AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 12. 22.
Az utolsó részlettel befejeztük az idézést Jakub Vrána Vízszerelés című könyvéből....
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 22.
Hasznos kiadványt mutatunk be mikor, egy teljes fejezetet idézünk Jakub Vrána Vízszerelés...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 22.
Az esővíz összegyűjtése és hasznosítása legtöbbünk számára a kiskertekben, hétvégi...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 22.
(X) Sokan vagyunk abban a helyzetben, hogy háztartásunk, lakásunk fűtése és ezzel kapcsolatosan...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 12. 22.
Ma van a víz világnapja. Emellett mi sem megyünk el szó nélkül, és egy egyszerű de igen...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vízvezeték-szerelvények

cimlap.jpg

Hasznos kiadványt mutatunk be mikor, egy teljes fejezetet idézünk Jakub Vrána Vízszerelés című könyvéből. A teljes könyv részletezi a csatornázás és a vízvezeték-rendszer tervezésének alapvető lépéseit, tájékoztat a leggyakrabban használt csövekről, vezetékekről és egyéb szerelvényekről. Tárgyalja a vízvezeték csatlakoztatását a közüzemi vízhálózathoz, de megoldást mutat a saját vízforrásból való víznyerésre is. Ha tetszett, a könyvet megrendelheti a kiadónál.

Vízvezeték-szerelvények
A szerelvények a vízvezetékben áramló víz áramlását szabályozzák (az áramlás elzárása, kifolyócsapok, a víz nyomásának szabályozása stb.). A szaniter berendezések szereléséhez kisméretű és higiéniai szempontból megfelelő szerelvényeket használunk. A DN 65 névleges átmérőnél vastagabb csövek esetében ipari szerelvényeket alkalmazunk. Az ivóvíz vezetésére használt szerelvényeknek rendelkezniük kell az előírt vizsgákkal.

Működési elvük szerint a következőképpen oszthatjuk fel a szerelvényeket: elzárószelepek, tolózárak, csappantyúk vagy billenőszelepek.

A felhasználásuk szerint a következő felosztás érvényes: áteresztőcsapok, folyócsapok, biztonsági szelepek, szabályozószelepek, visszacsapó szelepek, levegőztető és légtelenítő szelepek, kifolyócsapok.

viz_15.jpg

A felületi megmunkálás szerint oszthatjuk: ipari szerelvényekre (felületi megmunkálás nélkül - durva kivitelű), szaniter szerelvényekre (finoman megmunkált, krómozott vagy egyéb módon kikészített felülettel). Az ipari szerelvényeket ott alkalmazzák, ahol nem lényeges a külalak (áteresztőcsapok, kieresztőcsapok stb.). A szaniter szerelvényeket elsősorban a berendezési tárgyak kiömlőszerelvényeiként alkalmazzák.

Áteresztő- és kieresztőszerelvények
A belső vízvezetékeknél ma használt legtöbb kézi elzárócsap vagy forgócsap vagy szelep elven működik. A nagy átmérőjű vezetékek esetében találkozhatunk billenőszelepes vagy tolózáras megoldású elzárócsapokkal is. A szelepes elzárócsap szeleptányérja a szelepülékre ülve zár. A szelepet a tömszelencében mozgó menetes orsó kézi forgatásával nyitjuk és zárjuk. A szeleptányéros elzáró előnye a fokozatos, viszonylag lassú zárás és nyitás. Hátránya, hogy igényesebb a karbantartása (a tömítés cseréje, a megkopott szelepágy átmarása).

viz_14.jpg

Napjainkban a hideg és a meleg vizes vezetékek esetében is egyre gyakrabban használnak golyós forgócsapot, amelyben a víz útját egy átmenő nyílással ellátott golyó zárja. A tömítés a csaptestben van.

viz_13.jpg

A golyót kis karral mozgatva zárjuk és nyitjuk a csapot. A korábban, például gázvezetékeknél használt kúpos forgócsapok vízvezetékeknél nem alkalmazhatóak. A golyós forgócsapok előnye, hogy nem igényelnek karbantartást. Hátrányuk, hogy mivel a mozgatókar 90°-os elfordításával zárnak és nyitnak, ez a víz összenyomhatatlansága miatt a csővezetékben a nyomás hirtelen megnövekedését okozza. Ha a tél közeledtével a kültéri vezetékből leengedjük a vizet, a golyós forgócsapot nyitva kell hagyni, mivel az elzárt csapban víz maradhat, ami fagy esetén szétfeszítheti a csapot. A billenő szelepes csapok ugyancsak hirtelen nyomásnövekedést okozhatnak.

A belső vízvezetékeknél alkalmazott áteresztőszerelvényeket leggyakrabban sárgarézből vagy műanyagból gyártják. A sárgaréz szerelvényeket menetes kötéssel csatlakoztatják a csövekhez, a műanyag szerelvényeket ráhegesztik - esetleg ragasztják - a műanyag csövekre.

Tolózárakat a belső vízvezetékeknél csak a DN 65-ös névleges átmérőjűnél nagyobb csöveken alkalmaznak. Öntöttvasból készülnek, csőkötő peremmel ellátva, a gumírozott záróék az elzárótestben kap helyet. Az éket kézi kerékkel lehet mozgatni. A kézi működtetés mellett vannak olyan tolózárak (pl. a bekötővezetéken) is, amelyeket motoros nyitószerkezettel nyitnak és zárnak. Napjainkban a leggyakrabban használt folyócsapok a golyós forgócsapok, amelyeken tömlő csatlakoztatására alkalmas csatlakozócsonk van. Korábban alkalmaztak kúpos forgócsapokat is, amelyek azonban idővel szivárogtak. Kifolyócsapként használhatunk szelepes csapot is. Folytatjuk...


  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek