AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 08. 10.
A szegecs olyan kötőelem, amely végeinek megfelelő alakításával szerkezeti elemek összefogására...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 08. 10.
Az ipari gyakorlatban elég gyakran előfordul, hogy két vagy több alkatrészt úgy kell összekötni,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 08. 10.
A különböző alkatrészek szerkezeti összekötéséhez különböző nagyságú és alakú...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 08. 10.
Ahhoz, hogy egyenes vonalú sík felületet kapjunk, úgy kell reszelni, hogy a kézi erőtől származó...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 08. 10.
A reszelés egyike azoknak a megmunkálási műveleteknek, amit szinte minden vas- és fémipari...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fémipari alapok: fémfűrészek

ff2.jpg

A kézi fémfűrész keret laposacélból készül. Két meghajlított szára mereven összefügg a kengyellel, ill. a nyéllel. A kengyelben négyszögletes nyílás van, amelybe négyszögletű csappal a fűrészlap-szorító szár illeszkedik. A fűrészlap-szorító száron és a befogófejen keresztnyílás van, hogy a fűrészlapot a keret síkjára merőleges helyzetben is be lehessen fogni.

A fűrészlap-szorító szár négyszögletes részének rövidebbnek kell lennie a vezetődarab szélességénél, hogy a két befogófej közé helyezett fűrészlapot a szárnyas anyával meg lehessen feszíteni. Az ugyancsak keresztnyílással ellátott nyél szilárdan összefügg a fűrész kengyelével. Ahhoz, hogy a nyél fűrészeléskor ne csússzon le, a gúla alakú szár tüskéjére alátétkorongot helyezünk, a tüskét pedig a nyél végén elszegecseljük.

fem_aug_a16.jpg

A fémfűrészkeret részei: keret (1), kengyel (2), fűrészlap-szorító szár (3), szárnyas anya (4), nyél a befogófejjel (5), fanyél (6)

A fűrészlapot a befogófejekben két csap tartja. Csap gyanánt megfelelő hosszúságúra vágott szegecset vagy derékszögbe hajlított hengeres acéldarabot használunk. A csap vége nem állhat ki a befogófejből, mert balesetet okoz. Különösen veszélyesek a fűrészlap-szorító szár bal oldalán kiálló csapvégek, mert ha a bal kéz lecsúszik a fűrészkeretről, akkor a kiálló csap felszakíthatja a bal kéz ütőerét. Szegeket és éles drótdarabokat sohasem szabad csapként használni.

A kézi fémfűrész a tolás irányában működik. Ezért a fűrészlap befogásakor ügyelni kell arra, hogy a fogak a tolás iránya felé álljanak. A fűrészlapot a szárnyas anyával kell megfeszíteni, a nem eléggé feszített fűrészlap ugyanis fűrészelés közben hullámosodik és vetemedik.

Az állítható fémfűrész keret különböző hosszúságú fűrészlapok befogására való.

fem_aug_a01.jpg

Állítható kézi fémfűrész keret

Keskeny rések, hornyok befűrészelésére a résvágó fűrész alkalmas. Csavarhornyokat és a hozzájuk hasonló fűrészbevágásokat nem lehet a közönséges kézifűrésszel úgy elkészíteni, mint a rós- vágófűrész keskeny lapjával. Részei: az U alakú fűrészlaptartó, az ebbe helyezett résvágó fűrészlap és a nyél. A fűrészlaptartóba különböző fogazatú és keménységű fűrészlapok erősíthetők csavarokkal. A merev fűrészlapot nem kell erősebben kifeszíteni, mert a forgácsolóerő igen kicsi.

fem_aug_a11.jpg

Résvágó fűrész

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek