AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 11. 23.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 11. 23.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 11. 23.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 11. 23.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 11. 23.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Minden más a reszelésről

reszel001.jpg

A reszelők megóvása: A reszelőket mindig a satu jobb oldalára kell helyezni, de egymásra dobálni nem szabad, mert a fogak kitöredezhetnek. A munkahelyen ne helyezzünk el több reszelőt, mint amennyire szükségünk van. A reszelőt óvjuk meg minden erőszakos behatástól, ütődéstől, leejtéstől.

Piszkos reszelőt soha ne helyezzünk a szerszámfiókba. Fordítsunk gondot a reszelő tisztogatására. A simítóreszelőket a fogak között maradt forgácstól reszelőkefével gyakran tisztítsuk meg. Rajztűvel ne próbálkozzunk, ez mindenképpen helytelen és káros is, mert az edzett rajztű a fogakat eltompítja. A reszelőkefével csak a felső vágás irányában húzó mozgással keféljünk, nehogy a reszelő gyorsan eltompuljon. A reszelőfogak közé erősen beszorult forgácsokat leélezett lemezcsíkkal a felső vágás irányába távolítsuk el

reszelo29.jpg

A reszelőforgács eltávolítása lemezcsíkkal

Vigyázzunk arra, hogy reszelés közben a reszelő edzett munkadarabot és egyéb kemény részeket ne érintsen, mert használhatatlanná válik. Reszelés előtt ellenőrizzük a munkadarab keménységét. A megengedettnél nagyobb keménységű anyagot reszelővel ne munkáljunk meg. Felhevített vagy izzó munkadarabon reszelővel ne dolgozzunk, mert a reszelő kilágyulhat.

A reszelés gépesítése
A termelékenység növelésére villamos vagy pneumatikus hajtású kézi reszelőket használunk. Süllyesztékek, síkok, élek, alakos felületek és hornyok reszeléssel való megmunkálására forgó, alakos reszelővel ellátott készülék, a kézi reszelőgép használható.

reszelo28.jpg

Kézi és állványos reszelőgép

Az állványos reszelőgép tulajdonképpen a kézi reszelés technikáját gépesíti. A reszelő függőlegesen mozog, a munkadarabot kézi erővel nyomjuk hozzá. A reszelő pontos, függőleges mozgatását a gép megfelelően kialakított vezetéke biztosítja. A lökethossz és a reszelés sebessége a munkadarab nagyságának, alakjának és anyagának megfelelően szabályozható. Az állványos reszelőgép asztallapja szög alatt beállítható, ez lehetővé teszi a munkadarabok szög alatt hajló felületeinek reszelését is. Az állványos reszelőgéphez gépi reszelők készülnek, amelyek csúcsban végződnek és befogásra alkalmasak.

reszelo26.jpg

Forgó reszelők alkalmazási példái


Baleseti lehetőségek reszelés közben
Reszelés közben elsősorban a gondatlanság és felületesség miatt fordulhatnak elő balesetek. Elkerülésük végett a következőket kell figyelembe venni:
- Nyél nélküli vagy a nyélre rosszul illesztett reszelőt soha ne használjunk, mert kezünk, sőt arcunk is megsérülhet. A reszelőnyélben a reszelőtüske szoros illeszkedését a munka megkezdése előtt ellenőrizzük.
- Hasadt vagy kötöződróttal megjavított nyelű reszelőt ne használjunk. Ilyen szerszám a reszelést megnehezíti, és könnyen okoz kézsérülést.
- Reszeléskor mindig ügyeljünk a szabályos egyenes tartásra és karmozgásra. Helytelen testtartás következtében a gerincoszlop és a vállak elferdülhetnek, a mellkasi szerveket megerőltethetjük.
- Ha a reszelőt a fogazási határon túl toljuk, az megcsúszik, a reszelőnyél nekiütközik a munkadarabnak és a nyél meglazul a tüskén. Visszafelé húzáskor pedig a reszelő kicsúszik a nyélből, szára a magasba lendül és arcunkon sérülést okozhat.
-  Ha a nyél nélküli reszelő leesik, hegyes tüskevége a lábat megsértheti.

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

 



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek