AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 10. 27.
A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák"...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 27.
A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák"...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 27.
A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák"...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 27.
A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák"...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 27.
A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák"...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyakorlat: Kertkapu

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel „Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák” című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

A könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

Anyagszükséglet: 2 db négyzetes zártszelvény (50 × 50 mm), négyzetes zártszelvény (40 × 40 mm), 7 db négyzetacél pálca (12 × 12 mm), zárszerkezet, hengerzár, kilincskészlet, 2 db csuklópánt, laposacél.

kapu01.jpg

Egy családi ház a kertkapuval mutatkozik be. A sima vonalú, moderntől a lendületes barokk stílusúig, fantáziadús kertkapuk őrzik a házigazda nyugalmát.

kapu02.jpg

Szaküzletekben sokféle alakú és mintázatú kész kovácsoltvas díszítő- és építőelem kapható. Ezeket ízlésesen elrendezve csak össze kell hegeszteni.

A kertkapu saját kezű elkészítésének előfeltétele az összes alapvető fémfeldolgozó, ill. -alakító és hegesztési technológia és munkafogás gyakorlati ismerete.

Az első megválaszolandó kérdések, függetlenül attól, hogy készen megvásárolt vagy saját kezűleg készített elemekből állítjuk össze a kiskaput, a következők:
- Mekkora legyen a kiskapu?
- Mire függesztjük a kapuszárnyat (a falra vagy egy oszlopra, saját kapufélfára stb.)?
- Merre nyíljon a kapu?
- Mekkora legyen a talaj feletti szabad magasság?
- Hogyan zárjuk a kaput (egyszerű tolózárral, lakattal vagy kulccsal)?

A mi példánkban a kapufélfák között 1000 mm szabad távolság van. Egyszerűbb lesz a munkánk, ha a felső ívet elhagyva négyszögletes kapuszárnyat készítünk.
A tervrajzot mindenesetre ésszerű léptékben rajzoljuk meg pontosan. Határozzuk meg a nyersanyag-minőséget és -méreteket, és számítsuk ki az elemek, az oszlopok, a keretrudak hosszméreteit is.
Válogassuk össze a felhasználandó díszelemeket és a kereskedelmi árukat - zártok, keskeny kapuzár (csapdás vagy görgős lemezajtózár) vagy esetleg széles bevésőzár, hengerzárbetét, kilincsgarnitúra, csuklópántok (diópánt) -, amelyeket a szaküzletekben meg kell vásárolnunk.

kapu03.jpg

A tervrajzot krétával 1 : 1 arányban rajzoljuk fel az egyengetőlapra. Filctollal egy faforgácslapra is felrajzolhatjuk, kis óvatossággal ezen is elvégezhetjük majd a hegesztési munkákat.

kapu04.jpg

A kapuszárny kerete vastag falú, 40 × 40 × 3 mm méretű, négyzetes zártszelvényből, a kapufélfák hasonló, de 50 × 50 × 4 mm méretű anyagból lesznek. A méretre vá- gásukat a legcélszerűbb géppel, például gyorsdarabolóval végezni. Kézifűrésszel túl sok munka lenne, és nem is lenne annyira pontos az eredmény. Ha nincs darabológépünk, inkább csináltassuk meg az anyagleszabást egy lakatosműhelyben.

Saját kezű munka esetén a következőkre ügyeljünk:
- A kapuszárny keretét gérbe vágva szabjuk le, mert a sarokillesztés és az összehegesztése tetszetősebb és szilárdabb lesz így.
- A kapufélfákat legalább 500 mm mélyen kell a talajba ágyazni.
- A négyzetacél rácsrudakat csak a keret elkészültével, hosszúsá- guk pontos bemérése után szabjuk le. A rudak 12 × 12 mm-es keresztmetszetét kézifűrésszel is könnyen átfűrészelhetjük a beillesztéskor.

kapu05.jpg

Sorjázzuk le az éleket reszelővel, hogy hegesztéskor az elemek simán felfeküdjenek, és kezünket se sértsük meg.

kapu06.jpg

Minden szükséges alkatrészt így már előkészítettünk. Illesszük össze és rögzítsük a keretelemeket és a zártokot a záródó oldalukra fektetve, megfelelően nagy sík felületen.

kapu10.jpg

Hegesszük fel a zártokot a keretrúdra. Az előzetes fűzővarratot elhagyhatjuk, mert a pillanatszorítók az elhúzódást megakadályozzák. A zártszelvényeket általában védőgázas hegesztő berendezéssel hegeszthetjük meg a legkönnyebben. A mi vastag falú anyagunkat viszont bevonatos elektródával is jó eredménnyel hegeszthetjük.

Jó tanács: Egy keretet szakszerűen úgy hegesztünk össze, hogy először csak az U alakot hegesztjük meg, lehűlés után ellenőrizzük a szögeket és a méreteket, ha kell, kiegyengetjük, és csak ezután hegesztjük be a negyedik oldalt.

kapu07.jpg

A hegesztés végeztével sarok- csiszolóval munkáljuk simára a varratokat, hogy a keretrúd továbbra is síkban felfeküdhessen.
Az ívelt tetejű kapuszárny ugyan mutatósabb, de lényegesen több munka az elkészítése. A zártszelvény meghajlítása ügyességet és segédeszközöket is kíván.
Kezdjük tehát összehegeszteni a kapuszárny keretét. Ha ellenőrzéskor elhúzódást tapasztalnánk, erőteljes kalapácsütésekkel vagy melegítéssel egyengessük ki a keretet.
Hegesszük készre a kapuszárny keretét. A varratok hegesztési sorrendje: fűzővarratok, felül, alul, kívül, belül.

kapu08.jpg

Salakolás után - ha bevonatos pálcával dolgoztunk - csiszoljuk át a varratokat és drótkefézzük le a hegesztési helyeket, és sorjázzuk is le a munkadarabot.

kapu11.jpg

Következhet a rácsrudak hosszának bemérésével azok leszabása és beillesztése. A készen vásárolt kovácsolt díszítőelemek méretét vagy alakját valószínűleg igazítani kell beépítés előtt. A satu jó szolgálatot tehet az összenyomás vagy megnyújtás elvégzésekor.
 
A rácsrudakat úgy tudjuk a legpontosabban a helyükre hegeszteni, hogy ideiglenesen a kerethez heftelt távtartó pálcákat helyezünk közéjük. Tegyük helyükre a díszítőelemeket, és hegesszük készre az ajtószárnyat. További merevséget kap a szerkezet, ha az egyes alkatrészek minden érintkezési pontját rövid hegesztési varratokkal összekapcsoljuk. A hegesztést a lecsiszolás követi. Tisztítókoronggal köszörüljünk minden varratot simára, szedjük le a fröccsenések golyócskáit, végül sorjázzuk le az éles részeket.

f3.jpg

Tovább csinosíthatjuk a kiskaput pántokkal. A hegesztési varratokat eltakaró pántok azt a benyomást keltik, mintha a kapu valódi díszműkovács-munka lenne. A szükséges szalagacél pántokat készen is lehet vásárolni. Az ilyeneket csak szorosra kell kalapálni a csatlakozási pontok, ill. a varratok körül.

f2.jpg

A kapuszárny elkészült. Következik a csuklópántok felerősítése. A forgástengelyt képező pántok elhelyezésekor a nyitásszögre is oda kell figyelni, nehogy a kapu akadjon. Ne szereljük a pántokat pontosan középre, és hagyjunk a kapufélfa és szárny között mintegy 40 mm távolságot. Fontos, hogy a pántok egy tengelyvonalba essenek. Kivehetőcsapos pántokat húzzunk fel egy hoszszú köracélra a hegesztés idejére.
Nagyon gondosan, szilárdan hegesszük fel a csuklópántok nyelveit - szaknyelven leveleit - hiszen ezek viselik el az egész kapu tömegét, ill. nyomatékát.

f1.jpg

A kapufélfák 50 × 50 mm-es, erősebb zártszelvényből készülnek. Végüket 500 mm mélységig a talajba kell ágyazni. Ha még talpakat is hegesztünk oda, akkor még szilárdabban fognak állni az alapozásban. Az egyik oszlopra hegesszük fel a csuklópántok másik nyelvét úgy, hogy 40 mm távolság legyen az oszlop és a kapukeret között. Először csak hefteljük fel a pántokat, próbáljuk ki a kapu akadálytalan, könnyű mozgathatóságát, és csak ezután hegesszük meg a végleges varratokat.

kapu12.jpg

A másik, zároldali félfa akasztja meg a kapuszárnyat, ill. ebben, vagy a rászerelt zárólemezben vannak a zárcsapdát és a reteszt befogadó nyílások. Az oszlopot fektessük a zártokos keretoldal mellé, és jelöljük át a szükséges kivágás méretét és helyét.

kapu15.jpg

A jelölésnél fúrjunk ∅ 10 mm-es furatot, majd hidegvágóval bontsuk ki a nyílást. Reszelővel igazítsuk szabályosra a kivágást. A nyílás akkora legyen, hogy a csapda és a retesz akadálytalanul mozogjon benne. A félfák felső végére hegesszünk takarólemezt, javítva ezzel az esztétikai hatást is. Gondoljunk azonban arra is, hogy horganyozásnál a cink bejuthasson a zártszelvények belsejébe, e célból készítsünk legalább 8 mm átmérőjű furatokat a végek közelében.

kapu13.jpg

Az ajtószárny átlendülésének megakadályozására a zároldali félfára erősítsünk ütközőt. Szabjunk le egy 170 × 40 × 5 mm méretű laposacélt. Két varrattal hegesszük fel az oszlopra a zár magasságában. Éleit jól kerekítsük le reszelővel, hogy a későbbiekben ne akadhasson bele a ruhánk vagy a kezünk. Ezzel a lakatosmunkával el is készültünk.

Egy kertkapu felületvédelmére a horganyozás a leghatásosabb eljárás. Ezt természetesen horganyozó szakműhelyben kell megcsináltatni. A kapu elemeit olvadt cinket tartalmazó merítőkádba süllyesztik, ahol kialakul a bevonat. Horganyozás után a zárnyílásokat és a csuklópántok furatait tisztítsuk meg a - oda szintén bejutott - felesleges cinktől.

kapu14.jpg

A zárszerkezetet szereljük be a zártokba, és a kilincseket is helyezzük fel. A zárba dugott kulcsot a kívánt mértékben elfordítva toljuk a zárnyílásba a hengerzárbetétet. A hosszú rögzítőcsavart a zár homlokoldaláról becsavarva rögzítsük a zárbetétet a zárban.
A kiskapu felállításához először a félfák gödreit ássuk ki. Nagy segítség lehet ebben egy erős fúrókalapács, amit szerszámkölcsönzőből is kikölcsönözhetünk.
A gödrök legalább 500 mm mélyek legyenek, hogy a kapuoszlopok bebetonozás után megfelelően szilárdan álljanak.

kapu17.jpg

A kapuszerkezetet állítsuk pontosan függőlegesre. Használjunk a beállításhoz vízmértéket, vagy legalább függőónt. Egyenetlen felszínű talaj esetén igazodjunk ahhoz a kapu elhelyezésével, ill. helyének megválasztásával. Rögzítsük ideiglenesen a kaput faékekkel a gödrökben, hogy a hibátlan és könnyű működését kipróbálhassuk. A faékek helyett az oszlopokra hegesztett laposacél darabokkal is kitámaszthatjuk a félfákat, ezek a kihorgonyzó erőt is kedvezően növelik majd.

A végleges bebetonozás előtt még egyszer próbáljuk ki a nyitást-zárást. Gondoljunk arra, hogy a kapu idővel kissé meg fog ereszkedni! Ezért a zároldali oszlop tetejénél a közte és a kapuszárny között mintegy 5 mm-rel nagyobb hézagot állítsunk be, mint alul.

kapu18.jpg

Ha minden rendben van, és a kapu síkja valóban függőleges, kezdhetjük a betonozást. Vigyázzunk, a kaput már nem szabad megmozdítani! A kiásott gödröt teljesen töltsük fel betonnal, és a tetejét szépen dolgozzuk el a simítólapáttal.

kapu16.jpg

A kiskaput legalább 36 óráig hagyjuk a lerögzített állapotban. Az oszlopok bármilyen mozgatása a kilazulásukat okozná. Az új bejárat elkészült. Cseppentsünk néhány csepp gépolajat a csuklópántokra és a zárreteszre, hogy a kiskapu még könnyebben nyíljon és záródjon.

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek