AJÁNLÓ
 
14:00
2014. 12. 22.
A törött nádat a törés helyén kontaktragasztóval összeragaszthatjuk. Kosarakon és...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2014. 12. 22.
Hogyan tüntessük el a fa apró mélyedéseit, horpadásait? A felületi bevonatot távolítsuk...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2014. 12. 22.
A csavarok időnként meglazulnak és olyan nagy lyukat vájnak a fába, hogy már egyáltalán...
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2014. 12. 22.
Ha a mozgó lábat szárnyas anyával rögzítették, legtöbbször elég, ha ezt ismét meghúzzuk....
A bejegyzés folyatódik
 
14:00
2014. 12. 22.
Facsavarok: A csavarokat húzzuk meg vagy szükség esetén cseréljük ki. Ha laza az illesztés,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

porc.jpg

Hogyan javítsuk meg a törött porcelánt?
Az egyes darabokat összeragasztás előtt állítsuk össze, hogy lássuk, minden darab megvan-e. Az összeillesztendő darab széleit kenjük be ragasztóval és nyomjuk össze. Ragasztószalaggal rögzítsük a friss ragasztást, s csak száradás után vegyük le. A következő darabot mindig azután ragasszuk, miután az előző megszáradt és a felesleges ragasztói az illesztésről letöröltük.

Ragasztók
A legtöbb ragasztó melegben gyorsabban szárad, ezért a megragasztott darabokat tegyük meleg kályhára, vagy melegítsük hajszárítóval. Mindig olvassuk el az alkalmazott ragasztónál a használati utasítást. A különböző fajtájú ragasztókat másképpen kell használni. Az epoxigyanta-ragasztóknál pl. mindkét oldalt be kell kenni, de nagyon kevés ragasztót szabad csak felvinni. A darabokat azonnal össze kell nyomni. Minél kevesebb ragasztót használunk, annál szilárdabb a kötés.

Epoxigyanta-ragasztó
Minden háztartási porcelánhoz és minden agyagedényhez használhatjuk. Antik darabokhoz nem ajánlatos, mert ha a gyanta egyszer már megkötött, a hibákat nem lehet javítani. A felesleges epoxigyantát akkor kell leszedni, amikor a ragasztó majdhogynem teljesen megszilárdul éspedig úgy, hogy egy éles kés hegyével alányúlunk és lekaparjuk. Ha a ragasztó még folyékony, elkenődik, ha viszont túl soká várunk vele, akkor annyira megköt, hogy már nem lehet eltávolítani.

Vigyázzunk, hogy a darabokat mindjárt első ízben helyesen illesszük össze; ha a gyanta egyszer már megszilárdult, úgy is marad. A gyorsan keményedő epoxigyantát kb. 5 percen belül kell felhasználni, és 8 óra elteltével keményedik meg teljesen. A lassabban szilárduló változatok használatakor több idő jut az összeillesztésre, azonban 24 óráig tart, amíg tökéletesen megszáradnak. A tárgyat, addig rögzíteni kell.
Az epoxigyantával javított darabokat célszerű 3 napig pihentetni, hogy a kötés valóban stabil legyen.

Egyéb ragasztók
Értékes porcelánokhoz és üvegekhez akril- vagy cianoakrilát-ragasztót használjunk, mert ezeket fel lehet oldani és a darabot újra meg lehet javítani, ha szükséges. A használati utasításban az előállító megadja, hogy a ragasztó milyen anyagokhoz használható. Az említett ragasztók naponta használt porcelánhoz nem alkalmasak, mert túl sok mosogatást nem bírnak ki. Mosogatógépben nem lehet elmosni az így javított tárgyakat.

© Nagy háztartáskönyv


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek