AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 04. 05.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 04. 05.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 04. 05.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 04. 05.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 04. 05.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ne csak a látványra költsünk

Egy új ház építésekor a tetőfedő anyag fontos és jelentős tétel. Ráadásul jellegénél fogva az építéskor teljesen kész állapotot kell elérjünk, vakolatlan, vagy épp belül nem teljesen befejezett házban lehet lakni egy ideig, ha pénzünk fogytán rákényszerülünk, de félkész tetővel fedettben nemigen. A kiválasztásnál - az ár mellett - a döntő általában az esztétika. Arra, hogy a korszerű tetőfedő anyagok a ház energiamérlegére, a kész épület energiafelhasználására is hatással lehetnek, kevesen gondolunk. A megváltozott Családi Otthonteremtési Kedvezmény hatására várhatóan sokan fognak házépítésbe (erről már merengtünk egy sort), jelentősen befolyásolva ezzel a következő évek családi kiadásait. Az építkezők, felújítók ma az olyan trendi stílusokat követik, mint a minimalista, vagy a délvidéki, de kedveltek az amerikai filmekből ismert egyszintes, alacsonyabb tetőkialakításű, nagyobb méretű épületek is. A házunk, a tetőnk a stílusunkat tükrözi, azt viszont már kevesebbszer gondoljuk át, az otthonunk megfelelő védelmében mit is kell nyújtania egy tetőnek.

 

Míg évtizedekkel ezelőtt elsősorban a sötétbarna, hullámos fedőanyagok voltak a legkeresettebbek, mára ebben a szektorban is megváltozott a divat. Az elmúlt három-négy évben ugyanis a modern, minimalista építészeti trendeket a sík, egyenes vonalú felületek és a sötét, például az ébenfekete fedőanyagok jellemzik, a továbbra is népszerű vörös cserepek mellett. A hagyományos, magastetős építésmódok mellett megjelentek a kisebb esésű, laposabb tetőszerkezetek. A fedőanyagok terén is le kell követni ezt az ízlésbeli változást, hiszen minél laposabb a tető, a víz annál nehezebben folyik le róla, a szél pedig könnyebben visszafújja a tetőcserepek rései közé a csapadékot. (A tetőn összegyűlő hó nyomása is komolyabb veszélyt jelenthet, bár havat az utóbbi pár évben egyre ritkábban látunk.) A hagyományos cserepek erre nem alkalmasak. Szerencsére létezik már külön erre a hajlásszögre fejlesztett technológia, a Bramac 7⁰ tetőrendszere, az ezzel való fedés viszont speciális tudást és gondos tervezést igényel. A legfontosabb, hogy ezeknél a tetőcserepeknél már rendszerben kell gondolkoznunk. A gyártó komplett rendszert kínál, amelyben a cserépen kívül az összes szükséges segédanyag is megtalálható. Persze sokan lehetnek, akik úgy gondolják, épp elég a drága tetőcserepet megvenni egy jónevű gyártótól, miért kéne még a tetőfóliát, a szegeket, vagy épp a tőmítőszalagokat is ugyanott beszerezni, miközben ezek sokszor jóval kedvezőbb áron is fellelhetőek a piacon? Ez pont ugyanaz a kérdés mint amit már a hőszigetelések esetében is boncolgattunk. Az építőanyagok fejlődnek, a velük szemben támasztott elvárások is folyamatosan nőnek. Ezek az elvárások viszont csak akkor teljesülhetnek, ha valóban összeillő, egymáshoz tervezett alkotóelemekből épül fel a tető. Ne feledjük, minden lánc olyan erős és tartós, amilyen a leggyengébb láncszeme. Hiába van valóban tartós és hosszú életű cserép a tetőn, ha mondjuk a fólián vagy épp a tömítőszalagon spóroltunk, és az már néhány év múlva elkezd öregedni. 

Nem szabad elfelejteni, hogy a tető esetén a hangsúly a funkcionalitáson kell legyen. Hiszen hiába szép a tetőnk, ha nem nyújt megfelelő védelmet számunkra. Ezért érdemes már az ötletelés és a tervezés elején szakember segítségét kérni, hiszen ő olyan szempontokra is felhívja a figyelmet, mint a megbízhatóság, tartósság, biztonság, fagy- és viharállóság, amik hosszabb távon sokkal fontosabbak a látványnál. A mai tetőcserepek már sokkal precízebben kialakított formával rendelkeznek mint a hagyományosak, 'LEGO' szerűen pontos csatlakozó felületekkel. Megfelelő tervezés esetén - anno a hagyományos cserepeknél elképzelhetetlenül - pontos és vizzáró tető épülhet belőlük. (Én is csak most fedeztem fel, hogy például a Bramac cserepeit szélcsatornában is tesztelik. Mert bizony ez is fontos, a viharállóság, a szél nyomása és az általános szélzaj miatt is.)  

A földrajzi elhelyezkedés és tájolás nagy mértékben meghatározza, milyen fedőanyag típusra és kiegészítőkre van szükségünk. Más típusú tető kialakítást kell követni egy sűrűn és más egy gyéren lakott vidéken, akárcsak egy Balaton-parti településen, vagy hegyvidéken. De az sem mindegy, mennyire szélvédett területen áll az ingatlanunk, illetve milyen magasan helyezkedik el a tengerszinthez képest. (Nem véletlen, hogy a mi éghajlatunkon miért épp olyan tetőszerkezeteket és fedést használtak hagyományosan, amilyet. A különböző tájegységekre/országokra jellemző tetőformák évszázadok alatt csiszolódtak optimálisra.) A divat persze nagy úr, és nem lehetettlen, hogy eltérjünk a megszokott és bevált sémától, de ezt mindenképp körültekintően kell tegyük. A tető bizony több mint cserép. Az egyre extrémebb időjárási viszonyok miatt, illetve azért, mert a tető sok esetben beépített élettér, fontos, hogy ennek megfelelően tető kiegészítőkben, úgynevezett rendszerelemek használatában – hőszigetelés, vízzáróság, vízszigetelés, viharkapocs, átszellőzés – is gondolkodjunk és kérjük ki szakember véleményét. Az olyan neves gyártók mint a Bramac, folyamatosan fejlesztik az új anyagokat, és ezeknél már minden esetben komplett rendszerben gondolkoznak. Ezeknek az ajánlásoknak a betartása teszi lehetővé, hogy a nevesebb gyártók manapság már akár 10-20-30 év garanciát is vállalnak az általuk gyártott cseréppel borított tetőkre, ami azért fontos és megnyugtató elem lehet egy új ház építésekor.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a tetőszerkezetek változását sem. Régen, az 'üres' padlások idején a nem tökéletesen vizzáró tető vagy az esetlegesen sérült tetőcserép nem okozott túl nagy gondot, a cserepet kicseréltük, a bejutó csapadékot a padlás tapasztása felitta, és a jól szellőző padlástéren hamar elpárolgott. Manapság, a beépített tetőterek idején, a cserepek belső oldalán már rögtön egy 'fal' kezdődik, egy többrétegű, ravaszul megtervezett szigetelőanyagból, fóliákból, gipszkartonból készült szendvics. Ha a kivitelezés nem tökéletes, és esetleg csapadékvíz jut ebbe a szerkezetbe, ezt esetleg nem is vesszük észre rögtön, csak amikor már komoly károkat okozott.   

A sokunk által jól ismert alátétfólia sem egy sima szálerősítésű műanyagfólia már, mint akárcsak néhány éve is volt.

A tetőcserép iparág is egyre több speciális megoldást kínál, számtalan speciális elem is kapható a modern tetőkhöz, tetőáttörések, tetőjárdák, vagy például napelemek és kollektorok rögzítéséhez kialaított elemek. Ezek is a rendszerben történő gondolkozásra kell ösztönözzenek. Még 10-15 éve az építtető nyugodtan összeválogathatta a szükséges anyagokat (a gyakorlatban persze főképp az aktuálisan legkedvezőbb árak alapján) ma már ez nem feltétlenül célszerű. Ugyanakkor az is igaz, hogy az átlagos építtető nem lehet tisztában minden aktuális fejlesztéssel.

Mégis, mit tehetünk vásárlás előtt?

  • Tájékozódjunk!
  • A cserepek minősége között sokszor szabad szemmel nem lehet különbséget tenni, ezért tájékozódjon az internetről, prospektusokból, mit várhat egy tetőtől, illetve melyik gyártó mit nyújt!
  • Nézzük meg, ki, mennyi garanciát biztosít és főleg milyen feltételek mellett. Fontos például, hogy a garancia mire vonatkozik? Csak a cserépre, vagy a komplett rendszerre is? Sok gyártó csak a cserépre ad garanciát, viszont fontos, hogy mindez vonatkozzon a tetőhöz kapcsolódó rendszerelemekre is, illetve meghibásodás esetén a munkadíjat is megtérítsék, ne csak az anyagköltséget.
  • Kérjuk tetőfedő szakember segítségét abban, milyen alapvető rendszerelemek szükségesek a saját ház adottságait figyelembe véve egy tartós és biztonságos tetőhöz. A termékek sokfélesége miatt érdemes a gyártó javaslatait is meghallgatni.

A héten látogatható CONSTRUMA kiállítás a tetőfedő anyagokról is teljes képet nyújt, egy időben, egy helyen. Érdemes lehet kihasználni a lehetőséget, és ellátogatni a vásárvárosba.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek