AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 04. 19.
Egy zárcsere persze igazán nem olyan bonyolult dolog, hogy csak egy poszt segítségével lehet...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 04. 19.
Ez egy kicsit rendhagyó poszt lesz, ma ugyanis nem barkácsolunk semmit. (Esik a eső.) De ettől...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 04. 19.
Ez egy gyors poszt lesz, cserébe legalább rövid. Mostanában permanens témahiányban szenved...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 04. 19.
Tavaly decemberben volt egy kétrészes posztunk arról, mi alapján választottam szerszámos ládát,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 04. 19.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ha elveszett a kulcs

Előfordul, hogy egy – különösen ritkábban használt – zárhoz csak egyetlen kulcsunk marad. Ami aztán időnként elvész. Ha ilyenkor mégis ki kell nyitni a bezárt ajtót, bizony akadhatnak nehézségeink.

zárcsere kulcsos zár elveszett kulcs

 

A cilinderzár-betéttel rendelkező ajtók esetén könyebb dolgunk van, ezeket a legtöbbször ki lehet fúrni, legalábbis a hagyományos, réz színű, olcsóbb zárbetéteket. A modern, spéci betétek sokszor nagyon kemény anyagokból készülnek már, ezeknél hagyományos fúrószárakkal nem sokra megyünk. Erről írtunk már korábban egy posztot, itt megtekinthető: http://furdancs.reblog.hu/csereljunk-zarat

Azonban, ha hagyományos, tollas kulccsal rendelkező zárbetétünk van, akkor a helyzet nehezebb. Egy ilyen történetbe futottam bele jómagam is, az alábbiakban bemutatom, mit lehetett tenni.

Az ajtó meglehetősen masszívan záródott, és igazából nem akartam kárt okozni, tehát a durva felfeszítés nem jött szóba. A zárat kellett valahogy kinyitni. A legegyszerűbb lett volna egy alkalmatos álkulccsal elkezdeni próbálkozni, de ilyen nem volt kéznél, és az elkészítéséhez sem volt megfelelő erősségű drót. Végig gondolva a dolgot, arra jutottam, hogy a legegyszerűbb talán a zár nyelvét elvágni, flexxel, a belső oldal felől. Ekkor ugyan sérül az ajtólap, de ez csak esztétikai sérülés, később kijavítható, semmilyen szerkezeti sérülést nem okozunk. Eltávolítottam a zárcímert és a kilincset.

Ezután ki kellett fundálni, hol lehet a zár nyelve. Ezt persze lehet érezni, de ha van egy másik zárunk, egyszerűen rárakjuk az ajtólapra (a kilincs és a zár helye segít pozicionálni) és látjuk is, hová esik a nyelv.

Amikor ez megvolt, először az ajtólapba készült egy vágás, itt már látszott, hogy tényleg oda esik a zárnyelv, ahol sejtettük.

Ezután az ajtólapon keresztül egy flex segítségével elvágtam a zár nyelvét.

A dolog valójában nem ment ilyen gyorsan, megszenvedett a gép, és közben többször pihenni is kellett, mert nagyon felmelegedett a gép is, és az ajtó is elkezdett füstölni. A képen látható, hogy már nincs sok a zárnyelvből, de azért még tartott, masszívan:

zárcsere kulcsos zár elveszett kulcs

Aztán egyszer csak elfogyott a zárnyelv, és nyithatóvá vált az ajtó. Ezután már könnyen ment minden, egy ugyanolyan méretű zár került a régi helyére, ehhez persze már volt kulcsunk. Visszakerültek a zárcímerek, meg a kilincs, és befoltoztam az ajtólapon vágott rést is. Ez a metódus persze csak akkor járható, ha hozzáférünk az ajtó belső oldalához vagyis ahhoz a feléhez, amerre nyílik, amelyik ráfed az ajtótokra. És főképp hagyományos fa ajtólapok esetén, mert ezeket könnyű javítani. Műanyag ajtónál szerencsétlenebb ezzel próbálkozni, mert azt nehéz rendbehozni, ráadásul tényleg nagyon fel tud melegedni a zár és a szerszám, lehet hogy a műanyag ajtólap ezt nem is viselné már el.

A fa ajtólapon mindenesetre akkora kár nem esett, a rész kifoltozható, egy festés meg már amúgy is esedékes:

zárcsere kulcsos zár elveszett kulcs

Szóval, egy lehetőségként azért felírhatjuk ezt a módszert a barkácsmindenttudó füzetünkbe.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek