Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Boldog új évet!

Elérkezett hát a pillanat, pár óra, és vége a 2013-as évnek. Köszönjük minden barátunknak, rendszeres és alkalmi olvasónknak, hogy velünk tartottatok. Reméljük az új évben is mellettünk maradtok. Ígérjük, lesz mit olvasnotok, új elgondolások, új rovatok, és még több jól hasznosítható tudnivalót tartalmazó poszt vár rátok a 2014-es évben is.

Kívánunk kihívásokban és minőségi szerszámokban gazdag új évet mindannyiótoknak!

buek.JPG

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 
 

Zsenik otthon IV.

Legutóbb bemutattam egy házi készítésű, számítógép vezérelte marógépet. Tervezőjét, konstruktőrét és tulajdonosát sikerült meginvitálni egy beszélgetésre. K. Zoltán (nem, nem körözik, de inkognitót kért) szememben annak a polihisztor figurának megtestesítője, akiről a Zsenik otthon sorozat szól.

Talán nektek is feltűnt, hogy pár nap és vége az esztendőnek. Az a remek ötletünk támadt, hogy mi sem hagyjuk ki az ilyenkor szokásos év végi összegzést. Voltatok olyan kedvesek és szép számmal olvastátok a Furdancson megjelent posztjainkat. Összeszedtük nektek az idei év öt legolvasottabb írását.

buek2013.JPG

Műhelyóra fél év alatt

Ezt a posztot még vagy fél éve kezdtem írni, aztán valahogy félbemaradt, nemcsak a poszt persze, hanem a projekt is. Aztán közben elkészült egy másik Furdancs óra is Tákolmányi kolléga interpretálásában. (Annak címére reflektál ennek a posztnak a címe...) Szóval ez az ötlet majdnem feledésbe is merült, de miután jön az év vége, és ilyenkor célszerű megszabadulni a mindenféle magunkkal cipelt balanszoktól, hát gyorsan befejeztem...

Műhelypakolás közben a kezembe akadt egy régi, fúrógépre szerelhető körfűrész-feltét. Ahogy nézegettem, hogy mire lenne jó, rájöttem, hogy a véletlen a kezembe adta a tökéletes Furdancs blogos kandalló-óra alapját.

für1.jpg

Elmaradások

Ilyenkor év vége felé persze szokás elgondolkozni azon, mi mindent nem valósítottunk meg idén abból, amit pedig az év elején szerettünk volna. Tudjuk, valójában semmi különbség nincs december utolsó hete, és mondjuk január első hete között. Mégis, vagyunk úgy többen azt hiszem, akik elmaradásként, amolyan meg nem valósult tervként fogják fel azt, ami az elképzeléseinkkel szemben mégsem fért bele ebbe az évbe. Jómagam mintegy fél éve írok ide a Furdancs blogba. Thoreau nicknevem mögé bújva elsősorban faipari és "minőségügyi" írásokat posztolgattam. Azonban messze nem írtam meg mindent abból, amit eredetileg terveztem.

doboz1.jpg

Másodjára érkezik el a pillanat a Furdancs Blog életében, hogy a karácsony körül vesz bennünket. Együtt, veletek kedves olvasók. Részünkről az alábbi gyűjteménnyel kedveskedünk nektek, ha az izzószerelés, talpba faragás és egyéb karácsonykor szokásos nem feltétlenül kívánt barkácsfeladatok és az ünneplés mellett esetleg a neten is ténferegtek. A fent említett topikok kapcsán ajánljuk magunkat. Egyrészt karácsonyfa-izzós cikkünket másrészt a karácsonyfatalpak varázslatos világáról készült posztunkat ajánljuk szíves figyelmetekbe. Elsősorban pedig:

Barkácsolás mentes nagyon boldog karácsonyt kívánunk!

Most pedig jöjjenek a fotók, kreatív, fura és kimondottan ronda karácsonyfákról. Vagy ahhoz hasonlókról.

Photo 2013.12.23. 20 06 21.jpg

Photo 2013.12.23. 20 06 45.jpg

Photo 2013.12.23. 20 06 57.jpg

Photo 2013.12.23. 20 07 19.jpg

Photo 2013.12.23. 20 07 47.jpg

Photo 2013.12.23. 20 07 56.jpg

Photo 2013.12.23. 20 08 24.jpg

Photo 2013.12.23. 20 08 48.jpg

Photo 2013.12.23. 20 32 38.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Zsenik otthon III.

A sikerszériás termékek bemutatását kissé megszakítva intelmek következnek mindenki számára, akit elbűvöltek a házi gyártású szerszámgépek videói és már-már vasfűrészt ragad, hogy nekilásson elkészíteni egy, a kukoricadarálónál bonyolultabb berendezést.

riportill_1.jpg

Advent és az ünnepek - Logisztika

Bizony, elérkeztünk az idei utolsó adventi posztunkhoz. Miután már - képzett barkácsolóhoz illően - minden készülődni valóval végeztünk, igazából semmi más dolgunk nincs, mint kint ülni egy székben a teraszon, és távcsővel lesni a télapó szánját. (Igaz, a mi európai hagyományaink mindenféle angyalok és Jézuskák rovására írják a karácsonyi ajándékdömpinget, de ezt ott a távoli északi sarkon tanyázó Télapó nem biztos hogy tudja, úgyhogy azért Ő nyilván szánra pattan idén is.) De tudjuk-e, milyen járművet is kell keressünk az égbolton?

sleigh_30f.jpg

Cipzár problémák

Ruhadarabokon, különféle használati tárgyakon, lábbeliken és még számtalan egyéb eszközön megszokottak és nagyon praktikusak a különféle cipzárak. Gyakori alkalmazásukat gyors és könnyű nyitásuk, zárásuk és az igényekhez igazodó változatos kivitelük teszi kedvelté. Mivel azonban még naponta is gyakran vannak használatban, kopnak és hibáik könnyedén okoznak bosszúságot a legváratlanabb időpontokban. Persze javíthatók, de többnyire nem azonnal. Némely esetben még házilag is lehet korrigálni a hibáikat, ám bizonyos esetekben ehhez már szakember kell.

cipzar-1.jpg

osszes-csavar.jpg

http://www.neatorama.com/

Januárban megszaporodnak nálunk a fura csavarhúzókat kereső érdeklődők, ezért most a gyerekjátékokat és konzolokat ajándékozók (vagy kapni vágyók) figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy mikkel szembesülhetnek a közeljövőben.

Két évvel ezelőtt 24-én este 22 óra 4 perckor kaptunk be egy szerszámtáska megrendelést.
Valaki nem örült a zokninak. Vagy a vasalónak.

Mint már régebben is írtuk, legtöbbünk fejében a kémény nem más, mint egy füstölgő cső. Tekintettel arra, hogy az évnek ebben az időszakában az égéstermék elveztésén kívül bizonyos figurák közlekedésre is használatosak kéményeink, arra gondoltunk, hogy kísérletet teszünk arra, hogy szakértő segítséggel röviden összeszedjük nektek, hogy milyen a jó kémény az új fűtési kihívások tükrében. Így a Mikulás, az angyalka és a Jézuska is komfortos kéményeken keresztül hozhatja a portékát. Lássuk!

Effizienzhaus-gesamt-v1 (1).jpg

Fűrészeljünk!

Manapság már meglehetősen sokféle kisméretű, barkács célú elektromos fűrészgépet lehet találni a barkácsáruházak kínálatában. Aki csak most ismerkedik a házilagos fúrás-faragás szépségeivel, talán nem minden esetben van tisztában azzal, milyen feladatra milyen gép az ideális megoldás. Az alábbiakban némi segítséget adunk arra nézvést, milyen dilemmákkal kerülhetünk szembe, és hogyan tudjuk a legoptimálisabb megoldást megtalálni.

dewd27107_a21.jpg

Zsenik otthon II.

Gyakori kérdés a saját építésű szerszámgépek sorozat első része után: Mi az a CNC?
Nem szeretnék teret és időt foglalni a blog profiljába vágó hagyományos barkácstémák elől, de továbbiakban még többször elhangzik a Computer Numerical Controll (számítógépes számjegyvezérlés) betűszó és felburjánzott a tömegigény a fogalom tisztázására.

cnc2.jpgForrás: protostim.hu

A tapasztalt Furdancsossal is megtörténhet, hogy kénytelen az otthonától távol tölteni az ünnepeket. Akár olyan helyeken is, ahol mondjuk sosincs hideg, és a havat csak a tv-ből ismerik. Vitathatatlan, hogy egy ilyen helyzet sokszor nehezen kezelhető, azonban a segítségünkkel akár a trópusokra is lehetséges némi karácsonyi hangulatot varázsolni.

cx1.jpg

Fenyőfa-világítások hibaforrásai

A karácsonyi ünnepekre mindenki lázasan készülődik, vásárol, süt-főz, ám a fenyőfa feldíszítésére mindig az utolsó napon kerül sor. Ilyenkor előfordulhat, hogy a ma már megszokott fényfüzér izzói a bekapcsolás után nem gyulladnak ki. A hiba keresése pedig akár hosszadalmas is lehet, ami az idegeskedés mellett késleltetheti a karácsonyfa gyújtás idejét is. Ez elkerülhető, ha előző nap ellenőrizzük a fényfüzér hibátlan működését.

Decorated Christmas Tree.jpg

ferfias.jpg

Manapság a legtöbb esetben a lakás/ház fűtését biztosító kazán a lakás valamelyik helyiségében van elhelyezve. A modern gázkazánok és kombinált fűtőberendezések viszonylag kicsik, esztétikusak és biztonságosak. Azonban kertes házak esetén - főképp vidéken - még mindig sok a fa- vagy más szilárd tüzelésű kazán. Vagy mert nincs is elérhető gázszolgáltatás, vagy mert fával fűteni bizony manapság a legolcsóbb megoldás. Ezekben az esetekben gyakori, hogy a kazán nem a lakásban kerül elhelyezésre, hanem egy külön kazánházban lakik. Ilyenkor pedig a forró vizet szállító csövek egy szakaszon a fűtendő lakáson kívül haladnak, hőszigetelésük tehát igen fontos.

cső1.jpg

Cipők a fákon

Mai posztunk elkészítése során belefutottunk a neten egy jelenségbe, ami mellett nem szeretnénk elmenni anélkül, hogy be ne mutatnánk. A világ számos táján él a szokás, hogy cipőket aggatnak különböző fákra. Olyasmi lehet ez, mint pécsen a lakatok. A cipő, ahogy azt sokan mondják, az egyik legfontosabb dolog az életünkben. Öröm látni, hogy e megbecsült lábbelik olykor egyfajta köztéri szobor részeként végzik. Csodálkozzunk együtt!

09_TamariskShoeTree.jpg

Az köztudott, hogy minden évszakban az időjárásnak megfelelő lábbeliket szokás viselni. A téli időszakban ez a szokásosnál is fontosabb és legalább ilyen fontos ezek alaposabb ápolása is. Az eső, hó, sós latyak ugyanis szinte minden cipőt, csizmát, hótaposót gyorsan tönkretehet, ha a tisztítása és ápolása elmarad.

cipo03.jpg

Zsenik otthon I.

Mi csak álmodtunk róla, ők megcsinálták…
A kisipari készítésű, manuális kezelésű vagy CNC gépek alkotói igazi hősök, az ipari forradalom időszakának feltalálóihoz hasonló polihisztorok. A sorozatban látható szerszámgépek megkonstruálásához gépészeti-, gyenge- és erősáramú ismeretek szükségesek, a CNC-vezérlők felprogramozása is külön tudomány. Feltételez fémipari jártasságot összerakni és működésre bírni a berendezéseket, sőt, a megmunkálni vagy feldolgozni szánt nyersanyag viselkedését is illik tanulmányozni, legyen az bükkfa vagy törni szánt dió.

Eszterga.JPGKép forrása cnc.hu

Múltheti Adventi posztunkon felbuzdulva, most a kültéri díszítésekből szedünk csokorba néhány ötletet, amely akár házilagosan is remekül kivitelezhető.

2010_0910noths0176-1_1.jpg

Villanyfűtés

Magyarországon alig alkalmazott, szinte tabuként elutasított megoldás az elektromos fűtés. Ennek az okairól sokat lehetne vitatkozni, de a gázenergiánál jelenleg mintegy háromszor magasabb ára valószínűleg a legfontosabb szempont. Az árkülönbség ellenére a kisebb házak, lakások fűtése nem feltétlenül drága árammal. Nézzük, milyen lehetőségeink adódnak a témában.

PIC00002021-00cns a fürdőben (1).jpg

A hét műtárgya: a hólapát

Jó játék a lapát,
azzal ütjük apát.
Orrot, fület lapít,
jó játék a lapát.

Varró Dániel

Kultúra rovatunkat hallották.

braceyourself.jpg

Nézzünk szembe a tényekkel, december 5. van.

További akadályok autótolvajok ellen

Mint már korábbi két cikkünkben jeleztük, az autólopásokat teljességgel megakadályozni ugyan nem lehet, ám a megnehezítésére azért vannak módszerek. Ezek azok a nagyon is látható eszközök, amelyek első sorban a kevésbé rutinos tolvajok dolgát megnehezíthetik. Feltörésük időigényes, a legtöbb esetben a látványuk is meggondolásra készteti a tolvajokat. A szakemberek szerint az elektromos és mechanikus lopásgátlók párosításával elérhető, hogy a tolvaj más célpontot válasszon.

zár2.jpg

Foltozott szőnyegpadlók

Aki szőnyegpadlós lakásban él annak nagyon kell vigyázni e kényes, ám kellemes puhaságú padlóburkolatnak az épségére, tisztán tartására. Ezek a padlók ugyanis nagyon kényesek a lecsöppenő ital, vagy más szennyezőanyagok okozta foltokra, a bútorok okozta szálkihúzódásokra. A foltok még frissiben esetleg kitisztíthatók, ám ha figyelmetlenség miatt beszáradnak, akkor már szinte csak foltozással tüntethetők el. A szőnyegek anyaga többnyire műszálas anyagú, ezért a felületükre eső forró tárgyak is azonnal maradandó nyomokat hagynak a felületükön, ami ugyancsak foltozással tüntethető el.

szonyeg_03 (1).jpg

Advent első vasárnapján nyilván valamilyen az ünnepekhez kapcsolódó írás kell kerüljön ide a Furdancs blogra is.

Az ünnepi készülődés során több lehetőség is adódik az év folyamán összeszedett barkácstudásunk alkalmazására. Erről még lesz is szó itt a blogon. Most inkább néhány olyan képet szedtünk össze, amelyek az ünnep hangulatát alapvetően meghatározó barkácsterméket mutatnak be.

woodslice.jpg

Szegezve, vagy csavarozva?

A kérdésre nem is olyan könnyű felelni, ha nincs némi szakmai ismeret e két rögzítési módról. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Alapvetően a megoldandó feladathoz igazodva célszerű egyik, vagy másik kötési mód mellett dönteni.

nails-and-screws2.jpg

Galvanizálás házilag II.

galv2_00.jpg

A kézi galvanizáló bemutatása után ingoványosabb talajra tévedünk, a kis műanyag kádba mártogatunk különféle fémtárgyakat. Arany, valamint vörös- és sárgaréz elektrolit állt rendelkezésemre, mikor kipróbáltam a "galvanizáló készlet" nevű galvanizáló készletet.

Azt régóta nem kell bizonygatni, hogy érdemes hőszigetelni. Az emelkedő energiaárak mellett hamar megtérül a beruházás. Azonban a számtalan különböző anyag és ajánlat átböngészése után általában felmerül a kérdés, hogy meddig érdemes növelni a hőszigetelés vastagságát. Hiszen biztos van olyan határ, ahonnan már felesleges a további beruházás. És jó volna tudnunk azt is, ha már áldozunk a dologra, vajon meddig élvezhetjük a kényelmes meleget? Mikor kell majd felújítani a hőszigetelt épületeinket?

Érdi iskola h_szigetelése Grafit(R) Reflex anyaggal (1).jpg

A világ leghosszabb hídjai

Tisztában vagyunk vele, hogy egy híd megépítése eggyel komolyabb barkácsfeladat, mint egy hokedli összeszegelése maradék faanyagból. (Apropó hokedli! Neki álltatok már az idei Luca-székének?) Viszont ezeknek az építményeknek amellett, hogy átsegítenek valaminek a másik partjára, van még egy jó tulajdonságuk. Az, hogy nagyok. Sőt! Még szépek is. Fokozhatnánk még, de abban megállapodhatunk, hogy egytől egyig lenyűgözőek, már csak méretük miatt is. Csodáljuk hát meg őket szép sorjában. Látni fogjátok, hogy Kínában nem tréfálnak, ha hídépítésről van szó.

hid10.jpgRunyang Bridge Kínában épült 2005-ben. Hossza: 35.6km

hid09.jpgHangzhou Bay Bridge - Kínában épült 2007-ben. Hossza: 35.6km

Néhány poszttal ezelőtt beszámoltunk róla, hogy sok más mellett akár csitti-fitti madáretetőt is készíthetünk a kertrendezés során képződött "hulladékból". Szerintünk igen jól sikerült a gallyak, csavarok és némi műanyag felhasználásával megépített madármenza. Tekintve, hogy a madáretetési szezon kellős elején járunk, nem hagytuk annyiban a témát és összegyűjtöttünk néhány madárlakást és madáretetőt az úgynevezett világból. A lakóteleptől a luxusvilláig, a "kifőzdétől" az elegáns étteremig sokféle madáringatlant találtunk. Egyben biztosak vagyunk: a madarakat legkevésbé sem érdekli az etető vagy az odú kinézete. Ellentétben velünk. Csodálkozzunk hát együtt! Van kedvencetek? Tessék kommentelni.

image_1.jpg

image_10.jpg

A hét műtárgya: a lombfúvó

toro-1.jpg

A legenda szerint a lombfúvó eredetileg egy permetező gép volt. Ám a gyártó azt vette észre, hogy a felhasználók a vegyszeradagolót rendszeresen eltávolítják a gépből, és csak fújásra használják. A gyártók pedig olyanok, hogy meglátják a piaci rést, ha az páros lábbal ugrál előttük, úgyhogy a 90-es évekre már csak Amerikában évente közel 1 millió darabot értékesítettek a lombfúvóból.

Biztonságosabb lakásajtók

A lakások első "védvonala" a bejárati ajtó, amit mindenki igyekszik a lehetőségeihez mérten megerősíteni az illetéktelen behatolókkal szemben. Ezt általában különféle zárak felszerelésével próbálnak a tulajdonosok biztonságosabbá tenni. A zárak azonban csak akkor hatásosak, ha maga az ajtót is erősítik, mert önmagukban nem sokat érnek.

szef.jpg

Telik az idő. Elröppent a nyár, megjöttek az őszi szelek. Rendszeres olvasóink emlékezhetnek augusztusi írásunkra, ahol a Knauf Insulation épületszigetelési összehasonlító próbájáról adtunk hírt. Azóta elindult a fűtési szezon, sőt már több mint egy hónapja fut a program.

hajdunanas_hoszigeteles.jpg

Műhelyóra 10 perc alatt

ora1.jpg

A kiszolgált fűrészlap óra számlapként való felhasználását Thoreau posztjából merítettem, mely a távoli jövőben jelent meg (a Furdancsnál rutinos időutazók dolgoznak).

A szavazat most tényleg számít!

Egy klikkeléssel megszépülhet városod vagy kerületed egy kiválasztott közterülete

2013. szeptember 13-án egyedülálló kezdeményezés indult hét építőipari cég részvételével. A Hörmann, a Mapei, a Fujitsu-Fisher klíma, a Ravak, a Rigips, a Creaton és az ELKO EP Hungary közösen indította el a "MegszépülAVárosom" kezdeményezést, amelynek keretében egy fővárosi kerületet és egy vidéki város közterületét újítják fel a cégek. A kiválasztási folyamatot a lakosságra bízza a hét építőipari szereplő, az erre létrehozott weboldalon. A szavazás december 20-ig tart, amely után a projekt képviselői - a polgármesterrel közösen - kiválasztják a nyertes település és kerület felújítani kívánt közterületét.

megszepulavarosom fejlec.jpg

Egy divatos közellenség, a penész

Sokan azt gondoljuk, a penészes lakások a technika fejlődésével és az életszínvonal emelkedésével lassan eltűnnek. Azonban aki már utána olvasott a témának, tudhatja, hogy a tendencia épp fordított. Ebben a posztban összeszedjük, milyen okai lehetnek a lakás penészedésének, milyen kockázatokat rejt magában a penészes fal, és milyen sokféle megoldást kínálnak a penészedés megszüntetésére.

pára5.jpg

Találós kérdés!

Vajon hogyan verték bele a szöget ebbe a speciálisan kialakított fahasábszerűségbe? Kicsit gondolkodjatok, aztán megnézhetitek az alábbi videót a megfejtésért.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Ragasztás gyorsjavításoknál

Gyakran használt tárgyaink, eszközeink többnyire váratlanul hibásodnak meg. Ezt gyakorta a túlerőltetésük, gondatlan használatuk idézi elő, illetve az apróbb figyelmeztető jelekre nem odafigyelve következnek be. A kijavításukhoz pedig általában különféle ragasztókat szokás használni. A választékuk bőséges eligazodni közöttük elég nehéz, de nem lehetetlen. A kiválasztásukhoz íme néhány szempont.

ragaszto01.jpg

Munkaruházat - Ti miben dolgoztok?

A bakácsoláshoz is szükség van (lenne) megfelelő öltözékre. Persze nyilván sokan vagyunk úgy, hogy egy léc levágásához, vagy egy csőcsatlakozás megszorításához nem fogunk átöltözni munkásruhába, de aki sokat fúr-farag otthon, az már találkozhatott azzal a jelenséggel, hogy bizony ezek a kis és rövid munkák is rendkívül sikeresen tudják amortizálni az ember "utcai" ruhatárát.

Munkaruhába persze nem csak az utcai ruhatárunk megóvása miatt érdemes átöltözni, ha valaki kicsit jobban elmélyed a profi munkaruhák világában, meglepő tulajdonságokkal találkozhat.

Kläder.jpg

A fényes autók titka

Aki a gépkocsijával kénytelen tartósan szabadban parkolni, számos kellemetlen következménnyel számolhat. A szándékos rongáló karcolásokon kívül ugyanis veri az eső, süti a nap, támadja az UV sugárzás és állandóan hull rá a levegőben levő por. A gyakori mosás ezen csak részben képes segíteni, amely a karosszéria fényezésére tapadó szennyező anyagokat csak részben képes eltávolítani. Ezen még az alapos kézi mosás sem segít igazán, a gépi mosás pedig újabb finom karcokkal "gyarapítja" a fényezés felületét. Ezek a nyomok erős fényben elég jól láthatók és e mellett még a karosszéria felületeinek érdessége sem tűnik el.

fenyezes.jpg

Aki már festett ecsettel festékesdobozból, az tudja, hogy az ecset belepottyanása a teli dobozba igen komoly katasztrófát okozhat. A festékkel teljesen átitatott ecset csöpög és maszatol, a rajta lévő rengeteg festék sosem fogy el, ráadásul a nyele ragad, minden festékes lesz nagyjából 15 másodperc alatt. Tehát az ecsetet mindig le kell tenni valahová külön. Ott is csöpög persze, meg néha leesik, akkor jó poros lesz...

ecsettarto2.jpg

Galvanizálás házilag I.

Vissza-visszatérő gondolatom, hogy kipróbálom a galvanizálást, azonban a téma alapművében és a neten keringő ritka irodalomban olvasottak meghátrálásra késztettek eddig. Al-Kaida kompatíbilis, engedéllyel (vagy úgy sem) vásárolható vegyszerek, szabályozható egyenáramú tápegység hiánya, a veszélyes hulladékok kezelése és számos hibalehetőség nehezíti, hogy kompromisszumok nélkül Riga-blokkot krómozhassunk házilag. Az internetes keresgélés közben bukkantam a "mindent egyben" megoldásra, egy kézi galvanizáló készülékre.

ft.jpg

Mesterségek

Mi itt a blogon már több ízben törtünk lándzsát a saját kezűleg végzett ház körüli munkák mellett. Tagadhatatlan azonban, hogy ezekhez a tevékenységekhez szükség van bizonyos műszaki látásmódra. Jó, ha az ember átlátja milyen részekből épül fel egy megoldandó feladat. Az ideális az volna, ha mindenkiben lenne ilyesmi, azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy aki maga nem áll neki a problémák megoldásának, az sok esetben nem is látja át azokat. Jómagam korábban gyártottam beépített bútorokat, ezeknek a munkáknak a kapcsán sokszor szembesültem azzal, hogy bizony vannak, akik abszolút nincsenek tisztában egy-egy feladat vagy projekt megvalósításának részeivel. Vannak szép számmal olyanok, akik személyes sértésnek veszik, ha a bútort beépítő nem hajlandó mondjuk egy besüllyesztett elektromos aljzatot, vagy épp a gázcsonkot 10 centivel arrébb rakni.

Ebben az írásban néhány példán keresztül próbálunk segíteni azoknak, akiktől teljesen távol állnak ezek a kétkezi tevékenységek. Talán sikerül azt is kicsit jobban megértetni, hogy egy adott vállalkozótól mi az ami elvárható és mi az ami már nem. Hiszen ha valaki szakembert hív, nyilván azt is elvárja, hogy megfelelő felkészültséggel és megfelelő színvonalon készüljön el a munka.

1-1.jpg

Mozaik szőnyegpadlók

A szőnyegpadlók még ma is változatlanul a kedvelt padlóburkolatok közé tartoznak. Ez főként jó hő- és hangszigetelő tulajdonságának, lágy felületének és változatos minta és színvilágának köszönhető. Viszont a viszonylag nehéz lefektetése és egyesek szerint túlságosan egyhangú az ilyen padlók hatása, ráadásul a tisztítása is elég nehézkes. Érthető tehát, hogy kifejlesztették e szőnyegfajtának a modul változatát, amely könnyen lerakható és egyedi, mintázatok kialakítását is lehetővé teszi. Esetenként a lakóhelyiségnek csak egy meghatározott felületén is lehetséges a lefektetése, amivel még különlegesebb hatást lehet elérni pl. a parkettás lakóhelyiségekben.

mozaikszonyeg01.jpg

Laminált padló lerakása

Ez a lapokból álló padlóburkolat sokak által kedvelt, részben mert akár saját kezűleg is lerakható, másrészt pedig mert számtalan mintázattal és árnyalatban megvásárolható. A munka ráadásul gyorsan elvégezhető, bár a kiugró falrészek továbbá a padlót szegélyező lécek felszerelése megnehezítheti a munkát.

laminalt01.jpg

Szigetelés a szarufák felett

Magyarországon a családi házak, társasházak többsége magastetővel készül. Ezek a szerkezetek megfelelnek az építési hagyományainknak, és jól beillenek a tájba, de többségük a fokozott energetikai követelményeknek már nem minden esetben felel meg. (Különösen, hogy az ilyen tetőterek egyre nagyobb számban kerülnek utólagosan beépítésre.) Újfajta hőszigetelési megoldásokat kell tehát találni.

Tet_felújítás Manzárd Grafit(R) .jpg

A legjobb tök az utcában

tok-3.jpg

Nálunk életkori sajátosságok miatt a töklámpás még mosolygós és vidám, és Tök bácsinak nevezzük, de ha kicsit nagyobbak lesznek a gyerekek, egészen biztosan nem a Vidám kiscserkészek 1001 kópésága kézikönyvből fogunk meríteni, hanem az Evil Mad Scientist oldalról.

A Netszerszám volt olyan kedves és a Furdancs Blog születésnapja alkalmából egy hasznos kis kütyükből álló ajándékcsomagot állított össze, melyet egyik szerencsés olvasónk meg is nyert. A héten zajlott játék során a legügyesebb válaszadók közül Loós Gyula volt a legyszerencsésebb. Az alábbi képekre kattintva irigykedhettek, hogy mi mindent nyert Gyula, akinek ezúton gratulálunk. 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.

Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Falikar faágból (Hobbit style)

Az úgy volt, hogy egy barátomnál járván mutatott egy frissen vásárolt T…. gazdaságos lámpaernyőt, amelyről csak otthon állapította meg, hogy E14-es foglalathoz való, nem a vastagabbik E27-hez, amire szüksége lett volna. Miután az ernyő szerintem mutatós, magamhoz vettem, hogy kitalálok hozzá valami hasznosítási módot.

kar2.jpg

Munkalapok és alkalmazásuk

A munkalapok különlegesen kialakított un. postformingolt termékek, amelyeket általában konyhák munkapultjait szokták elkészíteni. Felületük különféle kopásállóságú bevonattal ellátott, MDF vagy faforgács alapanyagú, 60 cm szélességű és 4-5 m hosszúságú táblákban szerezhetők be. A vastagságuk 28 és 40 mm között van. Elülső hosszanti élük lekerekítése is különféle profilú lehet. Mintázatuk igen változatos és a felületük kopásállósága sem azonos. Általában a HPL bevonatúak magasnyomással előállított 0,7-0,9 mm vastagságú, míg a CPL bevonatúakat alacsonyabb nyomású 0,4-0,7 mm bevonat fedi. Felületük különböző fényvisszaverő képességű, magas-, normál, és matt kivitelű, normál, vagy magas kopásállóságú lehet.

munkalap.jpg

Számítógépek takarítása

Az asztali számítógépek ugyan dobozba zárt szerkezetek, ám ennek ellenére porosodnak, ami fokozatosan rontja az elektronikus egységek hűtését. A por ugyanis elég jó hőszigetelő, a különféle hűtőbordákra rakódva gátolják a hőre érzékeny alkatrészek hatékony működését. Szélsőséges esetben még automatikusan le is kapcsolhatják a gépet. Ezt pedig jobb elkerülni, ezért a kitakarítását legalább egy évente ajánlatos elvégezni.

pc01.jpg

Szerszámfal másképp

Nemrég volt egy írásunk itt a Furdancs blogon a perforált szerszámtartó falakról. Több megoldást is bemutattunk, azonban a beérkezett kommentek és hozzászólások azért azt tükrözték, hogy bár legtöbbünknek tetszenek ezek a profi megoldások, de egy átlagos hobbyműhely tulajdonos számára ezek a rendszerek legtöbbször túl drágák. Nem is feltétlenül maguk a perforált fém vagy fa lemezek, hanem a hozzájuk tartozó, a különböző szerszámokra optimális rögzítési megoldást kínáló rögzítő elemek tudják igencsak megterhelni a pénztárcát.

falt1.jpg

Légies polcok

polc1.jpg

Semmi sem indokolja, hogy polcaink hátsó- és oldalfalait tömör, egybefüggő anyagból készítsük.
A súlyos és relatíve drágább kockaszörnyeket kiválthatjuk szellősen. Most az oldalfal (levegővel történő) kiváltását mutatom be. A kereskedelemben méteres kiszerelésben kapható fahenger átmérője 4-30 mm. Nekünk a 8-20 mm közötti vastagságúak az érdekesek, azok már nehezebben görbülnek és kellően szilárdak.

Olvasói levél - Fura polc

Fura polcokat bemutató gyűjteményes posztunk kapcsán ismét levelet kaptunk egyik olvasónktól. Úgy gondoljuk, Mónika munkája érdemes arra, hogy elétek tárjuk. Alább olvashatjátok a levelet, mégalább pedig a Mónika által mellékelt fotódokumentációt nézhetitek meg, főszerepben a készítővel.

"Kedves Furdancs csapat!

Egy ideje zugolvasója vagyok a blogotoknak, de mióta a "Színes ötletek"-nél gyakran szerepeltek, egyre többet jövök.
Nem tudom mennyire szokás saját alkotásokat beküldeni, de a mai poszt hatására gondoltam elküldöm az otthoni fura polcot, melyet egy hasonló (külföldi) blogposzt után csináltam. Egyáltalán nem praktikus, de jól néz ki. :) szerintem.
A festés az én munkám, a két polcot úgy csináltattam egy asztalosműhelyben, de a felfúrásnál aktívan részt vettem! :)
(a függőágy is egyedi barkácsolás eredménye: fúrás nélkül van megoldva, a galérián átvezetve, kicsit barbár módon sajnos)

Egyre hűségesebb olvasótok:
Móni"

361 (1).jpg

20120920_192644 (1).jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

 

Most már elárulhatjuk, hogy ma 1 éves a Furdancs Blog. Ennek örömére a héten ezt meg is kérdeztük tőletek. A helyesen válaszolók közül három szerencsés olvasónknak egy egy menő könyv üti a markát. A nyertesek tehát:

Kiss Éva - Lakás és bútor 1920-1948 között című könyvét Ráncsik Mónika nyerte

image_2.jpg

Kurt Jeni - Télikertek tervezése és építése című könyvét Török András nyerte

image_1.jpg

Aidan Walker - A faanyagok enciklopédiája című könyvét Szira István nyerte

image.jpg

Gratulálunk!

A játéknak azonban nincs vége! Újabb kérdésért újabb ajándékot sorsolunk ki a helyes megfejtők között. A nyeremény ezúttal néhány hasznos kütyü a Netszerszám felajánlásával. Részletek ITT.

Felvirradott az második nap reggele. A nap sütött, de nem volt valami meleg. Mindenesetre folytatni kellett, ha már belekezdtem. A tegnap készült szerkezetekből semmi nem dőlt össze, sőt, egész fickósan áll. Jó érzés volt belépni a műhelybe. Még a reggeli kávém ittam, mikor megjöttek az ablakokba való üvegek, úgyhogy azoknak a behelyezésével kezdtem.

müh2-0.5.jpg

A fakopáncs sorozat végén ígértem, hogy fogunk csinálni mindenféle hasznos dolgot fából. Hát akkor most itt a lehetőség. Miután jó ideje már nem dolgozom itthon asztalosként, a korábbi műhely inkább garázzsá lett átalakítva. Némi falazás, új ajtó- és ablaknyílás készült, ezekbe azonban nem került nyílászáró. Most viszont úgy alakult, hogy dolgozni kéne a műhelyben, tehát aktuálissá vált a dolog, és miután hirtelen rendes téli hideg is lett, gyorsan kellett megoldani a kérdést, és persze olcsón. Ja, és azért mutatós végeredményt akartam…

muh4.jpg

A hét műtárgya: a hőlégfúvó

15_dragons_breath.jpg

A férfiak hajszárítója.

Fura polcok

Merüljünk el a polcok világában! Ma már olvashattatok a rendkívül izgalmas polctartókról. Posztunkban leginkább a különböző fajtájú és diszkréciójú megoldásokat vettük sorra. A polcok világa azonban nem ér itt véget. Ez az alapvető tárolóalkalmatosság, bármennyire is furcsa, de sok kreatív szakinak, vagy akár designernek indítja el a fantáziáját. Összegyűjtöttünk párat a legjobbak közül. Csodálkozzunk együtt!

polcok_17.jpg

polcok_02.jpg

Polctartók

A polcok számtalan formában gazdagítják a lakások berendezését. Ezek többnyire nyitott tároló helyek, amelyeket azonban a célnak megfelelő módon szokás rögzíteni a falakra, vagy akár a bútordarabokba. Alátámasztásukhoz azonban mindig valamilyen konzol, azaz a polclapot alátámasztó tartó egység szükséges.

polctarto01.jpg

Láncfűrész mint sörnyitó

Itt a Furdancson számtalanszor beszámoltunk már a sörről és a hozzá tartozó kiegészítőkről, mint a barkácsolás nélkülözhetetlen kellékeiről. Azt is leszögezhetjük, hogy olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó. Misem bizonyítja ezt jobban, mint az alábbi videó. Nem kell megrettennünk, ha egy bontatlan sör környezetében találjuk magunkat és csak egy láncfűrész van nálunk. Használjuk az alábbiak szerint. Egészségünkre!

Még több sörös téma ITT

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Sziasztok!

Zsibbant vagyok a zsibbantbarkacs.blog.hu oldalról.

A Furdancs Blogos srácoknak megígértem, hogy a következő agymenésemet náluk publikálom. Bő két hónapos késéssel, íme. Egyes bekezdéseknél igyekeztem nagyképű és kioktató lenni .

A kettlebell ugye a funkcionális edzés hívei között elterjedt. Ami amúgy egy piszok jó dolog, szeretem. Én alapvetően a saját testsúlyos gyakorlatokat perforálom, egyszerűen azért, mert. Tök jó a súlyzós edzés is, egyszerűen "not my cup of tea", de néha fűszernek jó. Aztán egyszer volt egy olyan, hogy meséltem ilyen testsúlyos gyakorlatokról egy ismerősömnek, aki mondta, hogy jajaja, az milyen jó dolog, mennyivel jobb, mint a súlyzózás, és el is akar kezdeni megint kettlebell-ezni.

Találós kérdés: ha nem rúdra szerelt tárcsa, hanem füles gombóc formája van egy vasnak, akkor az már nem súlyzó?

Nem akarok belemenni semmilyen vitába a funkcionális vs. testépítő, súlyzós vs. testsúlyos, izolációs vs. teljes testet megmozgató edzéseket illetően. Szerintem mindegy mit csinálsz, ha nem haragítasz magadra másokat, és ésszel csinálod. És ugye többet ésszel, mint ész nélkül.

Mindenképpen szeretnék idézni az ellentmondásokkal teli életű, de szakmailag zseniális Mike Mentzer-től. Az alábbi mondatot egy Marcus nevű német testépítő edzeményének mondta: "Ne feledd, testépítők vagyunk, nem súlyemelők."

Tehát, ha már fűszernek szeretek súlyzós edzéseket is űzni olykor, meg a kettlebell amúgy is egy mókás külsejű dolog, és én szeretem a mókát, akkor miért ne csináljak ilyen kis izéket, amik jók funkcionálisos súlyzósasos mindent megmozgatósos ugyanakkor olykor egyben izolációs gyakorlatokhoz is?

Íme a recept:

Keress fel egy rönk lelőhelyet.

1.jpg

Bőrbútorok tisztítása, ápolása

A bőr kárpitozású bútorok főként tartósságuk és eleganciájuk miatt kedveltek. E bútordarabok azonban különféle kikészítésű bőrökkel kárpitozottak és csak akkor lesznek valóban sokáig tartósak és szépek, ha rendszeres ápolásban részesülnek. Ez többnyire a bőr fajtájától és kikészítésétől is függ, ám a rendszeres ápolást mindenképpen igénylik. E tekintetben számos házi praktika is van amelyek azonban valójában nem igazán hatásosak, és sokszor ártanak is a bőrkárpitoknak.

borbutor01.jpg

A hét műtárgya: perforált fal

Rend a lelke mindennek.

fa-szerszamtarolo-szekreny.jpg

www.woodworkersworkshop.com

Fémtárgyak tisztítása

Otthonunkban egyre több a fémből készült használati tárgy, amelyeket nagyon gyakran, vagy akár mindennap használunk. A csillogó felületük azonban idővel veszít a ragyogásából, foltos lesz, ami általában a nem rendszeres vagy nem megfelelő tisztításuk következménye. Ez esetenként akár higiéniai problémát is okozhat, ám elsődlegesen az elhanyagoltság látszatát kelti. A fémtárgyak ugyan könnyen tisztán tarthatók, de ez nem jelenti azt, hogy nem igénylik a rendszeres tisztítást.

Photo 2013.09.23. 10 19 11.jpg

Hulladékból: játékkocka

Az expandált polisztirol (Nikecell, Hungarocell) hulladéka a leghulladékabb hulladék, nála kényelmetlenebb hulladék talán csak az apróra őrölt üvegcserép és az urán-235. De mi mégis kardfűrészt hordunk és megpróbálkozhatunk valami hasznosat készíteni belőle.

nikevar4.jpg

Szigetelünk megint. Kedvelt téma, és a fejlesztés tempója már-már megközelíti a számítástechnikai eszközökét, ha ráállnánk, akár hetente lehetne új anyagokról blogolni. Az egyre dráguló energia mind hatékonyabb hőszigetelést kíván. Az elvárásainkat vagy extrém vastag hőszigeteléssel, vagy minőségileg jobb szigetelőanyagokkal tudjuk kielégíteni. (Vagy a kettő kombinálásával akár, de erről még később...)

Austrotherm GRAFIT REFLEX (1).jpg

Felhívással fordulunk a Furdancs blog olvasóihoz. A helyzet az, hogy meglehetősen nagy állatbarátok lévén igen komoly mennyiségű állateledeles konzervdobozunk gyűlt össze. Persze konzervdobozból sok mindent lehet csinálni, a mellékelt képeken van is pár ötlet lámpástól a virágcserépen át a cipősarokig. Mi azonban azt gondoljuk, a Furdancs blog olvasói talán ezeknél is jobb és újszerűbb felhasználást tudnak javasolni.

konzerv2.jpg

Szőnyegtisztítás

A lakások a szennyeződéseknek leginkább kitett darabjai a szőnyegek. Használatukból adódóan folyamatosan elpiszkolódnak még akkor is, ha az utcai cipő helyett otthon papucsban járkálunk. A levegőben levő por mellett pedig még óhatatlanul foltok is kerülhetnek a felületükre. A porszívózás csak késlelteti az elszennyeződésüket, ám egy idő múlva elkerülhetetlen a teljes kitisztításuk, viszont a rájuk került foltokat ajánlatos mielőbb eltávolítani.

szonyeg_03 (1).jpg

WD-40: a Jolly Joker.

joker-2.jpg

Hulladékból: műhelyplayer

Sokak szerint az olcsóbb elektronikai eszközök már a gyárból kiszállítás után hulladéknak számítanak. Van benne valami, mert már a harmadik aktív hangfalat selejtezem ki pár éven belül. Azonban egy talpas törölközőtartó bevonásával egyedi műhelyhangosítást készítettem és így nem vesztek kárba az értékes fröccsöntött műanyag alkatrészek (irónia, persze).

szurke_ok.jpg

Padlók tisztítása

Padlóink gyakori tisztítása nem csupán higiéniailag fontos, hanem kellő ápolásukkal a tartósságuk is növelhető. E feladatok egyszerűek, ám megfelelő tisztítószerekkel és hatékony takarító eszközök használatával gyorsan elvégezhetők.

padlo01.jpg

Polisztirol vs. kőzetgyapot

Az épület hőszigetelések kapcsán sokszor felmerül a tűzveszély kérdése. Időnként sajnos látunk egy-egy horror esetet a híradókban, például utólag szigetelt panelépületekről, ahol a tűz igen látványos "eredményt" képes elérni. Persze nem csak éghető anyagokkal lehet szigetelni, és bár igaz, hogy általában ezek drágábbak mint a polisztirol, de mint látni fogjuk, azért az árkülönbség messze nem olyan jelentős, mint a legtöbben gondolnák.

knauf3.jpg

arm1.jpg

A kerti ösvény alatt 30 méteren át vizet és áramot vezettem a konyhakert felé. Végpontjára ideiglenes jelleggel biggyesztettem ezt a szabadtéri "áramszekrényt".

A csaptelepek cseréje többnyire akkor válik esedékessé, ha a régi már nem javítható, vagy tetszetősebb kivitelűt szeretnénk a helyére szerelni. Nem nagy ügy, ezt némi műszaki érzékkel bárki elvégezheti. Ám nem árt néhány szempontot az ilyen cseréknél figyelembe venni. A modern, korszerű forma ugyanis nem minden, célszerű a csaptelepek más adottságait is szem előtt tartani, hogy az új csaptelep ne csak jól funkcionáljon, de örömünk is teljék benne.

csapcsere01.jpg

A hét műtárgya: a bit

csavartipusok.jpg

20 féle csavar, és ez még csak az, amiről a Wikipedia tud. Ha átlagosan minden típusból 4 méret van, akkor ez összesen 80 különböző csavarfejet jelent. Ha mindegyik csavartípushoz megfelelő csavarhúzót szeretnénk magunknál tartani, és feltesszük, hogy egy csavarhúzó körülbelül 3x3x25cm-es téglatestbe foglalható bele (0,000225m3), akkor ennyi csavarhúzó 0,018m3 helyet foglalna el. Mivel az ömlesztett csavarhúzók elég jól kitöltik a teret, legyen ez csak 0,01m3, vagyis 10 liter. Hát ez nagyon sok, nem véletlenül találták ki a biteket.

Nemrég volt egy írásunk a kerítések rendbetételéről. Ez a mostani poszt reflektál az abban írottakra. Egy barátom festett, vas zártszelvény kerítését raktuk rendbe. Sikerült elkapni azt a pillanatot, amikor még igazából nem volt komoly rozsdamennyiség a vaskerítésen, ránézésre csúnyábbnak tűnt, mint amilyen vészes valójában volt a helyzet. Gondolom, sokan ismerik azt a mondást, hogy "manapság mindenki építeni akar, de a karbantartáshoz senkinek sem fűlik a foga". Ez persze ránk is érvényes, de most erőt vettünk magunkon.

ker1.jpg

Bizonyára emlékeztek rá, hogy nemrég stábunk egy legénylakásban járt, ahol az élet utat tört magának a lefolyón keresztül, két sziklevél formájában. Ma délelőtt telefont kaptunk a szerkesztőségben, hogy a takarítás ellenére - anya ugyanis kezelésbe vette a mosogatót - egy újabb izé nőtt ki a lefolyóból. Nem szeretnénk botanikai bloggá alakulni és a Kapanyél babérjaira sem törünk, de mint kétkezi alkotó és természetközeli emberek nagy örömmel tárjuk elétek az élet ehhez hasonló apró csodáit. Gyönyörködjünk együtt! Valószínű, hogy ez is paprika. Vagy?

Photo 2013.09.24. 11 15 10.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Képkeret hulladékból

A lambéria univerzális alapanyag. Relatíve olcsón gyalult-csiszolt, mérettartó faanyagot vásárolhatunk, ami kis kompromisszumokkal nagy felületekké építhető. Amennyiben díszlécnek vagy vékony polcnak használjuk fel, az oldaláról hulladékként levágott "C-profilból" költséghatékony képkeretet készíthetünk.

keret4.jpg

Már elég régen megy a Furdancs blog ahhoz, hogy egy-egy poszt megjelentetése előtt viszonylag pontosan meg tudjuk jósolni, milyen jellegű hozzászólások fognak érkezni rá. A tapasztalat azt mutatja, hogy minden olyan poszt esetén, amelyik valamilyen házilagos szerelésről szól, különösen, ha érintve van elektromos-, víz-, fűtés-, vagy gázhálózat, vagy ahol bármilyen elektromos készülék javítását végezzük el, menetrendszerűen megjönnek a szakemberek. Ők bennünk látják az ördög evilági megtestesülését, amiért olvasóinkat azzal a métellyel próbáljuk mérgezni, hogy ezek a tevékenységek szakember segítsége nélkül is elvégezhetőek.

image.jpeg

Új csempeburkolat a régire

A lakásfelújítások során gyakran felmerül a kérdés, hogy a régi, már megunt, avítt kerámiaburkolatok cseréjét nem lehetne-e elkerülni. Az eddigi gyakorlat során ugyanis ezeket el szokás távolítani az új burkolat felrakása előtt. Ezért is adódik a kérdés: nincs-e a burkolat felújításnak egyszerűbb kivitelezési módja? Nos, van erre is lehetőség, ám megfelelő kompromisszumok mellett. Ha a régi burkolatot ugyanis alapként lehet használni, lehetőség van erre új kerámialapos burkolatot ragasztani, természetesen bizonyos kötöttségekkel.

Photo 2013.07.31. 8 48 18 (1).jpg

Ha az ember nem csak otthon dolgozik, hanem különböző helyszíneken, sokszor felmerül a kérdés, milyen szerszámokat is vigyen magával, mire lesz és lehet szükség? Persze lehet azt mondani, hogy az autó elbír mindent, rakjuk tele, aztán legalább minden nálunk lesz. De ha mondjuk egy lift nélküli ház negyedik emeletén kell dolgozni, ráadásul két utcával arrébb tudunk csak parkolni, azért a helyzet nem ilyen egyszerű, különösen, ha mi is a csupán két kézzel rendelkező életformák közé tartozunk.

box1.jpg

Az alapanyagok után úgy gondolom, pár szót érdemes ejteni a ragasztókról, pácokról, lakkokról. A modern vegyészet csodákat kínál, persze a használatukat meg kell tanulni, de biztos hogy nagyon sokat segíthetnek a szemrevaló végeredmény elérésében.

IMG_5123.jpg

Fali dekoráció hulladékból

A "dekoráció" kifejezésnek van egyfajta kézimunka szakkör feelingje. Nem hiszem azonban, hogy a kreatív kismamák felsőmarón tolnák az anyagot, illesszük hát be a faliképekkel való kísérletezést a barkácsolás kategóriába. Az elkészült művek stílusát némi David Lynch-es romantikával fűszerezett naiv (erdei) fantasy és a népi absztrakt irányzat közé lőném be.

borito.jpg

Az igényesen kivitelezett kerámia burkolatok kialakításánál ma már elengedhetetlen a különféle anyagú és színkombinációjú szegélyidomok használata. Ezek akár a barkácsáruházakban is könnyen beszerezhetők és alkalmazásukkal megoldható a különféle külső sarkok lekerekítettsége, vagy a kád pereme mellé beépített vízvetőkkel a szivárgó víz elvezetése, illetve a különféle anyagú padlóburkolatok elegáns szegélyezése is.

LP35__99355.jpg

Bolygónk benépesítésének egyik fontos eszköze volt, hogy megtanultunk közlekedni a vízen. Aki olvasott már Heyerdahl Kon-Tiki és Ra expedícióiról, netán látta a filmet tudhatja, hogy néhány összekötözött fatörzsön vagy nádkévén akár óceánokat is át lehet szelni. Manapság házilagosan persze inkább fából érdemes építeni, vagy mint ebben a cikkben látjátok majd, acélból.

lux-1350-34.jpg

Zuhanykabin beépítése

Többen a fürdőszobájukban sok helyet foglaló kádjukat a helytakarékosabb zuhanykabinok valamelyikére szeretnék cserélni. A választék bőséges, ám nem árt a célnak leginkább megfelelőt alapos megfontolás után kiválasztani. Ugyanis fontos a méretük, formájuk és a beépítésük ideális helyének a megválasztása. A megfelelő típus kiválasztása után azonnal felvetődik a beépítésüknek a problémája. Az egyszerűbb változatoknál ez nem is tűnik olyan nehéz feladatnak. Az igényesebb változatok teljes beépítését azonban célszerű szakemberre bízni. A szerényebb kivitelű változatok azonban - némi segédlettel - saját kezűleg is beépíthetők. A posztban látható fotók illusztrációk!

zuhany01 (1).jpg

belevagtak.jpgBelevágtak az áramba. Szigetelt volt, nem lett baj.

Minden gyerek megtanulja, hogy áramhoz nem nyúlunk. Ez egyeseknél így is marad életük végéig, másoknál szintén, csak nem úgy (bocsánat), és vannak páran, akiknek viszont muszáj hozzányúlniuk, mert ezért kapják a fizetésüket.

Az épületek hőszigetelése terén manapság szinte már naponta találkozunk új fejlesztésekkel. Bár már ma is rendkívül széles választékban elérhetőek ezek a rendszerek, még mindig vannak olyan területek ahol a meglévő megoldásoknál lehet jobbat találni. A külső szigetelések két visszatérő problémája a párazáró, nem szellőző kivitel, valamint a szerelés/szigetelés kapcsán esetlegesen keletkező hőhidak kérdése. A már általunk is bemutatott Supafil fújható üveggyapot egy új rendszer egyik alkotóelemeként erre is megoldást kínál.

Cavity1.jpg

Összkomfortos csirkeingatlanok

Emlékezzünk néhány perc fényképnézegetéssel mai posztunkra. Délelőtt tártunk elétek egy csodálatos, házilag készített, alaposan dokumentált csirkeólat. A cikkből kiderül, hogy nem csak a pipik de gazdájuk is kényelmesen tartózkodhat az építményben. Gondoltunk egy nagyot és körbenéztünk a a világban, hogy mi a helyzet a csirkeingatlan bizniszben. Egyáltalán nem biztos, hogy mindegyik fotón csirkeól látható, de képzeljétek azt, hogy mégis. Íme:

csirkeol_13.jpg

csirkeol_06.jpg

Műparaszt mobil csirkepanel

Mikor az ember családi házba költözik, óhatatlanul megragadja a vidéki élet bukolikus idillje és rögtön természetközeli terveket kovácsol. Nálam ez egy autentikus csirkeól képében realizálódott. A poszt dicsérete lesz a gipszkartonnak, mely olcsón és meglepően időjárás-állóan használható a szabadban is.

csirke 01 (1).jpg

Lakásfelújításoknál, vízvezeték bővítéseknél a hagyományos fémcsöveknél előnyösebben használhatók az ún. ötrétegű műanyagcsövek. A csövek viszonylag olcsók, és alkalmazásukkal a vezetékhálózatok, vagy bővítések gyorsan kialakíthatók akár saját kezűleg is.

otretegu02 (1).jpg

Kandallófantáziák

Ma egy könnyed, kimondottan vasárnapi poszttal emlékszünk, nagy port kavart pénteki cikkünkre. Két napja olyan kandallóépítésről számoltunk be, melynél szükség volt némi kreativitásra a megvalósításhoz. Körülnéztünk, hogy milyen dizájnos megoldások léteznek még a világban. Az alábbi, megvalósult építményeket és látványterveket ábrázoló fotók segítségével tárjuk elétek, hogy végül mit is találtunk. Íme:

kandallo_01.jpg

kandallo_02.jpg

Breaking news - Mi lehet ez?

Ezen a napsütötte szombati napon stábunk egy legénylakásban járt. Az alábbi látvány fogadott bennünket a konyhában. Kíváncsian várjuk, hogy mi nő ki belőle. Amatőr botanikusok tippelhetnek is kommentek formájában. Ha jól sejtjük, hamarosan egy újabb szifonos poszttal jövünk.

Photo 2013.09.07. 18 34 47.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Jön a tél, építsünk kandallót!

Amikor vidékre költöztem, a házban egy cserépkályha biztosította a fűtést. Aztán persze csináltunk egy szilárd tüzelésű kazánnal üzemelő radiátoros központi fűtést, de azért a cserépkályhát még használtuk néha, bár egyre ritkábban. Kezdett is füstölni kicsit, aztán meg jobban, úgyhogy idővel teljesen nyugállományba vonult. Én viszont elkezdtem gondolkozni azon, hogy azért egy kandalló mégiscsak kéne egy vidéki házba. Akkoriban még a kandallóbetétek elég drágák voltak, de támadt egy alternatív ötletem…

fireplace.jpg

Polcot szerelünk a falra, és szeretnénk, ha vízszintes lenne? Helyére kell igazítani az ajtót, és ki kell mérni a függőlegest? Pont erre találták ki a vízmértéket.

Átlót kell vágni egy hosszú deszkán? Egy falszakaszon szükségünk van a vízszintes vonalra, hogy a szerelvények szépen fussanak? Keressük egy falszakasz közepét? Csak egy kicsapózsinór kell nekünk, és már kész is az egyenes, lehet vágni, szerelni.

Szeretnénk egy földtől plafonig virágállványt vagy macskabútort? Csak elővesszük a függőónt, máris megvan a csavarok helye.

Ácsi.

leica-lezer.jpg

Kerítések felújítása

Az idei nyár igen száraz és mondhatni forró is volt. Nedvesség ugyan nem sok volt, annál több napsütés erős UV-sugárzással párosulva. Ez nem csupán a kültéri faanyagból készült tárgyak védelmét károsította, hanem a festett kültéri felületeket is erősen megviselte. Az ugyan még nem tudható, hogy milyen lesz a téli időszak, viszont a felületvédelmet szolgáló bevonatok felújításával jelentősen lassítható a kerítések, kertkapuk és egyéb kültéri tárgyak felületeinek nyáron elkezdődött erodálása.

kerites_poszt01.jpg

Fura kerítések

Pusztán azért, hogy jobban csússzon a holnapi poszt, egy tetszetős gyűjteményt tárunk elétek a témában. Páratlan vaslogikátokkal kitalálhattátok, hogy holnap a kerítésről lesz szó, illetve annak karbantartásáról. Erről az egyszerű építményről, a Wikipédia is megemlékezik. Sok újdonságot nem olvashattok róla, ellenben az alábbi gyűjtemény szépen összefoglalja, hogy azért nem kell minden esetben túl komolyan venni saját életterünk behatárolását. A kerítés lehet vidám és/vagy kreatív építmény is. Íme:

kerites_01.jpg

kerites_07.jpg

Buheráljunk pincét - 2.

A romkocsma-projekt sem merült a feledés homályába, bár az már látszik, hogy nem lesz sokkal gyorsabb egy átlagos metró-beruházásnál...

A legfontosabb, és a legnagyobb feladatnak a falak rendberakása látszik. Most nagyjából 50-50% a lepotyogott vakolatú tégla és a többé-kevésbé ép vakolat aránya. Elsőre úgy gondoltam, két megoldás lehetséges a rendberakásra: az első, hogy leverem a vakolatot mindenhol, aztán kezelem valamivel a téglákat, és kész is. Nem lesz persze olyan szép, mint egy direkt erre készült téglaborítás, de a rusztikusság és az esetleges hibák még jól is nézhetnek ki.

fal1.jpg

Faházak időszaki karbantartása

A faházak, különösen régebben, többnyire hétvégi telkek időszaki tartózkodására készültek. Mára ez a helyzet ugyan némileg változott, ám a fa mint építőanyag legfeljebb a minőségében, az alkalmazott építési technológia pedig a kornak megfelelően igényesebb lett. A lényeg azonban, hogy minden faház rendszeres karbantartást és hosszabb idő elteltével alapos felújítást igényel. Megéri a fáradságot, ugyanis a jól karbantartott faépületek akár a 100 évet is megérhetik.

fahaz01 (1).jpg

Ajtók, ablakok hézagtömítése

Az új nyílászárók természetesen huzatmentesen záródnak, ám a régi, fából készülteknél már aligha lehet erről beszélni. Az okok sokfélék lehetnek, ám többnyire az keretek vetemedése, a zárszerkezeteik kopása és a vastagon rájuk kent festékrétegek is okozhatnak zárt állapotukban huzatot okozó réseket, befeszüléseket, amik azután hézagosságot okoznak. Ez a fűtési idényben fokozott hőveszteséget okoz, ami ellen különféle módon lehet védekezni.

hokep.jpgForrás: ablakfelujitas.hu

A hét műtárgya: az öv

sornyitos-ov-1.jpgsornyitos-ov-2.jpg

Ennyi, innentől a többi már csak felesleges szócséplés. Szóltam előre.

Fával dolgozva, időnként adja magát a feladat, hogy nagyobb felületeket készítenénk, ami deszkákból összeállítva nem mindig megvalósítható. Erre a célra manapság már szinte végtelen változatban készülnek anyagok, ezekből szedjük össze a fontosabbakat itt:

mdf.jpg

A lelakott, kis lakótelepi lakás lakóhelyiségeit az új tulajdonos pár nagyjából már lakhatóvá tette, ám a fürdőszobát eddig csak annyira takarították ki, hogy a mindennapi tisztálkodásra alkalmas legyen. A felújítás utolsó felvonásaként most erre a helyiségre kerítettek sort. Oka, hogy e kis helyiségben számos problémát kellett úgy megoldaniuk, hogy az anyagi lehetőségeik már jelentősen megcsappantak. Így kénytelenek voltak lemondani az igényes változtatásokról, a cél csupán az volt, hogy tiszta és szolidan tetszetős legyen. A posztban látható fotók illusztrációk.

furdo01.jpg

Bútorcsere helyett frontcsere

Lakóhelyiségeink bútorzatát többnyire nem szokás gyakran cserélni. Ennek részben anyagi, részben szemléleti okai vannak. Ám a jelentősebb trendváltások mégis felvetik a berendezések lecserélésének az igényét. Ám ez a szándék gyakran a felmerülő költségek miatt nem jöhet létre. Ám feltétlenül cserélni kell a megszokott bútordarabokat? A kérdésre vannak pozitív és költségkímélő lehetőségek is, amelyek ráadásul viszonylag elég könnyen akár saját kezű kivitelezésben is megvalósíthatók.

Fotó: www.familyhandyman.com

A hét műtárgya: a vonalzó

Minden feladat megoldásában segít, ha lerajzoljuk.

A rajz pedig legyen pontos és méretarányos, ehhez kell a vonalzó.

staedtler-vonalzo.jpg

Oszlopos fúrógép házilag

Az megfelelő műhelyben járva talán az egyik legvarázslatosabb eszköz, amit felfedezhet az ember, az úgynevezett oszlopos fúrógép. Magában foglalja a praktikumot, emellett pedig szép is. Az ilyen szerszámokat illik acélból készíteni, mint azt az alábbi fotón is láthatjátok, de az gondolkodó ember alternatív anyagok felhasználásával is összeeszkábálhat valami hasonlót.

oszlopos.jpg


Mai ajánlatunk egy házilag, többek között PVC-csövekből elkészíthető oszlopos, vagy inkább állványos fúrógép, illetve maga az állvány. A szerkezet a célnak megfelel, mindössze egy nem túl nehéz fúrógépet (ebben az esetben Dremel) kell ráerősíteni. Ne álmodozzunk túl nagy előtolásról, de a függőleges irányú fúrási igényeinket tökéletesen kielégíthetjük vele. A leírást és még több fotót az elkészítésről ITT találjátok. Jó szórakozást!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Falfestés gyorsan

Aki ilyen feladat előtt áll, természetesen mielőbb és a lehetőleg a legkevesebb munkával szeretne a munkán túl lenni. Nos, ez nem lehetetlen, de csak viszonylagosan valósítható meg. Ehhez ugyanis számos ideális körülmény szükséges. Az minden bizonnyal kijelenthető, hogy maga a festés művelete talán a leghamarabb megvalósítható, ám előtte még számos részfeladatot kell elvégezni. Ezek pedig elég időigényesek, már ha végül minőségi eredményt szeretnénk produkálni.

fal01.jpg

A hét műtárgya: a dugóhúzó

Nemrégiben a sörnyitóról írtunk. De persze sokan vélik úgy, hogy igazi nemzeti italunk a bor, ezért most a dugóhúzót vesszük szemügyre. Végül is a bor épp olyan munkavédelmi ital mint a sör, és véleményünk szerint beltérben végzett, finomabb, precízebb munkákhoz sokkal jobban passzol.

dugó4.jpg

Buheráljunk pincét

Bár pincefelújításról már volt írás itt a Furdancs blogon, de az egy célszerű és hasznot hajtó akció volt, amelyet a szükséges és szokásos módon és technikákkal végeztek el. Jómagam azonban többre becsülöm a hasznot nem hajtó, cserébe viszont mindenféle, a szokványostól eltérő megoldással elkészülő produkciót. Ez sokkal szabadabb és művészibb tevékenység, arról nem beszélve, hogy bármilyen, kevéssé profira sikerült munkafolyamat után mondhatjuk azt, hogy ez direkt ilyenre lett csinálva, ez nem hiba, hanem művészet és önmegvalósítás…

p1.jpg

Ablakcsere

Manapság minden bizonnyal elég sokan gondolkodnak a régi ablakaik korszerűbbre cserélésén. Kétség kívül csábító ajánlatokkal lehet találkozni és szinte minden igényt kielégítő formai megoldások is kecsegtetik az ablakcsere után érdeklődőket. Ám ez nem is olyan olcsó mulatság és nem is mindenhol megvalósítható kompromisszumok nélkül. Gondoljunk csak a régi építésű lakások méretes ablakaira. Ám tagadhatatlan előnyei is vannak a műanyag keretes ablakok cseréjének, különösen a karbantartásukat illetően. Mielőtt azonban az ablakcserét illetően döntenénk, feltétlenül és alaposan tájékozódni kell a különböző gyártók ajánlatai között.

ablakcsere01.jpg

Mint azt sorozatunk első részében már leszögeztük: fával dolgozni jó. Különösen valódi faanyagokkal. Ebben az írásban néhány főbb fafajt mutatunk be. Ezek a talán legkönnyebben beszerezhető és leginkább használható fafajok. Tudni érdemes, hogy az én első osztályos anyagismeret könyvem több száz oldalon keresztül tárgyalja a faanyagok felépítését és tulajdonságait. Meglátjuk mire elég egy posztnyi terjedelem.

faanyag.JPG

Elindult a Magyarországon egyedülálló, valós körülmények között végzett épület energiahatékonysági összehasonlító program. A Knauf Insulation által indított, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Magyar Energiahatékonysági Intézet és a Pannon Építőműhely Kft. szakmai támogatásával megvalósuló program célja, hogy egy szigetelt és egy szigeteletlen, közel azonos tulajdonságokkal rendelkező családi ház gázfogyasztásának és rezsiköltségének folyamatos mérésével a gyakorlatban bizonyítsa: a hőszigetelt családi házak téli fűtési energiafogyasztása, így rezsije 30-40%-kal is csökkenthető. A programba pályázat útján választották ki a 2 ingatlant, amelyeket egy fűtési szezon különbséggel hőszigetelnek. Az első ingatlan szigetelése most megtörtént, szeptembertől online is folyamatosan nyomon követhető lesz a két ház energiafogyasztása.

knauf1.jpg

A két épület a szigetelés előtt.

Ha eddig nem volt melegetek, akkor a mai posztot elolvasva garantáltan az lesz, vagy nem. Ismerjük az érzést, amikor a reggeli kávé közben próbálunk erőt gyűjteni, mert egész nap a metsző szélben kell majd dolgozni a szabadban. És tudjuk előre, hogy hiába húzunk fel több réteg termocuccot, legkésőbb délután kettő körül már az átfázástól belassulva zombiként fogunk csellengeni. Vagy amikor a hajnali félálomban szembesülünk azzal, hogy mégis leesett a hó, lehet korábban kelni havat lapátolni, és a forró tea hatása öt perc múlva már sehol se lesz.

A túraboltok tele vannak a jobbnál-jobb kabátokkal, pulóverekkel, mellényekkel, de tud ilyet valamelyik?

kabat.gif

Szifonok tisztítása, cseréje

Naponta tisztálkodunk, gyakran mosogatunk és nem is gondolunk arra, hogy az elhasznált vízbe, mennyi szennyeződés kerül. Ezek kis része ugyan fennakad a mosdók, kádak, mosogatómedencék felső szennyszűrő kosarán, ám az vízbe ezeken kívül még sok olyan anyag is keveredik, amelyek a lefolyócsövön át távoznak a szennycsatornába. Ezt részben összegyűjtik az ún. zsírfogó szifonok, amelyeknek az alján az ilyen üledékek fokozatosan lerakódnak. Ezért fontos, hogy ezeket legalább félévente kitisztítsuk. Ehhez ugyan némi szerelésre is szükség van, amely azonban esetenként tönkre is teheti e szerelvények menetes részét.

Forrás: hazilag.net

Lakásfelújítási munkák sorrendje

Aki teheti, a lakását időről időre igyekszik megváltozott életkörülményeihez igazodva felújítani. Lakáscserék alkalmával ez viszonylag könnyebben megvalósítható, míg lakott otthonokban ez már több-kevesebb nehézséget jelent. Az ám, de ilyen esetekben mi a helyes fontossági sorrend? Nos, ez mindig a felújítások volumenétől és az anyagi háttértől is függ. Az biztos, hogy ajánlatos ésszerű sorrendet kialakítani, mert az utólagos plusz munkák csak a kiadásokat fogják növelni.

DSC02782 (1).jpg

A különféle kerámia burkolatok közötti hézagokat különféle fugázó anyagokkal szokás kitölteni. Ám ezek idővel szennyeződnek, néha ki is peregnek a lapok közül. A felújításuk elég munkaigényes, de megéri a fáradságot. Különféle házi praktikák léteznek, ám ezen kívül erre alkalmas szerek is léteznek. Használatukkal felesleges a régi fugák nehézkes eltávolítása, a problémák egyszerűbben is megoldhatók.

Photo 2013.07.31. 8 48 18 (1).jpg

Most induló cikksorozatunkban a házilagos asztaloskodást járjuk kicsit körbe. Tisztázunk néhány alapfogalmat (előre is elnézést kérünk szakember olvasóinktól), valamint végig nézzük milyen alapanyagokkal és milyen szerszámokkal érdemes házilag dolgozni. A végén pedig, ha lesz rá igény, talán építünk gyorsan mondjuk egy csónakot, vagy egy szekrényt. Mert asztaloskodni jó.

asztalos1.jpg

Dugulások elhárítása

Ez bizony kellemetlen és bármikor bármely lakásban előfordulhat, ha meggondolatlanul a lefolyókba öntünk különféle apróbb anyagmaradványokat, zsíros folyadékokat és még ki tudja mit. A lefolyók ugyan többségükben ún. szifonokkal védettek, ám nem mindegyik, pl. a zuhanyozó, vagy a kádlefolyót legfeljebb a padlóösszefolyók "védik" az eldugulástól, ám a lefolyócsövekben is összeállhat a leeresztett vízbe kerülő szőrszálak és egyéb tisztítószerek kicsapódott maradéka. Ez pedig előbb-utóbb duguláshoz vezet. Ez azonban már csak a végkifejlet, ami elkerülhető egy kis odafigyeléssel.

pic70888.jpg

Ajtópántok, bútorfogantyúk cseréje

A régebbi, ám még jó állapotú bútordarabok, szekrénysorok ajtói a gyakori használat miatt idővel már nem úgy zárnak mint az régebben megszoktuk. Ennek oka az lehet, hogy a pántok szárainak a fészkei kikopnak, vagy kilazulnak a felfogó csavarjaik. Ilyen esetekben többnyire a pántcsere segít, ám arra nem nagyon lehet számítani, hogy a régiekkel azonos darabokkal lehet majd kicserélni. Nagyot változott a világ és a régi megszokott kivető pántok választéka is jelentősen bővült. Hasonló a helyzet, ha a régi bútorfogantyúkat szeretnénk divatosabbra cserélni. Ezzel a kis változtatással ugyanis viszonylag csekély ráfordítással is látható változást lehet elérni, feltéve, hogy meggondoltan választjuk ki az új fogantyúkat, stílusukra és méretükre tekintettel.

Photo 2013.07.26. 9 00 26 (1).jpg Photo 2013.07.26. 8 59 59 (1).jpg

Jól gondoljátok, ez megint egy energiatakarékosságról szóló cikk lesz. Hiába, manapság ez a trendi és korszerű. A neten egy sereg írás foglalkozik azzal, mikor érdemes cserélni az izzókat otthon és mire. Lehet számolgatni, saccolni, mérni. Én most inkább csak egy konkrét próba tapasztalatait írom le, azt mindenki maga döntse el, mikor és milyen ütemezésben cserél.

GU10-0.jpg

Jómagam vagy húsz éve hallottam először a multiszerszámokról. Egy barátom akkor kezdte el forgalmazni itthon a Leatherman márkájú szerszámokat. Emlékszem, milyen lelkesen mesélt róluk, mi meg milyen bambán néztünk, hogy mi is ez a hülyeség. Aztán persze megtanultuk.

ST300_JAW_DETAIL.jpg

A lakótelepi lakásokhoz többnyire erkély is tartozik. Ezek nem túl nagyok, ám mégis sok előnyük van a nyári meleg időszakban. Esténként, mikor a levegő hűvösebb lesz, kellemes pihenésre nyújt alkalmat. Ám csak akkor, ha gondozott és nincs mindenféle lommal tele pakolva. Az új tulajdonosok ezért alaposabb szemrevételezés után ezt is igyekeztek a kint tartózkodásra is alkalmassá tenni.

DSC02787 (1).jpg

A konyhai munkát megkönnyítő kisgépek közül általánosnak mondhatók a különféle mixerek, szeletelők, elektromos kések. Ezek szinte naponta vannak használatban, ám ezt követően a tisztításukra nem mindenkor fordítunk elég figyelmet. Ám, hogy elkerüljük az idő előtti javíttatásukat, vagy üzemképtelenségüket, ajánlatos jobban odafigyelni a tisztogatásukra és kisebb, házilag is megoldható karbantartásukra. (a posztban látható fotók illusztrációk)

russell_hobbs_allure_konyhai_kisgep_haztartasigep_1.jpg

A hét műtárgya: a porszívó

"Ahol fát vágnak, ott hullik a forgács."

ipari-porszivo_1.jpg

A porszívó a legjobb példa arra, hogy az ipari szerszám nem attól ipari, hogy erősebb.

Manapság a boltokban kapható otthoni használatra gyártott porszívók brutálisan erősek, simán felszedik a szőnyegpadlót, egyes modellek ráadásul úgy, hogy kis túlzással azt se lehet hallani, hogy be vannak-e egyáltalán kapcsolva, csak valamiért nem lehet felemelni a szívófejet a földről. Teszik mindezt az ipari porszívók beugró árának kb. feléért.

Időnk 90%-át belső terekben, falak között töltjük, mégis a beltéri levegő sokszor jóval szennyezettebb, mint a külső levegő. A régi, mára már elavulttá vált nyílászárók hézagjain, résein keresztül folyamatosan biztosították a lakás helyiségeiben a "természetes" légcserét. Ennek köszönhetően a belső légmozgás adott volt, így a levegőben lévő párakoncentráció felhígulhatott, ezáltal a levegő a nedvességtartalma csökkent. Ezzel szemben a mai alacsony energia igényű házak korszerű hőszigeteléssel és korszerű nyílászárók beépítésével épülnek. A hőszigetelt falak, födémek, ajtók, ablakok elsősorban a téli hőveszteséget és a nyári felmelegedést minimalizálják. Ennek következtében csökkenhet vagy akár teljesen meg is szűnhet az épület természetes szellőzése. Ez a fokozott légzárás egy rosszul szellőző belső teret eredményez, amiben a levegő nem csak fullasztó, de nedves is lehet. Elterjedhetnek a penészgombák, spórák, baktériumok és allergiás megbetegedések alakulhatnak ki.

penesz.jpg

Mivel a kis lakás falai és padlója teljesen megújult, a fiatal tulajdonos pár a nyílászárókat vette kezelésbe. Az alapbevonatok nem voltak túlságosan lehasznált állapotban és átmázolva is csak egyszer lettek, viszonylag könnyű volt a dolguk. Némi felületi simító korrekció után jöhetett az új festék bevonat, amivel az ajtók és ablakok is közel újszerű állapotba kerültek. (A posztban látható fotók illusztrációk)

_astra01638_1.jpg

Nemrég bemutattunk egy Knex nevű építőjátékot, illetve egy abból készült óriás hullámvasutat, melyben golyók keringenek. Volt egy sejtésünk, hogy e játék kapcsán másnak is meglódul az agya és addig bütyköl, amíg összehoz valami különlegeset. Íme a következő mutatvány, ami az előző posztban szereplő szerkezethez hasonlóan szintén leginkább az "izé" szóval írható le legegyszerűbben. Az rögtön kiderül, hogy ipari mennyiségű építőjátékot használt fel a kolléga, IDE kattintva pedig azt is láthatjátok, hogy komoly tervezés előzhette meg a szerkezet megépítését. Nézzétek meg a videót és adjatok nevet a kreálmánynak. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Hőpajzs - Reloaded

Eredetileg a cikksorozat következő része a HP4 bevonat pára és penészedés okozta problémák kezelésében való eredményeiről szólt volna. De miután jött néhány hozzászólás az első poszthoz, úgy gondoltuk, részben erre is kellene reagálni. A válaszadó a Hőpajzs Kft egyik kollégája, aki vállalta, hogy saját nevében, válaszol. (Ő közreműködött az előző írás létrejöttében is.)

energetikai-osztalyozas.jpg

Szigeteljünk a meleg ellen?

Az International Energy Agency (IEA, Nemzetközi Energia Ügynökség) legfrissebb előrejelzései szerint, 2050-ig 3,5-5 °C fokkal emelkedhet a globális átlaghőmérséklet, vagyis a jelenleginél is forróbb nyaraknak nézünk elébe. Becslésük szerint a globális energiafelhasználásból eredő CO2 kibocsátás 2012. során 1,4%-kal emelkedett, ezzel elérve a rekord mértékű 31,6 gigatonnát. Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a klímaberendezések egyre terjedő használata tovább növeli a CO2 kibocsátás mennyiségét, ugyanakkor a természetes anyagokból készült hőszigetelés, árnyékolással együtt 5-7 °C fokkal is csökkenti a lakások belső hőmérsékletét, hatékony és környezetbarát megoldást nyújtva a nyári kánikula és a 8-10 ezer forinttal magasabb villanyszámlák ellen, míg télen a fűtésköltséget és az ebből eredő CO2 kibocsátást csökkenti.

00_1 (1).jpg

Worldskills 2013 Leipzig

wsc2013.png

A Worldskills Leipzig 2013 versenyen a magyar csapat 5 kiválósági érmet gyűjtött be (mechatronika, festés, épületasztalos, szépségápolás és IT számokban), az összesített eredménylistán a 30. helyen végeztünk.

Gratulálunk a magyar csapat összes tagjának, a versenyzőknek és felkészítőiknek!

Vasárnap ért véget a 2013-as lipcsei Worldskills verseny. Az 1950-ben alapított Worldskill versenysorozat célja, hogy lehetőséget adjon a résztvevő országok fiatal szakemberei számára tudásuk összemérésére, ezáltal motiválva a szakmunkásképzés színvonalának emelését, naprakészen tartását.

Jelenleg az alábbi szakmákban indítanak versenyeket:

 • Ács
 • Burkoló
 • Bútorasztalos
 • Épületasztalos
 • Festő
 • Fodrász
 • Hegesztés
 • Informatikai hálózati rendszergazda
 • Kőműves
 • Mechatronika
 • Pincér
 • Szakács
 • Szépségápoló
 • Villanyszerelő
 • Virágkötő

Ajánló:

És egy videó:

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Miután a kis lakótelepi lakás két lakószobájának a felújítása már elkészült, az ifjú tulajdonosok az előszobát és a konyhát vették célba. Az előszoba kifestését az új bejárati ajtó beépítést követően végezték el, és ezt a munkát a teljesen kiürített konyhában folytatták. A régi, teljesen lepusztult állapotú beépített konyhaszekrényektől könnyű szívvel váltak meg, és a vízvezetékek elavult részeit szakember közreműködésével cserélték ki. Vízzel, gázzal, villamos hálózattal ugyanis nem ajánlatos "játszani", jobb azt hozzáértőkre bízni. Így biztonságos. Ezt követte a falak lefestése, amiben már meglehetős tapasztalatra tettek szert és a nem túl nagy felületeket gyorsan kellemes fehér színbe "öltöztették".

pvc.jpg

Háztartási készülékek ápolása

A háztartásokban számos kis készülék van, amelyek túl a napi használaton időnkénti ápolást és karbantartást igényelnének. Ám a napi teendők mellett ezeket gyakran már csak akkor végezzük el, ha akadozik a működésük. A szörcsögő kávé-, vagy a csak gőzt fúvó teafőzők, égett szagot árasztó kenyérpirítók, vagy a ráégett maradékoktól szennyezett gofri-, vagy szendvicssütők azonban sok bosszúságot okoznak, ha rendszeresen nem lesznek letisztítva. A megfelelő működésükhöz ugyanis szinte csak ez szükséges és ezzel a használhatóságuk is meghosszabbítható.

img_0047 (1).jpg

A hét műtárgya: sniccer

A cserélhető pengéjű kések a szerszámok közül talán a legfunkcionálisabbak: mindig kéznél kell, hogy legyenek, gyorsan üzembe helyezhetőek, bírniuk kell a mostoha körülményeket. Vághatunk velük tapétát, kötelet, kartonpapírt, gipszkartont, kábelt, nem számít, ha kicsorbul vagy eltompul, elég csak pengét cserélni, vagy letörni a penge végét, és kitolni egy újabb szakaszt. Az áruk aránylag kis tartományban szór, az 1-2000 forintos sávban találjuk a legtöbbet. Igazából nincs nagy különbség köztük.

A kések pengéjének alapanyaga leggyakrabban SK-5 szénacél, a markolat pedig műanyag vagy fém, esetenként gumi borítással. Ez az acél kemény (HRC60 körül), magas szén és mangán tartalommal rendelkezik, jól tartja az élét, ugyanakkor rugalmas is.

image001.jpg

Óriás izé építőjátékból

Létezik a világban és egy kicsit itthon is egy Knex nevű építőjáték. Mindenféle szerkezeteket lehet vele összeeszkábálni, a repülőtől a házikóig, sőt létezik belőle Angry Birds edition is. A játék, minő meglepetés, alapvetően gyerekeknek lett kitalálva, de mint tudjuk: "akit az istenek szeretnek, örökre megtartják gyereknek". Így van ez mai emberünkkel is, aki ipari mennyiségű Knex felhasználásával építette meg, nem is először, golyógörgető szerkezetét. Ilyesmit legutóbb például a Törés című filmben láthattunk. Az egy picit szebb volt. A magát "Sandroknexmaster" névvel illető készítő alaposan dokumentálta a gépet. Az alábbi videón megnézhetitek, hogy mi történik a szerkezetben keringő golyókkal. Ügyes.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kerti bútorok ápolása, tisztítása

Jó időben a kertben tartózkodni élvezet, ám ez ma már szinte elképzelhetetlen a kertbe való bútorok nélkül. Ezek anyaga elég változatos, ám a régebben kedvelt műanyag székek és nyugágyak mellett egyre többen fából, műrattanból vagy alumínium öntvényből készült kert garnitúrákat választják. Ám az igényesebb és a műanyagból készülteknél tartósabb kerti bútorok rendszeres ápolást és tisztítást igényelnek, mivel szinte állandóan ki vannak téve az időjárás szélsőséges viszonyainak, a pornak és egyéb szennyeződéseknek. Ezt mindenki tudja, ám nem mindegy, hogy ezt mivel végzik el.

kert01.jpg

Otthonaink hőszigeteléséről már írtunk korábban is. Az épületek hőszigetelése a legtöbbünk számára azt jelenti, hogy házunkat, lakásunkat kívülről csomagoljuk be. Persze a technika fejlődése a hőszigetelés területét is eléri, a mai írás egy, a problémát merőben új módon megközelítő technológiát mutat be. Ez ráadásul egy hazai fejlesztés eredménye.
A belső hőszigetelésről biztos már többen hallottak. Ezt főképp ott alkalmazták, ahol a külső szigetelésre nem volt mód. Ezek a szigetelések a szokásos anyagokkal történtek, csak épp a fal belső oldalára kerültek. Sok helyet foglaltak, sokszor párásodtak, a falazatot pedig teljesen kizárták a rendszerből, így azok télen annyira lehűlhettek, hogy a fal akár a fagyhatár alá is kerülhetett.

fal1.jpg

A hét műtárgya: facsavar

Azt gondolhatjátok, mit lehet írni egy facsavarról? Az csak egy darab vasrudacska, egyik végén fejjel/horonnyal a másikon némi menettel. Ez persze első megközelítésben igaz is lehet, de azért járjuk kicsit körbe a dolgot:

Apám anno vagy 30-40 éve még mindent hagyományos, egyszerű sliccel ellátott fejű, folyamatosan szélesedő menetes véggel rendelkező csavarokkal rakott össze, méghozzá kézi csavarhúzóval. És emlékszem, bár mindig előfúrt a csavaroknak kézi fúróval (furdancs vagy mondjuk amerikáner) minden behajtott csavar verejtéket csalt a homlokára. Én akkor gyerekként ezeket a csavarokat megmoccantani sem voltam képes, annyira kapaszkodtak a deszkákba. Apám volt olyan szerencsés, hogy akkoriban eljutott az óceán túlpartjára is, és bizony csodákat mesélt arról, hogy ott milyen szerszámok és például csavarok vannak a boltban.

nagykep.jpg

Kádkozmetika

A fürdőszobák egyik alapvető berendezési tárgya a kád. Élvezetes a vizében ellazulni, majd felfrissülés után kilépve csak a dugót kell kihúzni és jöhet a pihenés. A víz ugyan gyorsan lefolyik belőle, ám a fürdőszerek maradéka még gondos öblítéssel sem tisztul le teljesen a kádak belső felületéről. Fokozatosan elfátyolosodik a fénye és ezt a folyamatot utólag elég nehéz vissza fordítani.

Fotó: terkultura.com

Célbadobós játék házilag

Ami azt illeti, mai ajánlatunk leginkább a flipper a golf és a rex nevű játékok szerelemgyerekének tekinthető. Abban sem vagyunk biztosak, hogy érdemes-e nekilátni az elkészítésének, mert szerintünk a játék élvezeti értéke és a megvalósítással töltött idő és energia nincsenek arányban. Tanulmányozzátok a szerkezet elkészítési módját ITT, hátha ti másképp látjátok. A játék lényege, hogy a megfelelő lyukba juttassuk a golflabdát. Minden lyukhoz más pontszám tartozik, így egy kicsit a rexre hajaz. Alább egy videót is megnézhettek arról, hogy hogyan kell használni.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A lakások elsődleges "védműve" a bejárati ajtó. A legtöbb illetéktelen behatoló általában itt próbál a lakásokba jutni, feltéve hogy nincs könnyebb útja a behatolásnak. Márpedig a kisebb lakótelepi lakásoknál szinte ez az egyetlen lehetősége a betörőknek, hogy a lakásba jussanak. Egy biztonsági ajtó ezt eleve jelentősen megnehezíti és ez a lakásbiztosítás megkötésének is előfeltétele.

szef.jpg

Elérkezett a nagy nap, amikor bemutatjuk "Hangold újra" játékunk nyertes pályaműveit. Felhívásunkban arra buzdítottunk benneteket, hogy készítsetek hangszert, tényleg bármiből. Nemrég közzétettünk egy válogatást a beérkezett pályaművekből, a nyerteseket pedig most mutatjuk be. Kíváncsiak vagyunk arra is, hogy nektek melyik tetszik a legjobban, a kommentekben megnyílhattok. A zsűrit nem ér anyázni! Akkor hát, kapaszkodjatok meg, lesznek csodák. Hogy fokozzuk az izgalmakat, a harmadik helyezettel kezdjük a sort.

hangold_ujra_logo.png

A hét műtárgya: rádió

"A zene és a munkahely olyan, mint Cliff Richard és a Karácsony. Az egyik nincs a másik nélkül."
"Music on the jobsite is like Cliff Richard and Christmas. You can't have one without the other."

toolstop.co.uk

image001.jpg

Arra gondoltam, ebben a nagy melegben jó ötlet Mr. Furdancs szakterületén végigtaposni páros lábbal.

Nemrég zárult "Hangold újra" névre keresztelt játékunk, melynek során házilag fabrikált hangszerek elkészítésére buzdítottunk benneteket, melyekkel legalább egy egyszerű, felismerhető dallamot el lehet játszani. A pályázati határidő végének közeledtével felgyorsultak az események és a hajrában szép számmal érkeztek a házilag készített hangszerek. Következhetett a beérkezett pályaművek értékelése. Nehéz dolga volt a zsűrinek, hiszen egytől egyig remek hangszereket gyártottak a pályázók. Ma a legjobbak közül válogattunk, hamarosan pedig a nyerteseket is bemutatjuk egy külön megemlékezésben.

hangold_ujra_logo.png

Passzívház, hőhíd, kémény

Az utóbbi években érezhetően megnövekedett Magyarországon is az energiatudatos építésre való igény. A házépítők tudatosan gondolnak a jövőre és olyan házat terveztetnek illetve építtetnek, ami nem csak komfortos és szép, de üzemeltetése is kevesebb költséget igényel. A nagyobb energiahatékonyságot megcélozva legtöbben a szigetelésre, a nyílászárókra és az energiatakarékos berendezésekre gondolnak, és emellett megfeledkeznek a hőhídmentes szerkezet fontosságáról. Bár a minősített passzívházak száma hazánkban még messze elmarad a nyugat-európai átlagtól, a házépítők jogos igényét, mely szerint új otthonuk energiafogyasztási szintjét a passzívházak szintjére csökkentsék, az építőipar valamennyi képviselőjének kötelessége figyelembe venni.

termo.jpg

Miután az új lakás tulajdonos pár a szobák falait megszabadította a régi tapétától és kifestették a saját ízlésük szerint, a két szoba közül a kisebb padlóját vették szemügyre. A szobában eléggé megkopott szőnyegpadló volt, amitől mindenképpen szerettek volna rövid úton megszabadulni. Mivel a felújítási keretük elég szűkös volt, nem futotta szalagparkettára, ezért az ennél kedvezőbb áron beszerezhető laminált parketta mellett döntöttek. Ezt ugyanis saját kezűleg lerakhatták és így csak az alapanyagért kellett pénzt adniuk.

Forrás: laminaltparketta.info

Beszélő jegygyűrű

Jócskán benne vagyunk az esküvői szezonban. Ilyenkor aztán előkerülnek a jobbnál jobb lánykérős, legénybúcsús, lánybúcsús ötletek és esküvői performanszok. Mi is találtunk a témában egy igen ötletes darabot. Luke Jerram beszélő jegygyűrűjéről van szó. Ez nem más, mint egy mini Edison-henger. Körülbelül húsz másodpercnyi hanganyag fér rá. Az más kérdés, hogy kedvesünk mivel tudja ezt könnyedén lejátszani. Luke erre is gondolt és lejátszót is szerkesztett a gyűrűhöz, amit egyébiránt Shelina nevű kedvesének készített. A gyűrűn a "Shelia, örökké szeretni foglak. Légy a feleségem" szöveg hallható. Hát nem aranyos?

Forrás: lukejerram.com

Talking_Ring_lukejerram.jpg

Edison ring Luke jerram.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Helikoptercsúzli

Párizsi tudósítónk jelentette nemrég, hogy a Champs Elysées legnagyobb "sztárja", egy utcai árusoktól beszerezhető, apró reptethető játék. Egy minihelikopter, amit egy gumi segítségével lehet a magasba lőni és szép lassan ereszkedik lefelé, éjszaka pedig még világít is. Elmondása szerint nem lehet abbahagyni, a nyilván gyerekeknek szánt, de előbb vagy utóbb a felnőttek által stoppolt játékot. A beszámoló alapján úgy döntöttünk, hogy minden háztartásba kell egy ilyen. Biztos vagyok benne, hogy itthon is lehet majd kapni ilyesmit, de inkább készítsünk egyet magunk. Nem bonyolult, a szünidő első napjait pedig simán átvészelhetjük egy közös barkácsolással, illetve játékkal. Kattintsatok a képre, tényleg nem egy bonyolult dolgozat.

Hulladékból készült dolgok

Kimeríthetetlen téma a mai, volt már szó ilyesmiről itt a Furdancson. A ház körül fellelhető, vagy a már jó előre kitalált koncepcióhoz gyűjtögetett hulladék olykor valóságos művészeti alkotások formájában ölt új alakot. Főleg, ha egy szobrásznak támad olyan ötlete, hogy szemétből alkotna. A "barkácsművészet" ezen, speciális ágáról nézegethettek ma képeket, a bővebb gyűjteményt ITT találjátok.

Zongorából készült fotel, billentyűkkel díszítve
zoni01_1.jpg
zongi02.jpg
zongi03.jpg

Mini szélerőmű

Ma kicsiben ugyan, de áldozunk a zöld technológia oltárán. Egy mini szélerőművet ajánlunk figyelmetekbe, mellyel még nem tudunk lecsatlakozni az elektromos hálózatról, de a felhasznált generátortól függően minimális villamosenergiát elő tudunk vele állítani. Nem beszélve arról, hogy milyen szépen forog. Az izgalmas része a dolognak, hogy a szerkezet vitorlái PET palackból készülnek, pontosabban annak a levágott tetejéből. Ennek az előállításába a gyereket is bevonhatjuk. Az alábbi fotóra kattintva elmerülhettek az elkészítés módjában. A videókat se felejtsétek el megnézni.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Bekötött járművek

Tisztában vagyunk azzal, hogy a mai gyűjtemény első ránézésre nem kimondottan furdancsos. Azonban szerettünk volna megemlékezni Mr. Furdancs kollégánk nagymamájáról, akit a minap társalkodónőinek társaságában egy fonalboltban találtunk, ahogy révült tekintettel bámulta a boltban sorakozó színes kötőfonalakat. Az én nagyimat utoljára a gyógyszertárban láttam ilyennek. Az egy más kérdés, hogy mi, szőrös és kőkemény férfiak mit kerestünk egy ilyen boltban. Mint a kétkezi tevékenységek iránt fogékony embereket, rögtön elkezdett érdekelni bennünket, hogy vajon mi olyan jó a kötésben, horgolásban. Azt hiszem, hogy találtunk kapcsolódási pontot a kötés és a barkácsolás között. Az alábbi gyűjteményt végigböngészve kíváncsiak lennék arra a jelenetre, amikor a mamikák nekirontanak a fonalaikkal egy autónak. Nézzük együtt!


kotes_07.jpg

kotes_11.jpg

kotes_09.jpg

A hét műtárgya: lámpa

Remek lehetőség lenne arra, hogy elmenjen a téma a hagyományos vs LED lámpák irányába, de mivel jobbára mobil kialakítású, időszakosan használt, akkuról működő lámpákról lesz szó, a LED győzelme vitathatlan.

Miért szeretik a gyártók a LED lámpákat? Kis fogyasztással erős fényt állítanak elő, alacsony hő kibocsátással, és emellett kevéssé érzékenyek az ütődésekre és a ki-bekapcsolgatásra. A LED-eknek emellett az élettartamuk is hosszabb, míg egy hagyományos izzó 1-2000 üzemórát bír, egy halogén izzó 3-4000-et, addig egy fehér színű LED akár 30-50.000 órát is; igaz, addigra már csak kb. 70%-os fényerővel működik.

Amit az ellenzők leggyakrabban fel szoktak hozni ellenük, a fény hőmérséklete. Az alábbi skálán a LED-ek 2700-5500 között szórnak, a meleg fehértől a hideg fehérig:

image001.pngForrás: svetila.com

Szokták még a színskálát emlegetni, vagyis hogy az izzók által kibocsátott kevert fény melyik színből mennyit tartalmaz. Ehhez kiindulópontként Zelandeth oldalát érdemes tanulmányozni. Sajnos mostanában nem frissült, de rengeteg izzótípus mérése megtalálható itt.

image002.png

Egyszerű helikopter

Örvendeztessük meg a környezetünkben fellelhető kiskorúakat olyan játékkal, amit ha egyszer elkezdenek használni, nem nagyon tudják abbahagyni. Mai ajánlatunk erre a célra egy rendkívül egyszerű kis szerkezet, egy dupla rotoros, gumimeghajtású helikopter. A szerkezet nyomokban balsafát és evőpálcikát tartalmaz. Az alábbi képre kattintva áttanulmányozhatjátok a helikopter elkészítési módját, a videón pedig megnézhetitek, hogy mit tud működés közben.

heli.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Újrahasznosított magnókazetták

"Mint az köztudott, nyugaton a TDK, keleten pedig a Polimer zenekar kazettáiból adták el a legtöbbet." Az idézet Mr. Furdancs kollégánk apukájának szájából hangzott el egykor. Nyilván viccnek szánta. Nyilván! Mindenesetre tény, hogy a magnókazetta egy bizonyos kor feletti olvasóinknak meghatározó adathordozó eszköze volt. Az adatok főként zenét jelentettek, a Commodore 64 számítógép megjelenésével pedig szoftvereket is szokás volt rajtuk adathordozni. A kazetták helyét szép lassan átvették az újabb adathordozók, melyek közül a legsikeresebbnek a CD (Compact Disc) bizonyult. Mára ez a formátum is halódni látszik. Na de mi történt azzal a rengeteg kazettával, amit az évtizedek során a háztartásokba cipeltünk? Egy részük cipősdobozokban porosodik, másik részüket valóban újrahasznosítják. Egy ennél sokkal kisebb részüket pedig kreatív elmék használják fel dizájnos tárgyak, vagy akár műalkotások elkészítésére. Sőt, a Sonic Fabric oldalán még ruhát is találhattok, ami 50%-ban ugyan, de magnószalagból készül. Nézzük együtt az alábbi ötletes kazettakölteményeket.

tape-17.jpg

tape-14.jpg

tape-03.jpg

Az elhanyagolt lakótelepi másfél szobás lakás felújításának első fokozataként a kisszoba faláról és a mennyezetéről kellett eltávolítani a rémes állapotú tapétát. E munkát ugyan minden helyiségben el kell majd végezni, mert a falakon levő tapéta állapota elviselhetetlen, ám a lakás mielőbbi lakhatósága és a szoba viszonylag kis mérete miatt a majdani hálószoba rendbetétele volt az elsődleges cél. Viszonylag könnyű munkának látszott, ám a néhol már leváló tapéta eltávolítása mégsem volt sétagalopp.

Először is a kopott padlószőnyegre vastag takarófólia került, mivel előre láthatóan sok lesz a piszok és a leáztatás miatt nedvesedésre is számítani kellett. A padlószőnyeg ugyan elég viseletes volt, ám a nedvesedését a fólia fedéssel el tudták kerülni. A tapétát természetesen a mennyezeten kezdték el és ennek megkönnyítése érdekében meleg vízzel alaposan fel kellett áztatni magát a tapétát és a ragasztóanyagát. E célra a hosszú szálú festőhenger jó eszköznek látszott, feltéve, hogy nem fej felett dolgoznak vele. Mint kiderült, ezt elég nehéz elkerülni, mint ahogyan azt is, hogy a hengert nem ajánlatos "tempósan" használni, mert így fröcsköl, mint egy kerti locsoló. Ezért azután kissé elázva, de sikerült eléggé átnedvesíteni a mennyezeti tapétaréteget. Ám a lehántolásakor kiderült, hogy még előtte is szükséges egy előnedvesítés. Így a mennyezeten több kisebb terület át vizezését követően már könnyebben ment a fedőanyag lehántolása.

spatulya.jpg
Spatulya

Gömbbé hajtogatott bogárhátú

Rendszeres olvasónk hívta fel figyelmünket egy igen különleges szoborra. Az indonéz szobrászművész, Ichwan Noor, egy Volkswagen bogárhátút formált át radikálisan. Mi tagadás meglehetősen hatásos lett a végeredmény. A művész kiállítását a közeli Hong Kongban az Art Baselben nézhettétek volna meg. A kiállításról lecsúsztatok, de az alábbi fotókról nem.

Forrás: hifructose.com

vw04.jpg

vw02.jpg

vw01.jpg

vw03.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

2013. május 31-én, azaz tegnap éjfélkor járt le a Furdancs Blog és a Conrad Electronic közös pályázatának beküldési határideje. Innentől kezdve nálunk a labda, hogy átrágjuk magunkat az igen komplex és kreatív pályamunkákon. A beérkezett alkotásokból néhányat nektek is bemutatjuk itt a Furdancson, a Facebook-oldalunkon, valamint a pályázat weboldalán. Kíváncsiak vagyunk a ti véleményetekre is, úgyhogy amikor elétek tárjuk a legjobb munkákat bátran kommenteljetek. Eredményhirdetés is lesz hamarosan, addig izguljunk együtt.

hangold_ujra_logo.png

Dizájnos kutyaházak

A kutya az ember legjobb barátja ugyebár. Na nem minden emberé, de vannak jó páran, akik akár még a barátságon is túlmennek, ha kedvencükről van szó. Elég, ha csak a különböző, olykor teljesen értelmetlen, kutyák számára gyártott kiegészítőkre gondolunk. Amellett, hogy egy komplett iparág ügyködik azon, hogy a lehető legnagyobb mértékben kényeztessük kedvencünket, léteznek a kutyatartásnak olyan kellékei is, melyek beszerzése, esetleg elkészítése nem tekinthető túlzásnak. Ilyen például a kutyaház. Önmagában semmiképp nem túlzás egy kutyalak, azonban ezzel is túllőhetünk a célon és túldimenzionálhatjuk kutyánkhoz fűződő viszonyunkat. Ami persze nem feltétlenül baj. Kreatív ötletekben nincs hiány, mint az az alábbi gyűjteményből is kiderül.
Forrás: diynetwork

kutyahaz_24 (1).jpg

kutyahaz_25 (1).jpg

A hét műtárgya: mágnes

A mágnes erőteret hoz létre maga körül, ami vonzó/taszító hatással van bizonyos fémekre és más mágnesekre. Az erőtér egy északi és egy déli pólusból áll, a hasonló pólusok taszítják, a különböző pólusok pedig vonzzák egymást. A mágnes erőterét Tesla (=10 000 Gauss) mértékegységben mérjük, ennek nagysága függ a mágnes anyagától, típusától és méretétől. A mágnes vonzza a vasat és annak ötvözeteit (pl. acél), illetve a ritkábban előforduló kobaltot és nikkelt is.

image001.jpg http://www.camelcitydispatch.com

A mágnesek speciális vonzási képességéről soha nem szabad elfeledkezni: a legfontosabb, hogy kisgyerekek környezetében nagyon vigyázni kell, nehogy lenyeljék. Ha a gyomorba vagy az emésztőrendszerbe másik fémtárgy vagy mágnes kerül (vagy esetleg már került), akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, és műtéti úton eltávolítani.

Mára, szakértő segítséggel, olyan listát tárunk elétek, amely tisztába tehet néhány dolgot fejetekben, illetve számos, szigeteléssel és energiahatékonysággal kapcsolatos kérdésre is választ kaphattok. A témában felmerülő tévhitek vastaggal szedve, a válaszok pedig alattuk.

Az energetikai korszerűsítés azt jelenti, hogy megújuló energiát használok.

Az, hogy energetikailag korszerű az ingatlan azt jelenti, hogy jelentősen kevesebb energiát használunk ugyanolyan komfortérzet és életmód mellett, mint azelőtt. A megújuló erőforrások (pl. napkollektor) használata hasznos, de megtérülési ideje lényegesen hosszabb, mint az épület hőtartását segítő beruházásoké.

Minden energiahatékonysági beruházás egyformán megtérül.

Előbb-utóbb valóban megtérülnek ezek a befektetések, hiszen minden energiahatékonysági beruházás csökkenti az épület energiafogyasztását. A megtérülési idő azonban korántsem egyezik: bizonyos beruházások, mint a megfelelő szigetelés vagy egy komplex felújítás akár 2-4 év alatt is megtérülhet a tulajdonosnak, míg az ablakcsere önmagában kb. 19, napelemes rendszer kb. 8 év, a napkollektor pedig kb. 10, sőt, akár 20 év alatt hozza vissza az árát.

Ha megfelelően megtervezik a felújítást, biztos, hogy elérjük a kívánt energia-megtakarítást.

A tervezésnél optimális szigetelést a kivitelezés során a költségcsökkentés miatt gyakran gyengébb hatásfokú anyagra cserélik ki vagy silányabb minőségben helyezik fel és az épületszerkezet hibái is kritikus fontosságúak lehetnek a felújítás hatását tekintve. Hiába tervez be jó minőségű szigetelőanyagot a szakember, ha a tervezett építési vagy felújítási költségek túllépése miatt a megrendelő alacsonyabb árfekvésű vagy rosszabb minőségű szigetelést választ. Ennek később az épület tervezett energiafogyasztása látja kárát, mely azonban nem feltétlenül látszik a lakcímke igazoláson.

Mindig a szigeteléssel kell kezdeni az épület felújítását.

Bár nem lehet egyértelmű sorrendet szabni, általában igaz, hogy először a fűtési igényt érdemes csökkenteni nyílászárók szigetelésével vagy cseréjével, illetve épületszigeteléssel. Ahol viszont nyílt égésterű kazán üzemel, ott ezt nem javasolják, illetve csak akkor, ha valami légtechnikai megoldást is alkalmaznak, mert a rosszul elvégzett ablakcsere szakértők szerint életveszélyes lehet.

A nyílászáró csere és a szigetelés csak együtt valósítható meg.

Ablakot úgy is lehet cserélni, hogy a régi tok bent marad; így nem kell bontani a szerkezetet, tehát a cserét a homlokzat szigetelése után, a második ütemben is végre lehet hajtani. Ha viszont kibontják a tokot, akkor előbb kell végrehajtani az ablakcserét, és ehhez lehet majd igazítani a hőszigetelést. A megoldás hátránya, hogy amíg a falakat le nem szigetelik, hőhíd alakulhat ki, elindul a penészedés.

tevhitek01.jpg

Kartonszinti

Tegye fel a kezét, aki emlékszik még az úgynevezett Pille orgonára. Ez a kis hangszer annyira egyszerű szerkezet, mint a barlangrajz, viszont sok csemetét indított el a zenei pályán a nyolcvanas években. Mai ajánlatunk erre a hangszerre emlékeztet. Hangzását tekintve mindenképpen. Valószínű, hogy aki járt elektrotechnika szakkörre, már találkozott ilyesmivel. Az elektronikán kívül nem sok minden kell hozzá: alufólia, némi szigetelőszalag és egy kartonlap. Ha elmerülnétek a hangszer elkészítési módjában, ITT megtehetitek.

kartonszinti.jpg


Ha elkészültetek, akkor akár indulhattok is vele a még javában zajló játékunkon. Részletekért katt az alábbi képre. Hajrá!

hangold_ujra_logo.png

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy új lakásba költözhet, különösen, ha szűkösek az anyagi lehetőségei. Márpedig ilyen esetekben számos körülményt kell figyelembe venni, hogy jusson is, maradjon is. A lakhatás ugyan a legfontosabb, a központtól való távolság, a beszerzési lehetőségek is fontos tényezők. Ezen túlmenően azonban a lakás nagyon alapos állagfelmérése legalább ilyen fontos, mert egy elhanyagolt lakás rendbe tételéhez vagy nagyon sok pénzre van szükség, vagy ennek híján a fokozatos rendbetétel sorrendjét kell ésszerűen meghatározni.

DSC02788 (1).jpg

Jön a hétvége. Az előrejelzések szerint az időjárás nem kedvez majd túlzottan a szabadtéri programoknak, ezért inkább kápráztassuk el gyermekünket zárthelyi barkácsmutatvánnyal. Néhány deszka, pár zsanér, egy konzervdoboz, valamint némi gumipók segítségével egy igen mutatós, bár kevésbé hatékony játékszert építhetünk. Párunk és gyermekünk szemében egyaránt hatalmasra növünk, ha szerszámot ragadunk. Már csak ezért is érdemes foglalkozni kicsit a hétvégére ajánlott fa-katapulttal, ami esetünkben egy teniszlabda kilövésére hivatott. Nem túl messzire. A szerkezetről bővebben ITT olvashattok, a két videó a működéséről pedig ITT és ITT tekinthető meg. A feladat egyszerű. Hajrá!


katapult01 (1).jpg

katapult02 (1).jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A hét műtárgya: kesztyű

"There are some jobs that absolutely must be done by hand, but sometimes you wish you could use someone else's hands."
"Van néhány munka, amit mindenképpen kézzel kell csinálni, de néha jobb lenne valaki másnak a kezével."

LeeValley vicces, megint

A kesztyű célja, hogy megvédje a használója kezét: piszoktól, víztől, hidegtől, melegtől, dörzsölődéstől, vegyi anyagoktól, rezgésektől. Cél lehet még emellett az emberi bőrnél jobb tapadás elérése is, gondoljunk a rakodókesztyűkre vagy az autóskesztyűkre. A védelemmel viszont együtt jár a csökkentett kézkoordináció, ezt a hátrányt igyekeznek a gyártók különböző technológiai újításokkal kiküszöbölni.

image001.jpg

Programozható macskaetető

Városi legendaként kering egy történet egy cicáról, aki máig nem tisztázott módon jutott hozzá a bontatlan dobozban található májkrémhez. Röviden annyi történt, hogy egy srác megkérte egy barátját, hogy amíg néhány napig külföldön van, etesse a macskáját. Úgy látszik a barátot felkészületlenül érte a feladat és nem tudni, miért bontatlanul tálalta a cicának a májkrém konzervet. Ügyes. Néhány nap elteltével a hazaérkező srác, a macska által kibontott konzervdobozokkal teli konyhába érkezett. Mai ajánlatunk sem pótolhatja az emberi gondoskodást, de a mindennapokban azzal a nyugalommal lehetünk távol kedvencünktől, hogy cicánk legalább száraz eledelhez jut, az általunk előre beprogramozott időben és mennyiségben. Az alábbi képeken maga a szerkezet látható, a videókon pedig egy tesztüzem a működéséről. Nem mondom, hogy nem csinál koszt a tál körül, de majd a cica összeszedegeti.

macskaeteto01 (1).jpg

macskaeteto02 (1).jpg

Házi készítésű kajak

Kajakozni jó! Ezen kár is vitatkozni. Ha tudunk bánni az evezővel, akkor tényleg számít, hogy mibe ülünk bele túrázni. Ha nem, akkor meg teljesen mindegy, hogy milyen hajóval borulunk bele a vízbe. Az utóbbi esetre tökéletesen megfelel mai ajánlatunk. Ez egy műanyagcsövekből, ponyvából a "mindenre jó" Duct Tape segítségével összetákolt kajak. A PVC-csövek képzik a csónak vázát. Erre kerül a ponyva, ez lesz a hajó teste. A Duct Tape pedig, mint rögzítő eszköz jut fontos szerephez. Egyszerűnek tűnik, de inkább tanulmányozzátok az alaposan dokumentált elkészítési útmutatót. Külön kedvencünk, a leginkább az orvosi várókban látható műanyag szék, ami ülésként szolgál a kajakban.

kajak01.jpg

kajak03.jpg

kajak04.jpg

kajak02.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Lakóbiciklik

Most aztán tényleg itt a jó idő, elővehetjük korunk városi emberének egyik legkedveltebb divatkellékét, a kerékpárt. A bringa a praktikum mellett olykor az önkifejezés egyik eszköze is. A mai gyűjteményt nézegetve, nem biztos, hogy könnyen eldönthető, hogy a fotókon szereplő lakóbiciklik és utánfutók praktikusak, vagy inkább "önkifejeznek". Döntsétek el magatok. Egy biztos: fura darabok egytől egyig. Nézzük együtt.

bringahaz09.jpg

bringahaz01.jpg

A hét műtárgya: feszítővas

Mr. Furdancs írt már a pajszerről, de nem gondolhatta komolyan, hogy igényes, átfogó jellegű értekezés készülhet erről a szerszámról e kép nélkül:

image001 (1).jpg
Gordon Freeman, elméleti fizikus, a GameSpot Top10 hős-listájának 5. helyezettje, és hűséges barátja, a pajszer

Mire jó a feszítővas?

image002.jpg

A feszítővas kialakításának három lényeges komponense van:

 • élezett, ék alakú vég

 • szögkihúzó nyílás

 • az ék alakú vég és a nyél közötti íves hajlítás

Az ék alakú vég szolgál arra, hogy tárgyak alá vagy közé be lehessen nyomni, feszíteni a szerszámot. Ha ez sikerül, akkor az íves részt támasztékként használva nagy erővel kifordíthatjuk a feszítővas végét, ami a tárgyak eltávolodását eredményezi.

Zárfeltörő masina

Nyilván senkit nem buzdítunk arra, hogy a jövőben zárfeltörés segítségével próbálja meg gatyába rázni anyagi helyzetét, de figyelmetekbe ajánlunk egy igen ötletes, a témába vágó szerkezetet. A Wisconsini Egyetem kis diákjai olyan szerkezetet fejlesztettek, ami egy számítógépes algoritmus segítségével, megfelelő mechanikus szerkezetet működtetve, képes megfejteni egy számzáras lakat nyitási kombinációját. Mint az alábbi videóból is kiderül egy számítógép vezérelt motor tekergeti a számzáras lakat tárcsáját. Ezzel párhuzamosan, szintén komputeres vezérléssel egy másik eszköz rángatja a lakat szárát. Szemfüles megfigyelő hamar kiszúrja, hogy a rángató szerkezet valószínűleg egy Pontiac indítómotorjából kiszerelt behúzótekercs. A "rángatások" alkalmával a számítógépes program érzékeli és elemzi, hogy a mozdulat az egyik nyitási kódhoz tartozik-e vagy sem. Láthattunk ilyen módszert filmekben, de nyilván idegölő feladat kézzel végigtekergetni az összes kombinációt. A videó tanúsága szerint a masinának körülbelül két percbe telik megfejteni a zár kombinációját.

Forrás: hackaday.com

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Ez alkalommal egy igazán lenyűgöző fotógyűjteményt ajánlunk figyelmetekbe. Létezik egy Todd McLellan nevű kanadai filmes/fotós. Ez a figura néhány évvel ezelőtt a világ elé tárta a Things Come Apart (Dolgok darabokban) elnevezésű projektjét. A kezdeményezés pont azt takarja, amire a neve utal: szétszedett dolgok szépen lefotózva. A lenyűgöző fényképek nézegetése során simán könny szökik az ember szemébe, főként ha érez némi vonzalmat a műszaki dolgok iránt, és gyermekkora a villanyóra bámulásával telt. A művész munkásságában, saját honlapján merülhettek el leginkább. Most pedig könnyezzünk együtt! Mindet felismeritek?

toddirogep.jpg

toddbike.jpg

Kazoo sörösüvegből

Na jó, de mi a fene az a kazoo? Merül fel sokatokban a kérdés. A válasz röviden: egy hangszer. Méghozzá egy olyan hangszer, amivel bármilyen döglött bulit újra lehet éleszteni. Képzeljük el, hogy ittasan, már mindenkit kibeszélve üldögélünk egy baráti társaságban, sokaknak már a lefekvésen jár az esze, amikor egyszer csak előtoppanunk egy kazooval és rázendítünk bármilyen ismert dalra. Mondjuk erre:

Ehhez dalhoz feltüzelhetjük pár barátunkat is. A kazooról bővebben ITT olvashattok. A mai ajánlat tehát ehhez a hangszerhez kapcsolódik. Pontosabban egy ehhez hasonló hangszer elkészítési módját ajánljuk figyelmetekbe. Kinézetre ugyanis nem, de hangzását tekintve mindenképpen kazooról beszélhetünk. A műtárgy testét egy sörösüveg nyakából képezhetjük. A leírás szerint sűrűn körbe kell pontozni az üveg nyakát és megfelelő óvintézkedések mellett egyszerűen oda kell verni a palackot valahova. Ha ügyesen pontoztunk, akkor az üveg nyaka a pontozás mentén fog ketté válni. Nem tűnik hihetőnek, de ez ne zavarjon senkit. Azért ITT egy másik módszer a biztonság kedvéért. A továbbiakban illik kiigazítani az üveg nyakán képződött éleket. Szükség van még egy megfelelő méretű és megfelelő módon kilyuggatott zárókupakra és egy darab, a hangképzésért felelős zsírpapírra. A részletes leírást ITT találjátok. Ha jól dolgoztatok, akkor valami ilyesmit kell kapnotok:

kazoo.jpg

Péntek van, nyakunkon a hétvége. Mint azt számtalanszor említettük már, a barkácsolás, építkezés és ház körüli karbantartás elengedhetetlen kelléke a sör. Illetve a sörfogyasztás. A Furdancs történetében volt már szó különböző sörnyitási technikákról, most pedig itt egy újabb. Nyilván német barátaink fejlesztették ki, ezt az alábbi videón látható praktikus eszközt. Minek is vennénk el az értékes, sörivásra szánt időből nyitogatással, ha egy mozdulattal megoldható az egész. A videót látva, könny szökött a szemünkbe, olyan szép.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A hét műtárgya: olló

Akkor vágjunk bele!
image001.jpg
Az olló nyíró szerszám: a két penge egymáshoz nagyon közel (gyakorlatilag a penge mentén egy pontban érintkezve), egymással szembe forog, és egyszerre mindig egy ponton nyírják szét az anyagot. Ezzel szemben például a csípőfogók élei találkoznak, a homlokcsípőfogók pedig a teljes vágási felületen egyszerre vágnak.
Az első ollók (Kr. e. 1500, Egyiptom) nagyjából úgy néztek ki, mint manapság a birkanyíró ollók:

image003.jpg

Eredeti elképzelésem szerint a képkeretet nem is kell elkészíteni, mert az csak úgy van és egyben terem valahol. Persze, hogy nem így van. Szerencsére nem tudtam nem észrevenni, hogy a szomszéd ház aljában épp egy képkeretező műhely üzemel. Darvas Tamás, a műhely egyik tulajdonosa, kalauzolt végig a gyártási folyamaton, a megrendeléstől a késztermékig. Tamás, aki végzett nagybőgősből lett képkeretező, amellett, hogy lelkesen, csillogó szemmel avatott be a keretezés fortélyaiba, beszámolt iparági érdekességekről is. Mint elmondta, a szakma igen mély gödörben van. Még ők, a legnagyobbak is készülnek olyan forgatókönyvvel, hogy lehúzzák a rolót. Alátámasztandó szavait, azzal a megdöbbentő információval sokkolt, hogy nemrég még háromszáz képkeretező működött Magyarországon, mára jó, ha tizenöten maradtak. Nézzük hát, hogyan dolgoznak ők.

Photo 2013.05.07. 7 33 12 (1).jpg Photo 2013.05.07. 7 33 32 (1).jpg

Üveghangfal

Komplex kis feladatot találtam mára. Mint azt páratlan vaslogikával, a poszt címéből is kikövetkeztethettétek egy üveghangfalat ajánlok a figyelmetekbe. Első, aztán második ránézésre is az üveg és a hangfal összeférhetetlennek tűnnek egy ilyen projekt kapcsán. Azonban Noah gondolt egy nagyot és összehozta a két dolgot. A dizájnosnak is mondható szobadísz eredeti funkciójának minőségéről, hogy hogyan szól, nem találtam sem adatokat, sem videót. Készítője szerint a vártnál elviselhetőbb hang jön ki belőle, de ezügyben hagyatkozzunk inkább a fantáziánkra. A szerkezet egy fém tartókonzolra felerősített üveglap, a közepén egy hangszóróval. A leírás szerint az üveglap nem csupán dizájnelem, hanem a hangképzésben is fontos szerepe van. Sőt, mondhatni, hogy maga az üveg az ami a hangszóróból érkező rezgésteket felerősíti. Azt, hogy mire jó ez az egész, majd a kommenetekben megfejtitek. Az elkészítési folyamatot ITT tanulmányozhatjátok.

glass01 (1).jpg

Lángoló telefontöltő

A napokban jött a hír, hogy idén olyan helyre megyünk horgászni, ahol nem nagyon van lehetőség arra, hogy feltöltsük a telefonjainkat. Egyszerűen azért, mert az úgynevezett természetnek a lágy ölén leszünk, ahol nincs áram. Lemerült okostelefonnal meg ugyebár hogyan fogom feltölteni Facebookra a kifogott halakról készült fotóimat. Elfogadhatatlan helyzet, ezt beláthatjuk. A modern horgászatnak az egyik fontos eleme a népszerűsködés. Egyszer, még Svédországban futottam bele egy kütyüboltban egy olyan alkalmatosságba, ami dörzshajtás segítségével annyira fel tudta tölteni a telefont, hogy legalább egy sms-t el tudjunk vele küldeni a koordinátáinkkal. Azóta itthon is láttam ilyet. A mai mutatvány is a vadonban táborozó, de a konzumvilágtól elszakadni képtelen embereknek nyújt segítséget. Ez a sepeciális, házilag készített nyílt lánggal működő telefontöltő bonyolultabb annál, hogy azonnal nekilássak, mindenesetre lenyűgözőnek találom a szerkezetet, melynek elkészítési leírását ITT találjátok. Javaslom, hogy csodáljuk meg együtt!

langolomobiltolto.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Az Interneten ténferegve, valami bolygóegyüttállásnak köszönhetően, napok óta az alább összegyűjtött fura bútorokba botlottam. Javarészt valódi repülőalkatrészekből készültek, de némelyikkel kapcsolatban van egy olyan érzésem, hogy pusztán egy repülőgép adta az inspirációt a dizájnhoz. Előnyt jelent az ilyen bútorok elkészítésekor, ha az ember mondjuk egy repülőgéptemető mellett lakik, vagy selejtraktáros az Airbusnál, esetleg baleseti helyszínelő légikatasztrófáknál. A gyűjteményben látható házilag készített és hivatásos dizájnerek által megalkotott darab is. Mindenesetre igen ötletes megoldásokra leltem, csodálkozzunk együtt!

repulobutorok-01.jpgKi ne ejtőzne egy fél turbinában?

A hét műtárgya: láncfűrész

Nem, nem lesz zombi. A láncfűrészt eredetileg orvosi célokra találták ki a XVII. században, segítségével kisebb károkozással tudták a csontokat fűrészelni.

image001.jpg
Kép: Wikipédia

Érdekesség, hogy a modern láncfűrészek történetének kezdetén, az 1920-as években, pár évvel korábbra datálódik az elektromos láncfűrész kifejlesztése, mint a benzinesé. Az első szabadalmi jogokat Andreas Stihl jegyeztette be, az ő nevével fémjelzett cég máig is az egyik legismertebb gyártó. ("Stahl Judit, Stohl Buci, Stihl fűrész", ugyebár.)

A korai példányok még akkorák voltak, hogy két ember kellett a működtetésükhöz, akár kerekeken is lehetett gurítani őket. A kohászat fejlődésével a felhasználható acél és alumínium alapanyagok minősége javult, a belsőégésű motorok is egyre kifinomultabbá váltak, így ma már kifejezetten könnyű, mondhatni kompakt láncfűrészek is kapható.

image002.jpg
Ez például egy kevesebb mint 4 kg-os láncfűrész

Ha vagytok annyi idősek, akkor személyesen is megismerkedhettetek a május elsejei felvonulások speciális hangulatával. Részemről gyerekként kimondottan szerettem vonulni. Értelmét akkor sem láttam, de volt vattacukor, virsli, államilag irányított transzparensek és integető bácsik. Emellett soha nem hallottam volna apám szájából a mai napig emlegetett mondatot: "Kisfiam! Ha jó leszel, apa iszik még egy sört." Nyilván vannak olvasóink között olyanok, akiknek vagy nincsenek, vagy csak homályos emlékei vannak munka ünnepéről, azokból az időkből, amikor még felvonulással tisztelegtek a munka ünnepének. Arra gondoltam hát, hogy ma megemlékezünk a felvonulások néhány összetevőjéről, kicsit másképp. Külön külön így vagy úgy volt már szó ezekről a kellékekről, úgyhogy ezekből szemezgettem ma.

kadar1.jpg

Volt már szó itt a Furdancson a sörnyitás megannyi módjáról. Bemutattunk mobiltelefonos kupaktalanítást és megemlékeztünk számos más sörnyitási technikáról is. Ma egy igazán menő darab elkészítési módját tárjuk elétek, amely láttán a társaság hölgy tagjai simán elhiszik rólatok, hogy legalább egyszer megmásztátok a Mount Everestet, vagy körbevitorláztátok a Földet. Főleg ha az is kiderül, hogy ezt a sörnyitót a két kezetekkel készítettétek. Ez olyan férfias dolog, mint egy darab uszadékfából kifaragni valami nagyot. Csak ez kisebb. Ehhez a sörnyitóhoz mindössze egy darab fa, egy nagyobb szeg és kettő darab apró gombmágnes szükséges. Elkészítése nem annyira bonyolult, mint amennyire ötletes. Szerintem. Az alaposan dokumentált elkészítési útmutatót ITT nézegethetitek. Ha sikerült elkészíteni, küldjetek róla fotót: furdancsblog@gmail.com

sornyito01 (1).jpg

Hangszerek bármiből

A szemfüles megfigyelő észrevehette, hogy furdancsék meglehetősen rá vannak gyógyulva a hangszerekre. Főként azokra, amik olyan anyagokból készültek, melyek első ránézésre nem igazán tűnnek alkalmasnak arra, hogy hangszeralapanyagként szolgáljanak. Itt a Furdancs Blogon többször is beszámoltunk már bravúros megoldásokról. Volt szó szivardobozból készült gitárról, zöldségekből készült komplett zenekari szettről, fura gitárokról és bemutattunk egy angol srácot is, aki egyenesen a szeméttelepről szedi össze a hangszernek valót. Ennek ellenére úgy látjuk, hogy a "hangszert bármiből" kimeríthetetlen téma, így hát jöjjön a következő adag házi készítésű zeneszerszám.

water-bottle-acoustic-guitar.png

deszkagitar.jpg

Amit egy kéménynek tudnia kell

Ha kisiskolásokat kérdeznénk arról, hogy mi az a kémény, akkor nagy százalékban azt a választ kapnánk, hogy egy cső, ami füstöl a ház tetején. Hozzáteszem, hogy valószínűleg felnőttek esetében is hasonló válaszokat kapnánk, némi kiegészítéssel.

A kémény magában álló vagy építményekkel szervesen összekapcsolt függőleges gáz- vagy levegőelvezető csatorna. A gázelvezető kémények rendszerint valamely tűzhellyel kapcsolatosak s céljuk az, hogy a huzat növelésével az égést elősegítsék, a levegőelvezető kémény feladata pedig az épületekben összegyűlő romlott levegőnek eltávolítása, s e réven friss külső levegőnek beszívása, vagy pedig friss külső levegőnek bevezetése. Bővebben: Wikipédia

A kémény tehát, mint azt fent is is olvashatjátok, ennél sokkal bonyolultabb, a jó kémény pedig kimondottan bonyolult dolog. Számos olyan tényezővel találkozhatunk, ami nagyban befolyásolja füstelvezető-rendszerünk hatásfokát. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár hatásfoknövelő megoldást, amire érdemes odafigyelni kéményünkkel kapcsolatban.

kemeny.jpg

Az esőerdőket manapság láncfűrésszel és fakitermelőgépekkel vágják ki, itt sem látni baltát, a tüzelőfa a tüzép telepeken terem, mégis minden magára valamit adó szerszámgyár tart a kínálatában néhány baltát.
A címben szereplő tárgyak nagyjából ugyanazt jelentik: egy fanyélre rögzített, a nyéllel párhuzamos vágó éllel rendelkező acélfejet. Szekercének a kisebb méretű, általában fafaragásra használt szerszámokat hívjuk, a balta szintén kisebb vagy közepes méretű, a fejsze pedig a három közül a legnagyobb. Angolul a kisebb méretű eszközökre a hatchet, a nagyobb méretűekre pedig az axe szót használják. (Az egyszerűség kedvéért a továbbiakban jobbára a balta és a fejsze megnevezést fogom használni.)
Ezeknek a szerszámoknak a méretét a fej tömegével és a nyél hosszával jellemzik: a kisebb méretű szekercék és balták feje 300-1000g körül van, a nyelük hossza 25-50cm, a nagyobb balták és fejszék feje 1000-2500g, nyelük 60-90cm.
A balták és a fejszék fejét kovácsolással készítik acélból. Ez lehet gépi kovácsolás, de nagy kereslet van a hagyományos, kézi kovácsolással készült baltákra, az akár 50-70.000 forint körüli árak mellett is.

Hogy megértsük, egy kézzel gyártott fejsze mennyire nemes szerszám, íme egy idézet a Lee Valley & Veritas, a tengerentúlon nagy népszerűségnek örvendő szerszámgyártó és szerszámkereskedő honlapjáról (a svéd Gränsfors fejszék leírásában):

"Ezek speciális felhasználási célra készített fejszék. Ha egy sima fejszére van szüksége, kérjük vásároljon egyet a helyi szaküzletben vagy üzletláncban. Ezek nem arra valóak, hogy fák gyökereit csapkodják velük."

("These are special-purpose axes. If you want a utility axe, please buy one from your local hardware or chain store. These are not for chopping roots.")


A nyél általában hikorifából készül, de használnak még kőrist is. A fa erezetének természetesen a nyél hosszanti irányával párhuzamosan kell futnia. A fejet ragasztással és ékkel rögzítik a nyélhez.

Hangulatos videó egy lett manufaktúrából (Neeman tools)

Nagyobb gyártók kínálnak acél (akár a fejjel egybekovácsolt kivitelben is) és üvegszálas nyelű baltákat is.

image001.jpg
Acél balta

image003.jpg
Fejsze üvegszálas nyéllel

Ha jól érzékelem, manapság a szigetelés korát éljük. A növekvő energiaáraknak köszönhetően egyfajta népi mozgalommá kezd nőni a dolog. Hasonló érzésem támad ezzel kapcsolatban, mint amikor a nyolcvanas években minden háziasszony konyhapultján ott figyelt a japánkristály. De félre a tréfát, szerencsére manapság "divatos" lett átgondolni lakásunk, házunk hőszigetelési paramétereit. Jobb későn, mint soha. Időről időre rálelhetünk olyan kezdeményezésekre, melyek megpróbálják az ember fejébe verni, hogy szabad szemmel is jól látható összeget tudunk megtakarítani egy rendesen szigetelt lakás fenntartása során.

nalamszigetelnek06 (1).jpg

Telefontartó bankkártyából

A mai mutatványt nyugodtan nevezhetjük villámbarkácsolásnak, tekintettel arra, hogy egyszerű, mint a barlangrajz. Irodai környezetben szinte biztos, hogy munkatársaink elalélnak kreativitásunktól, hölgy kollégáink pedig még azt is feltételezhetik rólunk, hogy akár még fát is tudunk vágni. Félmeztelenül! A legszebb az egészben az, hogy ezt az érzetet egy nyomorult, használaton kívüli bankkártya szétvágásával tudjuk elérni. Én legalábbis ezt vizionálom, de lehet, hogy csak nehéz gyerekkorom volt. A mai feladat tehát egy telefontartó, amihez mindössze egy bankkártya és egy komolyabb olló szükséges. Az alábbi fotókon az elkészítés menete. Hajrá!
Innen: Instructables

bankkartya02.jpg
Kotorj elő egy tetszés szerinti bankkártyát. Lehet pontgyűjtőkártya is, mindegy.

bankkartya03.jpg
Első vágás, a telefon vastagságához mérve. (ez ugyanaz a kártya, csak fordítva)

bankkartya01.jpg
Második vágás.

bankkartya05.jpg
bankkartya07.jpg bankkartya06.jpg
Kész!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

Fura bringák

Nyakig benne vagyunk a bringaszezonban. Szerencsére az elmúlt években sokan újra rátaláltak a kerékpározásra. Ki ezért, ki azért pattan nyeregbe napi rendszerességgel. Soha jobb divatmozgalmat. Nem beszélve arról, hogy a kerékpározás életre hívta a tavasztól őszig bármikor játszható, "autósok versus kerékpárosok" nevű népi játékot. Emellett pedig a kerékpározás szárba szökkenti a praktikumra való törekvés, az alkotásvágy és az önkifejezés sokakban ott szunnyadó csíráit. A Furdancs nem kimondottan bringás blog (a Kerékagy viszont az), így most javaslom, hogy szakmázás helyett csodáljuk meg az alábbi, furábbnál furább bringákat bemutató képgyűjteményt. Mondjuk a Critical Mass emlékére.

furabringa02.jpg

Steadicam házilag

Na jó, de mi a fene az a steadicam? Magamtól én sem tudnám megfogalmazni, úgyhogy megnéztem az úgynevezett Interneten. Ezt írja a Wikipédia:

A steadicam egy kamera-stabilizációs rendszer, amely kiszűri a kézikamerás felvételek során jelentkező rázkódásokat, így a rögzített kép olyan érzetet kelt, mintha a kamera a föld felett körülbelül másfél-két méteres magasságban "repülne". Segítségével bonyolult kameramozgások érhetőek el, sínrendszerek és egyéb állványzat kiépítése nélkül. Filmes és televíziós környezetben is széleskörűen alkalmazott eszköz. Bővebben: Wikipédia

steadi01.jpg
Egy gyári steadicam így néz ki

HangoldUjra_microsite_940x140.jpg

Tudjuk, hogy benned is ott lakozik a kétkezi alkotás ösztöne. Ezen kár is vitatkozni. Itt a lehetőség, hogy szabadon engedd a benned szunnyadó kreativitást és alkotásvágyat.
Vegyél részt a Furdancs, a Lángoló Gitárok és a Conrad Electronic közös játékában! Nézz körül a környezetedben és készíts egy működőképes hangszert. Tényleg bármiből. A lényeg, hogy a hangszered megszólaljon és legalább néhány ismertebb dallamot tisztán játszani lehessen rajta, vagy összetett (4-5 különböző hangzást  produkáló) ritmushangszerként használni.
Ha igazán jó hangszert sikerült építened, tiéd lehet a játék első három helyezettjének járó díjak egyike!

1. díj: 100.000.- Ft értékű Conrad Electronic vásárlási utalvány
2. díj: 70.000.- Ft értékű Conrad Electronic vásárlási utalvány
3. díj: 50.000.- Ft értékű Conrad Electronic vásárlási utalvány

hangold_ujra_logo.png

Pályamunkádat illusztris zsűri bírálja el, ötleted eredetisége, használhatósága és újrahasznosítási együtthatója alapján.

A zsűri tagjai:
Bicskei Titusz (Belga, The Carbonfools)
Andrásik Remo (Hangszeresek Országos Szövetsége - HANOSZ)
Novák Tamás (Cser Kiadó)
Urbán Szabolcs (Furdancs Blog)
Kacsóh Gergely (Conrad Electronic)
Az elkészült pályamunkádat 2013. május 31-ig küldheted el nekünk: furdancsblog@gmail.com

Elfogadunk képeket, videókat, lehetőleg dokumentáljátok az elkészítés lényegesebb fázisait is, ez egyrészt izgalmasabb a többiek számára, másrészt előnyt jelenthet az elbírálás során az azonos minőségű művek esetében! Nagy csatolmányok helyett szívesen fogadunk hivatkozásokat is, főleg a videók esetében.
Az előzsűrizés során legjobbnak talált 10 pályaművet fizikailag is el kell majd juttatni hozzánk, mivel a végső eredményhirdetés előtt élőben is ki fogjuk próbálni őket!
További részletek a játékszabályzatban, kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésedre a fenti e-mail címen!

HangoldUjra_microsite_940x140.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Vattacukorgép házilag

Javaslom, hogy idézzük fel a nyolcvanas évek május elseji felvonulásainak és a manapság is népszerű falunapok világát. Ehhez az életérzéshez az egyik elengedhetetlen kellék a vattacukor, és az annak előállítására szolgáló gép. Gyerekkoromban nem is az édesség, hanem a gép kötött le leginkább. Hosszú percekig néztem a forró és forgó béléssel rendelkező masinát, hogy vajon hogyan működhet és hogy miként lesz a kristálycukorból vattacukor. Nyilván nem sikerült rájönnöm, de ha az iskolapadban is felöklendeztem volna az idevágó kérdéseimet, mondjuk kémia vagy fizika órán, akkor rövid gondolkodás után akár rá is jöhettem volna a dolog nyitjára. Nem így történt, úgyhogy utánanéztem.

vattacukor01.jpg
Állítólag ez a világ legnagyobb vattacukra. Forrás: exposay.com

A hét műtárgya - A dugókulcs

Múlt héten a csavarkulcsokról volt szó, jöjjenek most a dugókulcsok, úgyis rokonok.

dugokulcs01 (1).jpg

A legutóbbi hőszivattyús posztunkhoz született kommentek kapcsán úgy gondoltuk, hogy szakértő segítségét kérjük és megpróbálunk tisztába tenni néhány fontos részletet és tudnivalót a hőszivattyúkkal kapcsolatban. Segítendő a megfelelő készülék kiválasztását a későbbi csalódások elkerülése végett.

levegos hoszivattyu.jpg

A csodálatos iratrendező-kapocs

Nemrég már megemlékeztünk az irodai környezetben fellelhető iratrendező-kapocs, külföldiül Binder-clip, alternatív felhasználási módjairól.Például ITT. Sőt! Magunk is készítettünk egy iPhone-dokkolót belőle, ami a mai napig funkcionál. A neten kóvályogva belefutottam még néhány érdekes és ötletes megoldásba, a kábelkötegelőtől az irodai szobrászaton át a komplett ruháig. Idegyűjtöttem nektek őket. Csodálkozzunk együtt!

binder18.jpg

Az idei tél régóta nem tapasztalt intenzitással tette próbára türelmünket ám ha visszagondolunk, ugyanezt mondhatjuk el a tavalyi forró nyárról is. A globális felmelegedés hatásaként persze lassan természetessé válik, hogy nyárból télbe és télből nyárba ugrunk különösebb átmenet nélkül.

A szélsőséges időjárásra célszerű idejében felkészülni, ne a forróság beköszöntekor rohangáljunk klíma készülék és szakember után, kockáztatva a hosszabb határidőket, a "hirtelen munkát" és esetenként a magasabb árat. Ennek örömére sorozatot indítunk, amelyben körbejárjuk a klímákkal és azok üzemeltetésével kapcsolatos fontos tudnivalókat. A mai, első részben a klímatisztítás fontosságáról ejtünk néhány szót.

AR09FSSYAWTNEU side.jpg

Lőjünk ki papírrepülőt!

Egy habkönnyű barkácsfeladat a közelgő hétvégére, annak is az esős részére. Kápráztassátok el gyermeketeket az alábbi kilövőszerkezettel. Legalább felhasználhatjátok a padláson porosodó kétkazettás magnó, még működő motorjait. Többek között. Nem bonyolult a mutatvány, nem is feltétlenül hatékony, de egész látványos a végeredmény. Aztán ha kész vagytok, indulhat a reptetés. Elkészítési útmutató ITT. Videó egy kicsit lejjebb.

kilovo.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A hét műtárgya – A csavarkulcs

A csavarkulcsokat használjuk csavaranyák és hatlapú fejescsavarok meghúzására, valamint a reklámok fontos kellékei: akinél csavarkulcs van, az kemény fizikai munkát végző ember. Az úr például se nem bölcsész, se nem közgazdász:

csavarkulcs01.jpg

Igen, nem is csavarkulcs van nála, hanem Stillson kulcs, érdemes megfigyelni a fogazott szájat, azzal tud rámarkolni a csőre. Aki ezt kiszúrta, annak felesleges tovább olvasnia.
Forrás: lexmachinaphoto.com

Pinceprojektünk első felvonásában túljutottunk a kipakoláson és a betonozáson. Némi pihenő után következhetett a gipszkartonozás és a téglafal gatyába rázása. Tekintettel arra, hogy a gipszkartonra várni kellett, kicsit összekuszálódtak az eredetileg tervezett munkafázisok. Először a keretet szereltük fel helyére. Erre kerültek később a gipszkarton táblák. Mondjuk eredetileg is ezzel kezdtük volna.

Photo 2013.03.14. 11 49 39 (1).jpg Photo 2013.03.14. 11 49 27 (1).jpg
Némi méricskélés után valahogy így nézett ki a tartóváz.

Egyszerűen fogalmazva, a csőhéjak csövek szigeteléséhez használatos műszaki eszközök, melyek esetünkben tekercselt eljárással készülnek. Az utóbbi időben két új termék is piacra került e tárgykörben. Ezek az új fejlesztésű csőhéjak, tervezésüknek köszönhetően, nagyban megkönnyítik a velük való munkát, a felhasználók legnagyobb örömére. Ismerkedjünk meg velük!

Ezek tehát a tekercselt kőzetgyapot csőhéjak, melyeket sima és alukasírozott felülettel is megtalálunk, ha a megfelelő helyen keressük őket. Mint az a nevükből is kiderül, ezek a termékek az úgynevezett tekercselt eljárással készülnek, amellyel simább felület és jobb hőszigetelő képesség érhető el. Az IPS 620 tekercselt koncentrikus szálelrendezésű, csiszolt felületű kőzetgyapot csőhéj fűtő- és klimatizációs csővezetékek hő-, hang- és tűzvédelmi szigetelésére alkalmas. Maximális üzemi hőmérséklete 620°C. A termék A1 tűzállósági besorolású. Ez lefordítva, hogy a nagyi is megértse, a nem éghető kategóriába tartozik. A minimális gyártási tűréseknek köszönhetően nagyon jó méretpontosságú. A csőre való felhelyezés megkönnyítése érdekében egyik oldalán hosszirányú hasíték található (a szemközti oldalon félig vágva).

IPS620.jpg

Fura hangfalak

Néhányunknak volt olyan időszak az életében, amikor mágikus vonzódást éreztünk az elektronikai eszközök iránt. Nálam például ez a hangfalépítésben nyilvánult meg. Hamar alábbhagyott a lelkesedés, amikor rájöttem, hogy ehhez olyan kézség és tudás szükségeltetik, amivel nem rendelkeztem. Ellentétben például Jani bácsival, aki az egyik technika tanár volt a suliban. Na ő aztán számolatlanul építette a hangfalakat, amiket spontán "osztálykirándulások" alkalmával meg is mutatott a szerencsésebbeknek. Általában Dire Straits lemezekel tesztelte az elkészült darabokat, ráadásul a jelenlétünkben. Mi ezt akkor még nem annyira értékeltük, mert mi ugye metálosok voltunk. De már elmúlt. Szerencsére azért páran nem adták fel olyan könnyen és otthon, különböző újrahasznosítható alkatrészből és a Rádiótechnika vagy az Ezermester magazinok vonatkozó iránymutatásai alapján, el is készítették saját hangfalukat. Némelyik egész jól szólt, bár annyi idősen nálam ez nem volt olyan fontos szempont. Emlékezzünk ezekre az időkre egy kisebb gyűjteménnyel. Az alább látható hangszórók, hangfalak és izék közül párat házilag készítetek, némelyik ötletes és van köztük, amelyik egyszerűen csak fura.

img_1107.jpg

Programajánló: CONSTRUMA 2013

A LEGSZÍNESEBB ÉPÍTŐIPARI ÉS LAKBERENDEZÉSI KIÁLLÍTÁSOK

Új koncepció mentén felépített építőipari, épületgépészeti, otthonteremtési kiállításcsokor várja a látogatókat 2013. április 10-14. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban: a CONSTRUMA (építőipar), HUNGAROTHERM (épületgépészet), RENEO (megújuló energiák) és az OTTHONDesign (lakberendezés, design) együtt. A ház alapjainak lerakásától annak berendezéséig, a kerttervezésig mindent megtalálnak egy helyen a felújításra, építkezésre készülők.

construma_hird.jpg

Teherbicikli

Az utóbbi időben párszor már kezdtem úgy a mondandómat, hogy lehetne már tavasz. Most már tényleg lehetne. Az időjárástól függetlenül ismét egy kerékpáros mutatványt ajánlok figyelmetekbe. A legutóbbi, pingpongasztalos csoda óta megint belefutottam egy "re-biking" ötletbe. Ez a szerkezet első ránézésre egy talicska és egy kerékpár szerelemgyermeke. Aztán másodikra az is eszembe jut róla, hogy milyen jó szolgálatot tehet ez a bringa, egy alkohollal túlfűtött éjszakán, amikor ittas barátunkat kell valahogy hazajuttatni és letámasztani az ajtó mellé. Megint csak azt mondom, hogy üzleti vállalkozásnak sem utolsó. Mint azt a leírásban is láthatjátok, ez a szállítóeszköz házilag is elkészíthető. Kell hozzá némi flex- és hegesztőtudomány. Nekem az átalakított kormányszerkezet a kedvencem. Részletekért IDE kattintsatok!

teherbringa.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A hét műtárgya - A mérőszalag

meroszalag01.jpgForrás: xkcd


Pár ezer évvel ezelőtt az volt a kiindulópont, hogy ha szeretnénk méregetni, akkor a mérőeszköz legyen minél strapabíróbb: készüljön kőből, fából, fémből. És már akkor is tudták, hogy nem egységnyi hosszú mérőeszköz kell, hanem olyan, amivel többféle távolságot lehet mérni:

meroszalag02.jpg
51,85cm hosszú sumér könyök Kr. e. 2650. Forrás: Wikipedia

Az ilyen hajánál fogva előrángatott megoldások egyrészt tetszenek, másrészt viszont olyan érzésem támad tőlük, mintha a Tokajit kólával innánk. Egyszer láttam ilyet. Borász ismerőseimhez, akiknek ezt elmeséltem, rendre mentőt kellet hívni. A ma bemutatott eszköz esetében egy távcsövet eszkábáltak egy mobilra, mondjuk arra az esetre ha túl messze lenne a szomszéd ablakban meztelenül feltűnő hölgy. Persze párunknak "a madarakat szeretnék fényképezni" sztori fog jobban tetszeni. A lényeg, hogy okostelefonunk, általában használhatatlan digitális zoomját valahogy kiváltsuk egy analóg, optikai megoldással, a vélt jobb képminőség érdekében. Az alaposan dokumentált elkészítési útmutatót ITT találjátok.

tavcso01.jpgA kész cucc a távcsőre szerelve

Légvédelmi sziréna fából

Azt ne kérdezzétek, hogy vajon mire is kellhet egy ilyen a mindennapi életünk során. Mindenesetre figyelemreméltó kis szerkezet. Ezt a légvédelmi szirénát egy villanymotor bírja forgásra. Matthias, a szerkezet készítője, úgy tervezte meg a szirénát, hogy forgása során a belsejében keringő levegő nyomáskülönbsége szólaltassa meg azt. Szerintem a légvédelmi szirénák nagy része ezen az elven működik, legfeljebb nem fából készülnek. Az alaposan dokumentált munkafolyamat leírását ITT találjátok. Lejjebb két videót is megnézhettek a sziréna elkészítéséről és arról, hogy hogyan funkcionál. Szép kék.

painted.jpg

Nem is olyan rég a Furdancs Facebook-oldalán mutattunk be néhány, gördeszkából készült gitárt. Sokan szerettétek, úgyhogy ezen felbuzdulva körbenéztem, hogy mi mindent lehet még használt gördeszkából készíteni. Ahogy nézem, leginkább "bútorokat", de van néhány igazán ötletes megoldás is. Nekem főleg a gitárok tetszenek. És nektek?

gordeszka02.jpg

gordeszka03.jpg

Kólalopó robotkar

Rögtön az elején szeretném felhívni a figyelmet, hogy elhatárolódunk minden törvénybe ütköző cselekménytől. Ennek ellenére ne menjünk el szó nélkül az alábbi videón látható ügyes kis szerkezet mellet. Nyilván nem szép dolog, amire ez a robotkar való és csak remélni merem, hogy a dicséret mellet azért apuka lekapta a tíz körméről az innovatív kölköt. Részemről belelátom srácba, hogy egyszer majd egy nagy cég fejlesztőmérnöke lesz. Maga a szerkezet egy robotkar, amivel gond nélkül, távirányítással lehet egy dobozos üdítőt kiszabadítani az automata fogságából. Óvadék bedobása nélkül. Ügyes a srác na!

robot-steals-soda.png

Forrás: Hack a Day

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A hét műtárgya – A csipesz

Úgy rémlett, mintha láttam volna már nőknél csipeszt, ezért beírtam a csajos blog keresőjébe, hogy "csipesz", de aztán alig mertem kattintani.

csipesz01.jpg

Ezt azért meglengetem az asszonynak, ha legközelebb felmerül, hogy valóban szükség van-e a nagyobb fúrógépre.

A csipesz alapvetően három dologra jó: megvéd engem valamitől, megvéd tőlem valamit, vagy segíti a mozgáskoordinációt. Füstölgő kémcsövek, érdekes sejtkultúrákkal teli Petri-csészék, feszültség alatt lévő vezetékek, bélyegek és aranylapocskák, kullancsok, ezekhez mind csipesszel közelítünk.

Előre szólok, hogy a mai poszt nagyon beteg témát boncolgat. Szó szerint!

Felhívom gyengébb idegzetű olvasóink figyelmét, hogy óvatosan kattintgassanak, valamint ezúton határolódunk el minden állatkínzásra irányuló tevékenységtől.

Olyan linket találtam az egyik kedvenc "csináld magad" oldalamon, amin napokig gondolkodtam. Főleg azon, hogy bemutassam-e nektek. Végül úgy döntöttem, hogy lesz ami lesz, hadd menjen. Nagymamám, Lujzi néni (egyébként Alojzia) annak idején nem értette, hogy egy darab műanyagot miért hívnak egérnek. Aztán családilag elmagyaráztuk neki, hogy azért, mert a számítógép ezen beviteli eszköze leginkább egy egérre hasonlít. Szerinte persze nem, de annyira nem is érdekelte a dolog, hogy mint a család "matriarchája" tovább foglalkozzon vele. Nos valószínű, hogy az alábbi képen látható egérrel Lujzi mama is könnyebben megbarátkozna. Igen, ez egy igazi egérből készült számítógépes egér. A leírás szerint, egy már eleve elpusztult egeret használt a bizarr alkotás készítője. Nehéz elképzelni, de a szerkezet működik. Hozzávalók: egy darab preparált egér és egy kisebb méretű számítógépes egér. Mindkettőt szét kell szerelni, utána csak bele kell tenni egyikét a másikába. Ha bírjátok az ilyesmit, akkor IDE kattintsatok. Ha nem, akkor nézegessetek fura gitárokat.

eger01.jpg

Pingpongasztal-bicikli

Bohó fejjel azt gondoltam, hogy ilyentájt időszerű előhozakodnom valami bringás témával, de úgy látszik az időjárás másképp döntött, és csak nem akar alám dolgozni a szép idővel. Nem érdekel, egyszer csak eljön a tavasz és akkor jól jöhet a mai barkácsfeladat. Nem állítom, hogy egyszerű dolgozat a mai, de a végeredmény akár üzleti vállalkozásnak is elmegy, a mai riksás időkben. Hősünk nem más, mint egy pingpongasztal és egy kerékpár szerelemgyermeke. Elkészítéséhez az átlagnál nagyobb felkészültség szükséges, de ha elkészül akkor aztán bárhova eltekerhettek asztaliteniszezni. Arra azért kíváncsi lennék, hogy mi a helyzet az oldalszéllel. Van egy olyan érzésem, hogy ennek a szerkezetnek a nyergében, erős szélben egy pillanat alatt Mary Poppinsszá válhat a gyanútlan sportember. Nézzük együtt ezt az ügyes szerkezetet, amiről számomra nem feltétlenül derült ki, hogy valójában elkészült-e. Majd ti megmondjátok. Katt a fotóra, vagy IDE!

pingbringa.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Fura gitárok

Hétvégén szóba kerültek azok az idők, amikor még, szinte gyerekként, a zenei önkifejezéshez a hangszeres tudás mellett csak egy dolog hiányzott: a hangszer. Cintányér gyanánt fedőket aggattunk a plafonra és darabonként összeszedett Jolana gitárokon szerencsétlenkedtünk. Ennek kapcsán aztán megpróbáltuk megfejteni, hogy miből és hogyan lehet legegyszerűbben gitárt készíteni. A Furdancson is volt már szó ilyesmiről. A társaság tagjai közül nyilván mindenkinek volt némi netes élménye a témával kapcsolatban. A beszélgetés nagy közös böngészéssé alakult. Ennek eredményét alább láthatjátok. Némelyik "gitár" valóban nagyon házi készítésű, van amelyik csak simán fura, néhány darab pedig pusztán gitár által inspirált használati tárgy. Nekem a benzinkannás a kedvencem.

iskolaslany.jpg

Kalucsni gumiabroncsból

Hétvégére egy rendkívül gusztusos kis darabot találtam nektek. Egy olyan kalucsnit, ami inkább praktikus, mint szép. Tervezője szerint ezt az alkalmatosságot a gumicsizmájára szokta felhúzni, hogy mikor belép a lakásba a sáros kalucsnit még azt ajtó előtt le tudja rúgni. Ne kelljen már a gondosan lábra szerelt gumicsizmát is levenni, ha épp csak be akar ugrani valamiért a lakásba. Szeretem azokat a házi újításokat, melyeket a napi életben adódó problémák szülnek. Szeressétek ti is! A kalucsni elkészítési módját ITT találjátok.

kalucsni.jpg

kalucsni2.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Talán emlékeztek Andrásra, ő az a srác, akinek segítettünk bekötni a mosógépét. Kár lenne azt gondolnunk, hogy az azóta eltelt időben nagyobb érdeklődéssel fordult a műszaki felkészültséget igénylő tevékenységek felé. Azt viszont kitalálta, hogy a rendelkezésére álló, borzalmas állapotban lévő pincéjét emberi tartózkodásra alkalmas állapotba kellene hozni. A lehető legegyszerűbb megoldást választotta: szakembereket hívott. Nevezetesen Zolit és az ő hű társát, Lajost. A munka során bőven volt alkalmunk megismerkedni jó pár kétkezi tevékenységgel. A bontástól a betonozáson át a gipszkartonozásig. Az alábbiakban inkább élménybeszámolót olvashattok, semmint egy szakmai értekezést a pincefelújítás mibenlétéről. Szinte biztos vagyok benne, hogy lesz szakirányú mondanivalótok. Semmiképpen ne fogjátok vissza magatokat.

A munka elvégzéséhez, először is be kellett jutnunk az objektumba. Kulcs persze nem volt, de valahogy mégis át szerettünk volna kerülni a pinceajtó másik oldalára, hogy a mesterek elkezdhessék a munkát. Épp azon gondolkodtam, hogy segítségül hívom ügyes kezű nőgyógyász barátomat, aki simán kitapétáz egy lakást a kulcslyukon keresztül. Szerencsére nem volt szükség finom kezekre, mert előkerült Andris aki rögtön javasolta, hogy szabaduljunk meg a lakattól, bárhogyan. Szóba került a flex, de Zoli végül úgy döntött, hogy inkább rombol, és az alábbi megoldást választotta.

Photo 2013.03.11. 10 52 14 (1).jpg

A hét műtárgya – A dörzsár

Igen, tudom: ez egy fura szó. Én is csak néztem, amikor az iskolában előhozakodott vele a szakoktató. A tanműhelyben koronaékszerként vigyáztak erre a misztikus nevű szerszámra. Addig azt hittem, hogy a menetmetsző és a menetfúró az a két eszköz, amire a legjobban kell vigyázni. Emlékeimben valahogy úgy él a dörzsárazás, vagy ha úgy tetszik dörzsölés, hogy az valami annyira precíz és nagy odafigyelést igénylő művelet, mint űrhajót juttatni a Holdra. Persze ez nyilván egy egyszemélyes móka. A szakoktatók a dörzsárat annyira túlmisztifikálták hogy még annak is elment a kedve a használatától, aki eredetileg csillogó szemmel kezdett hozzá minden új feladathoz. Például én. Javaslom, ismerjük meg együtt ezt a fura szerzetet!

dorzsarak.jpg

Mára egy igen komplex dolgozatot ajánlunk figyelmetekbe. Volt már példa arra, hogy foglalkoztunk a számítástechnikai vallás Alma egyházával. Általában házilag is elkészíthető, egyszerűbb és bonyolultabb kiegészítőket ajánlottunk barkácsolásra, ma sem lesz ez másképp. Az eddigi megoldásokkal ellentétben ma egy picivel komolyabb felkészültséget igénylő feladatot mutatunk be. Első ránézésre valóban mindössze egy tálra és némi faanyagra van szükség a "kihangosító" elkészítéséhez. Ha jobban elmerültök az elkészítési mód leírásában, látni fogjátok, hogy az egyszerűség kedvéért érdemes segítségül hívni némi technológiát. Szerintem kéziszerszámokkal is elkészíthető a kütyü, de majd a kommentekben megírjátok, hogy nem. Egy biztos: High End bemutatóra ne menjetek vele, mert bár "kihangosodik" a telefon, de szebb hangja nem lesz. A leírást ITT találjátok, a készülék tervrajzát pedig ITT. Hajrá!

iphone_kihang01.jpg

Kéményfelújítás

Sok szó esik manapság kiváló hatásfokú kazánokról, utólagos kandalló beépítésről ill. CO2 semleges fűtésről. Ilyenkor nem szabad megfeledkezni az épület füstgáz-elvezető rendszerének - azaz a kémény - korszerűsítéséről sem. Mielőtt nagyon felbátorodnátok és a cikk elolvasása után azonnal nekiállnátok kéményetek felújításának, képzeletben fogjuk meg egymás kezét és olvassuk el együtt az alábbi piros betűs részt!

Kéményépítés vagy felújítás előtt kérjünk tanácsot szakembertől!

Kazáncsere előtt érdemes a meglévő kéményt bevizsgáltatni, hogy alkalmas-e pl. az új kondenzációs kazánhoz. Jó példa az utólagos kandalló, pellet kályha vagy faelgázosító kazán telepítése is, ugyanis ezekhez a megújuló energiát hasznosító tüzelőberendezésekhez megfelelően szigetelt, a magas hőmérsékletnek és a nedves üzemnek egyszerre ellenálló kéményrendszer szükséges.

P3208438.JPG

Ötletes kulcstartók

Ma reggel megint nem találtam a kulcsomat. Nálam a reggeli kulcskeresés mára a vallási rituálék szintjére emelkedett. Időről időre elhatározom, hogy felszerelek egy nagyon menő és nagyon ötletes fali kulcstartót, és rákényszerítem magam arra, hogy használjam is. Ma egy lépéssel közelebb jutottam ördögi tervem megvalósításához és vettem a fáradságot, hogy ötleteket gyűjtsek hozzá. Szerintem egész jókat találtam, úgyhogy nézzük őket együtt, hátha nektek is tetszik.

key_holders.jpg

1230-diy-rj-45-key-rack.jpg

Túlélés hideg időben

Tekintettel a hóhelyzetre, minden jópofáskodás nélkül ajánlom nektek a katonai kiképzés túlélésre vonatkozó praktikáit. Sokan, akik a járhatatlan utakon ragadtak, nem feltétlenül ilyen túlélőtáborra vágytak. Sosem baj, ha ilyen szorult helyzetben birtokában vagyunk olyan tudásnak, ami segíthet átvészelni, vagy ha úgy tetszik túlélni, azt a hosszabb rövidebb időt, amíg megérkezik a segítség. A Katonasuli oldalon egy csinos kis oktatóanyagot találtam a túlélési ismeretekről. A legfontosabb talán, hogy valahogy tüzet tudjunk barkácsolni. Ezt a részt ITT találjátok. Az alábbi ábrákat pedig úgy ahogy van ideloptam nektek. Olvasnivalót is ajánlok a témában, mégpedig Alexander Stilwell Túlélési enciklopédia című könyvét.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A hét műtárgya - A fázisceruza

Rögtön az elején leszögezném, hogy bár műszaki végzettségem van, az áramhoz mindig hülye voltam, tehát kommenteléskor ne kíméljetek. Mai főhősünk egy igen egyszerű szerkezet. Kisebbek kedvéért a fázisceruza nem rajzolásra való, és inkább egy csavarhúzóhoz hasonlít, mint ceruzához. Gyerekkoromban nyilván csavarozásra is használtam, apám legnagyobb örömére. Egyszerűen megfogalmazva, a fázisceruza arra való, hogy kiderítsük, van-e a vezetékben áram. Van nekem egy sógorom, aki egy felújítás alkalmával azzal ejtett ámulatba, hogy kézzel nézte meg, hogy melyik vezetékben van áram. Később megtudtam, hogy bizonyos körökben ez egy igen kedvelt sport. Most olvassátok el az alábbi, piros betűs részt!

Soha ne próbáljátok kézzel ellenőrizni a fázist! Életveszélyes!

fazisceruza.jpg

A LEGO nem (csak) játék

Gyerekkoromban, amikor a barátaimnál legóztam, mert nekem nem volt, nem gondoltam volna, hogy felnőtteket is megihlethet e népszerű játék. Az alábbi kis gyűjteményből kiderül, hogy mekkorát tévedtem. A legót, kis kreativitással könnyedén fúzióra bírhatjuk hétköznapi eszközeinkkel. A telefondokkolótól a bútorokon át a designlámpáig, sokféleképpen hasznosíthatjuk a játékot. Sőt, akár egy komplett házat is építhetünk belőle. Végül is mi másra lett kitalálva, ha nem építésre. Csodálkozzunk együtt!

Konyhai kiegészítő

LEGO07.jpg

Fali kulcstartók

LEGO16.jpg

Tetoválóeszközök házlag

Börtönbarkácsos posztunkban már volt szó ilyesmiről. Akkor elhatároztam, hogy keresek egy használhatónak tűnő, házilag is elkészíthető tetoválógép-leírást. Végül az ITT található mellett döntöttem. Nem hiszem, hogy ezzel nekiállnék összefirkálni magam, de annak idején, amikor a seregben ötszáz forintért az "ANYÚ" és "METÁL" szavakat kellet felvarrnom különböző kiskatonák alkarjára, jól jött volna. Hozzáteszem, hogy kézügyességem egy barnamedvéével vetekszik, de valamiért nagy sikere lett a tetoválásaimnak. Szerintem nem volt benne köszönet, de ez már igény és ízlés kérdése. Ha már itt tartunk, elkészítettem nektek azt a tetoválókészséget, amit annak idején én használtam. Tudom, szemét munka, de higgyétek el, nagy pénzt kerestem a segítségével. Fontos szempont volt, hogy egy laktanyában is fellelhető eszközöket használjak a "szerkezet" elkészítéséhez. Ha jól emlékszem, "Púder" nevű katonatársam javasolta, hogy cérnából, varrótűből, gyufából és némi celluxból alkossuk meg a tetoválótűt. Íme:

Photo 2013.03.12. 8 54 54 (1).jpg
Hozzávalók egy személyre: cellux, varrótű, gyufa, cérna. Utóbbi természetesen elkésett a fotózásról

Tisztában vagyok vele, hogy emberiség elleni bűntett hétfőn sokkolni a lakosságot az alábbi videóval. Ennek ellenére nem szeretnék szó nélkül elmenni a videón látható ébresztőszerkezet mellett. Bár találmányát a világ legnagyobb ébresztőórájaként hirdeti készítője, szerintem mégsem a mérete, hanem inkább a komplexitása az igazán figyelemre méltó. Meg fogjátok látni, hogy aki magának készít ilyen órát, az alapvetően korrekt énképpel rendelkezik, tisztában van azon tulajdonságával, hogy nehezen tud felébredni reggel. Ezzel a szerkezettel menni fog, az biztos. Csodálkozzunk együtt!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A hét műtárgya – A létra

A létra olyan természetességgel tartozik mindennapjainkhoz, hogy bizton állíthatjuk, nincs felnőtt ember a világon, akinek ne lenne határozott fogalma róla.

A létrát legegyszerűbben úgy definiálhatjuk, hogy: "távolság (jellemzően magasság) áthidalására szolgáló eszköz". A létra funkciója több más, hasonló eszközzel sokszor összemosódik. Így például a heveder, a hágcsó, a lépcső, mind egy-egy előnyös kiviteli alak a távolság áthidalásához. A létra, mint objekt számos megoldását találjátok ITT.

letra001.jpg

Star Wars-tervrajzok

Talán tíz évvel ezelőtt esett meg velem, hogy majdnem sikerült pincérfogásban kidobatnom magam a biztonsági őrökkel egy könyváruházból. Történt ugyanis, hogy a könyvek között bóklászva kezeme akadt egy olyan olvasni-, vagy inkább nézegetnivaló, amit a mai napig nem hiszek el. Ez az egyébként impozáns és persze drága kiadvány a Star Wars-sorozatban szereplő járművek részletes műszaki leírását tartalmazta, csodás ábrákkal és műszaki rajzokkal illusztrálva. Ezen annyira felvidultam, hogy azt nem lehetett nem észrevenni. Próbáltak csitítgatni, de nem tudtam uralkodni magamon. Olyan könyvet tartottam a kezemben ugyanis, ami gyakorlatilag nem létező eszközök, nyilván nem létező műszaki specifikációit tartalmazta. Azóta lecsillapodtam és minap, mikor a neten ténferegtem, belefutottam pár ilyen ábrába és leírásba. Arra gondoltam, idegyűjtök nektek párat ezekből a tervrajzokból. Gyönyörködjünk együtt! Nagyításért katt a képekre!

falcon.jpg

blueprint.jpg

Építsünk madárodút!

Lassan, de könyörtelenül beköszönt a tavasz. Ilyentájt érdemes gondoskodnunk a bennünket körülvevő élőlényekről is, például az úgynevezett állatokról. A városi ember hajlamos figyelmen kívül hagyni, hogy milyen színes fauna veszi körül. Ma arra buzdítanék mindenkit, hogy formálja barkácsolássá a, természettel együtt éledező, madarak iráni érdeklődését. Miért pont a madarak? Már csak azért is, mert segédeszköz nélkül tudnak repülni, vagy ahogy Mr. Furdancs kolléga szokott fogalmazni: "Tök jó fejek".
Ősszel már építettünk madáretetőt, és a Kapanyél blogon is jelent meg a témába vágó írás. Most a madárodún a sor. Sokan összetévesztik a kettőt. Az alábbi képen egy madárodút láthattok (kékcinkével), ami nem etetésre, hanem fészkelésre szolgál.

madarodu.jpg

Tekercselőgép házilag

Mindennapi életünk során bármikor hozhatja úgy a sors, hogy egy kis tekercselésre szottyan kedvünk. Olyan készséget ajánlunk ma, amely elkészítésével élvezetessé tehető a tekercskészítés. Nyilván nem a bejglire gondolunk, hanem az elektromos tekercsre. Az ITT található tekercselőgépen még egy számláló is található, ami nagy segítség, amikor tekercselés közben valaki egy oda nem illőt kérdez: nem felejtjük el, hogy hol tartottunk. A lenti videón a már elkészült gépet láthatjátok működés közben. Hajrá!

tekercs.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Rögtön az elején szeretnénk leszögezni, hogy amennyire csak lehet elhatárolódunk a fegyverektől és az erőszaktól. Olvasónk, Dani hívta fel figyelmünket egy igen "impozáns", szíriai felkelők által, házilag készített fegyvereket bemutató képsorozatra. A fotókat, amelyekről ismét kiderül, hogy a kényszer olykor igen érdekes megoldásokat szül, a "The Atlantic" magazin közölte nemrégiben. A teljes galériát ITT találjátok. Ezzel a habkönnyű témával kívánunk kellemes hétvégét.

A hét műtárgya - A tolómérő

A tolómérő, tolómérce vagy külföldiül subler (angol nyelvterületen: Vernier Calliper), nagy kedvencem volt a suliban. Főleg miután megtanultam leolvasni a varázslatos elnevezésű nóniusz-skáláról a mért értéket. A subler elnevezést német eredetűnek gondoltam, aztán amikor egyszer Németországban arra ragadtattam magam, hogy kérjek egy "sublert" a helyi szakitól, akkor Hans úgy nézett rám, mint aki nem látott még hülyét. Lehet, hogy a kiejtésemmel volt baj, mindenesetre a félórás könyörgésem végére már tulajdonképpen svédül beszéltem. Megpróbáltam megkeresni a subler név eredetét, és bevallom, először nem találtam. Aztán elvetődtem egy német nyelvű oldalra, ahol a tolómérőről értekeztek és szemben találtam magam ezzel a mondattal: Der Messschieber (auch Schieblehre oder Schublehre) ist ein Längen-Messgerät. Ebből számomra egyértelműen kiderült, hogy a subler elnevezésnek van némi köze a tolómérőhöz. Ezek után végképp nem értem, hogy Hans mit értetlenkedett. Majd a kommentekben megmondjátok.

tlomero.jpg

Nem kívánjuk, hogy valaha is hosszabb időt töltsetek el a Balatonfüredi Szívkórházban, mindenesetre érdemes egyszer megnéznetek ezt az 1700-as években épült építészeti műremeket. Tekintve, hogy igen öreg épületről van szó, időről időre illik foglalkozni az állagmegóvásával. Nemrég az energetikai korszerűsítésen volt a sor, mely a napokban készült el.

New Picture.bmp

Óra merevlemezből

Mindig azt gondoltam, hogy vannak szétszedhetetlen dolgok. Mindről kiderült, hogy öt perccel tovább kellett volna nézegetem, hogy rájöjjek a dolog nyitjára. Így jártam a merevlemezzel is. Ugyan mindössze csak egyszer fogtam a kezemben úgy egy winchestert, hogy a szétszerelését tervezgettem, és meg is találtam a kis csavarokat, amiket ki kellet volna tekernem, de annyira misztikusnak tűnt az eszköz, hogy egy idő után inkább csak forgattam a kezemben, mint mókus a makkot. Nem mertem nekiállni. Így aztán bekerült a szétszedhetetlennek ítélt eszközök közé. Ez régen volt, azóta már bátrabb vagyok. Egy merevlemezt nemhogy szét lehet szedni, de még kreativitásunkat is kiélhetjük rajta. Készíthetünk belőle például egy pofás kis asztali órát, rendszergazda barátainknak. Az ITT látható leírás szerint nem is tűnik annyira bonyolultnak a dolog. Hajrá!


merevlemezora01.jpg

Forrás: Instructables

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Alább láthattok néhány fotót, melyeket nézegetve, számomra egyértelműen kiderült, hogy nem véletlenül emelkedtünk ki az állatvilágból. Hajt bennünket a problémamegoldás utáni vágy. Vágyainkat pedig így, vagy úgy, olykor cselekedetekre váltjuk. A végeredmény nem mindig sikerül a legjobban.

krea09.jpg

Mi is az a hőszivattyú?

"A hőszivattyú az olyan, mint egy kifordított hűtőszekrény." - Hangzik az ismert hasonlat. Szerintem pont annyi hasonlóság van köztük, mint egy benzines láncfűrész és egy Harley-Davidson között.

A közös pont a két berendezésben az úgynevezett Carnot-körfolyamat. A titokzatos elnevezésű termodinamikai jelenséget Nicolas Léonard Sadi Carnot francia fizikus fogalmazta meg 1824-ben.
Az általa leírt körfolyamatot végző hőerőgép működése során a környezetének egy melegebb részéből energiát vihet át egy hidegebb területre és az energia egy részét mechanikai munkává alakíthatja. A körfolyamat meg is fordítható. A rendszer külső munka bevezetése által hőenergiát képes átvinni egy hidegebb régióból egy melegebbe. Utóbbi a hőszivattyú működésének vázlata.

hoszivattyu_magyar_1.jpg

Építsünk villanymotort!

A címből akár azt is gondolhatnánk, hogy ma egy böhöm nagy motor házi elkészítését fogom leírni. Nem így lesz. Ma inkább az általános iskolai technika órák világát idézzük meg. Nem emlékszem, hogy annak idején modelleztük volna az villanymotor működését, most viszont pótoljuk. Némi rézdrót, egy fahasáb, pár csavar, egy mágnes és egy ceruzaelem segítségével könnyedén elkápráztathatjuk gyermekünket, ha követjük az alábbi videóban szereplő jóképű fiatalember iránymutatásait. Ha kész vagytok vele, küldjetek fotót, vagy videót: furdancsblog@gmail.com

Új kép (5).bmp

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Körülbelül tíz évvel ezelőtt belecsöppentem pár gramofonbuliba. Ezek a barátságosnak indult, majd ittasságba torkollt összejövetelek általában arról szóltak, hogy elővettük a padláson talált régi, valóban bakelitből készült lemezeket, és az ecserin vásárolt gramofonon lejátszottuk őket. Ha megengedtek ennyi szubjektivitást, az alábbi habkönnyű dolgozattal ezekre az időkre emlékszem. Él Londonban egy Livia Ritthaler nevű hölgy, aki mikor Angliába költözött, egy ilyen fából, fémből, és némi papírból készült gramofon elkészítésével ütötte el az időt. Nagy csodát ne várjatok tőle, digitalizálni nyilván nem lehet ezzel a szerkezettel, de a dédi lemezeit szépen le lehet vele játszani. Amíg a kezünk el nem fárad.

gramo01.jpg

Süssünk napenergiával!

Ha minden jól megy, hamarosan beköszönt a napsütéses időszak az időjárásban. Nevezzük ezt tavasznak. Jól jöhet némi kétkezi munka, ha a téli inaktív időszakban, a tévénézés közben ellustult tagjainkba szeretnénk életet lehelni. Készíthetünk például egy napenergiával működő sütőt. Pár dolog kell csak hozzá: kartondoboz, képkeret üveggel, alufólia, és Duct Tape. Az üveg jobb, ha edzett, bár kötve hiszem, hogy bárki is edzett üveggel kereteztet képet. Ha a az ITT olvasható leírás szerint jártok el, akkor ezt, a képen látható káprázatos szerkezetet tudjátok elkészíteni. Hajrá!

suto002.jpg

suto001.jpg

Projektor cipősdobozból

Igazából nem találok szavakat, és abban sem vagyok teljesen biztos, hogy az alábbi fotókon látható "projektor" valójában működik-e. Szerintem nem, de döntsétek el ti. Egy darab cipősdoboz, egy iPhone és egy nagyító kell hozzá. Ha jól látom.

projektor.jpg

Forrás: cheezburger.com

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Bambuszfurulya PVC csőből

Nyilván szentségtörés egy hagyományosan bambuszból készült hangszert műanyagcsőből "kifaragni", de ha épp nincs más kéznél, akkor legalább barkácsolunk egy kicsit. A gyerek meg örül, mert apa csinált neki egy nagy furulyát. Párunk szemében pedig újra férfiak lehetünk. A bambuszfurulya, eredeti nevén Shakuhachi (ejtsd: sakuhacsi) történetéről ITT olvashattok bővebben. Azt pedig, hogy hogyan készítsünk egyet műanyagcsőből ITT nézhetitek meg. Szerintem remek kis dolgozat a hétvégére. Az alábbi videón meghallgathatjátok, hogy hogy szól egy ilyen hangszer, ha ügyesek voltatok.

sakuhacsi.jpg

Véget ért a Maglite-játék

Boldogsággal tölt el bennünket, hogy Maglite-játékunkra több száz helyes megfejtés érkezett. Kérdésünkre, miszerint "Melyik évben mutatták be az első Maglite elemlámpát?", a helyes válasz az 1979 volt. A sorsoláson Kondor István nevű olvasónk volt a legszerencsésebb. Az alábbi képen látható nyeremény tehát az ő markát üti. Gratulálunk!

A hét műtárgya - A vízmérték

Ma egy olyan eszközről fogunk tanulni, amivel én gyerekkoromban leginkább kardoztam. A felnőttek legnagyobb örömére. Ez a vízmérték. Nevezik még libella műszernek is, én leginkább vízszintmérőnek szoktam hívni, bár nem vagyok benne biztos, hogy helyesen. Majd ti megmondjátok.

Aztán felnőttkoromban is találkoztam a vízmértékkel, legutóbb nem is olyan rég. Talán emlékeztek rá, hogy amikor Árpi barátommal ajtót szereltünk a helyére, nagy szerephez jutott ez a műszer. Anyáztunk is rendesen, hiszen, mint Árpi mondta: "itt az összes kőműves részeg volt". Én megengedőbb voltam. Talán nem volt jó a vízmértékük.

vizszint.jpg

Börtönbarkács

Bár még nem voltam börtönben, de feltételezem, hogy ott egy dologból van bőven. Ez pedig az idő. Ezt is csak a börtönös filmekből sejtem, melyek valószínűleg nem mindig fedik a valóságot. Mindenesetre az alábbi gyűjteményből kiderül hogy a fogvatartottaknak olykor sikerül szabadjára engedniük a kreativitásukat. Főleg, ha szökésen törik a fejüket. Idejük biztos, hogy van rá. Az ITT bemutatott, különböző börtönökben barkácsolt eszközöket, három csoportra osztanám. Az egyik ilyen csoport a mindennapi élethez szükséges kiegészítők, a másik a szökéshez használatos segédeszközök, a harmadik pedig a fegyverek. Az utóbbiaktól elzárkózunk. Nézzük együtt, mi mindent készítettek a fogvatartott MacGyverek.

meruloforralo.jpg
Merülőforraló

Kulcsmásolás házilag

Nyilván senki nem fog nekiállni kulcsot reszelgetni, de sosem baj, ha az ember birtokában van az efféle tudománynak. Ki tudja, mikor hozza úgy a sors, hogy egy csaj ezért szeret belénk. "Hát tudod Margit, ez a srác úgy másolja a kulcsot egy reszelővel, meg egy satuval, hogy olyat még nem láttál. Milyen lehet az ágyban?" Kicsi a valószínűsége egy ilyen beszélgetésnek, de láttam én már éjjeliőrt nappal meghalni. Ma tehát két házilagos kulcsmásoló technikát ajánlok figyelmetekbe. Az elsőről ITT szerezhettek tudomást. Ez szerintem az egyszerűbb és szakszerűbb megoldás. A másikat inkább vásári mutatványoskodásnak nevezném, bár kétségtelen, hogy a cikk alján látható videóban a végére csak lesz egy működőképes másolat a főszereplő kezében. A videóban a fószer egy mobiltelefon, némi Photoshop és egy nyomtató segítségével készít sablont a másoláshoz.

kulcs2.jpg

Túlélőkészlet okostelefonból

Bear Grylls helyében biztos, hogy szenteltem volna legalább egy adást annak feltérképezésére, hogy miként tudjuk túlélőkészletté alakítani a kezünk ügyében lévő tárgyakat. Lehet, hogy volt ilyen, de én nem láttam, tehát nincs. Bármikor előfordulhat, hogy úgy találjuk magunkat túlélésre kényszerített helyzetben, hogy pont összetört a mobilunk. Nem feltétlenül kell olyan helyzetre gondolni, hogy mondjuk kényszerleszállást hajtunk végre Szibériában. Elég csak a BKV tetszés szerinti járatán utaznunk. Véssük az agyunkba az alábbi ábrát és hasznosítsuk az okostelefounkban rejlő lehetőségeket. A hasznosítható részek, úgymint az alaplap, hangszóró, kijelző, vezetékek, akkumulátor, alkalmasak arra, hogy vágószerszámot, iránytűt, élelem szerzésre alkalmas eszközt vagy jelzőtükröt készítsünk belőlük. Emellett az akkumulátorral és egy darab dróttal megkísérelhetünk tüzet "csiholni". Mondjuk egy lángoló buszon nem feltétlenül van rá szükség, és szerintem nem is működik, de ezt majd ti eldöntitek. Mindenesetre tanulmányozzuk át ezt a remekbeszabott kis összefoglalót!

mobiltulelo.jpg

Forrás: Survival-Spot

Bowlingpálya a garázsban

Nem mondom, hogy most azonnal álljatok neki egy otthoni bowlingpálya építésének. Inkább csodálkozzunk együtt, hogy mi mindenre érnek rá az emberek. Van ez a Tim nevű amerikai fazon, aki nyilván nagyon szeret bowlingozni, emellett a barkácsolást se veti meg. Egy szép napon gondolt egyet és vett az E-bayen egy leharcolt bowlingpályát. Jó lesz nekem ez ide a garázsba, gondolta. Nem sokat teketóriázott. Beépítette az autó helyére, a fűnyíró mellé. Hova máshova. A pálya jóval rövidebb, mint kellene. Szerintem sok értelme nincs, de egyébként remekül működik. Képek és videók alább.

8087-450x-bowling_1.jpg

A hét műtárgya - A ráspoly

Mai főhősünk egy igazi rosszfiú a reszelők között. Fajtársaihoz képest óriási fogakkal rendelkezik, melyek határozott megjelenést és tekintélyt kölcsönöznek neki. Ha jól emlékszem, akkor hallottam egyszer egy olyat, hogy "nem minden reszelő ráspoly, de minden ráspoly reszelő". Egyszerűbben: a ráspoly a reszelők "családjába" tartozik, mégis egy külön "kasztot" alkot. Ráspoly elnevezés a német "raspel" szóból ered, de angol nyelvterületen is a "rasp" kifejezéssel illetik ezt a nagyszerű szerszámot.

felkerek raspoly.jpg

A mai poszt nem egy "hogyan építsünk űrhajót gyufaszálakból" mélységű írás, de garantáltan tartalmaz hasznos információkat egy elsőre egyszerűnek tűnő szerelési munkával kapcsolatban.
Tegnap Norbert kollégánk, aki egyébként a Houdinis gitárosa, kétségbeesett kérést intézett hozzám, miszerint vásárolt a gitárjához egy úgynevezett strap lockot és be kellene építeni a régi helyére. A strap lock egy olyan kütyü, aminek segítségével egy mozdulattal le lehet szedni a hevedert, gitárpántot (Erdélyben átvető) a gitárról. Magával a cserével nem is lett volna gond, de az eredetileg a gitáron lévő hevedergombénál hosszabb és vastagabb csavart kapott az új "babához".

Photo 2013.02.04. 12 16 14 (1).jpg

Ingyenjegyek!

Örömteli hírünk van! 20 darab belépő landolt szerkesztőségünkben a 2013. február 20-22-e között megrendezésre kerülő, Tetők-Falak-Homlokzatok + Épületenergetika szakkiállításra. Ha mennétek, de kímélnétek a családi kasszát, nincs más dolgotok, mint egy e-mailt írni a furdancsblog@gmail.com címre, melyben kifejezitek igényeteket a belépőkre. Fejenként legfeljebb kettőre. Utána csak fel kell markolnotok a jegyeket.  A belépőket érkezési sorrendben osztjuk ki. Jegyüzérek kíméljenek!

TFHE banner 300x250.jpg

Milyen a jó pánikszoba

Meggyőződésem, hogy a pánikszoba kifejezést a hazai lakosság jelentős része soha nem hallotta, egészen 2002 - ig. Ekkor került ugyanis a mozikba az azonos című film, Jodie Foster főszereplésével. Részemről azt sem tudtam, eszik-e, vagy isszák. Gondolhatnánk, hogy a hidegháború folyamatos fenyegetettsége szülte ezt az objektumtípust, az Egyesült Államokban. Az alábbi leírás szerint azonban sokkal régebbre nyúlik vissza a vész esetére létrehozott menedékek története.  Az itt bemutatott objektumban viszonylag jó eséllyel élhetünk túl akár egy nukleáris vagy biológiai támadást is. Még nem döntöttem el, hogy ez vicc, vagy komoly. Az ára mindenképpen komolynak mondható, de ettől még lehet vicc. Tanulmányozzuk együtt! 

panic_room.jpg

Forrás: Survival-Spot

Irodai minifegyverek

A legokosabb az lesz, ha a hetet irodai barkácsolással kezdjük. Egy irodában elegendő kütyü áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy kis időre magára hagyjuk a nemzetgazdaságot, és felébresszük magunkban a kétkezi alkotás mélyen szunnyadó ösztönét. Egyébként pedig, bárki bármit mond, az ilyen tevékenység egyfajta meditatív állapotot eredményez, ami felszínre hozhatja a válaszokat, a világ nagy kérdéseire. Ha a főnök kérdezi, hogy mit csináltok, nyugodtan idézhettek szó szerint. Persze a balhét majd nektek kell elvinni. Találtam egy csinos kis gyűjteményt az irodai eszközökből megépíthető minifegyverekről. Katt a képekre! A teljes kollekciót ITT találjátok. Jó szórakozást!

Táblagépet régi laptopból

A tabletek korát éljük. Nem mondom, hogy nem kifizetődőbb szaküzletben vásárolni ilyesmit, de ha nagyon unatkoztok, magatok is készíthettek egyet egy leharcolt laptopból. Nem lesz szép, de legalább kicsit elfoglaljátok magatokat. Az első kérdés, ami megfogalmazódott bennem, hogy miként varázsolunk érintőképernyőt a szerkezetre. A részletes leírásban erre is választ kaptok. A dolognak ez a része igényel némi beruházást. Szép kis dolgozat hétvégére. Ha véletlenül valamelyiktek készített már ilyet, azt látni szeretnénk: furdancsblog@gmail.com. Részletekért katt a képre!

Amikor ezt a szerkezetet megláttam, csak néztem, mint Overdose a szántásban. Ha a gányolás témakörben az ajtógomb-"tuningolós" posztot szerettétek, akkor ezt imádni fogjátok. Már a miliő is csodálatos, ahol ez a "nem tudom mi" készült. Nevezzük gokartnak, bár a klasszikus formától azért messze van. Amit elsőre látni, hogy a meghajtást egy fél robogó biztosítja. Mondjuk ennyi pont elég hozzá, csak a jó felét kell használni. A fotón szereplő darab épp egy vízhűtéses példány, de jó hozzá a léghűtéses motor is. A másik dolog, amit kiemelnék a TÜV-tanúsítvánnyal nyilván nem rendelkező ülés. További részleteket ITT tudhattok meg. A végeredmény szerintem egész hatékony, de hogy néz már ki!?

gokart1.jpg

Maglite-játék!

Akartok nyerni egy ilyen csinos kis MAGLITE lámpát? Persze, hogy akartok. Nem lesz nehéz dolgotok. Mindössze egyetlen kérdésre kell helyesen válaszolnotok, ami így hangzik:

Melyik évben mutatták be az első MAGLITE elemlámpát?

A megfejtést küldjétek el a furdancsblog@gmail.com címre, február 13-ig. Ha a helyes válasz nem megy fejből, nézzetek körül ITT! A fotóra kattintva közelebbről is megismerkedhettek a nyereménnyel, amit a helyes megfejtést beküldők között sorsolunk ki. Ünnepélyes eredményhirdetés: február 15-én!

2_Cell_AAMMLED.jpg

Szigetelj ott is, ahol nem tudsz!

Új szuperhős jár közöttünk! A már jól ismert cellulózalapú fújható szigetelés mellett a fújható üveggyapot is megjelent a piacon. Ismerkedjünk meg vele!

A fújható üveggyapot már színében is különbözik hagyományos társától. Ez ugyanis fehér. Már ezért is jobban szeretjük, ráadásul könnyen felismerjük. A gyapotdarabok víztaszító tulajdonsággal bírnak és néhány cm hosszú szálai kis vattapamacsként egymáshoz tapadnak. A hópihére emlékeztető anyagot a csomagoláskor összepréselik, bálázzák. Így a felhasználási területtől függően akár 1-1,4 m3 is lehet egy 16,6 kg-os bála tartalma.

Új kép (1).bmp

Építsünk színes jégkunyhót!

Most őszintén! Kinek ne jutott volna még eszébe, hogy csak kellene építeni egy jégkunyhót, külföldiül iglut. Nekem megfordult a fejemben, de akkor június volt és ittas voltam. Nem mondom, hogy ott és akkor, egy Balaton-parti strandon nem fogtam hozzá. Annyit elárulhatok, hogy nem lett jó vége, de ez egy másik blog témája. Most viszont mind az alapanyag, mind a hőmérséklet adott ahhoz, hogy egy iglu építésével belekóstólhassunk az eszkimók mindennapi életébe. A nyugati embernek nyilván nem elég, ha "csak úgy" épít egy jégkunyhót. Mindenképpen meg akarja mutatni, hogy mindenkinél magasabb szinten áll. Kreativitásban és művészi értékekben is fölé helyezkedik az eszkimónak. Pedig ő, az eszkimó, csak nem szeretne fázni. Erről szól a jégkunyhó, nem többről. Ha a nyugati ember egy izgalmas hétvégét szeretne eltölteni a gyerekeivel az más tészta. Az alábbi színes iglut és elkészítésének dokumentációját ITT nézhetitek meg. Aztán ha van kedvetek, hozzá is láthattok. Mitagadás, ennek az iglunak az elkészítése igényel némi előkészítést, de a végére szerintem egész jól fog kinézni. Hajrá!

iglu.jpg  

Először is! Ne mondjátok el senkinek, hogy a "szög beverésére" kerestem rá a neten, amikor szemem elé került az Ezermester, alább olvasható 1974 áprilisában megjelent cikke. A cikk szerzője G. Szabó Judit e példával próbálja bemutatni hogyan csempészne "életszagot" a korabeli, néhol száraznak mondható szakmai cikkekbe. Az alábbi írás, közel harminc év távlatából, leginkább aranyosnak mondható. Mi szeretjük.

ezermester_74_4.jpg

Építsünk cajont!

Joggal merül fel a kérdés, hogy mi a csuda az a cajon (ejtsd: "kachón", spanyol eredetű, jelentése: doboz). A cajon nem más, mint egy ütőhangszer, a perkások (ütőhangszeresek) egyik kedvenc játékszere. Leginkább egy dobozra hasonlít, ahogy a neve is utal rá, de madáretetőnek is szokták hívni. Ha megnézitek az alábbi fotót, rájöttök, hogy miért.

cajon.jpg

Óriási tehenek roncsautókból

Tekintve, hogy a helsinki illetőségű szobrászművész, bizonyos Miina Äkkijyrkkä, közel ötven évig dolgozott tehenekkel, adta magát, hogy szoborba öntse őket, így tisztelegve e csodás állatok előtt. A művésznő gondolt egyet és körbetelefonálta Finnország jó néhány autóbontóját, hogy önkifejezéséhez beszerezhesse a hozzávalókat. Csodálkozzunk együtt az alábbi szobrokon!

A hét műtárgya - A satu

A saturól két meghatározó élményem van. Az egyik a haverom azonos nevű kutyája, aki egy napos délután úgy tépte le rólam a gatyát, mintha rajtam se lett volna. A másik a Casino című film idevágó jelenete (18+) Nem tudom, melyik volt nagyobb élmény. Emellett, bármilyen meglepő, a satu egy szerszám is. Nem is akármilyen. A satu a rögzítőszerszámok terminátora.

parhuzamsatu.jpg

Hangszert bármiből

Itt ez a figura, akit Jesse Hacketnek hívnak. Legszívesebben azzal tölti az idejét, hogy mindenféle szemétdombokról és hulladékgyűjtő helyekről szed össze olyan cuccokat, amikből aztán hangszereket tud eszkábálni. Elmondása szerint az ötletet Afrikából hozta, ahol a szegénység, pénztelenség miatt valóban rákényszerülnek az emberek, hogy akár szemétből készítsenek maguknak hangszert. Miután elkészültek, saját stúdiójában zenél riszájkling zeneszerszámaival. Nézzük együtt!

A videóban szereplő fiatalember művészetében ITT merülhettek el komolyabban.

Forrás: GreenThing

Lapfüggöny panelek anyagának választhatunk rolóanyagot, vagy méteráruként kiválasztott és méretre varrt textilt. Előbbi esetében a lézerrel vágott, többnyire poliészter anyagok azért egyedülállóak, mert az oldalsó éleknél nem látszik visszahajtás, nincs eldolgozás, és az anyag így sem bomlik. Milliméter pontossággal szabható a megfelelő méretre. Ugyan a rolóanyagok színvilága és mintái is fantasztikus kínálatban állnak a rendelkezésre ennél már csak a textilek variáció nagyobbak. Itt viszont el kell fogadnunk, hogy a varrás látszani fog az anyagon keresztül. Ne engedjünk a csábításnak, amivel a szép organzák áttetszősége hívogat minket. Csak olyan anyagot válasszunk, ami a tépőzáras fel- és levételnek szakadásmentesen ellenáll. Mintázat: Figyelem - az igazán szép nagymintás lapfüggöny mintázata kinyitott állapotban éppen fedi egymást. Vagyis a panelek azonos mintával kell, hogy készüljenek. Fontos, hogy olyan anyagot válasszunk (vagy úgy kalkuláljuk a panelméretet), hogy kevés leeső felesleg maradjon, különben borsos árat fizethetünk majd a dekorációra.

Új kép.png Új kép (1).png

Szerintem az lesz a legokosabb, ha a hetet egy ilyen, iratrendező-csipeszekből álló szerkezet elkészítésével kezditek. Minden más várhat, a GDP-vel meg majd lesz valami. Mindössze 60 darab csipesz, (külföldiül: Binder Clip) és az ujjaitok kellenek hozzá. Ilyesmit amúgy legutóbb a Csillagok háborújában láttam, abban a jelenetben, amelyikben az ifjú Luke Skywalker lézerkardozni tanul. Nyilvánvaló, hogy ez lőni nem fog, és tényleg csak messziről hasonlít arra a gömbre. A képre kattintva hozzájuthattok a "Binder-gömb" elkészítési módjához is

Nagyon úgy néz ki, hogy megérkezett a hó. Vagy, hogy másképp ne fogalmazzak: "tél tábornok támad". Itt álljunk meg egy szóra! Nagyon fontos kérésem lenne hozzátok. Ha véletlenül tudomásotok van arról, hogy a "tél tábornok" kifejezést ki használta először a híradásokban, és netán összefuttok vele, akkor legyetek szívesek móresre tanítani. Köszönöm.
Leesett tehát a hó, amire mindenki felkészült, csak az nem, akinek kellene. Hazánkban ez a "felkészültünk a télre" egy amolyan népi cívódássá kezd formálódni, ami évről évre egyre erőteljesebben elevenedik fel. Szinte már várja a lakosság, hogy ne takarítsák el a havat, hogy aztán meghallgathassák a kreatívnál kreatívabb kifogásokat. Vagy nem. A hóeltakarítás hiányát kiküszöbölendő, ajánlom nektek az alábbi fotón látható készséget. Talán még nem késő összegányolni egy ilyet. Nem szép, és azt sem tudom, hogy gyakorlatban hogy funkcionál egy ilyen hólánc a bakancson, viszont olyan helyzetet is eltudok képzelni, amikor életet menthet. Mindenesetre a részletes elkészítési leírás ITT található.


holanc.jpg

Forrás: instructables.com

Ez a kérdés egyre kevesebbszer hangzik el kicsiny országunkban. Szerencsére a Japanese Panel, avagy panelfüggöny, vagyis igazán magyaros nevén lapfüggöny fogalma egyre ismertebb. A határozott stílusa miatt egy bútordarab látványával felérő árnyékolástechnikai eszköz kiválasztása viszont nem olyan egyszerű, mint amilyennek azt gondolnánk. Kifejezetten szépen mutat, egy minimál stílusú lakásban, vagy egyenes vonalú berendezési darabok mellett, különösen ott, ahol nagy ablakfelületeket világít át a napfény. Szerintem a képek meggyőzőek.

Fashion (1).jpg Dekora-Flaechenvorhang (1).jpg

A hét műtárgya - A patentfogó

Ma egy fura, de igen ötletes kis eszközt mutatunk be. Első ránézésre kínzószerszámnak vagy szexuális segédeszköznek is gondolhatnánk, de nem az. Bár nem lepődnék meg rajta, ha az idevágó felnőtt-oldalakon találkoznék vele. Egyszerűen leírva: a patentfogó arra jó, hogy ha valamit összeszorítunk vele, akkor az úgy is marad. Mindaddig, amíg nem oldjuk a fogót. Leginkább karosszérialakatosok, bádogosok használják például hegesztésnél. Összefognak vele két lemezt a hegesztés idejére. Sok minden másra is jó, felhasználásának csak a fantáziánk szab határt, én már gányoltam ki vele elnyalt fejű csavart. Idevágó kalandjaitokat írjátok meg kommentben. Működtetése nem túl bonyolult. Nyitott állapotban a fotón látható szerszám felső szárából kikandikáló csavarral akkorára nyitjuk a fogó fejét, hogy passzentosan meg tudjuk vele fogni az anyagot. Ha ez megvan, ráfogunk a rögzítendő munkadarabra és összecsukjuk a fogó két szárát. Ekkor a szerszám bezáródik és úgy is marad. Mindaddig, míg az alsó száron látható, elsőre feleslegesnek tűnő, plusz karral ki nem oldjuk a fogót. A fent említett csavarral a szorítás erősségét is szabályozni tudjuk.

patent.jpg

Ötletes iPhone-dokkolók házilag

A mai poszttal ismét lángra lobbantjuk az iPhone-hívők és tagadók közötti háborút. Így hét közepén érdemes kiengedni a gőzt. Erre remek lehetőség a kommentelés. Közben azért nézzétek meg, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre arra az esetre, ha szükségetek lenne egy iPhone-dokkolóra és inkább a barkácsolásban hisztek mintsem a vásárlásban. Mi itt a szerkesztőségben elkészítettük az egyik ilyen kütyüt, iratrendező-csipeszből. Tökéletesen funkcionál. Egyéb megoldásokért katt IDE!

dokkolo.JPG
A miénk ilyen lett.

Miután befejeztük a szénkefecserét a mosógépben, jöhetett a második felvonás. Történt ugyanis, hogy sasszemmel észrevettem, hogy mi okozta a csordogálást a masina ajtajánál. Először nem hittem el, hogy ez a kis szakadás az ajtó gumitömítésén okozhat szivárgást.

Ferenc, a szerelő azonban megnyugtatott, hogy jól látom a problémát. A következő mondatommal abbéli nyugtalanságomon próbáltam úrrá lenni, hogy honnan és mennyiért szerzünk egy ilyen tömítést. Megkérdeztem ugyanis, hogy azt a gumit nem lehet-e megfordítani, hogy a szakadás a víz terhelésének kevésbé kitett helyre, felülre kerüljön. Szoktunk ilyet csinálni - jött a válasz. Ekkor egy percig tiszteletbeli mosógépszerelőnek éreztem magam. Hozzáláttunk a munkához, leginkább Feri.

szakadas.jpg
Ez volt a szivárgás oka.

Kőművesdekoltázs

Néhány éve, horgászat közben egy csónakban hallottam először ezt a kifejezést. Tekintve, hogy a Velencei-tó közepén üldögéltünk, nem nagyon tudtam félrevonulni, hogy kiröhögjem magam. Mindenesetre azt megfejtettem, hogy ebben az elnevezésben benne van minden, ami a barkácsolás, vagy szerelés közben lecsúszott nadrágból kilátszó fenék esetlenségét jelenti. Mert szerintem az esetlenség a fő motívum, ami ezt a jelenséget jellemzi. Talán ezért hatódtam meg tőle annyira. Aztán, ha jól láttam még divatos is lett egy időben, bár azt, amikor egy hölgy feneke kukucskál ki a nadrágból, nem minden esetben hívnám esetlennek. Addig a horgászatig én a "persely" szót használtam, utána viszont még belefutottam a "kőművesportré" kifejezésbe is. Ma emlékezzünk meg néhány fotóval a kőművesdekoltázsról, de mindenekelőtt jöjjön egy videó, amelyben helyes brit melósok mutatják meg, hogyan kell előállítani a tökéletes kompozíciót.

Úgy néz ki, hogy havazik, vagy havazni fog. Legutóbb, mikor szánkó nélkül indultunk el a gyerekkel csúszkálni, arra gondoltam, hogy majd veszek egyet útközben. Akkor épp hiánycikk volt, amikor pedig nagy nehezen találtam egyet, a gatyámat is otthagytam, annyiba került. Nemrég már volt szó a raklap alternatív felhasználási módjairól, itt egy újabb dolgozat, melynek segítségével egy ilyen csinos kis szánkót tudtok készíteni raklapból. Hajrá!

Forrás: Instructables

Mára egy habkönnyű hétvégi dolgozattal készültünk. Elkészítése hosszan tartó előkészítést igényelhet de megéri bíbelődni vele. Az alábbi képen látható lámpa nem csak lakásunk dísze lehet, de jelképezi a sör és a barkácsolás megbonthatatlan barátságát is. Azt, hogy pont ilyen lámpa-vázat honnan szereztek, nem tudom, de biztosan megy más fajtával is. Aztán már csak "pár" darab sörösdoboz-kallantyút kell összeszedni és indulhat a munka. A képet köszönjük Andrásnak!

Forrás: Handimania

Elaludt az őrláng

Nálunk otthon, mindennapi életünkben az egyik viszonyítási pont a fali melegítő őrlángjának évenkénti elalvása. Már az is eszünkbe jutott, hogy ajándékozással ünnepeljük meg ezt a jeles eseményt. Nyilván akkor derül ki, hogy az őrláng elalvásának köszönhetően nem üzemel a fali konvektor, amikor már félig van a kád jéghideg vízzel. Idén magam tettem lépéseket a hiba elhárítására.

A hét műtárgya - Az imbuszkulcs

Fel szeretném hívni fiatalabb olvasóink figyelmét arra, hogy az imbuszkulcsnak semmi köze Harry Potterhez. Ami abban a filmben szerepel az a "zsupsz"-kulcs, és egészen másra való, mint mai főszereplőnk. A már sokat emlegetett idevágó szakképzésem során az egyik legmisztikusabb kifejezés a "belső kulcsnyílású csavar" elnevezés volt. Ez nekem annyira tetszett annak idején, hogy úgy éreztem, egyszer még csajozni is tudok majd vele. Aztán rájöttem, hogy a gitár alkalmasabb eszköz erre.

imbuszkulcs.jpg

Raklap fantáziák

A raklapok valahogy körülvesznek bennünket mindennapi életünk során. Szürke eminenciásként szolgálnak bennünket, a hipermarkettől az autóalkatrész nagykereskedésig. Az EUR raklap pedig külön kincs. Ha végképp megadták magukat, akkor jöhet az újrahasznosítás. Az alábbi videón egy csudaszép gyűjteményt láthattok arról, hogy mihez kezdhettek megunt vagy kiszolgált raklapjaitokkal, már ha éppen landolt nálatok pár darab.

Haszontalan masina

Az alábbi videón látható szerkezet megalkotója gondolt egy nagyot, és kifeküdt nyomtatójából készített valami igazán haszontalant. Ez egy olyan gép, ami nem azt akarja, amit mi. Valahogy így tudnám összefoglalni, hogy mit tud ez a masina. Részletes leírást ITT találtok. Részemről órákig el tudnék vele játszani, és kihívásnak sem utolsó egy ilyet kitalálni és összerakni. Ezen a linken egy impozáns gyűjteményt találtok a témában.

Mint már említettem a zabálás, éneklés és ajándékozás mellett bőven volt mit csinálni karácsonykor. Tisztán emlékszem a pillanatra, amikor december 23-án feleségem tágra nyílt szemekkel állt elém, és azt állította, hogy elromlott a mosógép.

Persze, hogy nem hittem neki. Az nem lehet, mondtam, hiszen most cseréltek benne szénkefét. Ezzel a mondattal némi tekintélyt sikerült ugyan kölcsönöznöm magamnak, de természetesen nem győztem meg. Váltig állította, hogy a mosógép nem indul el. Két dologra gyanakodtam. Vagy valami perverz kis játékba akar bevonni és ez a felvezetés, vagy valóban valami elromlott a masinában. Az elsőre nem mertem rákérdezni, így felhívtam a mosógépszerelőt. Ferenc első csöngésre felvette a telefont és miután elmeséltem neki, hogy mi a helyzet, rögtön jött is a válasszal. Elmondása szerint beleszaladt egy puhább, rossz minőségű szénkefe szériába és valószínű, hogy nekünk is ebből jutott, amikor annak idején nálunk járt javítani. Tekintettel dátumra, nem erőltettem, hogy azonnal jöjjön ki. Legfeljebb majd retkes ruhában karácsonyozunk, gondoltam. 27-ét beszéltünk meg.
El is érkezett a nagy nap és rövid beszélgetés után hozzá is láttunk a munkához. Kis fürdőszobánk ismerős lehet a fregolis posztból. Érezzétek otthon magatokat.

Én már jó előre kihúztam a mosógépet a helyéről. A víz elzárása és az áramtalanítás után elsőként felborítottuk a gépet. Alulról lehet hozzáférni a motorhoz. Ebben található a kérdéses szénkefe. Ráadásul kettő.

A szénkefék a villanymotor kommutátorán csúsznak. Egyáltalán nem néznek ki kefének, de ezek adják át az áramot a motor forgórészének. Joggal merül fel, hogy mi a franc az a kommutátor. Olvassátok egy kicsit a villanymotorokról

Fúrógéppel hajtott babahinta

Az üvöltő, aludni nem akaró gyerek okozta fáradtság, olykor kreatív megoldásokra sarkallhatja az embert. Talán az alábbi videón látható szerkezet is egy ilyen élethelyzetben született. Mindenesetre a kölöknek láthatóan tetszik. Ha mindenképpen szüttyögni akartok vele, akkor az elkészítéséhez szükséges leírást ITT találjátok. Legalább annyira "igényes" megoldás, mint Mr.Furdancs kolléga ajtógombja.

Önherélés láncfűrésszel

Azt hiszem, egy igen kellemetlen érzés előtti utolsó pillanatról találtam egy fotót. Csak remélni merem, hogy a láncfűrész végül nem indult be. Kellemes hétvégét mindenkinek!

onhereles.jpg

Ajtógomb-tuning

Eseménydús volt a karácsony. Mondhatni, beigazolódott, hogy valóban létezik a "minden a legrosszabbkor romlik el" elnevezésű tréfás népi játék. Nekem kijutott mindenből. Volt részem fali melegítő szerelésben, meglátogatott a mosógépszerelő és lendületből megjavítottam a szenteste kezemben maradt ajtógombot is. Szerintem kezdjük ezzel!

A történet úgy kezdődött, hogy engedve a csábításnak, 24-én éjjel rámentem a maradékra. Fojtásnak belapátoltam volna egy kis beiglit is. Tányért is szerettem volna a süti alá, ugyanis a morzsálásért nálunk halálbüntetés jár. Gyanútlanul nyitottam ki a szekrényt, amikor kezemben maradt az ajtó gombja. Az ajtó visszacsapódott, amitől persze mindenki felébredt. Boldog voltam. Másnapra kitaláltam, hogy miként hozom helyre az ajtógombot. Szerintem dizájnos lett. Fúrógép, kapupántcsavar és egy kis satu kell hozzá. Satum persze nem volt, így gányoltam egy kicsit a papagájfogóval. Majd meglátjátok. Kezdjük!

Az egész problémát az okozta, hogy a kis fagombba beletekert hernyócsavar az évek során "megette" az őt körbevevő fát. Így aztán a menet már nem látta el eredeti feladatát, ettől pedig könnyedén kezemben maradt a gomb.

Photo 2012.12.30. 10 39 32 (1).jpg Photo 2012.12.30. 10 39 57 (1).jpg
Ez történt.

A hét műtárgya - A takker

Mai főhősünket nyugodtan felvehetjük tiszteletbeli tagnak a WD40 és a Duct Tape mellé a "mindenre használható eszközök" díszes társaságába. Legalább annyira misztikus és sok mindenre jó készség, mint két legendás társa. Ő a tűzőgép, vagy bandanevén a takker. Ezt az eszközt úgy kell elképzelni, mint egy irodai tűzőgépet, csak egy kicsit határozottabb kiszerelésben. Működési elve is hasonló. Nyilván léteznek a képen láthatónál komolyabb darabok is a piacon.

takker.jpg
Így néz ki egy takker

Lábbal hajtott Porsche

Tudom, hogy még nincs itt a kerékpáros szezon, de ezzel a mutatvánnyal nem tudtam kivárni a tavaszt. Először azt hittem, hogy ez egy "egyszerű" négykerekű bringa, aztán kiderült, hogy nem. Ez a modern kori "FrédiBéni" gondolt egyet és készített, az egyébként is menő bringájából, egy Porsche alakú, lábbal hajtott járművet. Nagyon kafa. Képgaléria ITT

Forrás: epicfail.com

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek