AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 04. 04.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 04. 04.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 04. 04.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 04. 04.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 04. 04.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fúró köszörülése kézzel

Idővel minden csigafúró elkopik, de feltámadhat tompaságából, ha megpróbáljuk köszörülni. Sajnos nem egyszerű feladat, sok gyakorlást igénylő, könyvből nem elsajátítható tudomány. Most bemutatjuk a tankönyvben leírt elveket és módszert. Következő alkalommal a barkácsműhely és konyha (mert kést, baltát, ollót sem könnyű élezni) kiemelt helyére kívánkozó hős megmentőjét, a gépi élezőt teszteljük, melyet fúróköszörülésre is kiképeztek.

A jól élezett csigafúrónak a következő követelményeknek kell megfelelnie: helyes csúcsszög, hátszög, keresztélszög  és  hosszúság, valamint egyforma magasságban lévő és központos élek. A követelményeket a csigafúró élezésekor kell megvalósítani. A csigafúró élezését a  hátfelület köszörülésével érjük el. A hátfelület előírásnak  megfelelő kialakítása kézi köszörüléssel eléggé bonyolult feladat, és nagy gyakorlatot kíván. Több mozdulat  összehangolásának eredménye.

Ha a fúró jól köszörült, az a hátszög a fúró közepe felé növekszik (kb. 25°), míg a kerülete kisebb (kb. 6°). A hátfelület ilyen kialakítását csak úgy tudjuk elérni, ha a fúrót egy elképzelt kúp tengelye körül - az ún. lengetési tengely körül - lengetjük, s közben a fúrót saját tengelye körül elforgatjuk. Ezt a két mozdulatot a leggyorsabban úgy tudjuk összehangolni és gyakorolni, ha egy szabályosan köszörült, nagyobb átmérőjű csigafúrót hátfelületénél fogva egy függőleges helyzetű egyenes síkon többször legördítünk. A pontos legördítéskor a csigafúró azokat a mozgásokat végzi, amelyeket köszörüléskor alkalmaznunk  kell.

A csigafúró köszörülésének kezdő állása, illetve s fúró helyes tartása köszörüléskor

A  keresztél  csökkentésének  módja 

Az élek egyenlőtlen hosszából és elérő hajlásából eredő hibák következményei:

Az a) ábrán az élek egyenlőtlen hossza miatt a fúró átmérőjénél nagyobb furatot fúr. A b) ábra az élek eltérő hajlásszögének hatását szemlélteti. Következmény: a fúrót a meredekebb él átnyomja  az  ellenkező oldalra és a fúró kitér a középvonalból.

A két hiba együttesen is jelentkezhet, ez látjuk az ábrán. Következmény: lépcsős, a fúróátmérőnél tágasabb a furat, ugyanakkor a fúró kitér a  középvonalból.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek