AJÁNLÓ
 
05:00
2016. 04. 11.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 04. 11.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 04. 11.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 04. 11.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2016. 04. 11.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fúró köszörülése géppel

Múlt héten a sok tapasztalatot igénylő kézi fúróélezést mutattuk be. Időközben megérkezett a könnyűlovasság egy igazán családbarát gépi élező személyében. Nemcsak a fúróélezés felelősségét háríthatjuk a gépre, de minden háztartási készüléket megélezhetünk vele, ami gyerek kezébe nem való. Azaz kést, ollót, vésőt.

keselezo_09.jpg

Rövid bemutatása után képregényszerű fotósorozatban igyekszem utánozni a használati leírásban felsorolt teendőket. Nem kevés mozzanatból áll, és mivel ezek a szerkezetek meglehetősen egyformák, talán más típusú élezőgéphez is használható. 

keselezo_01.jpg

Tekintsük át először magát a berendezést általánosságban. Motoros köszörű, mely cserélhető betétek segítségével fúrók, ollók, kések és lapos vésők élesítésére alkalmas. Köszörülésnél legfontosabb a tárgy helyes szögben tartása és egyenletes megtartása. Egy ilyen többcélú géppel tehát kapunk egy marék helyes mértani szöget és az egyenletes megvezetést biztosító szerszámutakat, nekünk csak tolni kell a korong elé az anyagot.

keselezo_04.jpg

Gyári adatok:  Basetech motoros késélező. Teljesítményfelvétel 65 W, csiszolókorong átmérő 50 mm, fordulatszám 6700 ford/perc. Fúró átmérő   3 - 10 mm (csak 2 vágóélű fúrókhoz), fúróél szög 118°. Széles laposvéső/véső 6 - 51    mm. Ezekkel a jellemzőkkel ki kell szolgálnia egy kisebb háztartást és műhelyt. Kérdés, hogy a műanyag betétek mennyire biztosan tartják az élezendő tárgyat a helyükön. Az ára barátságos ennyi funkció mellett, lássuk használhatóságát.

keselezo_03.jpg

Nagyon fontos a kések, ritkábban ollók megélezése a háztartásban. Egy életlen késsel gyakrabban vágjuk meg magunkat, mert erősebben nyomjuk. Mikor viszont elindul, megcsúszik és akkor tényleg vág, ami útjába kerül. Számos eszközt találtak fel késélezésre, mint fenőkő, fenőacél, az acélkorongok közt húzogatós és maga a köszörűgép.

keselezo_05.jpg

A köszörülés szakmunka és mindig felvetődik egy teszt során, hogy esetleg a tesztelő hibázott valamit. Látjuk a fotón a betétet és működési elvét. Be kell tolni és végighúzni a kés élét. Nehéz elrontani, de tudjuk: a kitartás és hülyeség együtt hegyeket mozgat meg.

keselezo_06.jpg

Egy nem túl használható és lényegében megélezhetetlen nagy késsel próbálkoztam, majd sikere után több kisebbel. Ez a rész jól ment, tényleg sikeresen élez. Akárcsak a szerszámoknál, itt is örök kérdés, hogy vegyünk egy darab drága konyhai kést vagy több eldobhatót a konstans összegből. Sajnos a drága pont ugyanúgy beeshet a pult mögé, elveszhet, mint olcsóbb társai így szerényebb minőségű alapanyagból válogathattam. Ilyenkor az él megmaradásának ideje a kérdéses. Összegezve, nem lett rosszabb, mint a fenőköves vagy köszörűgépes megoldás, viszont egyenletesebb.

keselezo_07.jpg

A vésőélezéshez már szögállítási lehetőséget kapunk és egy mágnes segít helyén tartani a szerszámot. Ha túl keskeny, egy fedőlap ráhelyezésével tartjuk helyén. Sokkal nyugodtabbak lennénk már ránézésre, ha az eltolható asztalka siklófelülete fémből készült volna. Egy kicsit hajlamos elakadni a műanyag illeszkedés miatt, de nem vészes. Asztalosműhelyben az esztergakésekhez és magához a véséshez jó szolgálatot tehet könnyű beüzemelése miatt.

keselezo2_06.jpg

Végül a fúróélezés, mint címadó témánk kerül terítékre, hiszen a könyvek is tapasztalatot igénylő folyamatként említik a fúróélezést. Kiesnek természetesen a fafúrók, 118 fokot bezáró élszögű, 3-10 mm átmérőjű fém csigafúrók életre keltésére alkották tervezői.

keselezo2_01.jpg

A bepattintható fúróélező modul tartalmazza a kiemelhető betétet, melybe becsúsztatjuk a fúrószárat. Kísérleti alanyunk pedigréje ismeretlen, de magamat ismerve alacsony árkategóriájú "fúrj és fuss (dobd el)" példány lehet. Már csak köszörülte az anyagot, mikor nyugdíjba küldtem. Hűen követtem a használati utasítás pontjait, ezt olvassák a folytatásban.

• Lazítsa meg a fúró befogó rögzítő kerekét, és helyezzen be egy spirálfúrót a fúró befogás nyílásába.
• Húzza meg annyira a rögzítő kereket, hogy a fúró ne lötyögjön, de még eltolható legyen.
• Helyezze be a fúró tartót a szerelvény beállító rekeszébe.
• Tolja ki a fúrót annyira, hogy a hegye a rekeszben lévő fém ütközőn felütközzön.

keselezo2_05.jpg

• Tolja a V alakú betétet a fúró irányába és forgassa a fúrót óvatosan ide-oda amíg a V betétet a lehetséges mértékig le lehet tolni és a fúró hegye a fém felütközésen változatlanul felütközik.
• Húzza meg jól a rögzítő gyűrűt annyira, hogy a fúró ne legyen már mozgatható.
• Kissé húzza vissza a V betétet és vegye ki a fúró befogást a fúró tartóból.

keselezo2_02.jpg

• Kapcsolja be az élező készüléket, a csiszolókorong forogni kezd. Néhány másodperc után eléri a névleges fordulatszámát.
• Helyezze be a fúró tartót a szerelvény csiszoló tartójába és tartsa könnyedén helyben a fúró befogót.  Ne nyomja túlzottan neki a fúrót a csiszoló felületnek!
• Mozgassa a szerelvény elforgatható csiszoló asztalát balra és jobbra.

keselezo2_04.jpg

• Vegye ki a fúró befogót az élező tartóból és fordítsa el 180°-kal, a fúró másik vágóélének hasonló módon való élezésére.  A fúró két oldalát egyformán kell megélezni, mivel egy hibásan élezett fúróval nem lehet pontos furatot fúrni.

keselezo2_03.jpg

Eredmény: Előfúrással felkészített furatokba fúrtam három milliméter mélyen. Látjuk a lyuk szélén felgyűlt anyagot, ez nem tökéletes forgácsolásra, inkább kidörzsölésre utal. Viszont határozottan könnyebb volt átjutni az anyagon a fúrószár előző állapotához képest. Lehet, hogy korábban meglágyult anyaga, így a köszörülés sem sokat javít állapotán. Így hat pontot kap a tízből, de mivel ilyen sokoldalú készülék, szummázva megéri az árát.

A webáruházak értékelés rovatait érdemes böngészni, mert ha nem moderálják, a kommentekből minden megközelítésből megismerhetjük a kiválasztott készüléket. Egy ismeretterjesztő jellegűt idéznék is.

"A készülék egyszerű, viszonylag jól használható. Ollók, vésők és fémcsigafúrók élezésére a befogók kialakítása kiváló. A kések élezésénél, amennyiben csak a befogó jobb oldali vezetőjét használjuk, jól lehet élezni, de ebben az esetben csak a kés egyik oldalát köszörültük meg, a másik érintetlen marad. Ha a másik oldalt is szeretnénk megköszörülni és emiatt használjuk a bal oldali vezetőt, nagyon kell vigyázni, mert a forgásirány miatt a csiszolókorong be akarja húzni a kést, ezáltal pedig nehezen tartható az egyenletes leválasztás. Aki először használja, nézze meg a következő videót, hasznos segítség lehet:"


Tényleg hasznos segítség, így már biztosak lehetünk, melyik oldalával helyezzük be a fúróhegyet (élével vagy hátlapjával a korong felé). A fénymásolat minőségű ábrán nem kivehető rendesen.

Tesztpéldányért köszönet a Conrad webáruháznak!


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek