Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az esőerdőket manapság láncfűrésszel és fakitermelőgépekkel vágják ki, itt sem látni baltát, a tüzelőfa a tüzép telepeken terem, mégis minden magára valamit adó szerszámgyár tart a kínálatában néhány baltát.
A címben szereplő tárgyak nagyjából ugyanazt jelentik: egy fanyélre rögzített, a nyéllel párhuzamos vágó éllel rendelkező acélfejet. Szekercének a kisebb méretű, általában fafaragásra használt szerszámokat hívjuk, a balta szintén kisebb vagy közepes méretű, a fejsze pedig a három közül a legnagyobb. Angolul a kisebb méretű eszközökre a hatchet, a nagyobb méretűekre pedig az axe szót használják. (Az egyszerűség kedvéért a továbbiakban jobbára a balta és a fejsze megnevezést fogom használni.)
Ezeknek a szerszámoknak a méretét a fej tömegével és a nyél hosszával jellemzik: a kisebb méretű szekercék és balták feje 300-1000g körül van, a nyelük hossza 25-50cm, a nagyobb balták és fejszék feje 1000-2500g, nyelük 60-90cm.
A balták és a fejszék fejét kovácsolással készítik acélból. Ez lehet gépi kovácsolás, de nagy kereslet van a hagyományos, kézi kovácsolással készült baltákra, az akár 50-70.000 forint körüli árak mellett is.

Hogy megértsük, egy kézzel gyártott fejsze mennyire nemes szerszám, íme egy idézet a Lee Valley & Veritas, a tengerentúlon nagy népszerűségnek örvendő szerszámgyártó és szerszámkereskedő honlapjáról (a svéd Gränsfors fejszék leírásában):

"Ezek speciális felhasználási célra készített fejszék. Ha egy sima fejszére van szüksége, kérjük vásároljon egyet a helyi szaküzletben vagy üzletláncban. Ezek nem arra valóak, hogy fák gyökereit csapkodják velük."

("These are special-purpose axes. If you want a utility axe, please buy one from your local hardware or chain store. These are not for chopping roots.")


A nyél általában hikorifából készül, de használnak még kőrist is. A fa erezetének természetesen a nyél hosszanti irányával párhuzamosan kell futnia. A fejet ragasztással és ékkel rögzítik a nyélhez.

Hangulatos videó egy lett manufaktúrából (Neeman tools)

Nagyobb gyártók kínálnak acél (akár a fejjel egybekovácsolt kivitelben is) és üvegszálas nyelű baltákat is.

image001.jpg
Acél balta

image003.jpg
Fejsze üvegszálas nyéllel

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek