AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 06. 15.
A szegecs olyan kötőelem, amely végeinek megfelelő alakításával szerkezeti elemek összefogására...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 15.
Az ipari gyakorlatban elég gyakran előfordul, hogy két vagy több alkatrészt úgy kell összekötni,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 15.
A különböző alkatrészek szerkezeti összekötéséhez különböző nagyságú és alakú...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 15.
Ahhoz, hogy egyenes vonalú sík felületet kapjunk, úgy kell reszelni, hogy a kézi erőtől származó...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 06. 15.
A reszelés egyike azoknak a megmunkálási műveleteknek, amit szinte minden vas- és fémipari...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fémipari alapok: a vésés

veses000.jpg

Vésésnek nevezzük a faragást akkor, ha a vágó egyszerre három oldalon választja le a forgácsot az anyagról.  A kivésett horony keresztmetszete lehet négyszög vagy félkör. A vésést rendszerint keresztvágóval vagy horonyvágóval végezzük.

image38.jpg

A vésés

A keresztvágó keskeny vágatok, bordák, hornyos részek kivágására való. Nagyobb anyagmennyiségek lefaragásánál előfaragásra használják. A vágó hosszának 2/3-ad része a fogószár, 1/3-ad része pedig a vágórész. A keskeny, egyenes vágó éle szélesebb, mint a vágórésznek a fogószár felé vékonyodó része, nehogy vágás közben a keskeny vágóéi beleszoruljon az anyagba. A vágórész a fogószárnak szélesebb oldala felé 35°-os szögben dárda alakúan szélesedik. A vágóéi ékszöge 50... 60°.

image37.jpg

Keresztvágó

 A horonyvágót csapágyak egymáson csúszó felületei olaj csatornáinak és mélyen fekvő felületek alakos részeinek kifaragására használjuk. A fogószárhoz csatlakozó lapított része szögben hajlított. A vágóéi alakja félkerek, patkó, ovális, háromszög és lapos lehet. A keskeny, lapított rész a fogószár felé a vágóéi alakja és mérete szerint maximum 10°-os szöget alkot. Az állandóan változó beállítási szög miatt a vágó irányítása nagy gyakorlatot igényel.

image30.jpg

Horonyvágó

Az átszakító vágót a műhelyekben rablóvágó néven ismerik. Vastagabb anyagok fúrással való darabolásakor, különféle alakú furatok és üreges részek, továbbá keskeny hézagok átdolgozásakor az előfúrt lyuksorok között megmaradt anyaggerinc átszakítására használjuk. Az átszakítóvágó homlokéle keskeny, téglalap keresztmetszetű. Az egyenes, lapított vágóéi a fogószár felé 1...2 fokos ívben hajlik, nehogy vágás közben beszoruljon az anyagba. Az átszakítóvágót ferdén helyezzük a furatokra és kivágjuk vele a közben levő falakat.

image29.jpg

Átszakítóvágó

Minél közelebb vannak egymáshoz a furatok, annál kisebb kivágáskor az ellenállás, és annál kisebb a veszélye annak, hogy a szerszám a leggyengébb keresztmetszeténél eltörik. Vastagabb munkadarabokat két oldalról vágunk ki. Az átszakítóvágó csak tengelyirányú ütéseket visel el.

image27.jpg

Az átszakítóvágó használata

Baleseti veszélyek vágás és faragás közben
Vágás és faragás közben balesetet okozhat a hibás szerszám és a szerszám helytelen használata is. A repedt vágó ütés közben eltörhet. Ha a vágó feje a sok ütéstől már felgyűrődött, egy elcsúszott ütéstől a gyűrődés lepattanhat. Túlzottan ferde vágótartás esetén az ütés ereje a vágót oldalirányban kilökheti. Mindegyik esetben megsérülhet a vágót tartó kéz is, de az elrepülő szerszám vagy annak egy darabja másokat is megsérthet. Ugyancsak balesetet okozhat a faragáskor elrepülő forgács vagy a vágásnál lepattanó hulladék.
A szétrepülő forgács vagy hulladék munkatársunkban és bennünk is kárt tehet, viseljünk védőszemüveget, és a faragás irányába állítsunk védőrácsot. A vágó huzamosabb használata után a vágófej elverődik, „szakáll” képződik rajta. Ezt el kell távolítani, nehogy ütés közben lepattanjon és balesetet okozzon.

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek