AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 01. 21.
A saturól két meghatározó élményem van. Az egyik a haverom azonos nevű kutyája, aki egy...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 21.
14 hónapja naiv örömmel mutattam be egy német (a neve) - lengyel (feliratai) - kínai (a gyártója)...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 21.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 21.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 21.
Hallom a rádióreklámban, hogy az EON házi napelemes rendszereket árul full-szervizzel...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mutasd! - Satutalp

A téli hideg romantikus ábrándokat csalogat elő lelkünk legmélyéről. Kiben a festői Bali emléke, kiben a betonozási szezon alkotó percei iránti nosztalgia kap szárnyra. E nosztalgia jegyében saját satum öntött betontalpát szeretném bemutatni, kapcsolódva fémipari sorozatunk első részéhez, melynek tárgya a satupad volt. 

satutalp_03.jpg

"Adjatok egy fix pontot, és én kifordítom sarkaiból a világot." Mire célzott ezzel Arkhimédész? Talán neki is elege lett a nyiklő-nyakló satupadból vagy műhelyasztalból és szeretett volna stabil alátámasztással flexelni, midőn kétkarú emelőjét barkácsolta.

Mikor birtokba vettem frissen vásárolt ingatlanunkat, a háznak támaszkodó egykori istálló (még korábban temető) pályafutásának folytatását egy barkácsműhelyben képzeltem el. A padló lebetonozása után első dolgom volt kiönteni egy biztos pontként magasló satutalpat.

satutalp_09.jpg

Már a padlóbetonozás idején megterveztem leendő helyét. Betonvas gyanánt ezért némi fémhulladékot a padlóba betonoztam. Beépítve meredeztek, mikor a szélesebb talpat zsaluztam.

satutalp_10.jpg

Az öntés két lépésben történik. A támasztólábat hagytam megkötni, addig bútorhulladékból egy oszlopformát szögeltem. Nem olvastam szakirodalmat a satumagasság helyes megállapításáról, de ösztönösen is a konyhai pult magasság + satu lett a mérete. És nem is volt hosszabb deszkám, mint a Nevada tálalószekrény roncsai.

satutalp_12.jpg

A Hilti-szalag igazán alkalmas megállítani és megtartani egy erőhatást, példánkban a híg beton tömegét. Kritikus pont a beágyazott menetes szárak elhelyezése és pontos távolsága...

satutalp_05.jpg

....mert ha nem illeszkednek a satuba, akkor a fárasztó, nehézkes és önkritikus trágárságokkal tűzdelt hibajavítás órái következnek. Így a tartólécbe fúrt 10 mm menetes szárakat a satu furatai alapján rajzoltam fel és bele is próbáltam öntés előtt.

satutalp_01.jpg

Megérkezett a beton, amit beöntés közben tömörítettem egy rúddal. Finomabb sódert használtam és nem dobáltam bele téglákat, mint az aljzatbetonba-alapozásba. Van benne anyag.

satutalp_06.jpg

Mielőtt a beton locsolással néha megszakított pihenőjére térne, még csavarokat építettem be oldalaira, hogy majd bizonyára rögzítek rájuk valamit. Például kapcsolótáblát. 

satutalp_11.jpg

Mikor megkötött a beton, kizsaluztam és befestettem igazi műhelykékre. A satu maradék festéktől kapott vidám elmegyógyintézet folyosó-zöld színt.

satutalp_04.jpg

A satut tartó, körülbelül 40 centire lenyúló menetes szárak stabilan kapaszkodnak az oszlop közepébe. Ezt segítette, hogy a végeire kapaszkodókörmöket csavartam, így húzó erőhatásokkal szemben ellenállóbb, mintha csak a menet kapaszkodna a betonba.

dscf7802.jpg

 A leendő kacsolótáblát tartó M8 csavar. 

dscf3105.jpg

Lehet, hogy ez a fotó kritikákat fog kiváltani, de meglehetősen hidegen hagy. Nem botladozom vödör vizekkel a műhelyben, s mint a fotó mutatja, négy év alatt sem halmozódott fel a dugaljakban por. Tehát víz- és por elleni védelem kipipálva. A kapcsoló az egyik konnektor áramkörét szakítja meg. Lapzárta után született meg az elhatározás bennem, hogy időmet és energiáimat továbbiakban a gépészetnek szentelem. Ez generált egy nagyobb műhelyátalakítást és a kapcsolótábla átkerül máshová. Köszönöm az együttműködést, szép éveket töltöttünk együtt.

satutalp_02.jpg

A "Majd valamit akasztok rájuk" csavarok, melyek azonnal ki is szakadtak helyükről. Már tudom, hogy két menetes szárat kellett volna átvezetni az oszlopon, nem pedig csavarokat beültetni.

image6.jpg

"Én vagyok Groot!" - Ugye, hogy hasonlít a szomorúszemű faember arcára? Pedig ezek csak a kiszakadt csavarhelyek kráterei. Mélyebbre kellett volna ágyazni.

dscf3101.jpg

Eltelt négy év és némi festékkopástól eltekintve az oszlop stabilan állja a sarat.

Mutasd be Te is! 

Egyszerű, mint a satu! - tartja a szólás. Ezért is választottam egy kedvcsináló felhívás mellé a saturól szóló írást. Nevezetesen, ha akár ilyen egyszerű tárgyat vagy bonyolultabb berendezést készített, olyan járdát betonozott, hogy csodájára járnak a szomszédok és van kedve megosztani a dicsőséget olvasóinkkal, ne habozzon! Fotózza és küldje meg nekünk egy rövid-hosszú leírással, mi bemutatjuk. A legjobbak még nyereménytárgyra is számíthatnak.
Címünk: furdancsblog@gmail.com. Határidő nincs, a részleteket e-mailban megbeszéljük.

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek