AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 10. 19.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 10. 19.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 10. 19.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 10. 19.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 10. 19.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

femszept26.jpg

Szerszámgépek alapozás előtti pontos beállításakor és egyéb esetekben is fontos körülmény a vízszintesség biztosítása. A vízszintességet vízszintmérővel ellenőrizzük. Ez többféle alakban készül. A talpas és a keretes vízszintmérő írásunk tárgya.

femszept29.jpg

A vízszintmérő „lelke” a folyadékkal majdnem teletöltött zárt üvegcső, amely fehér gipsszel van a keretbe vagy a tokba rögzítve. Az üvegcsőben kis légbuborék van, ez mindig a legmagasabb pontot igyekszik elfoglalni, ha a vízszintmérő eltér a vízszintes helyzettől. Az üvegcsövön osztásvonalakat találunk, amelyeknek osztásértéke 2 +/- 0,1 mm. Töltőfolyadékul átlátszó és színtelen folyadékot használunk, általában etilalkoholt vagy metilalkoholt.

A talpas vízszintmérő 100, 200 és 300 mm hosszúságban készül. Részei az (1) tok, a (2) üvegcső, a (3) sapka, a (4) talp, az (5) láb és a (6) csavaranya.

v1.jpg

A vízszintbe állítást a vízszintbe állítandó felülettől függően különbözőképpen végezzük.
Sík felületeknél a vízszintmérőt közvetlenül a vízszintbe állítandó felület hosszabbik oldalával párhuzamosan helyezzük el. A buborék kisebb vagy nagyobb mértékben jobbra vagy balra helyezkedik el. A buborék helyzete megmutatja, hogy a felület milyen irányba lejt. A felület alacsonyabb pontját addig kell emelnünk, amíg a buborék a középállást el nem foglalja. Az emelést ékkel végezzük, ugyanis ha ezt beljebb ütögetjük, az emeli a felület lejtős részét.

femszept3_03.jpg

A buborék elhelyezkedésének képei

A felület hosszabbik oldalának vízszintességét több állásban is ellenőrizzük. Ezután a rövidebb oldalt a fentieknek megfelelően állítjuk vízszintbe. A beállítás akkor jó, ha a  vízszintmérő minden helyzetében a buborék a középállást foglalja el.

A keretes vízszintmérő részei: az (1 keret, a (2) hosszüvegcső, a (3) haránt üvegcső, a (4) adattábla, az (5) V alakú horony és a (6) buborék.

v2.jpg

Keretes vízszintmérővel nemcsak a vízszintesség, hanem a merőlegesség is ellenőrizhető. Például egy tengely merőlegességét (függőlegességét) úgy ellenőrizzük, hogy a V alakú hornyot a tengely felületére helyezzük és a buborék állásából állapítjuk meg a merőlegességet vagy az attól való eltérést.

femszept3_01.jpg

A sugárfúrógép-oszlop merőlegességének ellenőrzése

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek