AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 10. 29.
Kritikus zajterhelést mértem előző írásomban a műhelyben előforduló elektromos szerszámokat...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 29.
14 hónapja naiv örömmel mutattam be egy német (a neve) - lengyel (feliratai) - kínai (a gyártója)...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 29.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 29.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 10. 29.
Hallom a rádióreklámban, hogy az EON házi napelemes rendszereket árul full-szervizzel...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A műhely zajai 1.

meres.jpg

Néhány évet lokátorokban, másik húszat számítógép előtt ülve töltöttem. A hűtőventilátorok zaja miatt mérhető árok látszik a hallásgörbémen, ezért a Tessék? Ismételje meg kérem! - fordulat előfordul társalgás közben, kivéve, ha nem érdekel, amit mondanak. Késő bánat, de néhány jó tanácsot és mérést szeretnék megosztani a zajvédelem területéről, majd a folytatásban bemutatok néhány tipikus fülvédő eszközt is.


A hangteljesítmény a hangforrásból kilépő hangenergia, mértékegysége a decibel vagy dB(A). Ez a mértékegység logaritmikus skálán értendő, tehát a kétszer nagyobb érték sokkal hangosabb, mint egy lineáris diagrammban. Az élvezeti- vagy károsító hatás számokban kifejezett mennyisége függ természetesen a zajforrás távolságától is. Összehasonlítási alapként itt egy táblázat a jellemző zajértékekről.

zajtabla.gif

Az emberi fül érzékenysége 2-4 kilohertz között a legnagyobb. Ezt használják ki a reklámoknál, ahol a hangnyomás nem változik, de ezt a frekvenciatartományt emelik ki keveréskor, ezért relatíve hangosabbnak tűnik a műsor. A beszéd frekvenciatartománya 500-3500 Hz közé esik (legalábbis az információhordozó tartománya). Sajnos a hálózati motorok fordulatszáma jellemzően 3000 1/min, azaz 3000 Hz frekvenciájú hangot bocsátanak ki, így beszédtartományban károsítanak. Ahogy öregszünk, először a magas hangok érzékelésének képességét veszítjük el.

Tudom, hogy diagramok megjelenése egy ismeretterjesztő posztban pánikszerű elkattintást eredményez, de kérem, egy pillantást vessenek csak rá. Ugyanis egy berendezés zajának fontos jellemzője, hogy milyen frekvenciasávban - és milyen hangerővel - rombolja hallásunkat. A Softpedia cég ingyenes demo spektrumanalizátorát használtam a mérésekhez, ahol az oszlopos diagramok mutatják a kiugróan hangos frekvenciákat. Persze ez csak egy műhelymérés, az igen alacsony vagy magas frekvenciák elvesznek a mikrofon és a laptop A/D-átalakítójának  átviteli határain. Minket azonban amúgy is csak a hallásküszöb - 20-16000 Hz legjobb esetben - értékei érdekelnek és a tipikus elektromos műhelyszerszámok zajának relatív összehasonlításhoz megfelelő a módszer.

meres.jpg

A mérések a berendezések szellőzőfurataitól 5 cm távolságban történtek.  Az illusztrációk maximális méretei miatt a számértékek nem olvashatóak, ezért zöld színnel kiemeltem az emberi beszéd frekvenciatartományát. Tehát ha a szerszám zajának sávjai ebbe a tartományba esnek, az fokozottan szűkíti kommunkációs lehetőségeinket., s ez kellemetlenebb, mint nem meghallani egy zongoraetűdben a romantikus felharmonikusokat. Mi felsőmarón játszunk etűdöket.
A hangnyomás értéke is relatív összehasonlítás a diagramok jobb oldalán.

Felsőmaró:

felsomaro.jpg

Flex:

flex.jpg

Fúrógép:

furo.jpg

Kézi gyalu:

gyalu.jpg

Kézi körfűrész:

korfuresz.jpg

Elektromos láncfűrész:

lancfuresz.jpg

Rezgőcsiszoló:

rezgocsiszolo.jpg

Rezgőfűrész:

rezgofuresz.jpg

Kézi szalagcsiszoló:

szalagcsiszolo.jpg

A hangnyomás és hallástartomány tekintetében a kézi gyalu és kézi körfűrész a legkárosítóbb, de a fúrógép is dobogós helyen végzett. 

Legközelebb a zaj elleni védekezés tipikus eszközeit vesszük sorra.

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek