AJÁNLÓ
 
05:00
2014. 11. 04.
Néhány évet lokátorokban, másik húszat számítógép előtt ülve töltöttem. A hűtőventilátorok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 11. 04.
14 hónapja naiv örömmel mutattam be egy német (a neve) - lengyel (feliratai) - kínai (a gyártója)...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 11. 04.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 11. 04.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2014. 11. 04.
Hallom a rádióreklámban, hogy az EON házi napelemes rendszereket árul full-szervizzel...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A zaj elleni védekezés

Kritikus zajterhelést mértem előző írásomban a műhelyben előforduló elektromos szerszámokat tesztelve. Hogyan védhetjük hallásunkat ennek ismeretében?

1.jpg

Négy hallásvédő eszközt találtam itthon. Az idők során, innen-onnan összeszedve állt össze a készlet, ezért a típusok pontos jellemzőit a Conrad áruház hasonló áruinak katalógusából merítettem, köszi. Legfontosabb érték a hangnyomás-csillapítás mértéke, decibelben megadva.

Definíció szerint az a hallásvédő eszköz tekinthető megfelelőnek, mely átengedi az emberi hangokat (gyenge intenzitás) és az elviselhetetlen erősségű zajokat mérsékelté alakítja (75 és 85 dB között). Védőhatását az SNR (Egyszerűsített Zajszint Csökkentés) értékével jellemezzük.

zajtabla.gif

Az átlagos, kereskedelemben kapható fülvédő eszközök 30 dB környéki értékének hatása viszonyításként ezen a táblázaton leolvasható. Például városi közlekedés zaját majdnem a hűtő zümmögésére tompítja. Ez persze függ a hűtőtől is.  Értékeléshez még az ergonómiát, árat és nem utolsósorban a higiéniát sorakoztatom fel.

Polimer hab zajvédő füldugó
Nem tudom, ki hogy van vele, de én nem szeretek dolgokat dugdosni a fülembe. Hatása attól is függ, mennyire sikerül belenyomorgatni a fülkagylóba, de hajlamos kiesni. Egyszer használatos eszköz és bár az ötös csomag a legolcsóbb egyszeri kiadás a felsoroltak közül, gyorsan elfogy. SNR értéke 28 dB. E típus előnye az összes többi konstrukcióval szemben, hogy nem izzad-zsírosodik tőle fülünk. 

5.jpg

Műanyag füldugó
Hasonlóan idegenkedem a fülembe erőszakolástól, mint habszivacs változatától. Használat után tisztítani kell, ráadásul nem annyira képlékeny, mint habszivacs társa, tehát érzékeny hallójáratok esetén fájdalmas lehet használata. Előnye - zsinóros felerősítés - egyben hátrány is, ha vigyáznunk kell, hogy ne akadjon be valamibe.
SNR-érték: 30 dB.

4.jpg

 Fejpántos összecsukható fülvédő
Közelítünk a többször használatos, kényelmes és higiénikus megoldás felé. Kissé fapados, de olcsó. A fejpánt gyorsan eltört, a kapszula (a fülvédő tok hivatalos neve) párnája kissé kemény, ez a csillapító hatást is csökkenti. A fejméret korlátozottan állítható. SNR-érték: 30 dB, tehát hatásosabb, mint a habszivacs dugó.

6.jpg

 Összecsukható fejpántos fülvédő
Friss beszerzés és rögtön megbarátkoztam vele, mert puha a párnája és a fejméret szorítás nélkül állítható. Összecsukható, így használaton kívül nem porosodik. Alig 500,- Ft-al drágább, mint előző társa, viszont védőhatása kisebb, 27 dB.

3.jpg 2.jpg

És a számítógépek? - kérdezhetik jogosan, mert sokkal többet gépezünk, mint körfűrészelünk. Ha magunk építjük a számítógépet, segít valamelyest a lassabban forgó, nagy átmérőjű hűtőventilátorok használata. A winchestert tehetjük gyári gumiágyra, illetve egy vastagabb falú gépházzal megelőzhetjük az oldalfalak rezonálását, ami szintén zajkeltő hatású. A laptop időszakosan zajong, a tablet pedig egyáltalán nem. Szoftveres segítség a terheléstől függő ventilátor-fordulatszám, illetve a nem használt háttértárolók lekapcsolása egy idő után.

Nem mindenki teheti meg, de az én egyik számítógépet a kazánházba elhelyezve csak a perifériák kábeleit vezettem át a szomszédos dolgozószobába. Zaja nem mérhető. Sajnos munkahelyi gépeinket készen kapjuk és fura lenne fülesben üldögélni a monitor előtt. Ilyenkor talán az segít, ha földre tesszük, vagy eldugjuk valami szigetelő fal mögé, hogy ne közvetlenül halljuk a zaját.

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek