AJÁNLÓ
 
14:00
2014. 10. 28.
A törött nádat a törés helyén kontaktragasztóval összeragaszthatjuk. Kosarakon és...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2014. 10. 28.
Hogyan tüntessük el a fa apró mélyedéseit, horpadásait? A felületi bevonatot távolítsuk...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2014. 10. 28.
A csavarok időnként meglazulnak és olyan nagy lyukat vájnak a fába, hogy már egyáltalán...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2014. 10. 28.
Ha a mozgó lábat szárnyas anyával rögzítették, legtöbbször elég, ha ezt ismét meghúzzuk....
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2014. 10. 28.
Facsavarok: A csavarokat húzzuk meg vagy szükség esetén cseréljük ki. Ha laza az illesztés,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

vilagitas13.jpg

Bár a beépített reflektoros lámpák beszerzése költségesebb, használatuk takarékosabb, mivel nem kell hozzájuk reflektorégő. A villanykapcsolót mindig a helyiség bejárata mellé kell elhelyezni, hogy belépéskor könnyen elérhető legyen. Ha a világítótest több tagból áll, mindegyikhez szereltessünk fel külön kapcsolót vagy esetleg kettős kapcsolót.

A fényszabályozós kapcsolóval beállítható a világítás erőssége, ez a kapcsolófajta azonban drága, A falilámpák optikailag keskenyebbé, a mennyezeti lámpák alacsonyabbá teszik a helyiséget. Barátságosabb a helyiség, hatóbb asztali vagy állólámpát helyezünk el benne egy központi fényforrás helyett. Ilyenkor egy-egy lámpába gyengébb égőt tegyünk. A helyiség nagyobbnak látszik, ha a mennyezeti világítás fényét világos falfelületre vetítjük. Az állítható magasságú mennyezeti lámpák felhúzva jól megvilágítják a helyiséget, leengedve barátságos fényt adnak.

Falilámpák
Ha a mennyezeti világítás nem kielégítő, kiegészítésére fővilágításként falra szerelt lámpát is alkalmazhatunk, pl. a lépcsőfeljárónál, folyosókon, vagy ahol nincs hely asztali vagy állólámpa számára. A falikarok háttérvilágításnak is alkalmasak. Az izzó fajtájának (világos vagy opál) és fényerősségének megválasztásával változtathatjuk a mennyezetről visszaverődő fényt. A fővilágítás kiegészítésére is alkalmasak opálüveg vagy műanyag burával. Különleges fényhatást érhetünk el, ha szerzünk egy árboclámpát, és nem vízszintesen szereljük fel, hanem fényét fölfelé irányítjuk.

Pontfénylámpák
 Képek, növények hangsúlyos megvilágítására pontfénylámpát (spotlámpát) használunk. Előnyük, hogy különböző irányban mozgathatók. Az izzó fajtájának és színének megválasztásával különböző fényhatásokat érhetünk el. A kisfeszültségű halogénégők a normál izzóknál jóval kevesebb hőt termelnek, ezért alkalmasabbak a hőre érzékeny tárgyak megvilágítására. Ha erős fővilágítást akarunk elérni, szereljünk több pontfénylámpát egy lámpasínre, ha csak egy kisebb területet akarunk megvilágítani, egy is elég.

Hordozható lámpák
A hordozható lámpákat bármikor áthelyezhetjük, ha megváltoznak a világítással kapcsolatos igényeink. Ezt a típust válasszuk, ha a lámpát gyakrabban kell áthelyeznünk. Használjunk kisfeszültségű lámpákat, mert ezeket pontosabban be tudjuk állítani, mint a hagyományos izzókat. Továbbá igen alkalmasak szobrok, tárgyak, képek megvilágítására, mert kevés hőt termelnek. Erre a célra kisfeszültségű lámpasíneket is használhatunk. Ezt szakemberrel szereltessük fel. Beépített transzformátorral működő asztali vagy állólámpa is megfelelő.

Vigyázat! Ne irányítsuk a sugárzót közvetlenül értékes bútorra vagy festményre! A keletkező hő komoly kárt okozhat bennük!


© Nagy háztartáskönyv


  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek