AJÁNLÓ
 
14:00
2015. 01. 14.
A törött nádat a törés helyén kontaktragasztóval összeragaszthatjuk. Kosarakon és...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2015. 01. 14.
Hogyan tüntessük el a fa apró mélyedéseit, horpadásait? A felületi bevonatot távolítsuk...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2015. 01. 14.
A csavarok időnként meglazulnak és olyan nagy lyukat vájnak a fába, hogy már egyáltalán...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2015. 01. 14.
Ha a mozgó lábat szárnyas anyával rögzítették, legtöbbször elég, ha ezt ismét meghúzzuk....
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2015. 01. 14.
Facsavarok: A csavarokat húzzuk meg vagy szükség esetén cseréljük ki. Ha laza az illesztés,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

lakk.jpg

A fa felületi kezelésének a módját megállapíthatjuk, ha egy csepp terpentint eldörzsölünk rajta. Ha a terpentin feloldja az anyagot, akkor a felületet olajjal vagy viasszal kezelték. Ha nem, akkor a fát lakkozták vagy pácolták. A festék eltávolításához egy darab ruhával dörzsöljünk szét a fán valamilyen lemosható festékeltávolítót. A festéket ne vakarjuk semmilyen éles tárggyal, mert a fa megsérülhet.

Színtelen lakk eltávolításához lakkhígítót használjunk. Ezt is ruhával vigyük fel. A hígító feloldja a lakkot, majd elpárolog és kemény, sima felület marad vissza. Mielőtt a munkát megkezdjük, a helyiséget alaposan takarítsuk ki, nehogy a lakkra por tapadjon.

A lakkréteg felkenése
Az első réteghez a lakkot 10 százalék denaturált szesszel hígítsuk fel és hagyjuk 6-12 órán át száradni. További három réteget jó minőségű festőecsettel vigyünk fel és egyenletesen kenjünk el. Minden réteg 6-12 órát száradjon a következő réteg felvitele előtt. Ha az utolsó réteg is megszáradt, a felületet csiszoljuk át finom csiszolópapírral. A port tiszta, denaturált szeszbe mártott ruhával töröljük le.

Pác, olaj és viaszrétegek felkenése
Az első réteget puha, nem szálazó ruhával vigyük fel vékonyán szálirányban. A felület ettől szép egyenletes lesz. Ha a pác túl világos, akkor még további rétegeket is felkenhetünk, miután az alatta lévő teljesen megszáradt. Ha a pác túl sötét, óvatosan le lehet csiszolni. Viaszpácok esetében két réteggel is nagyon szép felületet kapunk. A tikfa olajat a második réteghez néhány csepp terpentinnel hígítsuk fel, és hagyjuk 2óráig száradni. Finom acélgyapottal csiszoljuk át a felületet.

© Nagy háztartáskönyv

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek