AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 03. 31.
Még most sem késő üvegházat építeni az idei palántáknak. Bár a Habanerók már javában...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 03. 31.
Folytatjuk üvegházas posztunkat onnan, hogy a növényház méreteinek- esetleg alakjának meghatározásánál...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 03. 31.
A szívem szakad meg, mikor olvasom, hogy már megint találtak 300 darab kidobott régi ablakot...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 03. 31.
Bevezetésként tűnődjünk el, hogy ha Ladó Gyula Lajos (Tüskevár) majdnem rosszul lett a hegyes...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 03. 31.
14 hónapja naiv örömmel mutattam be egy német (a neve) - lengyel (feliratai) - kínai (a gyártója)...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Folytatódik üvegház-építéses írásunk. Az előző részben bemutatott modulokkal tetszőleges hosszúságban bővíthetjük méretét, pusztán a falak összetartására kell ügyelnünk. Amíg az oldalfal mindkét oldalát a homlokzathoz. illetve hátfalhoz erősítettük, a szilárdság garantálva volt.

üvegház

Most viszont komoly esélyünk van, hogy a tető tömege oldalra kinyomja. Lehetséges keresztmerevítőt építeni a tetőmodulok közé, csak akkor be fogjuk verni a fejünket gyakran. Köztes megoldás a csúcs közelébe tenni egy méretre vágott fém összekötőt.

Kezdjük az alapoknál, az alapnál, mely nem létezik a maga konzervatív, odabetonozott formájában. Ha gyakran változtatunk terveinken vagy bizonytalanok vagyunk a jövőt illetően, felesleges fáradság lenne belebetonozni a termőtalajba. Coelho is valami hasonlót ajánlana, "Ne betonozd le magad előtt a jövőt, vagy ilyesmi."

üvegház

Így a már több eredményes projectben részt vett, de habarcsot nem látott téglákat vettem elő ismét. Tégla, aláhajtott fekete fólia, tégla, ráhajtás. Ez a szendvics receptje. A fekete fólia napközben felveszi a hőt, átmelegíti a talajt és éjszaka visszasugározza. Ha csak ez a pár fok különbség menti meg a palántáinkat, már megérte. Létezik egy hasonló elven alapuló magyar találmány, mely az üvegház hátsó fala elé fekete hordókat javasol tele vízzel. Sajnálom, kerestem a linket de nem találtam meg.

üvegház

A modulokból kiemelhetők az üvegtáblák. Ehhez készítésüknél fontos egy kis elmozdulási lehetőség. Szállításnál igazán praktikus, hogy nem másfél négyzetméteres teleüveg táblákat ejtünk el. Ha építenek, külön figyelmet érdemel az alap méreteinek kiszámítása. Ennél a megoldásnál legfeljebb átrakjuk a téglákat, betonozásnál már fejtörést okozhat átméretezni.

üvegház

A tetőgerenda egy darabból készüljön lehetőleg, vagy stabil összeerősítési módot találjunk meghosszabbítására. Ez nem könnyű, hiszen a tetőmodulok ráfekszenek a gerendára és minden kiemelkedés rontja az illeszkedésüket.

üvegház

Hatásfoka, azaz eredményessége: Bár az oldalfal és tető illeszkedéséhez még nem készítettem el a hézagkitöltő profilokat és alul is ereszt valamelyest, de minimum három fokkal magasabb hőmérsékletet mértem este-hajnalban odabenn. Egy fagyos hajnalon jól jön ez. Napközben kinn 12 fok, benn 29, ami versenyképes az alulvilágított ablakpárkányokkal szemben. A legolcsóbb piaci hőmérő is képes elraktározni egy (utolsó nullázás óta mért) minimum/maximum értéket. Ruházzunk be egyre, hogy figyelemmel kísérhessünk a benti folyamatokat, például a hajnali hőmérsékletet.

üvegház

A faszerkezet van annyira hajlékony, hogy alapozási-összeszerelési hibákat megroppanás nélkül elviseljen, ráadásul könnyebb korrigálni hibáinkat, mint egy hegesztett acélváznál, amire - a fém és üveg illeszkedésénél - amúgy is kell valamilyen takaróanyag, például fa.

üvegház

A tűzdelt (szétültetett) palánták kerülnek ide április körül, illetve a végében hagytam egy kis szabad területet, amibe retket és salátát vetettem. Ha kikerültek az üvegházas gondozóból (javítóintézetből) a palánták, akkor valószínűleg melegigényes növényeket, mexikói paprikát és kaliforniait ültetek a fólia helyére.

üvegház

A lenti kép bal felső sarkában látnak egy koraérett paprikapalánta csokrot, melyet csíráztató-próbaként február elején vetettem. Ennek sikerén felbuzdulva jövőre korábban kezdődik a szezon és lámpázással is megpróbálkozom. Emellett a csokorban vetett palánták szétültetésének procedúráját (tűzdelés) megelőzve valamilyen tápkockás megoldáson is eltűnődöm. Természetesen gépesítve, az eredményt majd  megosztom önökkel.

üvegház

Tehát még egyszer, ha kedvet kaptak melegház, üvegház építésére, szakmai olvasnivalóként továbbra is Megyeri Szabolcs "Üvegház a kertben" című könyvét ajánlom. Épp leértékelve kapható a Cser kiadó web boltjában.

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek