Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Év végi köszöntő

Elértünk hát megint az év végére. Történt már ilyen velünk korábban is, de a 2014-es év különösen veszélyesnek tűnt tavaly ilyenkor.

Mint látjuk, nem lett vége a világnak. Nem vittek el az ufók, nem támadtak ránk a zombik, nem törtek ki ketrecükből a velociraptorok. Sőt, éjszakánként nem motoznak a tetőnkön vámpírok, és még a régóta dédelgetett Mad Max járművünkre sem volt szükség. Van villany, gáz, még melegvíz is. Sőt, különadó mentes internet is.

Szóval, igazából nem történt semmi.

De a következő év, 2015 talán végre igazán izgalmas lesz. Mindenesetre mi készülünk, jövőre is megmutatunk mindent amit tudunk, segítünk megküzdeni a vízkő vagy épp a penész rémével, elmondjuk hogyan ragasszuk meg a letörött lábosfület, hogyan rögzítsük a lötyögő kilincset.

És persze továbbra is az olvasóink elé tárjuk az igazán energiahatékony és környezettudatos erődépítések mintáit, csakúgy, mint a motoroskapák zombiirtásra való átalakításának módozatait. Segítünk csapdát és szögesdrótkerítést tervezni, valamint megmondjuk hogyan válasszuk ki a megfelelő láncfűrész vagy balta modellt, ha hatékonyan kívánjuk védeni otthonunk.

Tehát az 2015-ben is számíthatnak ránk olvasóink, és persze mi is számítunk rájuk.

Addig is kívánunk boldog és eredményes új évet minden látogatónknak!

ajto.jpg

A huzat elleni szigetelés könnyű, olcsó és gyorsan megtérül. Vizsgáljuk át lakásunkat ebből a szempontból, olyan helyen is keletkezhet huzat, amire nem is gondolunk (pl. szellőzőnyílásoknál). Az olyan helyiségekben, ahol gázkonvektorral fűtünk és nagy az oxigénigény, biztosítani kell a folyamatos levegőcserét.

Visszatekintés 2014 - második rész

Ott tartottunk, hogy ma a legolvasottabb posztjainkat szedjük össze. Az elemzések áttanulmányozása után az alábbiakra jutottunk:

A legolvasottabb a vízkőmentesítésről szóló posztunk volt. Igazából nem értjük miért, mert bár a poszt tényleg jól sikerült, de azért olyan egetrengető újdonságra nem mutattunk rá benne. Úgy látszik ez valami igazán sűrűn előforduló problémára tapintott rá.

A következő érdekes posztunk a szalmabála házakról szólt. A témára a kiadónk egyik könyvében bukkantunk, és némi nyomozással kiderült, hogy itthon is vannak ezzel foglalkozó csoportok. Az elgondolás mindenképp érdekes, de igazából akkor és annak lehet célszerű gondokozni ezen a megoldáson, aki a szalmabálák élőhelye környékén lakik. És persze kiderült az is, hogy azért a magyar engedélyeztetés és szakhatóságok nem mindig tolerálják az ennyire szokatlan építőanyagot, tehát ha valaki ilyesmire adná a fejét, mindenképp a területen illetékes építésügyi hatóságnál kezdje az érdeklődést.

A további kedvelt posztjaink már inkább a valódi furás-faragás és javítások témaköréből kerültek ki.  A régi festékrétegek eltávolítása, vagy épp a gáztűzhelyek tisztítása épp oly kedvelt téma volt,  mint a szakállnyíró gép javításáról szóló poszt, vagy a már említett bojlerszerelésről szóló. Általában is sokan olvasták a vízszereléssel kapcsolatos posztokat, úgy látszik a víz slágertéma, igen sokan olvasták az esővíz gyűjtéséről és felhasználásáról szóló posztot is.

Szintén sokan olvasták a már említett szétszerelős sorozatot is, de az elektronika alapjait boncolgatókat is, amelyekhez elkészítéséhez hathatós segítséget kaptunk a Conrad részéről.

Az év első felében volt egy sorozatunk a munkaruhákról is, hiszen legtöbben még mindig az utcára már nem alkalmas kinézetű ruháinkat használjuk az otthoni munkához. Pedig a profi munkaruhák szinte szuperhősökhöz méltó védelmet is képesek biztosítani, márpedig erre néha szükség van. A munkaruhás és munkavédelmi postjaink elkészültében a Blaklader segítségét vettük igénybe.

Ezek voltak a Furdancs bloghoz igazán illő témáink. Volt azonban néhány olyan témánk is, ami csak rövid kiruccanás volt egy-egy másik területre. Írtunk több esetben kerékpárszerelésről, és volt egy-két autós támájú írásunk is. Ezek közül a juhász kerékpárját bemutató posztunk, és a 3M támogatásával létrejött fényszóró felújításról szóló írásunk volt a legolvasottabb. Ez utóbbi olyannyira kedvelt volt, hogy elgondolkoztunk, talán még más hasonló témájú írások is jöhetnek az új évben.

Mindenesetre továbbra is szívesen fogadunk mindenféle ötletet és kérdést, az ötleteket megfontoljuk, a kérdéseket megválaszoljuk. Ezzel kapcsolatban készülünk is januárban egy játékkal. Kiadónk, a Cser kiadó nagyon sok olyan szakkönyvet ad ki, amely témájában kapcsolódik a blogunkhoz. Szoktunk is ezekből közölni részleteket, és könyvbemutatók is készültek már.

A vélhetően hideg és borongós januári napokban egy olyan játékot tervezünk, amivel az olvasóinkat szeretnénk bevonni a Furdancs blog alakításának folyamatába. Szeretnénk minél több olvasót rávenni arra, mondja el a véleményét, ötleteit a blogról, és arról, milyen témákat látna szívesen. A fáradozást persze könyvekkel fogjuk honorálni, a részletekkel jövünk nemsokára.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Napi tipp: befagyott csövek

ftr.jpg

A befagyott csöveket haladéktalanul ki kell olvasztani, különben biztosan megrepednek. Az olvasztást lassan végezzük, mert lehet, hogy a jég már megrepesztette a csövet és olvadás után elönthet bennünket a víz. Ha a befagyott cső a padláson van, különösen óvatosan járjunk el a felolvasztásnál. Ha a befagyott cső a házban van, minden vízcsapot nyissunk ki, hogy a vezetékek kiürüljenek és a nyomás kiegyenlítődjön. Hajszárítóval, esetleg forró kendőkkel vagy melegítőpalackokkal kell a csövet óvatosan és lassan felmelegíteni.

cimlap.jpg

Az utolsó részlettel befejeztük az idézést Jakub Vrána Vízszerelés című könyvéből. Reméljük felkeltette figyemét ez a rövid kivonat is. Ha igen, a könyvet megrendelheti a kiadónál.

Visszatekintés 2014 - első rész

Így év vége tájt már szokássá vált, hogy írunk néhány visszatekintő posztot, amelyekben megemlékezünk az elmúlt év többször is visszatérő témáiról, valami miatt emlékezetes posztjairól. Idén sem lesz ez másképp. Azt gondoltuk, hogy elsőként a legtöbb alkalommal felbukkant témáinkról írunk. Aztán majd előkeressük a legolvasottabb posztokat is.

Karácsonyi tennivalók

Nemrég megírtuk, milyen is egy furdancsos hétvégéje. Na, most kiderült, hogy a karácsonya sem másmilyen. Úgy látszik, egy igaz furdancsos bizony mindig szerel valamit.

Napi tipp: túlfolyás

tul.jpg

Amennyiben a WC-öblítő túlfolyását észleljük, a víz folyását a zárószelep zárásával vagy az úszó felemelésével (jobbra fent) állítsuk le. Ezzel időt nyerünk, amíg a hiba okát megtaláljuk. Meg kell vizsgálni az úszószelepet, esetleg a szelepbetétet ki kell cserélni. Az állócsavarral kell az öblítőszekrény megfelelő töltési magasságát beállítani. Ha a WC-tartály túlfolyik, támasszuk alá az úszókart egy faléccel vagy egy ruhafogassal, hogy a szelep zárjon.

Ipari aprók: fakitermelés

A fakitermelési szezon közepén járunk, erre a témára alapoztuk mai videoválogatásunkat. Egy jó láncfűrész sokat segít a munkában, de mit tegyünk, ha egy igazán nagy, NAGY fát kell kivágnunk?

predator.jpg

porc.jpg

Hogyan javítsuk meg a törött porcelánt?
Az egyes darabokat összeragasztás előtt állítsuk össze, hogy lássuk, minden darab megvan-e. Az összeillesztendő darab széleit kenjük be ragasztóval és nyomjuk össze. Ragasztószalaggal rögzítsük a friss ragasztást, s csak száradás után vegyük le. A következő darabot mindig azután ragasszuk, miután az előző megszáradt és a felesleges ragasztói az illesztésről letöröltük.

Vízvezeték-szerelvények

cimlap.jpg

Hasznos kiadványt mutatunk be mikor, egy teljes fejezetet idézünk Jakub Vrána Vízszerelés című könyvéből. A teljes könyv részletezi a csatornázás és a vízvezeték-rendszer tervezésének alapvető lépéseit, tájékoztat a leggyakrabban használt csövekről, vezetékekről és egyéb szerelvényekről. Tárgyalja a vízvezeték csatlakoztatását a közüzemi vízhálózathoz, de megoldást mutat a saját vízforrásból való víznyerésre is. Ha tetszett, a könyvet megrendelheti a kiadónál.

Ajándéktippek karácsonyra

Folytatjuk a csak hölgyeknek szóló tipphalmazunkat két nagy szerszámcsoport, a fűrészelés és csiszolás gépeinek ajánlását. Mindkettő változatos lehetőségeket kínál a megmunkálás módszereiben, ezért egy kis barkácsműhely sosem teljes nélkülük. Mindig okozhat kellemes meglepetést egy eddig hiányzó gép a fa alatt.

furtipp2.jpg

Ha egy ajándék barkácsgép megvásárlásán töri a fejét, kedves asszonyom, a döntés előtt tartson szemlét a műhelyben vagy szerszámos ládában. Szűrje ki a meglévő gépeket és már lehet is válogatni a következő (fontossági sorrendbe sorolt) listáról. Fontos: Nem a fotókon látható konkrét gyártmányokat, márkatípusokat ajánlom figyelmükbe, hanem a gépkategóriát, melynek példányai a gyártótól függetlenül eléggé hasonlítanak egymásra.

Napi tipp: csőtörés

Image3.jpg

Mit tegyünk egy hirtelen csőtöréskor?
Kapcsoljuk ki az áramot, ha a víz elektromos vezetékek közelébe ér. Mivel a víz vezetheti az áramot, fennáll az áramütés veszélye. Lehetőleg gyorsan töröljük fel a vizet, és szüntessük meg a vízfolyást. Az áramot csak akkor kapcsoljuk be újra, ha megbizonyosodtunk, hogy a vezeték száraz, különben a kapcsoló érintése életveszélyes.

Rengeteg hőszigeteléssel foglalkozó posztunk jelent meg ebben az évben. Sok mindent megtudhattatok a témával kapcsolatban, de előfordulhat, hogy maradtak bennetek kérdések, melyekre nem kaptatok választ. A szakértelemnél olykor erősebb a szájhagyomány, ezért az alábbiakban egyfajta tévhiteloszlatásra teszünk kísérletet.

cer.jpg

Ha kerámiát vagy üveget akarunk javíttatni, bizony kinyithatjuk a pénztárcánkat, ha egyáltalán találunk valakit, aki a javításokat elvégzi. Egy kevés tapasztalattal és önbizalommal azonban sok mindent saját magunk is elvégezhetünk. Az eltört porcelánt és üveget azonnal javítsuk meg, hogy ne sérüljenek tovább. A törési felületeket összeillesztés előtt tisztítsuk meg.

Mit hoz a január?

Azt már megszokhattuk, hogy a január általában mindenféle változásokat hoz az életünkbe. Az év első hónapjában szoktak életbe lépni a legkülönbözőbb új szabályozások, rendeletek is. Most sem lesz ez másképp, de ez nem feltétlenül baj. Mint már említettük korábban, 2015 január 1-jétől az eddigieknél sokkal szigorúbban kell szigetelnünk az uniós vagy központi forrásból épített, illetve felújított köz- és lakóépületeket. Ennek oka, hogy változik az épületek egyes szerkezeti elemeinek megengedett hőátbocsátására vonatkozó határértéke, az úgynevezett "U érték".

A karácsonyfatalpak titkos élete...

Bizony, közeleg az évi rendes faállítás ideje. Azoknak a száján, akik csak évente egyszer foglalkoznak ezzel, és évközben sem nagyon gyakorolnak, ilyenkor bizony kicsúszik egy-két ünnepietlen kifejezés. Pedig a fa felállítása nem ördöngősség...

Napi tipp: központi fűtés

fute.jpg

Évente egyszer szakemberrel mosassuk át a központifűtés-rendszert, hogy megszabaduljunk az esetleges rozsdától, amely károsítja a fűtőtesteket. Ha hosszabb ideig nem használtuk, engedjük le a fűtőtesteket, pl. a fűtési idény előtt (lásd alább). Ha fűtéskor a fűtőtest alul melegszik, de felül hideg, vagy állandó gurgulázó hangot ad, valószínűleg légbuborék van a rendszerben. Ebben az esetben is le kell engedni. Ha gyakran keletkezik légbuborék, szakemberrel nézessük meg.

LED szalagot mindenhová!

A bútorok (vitrinszekrények, könyvespolcok, stb.) rejtett megvilágítása mindig is különleges hatások elérésére volt alkalmas. Azonban korábban ehhez izzólámpákhoz való foglalatokat, vagy később fénycsőfoglalatokat kellett felszereljünk a szekrények, polcok mögé, amelyek méretük miatt minden esetben külön tervezést és előre gondolkozást igényeltek, ráadásul figyelni kellett arra is, hogy a fényüket megfelelő terelő és takaró elemekkel csak a kívánt irányban adják le. Szintén problémát okozhatott - különösen hagyományos izzólámpákat használva - a melegedés, tehát kellő légréseket és szellőzést is kellett biztosítsunk.

Ezt a villámposzot a baráti körömben, a karácsonyfa esztétikumáról folytatott, még most is tartó, végtelennek tűnő vita szülte. Egy kedves barátom, egykori főnököm, Zoltán kétségbeesett kérdést intézett virtuális barátaihoz a Facebookon, hogy honnan is szerezhetne egy a múlt század hetvenes, legfeljebb nyolcvanas éveiből származó, hagyományos izzókkal ellátott fényfüzérhez világítótestet. Kiégett ugyanis, és mint az köztudott és a soros kapcsolásról az iskolában megtanultuk, épp a karácsonyi izzósorral szemléltetve, ha a sorba kötött izzók közül akár csak egy is kiég, akkor az egész karácsonyfa sötétségbe borul. Tekintve, hogy az említett úr már nem a főnököm, az utóbbi időben egész jóban lettünk, és őszinte érdeklődéssel fordultam kérése, kérdése felé. Nem mintha nekem lett volna ilyen izzóm. Valahol a második hozzászólásom tájékán indult el a beszélgetés a karácsonyfa esztétikai létjogosultságáról. Ez most mindegy is, viszont Zoltán a kommentfolyamban egy igen érdekes információt tett közzé. Főleg azon olvasóinknak lehet ez hasznos, akik Zoltánhoz hasonlóan a hagyományos fényfüzér segítségével előállított karácsonyi hangulatban hisznek. Íme:

"végül, de nem utolsó sorban, egy hasznos tipp a furdancs blog olvasóinak: hogyan növeljük meg az ilyen régebbi tipusú karácsonyfaizzók élettartamát?
nos, mi sem egyszerűbb. ezeket az izzósorokat még a 220 V-os hálózati feszültséghez tervezték, egy sorba 16 db izzó van kötve. ha a 220-at elosztjuk 16-tal, akkor azt kapjuk, hogy 1 db izzóra 13,75 V esik, ehhez ugye anno meg is feleltek a 14 V-os izzók.
csakhogy! időközben változott a szabvány, és a hálózati feszültség már jónéhány éve 230 V! így ma már 230/16 = 14,375 V esik egy-egy izzóra, vagyis folyamatosan enyhe túlfeszültséget kapnak az izzók, így nem is csoda, hogy hamar kiégnek.
mi hát a megoldás? egyszerű, mint egy faék — mondhatnák erre a furdancs blog kedves olvasói: kössünk be plusz 1 db, tehát egy tizenhetedik izzót is a sorba (már persze, ha tudunk szerezni hozzávaló foglalatot is), így újra 14 V-nál egy picivel kisebb feszültség — konkrétan 230/17 = kb. 13,53 V — fog egy izzóra esni, ami az izzók fényerejét tekintve szabad szemmel észrevehetetlen csökkenést, élettartamukra nézve viszont jelentős hosszabbodást eredményez!
remélem, ezzel a kis hasznos praktikával sikerült hozzájárulni az ünnep fényének emeléséhez!
és most zene."

Köszönjük Zoltánnak az ötletet, melyet itt lejjebb, kommentek segítségével cincálhattok szét. Ez itt alább pedig Zoltán, hagyományos izzósorral felszerelt karácsonyfája.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Napi tipp: régi fegyverek

fe.jpg

A régi fegyverek gyűjteményekbe valók; használatuk vagy javításuk kizárólag tapasztalt szakemberek dolga. Semmi esetre se nyúljon a laikus saját felelősségére régi fegyverhez, ne próbálja meg használni. Túl nagy a veszélye annak, hogy kárt tesz a fegyverben, önmaga vagy más testi épségében. Ne cseréltessük ki az értékes fegyverek alkatrészeit. Az új alkatrészek csökkentik a fegyver értékét. A dekorációnak szánt fegyvert akasszuk a falra, így nem kerülhet avatatlan kezekbe. Ha gyermek van a családban, szúró- vagy vágófegyvereket még dekorációképpen se tartsunk.

© Nagy háztartáskönyv

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.Megelevenedett társasjáték

A társasjáték kellemes időtöltés, összehozza a családot vagy barátokat. Jobb, mint a monitor előtt magányosan gunnyasztani. Karácsonyi tippként kézenfekvő, nem túl bonyolult ötletet vetek fel: használjunk táblaként egy hátára fektetett lapos monitort. A lehetőségek végtelen perspektívája nyílik ezután a saját grafikával, történettel, szereplőkkel színesített játékok tervezése előtt.

tarsas04.jpg

Technikailag semmilyen akadálya nincs és nem visszafordíthatatlan folyamat megfosztani egy lapos monitort a talpától, majd hátára fektetni. Az alaptáblát bármilyen irodai szoftverrel elkészíthetjük, nem okozhat gondot animált gifek, grafikák, hangok és videók beillesztése sem. A táblán elrendezzük a dekorációnak szánt tárgyakat, a bábukat és indulhat a játék.

Napi tipp: dugulások

wc.jpg

Mi a teendő, ha a WC eldugul?
Ne használjuk a vízöblítőt. Helyezzünk a lefolyónyílásba egy gumipumpát vagy egy ronggyal körbetekert WC-kefét és mozgassuk erősen fel-le, hogy nyomás és vákuum keletkezzék, egészen addig, amíg a dugulás meg nem szűnik és a WC ismét használható nem lesz.

Műanyag vízvezetékcsövek

cimlap.jpg

Hasznos kiadványt mutatunk be mikor, egy teljes fejezetet idézünk Jakub Vrána Vízszerelés című könyvéből. A teljes könyv részletezi a csatornázás és a vízvezeték-rendszer tervezésének alapvető lépéseit, tájékoztat a leggyakrabban használt csövekről, vezetékekről és egyéb szerelvényekről. Tárgyalja a vízvezeték csatlakoztatását a közüzemi vízhálózathoz, de megoldást mutat a saját vízforrásból való víznyerésre is. Ha tetszett, a könyvet megrendelheti a kiadónál.

Csak hölgyeknek!

Komolyan imádjuk a lángvágóval szobrászkodó, szétesett villanyfúrót bekötött szemmel, időre összerakó hölgyeket, azonban statisztikák szerint a barkácsolás mégis férfimunka. Az ajándékozás sokaknak gondot jelent. Közeleg a karácsony, s mi sem kézenfekvőbb (szerkesztőségi álláspontunk szerint), mint valamilyen hobbieszközzel, szerszámmal meglepni társukat.

furtipp1.jpg

Mit tegyen, madame, hogy őszinte legyen a mosoly a csomag kibontásakor? Nehogy a kiválasztott tárgyból már pont ez álljon kilószámra a műhelyben, nem illik bele a tokmányba vagy nincs is otthon az a szerszám, amibe passzolna az ajándék?

Imaggf.jpg

Ha a javítást nem tudjuk azonnal elvégezni, tegyük az eltört darabokat egy műanyag zacskóba és zárjuk le, hogy se por, se zsír ne érhesse. Mielőtt a ragasztást elkezdjük, tisztítsuk meg a törési felületeket, hogy a ragasztó jól tapadjon. A széleket selyemdarabbal töröljük le, mert a pamut szálakat hagy maga után. Ha a törési felületek erősebben szennyezettek - elsősorban régi töréseken - akkor gyenge mosószeres vízzel mossuk le, és szárítsuk meg. A törés helyét tisztítás után már ne érintsük meg, mert zsírnyomok maradnak rajta, és a ragasztó nem fog tapadni. A törött porcelánt nem szabad főzni, mert tovább reped.

Fűtsünk infrával!

Az elektromos fűtés előnyeit nagyjából mindenki ismeri. Tiszta, jól és könnyen szabályozható, akár távirányítással is. Nincs szükség kéményre, és a legtöbb rendszer telepítése gyorsabb és könnyebb, mint bármilyen más fűtésrendszeré. Nem kell külön kazán, így nem kell kazánház és mindenféle csövezés sem.

Image1.jpg

Ha egy lefolyó eldugul, ki kell tisztítanunk. Használhatunk szódat, vagy különböző lefolyótisztító-maró vegyszereket. Ezek a vegyszerek veszélyes mérgek, vigyázzunk, nehogy szemünkbe, vagy bőrünkre kerüljenek. Csak az erre a célra kapható anyagot használjuk, mert vannak olyan anyagok, melyek a zsírral vegyülnek, s végképp eltömik a lefolyót.

Másodlagos szerszámpiac

piac01.jpg

Szerszámot a szerszámboltból - idézhetnénk a korabeli hirdetés (cipőt a cipőboltból) parafrázisát, de ha a másodlagos piacon nézelődünk szerszámok és berendezések után, több lehetőség is adódik. Az olcsóbb ár, speciális igények vagy házhoz szállítás miatt kifizetődő lehet egy kihasználatlanság miatt leértékelt tárgy megvásárlása. Néhány pontba szedtem a legkézenfekvőbb lehetőségeket minden mély bölcsesség vagy szellemi útravaló igénye nélkül.

Napi tipp: régi babák

baba.jpg

A gyerekek évezredek óta szívesen játszanak babákkal. A görög vagy római kislányok már az ókorban is mozgatható karú babát kaptak ajándékba. Közép-Európában a XV. század óta foglalkoznak iparszerűen babakészítéssel. Az értékes, régi babák feje rendszerint porcelánból van, tagjaik és testük fából vagy textilből.

Ne veszítsük el a fejünket!

Ha mégis, akkor még mindig próbálkozhatunk a javítással. Egy teljesen új, szállítás közben sérült akusztikus gitárt került hozzám javításra. Mivel a törésen kívül egyéb sérülést, sőt szinte karcolást sem találtam rajta, el nem tudom képzelni, hogyan sikerül eltörniük a nyakát.

Napi tipp: a káros vízgőz

goz.jpg

Főzőedényekre mindig tegyünk fedőt. Ott, ahol gőz keletkezik, mindig legyen nyitva egy ablak, vagy kapcsoljunk be egy ventillátort. A fürdővizet úgy készítsük el, hogy előbb hideg vizet engedjünk a kádba, csak azután meleget, így kevesebb gőz képződik. A zuhanyozófülkét zuhanyozáskor lehetőleg csukjuk be. A ruhaszárító gépek elhasznált levegőjét közvetlenül a szabadba vezessük.

A futógép karbantartása

Image4.jpg

Sült kacsa párolt káposztával, csülök pékné módra, sajttal-gombával-velővel töltött csirkemell, Mrs. Lipton meggyes pitéje… Na, álljunk meg egy szóra - mondja idővel az okos fürdőszoba mérleg, vagy önnön bensőnkben burjánzik fel az igény, hogy suttyomban felgyűlt kilóinktól megszabaduljunk… Egy elsőre talán periférikusnak tűnő berendezés, a futógép karbantartásáról szól mai posztunk.

Napi tipp: Elektromos hibák

Image5.jpg

Hívjunk villanyszerelőt, ha a biztosító kiégése után nem találjuk a hibát. A probléma valószínűleg a vezetékhálózatban van, a hálózat régi és elhasználódott. Minden olyan esetben hívjunk villanyszerelőt, amikor nem vagyunk biztosak abban, hogy a hibát meg tudjuk javítani.

Fém vízvezetékcsövek

cimlap.jpg

Hasznos kiadványt mutatunk be mikor, egy teljes fejezetet idézünk Jakub Vrána Vízszerelés című könyvéből. A teljes könyv részletezi a csatornázás és a vízvezeték-rendszer tervezésének alapvető lépéseit, tájékoztat a leggyakrabban használt csövekről, vezetékekről és egyéb szerelvényekről. Tárgyalja a vízvezeték csatlakoztatását a közüzemi vízhálózathoz, de megoldást mutat a saját vízforrásból való víznyerésre is. Ha tetszett, a könyvet megrendelheti a kiadónál.

Szeretem: LED-izzó

ledlampa.jpg

A hullaképű hajnal beteges árnyalatú fénye úgy csapott le nappalimra, mint leprás keselyű a sakálmarta tetem rothadó cafataira - jutott eszembe a goth gyermekvers, mikor először kipróbáltam az akciós árú kompakt fénycsövet.

Napi tipp: szivárgó csövek

Image2_5.jpg

Ha a cső szivárog, ez annak a jele is lehet, hogy elrepedt. Ebben az esetben zárjuk el a főcsapot, és valamennyi vízcsapot nyissuk ki, hogy a vezetékek és esetleg a bojler kiürüljön. Ideiglenes javításként tekerjünk a repedésre szigetelőszalagot.

Engem vigyen fel a padlásra!

Épületek utólagos hőszigetelésén a legtöbbször a homlokzat szigetelését értjük, pedig családi házak esetében van egy másik lehetőség is a fűtési számla csökkentésére. Sok épület beépítetlen padlásterén semmiféle hőszigetelés sincs (a salak és a sártapasztás nem hőszigetelés!), és így a födém valósággal kiszívja a meleget a lakásból.

Image8_3.jpg

A felszálló nedvességet a földszinten vízszintes "áradásvonalak" jelzik, melyek időről időre változnak. A falakat ugyanúgy vizsgáljuk meg, mint ahogyan azt a fentiekben ismertettük. Ellenőrizzük, hogy a falakat alászigetelték-e. Ez a réteg ugyanis meggátolja, hogy a nedvesség az alapfalakból feljebb szivárogjon. Ilyen szigetelőréteget - PVC-fóliából vagy kátránypapírból - utólag is be lehet építeni. Ehhez szakembert hívjunk, mert a szigeteléshez az alapfalat el kell fűrészelni.

Játszunk tudományosan!

A karácsonyi ajándékötletekről lesz még pár írás itt a blogon. Ez a mostani főképp a gyerekek számára készült csomagok tartalmához ad néhány tippet. Különösen, ha a kérdéses gyerek szeret tevékenyen és kreatívan játszani, van benne némi kisérletező vagy épp barkács hajlam.

Nem mellesleg ezen ajándékok bármelyikének a furdancs közösség meglett férfitagjai is örülnének, tehát egyáltalán nem kizárólag gyermekeknek ajánlottak.

Napi tipp: felhúzós órák

Image8_4.jpg

A felhúzós óra egyszerű "gép" a következő fő alkatrészekkel: Motor: az óraszerkezet hajtóerejét szolgáltatja; régi óráknál ez egy súly vagy rugó. Mutatók: az órával mért idő pontos leolvasását teszik lehetővé (a számokkal ellátott számlapon). Járásszabályozó: az egyenletes meghajtást biztosítja. Ingából vagy billegő-kerékből áll. Gátszerkezet: a járásszabályozó mozgását viszi át az óraszerkezetre. A mutatókat mindig csak az óra járásának megfelelően (jobbra) mozdítsuk el.

Gyászjelentés

Pár hete/hónapja írtam két posztot itt a Furdancs blogon előbb a betegeskedő, majd a meggyógyított kávéfőzőmről. Akkoriban nagy volt az öröm, hogy sikerült kifogni a tervezett avulás rémén, és némi vízkőmentesítés meg tisztogatás rendbe hozta a masinát.

Sajnálattal kell közöljem a tisztelt egybegyűltekkel, hogy az örömünk korai volt.

A mai napon, délelőtt 10 órakor a kedvenc kávéfőzőnk szivattyúja feladta az életért és a minőségi kávéért folytatott, hosszú éveken át tartó küzdelmet. Miután megfelelő donor nem áll rendelkezésre, és az új műszív szivattyú beszerzése indokolatlanul és finanszírozhatatlanul magas kiadást jelentene, kávéfőzőnk békében hagyjuk távozni egy árammal és minőségi kávéval jól ellátott, vízkő nélküli világba.

A gép földi porhüvelyét valamely későbbi, steampunk szobrunkban fogjuk felhasználni, ezáltal mintegy megőrizni e sokat teljesítő berendezés emlékét. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Fényfüzér házilag

Közeleg a karácsony, a díszkivilágítás szezonja. A kereskedelemben kész megoldásokat találunk, de nem lennénk barkácsblog, ha nem buzdítanánk fényfüzérek házilagos elkészítésére. Gyengeárammal, kis (5-12V) feszültséggel működő megoldást ismertetek. Áramütéstől nem kell tartani, maximum egy fürdőkádban ülve.

fenyfuzer0.jpg

Anyagára tápegység nélkül méterenként 100,- Ft körül kijön, plusz a műanyag cső ára. Forrasztani kell és vezetéket vágni, de semmi ennél bonyolultabb ismeretet nem igényel. Bár számítanunk kell áramot, feszültséget, ellenállást és teljesítményt is, de igyekszem olyan közérthetően leírni, mint ahogy nekem elmagyarázták. Lépésenként haladunk, eltéveszteni sem lehet. Ha mégis zavarba ejtő lenne a sok képlet, az írás végén készre kapott megoldást közlünk.

Napi tipp: gipszlapok javítása

Image6_2.jpg

A gipszlapokból készült falak függőleges és vízszintes repedései akkor keletkeznek, ha a lapok elmozdulnak. A repedéseket könnyebb gipsszel kitölteni, mint fugamasszával, mivel maga a massza is könnyen repedezik. A gipszlapokban fellépő repedések mindig problematikusak, a legjobb megoldás, ha vastag szövettapétával tapétázunk.

Egy szakszerűen előkészített és lefestett fémtárgy hosszú időn keresztül ellenáll a környezet hatásainak. Csiszolása és alapozó festése után stabilan tapad rá a festék és ezek az előkészítő műveletek kitöltik a durvább karcokat, mélyedéseket. Azonban ha galvanizálással, eloxálással vagy egyetlen réteg festékkel fedjük a puszta fémet, bizony finomra kell munkálnunk a felszínét, mert az egyenetlenség itt fokozottan meglátszik.

csisz02.jpg

Otthonunkban előforduló, puhafémből készült tárgyaink is tisztításra - polírozásra szorulnak alkalmanként, idővel az oxidált felületek elvesztik csillogásukat. Természetesen nem eshetünk nekik drótkefével, fémgyapottal vagy agresszív vegyi anyagokkal. Most egy kímélő, de hatásos megoldást mutatunk be visszaadni elvesztett fényüket.

Napi tipp: régi órák

Image10_1.jpg

Vessünk egy pillantást a régi órákra. Aki érdeklődik a régiségek iránt, az előbb vagy utóbb kapcsolatba kerül az órákkal. Az ingás állóórákat általában nem lehet gyűjteni, csak egyes darabokat állíthatunk belőlük lakásunkba, mert helyigényesek, s azzal is számolnunk kell, hogy nem ketyegnek halkan. Gyűjtők körében egyre kedveltebbek a különféle zsebórák, bár a szerkezetük újjáalakítása csaknem megfizethetetlen.

Tetőtér gipszkartonozása

Image9.jpg

Példánk egy széles nyeregtető alatt kialakított otthont mutat, ahol elegendő hely kínálkozott ahhoz, hogy a nappali és a hálószoba egymás mellé kerüljön. A kettőt elválasztó falnak csak egy része válaszfal, másik része egymásra helyezett szekrénykékből áll, amelyek egyféle polcfalat alkotnak. A forgácslap szekrénykék egy része egyik oldalán nyitott, másoknak középső válaszfaluk van, vagy éppen nincs válaszfaluk, így átengedik a levegőt, és át is látunk rajtuk. A szekrénykék mérete 40 × 40, 40 × 80 vagy 40 × 120 cm, mélységük egyformán 50 cm. Akár függőlegesen, akár vízszintesen fallá kombinálhatók.

A furdancsos vasárnapja

Gondolom, többen vagyunk olyanok itt a Furdancs blogon, akiknek a hétvége, vagy épp egy-egy nap munkaszünet arról szól, hogy: "de jó, végre meg tudom csinálni otthon ezt, meg azt, meg amazt…" Mert csinálni való mindig van, és mindig több, mint amennyi idő. Állítólag léteznek olyan idegen galaxisokban élő létformák is, ahol az a szokás, hogy hétvégén leülnek a fotelbe pihenni, de olyanokat erre felénk még nem látott senki, nem is igen hiszik el ezt a mesét az itteniek.

Találtunk egy mutatványt, ezúttal a házilagos hőelőállítás tárgykörében. Igen, tudjuk, volt már. Az alábbi videón egy hőálló edényből, két virágcserépből és négy darab temetői mécsesből összeállított kompozíciót láthatunk. A "feltaláló" úr végigvezet bennünket a minikandalló elkészítésének menetén. A hőálló tálban négy mécses ég, mely fölé egy kisebb mértű virágcserepet helyezünk. A kis cserép már önmagában is csapdába ejti a mécsesek hőjének egy részét. A kicsire egy nagyobb cserép kerül. A két edény között esik csak igazán csapdába a hő, ezt eresztjük szép lassan szabadon. Az úr elmondása alapján, nyilván nem egy gyárcsarnok fűtésére használja a szerkezetet, de a kis vitorlásán például jó meleget csinál. Nem vagyunk szkeptikusak a dologgal kapcsolatban, biztos, hogy működik, de vajon milyen hatásfokkal és valóban alkalmas-e arra, amire kitrükközte az úriember. Illetve elképzelhető, hogy 15 fokból csinál 17-et, de lássuk be, azért az még mindig kevés. Nem beszélve arról, hogy négyóránként be kell gyújtani. Ennyit bír ugyanis egy mécses. Szóval szerintetek?

Mint azt már említettük, ez a téma feldolgozásra került már az Interneten, pont egy éve. A bizonyítást az alábbi videóban találjátok. Ha kicsit számolgatnátok, vagy törnétek még a fejeteket, akkor semmiképp ne nézzétek meg.


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Image3_3.jpg

A szivárgó csővezetékek hosszú távon . komoly károkat okozhatnak, még akkor is, ha csak egy kis lyukról van szó. A víz a fában nedves korhadást okoz, ezenkívül, ha az elektromos vezetékek vizesek lesznek, fennáll az áramütés veszélye. Ha saját magunk nem tudjuk a bajt elhárítani, hívjunk szerelőt.

Padlót fog a hőszigetelés

Vannak olyan döntések, melyeket utólag nehezen, vagy sehogyan sem lehet korrigálni. Ilyen az is, amikor az épülő házunk padló hőszigetelését határozzuk meg. A falak, tetők utólagos szigetelése könnyen megoldható, de a házat nem tudjuk megemelni, hogy aládugjunk pár centi plusz hőszigetelést. Belülről, a padlóra pedig azért nem szeretünk újabb rétegeket tenni, mert a belmagasság csökkenése és az ajtók magassága jelent komoly problémát. Érdemes tehát a készülő házat alulról alaposan leszigetelni.

Van nekünk egy anyánk, a Cser Kiadó és vannak testvéreink is, a Színes Ötletek és a Kapanyél. Hármunk közül a Furdancs a leglustább és persze a legszemfülesebb is. Mi is írhattunk volna egy posztot anyánk Fekete Pénteki akciójáról, de inkább lenyúltuk a tesónkét. Itt lejebb olvashatjátok.

Ha eddig csak szemezgettél az áhított kreatív könyvekkel, akkor most érdemes a tettek mezejére lépni! Fekete péntek alkalmából tényleg kihagyhatatlan kedvezmények várnak rátok az ország legnagyobb kreatív könyves kiadójánál! Nézzük csak:

A lényeg - és ezzel mindent el is mondtam- minden, azaz minden könyvre 40% kedvezmény jár november 28-án (péntek) 0 órától éjfélig!

Image9_2.jpg

Portalanításhoz használjunk nagyon tiszta tollseprőt vagy puha kefét. Az értékes festményeket ajánlatos üveg mögött tartani, így kíméljük őket a legjobban. Értékes festmények javítását, tisztítását bízzuk restaurátorra. Ha a kép penészes volt, akasszuk ezután melegebb, száraz helyre. A penész puha kefével eltávolítható. Portalanítás után egy leheletnyi bútorfénnyel csillogóbbá tehetjük a színeket. Többet ne várjunk el a képtől magunktól se. Ha egy kép nagyon füstszagú, töröljük át ammóniákba mártott vattacsomóval. (Egy csésze vízhez fél kávéskanálnyit tegyünk.)

A hét műtárgya: az autó

Az autó az igazi fúr-farag embernek nélkülözhetetlen, hiszen folyamatosan szállítania kell mindenfélét. Nagyobb dolgokat épp úgy mint kisebbeket: tábla lemezt, betont, fűrészgépet, olajos hordót, de persze léceket, deszkákat, rönköket is.

Ráadásul állandóan készenlétben kell lennie, nem tudni, mikor ugrik az ember orra elé egy megmentésre váró valami a lomtalanításon, vagy mikor talál egy lezuhant repülőt vagy épp drónt, amit persze rögtön el kell vigyen haza.

Napi tipp: a gombásodás jelei

bb_1.jpg

A száraz gombásodást és a nagyobb területen fellépő nedves gombásodást szakemberrel kezeltessük.

Gépipari hipnoaprók

A hiba nem az ön készülékében van. Ne próbálja beállítani a képet! Folyamatosan ellenőrizzük az adást. Mi uraljuk mind horizontálisan, mind vertikálisan. Eláraszthatjuk önt ezer csatornával, vagy kinagyíthatunk egyetlen képet kristálytisztává. És ez még semmi! Irányítani fogunk mindent, amit csak lát és hall... (Végtelen határok bevezető főcím)

Tudatbefolyásoló hatású videoválogatásunk a gépipar területéről merített hipnotikusan ismétlődő folyamatokat. E képsorokra alapozva az ozorai goa-fesztiválon külön gépész sátrat lehetne felállítani drogmentes pályára-irányító célzattal, mert azon kapják magukat, hogy tekintetüket nem tudják felelmelni a képernyőről és már csak a hiányszakmára beiskolázó űrlapot kell aláíratni velük. A "Gyáróriások" vagy "Hogyan készült" sorozatok rajongói is imádni fogják a lentieket.

Image4_3.jpg

Az ezekből az anyagokból készült tárgyakat ne tegyük ki közvetlenül á napfénynek, ne állítsuk a fűtőtest, kályha vagy erősebben melegítő lámpa közelébe. Ott ugyanis kiszáradnak és megrepedeznek. Az elefántcsontnak, illetve csontnak azonban mégis szüksége van közvetett fényre, máskülönben megsérül. Ha ezeket a tárgyakat egy időre el kell tennünk, előzőleg csomagoljuk be őket.

A Furdancs szerkesztőségében ritkán ugyan, de azért adódik olykor szerelnivaló. Épp a napokban képződött egy hulladék forgószék, a sok éves közel rendeltetésszerű használatnak köszönhetően, vagy épp annak ellenére. Az úgynevezett gázlift adta meg magát benne, melynek következtében nem csupán a forgási képességét, de tulajdonképpen a szék mivoltát is elvesztette. Mikor először megláttam a roncsot, meggyőződésem volt, hogy kocsmai verekedésben használták és attól esett darabjaira a gázlift. Hajlamosak vagyunk gondolkodás nélkül alávetni magunkat a fogyasztói társadalom diktátumainak, és bármennyire is szeretünk szerelni és barkácsolni, első utunk az irodai forgószék-szaküzletbe vezetett. Jellemzően ez az első út, szokásos temponkhoz méltón eltartott két hétig. Ennyi időnk volt legalább arra, hogy megérkezzen az ihlet a javításra, illetve legalább arra, hogy szemrevételezzük a lehetőségeket.

Nincs mese: ide új gázlift kell, és akkor minden jó lesz.

Image5_1.jpg

A falfelületek nedvesedése okának megállapításához használjunk alufóliát. Ha a külső felületén nedvesség képződött, ezt a helyiség páratartalma okozta, amit több, szellőztetéssel, illetve fűtéssel meg lehet szüntetni. Ha a fólia külső felülete száraz marad, fal felőli oldala pedig benedvesedik, a nedvesség a falon át jön. Ezen azonnal, segíteni kell. Hasonló tesztet lehet PVC-fóliával is végezni. Ha a fólia külső felületén jelenik meg a nedvesség, akkor ennek az az oka, hogy a helyiség párás. Ha mögötte keletkeznek a vízcseppek, kívülről behatoló nedvességre kell gyanakodni.

Image5.jpg

Számos lakáshoz viszonylag nagy hall tartozik, amelyben lakni is lehetne, ha nem kellene attól tartani, hogy bárki, aki éppen becsönget, közvetlenül a lakás közepébe toppan be. Ideális lenne tehát egy leválasztott kis előtér. Nemcsak számos régi épületben adódik hasonló probléma, de néha az újabban épült lakásokban is. A nagy helyiségek használata gyakran gondot okoz, mivel a családtagok lakásigényeit nem könnyű egy kalap alá hozni. Egyikük szívesen hallgatna zenét vagy tévézne, míg másikuk nyugalmat keresne vagy csendben szeretne olvasni, tanulni.

Image2_4.jpg

Ha az emeleti falakon nedves foltok jelennek meg, vizsgáljuk meg a tetőt. A vízfoltokat gyakran az ereszből csöpögő, vagy az azon túlfolyó víz okozza. Az ereszeket tartsuk tisztán, és a lyukakat bádogoztassuk be. Ha a földszinti falak nedvesednek, nézessük meg szakemberrel. Mikor a külső házfalat újra festetjük, a festés előtt használjunk a jobb szigeteléshez víztaszító szilikonos szigetelő folyadékot. Belső falak esetében a tapéta és a festék eltávolítása után szigeteljük le a falakat. Az új rétegeket csak ezután vigyük fel.

Ott hagytuk abba, hogy a hőszigetelő táblákat felragasztottuk a homlokzatra. A következő lépés a felületet becsiszolása. Erre azért van szükség, mert egy egész háznyi felületen nem lehet milliméter pontosan dolgozni - de az ilyen kis eltéréseket is észre fogjuk venni. Hogy ezt elkerüljük, a táblák illesztéseinél előforduló kisebb eltéréseket egy durva smirglivel le kell csiszolni. Ez a munkafázis nem hagyható el. A Grafit® Reflex használatánál a védő festéket is ilyenkor távolítjuk el.

Amennyiben új építésű, tiszta beton- és téglafalak hőszigetelése a feladat, úgy a ragasztás kellően rögzíti a hőszigetelő anyagot. Minden más esetben viszont további rögzítés szükséges (dübelezés), különösen régi épületek vakolt falai esetében. Négyzetméterenkén legalább 6, a falazat anyagának megfelelő, és a falazatban kellően tartó dübelt kell választani. Utóbbiba az is beletartozik, hogy a vázkerámia téglában a dübel helyét nem ütvefúróval fúrják ki, mert az ütő igénybevétel szétroncsolja a tégla vázát, és alaktalan, rögzítésre alkalmatlan üreg keletkezik a hőszigetelés mögött.

Napi tipp: képkeretek

Image3_2.jpg

A fakeretet áttörölhetjük mosószeres oldatba mártott tiszta kendővel, majd dörzsöljük be bútorfénnyel. Kevésbé értékes aranyozott keretet magunk is tisztíthatunk száraz oldószerrel. Ha terpentint vagy háztartási benzint használunk, azt előzőleg langyosítsuk meg oly módon, hogy az üveget meleg vízbe állítjuk.

A posztunk címe lehetett volna az is: 'A csomók alkonya'. Azt gondoljuk, nem csak a barkácsoló emberekre jellemző, hogy gyorsan, masszívan, de azért oldhatóan szeretnénk rögzíteni valamit. Ez lehet egy összetekert fülhallgató vagy laptoptöltő vezeték, egy kerti locsolócső vagy a kompresszor tömlője, de akár egy szerszám is, amit munka közben nem szeretnénk letenni a sárba.
GearTieFullColor.jpg

Napi tipp: falak

Image7_1.jpg

A falakon a legtöbb repedés azért keletkezik, mert a ház süllyed. Még a nagy lyukak és repedések is javíthatók fugázással. A fugamasszát egy tányéron kikeverjük, és spaklival jó bőven a repedésbe kenjük. A felesleget lekaparjuk. Száradás után a falat csiszolópapírral simára csiszoljuk. Csak annyi masszát keverjünk, amennyit néhány percen belül feldolgozunk, mivel gyorsan megköt.

Drótfonatos paplanok

A cím persze megtévesztő lehet, sok olvasó fejében talán elsőre nem is áll össze, miről is lehet szó... Steppelt paplant, tollal töltött paplant, műszállal töltött paplant, téli-nyári paplant persze már láttunk, de mi a fenének kellhet oda drótfonat?

hg.jpg

A zománc nagyon óvatos bánásmódot igényel. Fémalapon egymás fölé égetett üvegrétegekből áll, ezért nagyon törékeny. Az értékesebb tárgyak, ill. műtárgyak részben Európából, részben a Távol-Keletről származnak, s minél régebbiek, annál értékesebbek. A legértékesebb darabokat múzeumokban csodálhatjuk meg. Magántulajdonban rendszerint csak néhány kisebb ékszer található.

Gitár-ráncfelvarrás

Előrebocsátom, hogy nem egy professzionális hangszerről van szó. Egy igazán drága gitárnak hasonló módszerekkel ne essünk neki!

Jelen gitár inkább csak számomra képvisel értéket, mivel már 26 éve használom. Én még a néhai Skála áruházban lévő hangszerbizományiban vettem, ahova egy akkori zenésztársam adta be. Ő pedig a Curia utcai hangszerboltból szerezte be, szintén használtan, tehát a hangszer valódi korát nem lehet tudni. Egy Japán gyártmányú Stagg az alanya a mostani bejegyzésnek.

Az eredendő probléma, amiért belekezdtem a felújításba, a nyak sérülése volt. Egy korábbi sérülésből kifolyólag egyszer volt már javítva, az alábbi képen látható módon. Most a javítás mellett a nyak továbbrepedt a fej irányába, ami részben a három (akkoriban még elég pici) gyermekem nem túl kifinomult gitárjátékának is volt köszönhető. Úgy is mondhatnám, hogy nem éppen rendeltetésszerűen játszottak rajta.

Napi tipp: akadozó ajtók

Image2_3.jpg

Ha az ajtó túl feszes a vasalásnál, minden bizonnyal túl sok festék került rá. Kaparjuk le és fessük újra. Ha a keretnél feszes, a vasalásnál a fából a fölösleget egy vésővel távolítsuk el. Ha az ajtó karcolja a padlót nyitáskor és záráskor, csúsztassunk egy csiszolópapírt alá, így nyitogassuk néhányszor, amíg könnyen nem kezd járni. Ha valósággal rátapad a padlóra, emeljük le és annyit gyaluljunk le az aljából, amennyit szükséges.

Gipszkartonozás ragasztással

Image6.jpg

Teherbíró, sík falakon, amilyenek a panellakások betonfelületei, különösen helytakarékos kialakítási módszerként kínálkozik a gipszkarton lapok közvetlen felragasztása pl. ragasztógipsszel vagy ásványi anyagokból készült ragasztóhabarccsal. Ezáltal a felhasznált lapok vastagságától függően csak mintegy 10 vagy 13 mm-rel nő meg a falvastagság.

Image6_1.jpg

A régi bútorok érzékenyek, a lehető legkevesebbet mozgassuk őket. Soha ne emeljünk meg nehéz bútort egyedül, még akkor se, ha kicsi. Ez a bútornak is, nekünk is árt. Mielőtt a bútort megmozdítjuk, távolítsuk el a fiókokat és egyéb mozgatható részeket, nehogy kiessenek. A bútor ajtaját csukjuk be. Amennyiben nem zárható, rögzítsük ragasztószalaggal. Ha az ajtó nem akar csukva maradni, rögzítsük a sarkait ragasztószalaggal, majd kössük körül a bútort spárgával.

Faanyag felületkezelése

Faipari tanácsok következnek lakkozás, lazúrozás előtti felületkezelésről. Bátorkodtam egy ártatlan lambériadarabot csíkokra vagdalni és áztatni, kenni, pácolni, ezzel illusztrálva a leírtakat. Ha a kis felbontású fotókon szinte egyformának tűnik is mindegyik állapot, de az ecset "húzásán" és a festék fogyásán meglátszik a különbség a kezelt és kezeletlen anyag között.

csiszoltalap.jpg

Az alapanyag, száraz lambéria némi csiszolás után

Tökéletes felületkezelés csak megfelelően előkészített fafelületen lehetséges. Nagy szerepe van a szakszerű csiszolásnak. Az első hibát itt követik el a legtöbben. Hiába a drága lakk, minőségi viasz vagy lazúr, bútorunk nem lesz tetszetős, ha nem készítünk megfelelő alapot neki. Ha a felület kitöredezett, karcos, kezdjük durva csiszolóanyag használatával.

vilagitas16.jpg

A fényforrások sose vakítsanak. A lakás forgalmas helyein (pl. lépcsőn) úgy helyezzük el a világítótesteket, hogy ne vessenek árnyékot.

Műhely áram nélkül?

Pár napja érkezett egy kérdés a Furdancshoz. Ebből a levélből olvashattok pár mondatot:

"Hobbi barkácsoló vagyok és gyakran fordulok a bloghoz tanácsért, tippekért. A mostani problémámra viszont nem találtam választ a korábbi posztok közt.

Úgy hozta a sors, hogy nagyobb lakásba költöztünk, régi pesti bérházba, amihez jár egy nagyobbacska pincehelység is. A pince zárható, száraz, nem büdös, kb 15 nm, ideális műhely lehetne (és lesz is). Az egyetlen problémám, hogy nincs lent áram, és nem is nagyon tudom megoldani. A lent végzett munka főleg bringaszerelés és karbantartás, kisebb bútorok átalakítása, csiszolása, festése, stb lenne, tehát elektromos szerszámok nélkül megoldható. A gond a világítás, szükségem lenne egy (vagy több) olyan fényforrásra ami egy ekkora helységet viszonylag jól bevilágít akár 2-3 órára és szórt fényt biztosít, hogy ne kelljen vinnem vagy állítgatnom ha körbe akarom járni a munkadarabot."

Incredible machines

Talán többen emlékeznek a címben hivatkozott - jó 10 éves - számítógépes játékra. A feladat az volt benne, hogy az adott feladványban rendelkezésre álló, mechanikus, vagy épp elektronikus eszközök felhasználásával kellett megoldani feladatokat, mondjuk egy vödör vizzel leönteni egy macskát. Megvoltak a szabályok, tehát hogy egy motor, egy mágnes, vagy épp egy kalapács mire használható, ezek mentén a szabályok mentén lehetett a feladatokat végrehajtani, az egymás hatására működésbe jövő eszközöket megfelelően sorba rendezve.

Ez jutott eszünkbe az imént, amikor kedvenc kormánymű specialistánk műhelyében ezt a szerkezetet fedeztük fel:

vilagitas.jpg

Az ilyen lámpákat használhatjuk mennyezeti világításra és dolgozósarkunk megvilágítására is. Ha a lámpát olyan karosszék mögé állítjuk, amelyben olvasunk, ügyeljünk arra, hogy a fénycsóva a könyvre essen, s az olvasó és a könyv között ne keletkezzen árnyék. A fölül szűk, alul kiszélesedő lámpaernyő jó megvilágítást tesz lehetővé, ha a lámpa elég magas.

Lakópark az ágak között

Tavasszal készítettem egy mesterséges odú prototípust, mert rengeteg madár megfordul a kertünkben. Meg sem próbálkoztam Thoreau dizájn-madárházának igényességével kimunkálni a faházat, mert (ide eredetileg egy jól hangzó magyarázat került, de inkább legyünk őszinték) béna vagyok ilyen finom munkához.

madar3.jpg

Összeróttam tehát azzal az ígérettel, hogy majd tökéletesítem, mikor érdeklődést látok iránta a kis szárnyasok részéről. Nem láttam nyáron madármozgást a környékén, mikor azonban tüzetesen szemügyre vettem a napokban, egy igazán kényelmes kis fészket találtam benne. A lakásfoglalók rejtetten költöztek be.

konyv1.jpg

Ne legyen túl meleg a szoba, amelyben értékes könyvek állnak. Sose álljanak a könyvek a fűtőtest fölött. A helyiség, ahol könyveinket tartjuk, ne legyen túl száraz, különben a papír töredezni kezd és a kötéstáblák elengednek. A nagyon vastag köteteket tároljuk inkább fektetve. Költözéskor rakjuk értékes könyveinket rongyokkal kibélelt ládákba, így nem tudnak elcsúszni. Ne hagyjunk könyvet az autó hátsó ülésén.

Falszigetelés fúróval

Itt a Furdancs blogon már volt szó az ingatlanok nedvesség elleni szigeteléséről, és arról is írtunk korábban, milyen egészségügyi problémákat okozhat a huzamosan nedves, penészes falu lakás. Az ilyen problémák persze általában az ingatlan építésekor elkövetett technológiai hiányosságok következtében jönnek létre. A 30, 50 vagy akár 100 éve épült épületek esetében a fal és az alapok közti szigetelés hiánya szinte biztosan problémákat okoz, amihez még az elmúlt években - a szokásosnál szélsőségesebb időjárás következtében - a belvíz és a helyi vízkárok is hozzájárultak. A talajból érkező, onnan a falak kapilláris rendszerén felszívódó nedvesség pedig a legveszélyesebb az épületek számára.

Pályára-irányító sorozatunkban már bemutattunk analóg-digitális elektronikai tanulókészletet, forrasztottunk és NYÁK-készítésére is sor került. Most teszem fel az i-re a pontot, mikor gyakorlati demonstrációval körítve egy rendkívül sokrétűen felhasználható eszközt, a mikrokontrollert mutatom be. Egy kísérletező panel változat, az olaszos nevű Arduino Leonardo írásom tárgya.

ar1.jpg

Célszámítógépek tucatjai vesznek körbe bennünket. Mosógép, digitális hőmérő, médialejátszó, gépjárművek. Mindegyikük a külső érzékelők jeleinek függvényében reagáló programot futtat. Felszínes terjedelemben szeretnék bemutatni egy vezérlőelektronikát, mellyel LED-villogtatástól kezdve bonyolult szerszámgépek komplett vezérléséig olcsón, könnyen programozható módon kiválhatunk egy folyamatvezérlő számítógépet.

ablakjav.jpg

Az ablakkereten található lyukakat fagittel vagy szilikon-fugamasszával töltsük ki. Kitöltés előtt valamennyi felületet gondosan tisztítsunk meg, ellenkező esetben az anyag nem köt meg rendesen. Az ablaktáblák repedéseit rövid időre' átlátszó ragasztószalaggal rögzíthetjük. Ragasztószalaggal ideiglenesen az ablaktáblában lévő lyukat is tömíthetjük. Az eltört ablaktáblát átmenetileg fóliával is lehet helyettesíteni. Ha a fogantyúk vagy pántok meglazulnak, húzzuk meg a csavarokat. Ha az ablakot nem szigetelték le, ragasszunk szigetelőszalagot az ablakkeret és a tok közé. Energiatakarékossági okokból ajánlatos az ablakot hosszú távon kicserélni.

Gipszkarton tartóvázzal

x.jpg

Aki szívesebben dolgozik fával, mint habarccsal, a nyers falat tartólécezésre szerelt gipszkarton lapokkal is burkolhatja. A 3 × 5 cm-es gyalulatlan tetőlécekből álló tartóvázat kb. 42 cm-es középvonal-távolsággal, dűbelekkel vízszintesen a falra rögzítjük. Függőleges lécezést is kialakíthatunk 30 cm-es középvonal-távolsággal. Mindkét esetben a léc vastagsága elegendő teret ad ahhoz, hogy a burkolat mögé vezetékeket rejtsünk el. Kondenzvíz keletkezésének megakadályozására a hidegvíz vezetékeket mindig párazáró szigeteléssel kell ellátni.

De mi az az energiaszegénység?

Mint arról a blogon már beszámoltunk, szigetelték és átadták azt a családi házat is, amely a Knauf Insulation - régiónkban mindenképp elsőként - valós körülmények között végzett energiahatékonysági összehasonlító vizsgálatában ezidáig a szigeteletlen ház volt. Ebben a programban egy szigetelt és egy szigeteletlen ház példáján keresztül az derült ki, hogy egy szezon alatt hőszigeteléssel 46% fűtési célú gázt, mintegy 114 ezer forintot lehet megspórolni.

Barátság és szigetelés

Van úgy, hogy egy-egy szakmai sajtóeseményen az ember - ha nyitott szemmel figyel - más, nem kifejezetten az adott témával kapcsolatos dolgokat is észrevesz. És persze az is előfordulhat, hogy az erről az eseményről szóló blogposzt sem pont úgy kerekedik, ahogy annak kellene. De ez talán nem is akkora baj.

Napi tipp: biztonság otthon

vill.jpg

Elektromosság: Legyünk óvatosak, ha falakon és padlón ütvefúrót használunk, nehogy kábelt vagy vízvezetéket találjunk el (a kereskedelemben kaphatók "kábeljelzők", amelyek jelzik, hogy a falban fém, illetve áramvezető kábel van). Elektromos vezetékeken végzett munkák esetében mindig legalább kétszer ellenőrizzük, hogy a kábel feszültség alatt van-e még, vagy nem. Ennek legegyszerűbb módja, ha valamilyen elektromos készüléket bedugunk és bekapcsoljuk.

Csőtörésből mozaik

Ha a témához szorosan nem is, de az igazsághoz mindenképpen hozzátartozik, hogy jelen esetben igazából a csőlyukadás lenne a megfelelő megnevezés. Történt ugyanis, hogy egy sarokpolcot akartam a falra felszerelni és eközben sikerült megfúrni a falban húzódó vízcsövet. Mivel ez nálam rézből van, és mint ilyen nem túl kemény, az ütve fúrónak nem jelentett komolyabb akadályt, mindenféle átmenet nélkül simán átvitte. Aki teheti, az ilyen munkához használjon fém detektort, azzal talán megelőzhető a probléma, nekem sajnos nincs. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a melegvízcső esett áldozatul, így nem maradtunk teljesen víz nélkül, csak a melegvizet kellett másnapig nélkülözni. Ekkor jött a falbontás és a lyukas szakasz kicserélése, amit pár könyökkel és forrasztással sikerült megjavítanom.

vilagitas01.jpg

Konyhánk megtervezésénél három szempont érdemel különös figyelmet: a tárolóhely (hűtőszekrény, éléskamra), a munkahely (mosogató, asztal ill. előkészítőlap) és a főzőkészülékek (tűzhely, grillsütő, sütő) helye. Ezeket egymáshoz közel kell elhelyezni, s mégis úgy, hogy közöttük szabadon mozoghassunk.

A kereskedelemben kapható zombi- és vámpírelhárító eszközöket taglaló múltkori írásunk után figyelemfelkeltő célzattal milliók létező hobbijára, s annak szerszámaira fókuszálunk.

tulel1.jpg

Globális vagy kiterjedt helyi krízis esetén, mikor sem az élelem-utánpótlás, sem a közbiztonság már nem biztosított, kétféle stratégia közül választhatunk. Összeállunk jó szándékú más polgárokkal, hogy biztosítsuk a rendet és alapvető biológiai szükségleteink kielégítését, vagy családunkkal kiköltözünk a vadonba. Van harmadik stratégia is persze: várhatjuk a megmentő sms-t a mindenkori kormánytól. "Kérjük, üljön át egy másik autóba". No komment, no szmájli...

butor03.jpg

Egy antik bútor súlyának egyenletesen kell a lábakon eloszlania. A hosszabb időn át helytelenül felállított bútor megvetemedhet, s ezen később már nehéz segíteni. Néha nem is lehet. Ha nem egyenes a padló, helyezzünk haladéktalanul éket a bútor lába alá, hogy kiegyenlítsük. Régi bútorainkat évente legalább egyszer vizsgáljuk át, akár használjuk őket akár nem. Legegyszerűbb, ha ezt összekötjük a bútor fényezésével.

Az előző részben előkészítettük a terepet, most már jöhet az érdemi munka. Tudjuk, hogy az alapok mindig nagyon fontosak. A homlokzat szigetelésnél is az első sor hőszigetelő tábla fogja megalapozni azt, hogy a következő sorok mennyire illeszkednek egymáshoz. Ezért az első táblákat nagyon precízen kell elhelyezni, különben a sorok emelkedésével egyre nagyobb hibákat kell korrigálnunk. Mivel a ragasztó nem pillanatragasztó módjára köt, a táblák alátámasztásáról gondoskodni kell. Ez a legjobb esetben a lábazati hőszigetelés lehet.

tarolas06.jpg

Az anyag teherbíró képessége: A fa, a műanyagok és a fémek teherbírásuk szempontjából igen eltérőek. Döntésünknél mérlegeljük a bútor önsúlyát ill. teherbíró képességét. A nyitott polcokon igen jól mutatnak a növények, virágok. Ügyeljünk azonban arra, hogy esetleges vízfoltok ne okozzanak jóvátehetetlen károkat a felületen. Végül nem mindegy, hogy átmeneti időre rendezkedünk-e be egy lakásban, és a beépített bútorokat költözés kor magunkkal akarjuk-e vinni, vagy hosszabb ideig maradunk egy helyben.

A zaj elleni védekezés

Kritikus zajterhelést mértem előző írásomban a műhelyben előforduló elektromos szerszámokat tesztelve. Hogyan védhetjük hallásunkat ennek ismeretében?

1.jpg

Négy hallásvédő eszközt találtam itthon. Az idők során, innen-onnan összeszedve állt össze a készlet, ezért a típusok pontos jellemzőit a Conrad áruház hasonló áruinak katalógusából merítettem, köszi. Legfontosabb érték a hangnyomás-csillapítás mértéke, decibelben megadva.

butor02.jpg

Nedvesség
A víz párolgásakor vagy nedvesség keletkezésekor penész képződhet, a bútorok megvetemednek, a sima felületek felpúposodnak, a textil dohosodik. Ezért emberek és tárgyak számára egyaránt fontos a helyiség jó szellőzése. Ne állítsuk a bútorokat puszta kőre, égetett téglára vagy közvetlenül az épület külső fala mellé, mert ezek hidegek lehetnek, s gyakran nedvesek is. Nedves falnak se támasszuk őket. Néha elég, ha a bútor és a fal közé kartonpapírt vagy hungarocellt helyezünk.

Szárazvakolat szakszerűen

xx.jpg

A gipszkarton lapokat ragasztóanyaggal közvetlenül a nyers falra erősíthetjük. A ragasztócsomók között elegendő levegő marad ahhoz, hogy a gipszkarton lapok mögé kis keresztmetszetű vezetékeket (pl. villanyvezeték) rejthessünk. Az elosztó- és kapcsolódobozokat úgy kell elhelyezni, hogy felső élük kb. 2 cm-re álljon ki a fogadó alapszerkezetből. Alternatív megoldásként a gipszkarton lapokat az alapszerkezetre dűbelezett egyszerű tartólécezésre is csavarozhatjuk. A tartólécezés vastagsága lehetővé teszi, hogy a falra szerelt elektromos és gépészeti vezetékeket a lapok alá rejtsük.

Egy újító kismadár

mad1.jpg

Kertemben bukkantam erre a lehullott madárfészekre. Építője talált valahol kék műanyagszálakat és beépítette a fészekbe. Lehetne tréfálkozni, hogy a kismadarak követik a modern építészeti-hőszigetelési trendeket és a természetes anyagokat korszerűekkel vegyítve építik otthonukat, de szerintem inkább szomorú látvány. Széthagyunk mindenféle szemetet és bár egy madár beépíti a fészekbe, de másik tíz elpusztul a környezetszennyezés káros hatásaitól.

A minőségi Halloween

A Halloween ünnepe ugyan már jó ideje ismert nálunk is, megítélése azonban még mindig vegyes. Vannak akik jópofa, vidám ünneplésre lehetőséget biztosító alkalomnak tekintik, és vannak, akik a magyar néplélektől idegen (nyilván azért, mert vidám, nincs benne semmi sírva vigadás és panaszkodás, túl könnyed és vicces) ünnepnek tekintik.

Mi most nem foglalunk állást a kérdésben - bár a fentiek azért elárulnak valamit. A hétvégére két posztot is készítettünk a témakörben, a mai azoknak szól, akik kedvelik ezt az ünnepet.

Napi tipp: mit, hol tároljunk?

tarolas03.jpg

Hálószoba
Ha nincs elég helyünk a szekrényajtók kinyitásához, a fali szekrények elé függönyt is akaszthatunk. Helytakarékos megoldás a tolóajtó is. Mielőtt ágyat vásárolunk, gondoljuk meg, nem akarjuk-e az alatta levő helyet is kihasználni. Akkor ugyanis olyan típust kell választanunk, amelynek nincs ágyneműtartója. Megfelelő felső elemmel szekrényünket egészen a mennyezetig megtoldhatjuk, de a szekrény tetején is tárolhatunk dolgokat, a mennyezetre erősített függöny mögé rejtve. Ezt a megoldást azonban csak kevésbé kényes tárgyak esetében ajánljuk.

Nézzünk a mester körmére!

A régi szép időkben a házépítés közös munka volt. A családfő szervezte a munkát, a lányok a folyadék és tápanyag bevitelről gondoskodtak, és mindig volt egy ügyeletes szaki, aki megmondta, hogyan kell jobban csinálni. Ma már nem csak az építést, de a nagyobb volumenű felújítást is szakkivitelezők végzik, és ezzel remélhetőleg, a munka színvonala is emelkedik. De azért a gazda szeme itt is elkel; nem árt, ha figyeljük, mit és hogyan csinálnak a megbízott szakemberek.

Napi tipp: mit, hol tároljunk?

tarolas11.jpg

A különböző kosarak, dobozok, és faládák igen alkalmasak játékok tárolására. Vigyázzunk azonban, hogy az anyag ne legyen szálkás! Ha nincs pincénk vagy tárolóhelyiségünk (kamránk), nyugodtan tarthatjuk az ágy alatt a szörfdeszkákat télen, a síléceket pedig nyáron. A konyhában, dolgozószobában vagy gyerekszobában vékony parafatáblát akaszthatunk a falra jegyzetlapok, feljegyzések számára.

Építési aprók

Szeretjük nézni, ahogy mások dolgoznak, ezért videoválogatásunk ma az építészetről szól. Könnyűszerkezetes és szalmabála ház, valamint cserépkályhakályha-építés képei peregnek alapozástól a takarításig.

Elsőként egy profi építészeti kisfilm, egyenesen a kivitelező cégtől. A könnyűszerkezetű házak csak most kezdenek meghonosodni. Talán mert most értük be Amerikát a tornádók kialakulási valószínűségében. Mindjárt látványosabb, ahogy deszkánként tépdesi fel az épületet Katrina valamelyik nővére, nem pedig csak áll a téglaház ház zavartan, de biztosan és legfeljebb lecserepeződik. Persze, ez csak olcsó humor, szeretjük a favázas házakat.

A műhely zajai 1.

meres.jpg

Néhány évet lokátorokban, másik húszat számítógép előtt ülve töltöttem. A hűtőventilátorok zaja miatt mérhető árok látszik a hallásgörbémen, ezért a Tessék? Ismételje meg kérem! - fordulat előfordul társalgás közben, kivéve, ha nem érdekel, amit mondanak. Késő bánat, de néhány jó tanácsot és mérést szeretnék megosztani a zajvédelem területéről, majd a folytatásban bemutatok néhány tipikus fülvédő eszközt is.

vilagitas13.jpg

Bár a beépített reflektoros lámpák beszerzése költségesebb, használatuk takarékosabb, mivel nem kell hozzájuk reflektorégő. A villanykapcsolót mindig a helyiség bejárata mellé kell elhelyezni, hogy belépéskor könnyen elérhető legyen. Ha a világítótest több tagból áll, mindegyikhez szereltessünk fel külön kapcsolót vagy esetleg kettős kapcsolót.

A káosz szerszámai

v2.jpg

Manapság a szerszámkészleteket ismertető posztok kerültek napirendre blogunkon. Továbblépve a legalapvetőbb barkácsfelszerelés taglalásán, tágítsuk ismeret-horizontunkat speciális eszközgyűjteményekkel is. Mit tegyünk, ha elszaporodnak környékünkön a vámpírok, vagy tartunk egy zombi inváziót követő poszt-apokaliptikus krízistől, mikor nem nyit ki többé a sarki zöldséges? Egy jól összeválogatott szerszámkészlet gyógyírt nyújthat kétségeinkre, még ma vásároljunk be!

tarolas02.jpg

Minél nagyobb a súly és/vagy minél vékonyabb a polc, annál közelebb kell lenniük egymáshoz a rögzítési pontoknak.

Gyakorlat: Kertkapu

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

A könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

Tuningoljunk tökfüzért

A klasszikus, többnyire kínai gyártmányú, karácsonyfára való izzósorok mindenki előtt ismertek. Ezek ugye 10-100 darab (néha még több), sorba kötött apró izzólámpát (vagyis hagyományos, izzószálas lámpát) tartalmaznak. Ezekből persze nem csak karácsonyi stílus kapható, hanem mindenféle másmilyen is, esetünkben például világító tökfejeket lehet az apró izzók foglalatára húzni. Az ilyen világítások néha elég macerásan használhatóak, épp a hurok jellegük miatt. Persze a hosszabb füzérek esetén lehet eleve duplán felszerelni a helyére a füzért, de a rövidebb, 10-20 izzós soroknál ez nagyon megrövidíti a füzér hasznos méretét, és az izzók is túl közel kerülhetnek egymáshoz.

Furdancs születésnap

Elérkezett hát a nagy nap. Második születésnapunk kapcsán rendezett játékunk végére értünk. A beküldött válaszokat átnéztük, a bennük foglalt tanácsokat és kívánságokat a blog tartalmával kapcsolatban megfogadjuk. A szülinapot pedig megünnepeltük. Volt olyan hozzászólónk tegnap, aki nehezményezte, hogy nem 19.-én hirdettünk eredményt. De akinek nagy családja van, az tudhatja, hogy a szülinapi ünnepség az mindig a résztvevőkhöz van alakítva, a naptár csak támpontot jelent...

A hét műtárgya: a lombseprű

Az őszi avarhullással együtt jár néhány speciális szerszám. A lombfúvókról már volt szó korábban. Akkor a cikk után a kommentek már-már a luddizmusba csaptak át, jó csomó ellenérvet sorakoztattak fel az olvasók a lombfúvóval szemben:

  • nem hatékony

  • hangos

  • büdös

  • pont a fújó funkció a felesleges, csak a szívás és az aprítás jó benne

Ezekkel bizonyos fokig egyetértek, bizonyos fokig nem (az akkus lombfúvó, amit kipróbáltam, nem volt sem zavaróan hangos, sem büdös, ugyanakkor egy benzinesről mindkettőt el tudom képzelni), de az előtt a felvetés előtt mindenképpen meg kell hajolnom, hogy fura, hogy a lombfúvóról volt már cikk, de a lombseprűről még nem. Ezt pótoljuk a mai napon.

Ez tehát egy lombseprű:

lombsepru.jpg

vilagitas20.jpg

Fő fényforrásként és munkahelyi megvilágításra egyaránt használhatjuk őket. Fővilágításként célszerű magasan a falra vagy a mennyezetre szerelni. Munkahelyi megvilágításhoz használjunk asztali vagy állólámpát, s fénysugarát lefelé irányítsuk.

A halak szekrénye

Jó, lehetséges, hogy végül nem is halak fogják használni, de erre még visszatérünk a poszt végén. És így mindenképp jobban hangzik a cím. Szóval ez a poszt egy szekrényről íródik (meg néhány halról). Azon szerencsés olvasóink, akik kertes házban laknak, ismerhetik a dolgok felgyülemlésének folyamatát. Ha van valamilyen fészer, féltető, netán veranda a házhoz, ott bizony előbb-utóbb elkezdenek gyűlni a dolgok, holmik és motyók.

A szokásos, egyszer-még-jó-lesz-ne-dobjuk-ki félék épp úgy, mint az ennél rendszeresebben, de csak időszakosan, mondjuk bizonyos évszakokban használtak.

Napi tipp: polcokról még több

tarolas07.jpg

Könyvespolcot csak olyan fal mellé állítsunk, amely száraz és nem melegszik át, máskülönben a könyvek állaga idővel romlik.

Robinson ládája

rob001.jpg

Robinson Crusoe mázlista volt, a tenger szorgalmasan mosta partra az utánpótlást, hogy végül egy kecske és néhány kedves bennszülött figyelő tekintetétől kísérve felépítse otthonát. Milyen szerszámokat vinne magával Ön egy lakatlan szigetre, ha tudjuk, hogy a DHARMA egy fia laposfogót sem dob le segítségünkre? Napi tipp sorozatunk anyja, a Nagy háztartáskönyv igyekszik behatárolni az alapvető szerszámkészlet fogalmát.

tarolas08.jpg

Minél gondosabban tervezzük meg egy szekrény beosztását, annál több fér bele. A felső polc nyáron a téli, télen a nyári ruhák tárolására szolgál.

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

A könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

A misztikus gyufakocka

Ugye, hogy sokunk gyerekkorának egyik legmisztikusabb tárgya a gyufakocka? Persze nem mindegy, hogy ki mikor volt gyerek. Ez a szerkezet nem más, mint egy gyufaszálakból, kötőanyag nélkül összeállított kocka. Tekintve, hogy már nincs se időm, se idegrendszerem magamtól kiokoskodni, hogy milyen sorrendben rakjam egymásra a szálakat, inkább utánanéztem a neten.

Furdancs születésnap - 3. kör

Elérkeztünk a harmadik péntekhez. Vagyis születésnapi játékunk harmadik fordulójához. Mint már az előző két alkalommal írtuk, 2 éves születésnapjához érkezett a Furdancs blog, és ezen nevezetes alkalomból most mindenféle ajándékot lehet nyerni, feltéve, hogy visszakülditek a poszt alján lévő kérdőívet.

Az ajándékok száma attól is függ, milyen sokan szántok időt a visszaküldésre. Minél több választ kapunk, annál több ajándék kerül a zsákba. Van már benne Leatherman multiszerszám, Blaklader kapucnis felső, de van benne például egy hamisítatlan és valódi Furdancs söröskupak óra is!

Napi tipp: PVC-burkolók

padlo01.jpg

A PVC padlóburkolókat 2-3 napig hagyjuk állni abban a helyiségben, ahová fel akarjuk rakni, hogy felmelegedjen a szoba hőmérsékletére. Először csak tekerjük szét, a falak mentén hagyjunk rá 10 cm-t, hogy korrigálni tudjuk, ha nyúlik vagy gyűrődik. Felragasztásához a gyárilag előírt ragasztót használjuk.

Ritkán és nem szívesen hasogatok fémtárgyakat, mert hangos, veszélyes és büdös ténykedés, ráadásul nem is vagyok gyakorlott a pontos vágásban. Viszont túl régóta kerülgetem a munkaasztalból kiálló vasdarabot, amibe vesetájékon szoktam beakadni.

Image1.jpg

A napokban hozzájutottam egy három darabos fémvágó-csiszoló szetthez és itt az alkalom, hogy összehasonlítsam a falusi vásárból szerzett olcsóbb társaival, miközben eltávolítom a zavaró kinövést. Szeretem, ha egy szerszám esztétikus kivitelű, ezek a korongok a Kill Bill DVD-t juttatják eszembe. Lássuk, hasítanak-e annyira, mint egy Hattori Hanzo kard.

padlo06.jpg

Ugyanabból a szőnyegből vegyünk egy darabot, vagy ha már nem kapható, a padlószőnyeg egy kevéssé feltűnő helyéről vegyünk ki egy darabot. Az így kapott szőnyegdarabot fektessük a kijavítandó helyre és éles késsel vágjuk ki mind a két réteget.

Pár éve csináltak egy nagyon tanulságos filmet. It might get loud. Ez a címe. Nem nagyon mennék bele a részleteibe, ITT megnézhetitek az egészet. Elég annyi hozzá, hogy az első jelenetben, a méltán népszerű Jack White, a White Stripes frontembere, egy farmon épít egy hangszert. Egy fadarabra felfeszít egy húrt, alátétnek kólás üveget használ, szerel rá elektronikát, felcsavar egy húrt, és szól! Amikor megláttam, egyértelmű volt, hogy egy ilyen hangszert én is építeni fogok. Átgondoltam. Körülnéztem a garázsban és az udvarban. Egy régi ruszki akusztikus gitárról leszedtem pár hangolókulcsot, találtam valami kuka hangszedőt, meg lomokat, és az egészet arra a deszkára szereltem rá, amin apróságokat hegesztettem előtte. Megszólalt!

Csak hát retkes mód gerjedt a kuka hangszedő, már alacsony hangerőn is. Meg ugye egy félig elégetett deszka három húr ellenében nem túl stabil. Mivel a hangszer komolyabb használatba való vétele már egy ideje tervben van, pár napja elérkezettnek láttam az időt, hogy rendbe rakjam. Arra is gondoltam, hogy a feljavításról készítek egy videót, csináltam is ehhez egy rendkívül tudományos kameraállványt, mert sajnos olyanom nincs.

Ragasztóval és bitang sok csavarral két masszív deszkadarabot a hangszer aljára rögzítettem. Találtam két kevésbé kuka hangszedőt, valami stratocaster gitárban lehettek annak idején. Csináltam nekik stabil alátétet, a videón majd látni. Persze ügyeltem rá, hogy ellentétes polaritású hangszedők legyenek, a zajok minimalizálása érdekében. A jack-aljzat felszerelésére is találtam egy kulturáltabb megoldást. A húrlábként szolgáló csatos üveget is stabilabb alapokra helyeztem. Ami extra, hogy kapaszkodója is van a gitárnak. Mivel tokot szerintem nem nagyon találnék hozzá, kellett valamilyen megoldás a cipelésére. Szóval, a jó öreg 22-es kötél meg a kötöző drót jó szolgálatot tettek megint. Nemsokára építek megint egyet, azon lesz 4, talán 5 húr is, a test alapanyaga komolyabb fából készül majd, valamint a felső nyeregre és a húrlábra is van új ötlet, továbbá hangerő- és hangszínszabályzókat is kap a hangszer.  Addig is, élvezzétek a videót. Barkácsra fel!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Napi tipp: padlóburkolás

padlo07.jpg

Habosított hátoldalú szőnyegpadlók felfeszítése: Használjunk feszítő-berendezést (ha hozzájuthatunk). A feszítő-berendezést térdünkkel nyomjuk előre, közben kezünkkel simítsuk ki a padlószőnyeget. A szőnyegpadlót a saroktól számítva kb. 30 cm-es távolságban rögzítsük szöges léccel. A szőnyeget az egyik fal mentén végig rögzítsük szöges léccel, amíg a szemben lévő sarokhoz nem érünk.

Gyerek és szerszám

Akinek van gyermeke, az biztos találkozott már a jelenséggel, hogy a gyerekféle bizony előbb-utóbb utánozni akarja a barkácsolásban aktív szüleit. Fiú gyermek különösen, de sokszor a leányok is. A dolgok kalapálása, az elektromos aljzatok csavarhúzóval történű piszkálása szinte minden családban elkövetkezik egyszer. A kérdés csak az, hogy mi hogyan reagálunk erre. Mi itt a blognál azt gondoljuk, hogy a dolgok túlaggódása és a gyermek túlféltése nem igazán célszerű. Sokkal jobb, ha már idejekorán szánunk időt arra, hogy utódunk tanulja meg, milyen szerszám mire való, és tanulja meg a biztonságos használatukat is.

padlo05.jpg

A fapadlót, amelyet konzerváló-anyaggal vagy faszuvasodás elleni anyaggal kezeltünk, hónapokig nem szabad befedni, hogy a konzerválószer beivódjon a burkolatba. Saját magunk csak a kisebb felületeket borítsuk, mert ha nincs meg a kellő szakismeretünk, a nagyobb felületeknél repedések, illetve illesztési hibák fordulhatnak elő. Ha lehetséges, az új padlóburkolót először egy nagyobb szobában terítsük ki.

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

A könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

Egyenes furatok

Nemrég egy posztunkban megemlékeztünk egy LEGO-ból épített derékszögről, melynek segítségével jobb eséllyel tudunk egyenes, a munkadarabra tökéletesen merőleges furatot készíteni. Voltak fenntartásaink a segédeszközzel kapcsolatban. Most pedig az ölünkbe hullott a popularmechanics.com cikke, melyben szintén az egyenes furat problematikájára próbálnak házilagos, és nem annyira házilagos megoldást nyújtani.

Az első megoldáson essünk is túl gyorsan. Ez hasonló, mint az építőjátékos ötlet, csak ez egy faderékszög. Ugyanazon elv alapján tud segítségünkre lenni, mint az legós kütyü.

A következő egy optikai megoldás. Végy egy használaton kívüli cédét. A nyomtatott oldalával lefelé helyezd a majdani furat fölé. Fúrj keresztül a cédé közepén található lyukon. Mindaddig, amíg a fúrószár cédé felületéről tükröződő képe törés nélküli folytatólagosságot mutat a valódi fúrószárral, jó úton jársz. Minket ez a módszer annyira nem győzött meg, de puhább anyagoknál talán működik.

A harmadik segédeszközért még a boltba is el kell menni. Ez egy hordozható fúróállvány, ami még nem is annyira drága mulatság. Tokmány is jár hozzá és még a leendő furat mélységét is meg tudjuk vele szabni, meg egy csomó minden mást is. Az ára 13 ezer forint körül van. A "mobil fúróállvány" kifejezésre keressetek rá a neten.

Forrás: popularmechanics.com

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Furdancs születésnap - 2. kör

Mint múlt pénteken már írtuk, közeledik a Furdancs blog második születésnapja. Ennek kapcsán felidézzük néhány korábbi írásunk. Ma a megosztóbb hatású posztok közül veszünk elő párat.

Napi tipp: tárolás

tarolas05.jpg

Szekrények és polcok: Manapság nagyon sokfajta szekrény között válogathatunk. Mindig azt vegyük meg, ami szükségleteinknek és a betöltendő funkciónak a legjobban megfelel.

Blogunk Facebook-oldalán már többször szóba került az univerzális dugókulcsfej, sőt még írtunk is róla néhány keresetlen sort. Ez egy olyan csövecske, amelyben pici acélstiftek találhatóak, amelyek egymástól független mozgásra képesek, és fel tudják venni bármilyen közéjük nyomott tárgy, egy csavaranya vagy ép egy szemescsavar-fej formáját. Az elképzelés még akár jó is lehet, de persze, mint tudjuk az ördög mindig a részletekben lakozik, és arról sem szabad elfeledkezni soha, hogy a puding próbája az evés.

Napi tipp: padlóburkolás

padlo03.jpg

Ha a padlót mozaikszőnyeggel borítjuk, ügyeljünk arra, hogy a szőnyeglapok száliránya mindig azonos legyen. Figyeljünk arra is, hogy két különböző helyiség padlószőnyegei az ajtóknál ne érjenek össze, mert a szélek könnyen kirojtosodhatnak és balesetet okozhatnak. Ha mégis összecsúsznának, egy fémből készült ütközőszegélyt csavarozzunk fel a padlószőnyeg szélére.

Fogyasztásmérő házilag

A kereskedelemben kaphatók digitális fogyasztásmérők. Kivitelezésük köztes csatlakozóaljzatú. Áruk barátságos, de felmerül, hogy miután mindent megmértünk, mit kezdjünk vele. Közben pedig kínoz a kérdés, hogy érdemes-e lecserélni Szaratov hűtőszekrényünket egy "A" kategóriás modern készülékre (ami három év múlva javíthatatlanul elromlik) vagy mennyit fogyaszt a számítógépünk. Ez utóbbi a legnagyobb talány, mert komponenseinek összeadott értéke a csúcsteljesítményre vonatkozik, viszont pasziánszozás közben jóval kevesebbet fogyaszt. Mennyivel?

Image8.jpg

Itt az idő eljátszani a gondolattal, hogy a fogyasztásmérőket kiváltsuk egy multiméterrel. Az esetek zömében ez nem pontatlanabb módszer, mint a kompakt készülékek. Lássuk a példákat.

Image16.jpg

A világos színű kesztyűket minden hordás előtt tisztítsuk ki. Ha a kesztyű foltos lesz, dörzsöljük be száraz pipaagyaggal, így nem fakul ki. Tisztításhoz húzzuk fel a kesztyűt és dörzsöljük be kevés melegvizes szappanpehellyel. Mosás után hagyjunk egy kevés szappant a kesztyűn. Kesztyű-sámfán szárítsuk a kesztyűt vagy tömjük ki újságpapírral. Ha a kesztyű megszáradt, dörzsöljük össze és gyűrjük meg, hogy puha legyen. A szarvasbőrt egy puha radírral vagy egy külön, szarvasbőrhöz való kefével óvatosan, puha, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át.

A legsokoldalúbb mester

A Pom-Pom -féle Bátor Tintanyúl óta tudjuk, hogy a legbátrabb ember a világon a parkőr. Ez nem is igényel több magyarázatot. Viszont azon már lehet morfondírozni egy sort, hogy vajon a mesterségek, és az ezeket űző mesterek közül vajon melyik is a király?

butor01.jpg

Bánjunk óvatosan régi bútorainkkal, de ne féljünk használni őket. A bútorok azért vannak, hogy üljünk vagy együnk rajtuk, egyszóval, hogy kiszolgáljanak bennünket. Régi darabjainkat azonban lehetőleg ne tegyük ki szélsőséges igénybevételnek.

Gyakorlat: Postaláda

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

A könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

vilagitas19.jpg

Bajonett-foglalat: Csavarmenet nélküli fordítós foglalat. Ritka.
Közvetlen fény (direkt fény): Nem szűrt fény (pl. ernyő nélküli sugárzók esetében).
Csavaros foglalat: Általánosan elterjedt menetes foglalat.
Színes égő: Körteizzó színes üvegből (dekorációhoz, fénygirlandnak).

Furdancs születésnap - 1. kör

Bizony, megértük ezt is. A Furdancs blog hamarosan 2 éves lesz. Egészen pontosan október 19-én. Ennek kapcsán most három héten keresztül minden pénteki posztunkban ezt fogjuk kicsit körbejárni. Megnézzük, melyek voltak a legsikeresebb, legtöbb megosztást, legtöbb hozzászólást vonzó posztjaink.

Sőt, egy játékot is meghirdetünk a születésnapunk kapcsán. Tudjuk, igazából az ünnepelt szokott ajándékot kapni, azonban mi most megfordítjuk a dolgot, és mi adunk ajándékot az olvasóinknak. Szülinapi játékunk keretében néhány kérdést teszünk fel olvasóinknak, és a szerencsés válaszolók néhány jól használható ajándékkal lehetnek gazdagabbak. A kérdések a poszt végén lesznek olvashatóak, egy kérdőív formájában. Van egy plusz csavar is a történetben, ugyanis az ajándékokat felajánló támogatóinkkal úgy egyeztünk meg, hogy minél több válasz érkezik, annál több ajándék kerül kiosztásra. A számláló három ajándékkal indul, de minden 25 beérkezett válasz után egy-egy újabb ajándék kerül az ajándékos zsákunkba. Érdemes tehát megosztani a felhívásunkat, érdemes a játékba bevonni minden barkácsolni szerető ismerősötöket is, hiszen így a Ti esélyetek is növekszik! Egyszerűbben: minél többen tudnak játékunkról, annál több ajándékot adunk. Érdemes megosztani, számítunk rátok is!

Napi tipp: tárolás

tarolas09.jpg

Sok lakásban vannak kihasználatlan sarkok, szögletek, például a lépcső alatt vagy a lépcsőfordulókban, beugrók a folyosókon, a pincében vagy a tárolóhelyiségben. Ezeket mind ki lehet használni. Ha a lépcső alatti hely elég magas, elhelyezhetjük ott a telefont, felakaszthatunk egy üzenőtáblát, s odaállíthatunk egy kis asztalt is a telefonkönyvvel, egy jegyzettömbbel és írószerekkel. Szereljünk a telefonhoz megfelelő megvilágítást. A lépcső alatti alacsonyabb szögletek tisztítószerek tárolására is alkalmasak; a takarítószereket lehetőleg akasszuk a falra. Cipős szekrényt is építtethetünk ide.

Aki volt már olyan szerencsés, hogy egy új autót első tulajdonosaként kezdett el használni, pontosan ismerheti az ilyenkor bekövetkező fokozatokat.

Az első időben a jármű abszolút új kinézetű, egyetlen karcolás sincs rajta. Ilyenkor még a beszállásnál is ügyelünk, nehogy hozzáérjen a fényezéshez a ruhánk cipzárja. Ez az időszak persze nem tart túl sokáig, az első apró kis kőfelverődést persze rögtön észrevesszük és bosszankodunk is rajta. De idővel ez elmúlik, hiszen az apró karcok, kőfelverődés nyomok folyamatosan keletkeznek és gyűlnek. Ekkorra már nem bosszankodunk ezeken, de az autó lemosása közben azért egy pillanatra megakad rajtuk a szemünk.

Napi tipp: világítás

vilagitas03.jpg

Az új szobavilágításhoz mindenekelőtt tervet kell készíteni. A vezetékek és kapcsolók szerelését a mázolás és tapétázás előtt végezzük el, mert azokat a falban (a vakolat alatt) kell vezetni.

2030 - messze van még?

És hogy hogy jön ide ez az évszám? Magyarország csak épületállományának teljes körű, - tehát a családi házakra is kiterjedő - szigetelésével lesz képes teljesíteni az Európai Unió 2030-ra előirányzott energiahatékonysági célkitűzéseit. Bár nálunk még nincs, a környező országokban már van támogatás a családi házak szigetelésére.

Napi tipp: biztonság otthon

Image11.jpg

Ha törött üveggel kell munkát végeznünk, vegyünk fel vastag munkakesztyűt, zárt cipőt és napszemüveget vagy védőszemüveget, amely megvédi szemünket az üvegszilánkoktól.

Szétszedtem: CRT-monitor

A hagyományos katódsugárcsöves monitorok első generációi felelősek, hogy kortársaink nagy része szemüveget hord. Ormótlan méreteik, alacsony felbontás, a porkilövellés és enyhe gamma sugárzás jellemezte őket a kilencvenes években, de mi örültünk, hiszen a Junoszty tévé - mint monitor - után kitágította perspektívánkat a hatalmas felbontás és színek kavalkádja. Ma már olyan nosztalgiával gondolunk rá, mint a milliomos, ki régen egy tóban lakott.

crt15.jpg

Nem is kellenek szavak, nézzük egy galériában, mivel találkozunk, ha szétszedjük. A monitor működési elvéről itt olvashatnak.

LEGO-támaszték fúráshoz

Írtunk már itt a Furdancson a népszerű gyerekjáték alternatív felhasználási módjairól. Díszíthetünk vele, készíthetünk fali kulcstartót belőle, és még sorolhatnánk. Kedvenc amerikai lakossági barkácsoldalunkon leltünk egy ügyes megoldást arra az esetre, ha azt szeretnénk, hogy a függőlegesnek szánt furat valóban az legyen. Néhány építőkockát kell csak lenyúlni a gyerektől és már készíthetjük is a támasztékot.

Természetesen az ötlet nem rossz, de gyakorlati használhatóságával kapcsolatban vannak fenntartásaink. Már pusztán az egykezes fúrókezelés  rengeteg hibalehetőséget rejt magában. Pont a kis kütyü az, ami arra kényszerít bennünket, hogy egy kézzel tartsuk a fúrót. Valahogy labilisnak tűnik a rendszer, így a fotó alapján. A másik dolog, ami nem feltétlenül segíti munkánkat, az az acél és a műanyag találkozása. Ez ugyebár nem mondható surlódásmentesnek és nem nehéz kitalálni, hogy ezúttal a legó marad alul. Legalábbis ahogy mi látjuk, persze anélkül, hogy kipróbáltuk volna. Ha esetleg van tapsztalatotok, akkor kommenteljétek ide. Bővebben itt tájékozódhattok: http://www.instructables.com/id/How-To-Drill-Straight-Holes-with-a-Hand-Drill-Usin/

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Napi tipp: létrák használata

letra.jpg

Ellenőrizzük, hogy a létra szilárdan és biztonságosan áll-e. Elsősorban a kihúzható létrákat kell biztonságosan felállítani és rögzíteni. A létra legalább 1 m-rel érjen az alá a hely alá, ahol a munkát végezzük. Soha nem szabad a legfelső vagy az utolsó előtti fokra állni, mert itt könnyen elveszíthetjük az egyensúlyunkat.

Gyakorlat: Virágtámasz

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

A könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

Image9.jpg

A belső és külső falakon észlelt repedéseket (a fafalak is ide tartoznak) lehetőleg gyorsan ki kell javítani, mert huzatot, esetleg beázást is okozhatnak. Évente kb. kétszer ellenőrizzük, hogy az ereszcsatornákban akadálytalanul folyik-e a víz.

A próbalámpán túl is van élet. Néha szükségünk lehet a van áram - nincs áram értéknél pontosabb mérésekre a ház körül. Bemutatom az alapméréseket frissen beszerzett multiméteremmel, mellyel igen elégedett vagyok.

Image20.jpg

Egy fontos figyelmeztetéssel kezdem. Legyen óvatos 25 V-nál nagyobb váltakozó- illetve 35 V-nál nagyobb egyenfeszültségeknél, mert már ilyen feszültségnél is veszélyes lehet a vezető megérintése.

Napi tipp: festmények kezelése

Image7.jpg

Ne tegyük ki festményeinket közvetlenül a napfénynek, de a túl sok mesterséges fény is káros lehet. Ne akasszunk festményt a fűtőtest fölé vagy olyan falra, amelyben a fűtés csövei húzódnak. A nehéz és nagy képkeretet alulról támasszuk alá, nehogy sarkai a súlytól szétváljanak. Esetleg úgy akasszuk fel a képet, hogy a keret egy lécre, polcra vagy bútorra nehezedjen, vagy támasszuk alá alulról kis falábakkal.

A hét műtárgya: a polírkorong

Polírozásról már írtunk több alkalommal is itt a blogon, azonban a tegnapi posztunk kapcsán talán nem árt újra körbejárni a polírozás témakörét.

A polírozás gyakorlatilag egy (finom-) csiszolási művelet. Célja a különböző anyagok (járművek, alkatrészek, háztartási- vagy épp antik tárgyak) fényesítése. Ugyanígy a polírozás egy fajtája a politúrozott bútorok vagy épp a márványpadlók fényesítése is. Eszköze a polírozó paszta, ami egy emulgálószerbe, pasztába homogénen bedolgozott csiszolószemcséket tartalmazó anyag. Ez a paszta a munkadarab és egy segédeszköz - a polírkorong - között elhelyezve, csiszolás jellegű folyamatban a felület egyenetlenségének megszüntetésével éri el a kívánt simaságot és fényességet.

butor04.jpg

Az ón, gyöngyház, gyöngy vagy elefántcsont intarziát puha kefével keféljük le, vagy a hajszárítót hidegre állítva fújassuk le róla a port. Ne használjunk portörlőt vagy szarvasbőrt, mert az a fémbe akadva megsértheti az intarziát. Az aranyozott részeket ne dörzsöljük, s főleg ne próbáljuk vízzel tisztítani, mert maradandó foltot hagy.

Karcos a fényszóró?

A mai autóknál egyre gyakoribb, hogy a fényszórók a korábban általánosnak számító, üvegből készült helyett műanyag burát kapnak. Ennek nyilván sok előnye van, azonban az bizonyos, hogy ezek a burák az idő előrehaladtával bizony sok apróbb-nagyobb karcot és sérülést szenvednek el. Az is előfordul - mint az itt bemutatott esetben is - hogy valamilyen vegyi anyag, például egy jégoldó spray megmarja, mattá teszi a fényszóró felületét. De szintén ártalmas lehet a gépi mosó keféje, vagy éppen a menetszél által a fényszóróra szórt por által gyakorolt koptató hatás. Szintén van némi roncsoló hatása az UV sugárzásnak is. Bár a fényszórók a gyárban kapnak UV védő bevonatot, azonban hosszabb idő, és a mechanikai sérülések ennek hatását is csökkenthetik.

Napi tipp: tárolás

tarolas10.jpg

Nagyon fontos, hogy házunkban vagy lakásunkban megfelelő nagyságú tárolóhelyünk legyen. Mindennek helyet kell találnunk, akár naponta használjuk, akár csak egyszer egy évben.

Sokunk gyermekkorának várva várt pillanata volt a termelési riport a tévében, azon belül is amikor üveggyári tevékenységről szólt a beszámoló. Csodás dolog volt nézni, ahogy Sanyi bácsi fújja az üveget, oldásként pedig olykor megmutatták, hogy Sanyi bácsi a kommunksta szombaton, unalmas perceiben valódi művésszé válik és bármilyen, épp aktuális önkényuralmi jelképet képes üvegből megformálni. Ezeket a pillanokat idézi az alábbi videó. Francisco Lopez Serrano, a mű elkövetője vélhetően egy spanyol Sanyi bácsi. Csodálkozzunk együtt.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Műhelytrón percek alatt

Ez a "percek alatt" címtoldalék pompás szerkesztői fogás, mert az elkészítési idő rövidségére való hivatkozás felmentést ad az igénytelen megmunkálás és vizuális inkonherencia alól. Iparművészeti mellékletünk következik (percek alatt készült).

tron1.jpg

Azonban a gyarló kivitelezés az ismert jelmondattal is magyarázható: ami elkészült és működik, azt ne piszkáljuk.

Rusztikus gyertyatartó

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

A könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

A pneumatikus jazzdobos

Ezekkel az emberzenészekkel csak a baj van. Drágák, hamar elkanászodnak és a kocsijukban sokszor csaj van. Az automatizálás gyógyírt kínál e gondokra és a jövő költséghatékony rockzenésze már nem alternatív vagy klasszikus, hanem pneumatikus.

Míg a világ ortopéd sebészei tanácstalanul állnának a négykezű dobos vagy 78 ujjú gitáros megalkotása előtt, a legvalódibb metálcsapat (hiszen fémből vannak), a Compressorhead tagjainak nem jelent gondot néhány plusz végtagot növeszteni.

Az ötlet pár éves, de még mindig megbámulhatjuk a zenészek külsejét és mozgáuk koreografiáját (kedvencem a dobos). Mint egy Mos Eisle-i kocsma zenekara a Csillagok háborújából. Új kihívások a barkácsolás terén.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Két napja az új lakossági energetikai pályázatokról hírt adó posztunkban ígértük, hogy ha megvannak a részletek, megírjuk azokat is. Itt vannak a tudnivalók:

Mindhárom pályázat a lakossági fogyasztókat célozza meg. A fűtőberendezések és a homlokzati nyílászárók korszerűsítését célzó támogatásokra a magyarországi lakhellyel rendelkező magánszemélyek, a háztartásigép-korszerűsítési támogatásokra a nyugdíjas és nagycsaládos lakosok nyújthatnak be pályázatot.

Napi tipp: vasalók

kk.jpg Három vasalótípust ismerünk; egyszerű száraz vasalót, gőzvasalót, valamint permetezővel és gőzölővel kombinált vasalót. A villanyvasalókba hőszabályozót építenek. A hőszabályozó tárcsán megadják, hogy melyik anyagot milyen hőmérsékleten kell vasalni, vagy pontok utalnak a kezelési címke megfelelő utasításaira. A régebbi típusokon a hőfokozatokat számok jelzik: 1 = hideg, 2 - meleg, 3 = forró, 4 = nagyon forró.

Ipari aprók

Rövid válogatás következik az elmúlt hetek technológiai és hobbi híreiből.
A gőzmozdonyok meglepően alacsony hatásfokúak, viszont az olajválságok idején még mindig megéri olcsó szénnel hajtott mozdonyokat fejleszteni. Ez trend hol fellángol, hol alszik egy sort. Legutóbb széngáz-tüzelésű gőz-elektromos mozdony terve látott napvilágot, ami elég érdekes, hogy elolvassuk ezt a cikket.

mozdony.jpg

Nálam szigetelnek - a másik ház

A Knauf Insulation 'Nálam szigetelnek" programjáról már igen sokszort hírt adtunk itt a blogon. Végigkísértük a programot a jelentkezők toborzásától a szigetelésen át a mérések havonkénti alakulásáig, és persze a végkövetkeztetéseket is bemutattuk.

A program célja az volt, hogy valós körülmények között, hiteles mérésekkel bizonyítsa: korszerű szigetelőanyagok alkalmazásával legalább 30-40%-os, de akár ennél nagyobb energia megtakarítás is elérhető. A kísérlet során a Knauf Insulation kiválasztott két teljesen egyforma házat a Hajdúságban. Egyiket leszigetelték, a másikat nem, és egyedi mérőórákkal mérték az eredményeket, melyekből az derült ki, hogy a szigetelt ház 46%-kal kevesebbet költött fűtésre a téli szezonban. A méréseket nyáron is folytatták, ami pedig azt mutatta meg, hogy a szigetelt ház folyamatosan 24°C-os hőmérsékletet tartott, azaz nem igazodott úgy a külső hőmérsékletingadozáshoz, mint a szigeteletlen ház.

Egy neve elhallgatását kérő hölgy olvasónk nemrég szemben találta magát egy gázszerelővel, akit ő maga hívott, hogy segítsen rajta. Volt oly kedves és elküldte nekünk élménybeszámolóját a műtéttel kapcsolatban. Alább olvashatjátok Vigyázat! Szókimondó szövegek!

"Nem, nem Kelemen Annácska politikuslerántós felnőtt regényéről, hanem a hazai szakikultúráról szól ez az írás.

Minden évben megroggyan a FÉG gyártmányú falimelegítőnk, meleg víz nélkül pedig nem jó lakni. Száz éve ugyanazt a gázszerelőt hívjuk, mert egy haverunk, haverja. De pofátlansága miatt megfogadtam, hogy soha többet, aztán mégis……Volt hogy belenézett a FÉG-be, megfújta majd távozott, előtte kért 12 ezer forintot a fújásért. Akkor szóvá tettem, hogy ezzel a tarifával az ország leggazdagabb emberei a trombitások, fagottosok, kürtösök, de nem vette a lapot.

Nem titkolt szándákunk mai posztunkkal, hogy kedvet csináljunk a multiszerszámokhoz, úgy általában. Gyártótól, márkától, előnyök vs. hátrányok kivesézésétől függetlenül. Egyszerűen jó, ha van multiszerszám az embernél. Ahogy az egyik gyártó egyik fejese egy interjúban elmondta: "egyszer legyen nálad egy hónapig multiszerszám, utána hagyd otthon. Egy héten belül hiányozni fog." Valahogy így szólt az okosság. Írtunk mi már ilyesmiről nem egyszer, de konkrét tapasztalatokat még nem osztottunk meg. A piacon szép számmal vannak jelen gyártók (Gerber, Leatherman, Victorinox), akik elvárható, vagy még annál is jobb minőségű multikat gyártanak. A kiválasztáskor sok szempontot vehetünk figyelembe: minőség, felszereltség, használhatóság, ár/érték arány, design. Furdancs úrnak elsősorban azért van olyan szerszáma, amilyen, mert ajándékba kapta. Másodsorban pedig azért, mert szerinte ez jól néz ki. Ennyit Mr. Furdancs jól átgondolt vásárlási szokásairól. Ezen a ponton átadjuk a szót a tulajdonosnak, meséljen ő, hogy miről is van szó.

3D-nyomtatott autó

Nagyon úgy néz ki, hogy most már talán mindenki számára érthető lesz, hogy mire is jó a 3D-nyomtatás. Azt ugye már tudjuk, hogy különböző emberi alkatrészeket, illetve azok pótlását tudunk így reprodukálni. Na de az orvostudomány, az egyre több öndiagnózis és önjelölt háziorvos ellenére még mindig egy elefántcsont toronyban csücsül, ami rendben is van így. De az autó, az más tészta. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy nem is olyan rég még egy békásmegyeri parkolóban simán összehoztunk egy motorgenerált, egy napsütötte szombat délután.

Íme a legújabb szenzáció a 3D-nyomtatás frontján. A Local Motors stábja nem volt rest és kinyomtatott egy autót, mindössze 44 óra alatt. Mindezt a chicagói International Manufacturing Technology Show-n tették, többezer látogató szemeláttára. Igazából a nyomtatás első fázisa tartott 44 órán át, de a videót nézve így is igen hatásos az eredmény.

A többezer megtervezett alkatrészt ezesetben egyetlen darabban nyomtatták ki. A Local Motors mérnöke James Earle elmondta, hogy számításaik szerint hamarosan 7000 dollárból (1,7 millió forint) ki tudnak hozni egy 3D-nyontatott autót. Ez nagy áttörést jelenthet az egyedi autók gyártásának terén. Nem beszélve arról, hogy ha meghúzzák az lökhárítónkat, akkor hamarosan ilyen párbeszédeket fogunk folytatni a karosszérialakatossal:

- Pista bátyám megrántották a lökhárítómat
- Semmi baj Sanyikám. Mi ez? Corsa? Holnapra nyomtatok egyet.

Az eseményről ITT olvashattok bővebben. Angolul tudók előnyben.

Szóval: "ez a jövő, egyétek"

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Poszterek a falon

Azt gondolom, vagyunk páran, akik valamilyen oknál fogva nem kedveljük a csupasz falakat, szeretjük ha mindenféle dekorációk, mondjuk képek takarják azokat. Volt is már pár posztunk a falak képekkel való díszítéséről itt a blogon is. Most azonban a kicsit nagyobb méretekben készült képekről írunk. Akiben van némi művészi hajlam, persze festhet magának bármekkora képeket. Akiben nincs az meg vehet. Azonban lehetnek olyanok, akiknek a hagyományos olaj vagy épp akvarell technikával készült képek kevésbé tetszenek, netán úgy gondolják, hogy az általuk birtokolt lakásba nem illenének. Az Ő számukra sokszor szimpatikusabb néhány jól sikerült fotó megfelelő méretű nagyítását a falra akasztani.

A falak fotó-poszterekkel való díszítése több okból is jó ötlet lehet. Egyrészt akár saját fényképeinket, számunkra fontos helyeket tudunk kitenni a szobánk falára. Másrészt, ha hajlandóak vagyunk valóban nagy méretekben gondolkozni, akár belsőépítészeti elemként is megjelenhetnek ezek a képek, hiszen egy teljes fal poszterrel való borítása igen érdekes hatást válthat ki.

Ámulunk és bámulunk, az emberi kreativitás láttán. Most épp az alábbi videón csodálkozunk. Hányszor, de hányszor volt már olyan, hogy a vasárnapi ebédhez nagyobbra kellett nyitni a Bonanza-asztalt, a megszokottnál. Több évtizetes darabok esetén egy ilyen mutatvány többemberes performanszt eredményezhet, szentségeléssel. Elvetemedett fa, berozsdásodott csavarok és még sorolhatnánk. Íme egy megoldás, ami ugyan eredetileg nem egy asztal, melynek felületét ha kell, akkor növelni tudunk, hanem egy kerti pad, amit egy mozdulattal át tudunk lényegíteni asztallá, amihez padok is dukálnak. Sőt ott van a kistetstvére is. Szerintünk nagyon menő.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Konyhai lopásgátló

Ha napi szinten keressük az ötletes megoldásokat, akkor legyen ez a mai. Az alábbi fotót Zsombor nevű kedves olvasónktól loptuk. Azt nem tudjuk, hogy maga fényképezte-e, vagy ő is nyúlta valahonnan. Nem egy nehezen értelmezhető fotó, de mi percekig néztük, annyira lenyűgözőnek találtuk. Nem pusztán a kreatív megoldás okán, hanem mert olyan jó elképzelni a napi harcokat az irodában, vagy akár a háztartásban fellelhető evőeszközök és étkezési kiegészítők frontján, ami aztán ilyen kreatív megoldást eredményez. Nyilván nem kevés dühvel jött az ötlet.  Nagyon szeretjük.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A gipszkarton gyakran használt és könnyen kezelhető építési alapanyag. Felújítási munkákhoz, lakás terek átalakításakor talán a leggyakrabban használt anyag. Sík felületek kialakításában szinte "verhetetlen", az ívelt felületekhez azonban csak előnedvesítés után használható, mégpedig elég nagy rizikóval. A modulos gipszkartont viszont e célra fejlesztették ki, amely már nedvesítés nélkül is íveltre hajlítható.

Asztal hulladékfából

Az alábbi videóra most találtunk rá, egyik kedvenc barkácsoldalunkon, az instructables.com-on. Az impozáns kisfilmben egy asztalos kolléga dönt úgy, hogy a műhelyben felhalmozódott, elvileg semmire sem jó hulladékfaanyagból készít valami értelmeset. Mondjuk egy asztalt. Maga a munkafolyamat, egy szakaszon legalábbis, valamiféle tetriszezésre hasonlít, némi ragasztóval. A ügyeskezű mesterember a végére készrevágja a terméket. Van itt minden: felsőmaró, csiszólógép, ragasztó, fúrógép. Gyönyörködjünk együtt a szakszerű munkavégzésben!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

A könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

Ház raklapból

A cím nem sok kétséget hagy a poszt tartalma felől. Az alábbi linket most leltük, bár nem friss, de azért még aktuális. Raklapból annyi mindent építünk már, igazán itt az ideje a komplett épületek megépítésének is. A poszt ugyan sok szöveget nem tartalmaz, de ez annyira nem baj, mert úgysem magyarul tenné. Viszont a képek mindegyike mögött galéria van, tehát képanyag aztán igazán van bőven. Mindenki tekintse meg, aztán lehet véleményezni...

Egyedi faldíszítés tapétával

Olyan lakóhelyiségekben, ahol számottevő szabad falfelület van, számtalan módon lehet érdekessé tenni azokat. A sivárnak is mondható falakat képek, szabadon álló polcok felszerelésével, vagy egyéb dekorációs elemekkel pl. a falra ragasztható figurális matricákkal is lehet dekorálni. Ezek helyett azonban különféle mintázatú és struktúrájú tapéták kreatív felragasztásával is attraktívvá tehetők az ilyen falrészek.

A hét műtárgya: az esőkabát

Oké, az esőkabát kicsit kilóg a szerszámok sorából. Viszont jóval több ember használja, mint mondjuk a varázsvesszőt vagy épp a kerítésfogót. És esőkabátra, vagy pontosabban esőruházatra minden, a szabadtéren dolgozó munkásnak, ezermesternek is szüksége van. Szerencsére manapság már igen modern változatok vannak ezekből is, előbb azonban nézzük meg, mióta is létezik a mai értelemben vett esőkabát illetve esőruházat.

Kávé, siker, hab

Az előző részben megírtam, milyen macerákba ütköztem a kávéfőző javítás kapcsán. Az a poszt úgy is végződött, hogy feladtam a dolgot, túl költségesnek tűnt a javítás.

De a poszt megírása után azért csak motoszkált bennem a gondolat, különösen, hogy a neten elég sok anyag szólt erről a kávéfőzőről, úgy tűnt hogy ez valami kedvelt trendi modell, amit tényleg sokan használnak, és még a javítására sem sajnálják az időt.

Napi tipp: keményítés

bb.jpg

Pamutot és lenvásznat keményítsünk. Egyszerűbb a ruhát egy edényben keményíteni, mint a mosógépben. Ha a keményítést a mosógépben végezzük, a ruhákat előbb mossuk ki, utána keményítsük és végül centrifugáljuk; ezután a mosógépet öblítsük ki. A spray-es keményítők drágák, de használatuk egyszerű és kényelmes. Gallérok és kézelők keményítésére, valamint a ruhák két mosás közötti felfrissítésére nagyszerűen alkalmazhatók.

© Nagy háztartáskönyv

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Univerzális dugókulcs?

Időről időre találkozunk az újítás szándékával, mely olykor egy szerszámban ölt testet. Jelen esetben ez egy dugókulcs, ami ráadásul egy univerzálisnak szánt darab. Lehet, hogy sokatoknak megvolt már az alábbi videó, mi most futottunk bele először. Nekünk kicsit teleshopos érzésünk van a dologgal kapcsolatban, ami az emberben azonnal gagyiságérzettel mérgezi a kezdeti lelkesedést.

 

A videót látva tényleg praktikus darab, de első ránézésre a kopásállósággal kapcsolatban van némi aggályunk. Természetesen nem használtunk még ilyet, tartós tesztelésről pedig végképp ne beszéljünk. A kis kütyüt egyébként a Wiha szerszámcég gyártja. Itthon is lehet kapni, készletben potom 23000.- forintért hozzá lehet jutni. Ha használtatok már ilyen szerszámot, vagy hallottatok már olyan emberről, aki már látott valakit, akinek egy ismerőse dolgozott vele, írjátok meg nekünk tapasztalataitokat. Nagyon kíváncsiak vagyunk rá.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Gőzölt fal

Ajtócsere, festés, Nightmare on Dózsa Street. Viszont száraz és minőségi faanyagra leltem a kicsákányozott ajtókeretekben. Készítettem belőle egy képtartó rácsot, mert a hátsó, hideg fal nem nagyon szereti, ha felületeket borítok rá. Másrészt inkább csak két lyukat fúrok a kőfalba, mint huszonhármat. Steampunk témájú nyomatokat válogattam, ezért a címben említett gőzölés.

steamfal000.jpg

Ide kattintva nagyobb méretben és ízléstelenül átszínezve tekinthetik meg az írás tárgyát

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

A könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

Ezek a svédek...

Az elmúlt napokban több olyan tartalom is szembejött a neten, amik így vagy úgy, de kapcsolódnak a híres-neves svéd bútoráruházhoz. Az egész az alábbi, összeszerelési útmutatót idéző képpel kezdődött. Ezt korábban már közzétettük Facebook-oldalunkon is. Szerkesztőségünk egyértelműen nagy rajongója az Alien-sorozatnak. Ez a nagy egyetértés az IKEA-ról már nem mondható el, de nagyot kacaktunk H.R. Giger kreaturájának tréfás feldolgozásán. 

Azután az Appleblogon találkoztunk az alábbi videóval, amiben iPad-szerűen reklámozzák a svéd bútoráruház legújabb katalógusát. Ennek úgyis most van az idénye. Felfoghatjuk paródiának, de valószínű, hogy kreatív és marketing szakemberek, brit tudósok és patikamérleg segítségével alkották meg ezt a hirdetést. Nálunk célba talált, szeretjük.

Kinek ne jutott volna eszébe, hogy rendetlenkedjen egy kicsit és adott esetben újrahasznosítsa IKEA-bútorait, vagy egyszerűen csak utat engedjen fantáziájának, és kreatívan hasznosítsa a svéd bútordarabokat, alkatrészeket. Ebben a témában ajánljuk figyelmetekbe az IKEA Hackers oldalát. Nagy mennyiségű és olykor igen remek ötlettel találkozhattok náluk. Itt van mindjárt ez a tatyó.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Köszönjük, Emese!

Boldogok a sajtkészítők - említi a mondás és tegyük hozzá, a harangöntők és fazekasok is. Ez utóbbi szakmába - életformába tekintünk be, ahogy beszélgetésre hívom Dudás Emesét, a Mesekerámia megálmodóját. Olvasóinkat elsősorban forgácsolással, betonozással és más, kevésbé lírai témákkal traktáljuk, így a keramikus szakma-művészet technológiai fogásaira koncentráltam volna kérdéseimmel, mikor rábukkantam a manóházak alkotójára. Lenyűgözött a fantázia, kreativitás és kidolgozás ilyen sokszínűsége és Emese bemutatkozása is.

mse01.jpg

A céges honlapok nem igazán szórakoztató és gondolat-magvakat hintő tartalmukról híresek, de a Mesekerámia ilyen. Következzen egy gigainterjú, mely nemcsak olvasmányosan vezet be a kerámiakészítés szakmai műhelyébe, de egy érdekes személyiség és művészi hitvallás bemutatása is.

Bár legutóbb, a szakállnyírós posztban hivatalosan halottnak nyilvánítottam kedvenc szőrzetápoló-masinámat, kísérletet tettem annak újjászülesztésére. Ez tulajdonképpen már megtörtént, de mint említettem: a végeredmény emberi szem számára fogyasztásra alkalmatlan minőségű lett. Azért mégis megmutatom, hogy lássátok honnan indultam el.

Mindenek előtt azonban felhívnám szíves figyelmeteket arra, hogy ha tehetitek, elektromos készülékek javítását bízzátok szakemberre. Bár igen kevés esély van arra, hogy például egy szakállnyíró esetében baleset legyen a dologból, de láttam én már éjjeliőrt nappal meghalni. Az érintésvédelmi szabványokat pedig nem véletlenül találták ki. Mint azt láthatjátok a mai gányolásban jó sok ilyen szabályt hágtam át. Szóval csak ésszel!

"A kilógó vezetékek összekötögetése és zöld-sárga szigetelőszalaggal (ilyet találtam otthon) való felöltöztetése nem emberi szemnek való látvány." Ugye?

A hét műtárgya: a zsugorcső

A zsugorcső az a kellék, amit bár szakemberek naponta használnak, otthoni javítgatás esetén csak utólag jut az ember eszébe, hogy de jó lett volna, ha van otthon. Egyszer kell venni csomagban, vagy akár kimérve és akkor úgy is el tudjuk felejteni. A zsugorcső legfőbb tulajdonsága, hogy hő hatására veszít az átmérőjéből, zsugorodik. A hossza jó esetben nem változik. Hogy mire jó ez? Például elektromos vezetékeket tudunk vele szigetelni, vegyi anyagoktól tudunk megvédeni kisebb-nagyobb dolgokat vagy akár mechanikai, illetve időjárási hatásoktól tudjuk megóvni az ezekre érzékeny szerelvényeket. Szakszerűbben megfogalmazva: védőburkolatokat tudunk létrehozni vele. Bármilyen meglepő, még a horgászok is használják! Erről később.

Kávé, kudarc, alkatrészek...

A kávéfőzés tudománya az emberiség fő létfeltételeinek egyike. Ha holnap úgy ébrednénk fel, hogy minden kávét elvittek az UFO-k, vagy az éjjel valamilyen sugárzás hatására mindenki elvesztette a kávéfőzés képességét, az emberek lakta világnak vége lenne 24 órán belül. Szerencsére ez még nem történt meg. Van azonban gond így is elég, hiszen bár van kávé, és tudunk kávét főzni, a MEGFELELŐ kávé elkészítése így sem egyszerű.

A kávé ugye a világ legegyszerűbb itala (mondjuk a víz után) forró vizet kell átnyomni némi őrölt kávén, és kész is. Persze mindenki tudja, hogy ez csak a felszín. Gyakorlatilag az összes paraméter (nyomás, hőfok, idő, kávéfajta és -őrlés) szabadon változhat, a végeredmény a változók szorzataiként alakul ki, gyakorlatban megvalósítva az 'ahány ház, annyi szokás' individualista eszméjét.

A szakállnyíró gép halála

Igen, szakállas vagyok, de nem azért, mert épp ez a divat. Nagyon régóta viselek szőrzetet az arcomon. Volt, hogy hosszú volt és leginkább egy rosszul értelmezett hajóskapitányhoz hasonlítottam, de ezek az idők már elmúltak.

Hegesztés III.

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

A könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

Tévét a falra!

Nem tudom, ki hogy van vele, de én amolyan falra szerelős srác vagyok. Tévék és monitorok esetében mindenképpen. Nem egy bonyolult feladat, hiszen mindössze ki kell választani az igényeinknek és pénztárcánknak megfelelő, szaküzletben kapható falikonzolt, fúrni kell néhány lyukat, és ha szerencsénk van, netán ügyesek vagyunk, akkor vízszintesen kerül a falra a tévé/monitor. Na de nem úgy van az, hogy csak úgy szórjuk a pénzt!

Napi tipp: fehérítés

Sohase használjunk hígítatlan klóros fehérítőszert, mert szétmarja az anyagot. Semmi esetre se használjunk klórtartalmú fehérítőt gyapjúhoz, selyemhez, műselyemhez, festett vagy impregnált pamuthoz és gyűrhetetlen anyagokhoz.

Nézzük meg a használati utasítást, hogy az adott ruhadarab fehéríthető-e. Ha kétségeink vannak, hígítsuk fel a szert és próbáljuk ki gyenge oldatát a ruhadarab egy nem látható részén.
Hibás vagy kifakult anyagot ne fehérítsünk, mert egyenetlen lesz. A fehérítés után az anyagot jól öblítsük ki. Ne használjunk a fehérítéshez fémedényt, mert megrozsdásodhat. Egy kis fehérítővel próbáljuk ki, vajon az edény színtartó-e. Húzzunk kezünkre gumi- vagy műanyag kesztyűt, nehogy a fehérítőszer kimarja a bőrünket.

© Nagy háztartáskönyv

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A hét műtárgya: a szegecshúzó

Mai műtárgyunk egy igazán különleges kis szerszám. Gyerekkoromban még nem tudtam, hogy létezik ilyen, de a vele végzett munka végeredményét naponta láttam a házunk előtti parkolóban. A szomszéd srác széjjeltuningolt Ladáján ugyanis ott virított a popszegecsekkel rögzített, rendkívül gusztusos spoiler. Sosem értettem, hogy mire volt jó ez a légterelő - gondolom, terelte a léget - de legalább rondán volt felfogatva. Még kicsi voltam és nem igazán tudtam elképzelni, hogy azok a helyes kis szegecsek hogyan kerültek a helyükre.

szegecshuzó.jpg

Cseréljünk zárat!

Egy zárcsere persze igazán nem olyan bonyolult dolog, hogy csak egy poszt segítségével lehet nekiugrani. Azonban, ha már egyszer szembejött egy ilyen szerelnivaló, hát lőttem pár képet, és összeraktam belőle egy rövid posztot.

Nevem 00110010

Van ez a sorozatunk, a Gyermeksarok, mely figyelemfelkeltő céllal oktatócsomagokat mutat be az elektronikával ismerkedő gyerekeknek, mint potenciális érdeklődőknek. Persze, ők nem böngésznek webkatalógusokat, ezért írásaink az ajándékok formájában megnyilvánuló gyengéd anyai/apai erőszakra biztatnak.

c0.jpg

Most szintet lépünk, mert az elektronikai- és forrasztásos csomagok után az a digitális elektronika tanuló építőkészlet kerül terítékre, melynek kapcsán már elhangzik a baljós "többfokozatú aszinkron számláló" kifejezés is, messze túlmutatva a "Jack kapitány indiánerődje", mint játék bonyolultságán. Nem véletlenül került egyfajta fejlődési lépcső magasabb fokára ez a bemutató.

Hegesztés II.

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

A könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

Újabb gondolatok Paksról

Néhány hónapja állást foglaltunk a Paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban. Akkor azt ígértük, hogy indítunk egy cikksorozatot a témáról, pontosabban megpróbáljuk kicsit jobban bemutatni a Paks2 esetleges alternatívájául szolgáló technológiákat. Mert ilyenek vannak, elérhetőek és megfizethetőek. Csak épp a legtöbben nem is ismerik ezeket.

Szigeteljünk MINDEN házat!

A szigetelésról szóló posztjaink kapcsán már többször felmerült, mi lenne, ha minden épületet leszigetelnénk magyarországon?

A válasz egyszerű, és ezzel rögtön le is lőjük a poént: évi 150 milliárdot spórolnánk...

Barkácsoljunk kenyeret!

Manapság abszolút reneszánszát éli az otthoni kenyérsütés. Mindenhonnan ez folyik, folyamatosan jobbnál jobb receptekbe botlunk minden fórumon. Természetesen mi sem maradhatunk ki ebből, különösen, hogy itt az új kenyér ünnepe...

Szerencse, hogy szerkesztőségünk oszlopos tagja, Thoreau kolléga nagy barátja a kelt tésztáknak, és sokszor lusta elbiciklizni a boltig. A továbbiakban egy ilyen kenyérpótlás leírását olvashatjuk.

A NYÁK napja

Elnézést a szakállas szóviccért, de elérkezett a nap, mikor elkészítettem első Nyomtatott Áramköri Lapomat, és ezt itt dokumentálom mindenki okulására. Szinte óhatatlanul felmerül az igény, hogy saját gyártmányú elektromos gépeink vezérlését is házon belül oldjuk meg. A NYÁK szilárdan rögzíti, valamint elektromosan összeköti az alkatrészeket és kapcsolóelemeket és olcsóbb is az átláthatatlan sorkapcsoknál. Mivel már többször ismertettem elektronikai oktatócsomagokat, legalább említés szintjén szeretném bemutatni az áramköröket összefogó lap elkészítését.
Image1.jpg

Hegesztés I.

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpgA könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

Beer-Time!

Miután a környezetvédelem és az újrahasznosítás szívügyünk, egy korábbi cikkünkben említett sörnyitó alkalmatosságok rendszeres használata után keletkező söröskupakokat is el kell használjuk valamire. Csinálhatunk belőlük például faliórát.

time4.jpg

A faanyagok vetemedése

Aki dolgozott már fával, tapasztalhatta, hogy a faanyagok túlnyomó többsége még "holtában" vagyis feldolgozott állapotban is "élő" anyagként viselkedik. A környezet változásaira, a hőmérséklet és főképp a levegő nedvességtartalmának emelkedésére/csökkenésére vagy épp a direkt napsütés hatására bármikor képes némi alakváltozásra, vetemedésre.

forest210240ai1.jpg

Újrahasznosítva: Nyomtató 2.

Folytatva az első részben csak finoman, tudományosan előremutató rombolást, megkezdjük a multifunkciós irodai nyomtató levetkőztetését. Nem öncélú pusztítás a cél, hanem egy minőségi őskövület tanulmányozása, majd újrahasznosítani a bőségesen kinyert alkatrészeket.

nyomt_09.jpg

A szifon és a levegő

Bár mindenféle szifonokról már esett szó itt a blogon, azért egy velem történt esetről és az ezzel kapcsolatos tapasztalásokról írnék néhány szót. Bár az írás egy konkrét eset okán született, de végül is nem ez a fontos, hanem a jelenség amit bemutat. Kezdésnek rajzoltam egy teljesen egyszerűsített sémát, ahogy egy hagyományos szifonnal szerelt lefolyónak működnie kellene:

szifon1.jpg

Mint látható a rajzon, a víz felülről érkezik, feltölti a szifont, majd ha eléri a lefolyó szintjét távozik a csatorna irányába. Persze, ha minden jól szuperál...

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

Nem könnyű műveletek következnek, ha kézzel kell végeznünk, de azért próbáljuk meg. A könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

Székek, macskák, tűzőgépek...

A macskával kezdődött minden.

Itt nálunk a konyhában tízen éve, mióta itt lakunk, náddal/hánccsal szőtt ülőlapú fenyő székek állnak az étkezőasztal körül. Aztán az elmúlt télen a macskák valami miatt rákaptak, hogy a székek fonatát élesítsék a körmüket. Ez aztán pár hónap alatt elfogyasztotta az ülőfelületet.

A hét műtárgya: kaparó

kaparo-kes.jpg

A kaparásról, mint munkafolyamatról volt már szó a feszítővasaknál, természetesen van külön célszerszám erre a feladatra (és az nem a laposfejű csavarhúzó).

Érdemes védekezni?

Rendben, belátom, a cím kicsit provokatív. Hiszen a védekezést persze igazából senki nem ellenzi. De az kétségtelen, hogy az emberek nagyon különböző jelentőséget tulajdonítanak neki, és igencsak eltérőek a védekezésre alkalmazott technikák és azok költségei is. Ezzel a posztunkkal kicsit visszatérünk korábbi írásaink stílusához, vagyis az igazi, "hardcore" csináld magad tevékenység propagálásához. Már csak azért is, mert mostanában elfogytak azon kommentfolyamok a posztjaink alól, ahol a szakember vs. barkácsoló mérkőzések folytak. Pedig ezeket szerettük…

Reszelés és csiszolás

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

Terítéken a forgácsképzés. Ha nem tudja kivárni a könyv végét, megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

Teljes gőzzel

A steampunk a legbarkácsabb szubkultúra, mert a réz, bőr és üveg művészi megmunkálásáról szól. Hollywood - a japánokkal szemben - még nem fedezte fel igazán a maga viktoriánus korabeli, csipke kézelőkkel, rézfogantyúkkal, gigamellű szerelőlányokkal és gőzgépekkel díszített környezetét, így közismertsége kimerül néhány ritka filmben. Tartós művészeti- és divatirányzat, így megérdemli, hogy néhány bekezdésben bemutassuk.

Image9.jpg

Ismerjük meg az épületkárokat!

"Kontárok voltunk mindahányan, és az évek szálltak, mint a percek,…"

A fenti idézet Faludi György Villon fordításából való. Jelen posztunk témájára kétszeresen is jellemző. Aki valaha is neten keresztüli publikálásra adta a fejét, hamar rájöhetett arra, hogy a kommentelők gyakorlatilag mindenhez értenek, ráadásul biztosan jobban, mint a posztoló. Igazából soha nincs szükség arra, hogy az adott esetet, szituációt, vagy akár az íróembert ismerjék, hiszen e nélkül is tudnak megalapozott és megfellebbezhetetlen véleményt nyilvánítani.

Talán olvasóink között is akad néhány idősebb ember, aki még emlékszik azokra az időkre, amikor a használati tárgyak -a szerszámok is- igényesen és szépen voltak elkészítve. Nem azért, mert esetleg épp egy prémium gyártó termékei voltak, nem is azért, mert őrült drágán, a minőség kiemelésével akarták eladni, hanem pusztán csak azért, mert egy tárgy, aminek az elkészítésébe időt és energiát fektetünk, csak korrekt minőségben készülhet.

Ez persze már elég rég nincs így. Sőt, vannak, akik szerint soha nem is volt. Legalábbis a mi univerzumunkban nem.

Újrahasznosítva: Nyomtató

Nem igaz, hogy régen minden jobb volt. Alkatrészvadász szempontból semmiképp. Régen egy minőségi nyomtató fél-egyhavi átlagfizetésbe került, olcsó tömegcikket pedig egyszerűen nem lehetett kapni. Hogy ma is használhatunk (ha találunk hozzá illesztőszoftvert) 25 éves lézerprintert, az a nagyobb példányszámú irodai felhasználás miatt magas fémtartalom (megemelt árat generálva) és a kevésbé integrált, hőt jobban elviselő elektronika miatt van.

Szétszedtem másfél nyomtatót és a marokszámra kitermelt értékes alkatrész mellett jutott a mechanikából arra is, hogy működő CNC NYÁK-fúrógép modellt készítsek, csak Önöknek. Később jelentkező mikrokontroller sorozatunk egyik állomása lesz vezérlőelektronikával felszerszámozni a puszta elektromechanikus vázat.

A juhász kerékpárja megjavul

Múlt heti posztunkban megmutattuk, mire vezet, ha az ember teljesen felhagy a közlekedési eszközei karbantartásával. Azonban, miután a juhász a barátunk, most az egyszer még segítünk rajta, és megpróbálunk friss és működőképes járművet varázsolni a látványosan megöregedett drótszamarából.

A fűrész és a hidegvágó

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat.

konyvborito.jpg

Fűrész és hidegvágó, a destruktív életstílus megvalósításának két fontos eszköze, most megtanulunk vele bánni. Ha nem akar várni egy hetet a következő bontóeszköz leírására, a könyvet megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

Ördögi körforgás

Mostanában több helyről is hallhattuk, hogy a korábbi években megszokott éves energiafelhasználási arányok egyre kevésbé érvényesek. A legújabb adatok alapján, ez a különbség már el is tűnt. (Ez egyébként válasz lehet mindazoknak, akik a napenergia hasznosítása esetében azzal szoktak érvelni, hogy egy napelem nyáron termel sok áramot, amikor arra nincs is szükség. Hát, mint látni fogjuk, bizony hogy van.)

A poszt címe talán vet fel kérdéseket, esetleg túlzásnak tűnhet, de az alábbiakban bebizonyítjuk, hogy bizony egy csepp túlzás sincs benne, és sorsunk bizony megpecsételődött...

A hét műtárgya: a kalapács

Mindennapi életünk egyik fontos velejárója a kalapács. Elég, ha csak az időről időre, szerencsére egyre ritkábban, felbukkanó Kalapács Józsefre gondolunk. A kalapács végig kísér bennünket gyerekkorunktól a koporsóig. Nemrég még e nagyszerű szerszám művészeti vonatkozásairól is megemlékeztünk.

A kalapácsot sok mindenre használjuk. Szöget verünk be vele, falat törünk, árat verünk, a tartós körömfestésről nem is beszélve. Annak idején, szakirányú tanulmányaim során, azt akarták a fejünkbe verni, hogy a kalapácsot a nyél végénél megfogva kell használni. "Ne fojtogasd azt a szerszámot fiam", hangzott a feddés. Nos annyit elmondhatok, hogy ez egy baromság. Szerintem. Én ugyanis kizárólag akkor csaptam rá az ujjamra, amikor rendeltetésszerűen használtam a kalapácsot. Érdekes adat, ha igaz, ha nem, hogy az egyszerű, lakossági kalapács nyelének a hossza, a fej hosszának a háromszorosa. Lehet, hogy nem így van, de jól hangzik. Nos egyáltalán nem mindegy, hogy mit milyen kalapáccsal ütünk. Nézzük át, hogy milyen főbb típusai léteznek ennek a kiváló szerszámnak.

kalapacs fajtak.png

A juhász kerékpárja

A juhászokat mindenki ismeri, aki vidéken lakik, különösen, ha juhok is vannak a környéken. Juhászból persze sokféle van. A miénk viszonylag fiatal ember, képzett állattenyésztő, briliáns érzéke van mindenféle állathoz, a fejtartásukból megmondja, mi bántja őket, vagy épp mi jár a fejükben. Természetesen egy ellés levezetése épp úgy nem probléma számára, mint egy törött láb rendbetétele, vagy egy nyűgösebb betegség megfelelő antibiotikum kúrájának a levezénylése.

De, mint látni fogjuk, mindenhez Ő sem érthet…

Fúrás és menetkészítés

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat.

konyvborito.jpg

Fúrunk és majd később faragunk. Nélkülözhetetlen információk következnek fúrásról, menetvágásról. Ha nem tudja kivárni a könyv végét, megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

Fazonigazítás öntapadó díszidomokkal

Igaz ugyan, hogy most a minimál stílusú bútorok a divatosak, ám akinek ezek túl ridegnek tűnnek, vagy régebbi bútorainak ma már jellegtelen frontfelületeit szeretné kissé "feldobni", ezt némi kreativitással könnyen megteheti. Erre találták ki az öntapadó díszidomokat, díszléceket, amelyek a bútor-szerelvényüzletekben szerezhetők be.

Régi bútorok felújítása

A bútorok felújítása kedvelt tevékenysége a lakáskultúra és a bútorok szerelmeseinek. Ez a tevékenység akár hobbiként végezve is létrehozhat egészen fantasztikus minőségben felújított darabokat. Azonban a legjobb szándék és lelkesedés sem pótolja a bútorok szerkezetének, felépítésének, az asztalos szakma fogásainak legalább alapfokú ismeretét. A különböző divatlapok, színes női magazinok számtalanszor közölnek írásokat, beszámolókat különböző régi bútorok felújításáról. A valaha jobb napokat látott, szépséges politúrozott szekrénykék és asztalok ezekben a beszámolókban sokszor a legvadabb színekre pingált, az eredeti míves szerkezetükkel mit sem törődő módon átalakított berendezési tárgyként végzik.

Ő, a robot

Tegnap megmutattam mérnök barátaimnak az új robotkaromat. Nem, nem Darth Vader vágta le az eredetit és annak pótlására ültettek be egyet. Inkább a távirányítású, hat szabadságfokú iparirobot-szimulátort, melyet pályára-irányítási sorozatunkban mutatok be. Az összeszerelés pillanatképei bővebben és nagy felbontásban ebben a galériában találhatók.

robot_55027.jpg

Kíváncsi voltam, hogy saját lelkesedésem másokra is átterjed-e, miközben felsírnak a szervomotorok és az Aliens rakodógépét idéző eszközzel cukrot teszek a kávéba. Igen, ez az eszköz szerintük is nagyon menő és hasznos ajándék egy (10-50. éves korú) gyermek részére, majd birtokba vették az irányítópultot…

A hét műtárgya: a varázsvessző

Bizony az. Miért? Attól, hogy itt a blogon mostanában sokszor előkerülnek mindenféle hi-tech témák, CNC marógépek, meg 3D nyomtatók, még nem tagadjuk meg a régi, egyszerű, de bevált szerszámokat sem. Az olyanokat, mint a kalapács, a csavarhúzó, vagy épp a varázsvessző. A Pallas nagy lexikon azt írja: "A varázsvessző a régi idők hite szerint egy oly "műszer", amellyel minden a föld alatt fekvő fémet meg lehet találni." A hasznosítás persze ennél sokrétűbb, a különös eszközt napjainkban leggyakrabban vízerek felkutatására alkalmazzák, annak ellenére, hogy lényegében senki sem tudja miként és hogyan működik.

Egyedi számítógépházak

A barkácsolás egy komplex vállfaja a számítógép-modderkedés, mely univerzálisan felöleli a fa- és fém-, műanyag-megmunkálást, festést és elektronikát. Lényegében szubkulturális művészeti ág, ahogy gyári számítógépházak helyett egyedi, látványos alkotásokat fabrikálnak művelői.

Image9.jpg

Összességében moddingnak nevezzük ezt az átalakítást, akárcsak a szoftverek, autók, HiFi-berendezések saját stílusra való fazonírozását. Itthon is régi hagyományokra nyúlik vissza a modding, komoly irodalmat, fórumokat, versenykiírásokat találunk róla a neten. Nyári könnyed ajánlóként mutatom be ezt a komplex barkács-hobbit az "Apa, mit rajzoljak?" pillanatok áthidalására, mikor viszket ujjunk a gérvágó gombján, de nem jut eszünkbe semmi formabontó, új konstrukció ötlete.

Szalmabálaházak

A különböző alternatív - pontosabban fogalmazva inkább hagyományosnak mondhatnánk - építőanyagból való házépítést a legtöbb építési hatóság igencsak helyteleníti. Ennek sok oka van, és nem feltétlenül a hatóságok eredendő rosszindulata, nem is feltétlenül a tégla gyártók titkos társaságának machinációi állnak a háttérben.

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat.

konyvborito.jpg

Mérés, előrajzolás, pontozás: fontos előkészítő munka, hogy ne csak furkáljunk össze-vissza. Ezt a témát érintjük mai írásunkban, de ha nem tudja kivárni a könyv végét, megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

3D háznyomtató és más hírek

Érezte már valaha, hogy amit épp átél, az egy fokkal több az elviselhetőnél? A Csernus-féle sokkoló módszer szellemében következzen uborkaszezonban fogant, 3D nyomtatós hírválogatásunk olyan mennyiségben, amit ha túlél, akkor megerősíti...

3.jpg

..hitét, hogy ez egy igen sokrétű és hasznos eszköz a barkácsoló kezében. Épp egy kortárs elektromechanikai csodát, egy telefaxos - scanneres - hálózati csatlakozós - tintasugaras nyomtatót szedek apró darabokra a Szétszedtem! rovat áldozataként. A kitermelt kétmaréknyi precíz fogaskerék, motorok és gépelemek felett elábrándoztam, mi mindent készíthetnék belőlük egy ilyen térbeli nyomtató segítségével. És ha ezt Galuska Galagonya megérhette volna. Tehát uborkaszezon, hírválogatás és hidegfront. Minden adott a tájékozódásra, kellemes olvasást!

Legyünk szuperhősök!

A filmre vitt képregények divatja még korántsem ért véget. A nagyszámú, különleges képességek birtokában lévő hős folyamatos példát mutat nekünk, átlagos életformáknak. Persze az erkölcsi tanulságon túl nem minden esetben juthatunk, hiszen e hősök többsége amolyan mutáns lény, különleges, nem igazán üzletben kapható képességek birtokában van, amelyek számunkra nem elérhetőek.

Boldogult gyermekkoromban a kerti világítást általában a szokásos, menetes üveggömb-bura által védett, 60-100W-os izzó képviselte, amely a ház és a műhely egy-egy sarkán volt installálva. Kellett hozzá persze (akkor még) 220V-os elektromos hálózat, kapcsoló, meg létra ha kiégett az izzó, cserében viszont valódi fényt adott, 2-3 ilyen lámpa korrekten bevilágította a ház környékét.

Akkoriban is léteztek persze már különböző díszítő-világítások is, amelyekkel mondjuk a kertben kígyózó utakat lehetett megvilágítani, de ilyesmi felénk nem volt, csak filmekben, meg külföldi parkokban láttunk ilyen megoldásokat.

Egyszezonos medencék

Bár már jó néhány éve kaphatóak a különböző fóliaanyagú medencék a kereskedelemben, igazán olcsóvá az utóbbi egy-két évben váltak. Manapság már akár 20000.- Ft alatti összegért is vehetünk egy 3,6 méter átmérőjű medencét, szűrő és vízforgató berendezéssel, takarófóliával. Persze ilyen alacsony áron nem számíthatunk túl hosszú élettartamra, de ez már az az árszint, ahol akár egy szezon miatt is megérheti a beruházás, különösen, ha több gyerek is van a családban, hiszen ennyi pénzt akár egy hétvégén is otthagyhatnánk egy strandon.

Falak dekorálása

A lakóhelyiségek falait még nem is olyan régen különféle költséges gipszstukkókkal lehetett csak mívesebbé, egyedibbé tenni. Ma már viszont a barkácsáruházakban és más szakboltokban beszerezhető extrudált sztirollécekkel ezt bárki akár saját kezűleg is könnyen megteheti. E díszlécekkel könnyű bánni és feragasztásuk után a falfelületek tagoltsága kreatív színű festéssel még fokozható is.

Alapvető fémipari műveletek

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat.

konyvborito.jpg

A következő részekben tervezéstől-kivitelézésig megismerjük a fémipari műveleteket. Mindezek előtt rövid tanácsok röviden. Ha ön türelmetlen, a teljes kötetet megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

Bőr autókárpitok ápolása

Az autók utasterének burkolatát egyre inkább speciális textilanyag és egyre több műanyag felület uralja. Ám számos, igényesebb típusban nem ritkaság a valódi bőr burkolat az üléseken és egyéb kárpitozott felületeken. A viszonylag szűk belső tér miatt azonban ezek a kárpitanyagok hajlamosabbak a különféle kopásokra, anyaggyűrődésekre, sőt esetenként durvább felületi sérüléseknek is ki vannak téve. Ezért az igényes bőrkárpitok fokozottan igénylik a rendszeres ápolást.

Így a nyár közepén javában tart a kerékpáros szezon. A kerékpározáshoz persze leginkább kerékpárra van szükség, azonban aki kicsit is tapasztalt, az tudja, hogy néhány alapszerszám bizony nem árt ha nálunk van. Természetesen az optimális megoldás itt is az, ha összeállítunk egy direkt az adott géphez való szerszámkészletet, ami egy kis táskában el is fér.

Kiemelő hátfalak lapos tévékhez

A televízió tagadhatatlanul része az életünknek és szinte minden otthonban a fő helyet foglalja el. A lapos LCD- és LED-televíziók egyre rohamosabb elterjedésével pedig a lakószobákban elfoglalt helyük is változóban van. Nem ritka a falon "képként" elhelyezett készülék, de a fontosságát egyéb módon is hangsúlyosabbá lehet tenni.

Árnyékolók karbantartása

A különféle napernyők és egyéb árnyékolók egyik lényeges része a ponyvájuk. Vásznaik ugyan UV sugárzás ellen stabilizáltak, felületük por-, szenny- és víztaszító, ám a levegő szennyezettsége, madár- és egyéb piszok beszennyezhetik a felületüket. Ezért időnként ajánlatos a ponyvákat kifeszítve, vagy kitekerve letisztítan. Tisztításukhoz tilos vegyszereket használni, mert ezek tönkretehetik a poyvák impregnálását. Kifeszítve, kevés mosogatószeres vízzel és kefével azonban fellazíthatók a rászáradt szennyeződések, amit ezt követően erős vízsugárral már könnyű lemosni. A lemosott ponyvák anyagát azonban mindig kifeszítve kell megszárítani, különben a felületük befülledhet.

Anyagismeret: Nemvasfémek

konyvborito.jpg

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A lakatosműhelyben használatos fémek közül most a nemvasfémekkel folytatjuk a sorozatot. Ha nem tudja káros izgalmak nélkül kivárni a könyv végét, rendelje meg a Cser kiadó webáruházában!.

NAPO

Gondolom kevesen tudják, hogy van az Európai Uniónak egy munkavédelemmel foglalkozó szervezete is. Hivatalosan az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) névre hallgat, és küldetésének tekinti, hogy Európát biztonságosabb, egészségesebb és termelékenyebb munkavégzési hellyé tegye. A kockázat-megelőzés kultúráját népszerűsítik, hogy javítsák az európai munkakörülményeket.

Remek ugye?

A család kedvenceit, nevezetesen a kutyákat és macskákat főleg a házi kertekben nehéz kordában tartani. A nevelésük mellett a mozgásukat korlátozandó számos eszköz használatával az esetleges károkozásuk, kóborlásuk azonban számos módon és különféle eszközökkel hatékonyan csökkenthető.

Lemez-, vagy akrilkád?

Lakás felújítások alkalmával többnyire a fürdőszoba berendezését mindenki az új igényeknek megfelelően igyekszik átformálni. Ebben a helyiségben viszont többnyire egy terjedelmes eszköz foglalja el a főhelyet és ez a kád. Ilyenkor szinte mindig felmerül a kérdés, hogy nem kellene ezt is újra cserélni és főként hogy milyenre?

A hét műtárgya: a beton

A betont, mint anyagot elsősorban a városi ember környezetének jellemzésével kapcsolatban szokták szóba hozni. Pedig a beton a vidéki ember egyik legközelebbi barátja is (talán még a google is csak utána következik). A betonozás igénye előbb utóbb minden kertes házban élő embert elér. Egy-egy házkörüli járdaszakasz, a kerti asztal alá szükséges betonplacc, kapuoszlopok, vagy épp - haladóbb szinten - egy vízóraakna… csupa olyan dolog, amit egy rendes Furdancsos férfiember bizony magának csinál, esetleg szomszéddal-baráttal közösen, amolyan kalákaszerűen.

A fém művészete

konyvborito.jpg

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A következő két részben megismerkedünk a lakatosműhelyben használatos fémekkel. Ha nem tudja káros izgalmak nélkül kivárni a könyv végét, rendelje meg a Cser kiadó webáruházában!.

Használjunk esővizet!

Az esővíz összegyűjtése és hasznosítása legtöbbünk számára a kiskertekben, hétvégi házak mellett látható műanyaghordót juttatja eszünkbe. A tetőről ebbe folyik az esővíz, aztán ebből a hordóból lehet öntözni a paradicsomot a kertben. (Ez a hordó továbbá remek lehetőséget biztosít a kertünk és a házunk szúnyoggal való folyamatos ellátására is.)

Azt már kevesebben tudják, hogy az esővíz összegyűjtésére és megfelelő hasznosítására a műanyaghordónál jóval profibb berendezések is vannak, és ezeknek helyük lehet a legmodernebb hi-tech épületben is.

Nyilvános mosdók állandó problémája, hogy hogyan lehet civilizáltan befejezni a kézmosást. Egy kollégánk szerint a tökéletes megoldás, ha a ruhánkba töröljük a kezünket. Én ebben nem vagyok biztos, ezért ennek a megoldásnak az alternatíváit vesszük most górcső alá.

Utolsó figyelmeztetés!

Blogunkon már többször is említettük, hogy a minőségi munkaruháiról ismert Blaklader II favágóversenye közeleg. Június 28.-a már alig egy hét, tehát ez az írás olyan, mint a repülőtéren az utolsó beszállásra felhívó üzenet.

Raklapokból bútordarabok

Ezek a durván összerót és teherbíró faszerkezetek eredetileg terjedelmesebb rakományok tartgoncás mozgatására, szállítására szolgálnak, ám e kész alkotmányokból több-kevesebb átalakító munkával különféle bútordarabok is készíthetők.

A hét műtárgya: a talicska

A talicskáról az első élményem, az amikor a nővérem, a még járásképtelen öccsét, azaz engem megtalicskáztatott. Tudjátok, ez az a játék amikor az egyik embernek, aki a talicska, a kezén kell járnia, miközben a másik fogja a lábát. Ennek az akciónak a nyoma, ma is ott virít a homlokomon. A küszöböt találtam el, szüleim legnagyobb örömére. Legközelebb trágyahordás közben találkoztam a talicskával, ekkor már egy igazival. Rögtön egymásba szerettünk. Lássuk, mit is érdemes tudni erről a szállítóeszközről.

talicska2.jpg

Időkripta: FRISSÍTVE!

Eljött a pillanat Időrkipta pályázatunkban, mikor az utolsóként beérkezett ötletet bemutatjuk, majd egy emlékeztetőnek szánt rövid összefoglaló után olvasóink megfontolt véleményét kérjük a nyertes kiválasztásához.

Ne farigcsáld, nyomtasd!

A 3D nyomtatással csak annyi baj van, hogy nekem még nincs ilyen eszközöm. Érdekel a téma, ezért a szélsőséges címadás köpenyébe burkolt interjú következik a téma egyik beavatottjával.Az egyre csökkenő árú és ezáltal házi felhasználásra is elérhető 3D nyomtatás bő irodalommal rendelkezik, hiszen nem annyira új ez a technológia. Most egy csokorba szedve a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, beszélgetésre invitáltam Blaske Bencét, a 3D nyomtatás blog szerkesztőjét. Bence, aki nemcsak használja a nyomtatót, de ezek forgalmazásával is foglalkozik webshopjában.

Paks 2 - vannak-e alternatívák?

Pénteken posztolt írásunk Paks 2 témájában meglehetősen olvasott lett. Ráadásul elég szép számú véleményt is generált, még levélben is kaptunk néhány kevésbé szalonképes üzenetet. Ez ugyan időnként már korábban is megesett velünk, például a beltéri hővisszaverő vakolat, vagy épp a saját kezűleg épített kandallót bemutató írásunkban, de a mostani visszajelzések más jellegűek voltak. Ennek kapcsán jött létre ez a mostani poszt, amely várhatóen egy sorozat bevezető darabja leend.

Bár a Furdancs blog elsősorban barkácsblog, azért mi is a való világban élünk. (Már nem abban az RTL félében persze…) Szóval, minket is érintenek a körülöttünk zajló események. Van véleményünk is többnyire. A paksi bővítés páldául egy olyan fontosságú ügy, amit még egy főző- vagy kertészblognak sem volna szabad említés nélkül hagynia.

Ráadásul, az általunk népszerűsített tevékenységek végzéséhez bizony általában szükség van elektromosságra, tehát az áram ára nem lehet közömbös egy Furdancs olvasó számára sem. És talán az sem, hogyan is "készül" az az áram.

A hét műtárgya: a légkalapács

A légkalapácsot Amerikában jackhammernek, az angoloknál pneumatic drillnek nevezik. Az angoloknak külön szavuk van az elektromos légkalapácsra, ez pedig a kangos - ez a celluxhoz és a xeroxhoz hasonlóan egy márkanév köznevesülése.

Manapság ugyan már monoblokkos, vagy falba épített vécéöblítő tartályok az igényes megoldások, ám még nagyon sok otthonban a hagyományos, falon kívül elhelyezett tartályok látják el a vécécsészék leöblítését. Igénytelen szerkezetek, ám időnként kellemetlen meglepetéseket és jelentős vízfelhasználást okozhatnak a szivárgásukkal. Az ilyen hibák viszonylag könnyen javíthatók, ám ha mégsem, akkor ezeket új tartályra kell cserélni. Volt már szó ilyesmiről itt a Furdancson, most újra körbe járjuk a témát.

Az „igazi” lakatosműhely

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel "Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák" című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

Az első részben a lakatosműhely berendezése kerül terítékre, de ha nem tudja kivárni a könyv végét, megrendelheti a Cser kiadó webáruházában is.

Már csak három hét...

Korábban már írtunk a Blaklader favágó, pontosabban fahasogató versenyéről. A június 28.-i időpont már közeleg, de még van idő nevezni a versenyre.

A verseny igazi családi rendezvény lesz, a gyermekek sem fognak unatkozni. Természetesen a Blaklader által gyártott ruhák és cipők is megnézhetőek, sőt, kedvezményes áron meg is vásárolhatóak lesznek.

Új ötletek az Időkriptához

Időkripta pályázatunkra érkezett ötletek újabb sorával kopogtatunk. Részletek itt, az energia-ellátásra koncentráló megoldások pedig alant. Emlékeztetőül: Az ötleteteket a furdancsblog@gmail.com címre várjuk június 10. éjfélig, minimum 500 karakterben.

Magastetők hőszigetelése

A tetőtéri szigetelés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ugye nem szeretnénk, ha a meleg miatt nyáron nem tudnánk aludni a tetőtérben, vagy a külső zajok beszivárognának a lakótérbe? Télen pedig rengeteg energiát pazarolhatunk el, mivel a meleg levegő felfelé száll, így ha a földszinten szeretnénk elérni egy kívánt hőmérsékletet, akkor a tetőtérben 3-4 fokkal annál melegebb lesz.

Ott fejeztük be a múlt héten, hogy gyakorlatilag majdnem mindent tudunk már a körfűrészekről. Remek. Azonban a körfűrész mint gép félkarú óriás a kiegészítők, és elsősorban a fűrészlap nélkül.

Barátunk, az üveg

A lakberendezési magazinokat nézegetvén sokszor találunk üvegből készült bútorokat, üveglapos asztalokat, polcokat. Ezek igen mutatósak, és általában légies, könnyed megjelenést biztosíthatnak az egész helységnek.

Azonban, amikor az otthoni barkácsolásra kerül a sor, az üvegtől a legtöbben tartanak kicsit. Mert törékeny, mert könnyen okozhat sérüléseket. Ebben a posztban megpróbálunk kicsit közelebb kerülni ehhez az anyaghoz, talán sikerül kedvet csinálnunk a gyakoribb használatához.

CAD-vezményes ajánlat

Elnézést kérek a címben elkövetett kínos szóviccért, de a szabatos, "Ingyenesen kipróbálható CAD-programok letölthető verziói" nem fért el a címsorban. Gépészeti sorozatunkban sok munkával készült, de ettől még felszínes gigaposzt következik a számítógéppel támogatott műszaki tervezésről. A pályára-irányítás és műszaki tudományok szolgálatában, persze.

fooldal.jpgNéha még ma is tanulmányaimmal álmodom, s élemedett koromból kifolyólag adok egy tanácsot a fiataloknak. Úgy élj, hogy mikor lepereg előtted életed filmje, maradjon ki belőle az a rész, mikor tussal kell kihúzni egy műszaki rajzot.

Erdőt az előszobába!

De legalább egy fát. Mert a fa jó. Ez a poszt egy konkrét megrendelés nyomán íródott. A megrendelő egy fát formázó előszobafalat szeretett volna. Az google képkeresője elég sok lehetséges alternatívát dobott ki. Persze ezek némelyike azért elég nehezen (értsd: drágán) kivitelezhető lett volna. Végül is a megrendelő kívánságát és a megvalósíthatóság lehetőségét sikerült összeboronálni.

Időkripta: Első ötletek

Az elmúlt napokban több írás érkezett Időrkipta pályázatunkra. Köszönjük és - változtatás nélkül - örömmel közöljük őket a beérkezés sorrendjében. A június 10-i határidő még messze van, tehát akiben eddig csak fogangatott az ötlet, még e-mailra vetheti gondolatait.

ido1.jpgEmlékeztetőül: Az ötleteteket a furdancsblog@gmail.com címre várjuk június 10. éjfélig, minimum 500, maximum 1000 karakterben. Nem kapcsolási rajz mélységű leírásokat kérünk, de több legyen, mint néhány "Napcella a tetőre" jellegű mondat.

Porvédő üvegburák

Mindenkinek vannak olyan személyes emléktárgyai, amelyek értékét a hozzá kötődő emlékek teszik becsessé. Lehet hogy ezek önmagukban nem túl dekoratívak, hogy díszként a polcra kerüljenek, ám hogy ne a fiók mélyén hánykolódjanak, kellő "körítéssel" viszont mégis lakásdísszé és védett emlékké tehetők.

A hét műtárgya: a körfűrész

A körfűrész ötlete az 1920-as évek elején, egy ültetvényen dolgozó embereket figyelő férfi, Edmond Michel fejében született meg. Látta, hogy mennyivel egyszerűbb lenne a munkásoknak egy hordozható, gépesített vágószerszám, ezért tervezett egy olyan eszközt, amin egy 15 centis fűrészlap mozgott - a motor egy elektromos mixerből származott. Így született meg az első elektromos kézifűrész.

További fejlesztések következtek, majd rövid idő alatt eljutottak ide:

A fűtési költségek csökkentésének módjait, az ingatlanok energetikai jellemzőit taglaló írásokat érdeklődve figyelők már biztos többször találkoztak a neten azzal a megállapítással, hogy ha minden szigeteletlen, rossz energetikai besorolású lakóingatlant sikerülne megfelelő hőszigeteléssel ellátni, akár egy komplett "atomerőműnyi" energiát megspórolhatna az ország.

Billentyűzet tisztítása

Bár a laptopok gyorsan teret nyertek, sokan mégis a hagyományos konfigurációjú gépeket használják még mindig. E rendszernek egyik fontos eleme a billentyűzet. Sok mindent kibír, ám ez sem tűri végtelenül sokáig a porosodást. Sokan ezért használnak billentyűzettakarót, ám nem mindenki ilyen gondos. Ezért azután egy idő múlva a gyakran használt billentyűk némelyike akadozva lesz használható, csak erősen megütve reagál, majd rossz esetben már erre sem. Ilyenkor ugyan el lehet gondolkodni a billentyűzet cseréjén, hiszen pár ezresért újat lehet vásárolni, ám ez a kiadás mellőzhető is, ha a tisztítás mellett döntünk. Végső soron ez egy esetleges sikertelen tisztogatás után is megtehető, ám egy alig félórás munkát követően talán mégsem lesz rá szükség.

Tartós vasak - a kék kesztyű

E heti tartós és minőségüket bizonyított tárgyainkról szóló posztunkban egy kesztyűről emlékeznék meg. Ez a kesztyű már bőven túl van a fénykorán, igazából ez az írás inkább csak egy megemlékezés a kedvenc kesztyűmről.

Időzítsünk!

A Furdancs blog pár napja meghirdetett egy játékot, ahol amolyan gondolat-kísérlet keretében egy 100 évig működő időzítő berendezést kell elkészíteni és energiával ellátni. A berendezés az idő lejártakor elindít egy előre beállított programot, esetünkben egy videó lejátszását.

Páramentes fürdőszobatükör

A kis alapterületű fürdőszobákban tusolás, fürdés után többnyire a tükör felületét pára homályosítja el. Különösen a tavaszi, őszi évszakban, amikor már a helyiség nem fűtött és a levegőben gyorsan felgyűlik a vízpára. Ez érthető, mivel a tükör felülete hideg így ott csapódik le leginkább láthatóan a vízpára. Ezt azonban meg lehet előzni, mégpedig nagyon egyszerűen, elektromos tükörfűtő fólia felragasztásával.

A hét műtárgya - a mellény

Korábban már szóba került az amerikai családi sorozatokban időnként felbukkanó szereplő, az ezermesterként is helytálló családfő. Az általános külső jegyek egyik meghatározó eleme az, hogy az ilyen mesteren különböző zsebekben és akasztókon gyakorlatilag egy komplett műhely szerszámkészlete lóg.

Milyen a jó falikút?

Falikutakkal már az ókorban is találkozhatott az akkori ember, leginkább súlyos, kőből készült változatban. Egy féreglyuk segítségével azonban ugorjunk a közelmúltba. Schmuck Andor célcsoportjából még bizonyára sokan emlékeznek a komfort nélküli lakásokra, ahol a falikút volt a mosdó, a mosogató és a kád is, ha éppen nem volt kéznél lavór. Talán ezek a rossz emlékek vagy a későbbiekben hozzákapcsolódott ipari jellegű asszociációk miatt nem terjedt el a falikút a lakóépületekben egészen az ezredforduló környékéig. Pedig hasznosságát mindenki elismeri, aki felmosáshoz a földszinten töltene meg egy vödröt, miközben a kád az emeleten van. Vagy aki a kerti munka után valahol lemosná a kosz nagyját magáról, mielőtt a házban maradt családtagjaival találkozik.

Vetemedik az ajtó?

Bár erről a témáról már ejtettünk szót korábbi posztjainkban, (például itt és itt) most egy olvasói kérdés nyomán újra előkerült. A konkrét kérdés egy újonnan beépített ajtó vetemedésével volt kapcsolatos. Ebben a posztunkban kicsit körbejárjuk a témát. (Előre bocsátjuk, hogy sajnos varázsszert nem fogunk tudni ajánlani…)

Ötletpályázat: Időkripta

2114-ben járunk. Az évszázada megírt DVD-k 90 éve olvashatatlanok, a tartós tej is rég megromlott. Blogunk hátrahagyott útmutatásai alapján tudósok kis csoportja hatol be a lezárt betonbunkerbe. A szerzők (béke poraikra) 2014. májusában zártak el és hagytak magára egy utókornak szánt, megrázó üzenetet. Olvasóink ötletei alapján konstruáltuk meg az energiaellátást, mechanikai túlbiztosítást, hogy biztosan működjön az időzítő szerkezet. Az óra 100. évre vált, a feszült figyelem közepette kivilágosodik a képernyő és a médialejátszón életre kel ez:

S milyen frappáns képzelettársítás nyomán választottam pont ezt a dalt? A lap alján kiderül!

Rönkhasítás versenytempóban

Már korábban a favágásról és a favágó-versenyekről szóló írásunkban említettük, hogy itthon is vannak versenyek ám. Egyrészt profi favágóversenyek, amelyeket általában erdőgazdaságok rendeznek hivatásos favágóknak és fakitermelő csapatoknak. Ez persze nem a civil fahasogatók terepe, már csak azért sem, mert ezeken a versenyeken általában feltétel a megfelelő szakképzettség megléte.

Egy vitorlás szigetelése

(X) Az utólagos hőszigeteléseket sokszor éri az a vád, hogy igazán patinás, régi műemlék épületek esetén kevésbé jól használhatóak. Pedig ez nem feltétlenül van így. Ebben a posztunkban bemutatunk egy különleges, nagy múltra visszatekintő épületet, melyet a Knauf Insulation Supafil Cavity termékével hőszigeteltek.

A klasszikus karabinereket persze mindenki ismeri. Ezek azok a Barba-papa formájú, rugós vagy menetes nyitható szakasszal rendelkező alkalmatosságok, amivel Valamit lehet egy másik Valamihez rögzíteni, méghozzá könnyen oldható módon. Ez a Valami lehet akár egy feneketlen szakadék felett himbálózó hegymászó, de akár egy kulcskarika is a derékszíjunkon.

A jó idő beköszöntével nem árt a kertben használt bútorokat alaposabban átvizsgálni, alaposabb tisztításnak alávetni és ha szükséges meg is javítani. Különösen, ha ezek az előző nyár idején a szabadban "parkoltak", kitéve esőnek, tűző napsütésnek. Mivel ezek anyaga elég változatos, a kezelésük is eltérő, és esetleg az eresztékeik is megerősítésre szorulhatnak, felületük pedig megérett egy alaposabb felújításra.

kert01.jpg

Forró téma!

forr_01.jpg

Sorozatunk folytatódik a pályára-irányítás és műszaki tudományok szolgálatában. A korábban bemutatott elektronikai oktató-kedvcsináló szett után a forrasztással véglegesített áramkörök készítését gyakorolhatja a vállalkozó kedvű vásárló. S ahogy előzőekben, most is dicsérem a készletben rejlő lehetőséget, mellyel felkelthetjük gyerekünk figyelmét valamelyik értékteremtő hobbi, szakma iránt. Ha egyszer lesz egy 3D nyomtatóm, elkészítem a gépészgyermek oktatókészletet fogaskerekekkel, lineáris hajtásokkal, bütykökkel és emeltyűkkel.

Kültéri mázolás

A házak környezetében számos fémből készült tárgy van, amelyek ki vannak téve az időjárás szélsőséges hatásainak. Ezek pedig korróziót okoznak, amelyek ellen többnyire mázolt bevonatokkal szokás védekezni. Ám ezek a bevonatok sem örökéletűek, az agresszív külső hatások elsődlegesen ezeket a bevonatokat károsítják a fémből készült kapukon, kerítéseken, korlátokon és egyéb kerti fémszerkezeteken. Az alapanyaguk korrodálódását megakadályozó festékrétegeket ezért időszakonként szükséges felújítani.

ker5.jpg

Itt a vitorlásszezon!

A régi fotóim között találtam egy nem túl jó minőségű képet, ami egy vagy 20 évvel ezelőtt készült bútort ábrázol. Maga az alkotás már nincs meg, de a poszt illusztrálására talán a kép is megfelel…

A hét műtárgya: vödör

Mire jó a vödör, azon kívül, hogy belerakunk 6 5 4 kilogramm narancsot?

A legtöbb háztartásban van felmosóvödör:

muanyagvodor.jpg

A divatmárkák alkonya

Egy korábbi írásunkban körbejártuk a munkaruhák világát. Azóta kicsit jobban elmélyedtünk ebben a univerzumban. Kiderült, hogy - mint a legtöbb a Furdancs blogon bemutatott téma esetében - ezen a területen is rengeteg új fejlesztés látott és lát folyamatosan napvilágot. A legújabb védőruhák sokszor egészen meglepő újításokat, technikai és technológiai fejlesztéseket tartalmaznak.

Úgy gondoljuk, érdemes lehet ezt a területet kicsit jobban bemutatnunk. A cipőkről, és a szoknyákról már szóltunk, most következzenek a nadrágok. Szerencsére már itt sem kell mindenféle divatmárka mutatós, de egyebekben nem túl hosszú életű modelljeit hordanunk. Van már valóban tartós nadrág is a piacon, de ne szaladjunk ennyire előre…

Mai posztunkat egy olvasói hozzászólás szülte, melyet legutóbbi bojleres cikkünk kapcsán intézett hozzánk egyik olvasónk. A komment így szólt:

"Esetleg lehetne egy cikk a bojler üzemeltetéséről, karbantartásáról. Pl. hány fokon érdemes a vizet tárolni, hogy gazdaságosabb, 40-50-60 fokon? Hogyan kell szétszedni, mit-hogyan tisztítsunk benne ill. milyen időközönként?"

Íme szakértőnk értekezése a témában:

Szétszedtem: mosógép II.

Mielőtt rátérünk az automata mosógépek vezérlésére, egy személyes visszaemlékezéssel kezdenék. A kilencvenes években szomszédomtól kaptam egy szovjet félautomata mosógépet. Gesztusa értékét nem csökkenti, hogy eredetileg ki akarta dobni, azonban hozzám csak egy emeletet kellett lehozni, szemben a mínusz negyediken lévő konténerrel.

mosogep37.jpg

Mai visszatekinésünkben szó lesz egy szétberhelt mosógépről, szúnyoghálóról, május elsejéről, kerti szerszámok karbantartásáról és a tükröt is új oldalásól mutatjuk be. Kellemes olvasást!

A hét műtárgya: a tükör

A tükrök kivitelük alapján három csoportba sorolhatóak.

homoru-tukor.jpg

Kép: Sulinet

Az egyenes tükrök - mint például az előszoba-, vagy hálószobatükör - egy az egyben visszaadják a képet. Ezeket használjuk öltözködésnél:

falitukor.jpg

Virsli, perec, vattacukor

Itt a munka ünnepe! Ez egy barkácsblogon nyilván különösen fontos esemény. Ünnepeljük hát mi is. Tehetjük ezt majálisozással, bár az igazi felvonulásokra már kevesebb alkalom kínálkozik, mint néhány évtizeddel ezelőtt. De azért némi nosztalgikus virsli-, perec-, és vattacukorevésre biztos találunk lehetőséget.

Kerti szerszámok karbantartása

A kellemes idő beköszöntével előtérbe kerülnek a kerti munkák, már akinek van telke, vagy családi háza. A kerti munkákhoz természetesen számos kéziszerszám is szükséges, ezek pedig csak akkor használhatók ideálisan, ha jó az állapotuk. Ezért még az elvégzendő munkák előtt hasznos az állapotukat megvizsgálni és amelyik javításra szorul, rendbe hozni. Ezek egyszerű, de szükséges feladatok, hogy később ne tegyék kínlódássá az éppen aktuális teendők elvégzését.

Szúnyogok és hálók

Beköszöntött a repülő rovarok szezonja. A különböző legyek, darazsak és persze a szúnyogok túl közeli barátságát sokan kerülnék, az Ő megnyugtatásukra most szúnyog- és rovarhálókról fogunk írni…

Szétszedtem: mosógép I.

Az automata mosógép előnyeit nem kell ecsetelni azoknak, akik láttak már mosógépszagú, gombóccá összetekeredett zokniadagot egy fél délelőttnyi keverőtárcsás mosóprogram után, amit a hagyományos centrifuga kopogós tánca festett alá. Talán nem túlzás hétköznapjaink egyik leginkább innovatív felfedezésének tekinteni, bár története 247 évre nyúlik vissza, mikor az első, fából készül mosógép ötlete kipattant Jacob Christian Schäffer német lelkész fejéből.

1.jpg

A könnyen mozgó fiókok titka

A hagyományosnak mondható fiókok - attól függően, hogy mit tárolnak benne - gyakran elég nehezen mozgathatók. Ez érthető, hiszen általában egymásra fevő lécek határozzák meg a helyüket és ezeken húzkodva lehet a fióktesteket mozgatni. Az egymásra fekvő felületek súrlódása viszont megnehezíti a mozgatásukat és még a szappanos kenés ellenére is elég nehéz a kihúzásuk, helyükre tolásuk. Ezt még a műanyag sínes megvezetések is csak részben képesek csökkenteni, kopásuk esetén pedig egyre nehezebb az ilyen fiókok mozgatása is. Ezen azonban bizonyos esetekben könnyű segíteni, ha ezeket az elavult fiókvezetőket korszerűbb, görgős, vagy golyós vezetősínek váltják fel.

A lábuk védelmét sokan elhanyagolják. A strandpapucsban történő flexelés vagy fűnyírás sokunk számára ismerős lehet. Még ha magunknak épp van is elegendő józan eszünk, a szomszédban biztos láttunk már ilyet. Pedig a lábunk védelme nem közömbös téma, bár reneszánszát éljük a különböző alternatív gyógymódoknak, de igazán hatásos lábujj-visszanövesztő kezelésről nem nagyon olvashatunk a magazinokban.

A kerti talajművelés alapvetően szükséges szerszámain kívül számos egyéb vágó szerszám is szükséges a kerti munkák végzéséhez. Ha ezek nem megfelelő állapotúak akkor csak kínlódás velük a munka. Ezért még a szezonális munkák megkezdése előtt célszerű használható állapotba hozni a különféle ollókat, fűrészeket, és a baltákat, különös tekintettel az élükre.

Javítása gazdaságtalan

Mindig hálás téma elővenni a "Drága vagy olcsó szerszámot vásároljunk?" témát, mert sok kommentet generál és a példák szélesítik látókörünket. Legutóbb már kezdett kibontakozni egy konszenzus a minőségibb berendezések mellett, sőt, egy háti permetező megszemlélése után én is letettem a voksomat: olcsó kínai eszközt soha többé nem vásárolok. Most élő példán keresztül a minőségi szerszámvásárlás egy nem kevésbé fontos aspektusára szeretnék rávilágítani, az alkatrészellátásra.

vakondviki.jpg

Mit látott Vakond Viki utoljára?

Nyúl és barkács

A rendszeresen posztolók élete nehéz. Folyamatosan kell a nagyérdemű érdeklődésére számot tartó írásokat feltölteniük. Ráadásul az sem baj, ha ez a tartalom kapcsolódik az épp aktuális évszakhoz, szezonhoz, vagy az aktuális ünnepekhez...

(X) Sokan vagyunk abban a helyzetben, hogy háztartásunk, lakásunk fűtése és ezzel kapcsolatosan melegvízellátása átépítésre, felújításra szorul. Az első gondolat, ami ilyenkor megfogalmazódik: "mi legyen az energia forrása".

A hét műtárgya: a rugó

Ez a helyzet:

A válasz: 46!

Aki ismeri a Galaxis Útikalauz stopposoknak című klasszikust, tudhatja, hogy a válasz az életre, az univerzumra és mindenre: 42. Sokáig én is így tudtam, de egy tegnapi sajtótájékoztatón ráébredtem, hogy a válasz valójában 46!

Hol vásároljunk? - I. rész.

A konkrét faipari munkákat bemutató posztjaink nyomán időnként kapunk olyan kérdéseket, hogy hol érdemes vagy egyáltalán hol lehet beszerezni az épp bemutatott munkák alapanyagait, eszközeit. Adná magát a válasz, hogy az internet korában ez már nem lehet igazán kérdéses… Ugyanakkor persze az is igaz, hogy aki nem szakmabeli, az lehet, hogy magukkal a keresendő kifejezésekkel sincs tisztában. A most induló sorozatunk talán segít kicsit jobban átlátni a lehetőségeket.

Bútor, dobozokból

Sokan kedvelik a szokatlan formájú bútordarabokat, és kellő fantáziával bárki kialakíthat magának ilyen berendezési tárgyakat. Alapként csupán kétféle szélességű, ám azonos magasságú és mélységű dobozokat kell készítenie és azokat a saját elképzelése szerinti összeállításban egy nagyobb hátlapra erősítve alkothatja meg a saját egyedi dobozos kompozícióját. Az egyes elemek akár káva közé záródó teli- vagy üvegajtókkal is elláthatók és természetesen polclapokkal is kiegészíthetők. A dobozok elrendezésénél fő a kreativitás és a jó formaérzék, amelynek eredménye egy, vagy akár több dekoratív bútordarab lehet.

Szokásos, heti válogatásunkban ezúttal szó lesz kerámiapadlók javítgatásáról, egyedi asztalokról, egy fényképezőgépről, ragasztópisztolyról és szoknyás férfiakról. Kellemes olvasgatást!

A "tartós vasak" sorozatunk második írása rögtön kivétel lesz. Nem szerszámról szól, legalább is hagyományosan nem szokás szerszámnak tekinteni egy fényképezőgépet. Ugyanakkor nyilván sokan vagyunk, akiknek a fényképezőgép bizony munkaeszköz. Itt a blognál is készítünk épp elég képet mondjuk a posztok illusztrálására, tehát számunkra egy ilyen masina például igenis szerszám.

Van élet a technokol rapidon túl.

Ez a szerszám egy dolgot tud, de azt nagyon: ragasztani. Gyerekjáték használni, a cső egyik végén bedugjuk a ragasztórudat, meghúzzuk a ravaszt, és a másik végén pedig kijön a megolvadt, folyékony ragasztó. A ragasztó a lehűlés után megszilárdul, és a megfelelően zsírtalanított felületen stabil kötést biztosít.

Asztalok gyorsan, méretre

Bár a bútorüzletekben elég sokféle asztal közül lehet választani, ám a méretük adott, és a szín sem mindig passzol a meglévő berendezéshez. Akinek ettől eltérő az igénye, más megoldást kell találjon. Az alábbiakban erről, vagyis a gyorsan és tetszőleges méretben megvalósítható asztalokról olvashattok.

Dolgozzunk szoknyában!

Jól olvastátok, szoknyában. Igen, mi itt a Furdancs blognál is férfiak vagyunk, de ennek az egészhez semmi köze. A szoknya ugyanis célszerű és jó! Dolgozni pedig még annál is jobb. Mindjárt meg is mutatjuk miért.

Kerámiapadlók foltozása

A kerámiapadlók sokféleségük és dekoratív látványuk mellett a könnyű tisztán tartásuk miatt is nagyon kedveltek. Felületük ugyan nagyon kemény, ám mégsem sérthetetlenek. A leeső nehéz és éles tárgyak esetenként nagyon is szembeszökő sérüléseket okozhatnak a felületükön, kagylósan kitörik a mázas felületük és ha nem tökéletes tapadnak a lapok az aljzathoz még el is repedhetnek, vagy akár fel is válhatnak. Az ilyen sérülések nagyon szembetűnőek lehetnek, eltüntetésük pedig csak körülményesen, többnyire a sérült lap cseréjével korrigálható. Feltéve, ha az ilyen javításhoz van néhány félretett "pótlap".

Heti összefoglalónkban szó lesz sajtbarkácsolásról, benzines kerti gépekről, megismerkedhetünk egy gyengeáramú oktatókészlettel, és még egy tartósnak bizonyult kéziszerszámot is bemutatunk. Kellemes vasárnapot!

Aktuális - menjünk Kőbányára!

Azt gondolom, olvasóink osztoznak abban a véleményünkben, hogy a különböző szakmai kiállítások és seregszemlék mostanában jóval kisebb jelentőségűek, mint korábban. Az Internet elterjedésével az ilyen kiállítások információ közvetítő szerepe elveszett. Bármire is legyen szükségünk, célirányosan megtalálhatjuk a net segítségével.

A vásárok igazából már inkább csak két okból lehetnek érdekesek. Egyrészt egy helyen láthatunk több (minden?) minket érdeklő terméket, másfelől, ha valóban vásárolni kívánunk, jó eséllyel némi kedvezménnyel tudjuk megtenni ezt.

Tartós vasak - Makita 6015 (1996)

Egy új sorozatot indítunk itt a Furdancs blogon. Miután sokszor és sok posztunkban törtünk már lándzsát a minőségi termékek mellett, úgy gondoltuk írunk néhány posztot olyan szerszámokról és termékekről, amelyeket magunk használunk, és élettartamukkal, megbízhatóságukkal valóban bizonyították a minőségüket. Mielőtt valaki megjegyezné: ezek nem pr cikkek, tehát nem az adott gyártók támogatásával jöttek létre, egyszerűen a szerint kerülnek ide a bemutatott termékek, hogy milyen tapasztalatokat szereztünk velük.

image001.jpg

Beiersdorf AG? Ismerős valakinek? Nekem nem volt az, a feleségem viszont egyből rávágta, hogy Nivea. A XIX. század végén Oscar Troplowitz gyógyszerész irányításával nőtt nagyra ez a cég, van pár ma is ismert név, amit nekik köszönhetünk:

image003.jpg

Mr. Furdancs mereven elzárkózott attól, hogy a testápoló krémekről írjak ezen a héten, úgyhogy maradunk a ragasztószalagoknál.

Legózás gyengeáramon

Sötét titkok kútjába tekintünk ma. A gyengeáramú technika működése láthatatlan, szemben a gépészettel vagy az erősárammal, mely tapinthatóan van jelen mindennapjainkban. Maradnak a műszerek és a végeredmény észlelése a működik - nem működik értelmezési tartomány valamely értékén. Ez a jórészt elméleti síkon zajló szakterület riasztóan idegen lehet megfelelő alapismeretek nélkül.

Image4.jpg

Préseljünk sajtot!

Mostanság reneszánszát éli a házi sajtgyártás. Minden főzőblog teli van "hogyan csináljunk házilag sajtot" receptekkel. Bár ezek sokszor nem igazán autentikus receptek, de az legalább biztos, hogy valódi tejből, hozzáadott módosító anyagok nélkül készülnek, tehát mindenképp egészségesebbek, mint a boltokban kapható olcsó sajtok. És hogy hogyan kapcsolódik mindez egy barkácsbloghoz? Elmondom:

Motoros kerti gépek karbantartása II.

Minisorozatunk első epizódjában leginkább elektromos gépekkel foglalkoztunk. Ebben a posztban nem.

A benzinmotoros kerti gépeket általában a nagyobb teljesítményük miatt a nagyobb területű kertekben célszerű használni. Ma már ezek a gépek általában négyüteműek, így a motorok kenését szolgáló olajat nem a benzinbe kell keverni, hanem külön olajtartályba kell betölteni. Ezért az olajszintre mindig ügyelni kell, mert ha nem megfelelő a mennyisége, akkor besülhet a motor, amit jobb elkerülni, mert a javítása sokba kerülhet. Az olaj mennyisége mindig a nívópálcán bejelölt minimum és a maximum között legyen, és csak a gyártó által megadott és a gépkönyvben is feltüntetett minőségű olajat szabad az adott géphez használni. Új gépeknél eleinte néhány előírt munkaóráig tartó használat után teljes olajcserét kell végezni, a bejáratott gépeknél erre azonban csak évente van szükség. Erre általában a kerti munkák szezonjának az elején célszerű sort keríteni. Figyelnünk kell a hajtóműolaj szintjére is, egy kerti (rotációs) kapa hajtóműve elég mostoha körülmények között üzemel, a hajtóműolaj időnkénti cseréjére általában nem gondol senki, csak amikor már késő...

Heti összefoglalónban ezalkalommal szó lesz gáztűzhelyről, kerti gépekről, univerzális kulcsokról, régi festékek likvidálásáról és szigetelésről. Olvassuk együtt!

Ez a munka főként a régi, agyon mázolt nyílászáróknál okoz gondot. Ezeknél ugyanis többnyire néhol olyan vastag a fedőfesték rétege, hogy az már szinte páncélnak mondható. Sajnos, úgy is viselkedik. A felülete elég rideg, viszont az évek múlásával rendkívüli módon kikeményedett és meglepően ellenálló is. A mázolók ezért is nem szívesen vállalkoznak a teljes festékrétegek eltávolítására, mert nagyon időigényes és fárasztó is. Könnyebb és előnyös is, ha csak a felületet csiszolják át alaposan és ahol szükséges, a felületi sérüléseket tapaszolással tüntetik el, majd jöhet rá az új alapozó festék, arra meg a két vékony rétegben felkent, vagy még inkább hengerelt új festékréteg, közbenső finomcsiszolást követően. Az újramázolt felületek így kellően simák lesznek és eltűnnek a faanyag összeszáradásából adódó repedések, és a használatból adódó leverődések, amelyeket a tapaszolással könnyű szinte teljesen eltüntetni. Ez a többfázisú munka sem könnyű és eléggé jelentős időt is igénylő feladat, feltéve, ha minőségi munka a cél. Aki maga vállalkozik erre, rámehet akár a szabadsága is, hiszen az egymást követő munkafázisok között a tapasz és a felvitt festékrétegek kiszáradásához is legalább 24 óra szükséges.

A lakatok lényege, hogy minél kevesebb embernek legyen hozzá kulcsa. Van viszont olyan zár, aminél a cél az, hogy könnyen lehessen sok embernek kulcsa hozzá.

Ilyenek például a kapcsolószekrények.

Egy karbantartó cég felügyelete alatt rengeteg, akár több száz ilyen szekrény lehet. Ha egyedi kulccsal záródna mind, akkor - mivel nyilvánvalóan szerelőből is jónéhány áll a cég alkalmazásában - erős logisztikai problémát jelentene az, hogy az aktuális feladatra kirendelt szerelő hozzájusson a kulcshoz. Mivel valamivel mégiscsak zárni kell ezeket az ajtókat, kitalálták az univerzális kulcsokat:

A rugalmas szigetelés

(X) Aki sokat néz amerikai filmeket, tapasztalhatta már, hogy arrafelé mi mindenből építenek házakat. Teljesen általánosak a különböző könnyűszerkezetes építési módok, fa- és OSB lemezektől a különböző acél- vagy épp alumínium lemezekig bezárólag. Ennek arrafelé sokszor nem takarékossági okai vannak, hanem a praktikum, az egyszerűbb belső kialakítás, vagy épp a gyorsabb építés miatt választják ezeket az anyagokat.

Európának ezen a keleti felén, ahol kis országunk található a nagybetűs HÁZ azonban még mindig téglából épült épületet jelent. Vannak persze könnyűszerkezetes megoldások is, azonban ezek szinte minden esetben mint olcsóbb alternatíva kerülnek a képbe.

Motoros kerti gépek karbantartása I.

A házi kertekben használt kisgépek ma már szinte nélkülözhetetlenek a kertben végzendő munkákhoz. Ám, hogy kellő hatékonysággal legyenek használhatók, ezeket időnként ápolni, karban is kell tartani. Az ilyen feladatokhoz nem feltétlenül szükséges szakember, csak némi műszaki tapasztalat és gondosság. Ezzel elkerülhető, hogy idő előtt komolyabb javításra szoruljanak és a velük végzett munka is optimális lesz.

Tisztítsunk fúvókákat

Blogunk kedvenc témái a maihoz hasonlók. A közvélekedés szerint a gázzal kapcsolatos eszközök még az elektromosságnál is veszélyesebbek, az ilyenekhez képesítés nélküli embernek nem volna szabad 5 méternél közelebb mennie. A biztonsági megfontolások iránt igazán érzékenyek azt mondják, maga a gáztűzhelyek használata is veszélyes és külön szakembert igényelne.

Ezen a héten is érdekes témákat tártunk elétek itt a Furdancson. Legalábbios szerintünk. Szokásunkhoz híven egyben tárjuk elétek őket. Volt szó levegőből videózásról, megszüntettük a vízkövet, bemutattuk a favágóversenyek varázslatos világát, egy perlátor nevű kütyüvel emlékeztünk meg a víz világnapjáról. Kellemes olvasást!

Ma van a víz világnapja. Emellett mi sem megyünk el szó nélkül, és egy egyszerű de igen hatékony háztartási kütyüről írtunk nektek egy beszámolót. Ezzel az eszközzel meglepő mennyiségű vizet, ezáltal konyhapénzt tudunk megtakarítani.

Van a csaptelepeknek egy olyan alkatrésze, amit mindenki használ, mégis csak kevesen ismernik. A perlátor, turbulátor, sugárszabályozó vagy éppen sugárvezető megnevezések nagyjából ugyanazt az eszközt jelentik.

Azt a kis fém kütyüt, amin keresztül a víz kifolyik a csapból. A perlátor kicsi, de erős, több szempontból is hasznos.

Perlátorral

Perlátor nélkül

Gyermeksarok sorozatunk a pályára-irányítás és műszaki tudományok szolgálatában.

Van egy kedves barátom. Gépészmérnök, repülőmérnök, katasztrófa-elhárítási szakember, honvéd alezredes, amatőr történész és 92. szintű elf gyógyító a LineAge online játékban. Élő példa, hogy tanulni és polihisztornak lenni sosem késő. Ezen példán okulva, a felnőttképzés egyik lehetőségét, az OKJ-képzést szeretném most körbejárni.


A jel:

Favágás és versenyszellem

Sokak szerint a favágás inkább a téli felkészüléshez tartozó tevékenység, hiszen a fahasogatás a fűtési szezonra való felkészülés része. De akinek van kertje vagy akár saját erdeje, az tudja, hogy a tavaszi munkákhoz is hozzátartozhat a felesleges fák kivágása és feldolgozása. Persze, a favágás nem csak munka lehet.

Sajnos a vezetékes víz mondhatni mindenhol a kemény, ami ellen elég nehéz védekezni. Látható nyomai leginkább a csaptelepeken és a vizes felületeken észlelhető, ha nem védekezünk ellene szinte napi rendszerességgel. Ha pedig gyakorta elfeledkezünk e felületek használat utáni tisztításáról, a felületük gyorsan veszít a fényéből és megjelenik a fátyolos lerakódás a csapokon, csempéken és egyéb nedvesen hagyott kerámia felületeken is. Utána pedig már csak jelentős plusz munkával lehet e felületeket újból csillogón tisztává varázsolni.

csap01.jpg

Videózzunk a levegőből

A légi felvételek gyakorlatilag egyidősek a repüléssel. A legtöbbünket lenyűgözi egy-egy jól sikerült felvétel ahol a magasból szemlélhetjük az ismeretlen vadont vagy épp a földről már jól ismert lakhelyünk. És hogy ez hogyan kapcsolódik egy barkácsbloghoz? Kiderül az is a továbbiakban…

Heti visszatekintőnkben lesz kábelcsatorna, bicikli, tolóajtó és csapszegvágó. Kellemes visszatekintést.

Új vezetékeket kábelcsatornába

Jó esetben minden lakásnak megvan a falba süllyesztetten kiépített hálózati vezetékrendszere. Ám gyakran megesik, hogy egy újabb elektromos készülék beszerzése, vagy egyéb okok miatt újabb csatlakozó aljzatra, kapcsolóra lenne szükség a meglevőktől távolabb. Ilyen esetekben nem mindig szükséges az új vezetékszakaszt a falba süllyesztve elvezetni, erre valók a különféle kábelcsatornák.

A mai napon könnyedén egy tömegrendezvényen találhatja magát az ember. Vannak, akik nem üres kézzel érkeznek. Miközben, transzparenssel a kezében, ki ezért ki azért tüntet, vagy ellentüntet, esetleg megemlékezik, eszébe sem jut, hogy tábláját ugyanúgy készítette, mint az ellentáborban megemlékezők némelyike. Tuti tippeket találtunk a témában, melyeket érdemes egy ilyen tábla elkészítésekor átböngészni. Délutánig van még idő nekilátni. Az alábbi kisfilmből megtudhatjátok, hogyan.

A hogyan hozzuk használható állapotba a kerékpárunk alcímű kerékpárszerelős posztunk második felvonását olvashatjátok. (Az elsőt ITT találjátok.) Ott tartottunk, hogy kitoltuk a kissé elhanyagolt kerékpárt a napsütésbe. Az első tennivalónk az legyen, hogy lemossuk a gépet, jó bőven, valamilyen zsíroldó mosószerrel, nálam a konyhai mosogatószerek jól beváltak erre a célra.

A hét műtárgya: a csapszegvágó

Ezzel lopják a bicikliket és a laptopokat, de ezzel nyit utat a tűzoltó is.

Helytakarékosság tolóajtókkal

A tolóajtók előnyei tagadhatatlanok, ám a kialakításuk kissé összetettebb feladatot jelentenek a pántolt ajtók alkalmazásánál. Viszont bizonyos helyi adottságok esetében érdemes ezt a megoldást vállalni, pl. egy falbeugró kihasználásakor, vagy egy kisebb gardróbszekrény kialakításakor. Különösen, ha az ajtólap nyitásához nincs, vagy nagyon szűk a hely.

A gondos és műértő kerékpárosok folyamatosan karbantartják féltve szeretett drótszamarukat, a telet pedig arra használják, hogy mindenféle fejlesztéseket hajtsanak végre rajtuk. (Kivéve persze azokat az egyéneket, akik télen is használják a gépüket.) Mi, többiek azonban a kerékpárt legkésőbb ősz végén az utolsó használatot követően, különösebb konzerválás nélkül, - akár sárosan és vizesen - letesszük valami fedett helyre, aztán tavaszig rá sem nézünk…

Új vezetékeket kábelcsatornába!

Jó esetben minden lakásnak megvan a falba süllyesztetten kiépített hálózati vezetékrendszere. Ám gyakran megesik, hogy egy újabb elektromos készülék beszerzése, vagy egyéb okok miatt újabb csatlakozó aljzatra, kapcsolóra lenne szükség a meglevőktől távolabb. Ilyen esetekben nem mindig szükséges az új vezetékszakaszt a falba süllyesztve elvezetni, erre valók a különféle kábelcsatornák.

Tekintve, hogy egyszer már volt ilyen, hagyományosnak mondható heti összefoglalónkat olvashatjátok az alábbiakban. Billentyűzet, csaptelep, szigetelés, csiszolópapír és az elmaradhatatlan CNC szerepelt heti kínálatunkban.

Zsenik otthon VI.: CNC hírek

cnc1.jpg

Olcsó 3D nyomtató
Már közhelyszámba megy, hogy a 3D nyomtatás alapjaiban változtatja meg az ipart, a kereskedelmet és a barkácsolást is. Amit eddig a nyersanyagból hasítással, fúrással, esztergálással, tehát anyagleválasztással - vagy drága és bonyolult öntési eljárásokkal - alkottunk meg, a jövőben anyagtakarékosan és további eszközök nélkül, egy lépésben készíthetünk el.

Evőeszközök kifényesítése

Manapság az evőeszközök többsége rozsdamentes acélból készül. Az úgymond ünnepi "eszcájgok" természetesen csak ritkán, családi összejövetelek alkalmával kerülnek a terítékek mellé és így sokáig újszerű állapotban maradnak. Ám a mindennap használt evőeszközök egy idő után fokozatosan elvesztik a fényüket, színük pedig szinte észrevétlenül elszürkül. Ezt a gyakori mosogatás, a nem kellő szárazra törlésük miatt a felületükön kialakuló korróziós réteg okozza. A minden napi étkezésekhez használt kések éle is kopik, a villák köze is elszíneződhet és a kávés kanalakon lehet leginkább észrevenni a gyakori használat miatti fényvesztést és szürkülést. Nos, ezen viszonylag könnyű változtatni egy alaposabb utófényezéssel.


Fotó: Romy Alcoriza

Ha sima felületre van szükségünk, akkor a csiszolópapír a mi emberünk.

Nálam szigetelnek - ötödik hónap

(X) Öt hónapja zajlik, és ahogy a tél, úgy a Knauf Insulation Kft. rendhagyó energia- és rezsimegtakarító kísérlete is a végéhez közeledik. A minden pillanatban online is követhető mérés eredményei arról tanúskodnak, hogy a 2013 nyarán komplett korszerű hőszigeteléssel ellátott hajdúnánási házban élő család tartósan fele annyi energiát használ fűtésre, mint a szigeteletlen házban élő hajdúdorogi család. A pontos és hitelesen dokumentált mérési eredmények alapján tény, hogy havonta mintegy 20 000 Ft-tal kevesebb a fűtési rezsi, és emellett kellemesebb a szigetelt ház lakóklímája.

Folytatjuk csapokról, csaptelepekről szóló minisorozatunkat. Megpróbáljuk megkönnyíteni a csapválasztás felelősségteljes folyamatát. Az első részben szó volt a csapok elhelyezéséről és csatlakoztatásról. Ma eggyel mélyebbre ásunk benneteket a témában. Szó lesz a csapok működési elvéről, a már az első részben is felemlegetett akusztikai besorolásról és különleges igénykhez igazodó, különleges megoldásokról.

Szétszedtem III.: billentyűzet

Nem panaszképpen mondom, puszta tényfeltárás, hogy egy szétszedős poszt megírása sok időt és energiát felemészt. A láncfűrészes írás után úgy érzem, lazítanom kell, így most egy igen egyszerű elektromechanikus szerkezetre, a számítógép billentyűzetére fókuszáltam. Az eszközről mindent megtudhatunk ebből a cikkből.

Előtte viszont Szétszedtem kabalaállat, mert olyan is van minékünk.

Manólakok a nagyvilágból

Pénteki posztunk a szokásosnál kissé házszerűbb madárodúról népszerűnek bizonyult. Ennek örömére, amolyan hétvégi levezetésképp összevadásztunk néhány hasonló darabot. Egyik sem mindennapi, aztán hogy melyiket helyeznénk el a kertünkben, és persze hogy milyen is kell legyen az a ház, amelynek a kertjében elfér egy ilyen madárodú, az persze érdekes kérdés…

Vasárnap van, ez remek nap arra, hogy visszarepítsünk benneteket a közelmúltba, a héten megjelent posztjaink felhánytorgatásának segítségével. Volt a héten manó odú, okostelefon, ablakfelújítás, tokmánycsere, csaptelep. Olvassatok!


Régi ablakok felújítása

Manapság aki csak teheti, a régi ablakait korszerű, műanyag keretszerkezetesekre cseréli. Ám ez azon túl, hogy sokba kerül, kockázatokat is jelent. Ezzel ugyanis megszűnik a lakás eddig természetes légcseréje ami szélsőséges esetben a helyiségek penészesedését is okozhatja. Mielőtt döntenénk, nem árt megvizsgálni, hogy nem kifizetődőbb-e egy általános ablakfelújítás a csere helyett. Mivel az országban sok régi épület van, érdemes ezek ablakait kellő szakértelemmel felújítatni. Folytatás: http://furdancs.postr.hu/regi-ablakok-felujitasa

Videotorium

Gyermeksarok rovatunkat olvassák a pályára-irányítás és műszaki tudományok szolgálatában.
Hétvégén bukkantam egy fantasztikus oldalra, a Videotorium videóportálra. Sajnálatosan eldugott oldal a keresőben, pedig az állami finanszírozással (ezt azért írom, hogy lám, néha értelmes dolgokra is költik az adónkat) dicséretes technikai jellemzőkkel felvértezett tudásbázist hoztak létre az MTA, BME, NIIFI, stb. komoly tudományos intézetek, kormányzati szervek tanárainak, munkatársainak előadásait rögzítő szakemberek, emellett találhatunk népszerű középiskolai fizikai kísérleteket is az Öveges professzor nyomdokain járó tanároktól.

Image9.jpg

Manó odút minden kertbe!

Ennek a posztnak az apropóját leginkább a naptár adta. Holnap ugyanis március 1-e leend. Vagyis, egycsapásra tavasz lesz. Ami azt is jelenti, hogy a mostanáig halogatott tavaszi munkák hirtelen esedékessé válnak.

Ilyen munka például a kertünkben élő madarak lakásainak elkészítése. A címben persze manókat emlegetek, de azért valószínűbb, hogy ezekben az odúkban madarak fognak tanyázni, bár kétségtelen, hogy időnként manók is költözhetnek beléjük.

A hét műtárgya: az okostelefon

rock-phone.jpg

Ha nincs eszed, legyen noteszeokostelefonod!

A fürdőszobák egyik legfontosabb része a csaptelep, köznapi nevén a csap. Nem nagyon kell elmagyarázni, hogy miről van szó, azt viszont sokan tapasztalhattátok már, hogy a nem megfelelő csaptelep kiválasztása egy soha véget nem érő szappanoperává alakíthatja a fürdőszobai létet. Kezdjük azzal a helyzettel, hogy mi van akkor ha viszonylag rövid időn belül kezd csöpögni a nemrég felszerelt csap. Hamar vízkő képződik, és egy állandó nemkívánt párbeszéd arról, hogy kellene már csinálni valamit vele. A férfilakosság részéről egy darabig elodázható a dolog, a fürdőszoba ritkább látogatásával, főleg a feleségünkkel együtt. A vízkő vörös posztó a háziasszonyok szeme előtt. Ne játszunk vele! Aztán könnyen bevonódnak a szomszédok is a szappanoperába (érted: szomszédok), ha mondjuk nem figyelünk arra, hogy a csapoknak bizony van úgynevezett akusztikai besorolásuk. Egy társasházban tud az elviselhetetlenségig hangos lenni egy csaptelep.

Posztunkkal abban próbálunk segítséget nyújtani, hogyan válasszuk ki a szédítően széles választékból a legmegfelelőbb terméket. Nem térünk ki az esztétikai és design szempontokra, hiszen ez nagyon szubjektív és mindenki jól ismeri a saját ízlését. Igyekszünk ellenben, minél részletesebb technikai és műszaki tájékoztatást adni. Kezdjük!

A tokmánycsere

A mai fúrógépeknél már általános a különböző gyorstokmányok használata. Ezek sokszor célszerűek is, hiszen nincs szükség szerszámra (tokmánykulcsra) a használatukhoz. Azonban az élettartamuk általában nem közelíti meg a hagyományos, kulcsos tokmányokét. Több megoldást használnak a gyártók, ezek különböző hatékonyságúak. Sajnos időnként előfordul, hogy ezen tokmányok kézzel történő megszorítása már nem elégséges. Van, hogy a tokmányba fogott fúrószárat egyszerűen nem vagyunk képesek elég szorosan rögzíteni, és az a munka közben megcsúszik/megforog a tokmányban.

Régi ablakok felújítása

Manapság aki csak teheti, a régi ablakait korszerű, műanyag keretszerkezetesekre cseréli. Ám ez azon túl, hogy sokba kerül, kockázatokat is jelent. Ezzel ugyanis megszűnik a lakás eddig természetes légcseréje ami szélsőséges esetben a helyiségek penészesedését is okozhatja. Mielőtt döntenénk, nem árt megvizsgálni, hogy nem kifizetődőbb-e egy általános ablakfelújítás a csere helyett. Mivel az országban sok régi épület van, érdemes ezek ablakait kellő szakértelemmel felújítatni.

Bútorlap vagy tömörfa?

Asztalosként dolgozva sokszor belefutunk abba a kérdésbe, hogy egy-egy bútor, vagy akárcsak polc, vagy épp párkány miből is készüljön. A tipikus megrendelő sokszor úgy gondolja, hogy a "természetes" anyagokból, tömörfából készült polc biztos jobb, mint a "mű" bútorlapból készült. Nézzük, valóban így van-e?

Szétszedtem II.: láncfűrész

A láncfűrész pompás eszköz fák kivágására, gallyazására és bár intarziás asztalt nem készíthetünk vele, meglepő vágásélessége miatt használják asztalosok és ácsok is gerendák, vastagabb lécek szabására. Emellett a darabolós horrorok és zombifilmek elmaradhatatlan kelléke.

Létezik elektromos és benzinmotoros változata sőt akkumulátoros is, bár ez utóbbi ötlet már egyfajta mérnöki L'art pour l'art, öncélú művészeti filozófia jegyében születhetett. A kétütemű benzines több alkatrészt tartalmaz és bonyolultabb, viszont használatához nem kell hosszabbítót kivonszolni az erdőbe.

0_000.jpg

Ez a példány a "Soha ne vegyél használt hőerőgépet!" kampány reklámarca is lehetne. Bizonyára derekasan szolgált korábban, de hozzám már erősen leamortizált formában került, sorsa néhány próbálkozás után megpecsételődött.

A hét műtárgya: a kerítésfogó

Mije van a farmernek? Földje. Mi van a föld körül? Kerítés. Úgyhogy akár farmer fogónak is hívhatjuk. Hívják is, ha ilyenre van szükségünk, ezen a néven is érdemes keresni.

A drótkerítés építése papíron nagyon egyszerű: oszlopokat ásunk/betonozunk a földbe, vezetődrótokat húzunk ki közéjük (3-at vagy 4-et), majd a dróthálót kötöződrótokkal rögzítjük a vezetődrótokhoz és szegecsekkel az oszlopokhoz. Mindeközben szükség lesz drótok hajlítására, vágására, szegecsek kalapálására és kihúzására.

Erre jó a kerítésfogó:

Gyermeksarok: Hogyan készül?

Értelemszerűen nem ősz gépészeknek szánom a ritkásan megjelenő Gyermeksarok epizódokat, hanem szülőknek, akik verés nélkül szeretnék kicsinyeik figyelmét ráirányítani a műszaki- és természettudományos szakmák alkotó és érdekes voltára. Vagy puszta önző módon szeretnék, ha idős korukban már nem kellene helóta életpályát választó gyermekeik eltartásáról gondoskodniuk és ennek megoldását egy menő villamosmérnöki vagy más műszaki szakmunkás/értelmiségi pályára-irányításban látják.

Image4.jpg

Tévéműsorok, könyvek és kísérletező készletek bemutatása adja a sorozat gerincét, de szóba kerülhet akár az oktatási rendszer is. Lássuk először kedvenc esti mesénket, a Hogyan készül? tévéműsort.

Ha lóg az ajtó...

Aki már lakott régebbi építésű lakásban, ismerheti a jelenséget, amikor a szobák ajtajai kezdenek kissé nehezebben csukódni. Sőt, aki élt igazi régi bérházban, az emlékezhet, hogy a klasszikus masszív faajtók esetében inkább az volt a ritka, ha valamelyik korrekten és pontosan működött.

Ma már megszokott látvány, hogy egy lakóhelyiség padlóburkolatát különféle anyagú padlóanyagok alkotják. Ez esetenként kisebb felületi szintkülönbségeket okoz. Ezt régebben küszöbökkel, vagy kiálló szegélylécekkel határolták le, ma viszont speciális szegélyidomok beépítésével oldják meg. Ezek a fém idomok nemcsak esztétikusan szegélyezik az eltérő burkolati anyagok szélét, hanem ideális átmenetet biztosítanak az eltérő anyagú burkolatrészek között még szinteltérések esetén is.

Joggal merül fel a kérdés, hogy napjainkban van-e létjogosultsága a reluxának. Simán lehet, hogy van, és csak az én fejemben kötődik szervesen a nyolcvanas évekhez ez az árnyékoló eszköz. Mindenesetre itt a szerkesztőségben többen érezzük úgy, hogy a hazánkban fellelhető ilyen redőnyök nagy része csak úgy ott ragadt és nem volt elég pénz, elképzelés, kreativitás a lecserélésükhöz. Lépjünk is túl ezen. A reluxa él és virul. Nem beszélve arról, hogy a 9 és fél hét című filmben is jó szolgálatot tett.

A barkácsolásra fogékony ember olyan szemmel jár a lakásban, hogy folyamatosan azt vizslatja, hogy hol akadhat valami kis csinosítani, javítgatni való dolog az ingatlanban. Mitagadás a ma feldolgozni kívánt problémát már hónapok óta nézegettem, de csak most jutottam el odáig, hogy ki is találjak valami okosat. Amit kiötlöttem inkább kreatív és praktikus, mint szép megoldás.

Hangszereket mindenhová!

Aki játszik valamilyen hangszeren, vagy akár csak fanatikus zenerajongó, biztos örülne, ha kedvenc hangszerei nem csak hangszerként volnának elérhetőek, hanem bár más funkciókkal, de állandóan a szeme előtt lennének. Az alábbi válogatás ilyen darabokat gyűjt egybe. Gyakorlatilag szinte mind elkészíthető házilag is, erre fogunk is tippeket és tanácsokat adni rövidesen.

Szétszedtem: szalagcsiszoló

Szerszámpatológiai sorozatot kezdünk, "Szétszedtem" címmel. Alapkoncepciója a gépek, berendezések ideiglenes (vagy ha rosszul végződik, akkor végleges) szétszerelése és működésük bemutatása. A szakembereknek esetleg magától értetődő magyarázat ne bosszantsa Kedves olvasót, tudatosan igyekszem bárki által megérthető formában leírni a mégoly kézenfekvő ismereteket is. Senki nem születik rakétatudósnak. Viszont ha becsúszik egy hiba, szívesen fogadom a kiigazítást.

001.jpg

A hét műtárgya: a furdancs

Reneszánszukat élik a kéziszerszámok. Amerikában komplett képzéseket tartanak hobbiasztalosoknak, elektromos fúrók helyett kézifúrókat, fűrészgépek helyett kézifűrészeket, csiszológépek helyett csiszolópapírt használva.

Nem véletlenül van az egyik legnevesebb szerszámgyártó kínálatában az alábbi pár szerszám:

(leevalley.com)

A fenti két szerszám és pár kiegészítő összértéke több mint 40.000 forint.

Ha csöpög, csurog….

Igen, a vízcsapok eme hibái időről időre előfordulnak és viszonylag könnyen orvosolhatók is. Az közismert tény, hogy a csepegő csapoknál sok víz kárba vész, az egyrészt anyagi veszteség, másrészt vízkövesedési következményekkel is jár. Ez "örökzöld" téma, amire mindig ajánlatos odafigyelni. Előidézője, hogy a csapok tömítése a gyakori használat miatt már nem zár tökéletesen. A javítás pedig egyszerűen kivitelezhető: a tömítést ki kell cserélni.

Köszöntés

Üdvözlünk minden kedves régi és új olvasót!

Bár a POST-R felületén újnak számítunk, a Furdancs története nem most indul. Korábbi lakhelyünkön, a blog.hu felületén több mint egy éves múltra tekintünk vissza. Ez idő alatt kiderült, hogy igenis van igény egy jól összeállított írásokat tartalmazó, főképp az otthoni barkácsolóknak szóló blogra.

Akkus csavarbehajtók

Ezek a kisméretű szerszámgépek az apróbb szerelőmunkáknál nagyon előnyösek, meggyorsítják és könnyebbé teszik a munkát, ám a hagyományos csavarbehajtókkal szemben van néhány hátrányos tulajdonságuk is. Ezekre pedig már a beszerzésükkor célszerű jobban oda figyelni.

boschixo.jpg

Megint posztbejegyzést kell írni. De miről? Ez a nap is pont úgy kezdődött mint a többi. Egyszer csak reggel lett, kikászálódtam az ágyból, kerítettem kávét, stb-stb… most meg már este van. Mindjárt lehet menni aludni megint. (Mondtam már, hogy milyen gyorsan elszáll az élet?)

doboz1.jpg