AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 03. 17.
Ez egy kicsit rendhagyó poszt lesz, ma ugyanis nem barkácsolunk semmit. (Esik a eső.) De ettől...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 03. 17.
Ez egy gyors poszt lesz, cserébe legalább rövid. Mostanában permanens témahiányban szenved...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 03. 17.
Tavaly decemberben volt egy kétrészes posztunk arról, mi alapján választottam szerszámos ládát,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 03. 17.
Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 03. 17.
Lyukat persze a legegyszerűbb fúróval készíteni, azonban házilagos körülmények között...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Videózzunk a levegőből

A légi felvételek gyakorlatilag egyidősek a repüléssel. A legtöbbünket lenyűgözi egy-egy jól sikerült felvétel ahol a magasból szemlélhetjük az ismeretlen vadont vagy épp a földről már jól ismert lakhelyünk. És hogy ez hogyan kapcsolódik egy barkácsbloghoz? Kiderül az is a továbbiakban…

Légi felvételek készítésére a legutóbbi időkig csak kevés embernek volt módja, hiszen a repülés lehetősége azért a legtöbbünk számára nem adatott meg. Persze aki nagyon akart repülni, talált rá módot, a különböző repülőklubbok viszonylag sok megoldást kínáltak. Motoros és vitorlázó repülés, sárkány, siklóernyő, hőlégballon… sokféle a megoldás, de ezek azért általában komoly elhivatottságot igényelnek, hosszú idő amíg valaki igazán jól elsajátítja a szükséges ismereteket, és persze a repülő szerkezet sem olcsó. Ráadásul akárhová nem is lehet eljutni velük, a fizikai lehetőségeken túl még millió jogszabály is szabályozza, hogy hol és hogyan repülhetnek.

Azonban a technikai fejlődés szerencsére a segítségünkre sietett. A különböző videómegosztókon egyre sűrűbben tűnnek fel a magasból forgatott filmek, amelyek akár a belváros kellős közepén lévő műemlékeket is bemutatják felülről. Sőt, nagyobb épületek esetében akár az épületen belül is készülnek légi felvételek. Ezek elkészítéséhez igazából két dologra van csak szükség. Egy kamerára, amely elég kicsi és könnyű, strapabíró és megfelelő minőségben tud felvételt készíteni, valamint egy szerkezetre, amely a kellő magasságba tudja ezt a kamerát emelni.

A kamera technika nyilván folyamatosan fejlődik. Amióta lehetővé vált a mozgó alkatrészek nélküli képrögzítés, nincs szükség szalagra vagy lemezre és az ezeket mozgató mechanikára, a méret drasztikusan csökkent. Az úgynevezett „action cam” termékek köre mára már igen széles. Ezek azok a kamerák, amelyek általában víz-, por- és ütésálló kivitelben, igen kis méretben készülnek, direkt a kemény igénybevételek kibírására tervezték őket. Felszerelhetőek egy kerékpártól az F1 autókon át a szörfdeszkáig bármire, ahol menet közben kell fantasztikus nézőpontokból videót rögzíteni.

Mint látható, ezek a kamerák valóban mindenre felszerelhetőek, és szinte mindent kibírnak:

Természetesen ezek a modellek nincsenek túlbonyolítva, sem a beállításuk, sem a funkcióik nincsenek túlcifrázva, a kezelőszerveik is csak két-három gombból állnak. Ugyanakkor a jobbak wifi kapcsolaton keresztül távirányíthatóak, tehát akár egy androidos okostelefonnal is lehet vezérelni azokat. Ennek a kategóriának az etalonja a GoPro márka, bár az utóbbi időben már a nagy kamera gyártók is rámozdultak erre a szegmensre, a JVC vagy a Sony választékában is találunk több, lenyűgöző minőségű ilyen kamerát. Ezeknél a Full HD felbontás már alapkövetelmény, a jó minőségű állóképek és a TimeLapse felvételek készítéséhez szükséges sorozatfelvétel lehetősége is elérhető.

A Sony HDR AS30 nem épp nagy darab, a rengeteg elérhető plusz tartozék között ráadásul egy valós időben a kamera álltal felvett képet mutató csuklópántot is találhatunk:

A JVC gumiborítású kamerája is apró jószág:

Ez azonban még csak a feladat egyik felére nyújt megoldást, már tudjuk mivel, de azt még nem, hogyan is lesz légi felvételünk…

Erre a szintén hatalmas fejlődésen átment quadcopterek biztosítanak lehetőséget. Ezek a híradásokból már ismerős katonai drónokhoz hasonlóan repülő szerkezetek a helikopter modellekből nőtték ki magukat. Négy vagy hat motorral és rotorral szerelt gépek irányítása könnyű és nagy pontosságú. Az elektromos motorokkal mozgatott rotorlapátok kifejtenek akkora emelőerőt, amely lehetővé teszi, hogy a fenti kisméretű kamerákat a levegőbe emeljék, az akkumulátorok fejlődése pedig használható üzemidőt biztosít a felvételekhez. Nem ritkán beépített GPS egységgel is rendelkeznek, képesek tartani egy bizonyos pozíciót, sőt akár automatikusan képesek visszatérni az indulás helyére.

Az alábbi videón jelenleg az egyik legjobb ár/érték arányú, DJI F300 Phantom névre hallgató masina bemutatóját láthatjuk, itt ép egy GoPro kamerával:

Természetesen ezeknek az irányítását is el kell sajátítani azért, hiszen egy apró malőr is okozhatja a gép lezuhanását, ami nyilván komoly anyagi kárt okozhat még akkor is, ha nem egy épp ott parkoló oligarcha szlovák rendszámú S Mercijének szélvédőjébe csapódik a gépünk. De azért ez nyilván jóval egyszerűbb, mintha egy igazi, egy rotoros helikopter irányítását kellene elsajátítanunk.

Manapság üzletben vásárolva akár 200-250.000 Forintból összeállhat a saját légifelvevő egységünk, ez már nagy látószögű Full HD felbontású videók készítésére is alkalmas lesz. (Mielőtt valaki megjegyezné: természetesen ez nem kevés pénz, ugyanakkor egy csúcskategóriás mobiltelefon is ennyibe kerül, azt pedig nemigen tudjuk 4-5 méternél magasabbra feldobni, és elég hamar vissza is esik a földre…) Az említett kamerák már 60-80 ezer forint körüli áron is beszerezhetőek, és a repülő alkalmatosság is megúszható 130-150 ezer forint körül. Természetesen a kiegészítőkkel és az extrákkal ez a számla jóval magasabb is lehet. Ugyanakkor ha nem ragaszkodunk a (fél-) profi eszközökhöz, akár már 40-60 ezer forint körül is kaphatunk gyárilag kamerával felszerelt kis quadcoptert. Ez persze még inkább játék, sem üzemidőben, sem minőségben nem közelíti meg a fenti kategóriát, de például arra, hogy megnézzük a házunk tetejét, belessünk a kéménybe, megvizsgáljuk hol folyhat be az esővíz a padlásra, ezek is jók lehetnek. (Természetesen itt is érvényes az a minden képrögzítő eszköznél általános szabály, hogy szép időben, kellő mennyiségű fény esetén elfogadható képeket tud csinálni szinte minden eszköz. )

És ami miatt egy barkácsblogon is lehet létjogosultsága egy ilyen posztnak: akár csak néhány éve is még az ilyen szerkezeteket lelkes  barkácsolók építették maguknak. Ők alkották meg a repülőt is, és miután akkoriban a kész kamerák még túl nehezek voltak, Ők építették meg/alakították át a szükséges kamerákat is.

Akinek van kedve, ma is jó hobbira lelhet itt. Kamerákat már nemigen érdemes házilag buherálni, de a repülő szerkezet tuningolása, fejlesztése igazi barkácskihívás lehet.

A youtube-on számtalan videót találhatunk a témában, akár építésről, akár csak a felvételek készítéséről legyen szó. 

Ha valaki kicsit többet is megtudna a témáról, ajánljuk a Actioncam.blog.hu oldalt, sok érdekességet olvashattok ott a részletekről (tőlük származik a post nyitóképe is).

Az alábbi film egy magyar stúdió műve. Ők már több éve használják ezt a technikát. Kedvet csinál, és valóban jól megmutatja, mire is használható ez a technika:




Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek