AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 01. 13.
A kézi fűrészek mostanában kicsit kimentek a divatból, legalábbis ami az otthoni barkácsolást...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 13.
Időnként még egy tapasztalt fúrfarag ember is rácsodálkozik egy-egy szerszámra, amit korábban...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 13.
Régi mániám a gyanúsan olcsó termékek, kéziszerszámok elleni küzdelem. Ha megnézzük bármelyik...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 13.
Egy nagyobb teljesítményű szalagfűrész drága és súlyos alkotmány, komoly mennyiségű...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 13.
Minap, az ünnepektől megfáradva, illetéktelen turkáláson kaptam magam nagybátyám szerszámai...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Én gépem - betonszegbeütő

Talán az X-akták, két ünnep közötti, egyben történő vizuális feldolgozása, vagy valami egészen más lehet az oka, mindenesetre mostanában jó érzékkel találok rá olyan tárgyakra, melyek vagy valamire valók, vagy hasonlítanak valamire, de legalább annyira misztikusak, mint a népszerű amerikai sorozat. Ilyen hosszú mondat is csak a mesében van. Mondom: valami fura történik velem. Talán emlékeztek rá, hogy minap bemutattunk nektek egy őskori csavarbehajtót, melyet nagybátyám szerszámai közül halásztam elő. Már akkor szemezett velem egy HILTI felirat, mely egy olyan bádogdobozon foglalt helyet, amilyenbe még akkor csomagolták a szerszámokat, amikor még minden jobb volt, szóval régen. Ez volt az:

Csak ki kellene nyitni, hogy mégis mi lehet benne. Megmondom őszintén, hogy az ilyen állapotú dobozokban általában szegekre, csavarokra, javítókészletből visszamaradt alátétekre, és ehhez hasonló "valamire jó lesz még" jellegű kiegészítőkre szokás lelni. Volt súlya, és mint azt a Jurassic Park óta tudjuk, ami nehéz az biztos drága is. Kinyitottam és ez a látvány fogadott:

Nyilván egy vérbeli Furdancsoshoz méltatlan módon fogalmam sem volt róla, hogy ez micsoda, de vegyük úgy, hogy egyáltalán nem számítottam, hogy egy háztartási szerszámosládában egy stucninál bonyolultabb eszközt fogok találni. Ez mondjuk még hasonlított is rá: volt neki kézreálló markolata, volt vége, amit lehet ütni, de mégis olyan más volt. Ez volt az én frigyládám, bár az én arcomról szerencsére nem égett le a hús, kezdetleges vizuális trükkök kíséretében.

Úgy döntöttem, hogy az lesz a legokosabb, ha szétszedem. Alapvetően három részre lehetett bontani.

Abban biztos voltam, hogy ezt a valamit ütni kell, ennél messzebbre nem jutottam. Így aztán felkerestem Tákolmányi kollégát, aki sokkal de sokkal tapasztaltabb nálam és rákérdeztem, hogy látott-e már ilyet, és ha igen, akkor mi ez. Nem vesződött a megalázásommal, hogy mégis milyen dolog az, hogy én nem ismerek fel egy HILTI D66L betonszegbeütőt. Az ilyen támadásokra amúgy "az én meg szépen fogom a C dúrt a gitáron" mondattal szoktam visszavágni.

E mondat elsütésére ezúttal nem került sor, Tákolmányi pedig nem is olyan ember, aki nekitámad a másiknak, ha az nem annyira felkészült, vagy tapasztalt. Amúgy pedig, hogy apámat idézzem: "ha nem tudsz valamit fiam, annál csak egy dolog rosszabb, ha meg sem kérdezed". Szóval jött a válasz egy videó formájában, melyből kiderül, hogy mire is való ez az egyébként csudaszép szerszám. Ahelyett, hogy elmagyaráznám, arra buzdítanék mindenkit, hogy nézze meg a két helyes amerikai srác főszereplésével készült filmet. A fentiek fényében hitelesebb, mintha én írnám le.


És az Ön gépe?

A sufni mélyén motozva találhatunk Internet-időszámításunk előtti szerszámokat, melyeknek alig van nyoma a keresőben. Sőt, léteznek olyan célgépek és szerszámok, amikről az átlag háztartásban nem is hallottak. Lamellázógép, robbanómotoros potenciométer, de még akár egy elektromos gérvágó is lehet újdonság a széles közönség számára. 

Kérjük, ha idegen technológiát sejtető vagy nagyon retro, vagy célgép funkciója miatt ritkaságnak számító berendezést birtokol, küldje el nekünk fotóját és néhány bekezdésben a leírását. Könyveket fogunk sorsolni a beküldők között. Címünk: furdancsblog@gmail.com. Határidő nélkül, folyamatosan várjuk leveleiket, köszönjük!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek