AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 05. 04.
A szegecs olyan kötőelem, amely végeinek megfelelő alakításával szerkezeti elemek összefogására...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 04.
Az ipari gyakorlatban elég gyakran előfordul, hogy két vagy több alkatrészt úgy kell összekötni,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 04.
A különböző alkatrészek szerkezeti összekötéséhez különböző nagyságú és alakú...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 04.
Ahhoz, hogy egyenes vonalú sík felületet kapjunk, úgy kell reszelni, hogy a kézi erőtől származó...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 05. 04.
A reszelés egyike azoknak a megmunkálási műveleteknek, amit szinte minden vas- és fémipari...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

h3.jpg

Kisebb munkadarabokat satuban hajlítunk úgy, hogy a hajlítandó munkadarabot a hajlítás helyén befogjuk és kalapácssal meghajlítjuk. Nagy szárhosszúság esetén a lemezt bal kezünkkel a hajlítóél fölött lenyomjuk, és a hajlítás helyét fakalapáccsal könnyedén ütögetjük. A szabad végre mért ütések a munkadarabot elgörbítik és nem hatnak a hajlítás helyére.

femapr_28.jpg

Nagy szárhosszúságú munkadarab hajlítása

Rövid szárhosszúság esetén kemény fatuskót vagy leütővasat helyezünk közvetlenül a hajlítás helyére és a munkadarabot félkezes kalapáccsal erélyesen ütögetve hajlítjuk meg.

femapr_30.jpg

Kis szárhosszúságú munkadarab hajlítása

 S alakú munkadarabok hajlítását a következő sorrendben végezzük el:

femapr_29.jpg

S alakú munkadarab

A munkadarabot az előrajzolás vonalánál szögvasak közé (amelyek élei a hajlítási sugárnak megfelelően legömbölyítettek) fogjuk be és elvégezzük az egyik (1) hajlítást. Ezután megfordítjuk, a közbetéttel együtt újra satuba fogjuk és elvégezzük a másik (2) hajlítást.

femapr_27.jpg

S alakú munkadarab hajlítása

femapr_26.jpg

Szögletes kengyel

Szögletes kengyel hajlítását az alábbi sorrendben hajtjuk végre.

femapr_25.jpg

femapr_24.jpg

femapr_23.jpg

Az egyszerű asztalos furdancs szárát az előbbihez hasonlóan, de más sorrendben készítjük el. A hajlítást nehezíti, hogy a 2. sugár meghajlítása után a nyelet és a nyélgyűrűket fel kell fűznünk s a további hajlításokat így végezzük el.

femapr_22.jpg

Asztalos furdancs hajlítása

Lépcsős lemezhajlításhoz - ha több munkadarabot kell készítenünk - érdemes hajlítókészüléket igénybe venni, s a hajlítást a satu szorításával két lépésben elvégezni.

femapr_19.jpg

Lépcsős lemez

femapr_21.jpg

femapr_20.jpg

Lépcsős lemez hajlítása

Ha a hajlítandó lemez hossza a satu szélességénél nagyobb, akkor rugós szorítót alkalmazunk.

femapr_18.jpg

Rugós szorító

femapr_17.jpg

Hajlítás rugós szorítóval

Ellenkező esetben ugyanis, ha kissé keményebb lemezt hajlítunk,. az berepedhet vagy eltörhet. Ha netán mégis hengerlési irányával megegyezően kellene hajlítanunk a lemezt, akkor válasszunk nagyobb hajlítási sugárt, esetleg lágyítsuk ki a lemezt, vagy pedig hajlítsunk melegen.

 Kör vagy körív alakú hajlítást hajlítótüskével készítünk. A csuklós pánt hajlítását pl. a következő sorrendben végezzük el:femapr_16.jpg
1. művelet: a csuklószárat és a tüskét együtt a satuba fogjuk, a lemezt a tüskére előhajlítjuk;
2. művelet: a csuklószárat a tüskével elfordítjuk, befogjuk a satuba és fokozatosan továbbhajlítjuk;
3. művelet: az utolsó fokozatba való átfogásnál a lemezvégnek neki kell ütköznie a csuklószárnak.

A lágy és kényes felületű lemezeket fakalapáccsal hajlítsuk. Az acélkalapács minden elővigyázatosság mellett is könnyen megsérti, megnyújtja vagy meggörbíti a lemezt, amit azután nehéz helyrehozni.

Nagyobb lemezek hajlítása gyorsan és pontosan végezhető a lemezhajlító-gépen. A hajlítást a következő módon végezzük: a lemezt az előrajzolásnak megfelelően a hajlítógép alsó és felső befogópofái közé helyezzük. A két pofát csavarorsóval összeszorítjuk. Ezután a hajlítópofa elforgatásával a felső befogópofába helyezett léc körül meghajlítjuk a lemezt. A hajlítás szöge attól függ, hogy a hajlítópofát mennyire forgatjuk el. A felső pofa betétlécei cserélhetők, s így az tetszés szerint lekerekített vagy éles sarkú hajlítások készítésére alkalmas.

femapr_15.jpg

A lemezhajlító gép vázlata

Tömegben gyártott alkatrészek hajlításához nagyon gazdaságos a hajlítószerszám. A hajlítószerszám bélyegből és hajlítópárnából áll. A munkadarabot a lefelé haladó bélyeg a hajlítópárnába (matricába) sajtolva hajlítja meg.

femapr_14.jpg

A hajlítószerszám vázlata

Már a lemezdarab kiszabásakor vegyük tekintetbe a hengerlés szálirányát, és ennek megfelelően válasszuk ki a munkadarab hajlításának irányát és helyét úgy, hogy a hajlítás iránya a hengerlési irányra merőlegesen, de legalább 45°-ban álljon.

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek