AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 05. 11.
A szegecs olyan kötőelem, amely végeinek megfelelő alakításával szerkezeti elemek összefogására...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 11.
Az ipari gyakorlatban elég gyakran előfordul, hogy két vagy több alkatrészt úgy kell összekötni,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 11.
A különböző alkatrészek szerkezeti összekötéséhez különböző nagyságú és alakú...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 11.
Ahhoz, hogy egyenes vonalú sík felületet kapjunk, úgy kell reszelni, hogy a kézi erőtől származó...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 11.
A reszelés egyike azoknak a megmunkálási műveleteknek, amit szinte minden vas- és fémipari...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az idomacél hajlítása

h5.jpg

Szögacélból készült keretek hajlításakor a szögacél egyik szárát a sarkoknál kivágjuk. Ügyeljünk arra, hogy a kivágás éleinek meghosszabbításai legalább a szögacél másik szárának semleges szálában találkozzanak. A hajlítást csak ezután végezzük el.

Szögacélokat és laposacélokat a külső szálak megnyújtásával hajlíthatunk. A kalapács fokával sűrű ütéseket mérünk a szögvas vagy a laposvas vízszintes lapjára. A kalapáccsal kissé ferdén ütve a külső szálakat jobban megnyújtjuk, mint a beljebb levőket, s így a munkadarabot a kívánt ívben tudjuk meghajlítani.

femapr_12.jpg

Ívelt hajlítás

Ha szögacélt vízszintes szárával befelé hajlítunk meg, a szárak által eredetileg bezárt derékszög hegyesszöggé torzul el. Ezt úgy előzhetjük meg, hogy a hajlítás előtt a szögacél szárait tompaszögűvé kalapáljuk. Ha ezután végezzük a hajlítást, a szárak ismét derékszöget fognak bezárni.

Ha a szögacélt vízszintes szárával kifelé hajlítjuk, a szár külső széle erősen megnyúlik. Könnyen repedések keletkezhetnek, a vízszintes szár lefelé kitér és a függőleges szárral tompaszöget zár be. Ezt hajlítás közben állandó kalapácsütésekkel tudjuk megakadályozni. Célszerűbben járunk el, ha a szögacél szárait hajlítás előtt hegyesszögűvé kalapáljuk. Ha ezután a szögacélt végleges alakjára hajlítjuk, szárai ismét derékszöget fognak alkotni.

Szögacélt vízszintes szárával kifelé úgy hajlítunk, hogy a szár külső részét megnyújtjuk, vízszintes szárával befelé pedig zömítjük.

femapr_10.jpg

Szögacél hajlítása vízszintes szárral befelé és kifelé

A munkát nagyon megkönnyíti, ha a munkadarabot készülékbe fogva hajlítjuk. Mindkét irányba való hajlításkor a szögacél vízszintes szárára is ütünk (c és f felületek), hogy annak felemelkedését, tehát a keresztmetszet hegyes- vagy tompaszögűvé torzulását megakadályozzuk. A munkadarabot az a és d pontoknál rögzítjük, a hajlítóerőt pedig a b és az e felületre összpontosítjuk.

femapr_09.jpg

Szögacél hajlítása készülékben vízszintes szárral befelé

femapr_08.jpg

Szögacél hajlítása készülékben vízszintes szárral kifelé

 

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek