá!

tekercs.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Építsünk villanymotort!

A címből akár azt is gondolhatnánk, hogy ma egy böhöm nagy motor házi elkészítését fogom leírni. Nem így lesz. Ma inkább az általános iskolai technika órák világát idézzük meg. Nem emlékszem, hogy annak idején modelleztük volna az villanymotor működését, most viszont pótoljuk. Némi rézdrót, egy fahasáb, pár csavar, egy mágnes és egy ceruzaelem segítségével könnyedén elkápráztathatjuk gyermekünket, ha követjük az alábbi videóban szereplő jóképű fiatalember iránymutatásait. Ha kész vagytok vele, küldjetek fotót, vagy videót: furdancsblog@gmail.com

Új kép (5).bmp

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek