Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A LÁDA – 3. rész

Tavaly decemberben volt egy kétrészes posztunk arról, mi alapján választottam szerszámos ládát, és aztán mi is került bele. Most, majd fél év elmúltával megmutatom, mi az a szerszámkészlet, amit végül is a ládában tartok, és általában viszek is magammal mindenhová. Persze időnként kerül bele új szerszám, és néha itthon ki is veszek egyet-egyet, amit aztán elfelejtek visszatenni. De azért nagyjából az alábbi az alapkészlet.

láda szerszámkészlet alapkészlet szerszámos láda

Az elvesző tudás

A gépesítés, a különböző munkafolyamatok minél egyszerűbbé tétele mindig is (de az ipari forradalom óta mindenképp) célja és vágya volt az embereknek. Halad is a dolog szépen, tudjuk, ma már szinte emberi érintés nélkül készülnek a legbonyolultabb ipari termékek is. Azonban az otthoni munkák esetén és az igényesebb kézműves tevékenységeknél ez a legutóbbi időkig nem volt jellemző. Gépeket, vagyis motoros szerszámokat persze használtunk, de azért a végeredmény az adott ember kézügyességén múlott. Mostanában viszont ez megváltozni látszik. És hogy ez jó-e, azon azért lehet talán merengeni egy sort...

cnc 3d gépesítés kézi munka mesterség hagyomány tudás szerszám

A LÁDA - 2. rész

Ott tartottunk, hogy meglett a láda, már csak meg kell tölteni. Arról is szóltam, hogy ez a nehezebb fele a dolognak. Alapvetően persze asztalos szerszámok kerülnek a ládába, de azért kell ide más is. Minden munkánál vannak előre nem látható apróságok. Ezek sokszor igazán jó minőségben csak műhelyben oldhatóak meg, de néha azért a helyszínen is lehet varázsolni, ha van hozzá szerszámunk kéznél.

szerszám készlet szerszám láda szerszámok alap készlet

A LÁDA - 1 rész

Igazából itt a blogon már szóltunk több ízben az alapvető szerszámokról, illetve arról, mit is érdemes összeszedni a kezdő barkácsolónak. Nyilván függ persze ez attól, milyen jellegű munkáknak fogna hozzá, asztalos, lakatos, netán villanyszerelői babérokra pályázna inkább. De általában persze ezek mind egyszerre lennének érdekesek. A téma most onnan jutott eszembe megint, hogy szereztem egy szép új szerszámos ládát, ami mostantól az autóban utazna velem mindenfelé. És megpróbáltam kitalálni, mit is kéne belerakni, hogy alkalmas legyen amolyan "mindentmegoldó csodapálca" jellegű hasznosításra.

szerszámos láda láda szerszámkészlet alapkészlet asztalos szerszámok

Műhely egy dobozban

Nemrég írtunk pár karácsonyi ajándéktippet, ezek egyike volt az a szerszám, amelyről most külön is szólunk. Azt minden barkácshajlamú olvasónk tudja, hogy rengeteg olyan finom munka adódhat a ház körül, amihez a hagyományos szerszámok túl nagyok, túl robusztusak. Az ilyen munkákhoz célszerű egy finomabb berendezés beszerzése. Persze ezek a munkák is lehetnek sokfélék. Fúrás, csiszolás, marás, vágás is szóba jöhet, minden feladatra venni egy mini méretű célgépet nem biztos hogy járható út. A most bemutatott gép talán segít ezen a gondunkon.

extol mini fúró mini köszörű mini szerszám modellezés

Karácsonyi szerszámtippek 1.

A karácsony általában okot és lehetőséget teremt mindenféle hasznos, vagy annak gondolt beruházásra. Végül is évente csak egy van belőle (mármint karácsonyból) és különben is, megérdemeljük. Ráadásul néhány beruházás tényleg hasznos lehet. Ebben a posztban 5+5 ötletet szedtünk össze, amelyek mindenképp szükségesek egy rendes barkácsoló kelléktárába.

ajándék tipp szerszámok karácsony kéziszerszám jézuska

 A japán fűrész

A kézi fűrészek mostanában kicsit kimentek a divatból, legalábbis ami az otthoni barkácsolást illeti. Míg gyermekkoromban mindent rókafarkú-, illesztő-, lomb- vagy épp keretes fűrésszel és a karunk erejével szabtunk, manapság már különböző elektromos fűrészgépekkel kaszabol mindenki. Ez végül is érthető, bár azért ennek is vannak hátrányai.

kézi fűrész japán fűrész extol r:szerszámok_barkácsgépek

A racsnis franciakulcs

Időnként még egy tapasztalt fúrfarag ember is rácsodálkozik egy-egy szerszámra, amit korábban még nem látott. Esetemben ilyen volt ezen poszt szereplője is. Hiszen különböző racsnis karokkal rendelkező dugókulcskészleteket már mindenki használt. Mostanában terjednek a racsnis villáskulcsok is. De ennek a klasszikus, állítható franciakulcsnak a megoldása egész másféle...

A szép szerszám

Kezdjük ott, hogy egyáltalán szép kell-e legyen egy szerszám. Végül is az igazán fontos az, hogy használható legyen, funkcionális és lehetőség szerint tartós. Kérdés, hogy van-e összefüggés a két szempont, az esztétika és a funkció között...

Az amerikai Popular Mechanics újság és annak online változata már többször szolgáltatott ötletet a Furdancs blog posztjaihoz. Hiába, az otthoni barkácsolásban azért arrafelé elég erős a mezőny, van honnan ihletet nyerni. Most egy olyan írásra bukkantunk, ahol megtakarításra alkalmas tippeket adtak a szerszámbeszerzések esetében. Az abban a cikkben található ötletek ugyan nem mind alkalmazhatóak a mi országunkra és az itteni piacra, de a cikket olvasva megszületett a fejemben egy itthoni verzió, ez található itt alább.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek