AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 08. 05.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 08. 05.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 08. 05.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 08. 05.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 08. 05.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Reszelés és csiszolás

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel „Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák” című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

Terítéken a forgácsképzés. Ha nem tudja kivárni a könyv végét, megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

Reszelés
Reszeléskor és csiszoláskor a munkadarabról felesleges anyagrészecskéket távolítunk el. Így tisztítjuk meg a pl. hegesztési varratokat, törjük le az éleket, tüntetjük el a fűrész nyomát, simítjuk le a felületeket.

alapveto19.jpg

A reszelőket méret, alak és a fogazás finomsága szerint különböztetjük meg. A fogazást a szakemberek vágásnak hívják, a vágás osztása a reszelők fő jellemzője.  Általában durvább reszelővel kezdjük a munkát, majd egy finomabbat használunk a simításhoz. A reszelő az edzett és megvágott pengéből és az elvékonyított szárból áll. Utóbbira a kényelmes fogáshoz fa- vagy műanyag nyelet

erősítenek. A különböző feladatokhoz készítenek lapos, négyélű, háromélű, félhátú és gömbölyű reszelőket, hogy csak a legelterjedtebbeket említsük. Jó munkát csak tiszta reszelővel lehet végezni. Drót reszelőkefével a vágást szakszerűen meg kell tisztítani. Egészen finom felületet kapunk, ha a vágást bekrétázzuk. Ezáltal a forgács könnyebben eltávozik a fogak közül, a reszelő szinte siklik a felületen. 

Jó tanács
A reszelőt mindig egyenesen és síkban vezessük. Ne hintáztassuk! A helyes reszelési technika felismerhető az egyenletes csíkozású reszelőnyomról. A munkadarabot – hasonlóan, mint a fűrészelésnél – be kell fogni a satuba úgy, hogy ne remeghessen be. Nyomásra érzékenyebb nyersanyaghoz használjunk nagyobb felületű kiegészítő védőpofákat.

alapveto20.jpg

Nagy reszelővel dolgozva egész testünkkel mozogjunk. A reszelőt csak előretoláskor nyomjuk le, visszahúzáskor engedjük fel. Nagyoláskor a munkadarabon keresztben reszeljünk, hogy a nagyobb forgácsok könnyebben eltávozhassanak, több anyagot tudjunk egyszerre leszedni.

Letörésnek hívjuk a két szomszédos felület közé reszelt, rendszerint 45°-os dőlésű, keskeny átmeneti felületet. Letörés reszelésekor a ferdén tartott szerszámot egyetlen, határozott mozdulattal toljuk végig az egész élen. Sorjázásnak nevezzük viszont az éles részeknek, kevesebb anyag eltávolításával járó egyszerű lesimítását. Nagy reszelővel dolgozva jobb kézzel fogjuk a reszelő nyelét, ballal pedig a penge elejét megmarkolva, azt tenyerünkkel nyomjuk le.

alapveto21.jpg

Kisebb reszelő szárát jobb kézzel fogjuk. Bal kezünk hüvelykés mutatóujjával közrefogjuk a penge végét. A kisreszelőket rosszul hozzáférhető részeken, éles sarkoknál és áttöréseknél használjuk. 

alapveto22.jpg

Egyengetéskor a reszelőt már csak karból mozgatjuk. A krétával bedörzsölt simítóreszelőt hosszirányban mozgassuk a munkadarabon, és így távolítsuk el az utolsó egyenetlenségeket. Az eredmény egyenletes reszelőnyom. 

Csiszolás
A forgácsképző munkamódszereket mint a fűrészelés és a reszelés alapvetően előnyben kell részesíteni, mert ezeknél nem keletkeznek szikrák és finom fémpor. Kényelmesebb a vastag anyagokat sarokcsiszolóval leszabni, a hegesztési varratokat utánmunkálni. 

alapveto23.jpg

Vágókorong használatakor ügyelni kell arra, hogy a tárcsa ne szorulhasson meg. Akadályozzuk meg a leeső darab elrepülését is. Különösen gondosan dolgozzunk olyan szerkezeteken, melyek meg vannak terhelve, vagy anyagfeszültség lehet bennük. 

alapveto24.jpg

Csiszoláshoz és varrattisztításhoz csak csiszolótárcsát szabad használni, vágótárcsát tilos, mert szétrobbanhat! A csiszolás folyamán kialakuló éles sorját rendszerint reszelővel el kell távolítani.  Rozsdátlanítást vagy felületek csiszolását úgy is végezhetjük a sarokcsiszolóval, hogy rugalmas csiszolótárcsát, azaz csiszolóvászonnal borított gumitányért szerelünk fel.

Így biztonságos
Mindig tegyünk fel védőszemüveget a sarokcsiszoló használatakor. Ügyeljünk arra, hogy milyen irányba repülnek majd a szikrák, szükség esetén állítsunk fel kartonlapokat. A motor beindítása előtt mindig győződjünk meg a tárcsa épségéről.

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek