AJÁNLÓ
 
09:48
2013. 11. 11.
Lyukat persze a legegyszerűbb fúróval készíteni, azonban házilagos körülmények között...
A bejegyzés folyatódik
 
09:48
2013. 11. 11.
Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:48
2013. 11. 11.
A legprecízebb és leggondosabb olvasónkkal is megesett már biztos, hogy valami fontosat otthon...
A bejegyzés folyatódik
 
09:48
2013. 11. 11.
Jött két privát hozzászólás a lemezjátszós sorozathoz, ezek adták ennek a posztnak az apropóját....
A bejegyzés folyatódik
 
09:48
2013. 11. 11.
Nemrég megírtuk, milyen is egy furdancsos hétvégéje. Na, most kiderült, hogy a karácsonya...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Munkaruházat - Ti miben dolgoztok?

A bakácsoláshoz is szükség van (lenne) megfelelő öltözékre. Persze nyilván sokan vagyunk úgy, hogy egy léc levágásához, vagy egy csőcsatlakozás megszorításához nem fogunk átöltözni munkásruhába, de aki sokat fúr-farag otthon, az már találkozhatott azzal a jelenséggel, hogy bizony ezek a kis és rövid munkák is rendkívül sikeresen tudják amortizálni az ember „utcai” ruhatárát.

Munkaruhába persze nem csak az utcai ruhatárunk megóvása miatt érdemes átöltözni, ha valaki kicsit jobban elmélyed a profi munkaruhák világában, meglepő tulajdonságokkal találkozhat.

Kläder.jpg

A legtöbben alighanem úgy vagyunk a kérdéssel, hogy ha a kedvenc farmerunk, vagy épp a kedvenc cipőnk kezd kissé túl viseltessé válni, azt mondjuk: Hát, utcára már nem hordjuk, de itthon dolgozni még jó lesz. Pedig ezek a ruhadarabok igazából tényleg csak a testünk eltakarására alkalmasak, egy valódi munkaruha védőképességét meg sem közelítik. Az alapokkal nyilván tisztában van mindenki: Például, hogy egy műhelyben dolgozni csak zárt, stabilan tartó cipőben volna szabad. Olyanban, amelyik - többek között - csúszásmentes, olaj és akár saválló talppal, átszúrás elleni védelemmel, a lábujjakat védő acélbetéttel rendelkezik. A ruházat nyilván strapabíró, ellenálló anyagból kell készüljön, nagyon erős varrásokkal, alkalmatos zsebekkel. De ezek a tulajdonságok csak a belépőt jelentik a valódi munkásruhák világába.

Több mint két tucat ISO szabvány foglalkozik a különböző munkaruhákkal kapcsolatos elvárásokkal. A felhasznált anyagok szakítószilárdságától a hő- vagy épp lángállóságon át az extrém mechanikai igénybevételek elviselése éppoly fontos, mint a megfelelő szellőzés, vagy épp a megfelelő hőszigetelés. Aligha véletlen, hogy több jónevű munkaruhagyártó származik a skandináv országokból. Az ottani munkakultúra, a mostoha időjárás és persze az optimális és kompromisszum-mentes minőségben elkészült munkaruhákra való fizetőképes kereslet valóban meglepő darabokat eredményez: 

Láncfűrész álló nadrág: Bizony, ilyen is van. Ez a ruhadarab kilenc különböző rétegből épül fel, és a vonatkozó szabványoknak megfelelően képes a 1,20 m/s sebességgel mozgó láncfűrész fogainak ellenállni. Persze ha többen lefogják a delikvenst, nyilván le lehet vágni azért a lábát, de egy véletlen baleset ellen meggyőző védelmet biztosíthat.

furesz2.jpg

Hőálló munkabakancs: Van úgy, hogy meleggé, akár forróvá válik a talaj az ember lába alatt. Ilyenkor jól jön, hogy a bakancs talpa akár 300 celsius fokot is simán elvisel, mindeközben természetesen továbbra is csúszásmentes marad. Az sem okoz gondot, ha a nagy melegben netán szögbe lépnénk, vagy a lábunkra esne egy gerenda, hiszen a bakancs acélbetétei ezeket a támadásokat gond nélkül hárítják.

cipo.png

Belátjuk, lehetnek olvasóink között olyanok, akik azért ritkán dolgoznak láncfűrésszel egy 300 celsius fokos mezőn. Azonban az Ő számukra is fontos lehet a ruhadarabok ellenálló képessége és tartóssága. Az igazán jó munkaruházatot a minőségen kívül az ötletek is jellemzik. Az alábbi nadrágon például a normál zsebek  bélésének kifordításával sokfakkos szerszámtartó bukkan elő:

nadrag1.jpg

A profi nadrágok háromszoros varrása, a legkülönbözőbb koptató betétek felhasználása mind-mind messze tartósabb ruhadarabokat eredményez, mint amit bármilyen utcai viseletre tervezett darabtól várhatunk. Ráadásul ezek a ruhadarabok sokszor igen szemrevalóak is, tehát adódik a felvetés, hogy a levetett utcai ruháink munkaruhaként történő hasznosítása helyett inkább profi munkaruhákat hordjunk utcai ruhaként is.  

ruhak.jpg

 

És hogy mi a konklúzió?

Az elektromos kéziszerszámokról szóló írásunk kapcsán ugye volt némi véleménykülönbség a kommentelők között, hogy a minőség valóban megéri-e az érte elkért magasabb árat. Nyilvánvaló, hogy ezek a profi munkaruhák nem olcsóak. Ugyanakkor, ha meggondoljuk, hogy egy olcsó szerszám inkább csak bosszúságot okozhat, egy olcsó nadrág vagy lestrapált cipő azonban egy kisebb baleset esetén sem nyújt védelmet, ilyenformán akár komoly sérüléseket is szerezhetünk a takarékosság okán, már árnyaltabb a kép. Kíváncsiak vagyunk a Ti véleményetekre is, írjátok meg a szokásos módon. Természetesen szívesen látjuk a konkrét tapasztalatokat, történeteket is. 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 
 

 



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek