AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 12. 18.
Másodjára érkezik el a pillanat a Furdancs Blog életében, hogy a karácsony körül vesz bennünket....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 18.
Ezzel a gyönyörűen feldíszített létrával kívánunk boldog karácsonyt mindenkinek. Ne feledjétek...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 18.
Ilyentájt hazánk piacvezető barkácsmutatványa a fenyőfa befaragása a talpba. Összehozza a családot,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 18.
Karácsony közeledtével egy határozott feszültségforrás maga a karácsonyfa. A családi konfliktustól...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A karácsonyfatalpak titkos élete...

Bizony, közeleg az évi rendes faállítás ideje. Azoknak a száján, akik csak évente egyszer foglalkoznak ezzel, és évközben sem nagyon gyakorolnak, ilyenkor bizony kicsúszik egy-két ünnepietlen kifejezés. Pedig a fa felállítása nem ördöngősség...

Persze, ha az utolsó pillanatban kapunk észbe - sajnos, ha csak e poszt olvasásakor jut eszedbe, hogy nem is tudod, hol lehet a karácsonyfatalp, akkor ez már az utolsó pillanatnak számít - kicsit nehezebb a dolgunk.  Bosszantásul összeszedünk pár videót arról, milyen remek eszközöket és talpakat használnak idén az időben észbe kapók:

Az alábbi videón egy roppant elmés szerkezetet láthatunk, amellyel - a két irányú állíthatóságnak köszönhetően, szinte bármilyen ferde és görbe fát egy pillanat alatt szép függőlegesre állíthatunk, ráadásul még faragni sem kell. Maga a jövő, már most!

No de ez csak a kezdet volt! Itt van egy másik megoldás, mint látható, itt sem kell faragni és hámozni, egyszerűen csak a talp - szintén állítható - tartója mellé kell odaszorítani a törzset:

Be kell valjam, számomra sokkal rokonszenvesebb ez a két fenti megoldás a most következőnél.

Ha mégis faragni szeretnénk, az alábbi videóban láthatjuk minden idők egyik legkomolyabb ceruzahegyezőjét fafaragó esztergáját. Igaz, otthoni használat esetén nem nagyon tudjuk kihasználni a benne rejlő lehetőségeket és kapacitást, de ha mondjuk az utca összes fáját mi faragnánk be, már jobb volna a helyzet, és rengeteg új kapcsolatra is szert tehetnénk közben. 

Számunkra persze általában a hagyományos kézi faragás a legjárhatóbb út. Az alábbi videó ügyesen mutatja be hogyan és mivel fogjunk hozzá, magam is így szoktam tenni. Az azonban bizonyos, hogy már a fa megvásárlásakor is igen sokat tehetünk a későbbi bosszúságok elkerülése érdekében. Néhány fontosabb szempont:

Keressünk egyenes törzsű fát, olyat, amelyiknek az alja is egyenes, és nagyjából csomó és göcsmentes. Jó, ha az alsó 15-20 cm-en nincs ágcsonk és elágazás, mert így könnyebb lesz szép egyenesen faragnunk. 

Ha már otthon van a fa, faragás előtt mindenképp állítsuk fel, és kicsit távolabbról nézzük meg, hogyan is mutat a legjobban, mert a fenyő 'lombja' vagyis a tűlevelekkel teli ágai sem biztos hogy egyenletesen nőttek, és előfordulhat, hogy valamelyik irányba pár fokot megdöntve szebben fog mutatni, ezt pedig ügyes faragással biztosíthatjuk.

Szintén sokan javasolják, hogy ha van lehetőségünk próbáljunk olyan megoldást kitalálni, ahol a fa törzsét módunk van vízbe állítani. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben elterjedtek a mindenféle tálakkal és edényekkel kombinált talpak és tartók. A fa sokkal később kezd el száradni ha van vízutánpótlás, és ez statikai szempontból is fontos lehet, mert a friss állapotban pontosan befaragott és beszorított fa bizony egy hét száradás után már korántsem áll olyan stabilan...

És végezetül a szokásos biztonságos munkavégzésre felhívó üzenet:

Karácsonykor nyilván zsúfoltabbak a sürgősségi ellátást nyújtó kórházi osztályok, meg aztán az orvosok, mentősök egy része is otthon faragja a fáját, tehát ilyenkor mindenképp érdemes kicsit még óvatosabbnak lennünk.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek