AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 01. 23.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 23.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 23.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 23.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 23.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A munkahelyen tartott rendnek nagy jelentősége van a munka helyes megszervezésében, általában a nagyobb munkateljesítmény egyik fontos feltétele.

m1.jpg

Minden szerszámnak meghatározott helye legyen. A gyakran hasznait szerszámokat úgy helyezzük el a satupadon, hogy azokat munka közben kinyújtott karunkkal elérjük.


A szerszámok és egyéb eszközök satupadon való elhelyezésekor a következő szabályokat kell betartani:

- A satupadon csak a használatra kerülő szerszámok legyenek.
- A gyakran váltandó szerszámokat a satu jobb oldalán kell elhelyezni.
- A munkadarab - mivel bal kézzel helyezzük a satuba - a satu bal oldalán legyen.
- A mérő- és ellenőrzőeszközöknek a satutól távolabb adjunk helyet.
- A műhelyrajzokat úgy helyezzük el, hogy könnyen olvashassuk, tanulmányozhassuk őket.

femipar37_1.jpg

Tartsunk rendet a szerszámfiókban is. Az apróbb és gyakrabban használt szerszámokat a szerszámfiók felső, a ritkábban használtakat pedig az alsó részében tartsuk. A mérő- és ellenőrzőeszközökre különös gondot kell fordítanunk, mindennemű sérüléstől meg kell óvnunk őket. A reszelőket ne helyezzük egymásra, mert így élettartamuk csökken. A szerszámfiókba csak tiszta szerszámokat szabad elhelyezni.

Néhány szó a balesetvédelemről
A munkaruhával szemben követelmény, hogy testünket, ill. alsó ruhánkat védje a munka közbeni szennyeződésektől; szabad mozgásunkat ne akadályozza; testünket melegen tartsa, de ne zárja el légmentesen, hogy testünk szabadon párologhasson; ne akadjon bele mozgó, forgó géprészekbe, ne veszélyeztesse testi épségünket.

blackla.jpg

Nem helyes, ha munkakezdés előtt csak a felső ruhát váltjuk. Az alsó ruházat váltása azért fontos, mert a test munka közben megizzad, s az izzadságot az alsó ruházat szívja fel. A műhelyben hordott alsó ruházatot hetenként legalább egyszer cseréljük.

sapka.jpg

A sapka (fejkendő) nemcsak arra való, hogy a hajat védje a por és a piszok ellen. Viselése gyakran balesetelhárítási szempontból is szükséges. Sokszor okozott már balesetet, hogy a dolgozó haja forgó géprészek közé került vagy beleakadt a fogaskerekekbe.

cipo.jpg

A fémipari alapműveleteket általában álló testhelyzetben kell végezni. A lábra tehát nagy munka hárul, ezért igen fontos, hogy megfelelő lábbelit viseljünk. Erős, magasszárú és alacsony sarkú cipő biztos tartást ad a lábnak. A cipő ne legyen túlságosán szoros, és ne akadályozza a láb mozgását. Magas sarkú cipő viselése munka közben nem célszerű, mert a magas sarok miatt a lábfej billeg, az állás bizonytalan.

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek