AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 07. 22.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 22.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 22.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 22.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 22.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Digitálisrajztábla-teszt

Az "Apu! Mit rajzoljak?" korszak után legtöbbünk felhagy a rajzolgatással és legközelebb unalmas értekezleteken kezdünk firkálgatni. A rajzolás művészet és szakma, a spontán naiv népi művészetet űzők kivételével sokat kell radírozni. Most bemutatok egy eszközt, mely ha tehetséget nem is adhat, de könnyedén korrigálhatjuk vele hibáinkat.

vvv.jpg

A digitális rajztábla egykor elérhetetlen árú, profi eszköz volt. Ma már nemcsak pontossága, szolgáltatásai sokszorozódtak meg, de ára is lehanyatlott egy minőségi egér szintjére. Hasznosságát és sokoldalúságát mutatom be néhány példán keresztül.

Mint minden tesztkészülékünket, ezt is a Conrad.hu webáruház biztosította. Kínálatuk az alsó középkategóriát célozza, annak is legolcsóbb példányát - a Trust Flex Design nevű példányt - választottam kipróbálásra. Mindannyian hisszük, hogy tudnánk hegedülni, ha egyszer hangszert kapunk kezünkbe. Ez persze nem így van, a rajzolással is hasonló a helyzet, ezért próbálgassuk tehetségünket egy olcsóbb készülékkel. Ha bevált, következhet akár egy Watcom DTH-2400. Leárazva most 928.620 Ft.

digitabla_01.jpg

"A digitális rajztábla egy sík felületű tábla, amelyen a felhasználó egy tollhoz hasonló eszközzel dolgozik: rajzol, ír vagy „fest”. Az eredmény általában nem jelenik meg a táblán, hanem a monitoron lesz látható. Az egyszerűbb digitalizáló táblák feladata, hogy helyettesítsék az egeret. Előnyük, hogy a kurzor mozgatása a segítségükkel sokkal gyorsabbá és pontosabbá válik. Így az irodai alkalmazások hatékonyságának növelésében és az egyszerűbb feladatok elvégzésében van jelentős szerepük (jegyzetelés, kézi aláírás, gyors menükezelés, objektumok mozgatása, képretusálás, stb.)." - írja a WIKI.

A tudatos vásárló átgondolja, hogy mit miért vesz. Elsősorban a közvetlen digitalizálás előnyéért. Ha papírra firkantunk egy tollrajzot, utána scannelnünk kell és ilyenkor vesznek el részletek. Digitális táblával és vektoros rajzolóprogrammal számtalanszor és rajzolás után azonnal módosíthatjuk a vonalakat.

digitabla_02.jpg

Kibontva a dobozt, a hajlékony rajztábla, driver CD, toll és kiegészítők bukkannak elő. Az elemért külön dicséret. Szállítás tartalma: Grafikus tábla, Stift, 2 db stift hegy, Stift hegy eltávolító eszköz, USB kábel, 1 db mikroelem, Szoftver, Használati útmutató.

digitabla_03.jpg

A számítógéphez mikro-USB kábellel csatlakoztatjuk az írótáblát, míg az önálló áramforrással rendelkező toll a táblával vezeték nélkül kommunikál.

Telepítése egyszerű. A driverek könnyen települnek, a kézírást segítő illetve kalibrációs program megjelenik a tálcán és szívósan beül a futtatott programok közé. A driver a Windows7 és Vista bővített grafikus tábla funkcióinak támogatásával rendelkezik pl. a toll nyomási érzékenysége és kézírás konvertálása digitális szöveggé. Ne dobjuk ki az első lemásolás után a driver CD-t, mert erre írták rá a rajzprogram regisztrációs kódját.

digitabl_03.jpg

A testreszabhatóságot egy beállító képernyő biztosítja. Furcsa lesz az első időszakban a digitábla használata, hiszen az egérmozgatás izmainkba égett az évek során. Ráadásul itt három dimenziós eszközzé válik a beviteli eszköz, mert a "papírra" nyomás ereje is számít.

Mire használhatjuk?

Szabadkézi rajzolás. Akinek van némi tehetsége, szabad kézzel festegethet, a CD-n talál magának egy programot hozzá. Emellett mint alapszintű és elterjedt perifériát, minden rajzprogram támogatja. A bizonytalanabb felhasználók minimálgrafikás animációk, flash programok előállításához akár az irodai programok "alakzatok" kínálatából is válogathatnak. Ezzel készítettem például ezt a három kedves kisállatot is, afféle Rendőrakadémia II. utánérzés hatása alatt. Címe: "Ipari tanulók első napja a szakiskolában".
kis.jpgKövetkező alkalmazás a képernyő háttérére feszített grafika, vagy a rajztáblára erősített papír fotó körvonalainak digitalizálása. Egérrel nehézkes feladat, lássuk be.

punk4.jpg

A Word munkalapra másoljuk be ezt a szimpatikus fiatalembert, a fotót fixáljuk a "háttérbe küldés" paranccsal és fontos körvonalait vázoljuk fel a "firka" eszközzel. A bizonytalanabbak választhatják a "szabadkézi sokszög" lehetőséget is, így a vonalat alkotó pontokat adjuk meg. Kevesebb tévesztési lehetőség, kisebb méret az eredmény.

punk3.jpg

Alakulóban az "Egy pont hiányzott a ketteshez" című képzőművészeti tragédiagyakorlat. Munkánkat segíti, ha a mintafotót halványítjuk, vagy a kontraszttal játszunk, hogy a rajzolt vonal erősebben látsszon.
punk1.jpg

Miután kitöröltük a háttérképet, a mintaképre nyomokban hasonlító vonalrajzot kaptunk és egyben megnehezítettük a jogdíjvadászok dolgát, mert tényleg nem hasonlít az eredetire. Következhet a kifestés sokkal nehezebb feladata.

Szövegbevitel virtuális billentyűzeten. Mobil eszközökről és a koordinációs problémákkal küzdőket segítő segédprogramokból ismerős a funkció. Ha elég kicsire vesszük a billentyűzet méretét, azaz a gombok közel kerülnek egymáshoz, akkor gyorsulhat a szövegbevitel.

digitabl_07.jpg

Megnövelve a billentyűfeliratok méretét, a gyengén látók is eredményesebben használhatják gépelésre.

digitabl_02.jpg

Kommentelés kézírással. A Windows támogatja a kézírás felismerést. Nem tudom, hogy nemzetek lélekszáma vagy menősége alapján határozzák meg a támogatandó országok listáját, de mi nem vagyunk benne. Ha a meglehetősen sokat tévesztő kézírás-felismerést szeretnénk használni, válasszuk az angol vagy román nyelvet, amit viszont támogat.

digitabl_04_1.jpg

Figyelmesebbek megpróbálhatják kitalálni, milyen szöveget próbáltam beírni, ami értékelése is ennek a funkciónak. Szóval, van hova fejlődnie a felismerési funkciónak, legyen az bármelyik nyelven is.

digitabl_kala.jpg

Műszaki tervezés. Végre elérkeztünk a funkcióhoz, mely indokolja az egész teszt barkácsblog hasábjain való megjelenését. A tervezőprogramok nemcsak hasábokat pakolnak egymás mellé, szükség lehet ívelt vagy szabadkézi alakzatok felrajzolására is, ebben segíthet a digitális tábla, illetve minden korábban felsorolt szolgálatatása előkerülhet egy CAD program felhasználóbarát alkalmazása során. Itt a Solid Edge próbaverzión ívelgettem, de legtökéletesebb segítséget szerintem egy animátor programhoz nyújtana a tábla. 3DS MAX és társaira gondolok.

digitabl_05.jpg

Ha ezek nem győzték meg kedves olvasót, itt egy videó. A címe mindent elmond: Mire jó a digitális rajztábla?

Végül lássuk a gyári katalógusból főbb jellemzőit:
- Munkaterület: 155 x 120 mm
- Vezeték nélküli 3 gombos stift 1024 nyomási érzékenységi fokozattal

Leírás: Papírvékony kivitel csúszásmentes talppal a kényelmes és ergonómikus kéztartáshoz, megelőző a túlzott merevséget. Kicsi, könnyű és energia hatékony kivitel: ideális mobil használathoz. Ergonómikus, 3 gombos, 1024 nyomási érzékenységi fokozatú stifttel. Jó minőségű szoftverrel képek rajzolásához és szerkesztéséhez. A Windows 7 és Vista bővített grafikus tábla funkcióinak támogatásával, például a toll nyomási érzékenysége és kézírás konvertálása digitális szöveggé.

Az eszközt a Conrad webáruház biztosította, köszönöm.

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek