AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 01. 08.
Ez egy kicsit rendhagyó poszt lesz, ma ugyanis nem barkácsolunk semmit. (Esik a eső.) De ettől...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 08.
Ez egy gyors poszt lesz, cserébe legalább rövid. Mostanában permanens témahiányban szenved...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 08.
Tavaly decemberben volt egy kétrészes posztunk arról, mi alapján választottam szerszámos ládát,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 08.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 08.
Lyukat persze a legegyszerűbb fúróval készíteni, azonban házilagos körülmények között...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fessünk üveget!

Az üvegfestészet, pontosabban a festett üvegablakok, eredetileg mindenféle katedrálisokból, meg szecessziós bérpalotákból lehet ismerős. Általában hatalmas és lenyűgöző alkotások, a rajtuk beömlő ezerszínű fény fantasztikus hatásokat képes létrehozni a megvilágított helységekben.

Azt azért a legtöbben sejtjük, hogy ez a szakma - mármint a festett üvegtáblákból alkotott ablakok készítése – nem tartozik kifejezetten a házilagos barkácsolásra ajánlott tevékenységek közé. A szakértelmen túl szükség van üvegre, festékre, mindenféle vágó és csiszolószerszámra. Aztán kell persze kemence, a festék égetéséhez, és persze az ólomból készült osztó- és rögzítő lécek elkészítése, megmunkálása sem igazán egyszerű feladat.

Ugyanakkor itt is igaz az, hogy mindent emberek készítenek, és amit az egyik ember képes elvégezni, azt egy másik is képes megtanulni. És bár üvegablak gyártásra biztos kevesebben adják a fejük, mint mondjuk virágállvány, vagy épp szúnyogháló készítésre, azért akadhatnak olyanok, akiket annyira megérint a festett üvegek csodája, hogy maguk is alkotni szeretnének. Kisebb munkákhoz szükséges anyagot azért össze lehet vadászni, és a többi szükséges eszköz is megoldható, ha valaki igazán 'rákattan' a témára.

Nemrég jelent meg egy kötet, amely segíthet elindulni az üvegfestés tudománya felé vezető, éles üvegcserepeken át vezető úton. Mert ne feledjük, napjainkban is élő, működő, alkotó művészeti ágról beszélünk, ahol köztünk élő és járó művészek alkotnak. Ezek egyik legjelentősebbje Bráda Tibor. Az ő művészetéről jelent meg ez a különleges kötet. Különleges, mert ez a képzőművészeti albumok igényességével készült, parádés képanyagot tartalmazó kiadvány több, némileg eltérő céllal íródott kötet anyagát egyesíti magában.

Egyfelől megismertet a technikai kivitelezés oldalával, az üvegfajták, a festés, az ólom rengeteg apró és nagyobb titkát, a velük való munka fogásait is megismerhetjük belőle. Az alapfogalmak, az  üvegfestés alapanyagainak és eszközeinek  pontos bemutatásán túl, konkrét munkák folyamatait is bemutatja a kötet. Teszi mindezt olyan alapossággal, hogyha esetleg kedvet kapunk az üvegablakok készítéséhez, akár az első lépések megtételét is elsajátíthatjuk a könyvből! A teljes munkafolyamatok bemutatása a szükséges technikai összetevőkön és a buktatók leírásán kívül persze más előnnyel is jár.

A kötet több példán keresztül abba is bepillantást enged, milyen módon történik a művészeti alkotás folyamata. Hogyan, milyen megfontolások eredményeképp keletkeznek az első vázlatok, és hogyan alakul ezekből a végleges mű. Megtudhatjuk, adott esetben mennyi nyomozás, tanulás és kutatás előz meg egy-egy munkát, mennyi művészeti, építészeti, történelmi összetevője lehet egy jól sikerült alkotásnak. Különösen így van ez a vallásos és történelmi témákat megörökítő műveknél, hiszen itt a ruházatok, a környezet megjelenítésében a történelmi hűség is fontos, ugyanakkor az adott tér és az építészeti szempontok által meghatározott kívánalmak, például az ablak színei, a kép sötét vagy épp világos volta, vagyis az átbocsátott fény mennyisége és színe sem mellékes szempont.  

Úgy tűnik, nem volt véletlen a címadás: ’Egy festő belső monológja’. Valóban belsőséges módon ismerhetjük meg, hogyan is gondolkodik az alkotó. Beleláthatunk a vívódásokba, az útkeresésekbe, és megismerhetjük az időnként elkerülhetetlen kompromisszumokat is. A kötet képanyaga nagyon bőséges, az elkészült ablakokon kívül számtalan vázlatot, közbenső állapotot is bemutat, több műnél a teljes folyamat követhető az első vázlattól a kész állapotig.

Szóval, valóban nem mindennapi műről van szó. Azt gondolom, mindenképp ott a helye minden művészet és építészet iránt érdeklődő olvasó könyvespolcán, de azt is, hogy ha valaki saját maga kíván foglalkozni e gyönyörű mesterséggel, ebben a kötetben, megtalálja a szükséges kezdőlökést, és muníciót!

Az már sajnos a mai közérdeklődés állapotát jelzi, hogy átlagos könyvesboltokban erre a kiadványra nemigen bukkanhatunk, legcélszerűbb ha rögtön a kiadótól rendeljük meg.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek