AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 07. 07.
Na jó, de mi a fene az a steadicam? Magamtól én sem tudnám megfogalmazni, úgyhogy megnéztem...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 07.
Sok idő eltelt, mióta Kovács úrral együtt megvettem életem első kameráját. Akkorra kifutóban...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 07.
Ez egy kicsit rendhagyó poszt lesz, ma ugyanis nem barkácsolunk semmit. (Esik a eső.) De ettől...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 07.
Ez egy gyors poszt lesz, cserébe legalább rövid. Mostanában permanens témahiányban szenved...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 07. 07.
Tavaly decemberben volt egy kétrészes posztunk arról, mi alapján választottam szerszámos ládát,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Steadicam bajok

Aki egynél többször próbálkozott már házilagos videók készítésével, az biztos találkozott az így készült felvételek esetén azzal a ténnyel, hogy bizony a kamera rázkódása, remegése nagyon is látható lesz az elkészült felvételeknél. Ez pedig még az amúgy jó minőségű videók esetében is egyfajta 'amatőr' megítélést ad az elkészült felvételeknek. Ezen persze lehet segíteni, és biztos sokan vagyunk olyanok, akik hamar eljutottak a különböző steadicam állványokat bemutató oldalakra.

 

Hogy mi az a steadicam? A wikipédia ezt írja: „A steadicam egy kamera-stabilizációs rendszer, amely kiszűri a kézikamerás felvételek során jelentkező rázkódásokat, így a rögzített kép olyan érzetet kelt, mintha a kamera a föld felett körülbelül másfél-két méteres magasságban „repülne”. Segítségével bonyolult kameramozgások érhetőek el, sínrendszerek és egyéb állványzat kiépítése nélkül. Filmes és televíziós környezetben is széleskörűen alkalmazott eszköz.”

Alapvetően kétféle rendszert találhattunk. Az egyik a professzionális felhasználók számára készült, az operatőr testére mindenféle hámokkal felszerelt, igen bonyolult megoldás. (Ilyen látható a poszt nyitóképén is.) Ezek valóban tökéletes végeredményt adnak, de egy egyszerű hobbista számára megfizethetettlenek.

A másik kategória a kis méretű, kézi állványoké. Ezek többnyire valamilyen ellensúlyt használnak, és ez a súly stabilizálja a rendszerint minden irányban elmozdulni képes kamerát. A net tényleg tele van egyrészt olcsó, távol keletről származó kész állvánnyal, másrészt mindenféle méretű és minőségű házilagosan készült állvány leírásával is.

Az én esetemben egy kis Sony gyártmányú koncert (pontosabban zene) felvevő kamerát szerettem volna finoman és rezgésmentesen mozgatni. Ez egy nagyon pici és nagyon könnyű darab, még a szándékaim szerint mellé szerelendő pót áramforrással együtt is akkora, mint két cigarettás doboz. Elvileg tehát elképzelhető volt, hogy egy valóban kompakt, kis méretű steadicam-ot készítsek hozzá.

El is kezdtem a munkát, persze némiképp ad-hoc jeleggel, megint csak. Az otthon fellelhető, kallódó kacatokból próbáltam kialakítani valamit, persze úgy, hogy a végeredmény azért vállalható kinézetű legyen.

Találtam például egy tökéletes markolatot, amely állítható és teljesen korrektül is néz ki, ez egy régi Skil fúrógépről maradt.


A főbb alkatrészeket bükkből kezdtem el megformálni, mert nagyon homogén és könnyen megmunkálható. ugyanakkor tartós és kemény faanyag. Az alap elképzelés az volt, hogy a markolatra egy két tengely körül elfordulni képes kapcsolódással lesz 'ráakasztva' a kamerát és az akkut tartó keret, amelyet a megfelelő helyeken állítható súlyokkal lehet pontosan vízszintesen tartani.

Azonban az építés közben egyre erősebb lett az érzés bennem, hogy az egész dolog rossz irányban halad. A neten fellelhető állványok szinte mind csak a vízszintes tengelyek mentén képesek mozogni. Vagyis a kamera mozgatása közben ki tudják egyenlíteni az oldalirányú mozgatásból, és a közelítés-távolítás során bekövetkező mozgásokat. Viszont szerintem egy ilyen kézi állvány legfontosabb tulajdonsága a lépések miatt megjelenő, fel-le irányú mozgás (zötyögés) csillapítása lenne. A poszt elején említett, nagy méretű, hámmal felcsatolható, gyakorlatilag robotkarra emlékeztető állványok képesek is erre, azonban a kis kézi állványoknál én nem igen találtam ilyen megoldást. Végig vettem, hogy hogyan is lehetne ezt megoldani, mindenképp egy függőleges irányú mozgást lehetővé tevő rugózott elem kellene. Ami ráadásul csillapított is. Ez egyébként szintén zavar az alapvetően ingaként működő kézi állványok esetében, vagyis ha a mozgást hirtelen szeretnénk megállítani, akkor a kamera bebólinthat, hiszen a csapágyakon, vagy gömbfejen felfüggesztett ellensúly nincs csillapítva, a fizika pedig működik...

Szóval itt tartok most. Néhány megoldást már papírra vetettem, de ezek mind rettentő bonyolultak, esztergált alkatrészeket, pontos csapágyazásokat igényelnének, ami nem kifejezetten az az út, amin szívem szerint elindulnék. Ráadásul növelik a méretet, amit én mindenképp elkerülnék. (A nagy méret amúgy pedig megoldaná ezt a problémát, ugyanis ha elég hosszú a súlyokat tartó rúd, és elég nagyok a súlyok, akkor pusztán a tehetetlenség is képes számottevően csökkenteni ezt a lépések következtében fellépő remegést is. Viszont én kis méretű szerkezetet szeretnék, hogy nagyobb tömegben is akadálytalanul lehessen használni. 

Ezt a posztot tehát tekinthetjük egyfajta segítség kérésnek is. Egy olyan megoldást keresek, ami a fenti problémát orvosolná. Nincs igazából szükségem a kamera vízszintes forgathatóságára, tehát ez a funkció kimaradhat, viszont tényleg jó volna, ha a lépések zöttyenéseit ki tudnánk védeni.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek