AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 05. 14.
Hol az otthon? Ahol letesszük a gitárunkat és nem dől el, mert van állványa. Egy időtől...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 14.
Anno a házunk vásárlásával tettünk szert egy felújításra váró kéményre. Hogy valaha...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 14.
Az áldozatra a félig átsült pizzák hívták fel a figyelmet. Látszatra minden rendben működött,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 14.
Mindenkinek van bojleres története, olvassák el az enyémet is. A vízmelegítő fontos kultúrtörténeti...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 05. 14.
Egy szép napon elhalálozott a fürdőszobai borotválozótükör feletti fényforrás. Azért...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A jó idő beköszöntével nem árt a kertben használt bútorokat alaposabban átvizsgálni, alaposabb tisztításnak alávetni és ha szükséges meg is javítani. Különösen, ha ezek az előző nyár idején a szabadban „parkoltak”, kitéve esőnek, tűző napsütésnek. Mivel ezek anyaga elég változatos, a kezelésük is eltérő, és esetleg az eresztékeik is megerősítésre szorulhatnak, felületük pedig megérett egy alaposabb felújításra.

kert01.jpg

A PVC alapanyagú napozóágyak, székek és asztalok ugyan elég jól bírják a mostoha igénybevételi körülményeket, ám egy alapos mosás biztosan rájuk fér. A felületi szennyezettségüket mosószeres vízzel és erős szőrzetű kefével való lesikálással nagyrészt el lehet tüntetni, amit azután tiszta vizes lemosással és az ezt követő szárítással ajánlott befejezni. A színük ugyan esetenként megfakultnak látszik, ezen azonban nem lehet változtatni. A gyengébb anyagból készült műanyag székeknél elég gyakoriak a lábak és az ülőfelület találkozásánál repedésre utaló jelek, amiket egy jól beszabott lécdarab felcsavarozásával még érdemes megerősíteni. Ehhez lencsefejű csavarokat szélszerű használni és a hátoldal felöl PVC ragasztóval is megerősítendő a csavaros kötés. Ha viszont több ilyen hiba adódik, akkor jobb a cseréjük mellett dönteni, mert ezek a jelek erős elhasználódásukra utalnak és bármikor eltörhetnek a kritikus helyeken.

Újabban a rattanszerű, ám nagyon szívós műanyag szálakból fonott darabok nagyon kedveltek. Ezek acélvázas és porszórt bevonatú vázakat takarnak, amik nagyon masszívak és korrózióállók is. A fonatok azonban gyorsan porosodnak, elpiszkolódnak, amin ugyancsak egy alapos tisztítószeres mosással lehet csak megszabadulni. A fonott szálak közül azonban csak erős keféléssel lehet az előző szezonban rájuk rakódott szennyeződésektől megszabadítani az ilyen kerti bútordarabokat. A mosás után most is bő és erős sugarú tiszta vizes öblítéssel lehet a tisztítószer maradékától megszabadítani a fonatos darabokat és ajánlott a felületek felitatásos szárazra törlése is. Bár a szálak anyaga nagyon strapabíró, ha mégis elszakadt volna egy-két szál, akkor ezeket az ép szálak közé bujtatva lehet eltüntetni és nem árt PVC ragasztóval is lerögzítve megakadályozni a szálak további felfeslését. És bár jól elviselik az erős napsütést, nem árt árnyékosabb helyre állítani az ilyen fonott darabokat.

A többnyire fenyőfából készült kerti bútorok a legkényesebbek az időjárási viszontagságokra. Ezek a bútorok darabokból összeeresztve készültek és az eresztékeik óhatatlanul összeszáradnak, meglazulnak. Ráadásul az erős napfény és a csapadék a felületi bevonatukat is károsítja. Előbb a laza összeeresztéseiket kell megerősíteni, amihez korrózióálló bevonatú facsavarokat ajánlott használni, mégpedig átlós irányban elhelyezve. Esetleg a nem látható oldaluk felöl is érdemes léc lapolásokkal, összekötő lécekkel is megerősíteni a szerkezetüket. Ezek azonban lehetőleg ne akadályozzák a használatukat, pl. az asztal- és széklábaknál érdemes erre jobban ügyelni. A meglazult ülésléceket sem árt egy nagyobb és lehetőleg hosszabb facsavarral leerősíteni. A szegek erre nem alkalmas kötőelemek, és csak korrózióálló csavarokat szabad e célra használni. Ha pedig a faanyag bevonata már elég viseltes, vagy repedezett a felülete, egy alapos csiszolást és portalanítást követően vékony lazúrral kétszer átkenve teljesen megújítható a felületük. A vastaglazúr ugyan szebb bevonatot ad, de később nehezebben újíthatók meg az így kezelt felületek. Ez ugyan kissé hosszadalmas munka, ám megéri a fáradságot és kevesebbe kerül, mint venni egy új kerti garnitúrát.


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek