AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 03. 17.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 03. 17.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 03. 17.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 03. 17.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 03. 17.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ha olvasóink is szeretik nézni, ahogy mások dolgoznak, fogadják szeretettel ezt a kertészbarkács etűdöt. Az épülő Halálcsillag üvegház kész alapanyagokra improvizált elkészítésének fotósorozata csak egy epizód kedvenc témánkból, az üvegház-építésből, melyet könyvajánlóval is megalapoztunk korábban.

Sikerült beszerezni egy nagyobb adag dupla üvegtáblát. Némelyikből kiszökött a gáz, kettőben még víz is lötyögött, de nem finnyáskodtam. Eleve nem az űrben hasznosítom, illetve az üveg nem olcsó, nagyjából huszadáron jutottam hozzá, mintha üvegestől vásároltam volna. Előfordulnak ilyen kedvező hirdetések, érdemes félretenni egy kis barkács forgótőkét.

A konstruálásban (bármilyen területen) legérdekesebb időszak a meglévő alapanyagokra épített számolgatás és cserebere. A nagyobbik darab szélessége egyenlő a kisebbik táblák hosszúságával, könnyű összepároztatni őket. Vagy inkább szórjam el a kicsiket aprótáblás felületekre? Itt mindenféle rudakat és repedt (gyakorló) táblákat rakosgattam, mire kialakult a terv.

Harmadik dimenzió a tábla vastagságához vágandó cserépléc mérete, mely megegyezik a táblavastagsággal, azaz 18 mm. A gyalult 50*30-as lécből kettő kijön és még marad is. Koncepció a következő: a táblavastagságú lécekből keretet készítek, melyhez egyik oldalt a kívülről rászögelt díszléc tartja az üveget, belülről pedig rácsavarható, gumírozott tartók. Ez merevíti a modult, a hőtágulás nem okoz gondot, mint egy fém-üveg találkozásnál és szigetel is.

Kövessük a tapasztalati anyagrendelés útmutatóját, azaz számoljuk ki, hogy mennyire lesz szükségünk, majd szorozzuk meg 1.2-vel és imádkozzunk, hogy a felére elég lesz. A négyméteres szálból leeső maradék és kimetszett göcsörtös darabok (ezeket mindenképp vágjuk ki, vagy legalábbis kerüljük el, hogy facsavart kelljen beletekerni) jócskán megnövelik az anyagszükségletet. Persze nem minden gyújtósnak megy, csak erre a célra már nem használható.

Másik bölcsesség: soha ne tervezzünk egy csavarhelyet, hogy azt többé úgy sem kell kitekerni. Az lesz az első a terepen, melyet oldani kell valamely probléma megoldásához. Tehát: soha! A két tanács keresztmetszete, mikor a görcsbe beleszakad a facsavar és a fejét vesztett csonkot a félig összerakott üvegház alól kellene kiszedni valahogy.

Ha végigolvassák ezt és kedvet kapnak táblaüvegből készíteni, akkor is lehet duplaüvegest konstruálni. Díszléc - üveg - távtartó léc- üveg - díszléc szendvicset kell készíteni. Lényeg, hogy a keret simuljon rá szorosan az üvegekre, rendkívüli mértékben merevíti a modult. A keret facsavarokkal lett összeerősítve, mindössze a két, középső keresztléc lett csapolva.

Valami van ezzel a fényképezőgéppel, mert a keret különben egyenes mindenhol. Egy kellően nagy asztalra elhelyezzük az üvegtáblákat és közéjük/köréjük vágjuk - csavarozzuk a léceket. Így biztosan mérethelyes lesz a szerkezet és szállításhoz ki tudjuk emelni belőlük a táblákat. A csavarokat kissé megoldva könnyebben megy majd.

Miután az asztalon összeépítettük a keretet, díszlécet szögelünk rá, ezek tartják vissza a kieséstől a táblákat, másrészt eltakarják a kiszökő meleg levegő elől a réseket. A szélső lécek keret+1 cm szélességűek és 6-7 mmm vastagságúak, a belsőkhöz 50*50 méretű lécet? gerendát? használtam alapanyagként. Levágtam belőle 7 millimétert, majd azt hasogattam, csak így volt gazdaságos előállítani a 40*7 mm takaróléceket.

Elégedetten konstatáltam a szoros, de mégis repedésbiztos kivitelezést. A belülről történő megfogatást 30*3 mm laposvasból oldottam meg. Akkora darabokat vágtam, melyre rá lehet húzni egy bicikli belsőből kivágott darabot, így nem kell ragasztgatni. A gumi kell, mert a fém és üveg találkozása sosem szerencsés.

Itt egy oldalsó szorítólemezt látunk, melynek furata a vázléc közepe+takarandó szélesség miatt oldalra került.

Ez viszont egy középső felfogató, ahol mindkét oldalra 1-1 centire nyúlik ki. A gumit lyukasszuk ki előzőleg, enélkül a facsavar belekapaszkodik és felcsavarja.

Szerintem korrekt megoldás. Azonban legközelebb - okulva az összerakás tapasztalataiból - mégis inkább mindkét oldalra takarólécek kerülnek, a tetőmodulokra mindenképp. A favázas - fém merevítőkkel erősített - megoldás előnye, hogy bárhol könnyen megfúrhatjuk és a modulok adják az önmerevítő vázat.

Két modul találkozásánál belül egy ház formájú cserépléc váz szolgál tartó-merevítő célra. Elméletileg bármekkora falat kialakíthatunk ezzel. Legstabilabb az egy modulhosszúságú üvegház,. Az oldalfalhoz csavarozzuk a homlokzatot és hátsó falat. A többmodulos méretnél már gondolnunk kell arra, hogy a tető tömege kifelé nyomja a falakat.

A tető oldalfalainak elkészítése ugyanilyen egyszerű feladat, ide már a nagyobb (97*67 cm) darabokat szántam. Központi elem egy tetőgerenda 50*50 lécből, melyre ráfekszenek a tetőmodulok. Derékszögű tetőt könnyű készíteni, mert minden összeillik. Ha szerencsénk van. Általában nincs.

Itt biztatóan egymáshoz illenek az alkatrészek. Problémák majd inkább terepen, összerakáskor jelentkeznek, mikor a kifelé nyomott oldalfalak néhány centis eltérést okoznak és ezt későn vesszük észre... A belső fémváz, vagy az olcsóbb megoldás - az oldalfalak ideiglenes összehúzatása - segít derékszögben tartani azt, amit derékszögnek szántunk. Sokat segít az is, ha figyelünk arra, amit csinálunk. Szmájli.

A tető háromszögeivel kapcsolatos megpróbáltatásokról olvashattak már az üvegdarabolós posztban. Összegezve az összes kínlódást, a legközelebbi alkalommal műanyagból vágom ki ezeket a részeket.

Végül összeállt valahogy az első verzió. Mérete 155*220 cm (3.4 m2). Oldalfal magassága 80 cm, legmagasabb pontja 155 cm. Tömege kb 150 kg. Már nem kell ritmikus gimnasztikai gyakorlatokat végezni, ahogy féloldalt behajolunk a felhajtható tetőjű kis palántanevelőbe, hanem valódi házba lépünk be. Ismétlem, megdöbbentően stabil lett minden irányban. Összerakása másnapján két utcányira a szélvihar vastag fát döntött egy házra, de az üvegházam rezzenéstelenül állta a természet - ahogy talán Verne fogalmazna - fékezhetetlen vad szilajságával támadó csapásait.

Azonban nem késett soká az első hardverfrissítés, mikor plusz egy modullal 5 m2 alapterületűre növeltem a méretét. Erről olvashatnak a folytatásban két hét múlva

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek