Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Év végi statisztika - a második 10

Az év végi toplistás posztunk második része következik. Az bizonyos, hogy ebben már jóval több a klasszikus barkácstéma, de ide is jutottak azért már ismerős témák.

Érdekes, hogy ide szinte csak Tákolmányi kollégánk írásai fértek be. Persze igazából nem annyira meglepő ez, hiszen mostanában ő a legaktívabb fúr-farag ember közöttünk, ideje, és ami még fontosabb, indíttatása is van ezekhez a tevékenységekhez.

best of 2015 legolvasottabb posztok

Év végi statisztika - az első 10

És akkor jöjjön a szokásos év végi áttekintés első része. Évről évre rácsodálkozunk a jelenségre, hogy bizony általában nem azok a posztjaink a legolvasottabbak, amelyeket annak gondolnánk. Idén is vannak meglepetések, vágjunk is bele:

év vége statisztika olvasottság sláger 2015 best of

Barkácsolás karácsonyra

Egyszerű, olcsó, gyorsan és könnyen elkészíthető ajándék karácsonyra. Mondhatni gyerekjáték, a fiammal csináltuk a lányoknak. Épp ezért időzítettem e posztot az ünnep utánra, nehogy a lányok idő előtt kiszúrják, mi várja őket a fa alatt. Karácsony meg lesz jövőre is ugyebár. Íme a végeredmény. Az alábbiakban hevenyészve írtam le, viszont annál alaposabban dokumentáltam az egyedi mécsestartúk elkészítésének módját.

karácsony

Az idei a negyedik karácsony a Furdancs Blog életében, együtt, veletek kedves olvasók. Részünkről az alábbi gyűjteménnyel kedveskedünk nektek, ha az izzószerelés, talpba faragás és egyéb karácsonykor szokásos nem feltétlenül kívánt barkácsfeladatok és az ünneplés mellett esetleg a neten is ténferegtek. Mai posztunkban arra teszünk ajánlásokat, mit tegyünk ha nem jutunk hagyományos (tűlevélből készült) karácsonyfához, de szeretnénk azért valami az ünnep jellegét kiemelő dekorációt. Talán még nem késő.

A képek idesorolása előtt azonban minden kedves olvasónknak barkácsolás mentes, nagyon boldog karácsonyt kívánunk!

Most pedig jöjjenek a fotók, kreatív, fura és néha kicsit ronda extravagáns karácsonyfákról, vagy ahhoz hasonlókról.

Kezdetnek rögtön itt van néhány italosdobozból készült alkotás:

Karácsony barkácsolás fura fa

Karácsony barkácsolás fura fa

Erről van olyan kép is ami a készítés fázisából való:

Karácsony barkácsolás fura fa

De üvegből is lehet fát készíteni:

Karácsony barkácsolás fura fa

A következő fejezet a dísztárcsákból készült fáké:

Karácsony barkácsolás fura fa

Karácsony barkácsolás fura fa

Igazából mindenből lehet karácsonyfát faragni, kreativitás kell csak, semmi más:

Karácsony barkácsolás fura fa

Karácsony barkácsolás fura fa

Karácsony barkácsolás fura fa

Karácsony barkácsolás fura fa

Karácsony barkácsolás fura fa

Karácsony barkácsolás fura fa

Karácsony barkácsolás fura fa

Karácsony barkácsolás fura fa

Karácsony barkácsolás fura fa

Karácsony barkácsolás fura fa

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Zongoraposzt, de dulván

Talán Önben is felrémlett már a vágy, hogy a Négyfarkú macskában elköltött romantikus vacsora után félretolja Kvasztics Fedort a zongorától és néhány ábrándos billentyűfutammal kedveskedjen szíve hölgyének. Ha zenei képzettség nélkül teszi mindezt, perceken belül előkerülnek a rohamkések és ütlegelni kezdik a légionisták, hiszen zongorázni nem könnyű, mint ahogy hallgatni sem egy kezdő előadót.

zongora

Ma a zongorát, mint egy zseniális mechanikus gépet - sőt, szerszámot - vizsgáljuk a gyakorlatban, szakirodalommal és parádés boogie-woogie válogatással körítve. Monstre írás következik, készítsen elő pattogatott kukoricát és folyadékot.

Guruló passzívházak

Guruló (majdnem) passzív házak a vasútnál

A vasúti pályaépítésben, pályakarbantartásban általános gyakorlat, hogy a kivitelezést végző szakemberek hetekre, hónapokra "kiköltöznek" a munkahelyre. Változó a munkahely, így folyamatosan költözni kell a munkát végzők kiszolgálását biztosító iroda-szállás-raktár komplexumnak is. Erre a célra speciális, az igények szerint átalakított vagonokat használnak, amelyek nappal irodák és raktárak, éjszaka pedig szállást nyújtanak a munkát végzőknek.

knauf vasút vasúti kocsik vasúti kocsik szigetelése lakókocsi szigetelés

A fúrót a kézi vagy gépi hajtású, hordozható vagy helyhez kötött fúrógépekkel forgatjuk. Néhány jellegzetes fúrógépet mutatunk be mai posztunkban.

A LÁDA - 2. rész

Ott tartottunk, hogy meglett a láda, már csak meg kell tölteni. Arról is szóltam, hogy ez a nehezebb fele a dolognak. Alapvetően persze asztalos szerszámok kerülnek a ládába, de azért kell ide más is. Minden munkánál vannak előre nem látható apróságok. Ezek sokszor igazán jó minőségben csak műhelyben oldhatóak meg, de néha azért a helyszínen is lehet varázsolni, ha van hozzá szerszámunk kéznél.

szerszám készlet szerszám láda szerszámok alap készlet

A LÁDA - 1 rész

Igazából itt a blogon már szóltunk több ízben az alapvető szerszámokról, illetve arról, mit is érdemes összeszedni a kezdő barkácsolónak. Nyilván függ persze ez attól, milyen jellegű munkáknak fogna hozzá, asztalos, lakatos, netán villanyszerelői babérokra pályázna inkább. De általában persze ezek mind egyszerre lennének érdekesek. A téma most onnan jutott eszembe megint, hogy szereztem egy szép új szerszámos ládát, ami mostantól az autóban utazna velem mindenfelé. És megpróbáltam kitalálni, mit is kéne belerakni, hogy alkalmas legyen amolyan "mindentmegoldó csodapálca" jellegű hasznosításra.

szerszámos láda láda szerszámkészlet alapkészlet asztalos szerszámok

Fiókmélyi apróságok 2.

Tesztekből kimaradt eszközöket vettem számba - ismertettem legutóbb és maradt egy kevés még. Néhányuk specifikus eszköz, talán nem is sejtjük, hogy létezik, vagy ennyire hasznos szerszám. Mivel nyakunkon az ajándékozás, gondolat- és pénztárcaébresztőnek szánom az alábbiakat.

Hölgyeim, ismerik biztosan a jelenetet, mikor az emberállat betrappol a konyhába, félretolja az edényeket és valami műanyagcsövet kezd melegíteni a gázon. Idegesebb asszonyok ilyenkor kidobják a fogyatékost polietilén-tereftalát csövükkel együtt a konyha szentélyéből, mások lemondó mosollyal toleránsabb alternatívát keresnek. E szituáció elkerülésére is adunk tippet ma.

Mágneses megoldások

Két egészen egyszerű, mégis nagyszerű termékre bukkantam a napokban. Mindkettő a mágnesesség varázslatát alkalmazza, egyebekben viszont alig bonyolultabb termékek, mint az ősemberek botjai voltak. Mégis sokat segíthetnek, bizonyítva azt a tételt, hogy a technikai fejlődés nem feltétlenül egyedüli záloga a minőségi munkavégzésnek...

mágnes mágneses tál mágneses bot

Fúrás és süllyesztés

furas4.jpg

A különböző alkatrészek szerkezeti összekötéséhez különböző nagyságú és alakú lyukakra (furatokra) van szükség. Ezeket a lyukakat a lyukasztáson kívül fúrással készítjük. Fúráson azt a forgácsoló eljárást értjük, amellyel fúrószerszámmal a teli anyagokból hengeres lyukat (furatot) munkálunk ki.

Növényház bontott ablakokból

Folytatjuk üvegházas posztunkat onnan, hogy a növényház méreteinek- esetleg alakjának meghatározásánál vegyük figyelembe a termesztési kapacitást-technológiát, elhelyezésénél pedig igyekezzünk minél több fényt biztosítani a növényeknek. A helykiválasztásnál tehát arra ügyeljünk, hogy a napfényt se épület, se fa árnyéka ne csökkentse, illetve a fákról termés vagy száraz ágak ne hulljanak az üvegfelületre.

grre.jpg

Ha kiválasztottuk a megfelelő helyet, gyári alapanyagokból vagy használt ablakokból is építhetünk szerkezetet. A Cser kiadó engedélyével ez utóbbi műszaki leírását közöljük a "Télikertek, üvegházak építése" (Klaus Fisch) című könyvből. Az elméleti ismereteket követő számos gyakorlati példa a szükséges szerszámok, felkészültség, idő és erőkifejtés mértékét is felsorolja.

Műhely egy dobozban

Nemrég írtunk pár karácsonyi ajándéktippet, ezek egyike volt az a szerszám, amelyről most külön is szólunk. Azt minden barkácshajlamú olvasónk tudja, hogy rengeteg olyan finom munka adódhat a ház körül, amihez a hagyományos szerszámok túl nagyok, túl robusztusak. Az ilyen munkákhoz célszerű egy finomabb berendezés beszerzése. Persze ezek a munkák is lehetnek sokfélék. Fúrás, csiszolás, marás, vágás is szóba jöhet, minden feladatra venni egy mini méretű célgépet nem biztos hogy járható út. A most bemutatott gép talán segít ezen a gondunkon.

extol mini fúró mini köszörű mini szerszám modellezés

Fiókmélyi apróságok 1.

Év végére összegyűlik néhány kisebb szerszám, melyeket tesztelésre kaptunk, de valahogy kimaradtak a szórásból és nem kaptak önálló posztot. Igyekszem bepótolni a lemaradást és egyben másodlagos ajándékötletnek is tekinthetik őket, hiszen olcsó apróságok ezek.

Nem, sajnos papírpénzt nem kapunk tesztelésre, de szeretnék rávilágítani (UV-lámpával) a forgalomban lévő bankjegyek biztonsági megoldásaira, ezért a hatásvadász főcímfotó.

Cseréljünk ajtót

Van egy csomó olyan ház körüli munka, amelyeknél a legtöbbünkben fel sem merül, hogy saját magunk oldjuk meg. Olyanokra gondolok, amelyek túlságosan bonyolultnak, túl sok szakmai tudást igénylőnek tűnnek. Pedig sok esetben alaptalan a félelmünk, ha végiggondoljuk a tennivalókat, rájöhetünk, hogy messze nem olyan bonyolultak.

Köszörülés a gyakorlatban

koszoru01.jpg

A köszörűkorong szabályozása: Köszörülés közben a köszörűkorong kopik, elhasználódik. Ez kétféle módon jelentkezhet: a korong eltömődik vagy egyenlőtlenül kopik. Az eltömődést az okozza, hogy lágyabb fém köszörülésekor a leváló fémrészecskék a korong szemcséi közé tömődnek, az elkopott szemcsék nem esnek ki, újabbak pedig nem kerülnek a felszínre. Ilyenkor a korong nem forgácsol, csak dörzsöl.

Karácsonyi szerszámtippek 1.

A karácsony általában okot és lehetőséget teremt mindenféle hasznos, vagy annak gondolt beruházásra. Végül is évente csak egy van belőle (mármint karácsonyból) és különben is, megérdemeljük. Ráadásul néhány beruházás tényleg hasznos lehet. Ebben a posztban 5+5 ötletet szedtünk össze, amelyek mindenképp szükségesek egy rendes barkácsoló kelléktárába.

ajándék tipp szerszámok karácsony kéziszerszám jézuska

Építsünk üvegházat!

A szívem szakad meg, mikor olvasom, hogy már megint találtak 300 darab kidobott régi ablakot valamelyik város szélén, amit spórolós kisvállalkozások véletlenül az út mellé szórtak a hulladéklerakó felé menet (irónia). Pedig mekkora üvegházat lehetne építeni ekkora üvegfelületből! A fűtéskorszerűsítéskor kicserélt ablaktáblák mechanikailag stabilak és még a szellőztetéshez szükséges zsanérok is rajta vannak...

üvegház

A legelső kérdés, mely joggal felmerülhet Kedves Olvasóban, hogy miért? Miért most kerül terítékre az üvegház építés, mikor az idő rossz, műhelybe szorul vissza a barkácsoló. Mert most ér rá a hobbikertész. Másrészt ha kora tavasszal már betelepítjük az első palántákat és legalább májusig (vagy akár a teljes fejlődési-érési időszakban) ott is maradnak, akkor most kell nekiállni a modulok elkészítésének.

Mutasd! - Rönkhasítók

Fával fűtök. A miértre nagyjából ötödik indokom a sorban, hogy nincs bevezetve a gáz. Bár olcsóbb, mint a gázfűtés, a téli tüzelő beszerzése folyamatos harc a piac szereplőivel, ahol egy percre sem lankadhat figyelmünk. Eleve abból a feltételezésből kell kiindulni, hogy fakereskedő (mindig kínosan kerülöm a "faszállító" kifejezést) azért jön, hogy átverjen. Egy bevált kereskedő ezért értékes tagja ismeretségünknek, szinte családtag.

Kényelmesen konyhakész tűzifát rendelek, mert szeretném még 15-20 évig használni a gerincemet. Léteznek költségcsökkentő alternatív megoldások persze, mint a méterfa vásárlás. Ezek méteres (valóságban rövidebb) fatörzsek, amit nekünk kell méretre darabolni és hasogatni.

( avagy egy éjszaka érkezett email, teljes terjedelmében közöljük, felesleges a bevezető)

Kinyitod a szemed és itt a December! Amikor ezeket a sorokat lejegyzem, még November van, ismerős az érzés, az ajándékozás és a fényes ünneplés ugyan ilyen atomvillanásnyi sebességgel érkezik majd el, ugrásra készen állok tehát.

Karácsonykor mindenkinek egyedit alkotni...

A legnehezebb… Mégis, ízléses és jópofa megoldás kell, egy jól eltalált apró részlet is felkeltheti a figyelmét azoknak, akiknek valami különleges meglepetést akarsz szerezni. A csomagolás a lelke, az esszenciája, az első pillanat, amikor találkoznak ők és amit nekik szánsz. Ami csak nekik szól, ami személyessé teheti akár a plázában vásárolt illatcsomagot, ha utolsó pillanatos versenyző vagy, mert sok a meló, vagy épp szimplán a világot kell megmenteni, mert valahol, a jeges éjszakában felizzik a bőregér jel. Összeszedtem pár dolgot neked a naplómból, hasznos ötletmorzsákat, hogy a meglepetések elnyerjék tündöklő, megmosolyogtató, guszta végső formájukat. Nem is kell annyira sietned, és azon se aggódj, hogy miből, nem kell hozzá több nullás keret, hogy ezeket megcsináld, egyszerűen csak pár jól megválasztott anyag, kreativitás valamint a te ügyességed ,kitartásod és figyelmed. Hadd szóljon, vágjunk bele!

Csomagolás Karácsony meglepetés ajándék batgirl denevér

Az ismert világ vége?

Tegnap kezdődött Párizsban a klímacsúcs, azaz az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény 21. Konferenciája. A klímacsúcson a világ összes országa részt vesz, és több mint 150 állam-, illetve kormányfő lesz jelen. A kéthetes konferencia fő feladata, hogy számot vessen a 2015 során a világ államaiból beérkező kibocsátás-csökkentési vállalásokkal, és megállapodjon ezek betartásának ellenőrzésében és későbbi felülvizsgálatában.

klímacsúcs párizs klímaváltozás apokalipszis

koszoru10.jpg

Eredményes munkát csak jól élezett szerszámmal tudunk végezni. A köszörülés (szerszámélezés) célja, hogy a kéziszerszámok élezését a megmunkálandó anyagtól függően a legmegfelelőbben hajtsuk végre.

Erkélyek felújítása

Szorongásos álmaim visszatérő eleme egy leszakadni készülő, billegő erkély, amiről menekülni igyekszem. Ha pillantott már ki valaki 7+ emelet erkélyéről és nem hegymászó, bizonyára megérti a talpalatnyi erkély karbantartásának szükségességét, mert onnan nagyot lehet esni. Ezért is érdeklődve lapoztam fel az "Erkélyek, lodzsák, teraszok felújítása" című könyvet, a Cser kiadó szívességéből kölcsönözve.

erkely2.jpg

Macskaszállás télire

Nyakunkba szakadt a tél. Igaz, erre azért valamelyest számíthattunk, de hát a holnap mindig egy másik világ, mint tudjuk, így aztán a különböző téli előkészületek messze nem haladtak úgy, ahogy kellett volna. Vonatkozik ez például a mindenféle ház körüli jószágok téli szállásának kitalálására is.

Nálam ezek közül is a leginkább kérdéses a macskák elhelyezése. Nyáron sok gond nincs velük, alszanak ahol épp kedvük van:

macska macskaház macskaszállás téli macska

LEGOlas és a Vörös Királynő

A művészi barkács-önkifejezés népszerű eszköze az egyedi számítógépház építése, mert nemcsak szépnek, de működőképesnek is kell lennie a végeredménynek. Egyszer már szemléztünk steampunk gépházakat, most modernebb stílusokból következik néhány példány.

Az sem mindegy, hogy egy jól végzett munkát lokálisan értékelik (Dies ist das schönste Erfahrung der Schweißwerkmeister - mondja a főnökünk) vagy a fél Internet rajong érte. Ezért bemutatjuk a Technabob honlapot, ahol hazai aspiránsok is beégethetik művüket a képkeresők találatai közé.

 A japán fűrész

A kézi fűrészek mostanában kicsit kimentek a divatból, legalábbis ami az otthoni barkácsolást illeti. Míg gyermekkoromban mindent rókafarkú-, illesztő-, lomb- vagy épp keretes fűrésszel és a karunk erejével szabtunk, manapság már különböző elektromos fűrészgépekkel kaszabol mindenki. Ez végül is érthető, bár azért ennek is vannak hátrányai.

kézi fűrész japán fűrész extol r:szerszámok_barkácsgépek

Minden más a reszelésről

reszel001.jpg

A reszelők megóvása: A reszelőket mindig a satu jobb oldalára kell helyezni, de egymásra dobálni nem szabad, mert a fogak kitöredezhetnek. A munkahelyen ne helyezzünk el több reszelőt, mint amennyire szükségünk van. A reszelőt óvjuk meg minden erőszakos behatástól, ütődéstől, leejtéstől.

Csövesek


A félvezető-alapú elektronikus kapcsolóelemek látványa senkit sem hoz lázba. A kis tranzisztor egyszerű életéről sem írnak könyveket, ahogy 170 millió társával egyetemben várakozik a processzorban valami jelentéktelen művelet elvégzésére és nem írnak szinte már szerelmes hangvételű teszteket üzemi jellemzőikről.

elektroncso9.jpg

Bezzeg az elektroncső! Ha felizzik egy méregdrága HiFi-erősítő tetején (mert ezeket sosem dugják a ház mélyére), mindenki ilyeneket mond, hogy "Hűha!", "Ez már döfi!", meg hogy "Le akarok feküdni magával!" - mármint a tulajdonossal, nem a csővel. Mire fel ez a népszerűség?

A racsnis franciakulcs

Időnként még egy tapasztalt fúrfarag ember is rácsodálkozik egy-egy szerszámra, amit korábban még nem látott. Esetemben ilyen volt ezen poszt szereplője is. Hiszen különböző racsnis karokkal rendelkező dugókulcskészleteket már mindenki használt. Mostanában terjednek a racsnis villáskulcsok is. De ennek a klasszikus, állítható franciakulcsnak a megoldása egész másféle...

A szép szerszám

Kezdjük ott, hogy egyáltalán szép kell-e legyen egy szerszám. Végül is az igazán fontos az, hogy használható legyen, funkcionális és lehetőség szerint tartós. Kérdés, hogy van-e összefüggés a két szempont, az esztétika és a funkció között...

Csengők és dallamok

A spanyolok Cortez óta nem nyomultak ennyire globálisan és dicséretükre legyen mondva, beleadnak apait-anyait. Ha zombifilm (REC), akkor zombik potyognak az égből is, ha mocskos humor (Torrente), akkor öklendezel és ha zene (David Giorcelli), akkor még Áder János is elmosolyodna egy picit légzongorázás közben.

A postás nálunk kétszer csenget, mióta felszereltem egy második rádiós csengőt is, műhely végponttal. Ennek alkalmából körbejárom a rádiós dallamcsengők kereskedelmi kínálatát. Csengő, dallam > zene, ezzel a primitív képzelettársítással egy zeneajánlót is csaptam a száraz műszaki anyag mellé, ezúttal a latin országok zenei kínálatból.

Fémipar: reszelési módszerek

Ahhoz, hogy egyenes vonalú sík felületet kapjunk, úgy kell reszelni, hogy a kézi erőtől származó nyomatékok a reszelő minden helyzetében egyensúlyban legyenek. Sík felületeken a reszelés irányát változtatni szoktuk.

reszel1.jpg

A reszelést felváltva keresztirányban végezzük, ezáltal egyenletesebb felületet kapunk. A reszelőnyomok egyben tájékoztatást is adnak arra, hogy síkban reszeltünk-e. A keresztirányú reszelés esetén is mindig hossztengelyének irányában mozgatjuk a reszelőt.

Újrakonyha

Pár korábbi posztunkban már szóba került, hogy én időnként még asztalosként is dolgozom, amolyan besegítés képen. A tegnapi nap is így alakult. Barátom (akinek segítettem) egy irodák bérbeadásával foglalkozó cégnek végez asztaos munkákat, amibe beletartozik az irodák beépített bútorzatának alkalmankénti szét- és összeállítása is, ha valami változás történik valahol. Ezzel nem is szokott gond lenni, ha mindkét munkafázist ő végzi.

Black Friday Kívánságlista

Panasz van ránk. "A férjem egyszerűen nem bír magával, mikor a fémipari sorozatot olvassa a Furdancson" - meséli egy háziasszony - Gépészeti tervekkel zaklat ebédnél. Már nem is iszik, mert oszlopfúróra spórol! Hát hova vezet ez?

játék Black Friday fekete péntek

Az adventi kampány felpörgött a kereskedelemben, nekünk is ideje elkészíteni ajánlónkat a karácsonyi bevásárláshoz. Kis szerencsével és némi fáradsággal most félmillió forint értékű nyereményhez juthatnak a vállalkozó szellemű olvasók. És messze nem decemberi sétahajózást Grönlandon vagy műanyag játék ekét nyerhetnek, hanem egy Önök által összeválogatott termékcsomagot visz haza a kamion.

Az amerikai Popular Mechanics újság és annak online változata már többször szolgáltatott ötletet a Furdancs blog posztjaihoz. Hiába, az otthoni barkácsolásban azért arrafelé elég erős a mezőny, van honnan ihletet nyerni. Most egy olyan írásra bukkantunk, ahol megtakarításra alkalmas tippeket adtak a szerszámbeszerzések esetében. Az abban a cikkben található ötletek ugyan nem mind alkalmazhatóak a mi országunkra és az itteni piacra, de a cikket olvasva megszületett a fejemben egy itthoni verzió, ez található itt alább.

reszel2.jpg

A reszeléshez a munkadarabot általában satuba fogjuk. Igen fontos, hogy a satu magassága megfelelő legyen. Ha a satu magas, nem tudunk a reszelőre megfelelő nyomást gyakorolni, ha alacsony, idő előtt kifáradunk. A munkadarabot lehetőleg a satu közepébe helyezzük.

Ha áram van, minden van

Sokan emlékszünk talán erre a korábbi ELMŰ reklámból való szlogenre. És biztos sokan vagyunk, akik saját tapasztalatunk alapján folytatni is tudjuk: "ha áram nincs, semmi nincs"...

És itt nem az aktuális Mad Max univerzumra kell gondoljunk, hanem elég csak arra, ha otthon esik ki az elektromos hálózat egy időre. Mert mondjuk karbantartanak, vagy épp oszlopokat cserélnek.

Védd magad!

plakat09.jpg

Ó, elfelejtettem megetetni a macskát!

Csettegők

Mai posztunk tisztelgés a vidéki Magyarország autentikus művész-konstruktőrei előtt, akik bátran szemébe nevetve a Volkswagen hazudta károsanyag-kibocsátási normáknak, szinte illegalitásban őrzik és ápolják járműgyártási népszokásainkat.

tricikli1.jpg

A hajtómotortól függően négykerekű segédmotor kerékpár vagy lassú jármű kategóriába tartozó csettegőről szól mai videoválogatásunk.

Azt gondolom, a legtöbb fúró-faragó ember számára vannak olyan ismerős és rossz emlékű hangok, amelyeket bizony igyekszik kerülni, és amelyek, ha egyszer-egyszer mégis megszólalnak, a hirtelen beálló jeges félelem szorítása készteti egy-egy ütemnyi kihagyásra egyébkén bátor, és semmitől sem rettenő szívük.

Mielőtt hozzáfognánk a reszeléshez, ki kell választani a munkához legalkalmasabb reszelőt. A reszelő kiválasztása a lereszelendő anyag minőségétől és mennyiségétől, az elérendő felületi finomságtól, a munkadarab alakjától és nagyságától függ.

reszel4.jpg

A reszelő kiválasztásakor mindig a gazdaságossági szempontokat tartsuk szem előtt: minél kisebb fáradsággal, minél rövidebb idő alatt, minél kisebb szerszámfogyasztással kell elkészítenünk a munkadarabot.

Batgirl folyton rohan. Az idő és tér összekapcsolódik, praktikus és gyors megoldások kellenek hát, ezen töri a fejét. Apró lakásban lakik. Igaz hogy bőregér, mégis szereti a fényt, a jól és hangulatosan megvilágított teret, ha bárhol és bármikor kényelmesen használhatja a laptopját, ha megtalálja a cuccait és ha az újonnan megszerzett holmikat is el tudja pakolni. Kicsi a szekrény, szűkös a hely, ötletelni kellene, vagy Batmant megvárni, hogy segítsen a Batcave-ben rendet tenni, felszerelni valamit menő megoldásokkal és szuper helykihasználással. Egyébként ünnepli a Halloweent, most épp dekorelemekre vadászik, nem kell folyton enni... Egy szupertitkos, fotómellékletekkel ellátott levélben osztotta meg velem tapasztalatait, közzéteszem, hátha találtok magatoknak valót benne.

Autószimulátor házilag

Sokan szeretik az autóversenyes játékokat, esetleg tudományos alapon járnák körbe az autóvezetési tanfolyam anyagát. Számukra kézenfekvő egy játékkormány beszerzése. Nehézkes azonban alkalmanként fel-leszerelni a kormányt, kényelmetlen az íróasztal magasságában tartani kezünket, ráadásul a pedálokat tartó blokk is megcsúszik a padlón.

Ha van egy talpalatnyi (0.8m2) helyünk a lakásban és szeretnénk utánozni az autóvezetés testhelyzetét, akkor építsünk egy szimulátorvázat. Mai írásunk bizonyítja, mennyire nem boszorkányság egyszerű fémkeretre összelegózni a gyári alkatrészeket.

A méret a lényeg

10 év alatt duplájára nőtt a szigetelés vastagsága a magyar családi házakon!

A lakossági energiahatékonyságot segítő termékek, ezen belül is a hőszigetelő anyagok piacának dinamikus bővülésére és a leszigetelt családi házak számának megduplázódására számít 2020-ig a Knauf Insulation. A hazánkban 10 éve jelen lévő gyártó szerint a hőszigetelő anyagok piacát a következő években fellendítik az épületszigetelésre vonatkozó új, szigorúbb jogszabályi előírások, a hosszútávon várhatóan ismét növekedésnek induló energiaárak, valamint az újra erőre kapó építőipar és a mindezek okán megélénkülő kereslet.

Az otthoni bár

Bárszekrényekről, legalábbis egy régebben készült, konkrét saját darabról már írtam itt a blogon. Az, hogy a kulturált alkoholfogyasztáshoz adott esetben hozzátartozhat egy megfelelő, a a szemnek és a használat céljának egyformán megfelelő berendezési tárgy, talán nem képezi vita tárgyát.

Hogy elegendő-e egy asztalka, amilyet a Southfork ranch életéből ellesett filmkockákon láttunk (többnyire Jockey Ewing töltött magának rajta) vagy egy jóval stílusosabb antik földgömb, netán egy egész falat beborító pult az ideális, az mindenképp a saját elképzelésünkön múlik.

bárszekrény otthoni bárpult mixer alkohol

Fémipar: Reszelők

reszel00.jpg

A reszelés egyike azoknak a megmunkálási műveleteknek, amit szinte minden vas- és fémipari szakmunkásnak és barkácsolónak jól kell tudnia. Gyártási, javítási és szerelési munkák közben mindennapi feladat, hogy valamilyen munkadarabról vékony fémréteget kell reszelővel leválasztani.

Teszt: Időjárás állomások

Az időjárásra és pontos időre mindenki kíváncsi. (Pontosan mikor viszi el tetőnket a hurrikán?) Szeretjük ha egy kijelzőn köszön vissza minden fontos információ környezetünkről. Most körbejárjuk a komplex adatforrásnak tekinthető időjárás-állomásokat. Összességében, de kategórián (időjárás jelző/előrejelző, analóg-digitális, meteorológiai állomás, stb.) belül is hatalmas választék áll rendelkezésre.

homero1.jpg

Címképünkön egy lakberendezési elemként is csodás analóg készülék látható. Digitális társai színben-formában sokszínűek, de jóval kedvezőbb árban érhetők el. Terjedelmi korlátok miatt a "digitális időjárás állomás" kategórián belül maradok, egy konkrét, közepes árfekvésű készülék szolgáltatásait bemutatva. Hiszen ha egy készüléket látott, akkor szinte mindegyiket látta. Szélsőségesen olcsó per profi készülékek szélső értékeiből is kiemeltem egy-egy példányt.

Habzó őszi sanzon

Egy barkácsblog a hagyományos felfogás szerint inkább amolyan férfiklub. A nőket állítólag az ilyesmi kevésbé érdekli. Mi azonban nem ezt gondoljuk, volt is már posztunk az állítólagos gyengébb nem barkácsolás iránti hajlamáról. De ez nem volt elég, új szerzőnk épp ezért a szebbik nem képviselője, aki vélhetően új színt hoz olajban tocsogó, fűrészportól és fémforgácsoktól maszatos blogunk életébe. Olvassátok Vadbarack első írását, a saját kezű szappan- és kencegyártásról:

Vannak olyan berendezési tárgyak, amelyek gyakorlatilag a civilizációnk alapjait képezik. Ezek olyannyira hozzánk nőttek, olyannyira alapvetőek, hogy nélkülük nem is nagyon tudjuk elképzelni az életünk. Ilyen tárgy például egy alkalmatos mikrofonállvány tartó láda. A mikrofonállványok fontos részei a háztartásnak, és hajlamosak mindenfelé elkószálni, sokkal jobb, ha egy helyen tároljuk őket, méghozzá úgy, hogy ne nagyon sérüljenek.

femszept26.jpg

Szerszámgépek alapozás előtti pontos beállításakor és egyéb esetekben is fontos körülmény a vízszintesség biztosítása. A vízszintességet vízszintmérővel ellenőrizzük. Ez többféle alakban készül. A talpas és a keretes vízszintmérő írásunk tárgya.

Fotózás egyszerűen?

Korábban, a szép emlékű 'tartós vasak' sorozatunkban megírtam, hogy a fényképezőgép bizony a blogok írásával foglalkozóknál munkaeszköz a javából. Azt is megmutattam akkor, hogy az én gépem bizony egy még 2006-ban beszerzett Pentax tükörreflexes masina. Amit tavaly sikerült lecserélni egy bridge gépre, de aztán a használat közben kiderült, hogy a mégoly okos bridge gépek sem veszik fel a versenyt egy tükörreflexes masinával. Különösen, hogy most már jó ideje zenei blogot is írok, és koncertet fényképezni bizony nem egyszerű szakma. Mostanra sikerült végre beszerezni - a zenei blog egy nagylelkű támogatója révén - egy alkalmatos új tükörreflexes gépet, és az e fölött érzett öröm juttatta eszembe, hogy talán a fotózásról is lehetne írni egy rövid eszmefuttatást ide a blogra.

Égi jelenségek a lakásban

A természet és meteorológia szerelmeseinek kegyeit keressük mai írásunkkal. Dörgéssel-villámlással hangulatot fokozó, felhő alakú lámpa, világító égitestek, földteke hologramot megvalósító óra és egy valódi időjárás-szimulátor szerepel a menüben.

lamp.jpg

A fotón látható példánynak kicsit túltolták az árát, 3360 dollár kicsit sok ahhoz képest, hogy lapozás után megmutatjuk házilagos elkészítését. Nem boszorkányság (hanem technika - szól a klasszikus felvezető). A vihargép dunsztos üveg verzióját már én is elkészítettem korábban.

Gyárban jártunk

Bár a Furdancs blog az otthoni barkácsolást népszerűsíti, azért mi is tudjuk, hogy nem mindent lehet házilagosan előállítani. Például a fürdőszobáinkban található, kerámiából készült berendezési tárgyak is ebbe a csoportba tartoznak. Kerámiából, vagyis égetett agyagból persze már igen régen készít az ember tárgyakat, de mint most látni fogjuk, azért minőségi mosdókagylót, vagy épp WC csészét gyártani nem is olyan egyszerű...

Fémipar: Finomegyengető-lap

mer.jpg

A finomegyengető-lap finom egyengetésre, tükrösítésre, hántolásra, valamint sík, párhuzamosság és merőlegesség ellenőrzésére alkalmas. A finomegyengető-lap a munkafelület méretei szerint 13-féle nagyságban készül, és háromféle pontossági osztálya lehet.

Már megint egy szerszámos poszt

Volt már itt a blogon pár írás, amelyik érintette az átlagos barkácsolónak szükséges szerszámok körét. Ez az írás most - egy konkrét levélváltás folyományaként - főképp azoknak szól, akik mondjuk egy pici lakótelepi garzonban élnek, és tényleg nincs semmi felesleges helyük, kamrájuk, pincerészük egy bármilyen pici műhely kialakítására. Az is lehet, hogy tapasztalatuk sincs ilyen téren, mindamellett azonban érdeklődnek a saját kezűleg végzett fúrás-faragás és javítási munkák iránt. (Mert az ezermesterség mint tudjuk szexi...)

Végtelen tükör

tukor09.jpg

Sötétbe vesző feneketlen fénykút készítésébe avatjuk be olvasóinkat, mely a "tükör a tükörben" hatást alakítja látványos lakberendezési elemmé. Készíthetünk tükröt, asztallapot és hangulatvilágítást ezzel a trükkel. Maximálisra járatott rezsicsökkentés, mikor a végtelen kiterjedésű teret öt centi vastag keretbe zsúfoljuk...

Madáretető kerti hulladékból

Rövidesen itt a tél, ilyenkor ideje eszünkbe venni, hogy hát a madarakat bizony lassan etetni illene. Bár a szakemberek véleménye erről megoszlik, vannak akik csak a különösen mostoha, az átlagtól jóval eltérő időjárási körülmények esetén tartják elfogadhatónak a madarak etetését, egyébként a természet munkájába való indokolatlan beavatkozásnak tartják. Mindenesetre ha etetésre adjuk a fejünket, a legfontosabb alapszabályt be kell tartsuk: ha egyszer elkezdtük az etetést, azt tavaszig folytatnunk kell!

Gépzőművészet

Egészen az art-deco stílus beköszöntéig a ipari termékek művészien kidolgozott formákkal bírtak (főleg a gőzmozdonyok). Talán a kis darabszám és tervezett hosszú élettartam, na meg áruk miatt. A tömeggyártásban nem lehet finomkodni, így győzött a funkcionalista szemlélet.

image1.jpg

Ötletszerű válogatásomban olyan művészi gépezeteket, industrial-steampunk ihlette szobrokat mutatok be, melyek viktoriánus ívelt formákkal, maréknyi fogaskerék, nemes- vagy természetes anyagok felhasználásával készültek. Szinte időutazás az ipari forradalom idejébe.

Fémipar: Hengeres idomszerek

ccvb.jpg

A határmérő idomszerek rögzített méretű ellenőrzőeszközök, amelyek a megfelelő és a selejtméret között a tűrési méretet határolják. Furatok ellenőrzésére a dugós (kaliber), csapok és tengelyek ellenőrzésére a villás határmérőket használjuk.

Az igazi rezsicsökkentés

Eljött a szokásos tízezres olajcsere időpontja, ellátogattam hát ezer éves autószerelő cimborámhoz. (nem a cimbora ezer éves ám, hanem az ismeretség, mindegy) és újra megcsodáltam az autószerelői leleményesség lent részletezett példáját. Merthogy eljött a fűtési szezon idén is, és hát meggémberedett ujjakkal nem is nagyon lehet szerelni. Már 2 szezon óta üzemel a hordóból alakított "dobkályha" fa- és fáradtolaj tüzeléssel. Tavaly azonban hatalmas fejlesztés történt.

Az ostobaság gyümölcse

Ma reggel egy hirdetésre bukkantam a Facebookon, és ennek végigolvasása után egy webáruház-féleségbe jutottam. Az itt tapasztaltak nyomán született ez a poszt. Korábban már írtam arról több helyen, hogy újra és újra szembesülök azzal, mennyire nincsenek tisztában sokan a minket körülvevő világ alapvető fizikai törvényeivel. (Például szó nélkül elhiszik az aktuális McFly-féle lebegő deszkáról szóló híradásokat.) Pedig elég régen kötelező a 8 általános elvégzése. És az iskolában azért - a mindenkori közoktatás összes gyenge pontjai ellenére is - igenis megtanulhatóak az alapvető fizikai szabályok.

Fémipari alapok című elméleti sorozatunk gyakorlati mellékletében egy változtatható polcmagasságú és szétszedhető polc készítését követhetik nyomon. Első részben a tervezés, szerkezeti elemek darabolása és letisztítása került terítékre.

fem_aug_b28.jpg

Már majdnem hozzáért a hegesztőpálca az összeállított elemekhez, mikor elértük a még feldolgozható hosszúságú írásterjedelmet. Folytatjuk az ismertetőt, közben bemutatok néhány szerszámot és kiegészítőt, mely a kocahegesztő életét teszi könnyebbé.

Tömörfa konyhapult? Biztos?

Egy hirtelen jött felkérésnek engedve most pár este (munkaidő után) egy budapesti irodaházban kell konyhapultokat cserélgetnünk. Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy bár már volt erről szó itt a blogon, de talán nem butaság újra írni a konyhapultokról, különösen a tömörfa pultokról pár szót. (A képekért elnézést, mobillal készültek, és gyorsan, nem volt idő finomkodni...)

femszept24.jpg

A különböző vastagságú hézagmérő lapok védőkeretbe szerelve készletet alkotnak. Egy-egy készlet több hézagmérő lapból áll, a teljes készlet 30 db-ból (0,05...1 mm-ig), a legkisebb 7 db-ból. Minden hézagmérő lapon maratással feltüntetik névleges vastagságát is.

Csiszoljunk

A múltkori autópolírozós posztban jeleztem, hogy egy polírozógép jó móka, de persze nem valószínű hogy igazán sűrűn használjuk majd. Kivéve, ha valami más feladatra is alkalmas, például csiszolásra. Most alkalmam adódott kipróbálni, hogyan is funkcionál csiszológépként. Lássuk hát a tapasztalatokat.

Holt szövet a fémvázon

kárpitozás kárpit zongoraszék

Van hova felnőnünk laikus kárpitosként, mikor tekintetünk előtt kitisztul az alkotás köde és első ösztönös, alapismeretek nélkül készített székborításunkat megszemléljük. Tekintsék meg a hegesztőpálca és tűzőgép által összerótt kísérletet, azaz: így készül a zongoraszék mifelénk. Megnyugtatásul, az írás végén valódi szakmai mankót nyújtok a kárpitosipar iránt érdeklődőknek. A kondiszobában lakik írásunk tárgya, azért van szőnyeg a falon - szögezem le elöljáróban.

Egy raklap bébiétel

Az újrahasznosítás virágkorát éljük. Ez valahogy mostanában divat lett, még ott is igyekszünk újrahasznosítani mondjuk a csomagoló anyagokat, ahol ez nem feltétlenül indokolt. Vannak azonban olyan esetek, amikor az újrahasznosított anyagokból készült tárgyakról szinte meg sem lehet mondani, hogy nem direkt az adott funkcióra készült gyári darabok. Egy nemrég nyílt kávázóban jártam a minap, és rögtön két dologra is rácsodálkoztam, gyorsan le is fotóztam őket, hátha ötletet és tippet adnak valakinek.

Fémipari alapok: a szögmérő

femszept34.jpg

Szögek pontosabb mérésére a mechanikai (egyetemes) szögmérőt használjuk. Részei: (1) álló szár, (2) mozgó szár, (3) szárrögzítő, (4) osztáskorong a főbeosztással, (5) nóniusz korong a nóniusz beosztással és (6) korongrögzítő.

Ami késik, nem múlik

Az öregautós sorozatunk egy ideig szünetelt, mert a rendelkezésünkre álló öreg (na jó, igazából csak '91 évi) autóval semmi nem történt, nem akart elromlani, működött, jött és ment, pusztán benzin kellett bele, az sem sok. Kénytelenek voltunk rádiószereléses, meg polírozásos írásokat készíteni róla.

De hát semmi nem tart örökké. Közeledett a tízezrenként esedékes olajcsere időpontja, amikor egy délután egy piros lámpánál való fékezéskor egy hatalmas csattanás hallatszott az autó elejéből. Gurult tovább, működött is, úgyhogy nem álltam félre, lévén hogy már csak pár sarokra volt a cél.

Kockáztatunk

Hogy a fenyő puhafa, azt több motoros - akik már gázoltak eléjük ugró fenyőfát - vitatja. Belőle készül a népszerű cserépléc és más építőipari szálanyag. Gyalulva dekoratív és árszintje, elérhetősége igazán alkalmassá teszi házi barkácsolás alapanyagának.

kocka_000.jpg

Az építőipari fenyőléc puhább az asztalosmunkához jobban ajánlott (nagyobb gyanta-tartalmú) borovi fenyővel vagy a gyárilag hossztoldott alapanyagokkal szemben és hajlamos vetemedni. Mai ajánlatunkban a vetemedés egyáltalán nem játszik szerepet. Árérzékeny jellegű tippet adunk időben a karácsonyi ajándékozáshoz, ha most nekilátunk, nem ég körmünkre a munka.

Címkék és piktogramok

Munkaruhákról és mindenféle védőfelszerelésről már írtunk itt a blogon korábban többször is. Persze egy magára valamit is adó férfi még mindig papucsban flexel, szemüveg nélkül, kicsit hunyorítva hegeszt, és persze puszta kézzel fogja az épp köszörült, kicsit még vörösen izzó vasdarabokat is. Ez érthető, hiszen nem vagyunk cukorból, és különben is, az izgalom és a kihívások az élet szerves részét kell képezzék.

Műhelyzene - zenei műhely

Nemrég szó esett a barkácsolgatás közbeni háttérzenéről, pontosabban hangoskönyveket ajánlottam figyelmükbe. Most a lejátszásra-hallgatásra alkalmas, kifejezetten műhelybe termett hardverekből szemlézek. Ezek a fejhallgatók kiszűrik a zajt és kívánt tartalmat sugároznak.

f6.jpg

Színesítésként zeneajánlóval taglalom a gyári leírásokat. Hátha nem ismerik az együtteseket és megtetszik valamelyik. Német nyelvterületen dolgozik legtöbb szakmunkásunk-mérnökünk, így osztrák zenészekkel tisztelgünk a távoli munkahelyek frontján harcolók előtt.

Fémipari alapok: mérőóra

femszept18.jpg

A mérőórát a munkadarab méreteinek szabványméretekkel való összehasonlítására, a tömeggyártásban a megmunkálás alatt álló és kész alkatrészek pontosságának meghatározására, a gépek ellenőrzésére (pl. prizmák párhuzamosságának ellenőrzésére), orsók és hengerek hengerességének vizsgálatára stb. használjuk.

Ragyogjon a verda!

Az autók polírozása sokaknak kicsit misztikus dolog, olyasmi, amit házilag egyáltalán nem lehet szépen elvégezni. Szerintük a nagy becsben tartott autójukon csak szakemberek - nyilván nem olcsón - végezhetnek szép munkát. Mások ezzel szemben azt vallják, hogy hiszen az áruházak polcai dugig vannak csodaszerekkel, nincs itt semmi misztika, bárki hipp-hopp elvégezheti ezt otthon is.

Mi itt a furdancsnál folyamatosan a saját kezünkkel végzett munkát népszerűsítjük, ugyanakkor azt is sokszor leírtuk, hogy igazán jó munkát általában csak profi anyagokkal lehet végezni. Nem meglepő, hogy az autók polírozása terén is a fenti két álláspont között van a miénk.

Favágó bakik

Kicsiny szerkesztőségünk emberbarát intézmény. Mi sem áll távolabb tőlünk, mint felkacagni némely rosszul kidöntött fán, mely a család egyetlen büszkeségét, a lepusztult Merdzsót zúzza porrá. Inkább szeretnénk példákon keresztül rámutatni a munkafolyamat megtervezésének szükségességére és a szerszámok (itt láncfűrész) megfontolt használatára.

image4.jpg

Lassan lombjukat vesztik a fák és a kiskertekben kezdődik a feleslegessé vagy veszélyessé vált fák kidöntése. Összeállításunkban szeretnénk ellenpéldákkal kedveskedni, hogyan ne csináljuk. Bónuszvideóban viszont a bolygó legprofibb favágói a két épület közötti, néhány lábnyi résbe döntenek egy vastag törzset.

Takarékos ötletek - nyerstégla fal

A natúr, vakolat nélküli téglafal évek óta divatos és mutatós lakásdekorációs elem. Egyformán jól mutat egy elegáns Chippendale komód mögött, mint egy letisztult, modern acél/üveg térben, de akár egy tarka és szedett-vedett bútorokkal berendezett romkocsmás közegben is.

Mosdók felszerelése

Legbiztosabb módja ellenségeket szerezni egy társasházban, ha eláztatjuk az alattunk lakókat. A víz nyomás alatt van távollétünkben és csak arra vár, hogy kitörjön. A vízelfolyás miatti veszteség mellett a biztosítóval vívott harc is megterhelő lehet. Az épületgépészet, azon belül a vízvezeték tehát kritikus pontja lakásunknak.

mosdo.jpg

Nem lehetünk elég hálásak ezért egy közérthető és pontosan illusztrált szakmai kötetért, ha vagyunk bátrak magunk belefogni a fürdőszoba környéki hibaelhárításba vagy felújításba. Erre nyújtunk gyógyírt könyvajánlónkban, miközben az egyik mozzanat - a mosdó beszerelése - leírását nyújtjuk át csaliként vagy ajándékként, értelmezés kérdése.

Fémipari alapok: Mikrométer

femszept32.jpg

A vas- és fémiparban, a műszeriparban gyakran szükség van bonyolultabb, pontosabb mérési és ellenőrzési feladatok elvégzésére. A következő fejezetben ezekkel ismerkedünk meg.

Magyar Termék Nagydíj - 2015

Idén 54 cég 57 pályázata vehette át a Parlamentben a Magyar Termék Nagydíj Tanúsító Védjegy használati jogát. A független szakértői testület javaslata alapján már 18. alkalommal díjaztak olyan vállalkozásokat, amelyek innovációra épülő, kiváló minőségű termékeikkel hozzájárulnak a magyar gazdaság növekedéséhez és export törekvéseihez. Az idei év további újdonságokat, változásokat is hozott az immár "nagykorúvá" vált pályázati rendszer életében: az egyre erősödő piaci verseny szigorította a követelményeket. Új pályázati főcsoportok jelentek meg a kiírásban - mint a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerek, a közétkeztetés, a szabadidő kulturált eltöltését segítő szolgáltatások vagy a kulturális rendezvények -, amelyek jól mutatják a fogyasztói, illetve a keresleti-kínálati trendek, igények változásait is. A Magyar Termék Nagydíj védjegyhasználatot elnyert vállalatok képviselői ünnepélyes keretek között, a Parlament Felsőházi Termében vehették át a védjegyhasználatot szimbolizáló trófeákat, a tanúsító díszokleveleket és a pályázati rendszerhez kapcsolódó különdíjakat.

Betonfilm

betonvideo.jpg

Még nem késő betonozni, bármit. Késő nyári összeállításunkban mozgóképes keretet adunk korábbi sorozatainknak, mellyel a házi építészet alapjait igyekeztünk bemutatni. Időutazás a nyolcvanas évek ismeretterjesztő sorozataiba, az orosz népi gépészet alkotta betonkeverő, lépésről-lépésre tippek aljzatbetonozáshoz. Ennyit mára a kiegyenlítő aljzatbetonozás világából - mondaná Kudlik Júlia.

Én gépem: oszlopos fúró

Az oszlopos fúrógépek feltalálását a megfigyelés támasztotta alá, hogy kézi fúrógéppel kevesen tudnak két oldalról is pontosan derékszögben, nagy szorítóerővel dolgozni.

o_furo07.jpg

Itthon is felburjánzott az igény egy ilyen beszerzésére és igazán szerencsésen választottam a minőség - teljesítmény - ár háromszögben vergődve. Reklámmentesen (hiszen ebben a kategóriában a típus lényegtelen) bemutatom a német-kínai-lengyel koprodukcióban fogant példányt. Egyébként itthon miért nem gyártunk mi ilyeneket? Nem nagy kihívás lenne.

Hőszigeteljünk fóliasátrat

A mezőgazdasági termelési időszakok kinyújtásának vágya alighanem egyidős magával a mezőgazdasággal. A külső természeti körülményektől legalább részben függetleníteni a termelést, valóban jól hangzó idea. Ezek egyik, jól ismert és nem is drága megoldása a fóliasátor. Persze azért ez csak korlátozott megoldást jelent, a nappali felmelegedést egyfajta hő- vagy fénycsapdaként gyorsítja, de az igazán hideg éjszakák esetén nem sokat ér. Fűteni persze lehet, írtunk is már erről itt a blogon, de ez nem olcsó, és ha csak egy vékony fólia van a fűtött belső tér, és a külső hideg levegő között, nem is igazán hatékony.

fem_aug_04.jpg

A kézzel való fűrészelés, ha nagyobb keresztmetszetű munkadarabot kell átvágni, időt rabló és fárasztó munka. Ezért a nagyobb fűrészelési munkákat túlnyomórészt fűrészgépekkel végzik. A fűrészgépeknek lényegében négy típusát különböztetjük meg: keretes fűrészgép, körfűrész, szalagfűrész és a kivágó vagy dekopír fűrészgép. Nagyobb teljesítményt gépfűrészekkel érünk el.

Gitárasztal újratöltve

Volt egy posztunk még tavasszal, amelyben egy gitár (méghozzá basszus) formájú asztal elkészítéséről értekeztünk. Azóta eltelt jó pár hónap. Augusztus elején egyszer csak jön egy kép a facebookon üzenetként az asztalt használó barátomtól, különösebb magyarázat nélkül... A mobillal készült, elég sötét képen (a hajtás után megtekinthető) látható volt, hogy a meglehetősen légies, a gitár pocakjánál alátámasztás nélküli asztallap bizony kissé elvetemedett. Mit lehet tenni, újra szerszámokat kellett ragadni, és közben kicsit átgondolni a koncepciót is.

Rozsdafoltok 2

Előző írásunkban arról értekeztünk, hogy bizony a rozsda azért egy új autó esetén sem pihen, különösen igaz ez egy jóideje használt jármű esetén. És nem érdemes túl sokáig halogatni a küzdelmet ellene. Nálam szerencsére még csak apró gondok és rozsdakezdemények vannak, hiszen ez a jármű még fiatal, alig múlt 24 éves. De azért talán a tél előtt még érdemes segíteni a bajokon.

Még le sem töröltük a kánikula izzadtságát, de lassan gondolnunk kell a bő egy hónap múlva érkező fűtési szezonra. Ha eddig elmulasztottuk, ideje a szükséges tisztítási-karbantartási munkálatokat elvégeznünk-végeztetnünk a fűtésrendszeren és beszerezni a tüzelőt, ha nem csőből jön a gáz.

fa00.jpg

A beszerzéssel szinte már elkéstünk, hiszen jobb, ha egész nyáron szárad a tüzelő. Ehhez kapcsolódik a fűtési szezonokban menetrendszerűen felbukkanó hír, miszerint álfavágók és facsalók járják az országot. Nem szeretnék általánosítani, de ha nem méretjük a fát, vagy kereskedőt váltunk, esetleg gyanúsan olcsó az áru, legyen alapelvünk: Ez az ember azért jött, hogy átverjen. A kriminalisztikai kitérő után a fafűtéssel kapcsolatos hasznos elméleti olvasni-néznivalókban tallózunk.

Tesla vs. Edison

Nikola Tesla népszerű és némiképp misztikus alak a mai ember szemében. Az irodalom és média számos műve az Igazi Feltalálót személyesíti meg személyében és ezzel más Igazi Feltalálók is egyetértenek. Például a Tesla autómárka atyja, Elon Musk. Filmek tucatjaiból köszön vissza rejtélyes kutatásainak vélt vagy valós eredménye, általában villámokat szóró eszközök képében.

tve5.jpg

Most életének egyik leghíresebb epizódját, a Tesla vs. Edison csatát elevenítem fel. A tét nem kevés, melyik áram táplálja a világot továbbiakban, AC vagy DC? Máig találkozhatunk az eset ihlette kulturális utalásokkal pólókon, rajzokon, még filmben is felbukkan (Murdoch nyomozó rejtélyei). Illusztrációkat is ennek szellemében válogattam.

Barkácsoljunk kosarat

Itt a Furdancs blogon időnként elég bátran ráncigálunk elő abszolút vegyes témákat (hiszen egy igazi furdancsost minden érekel), hogy aztán megpróbáljuk párezer karakterbe sűrítve bemutatni azokat. Ez időnként sikerül is, bár azért mi is tisztában vagyunk azzal, hogy egy szakma igazi elsajátításához ennél sokkal több kell. De kedvcsinálónak, az érdeklődés felkeltéséhez talán ezek a posztok is alkalmasak. Aztán időnként belebotlunk olyan témaötletekbe is, amelyeknél írás közben döbbenünk rá arra, hogy a téma bonyolultsága miatt még egy beharangozó-kedvcsináló poszt megírása sem egyszerű. Mert túl összetettek, egyszerűen nem férnek bele egy átlagos poszt terjedelmébe. Pedig ezek a témák is érdekesek, és nem kizárt, hogy egy-egy olvasónknak lenne kedve kicsit jobban elmélyedni ezekben.

Az idomfűrészelést általában a pontosabb, vagy a különleges megmunkálásnál használjuk. Ilyenek pl. a műszerészfűrész és a lombfűrész.

fem_aug_10a.jpg

A műszerészfűrész kerete igen vékony fűrészlap befogására való. A nyeles befogófejet állítható rész segítségével a kengyelen eltolhatjuk és csavarral rögzíthetjük, így különböző hosszúságú fűrészlapok foghatók be.

A tökéletes második szerszám

A múlt pénteken ígértem, hogy e héten bemutatom, hogyan is sikerült rendbe raknom az öregedő autómon lévő apró rozsdakezdeményeket. Akkor említettem azt is, hogy a legmacerásabb a megfelelő felület-előkészítés, vagyis a rozsda eltávolítása lesz.

Aztán úgy alakult, hogy egy, az olvasóink által már többször szóba hozott szerszám akadt a kezünkbe, ami a használat közben annyira megtetszett, hogy most gyorsan írunk is egy bemutató posztot a használatáról, az autó pedig inkább csúszik egy hetet. (Ez amúgy a időjárás miatt is indokolt, sajnos nem tudtam tökéletesen szárazzá varázsolni a festés előtt a hibákat, de a jövő hétre csak eláll az eső.)

Formula Student

Holnaptól egészen vasárnap éjszakáig az egyetemistáké a pálya a Győrben

Immáron hatodik alkalommal rendezik meg augusztus 20 és 23 között a Formula Student Hungaryt. A verseny során egyetemi és főiskolai hallgatókból álló csapatoknak kell működő versenyautót tervezniük és építeniük, és természetesen minél jobb helyen végezni a többféle feladatból álló megmérettetésen.

Barkács szépirodalom

Vannak órák, mikor kertészkedünk, szöszmötölünk a műhelyben, de semmi olyat nem végzünk, ami érdemben lekötné felesleges agykapacitásunkat.

bbb.jpg

Háttérként hasznos és kellemes szellemi enteriőrt alakíthatunk ki hangoskönyvek hallgatásával, melyet időnként félbeszakít a fémfűrész sikoltozása (vagy a miénk, ha nem figyelünk). Skandináv hörgőmetál vagy Fekete szemek hallgatása helyett okulunk és szórakozunk. Lássuk a kínálatot, melyet logikusan hangoskönyv borítókkal illusztrálok.

Amikor túl sok a meleg...

Ebben a hetek óta tartó sivatagi időjárásban talán kevesebbet gondolkozunk otthonunk hőszigetelésén. Pedig az a hőszigetelés, ami télen megakadályozza, hogy a meleg elillanjon a lakótérből, ilyenkor is hasznot hajthat, hiszen fordítva is működik... Az alábbi poszt a Knauf Insulation Kft által végzett felmérések adatai alapján készült. Lesz benne jó sok szám és százalék, az ilyenek iránt fogékonyak semmiképp e hagyják ki. De a többiek számára is érdekes olvasmány lehet...

ff1.jpg

Fűrészeléskor tenyerünk közepébe helyezzük a fűrésznyelet, négy ujjunkkal átmarkoljuk, hüvelykujjunkat pedig kinyújtva rászorítjuk. Másik kezünkkel megmarkoljuk a fűrészkeret tőlünk távolabb eső függőleges szárát. Fűrészelés közben teljesítményünket úgy fokozhatjuk, hogy karjaink mozgatásával egyidejűleg testünk lendületével is segítünk.

Rozsdafoltok 1.

Péntekenkénti öreg autós sorozatunk jó ideje szünetel, ugyanis az apropót szolgáltató 25 éves Escort semmi elmesélhető hibát nem produkál, csak megy és megy. Benzinen kívül más nem is kell neki.

Ettől függetlenül van pár olyan terület, ahol van némi nyoma annak, hogy bizony nem tegnap gördült ki a szalonból a jármű. És ezek igényelnek némi odafigyelést, még ha nem is azonnalit.

Üvegmetszés egyszerűen

u1.jpg

Ahány ház, annyi szokás, az Internet tele használt palackokból készült mécsesekkel, tárolóedényekkel és metszésük különféle módszereivel. Sokan vonzódnak a természetes anyagokhoz, mint fém, fa, bőr és üveg. Ezekből az üveget legnehezebb formázni, alakítani vágni, hiszen folyékony anyag létére annyi darabra tud törni... Talán számot tarthat érdeklődésükre videoválogatásunk, mely oktatófilmekben tallóz az egyszerű ablaküveg vágástól borosüveg gyertyatartó kimetszéséig.

Befőtteslámpa

Bikinifenék-Alsó (Spongyabob Kockanadrág hazája) vagy mérges viharfelhő hangulatát kelthetjük egy befőttes üveg és néhány apróság segítségével. Kék-zöld LED-ekre alapozott derengőlámpát készítettem minimális költséggel, két óra alatt, ezt szeretném figyelmükbe ajánlani.

lampauveg12.jpg

Ez csak két lehetőség a szinte végtelen variációs lehetőségek közül, melyet spontán (vagy kiérlelt művészeti koncepció mentén) önök is könnyedén megvalósíthatnak. Az alábbiak konzerves doboz, befőttes üveg, tengerparti szerves hulladék, kövek és vatta felhasználásával készültek.

Alapozzunk!

Ilyenkor nyáron az ember hajlamos arra, hogy hirtelen ötlettől vezérelten nekiálljon mindenféle dolgok festésének. Hiszen meleg van, ami a száradást nyilván gyorsabbá teszi, és a szellőztetés sem jelent gondot, ha esetleg a lakáson belül akarunk dolgozni. Festésről szóló posztjaink voltak már, amiről most szólnánk pár szót, az egy szükséges, mégis sokszor elhanyagolt momentum, mégpedig az alapozás.

Fémipari alapok: fémfűrészek

ff2.jpg

A kézi fémfűrész keret laposacélból készül. Két meghajlított szára mereven összefügg a kengyellel, ill. a nyéllel. A kengyelben négyszögletes nyílás van, amelybe négyszögletű csappal a fűrészlap-szorító szár illeszkedik. A fűrészlap-szorító száron és a befogófejen keresztnyílás van, hogy a fűrészlapot a keret síkjára merőleges helyzetben is be lehessen fogni.

Felvétel indul

A múlt héten azt ígértük, hogy beszámolunk néhány személyes tapasztalatról a mikrofonnal készülő házilagos hangfelvételek terén. A kezdeteknél persze én is a különböző felvevő eszközök saját mikrofonjait próbáltam használni, de hamar kiderült, hogy ezek bizony ritkán készítenek elfogadható felvételt.

Kerti építményekről mindent

Emlékeznek Holle anyó meséjére? A jó lány beszédül a kútba és ahelyett, hogy pár nap múlva a tűzoltók halásznák ki, átesik egy másik dimenzióba. Céltalanul őgyelegve a mező közepén egy kemencét vesz észre, melyben cipók sülnek. Ki tesz a kert közepére egy kemencét?

konyvcsomag12.jpg

És hogyan teszi oda? Megtudhatják bő lélegzetű ajánlónkból, mely a kerti építmények szakirodalmában tallózgat. Kemence, füstölő, kapuoszlop, valahány szócikk a lexikonban és még a füstölésről is megtudhatunk mindent.

Villanyszerelés porszívóval

Ha a férfiember elég hosszú ideig kénytelen hallás után vizelni, tekintve, hogy a mellékhelyiségben nincs világítás, két dolog történhet. Megszokja a dolgot és többet takarítja a wc környékét, vagy elege lesz és csinál villanyt az illemhelyre. Velem az utóbbi történt. A feladat mindössze annyi volt, hogy az eredeti, nem szabványos és amúgy is viseltes vezetékeket kellett kicserélni a lámpatest és a villanykapcsoló között.

Egyik vég

Másik vég

Majd egy éve volt egy posztunk itt a blogon, ahol a poszterek nyomtatásáról, és fali képpé alakításáról írtunk. Abban a posztban leírtuk, hogyan is kasíroztuk/ragasztottuk fel a posztereket egy HDF lemezre, majd hogyan lett azokból falikép. Az akkor bemutatott képek azóta is fent vannak a falon, de már jó ideje nem teljesen abban az állapotban, ahogy az akkori cikkben írtuk...

Rendületlenül folytatódik Fémipari alapok című sorozatunk, és most érkezett el az alkalom, hogy átültessük az elméleti anyagot gyakorlatba. Egy konkrét szerkezet elkészítése során felmerülő munkafázisokat mutatom be. Menet közben kis szerszámtesztelésre is sort kerítünk.

varia1focim.jpg

Felburjánzott az igény itthon egy változtatható polcmagasságú állvány elkészítésére. Befőtt és paradicsomlé tárolására szánom, de fontos, hogy szükség esetén 5-10 centiméteres lépésközökkel átszerelhető legyen. Rögzített polcanyag helyett M10-30 műanyag rekeszek alkotják alját és oldalfalát. Így könnyen leemelhető a tartalma és nem kell oldalhatárolót készíteni leborulás ellen.

Készítsünk hangfelvételt

Manapság már a kenyérpirítón és a motoros fogkefén kívül szinte minden, némi elektronikát tartalmazó eszköz képes HD minőségű képfelvételt készíteni. Adja magát a lehetőség, hogy - mint anno, a VHS kamerák elterjedésekor - mindent felvegyünk, például a minket érdeklő koncerteket, utcai produkciókat, de akár klubkoncerteket is. De az is előfordulhat, hogy épp beszélgetéseket, vagy egy baráti találkozót, mondjuk egy osztálytalálkozót, vagy épp egy szabadtéri színházi produkciót akarunk rögzíteni. Uram 'bocsá, mondjuk egy premier filmről szeretnénk - abszolút illegális módon - egy használható minőségű felvételt készíteni. Van tehát feladat elég...

Egy kínai Veszprémben

Nem tudok túlfűtött érzelmek nélkül írni az esetről még ma sem. Miután azonban kihúztam az erőszakot és szexualitást öncélúan bemutató részeket, sikerült elkerülni a 18+ karikát a napjainkra is jellemző kereskedelmi és gyártásminőségi jelenség leírásakor, melynek tárgya lehet barkácsgép is akár.

002.jpg

Mesém egy első generációs kínai monitorról szól, melybe mintha bekódolták volna a gyors tönkremenetelt. A poszt végén tanulság és tanács is található, hogy ne csak siránkozást olvassanak pár bekezdésben.

Csiszoljunk motorblokkot

Mai posztunk kicsit rendhagyó lesz. Amit most mutatunk, az házilagosan, legalábbis ilyen minőségben, kicsit nehezen megvalósítható. Azt, hogy egy motorblokk belülről hogy néz ki, talán több olvasonk is tudja. De egész más egy rajzon, képen, vagy épp alkatrészekre szétszedve látni a szerkezetet, mint teljes valójában, összeszerelve látni az amúgy rejtett alkatrészeket.

Gépfelismerés! Mi lehet ez?

A Furdancs Blog ahol tud, segít! Ezúttal Zoltán fordult hozzánk kérdéssel. Már önmagában is megtisztelő, hogy olvasóink kinézik belőlünk, hogy mi biztosan meg tudjuk mondani egy jó nagy darab vasról, hogy vajon mi célból is készült eredetileg. Szerencsére nem nagy baj, ha mi nem tudjuk a választ, hiszen itt vagytok nekünk ti, kedves olvasók. A feladat tehát az lenne, hogy megfejtsük, hogy az alábbi fotókon miféle szerkezet látható és, hogy mire is való. Zoltán azért ellátott bennünket némi információval. Amit tudunk: rá van írva, hogy Fritz-Werner. Zoltán szerint vagy excenter- vagy pedig vésőgép. Szerintetek? A válaszokat kommentben írjátok meg, vagy akár e-mailben: furdancsblog@gmail.com

Nem mellesleg Tákolmányi kolléga szerint csakis kovácsológép lehet.

Fémipari alapok: fűrészelés

A nagyobb keresztmetszetű anyagokat vágással vagy nyírással vagy nem lehet darabolni, vagy nem gazdaságos. Vastagabb anyagok be- és kivágása az említett műveletekkel sok esetben nem oldható meg. Mindezek a műveletek fűrészeléssel könnyebben és gyorsabban elvégezhetők.

ff.jpg

A fűrészelés célja tehát nagyobb keresztmetszetű munkadarabok darabolása, azokon ki- és bevágások készítése, ill. a felesleges anyagréteg eltávolítása, vagy a munkadarab előnagyoló megmunkálása. A fűrészelést végezhetjük kézi vagy gépi erővel.

Olvasói légkondi

Hála olvasóinknak nem tudunk leszállni a házilag elkészíthető léngkondiról. Bemutattunk nemrég egy prototípust, melynek nyomán több olvasónk is megpróbált házi, jéggel hűtő klímát összeeszkábálni. Természetesen mint sok más otthon előállított szerkezet, ez is heves vitákat váltott ki. Sebaj, Csaba ettől függetlenül újrahasznosította csodálatos, zöld hűtőládáját. Képeket és leírást is küldött róla. Íme:

A fejlesztés nem áll meg...

Korábbi, hőszigetelésről szóló posztjainkban már többször leírtuk, hogy a szigorodó előírások miatt egyre vastagabb külső szigetelésekre van és lesz szükség. Az olvasók több alkalommal jelezték is, hogy egy új épület tervezésekor ezzel lehet is számolni, de egy régi épület utólagos szigetelése esetében az extrém vastag külső szigetelés kialakítása több problémát is felvet, például jelentősen csökkentheti a szobákba bejutó fény mennyiségét is. Erre persze a gyártók is gondolnak, de az itt bemutatott új fejlesztések nem csak erről szólnak.

Mikroklíma

Két hét kánikula után sokunk ellenállhatatlan vágyat érez megismételni Amudsen sarkköri expedícióját, vagy elszegődni egy norvég fúrótoronyra kosztért-kvártélyért. A józanabbak vagy kevésbé romantikusak klímaberendezés megvásárlásán tűnődnek.

mklima16.jpg

A légteret hűtő megoldások sajnos nem mindenkinek megfelelőek hosszú távon. Már fájnak ízületeink a klímától (ha még nem, majd fognak), fülünk begyullad a ventilátortól és legalább az illúziójára vágyunk valami simogató, hűvös fuvallatnak. Egy pontszerűen ható lábhűtő spontán építését mutatom be most, csatlakozva a témában született előző írásainkhoz.

Digitálisrajztábla-teszt

Az "Apu! Mit rajzoljak?" korszak után legtöbbünk felhagy a rajzolgatással és legközelebb unalmas értekezleteken kezdünk firkálgatni. A rajzolás művészet és szakma, a spontán naiv népi művészetet űzők kivételével sokat kell radírozni. Most bemutatok egy eszközt, mely ha tehetséget nem is adhat, de könnyedén korrigálhatjuk vele hibáinkat.

vvv.jpg

A digitális rajztábla egykor elérhetetlen árú, profi eszköz volt. Ma már nemcsak pontossága, szolgáltatásai sokszorozódtak meg, de ára is lehanyatlott egy minőségi egér szintjére. Hasznosságát és sokoldalúságát mutatom be néhány példán keresztül.

Hogyan fessünk?

A múlt héten írtunk a színes falak dicséretéről egy rövid posztot. Valóban rövid volt, és tényleg nem túl részletes, meg is kaptuk rá üzenetekben, hogy szép-szép, de mivel, meg hogyan is kéne festeni? Úgyhogy most erről is írok pár szót, abszolút szubjektíven, persze, ahogy szoktam. (Az objektivitás a gyengék fegyvere, egy igazi furdancsos pontosan tudja mi az egyedüli jó megoldás, fölösleges más nézőpontokat figyelembe vennie.)

Fémipari alapok: a lyukasztás

Lemezmegmunkálás közben gyakran szükség van különböző keresztmetszetű lyukak készítésére. Vékonyabb lemezeken ezt a feladatot lyukasztással is elvégezhetjük. A lyukasztás célja különböző keresztmetszetű lyukak készítése vékonyabb lemezeken.

lyukaszto03.jpg

Lyukasztással kis átmérőjű lyukakat készítünk a lemezen. A lyukasztás a nyírásnak különleges fajtája, de attól a szerszám kialakítása és a művelet végrehajtása szempontjából eltér.

A nyár szerszáma, a sörnyitó

Péntek lévén, autós témával kellene jöjjünk. De ehhez most egyszerűen túl meleg van. Ilyenkor nemigen lehet mást tenni, mint rengeteg sört inni. Ez viszont az autóüvezetéssel nem igen egyeztethető össze, így most az autót inkább otthon hagyjuk. A sörfogyasztáshoz viszont elengedhetetlen egy eszköz, amivel kinyitjuk az üveget. Vannak ugyan olyanok, akik simán leharapják a kupakot, de minket kevésbé kemény fogakkal látott el az evolúció, szóval nekünk bizony SZERSZÁMRA van szükségünk ehhez is...

Építsünk csobogót!

A július eleji kánikula sokkja maradandó élmény ezen a nyáron. Nem mindenkinek adatik meg fürdőzés a kerti medencében, egy romantikus kiruccanás a festői Balira vagy legalább egy árnyas zug a kertben. Ha az izzó panelben egyszerre kívánjuk a patakcsobogás illúzióját megteremteni és gyógyírt keresni melegtől felzaklatott idegeinkre, akkor építsünk csobogót!

csobog00.jpg

A fenti illusztráció leginkább egy vega tálra hasonlít, kukoricával és frissen tépett algával, de ez is csak a saját elképzeléseink megvalósításának sokszínű lehetőségeit mutatja. Hogyan lássunk hozzá? Mit kell tudnunk a csobogóépítésről? Mickey Baskett "Csobogók" című könyvét ajánlom beszerezni a témában, melyet egykor kedvenc kiadónk jelentetett meg.

Minden csepp számít!

Kertészbarkács következik. Ha nagy a kert, kevés az időnk, drága a víz vagy ezek valamely előnytelen kombinációja áll fenn, akkor érdemes beruháznunk egy költséghatékony locsolórendszerre. Számos előnyét ismerjük a célzott, takarékos vízellátás mellett. Kisebb mértékű a gyomosodás, mert sorközökbe nem jut víz. A levelekre sem, ezért a vírusos fertőzések esélye is kevesebb.

csepegtet05.jpg

Erős paprika, amit szerkesztőnkről neveztem el őstermelői karrierem hajnalán.
Így mikor az első palánta felsírt, "Szabolcs-chili" nevet kapta a keresztségben.
Paprikához külön ajánlott a csepegtető öntözés, mert szereti.

Elég megnyitnunk a csapot, majd magára is hagyhatjuk. Nem történhet túlöntözés vagy csőtörés katasztrófa, mert a tartály kapacitása jelenti a felső határt. Óránként 2 vagy 4 liter víz kerül a megfelelő helyre, a szalag típusától függően.

Fessünk!

Méghozzá falat. Hiszen nyár van, meleg, ideális időszak a nyitott ablakok mellett történő szobafestéshez. Nyáron nemigen vannak klubkoncertek, a fesztiválok viszont porosak, zajosak, és borzasztó a tömeg. Inkább maradjunk otthon, és fessünk. Manapság ez igazán egyszerű és gyors tevékenység, nem is kerül sokba, ráadásul jó buli. Nézzük, hogy csináljuk mi:

gepilemezvago13.jpg

Ha az anyag olyan vastag, hogy azt kézi ollóval csak nehezen vagy egyáltalán nem lehet elnyírni, emelőkaros ollót kell használni. Ennek alsó kése mereven rögzített, felső kése forgócsap körül mozog. Az emelőkaros áttétel megkönnyíti a nyírást.

Készítsünk fajátékokat - faautó

Péntek lévén autós téma kéne. Azt gondoltam, talán akadhat az olvasóink között olyan szülő, aki nem teljesen boldog attól, hogy a csemetéje a különböző készen vásárolható, bugyuta rajzfilmek segítségével hirdetett műanyag, "vedd-meg-gyűjtsd-és-dobd-el" -féle játékok iránt kezd épp érdeklődni. Akinél még nincs késő, esetleg belevághat némi házilagos játékgyártásba is. Ebben a cikksorozatban összeszedünk néhány konkrét ötletet, amit akár a gyermekkel közösen is meg tudunk valósítani. Nyilván nem pusztán a játék a cél, hanem maga a gyártás folyamata is, vagyis a közösen végzett munka.

Nemrég bemutattunk egy házilag elkészíthető légkondit, arra az esetre, ha végképp elegünk van a forróságból a pénztárcánk meg üres. Facebook-oldalunkon szépen muzsikált a poszt, olvasóink közül ketten is bemutatták saját alkotásukat a témában. Átismételve a dolgot, a házi klímához mindossze egy tárolódoboz, mondjuk kiszuperált hűtőláda, egy ventillátor, igény szerinti mennyiségű könyökcső és hűtőközegnek némi jég szükséges.

Lássuk, mire jutott Zoltán! Elmodnása a szerint az alábbi pofás kis szerkezetet a legutóbbi nagy melegben rakta össze. Most is nagyon jól jött. Látható, hogy a tárolóedény egy otthon talált, használaton kívüli műanyagdoboz. Ilyet lehet kapni sok helyen, de meggyőződésem, hogy majd minden háztartásban kallódik néhány ehhez hasonló darab. A barkácsáruházban valamiért ellenállhatatlan vágyat érez az ember az efféle tárolóeszközök megvásárlására. Nem tudom, mi lehet ennek az oka, mindenesetre ha tehetném, indítanék egy nemzetközi kutatást a témában. Zoltán klímaberendezéséből a hideget egy szabványos szellőztető ventillátor juttatja a szabadba. Előnye, hogy passzentosabban fel lehet eszkábálni a dobozra. Ebből a légkondiból nem kevesebb, mint két csövön keresztül áramlik ki a hideg.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/10410807_962303270488571_9032095296311495330_n.jpg?oh=fabdf86d68a80f66910ca6c35d13bf07&oe=562B5C2B

A következő pályamunka Ferencé, aki posztunkon felbuzdulva, a melegtől elgyötörten, a műhelyben talált hulladékokból szerelt össze egy hűtőberendezést. Ferenc tárolódoboznak egy hűtőládát használt. Annyi előnye biztos lehet a hagyományos műanyagdobozokkal szemben, hogy ez tovább tartja a hőt, így nehezebben olvad a jég a doboz belsejében. Itt is egy szabványos hűtőventillátort láthatunk, és igaz, hogy csak egy, de annál combosabb kivezető csövet. Kipróbálni egyelőre csak a hűtőből kivett ásványvizes palackokkal tudta, de elmondása szerint majd egy órán át szolgáltatott kellemes hűvős levegőt a gép. Jeges hűtőközeggel hatékony lesz a szerkezet.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xat1/v/t1.0-9/11666110_932542026809338_6647097948135442171_n.jpg?oh=a8e0adbba36775bf6bc84abe31142546&oe=56241252

Kedves Zoltán, kedves Ferenc! Köszönjük, hogy megosztottátok velünk munkátokat.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Gumipók, csodapók

Mikor már csak hat - pontosan derékszögű - furat hiányzik a Nagy Mű befejezéséhez, és pont akkor romlik el az oszlopos fúró, mindenki másképp reagál. Gyengébb idegzetűek a műhelyasztalra borulva fel-felzokognak, a skizoid paranoiások megkönnyebbült kacajjal gyújtják magukra a műhelyt, míg mások távolba révedő tekintettel csendesen megőrülnek. Miért? Miért? - suttogják végtelen ciklusban.

gumi.jpg

Megint mások, főleg a közszolgálati karriert hátuk mögött tudók részére egy ilyen csapás puszta ujjgyakorlat, a mindennapok része. Nyugodtan tűt-cérnát ragad az ember és megjavítja a fúrógépet. Vészbarkács technológia következik, csak halaszthatatlan esetben alkalmazandó.

Steadicam bajok

Aki egynél többször próbálkozott már házilagos videók készítésével, az biztos találkozott az így készült felvételek esetén azzal a ténnyel, hogy bizony a kamera rázkódása, remegése nagyon is látható lesz az elkészült felvételeknél. Ez pedig még az amúgy jó minőségű videók esetében is egyfajta 'amatőr' megítélést ad az elkészült felvételeknek. Ezen persze lehet segíteni, és biztos sokan vagyunk olyanok, akik hamar eljutottak a különböző steadicam állványokat bemutató oldalakra.

A hengerléssel készített lemezek nagyméretű táblákban állnak a műhely rendelkezésre. Ezeket a táblalemezeket előrajzolás után megfelelő méretre kell darabolni, ill. megfelelő alakúra kell megmunkálni. A lemezdarabolást vagy lemezszabást nyírással végezzük el. A nyírás célja tehát a lemezek előrajzolás utáni darabolása, szabása.

lemezvago12.jpg

A különböző lemezanyagok vágására használt sokféle művelet közül a lemezek vágására, darabolására legalkalmasabb a nyírás, szerszáma az olló.

Légkondi házilag, olcsón!

Az elmúlt hetek enyhe téli időjárása után beköszöntött az évszaknak megfelelő idő. Ilyenkor aztán sokaknak eszébe jut, hogy milyen jó is lett volna pénzügyi tartalékot képezni egy jó kis légkondira. Van aki el is kezdi a tartalékképzést, azonban hazánk lakossági megtakarítási tempóját alapul véve, tél lesz mire összegyűlik a pénz egy klímára. Akkor meg ugye jön a karácsony és már el is füstöltük a tartalékot. Ajánlunk egy olcsó és egyszerű, alkotója szerint ráadásul igen hatékony megoldást arra az esetre, ha pénzünk nem is de legalább tettvágyunk és melegünk van.

Az előző írásban összeszedtünk néhány szempontot, ami bár fontos és meghatározó része a gépjárművédelemnek, mégis a különböző cégek merőben máshogy kezelik ezeket. Az autó védelmének lelkét adó klasszikus riasztó igazából nagyjából ugyanazt tudja mindenkinél. Sokféle szenzoron keresztül figyel, és szól, ha bármi gyanúsat észlel. A különbség inkább abban van, hogy a riasztási eseménnyel egy időben mit is tesz konkrétan a rendszer az autó védelmében. Nézzünk kicsit jobban a dolog mélyére.

Falrészek és beton bontása

Építőipari sorozatunk befejező részében egy destruktív folyamattal, a betonbontással ismerkedhetünk meg. Számos alkalommal ezzel kezdődik a kőművesmunka. Viszont néha ezzel is végződik, ha nem megfelelően végzik a munkálatokat.

0003.jpg

Ezért is ajánljuk figyelmükbe ismételten a teljes terjedelmű, nyomtatott könyv beszerzését. Ajánlóként bemutatjuk a teljes kötet tartalomjegyzékét, hogy hány fejezetet, mennyi fontos ismeretet hagytunk ki az utánközlésből. Rengeteget.

Fogazásról mindenkinek

Ne legyünk álszentek, a tudás temploma nem csak a könyvesbolt és könyvtár, hanem az Internet is. Mely irodalmat nem találjuk meg elektronikus formában, az vagy nagyon érdektelen vagy nem is létezik. A letöltés életünk része lett, bár jómagam több szempontból sem tartom elegánsnak frissen megjelent műszaki kézikönyvek ingyenes letöltését. VV Senkiházi botrányos életének egy éjszaka alatt megírt oldalaival szemben elképesztő szerzői munka van a valódi tartalmat felmutató szakmai - ismeretterjesztő - tudományos művekben, melyet lektorok, korrektorok, illusztrátorok és még sok más munkatárs ölt formába.

konyvek03.jpg

Bescannelni, fellökni az Internetre könnyű, de előbb-utóbb értelmetlenné teszi az egész könyvkiadást, nem terem több tudás. Másrészt a nagy felbontású ábrákkal, táblázatokkal illusztrált kötetek nem is igazán képernyőre termettek. A műhelybe nem cipeljük el őket, ha pedig kinyomtatjuk, ott tartunk, mint ha megvettük volna a könyvet. Nem praktikus tehát.

Lassan hagyománnyá válik, hogy a péntek autós témáról szól. írtuk már, hogy vagy 20-25 évvel ezelőtt, amikor még egy lakótelepi parkolóban szinte mindenki maga bütykölte az autóját, és az akkori autók összes extráját jórészt a tulajdonosok barkácsolták a járműbe utólag, nyilván jobban kapcsolódott még az autózás a barkácsoláshoz. Manapság persze már az is egyre ritkább, hogy egy gépjárműbe utólag kellene beszerelni egy rádiót...

Falazóelemek darabolása

A falak készítéséhez nemcsak egész falazóelemeket használunk. Sokszor előfordul, főleg a falak végeinél, hogy részelemekre van szükségünk. A különféle építőanyagokat más és más módon kell megmunkálni.

Itt a blogon már sokszor írtunk a szerszámok beszerzésekor szóba kerülő szempontokról. Az alábbiakban egy szakértő szedi össze azokat a megfontolásra érdemes pontokat, amelyek a 'használt vagy új fűrészgép legyen?' jellegú kérdések eldöntésében segíthetnek.

Animált tudás

Egy kép ezer szóval felér, egy animáció kétezerrel, de legalábbis kreatívabban oktatja műszaki berendezések működését, mint egy kiterített rajz vagy száraz szakszöveg. A magyarázó ábra megmozdul és szemléletesen ábrázolja a burkolat alatt zajló folyamatokat.

a1.jpg

http://animagraffs.com/

Az Interneten bukkantam Jacob O'Neal oldalára, mely igazán szép köntösben mutatja be a hangszóró, sugárhajtómű, lapos képernyő működését. Nem maradt ki az ismeretterjesztésből a tarantula pók bemutatása, vagy akár a Moonwalk járás modellezése sem.

Mutasd: házi fűnyírók

Az emberi faj leglángolóbb elméjű géniuszai és a keményen dolgozó kisemberek vállvetve igyekeznek tökéletesíteni a fűnyírást ősidők óta. Emellett a kereskedelem is elkápráztat bennünket a különféle elveken működő gyári fűnyíró eszközök sokaságával, sarlótól-kaszától a milliós kistraktorig terjedő spektrumban.

f00.jpg

Videoválogatásunkban leásunk az emberi lélek és műszaki technológia legmélyebb bugyraiba. Saját gép építése - tökéletesítése példák mellett tanúi lehetünk távirányítós és önjáró robotfűnyíró fejlesztésének,karbantartási útmutatónak, valamint rövid betekintést nyújtunk a gyorsasági fűnyíró traktorok sebességmámorban úszó világába.

Mossunk biztonsági övet

Régebbi autóknál megszokott jelenség, hogy a biztonsági övet kicsatolva az nem, vagy csak igen lassan tekeredik vissza a helyére. Így aztán sokszor megesik, hogy a kocsiajtót rácsukjuk a félig kilógó övre, rosszabb esetben magára a csatra, amely persze előbb-utóbb el is törik.

Általában azért nem teszünk semmit ezzel a helyzettel a bosszankodáson kívül, mert azt gondoljuk, a visszacsévélő rugó fáradhatott el, és annak (vagy akár a komplett visszacsévélő-mechanikának) cseréje macerás, és vélhetően drága is. Pedig egyáltalán nem biztos, hogy ez a helyzet.

A tegnap kezdett cikkünk végén ígértük, hogy adunk néhány általános támpontot az elektromos szerszámok kiválasztásához. Természetesen tudjuk, hogy különböző gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező olvasóink vannak, néhány tanácsot talán lesz aki megmosolyog, de én bizony ezen szempontokat végig szoktam venni.

Régi mániám a gyanúsan olcsó termékek, kéziszerszámok elleni küzdelem. Ha megnézzük bármelyik barkácsáruház reklámkiadványát, rögtön feltűnik, hogy akár tízszeres különbség is lehet két azonos funkciójú és hasonló névleges teljesítményű elektromos szerszám ára között. Ha hozzá vesszük a kérdéshez azt is, hogy ráadásul az áruházakban az igazán jó nevű márkák profi termékei általában nincsenek is jelen, még érdekesebb a helyzet. Sokan mondják persze azt, hogy ők csak keveset használják az adott gépet, ezért nekik felesleges a drágább márkát választani. Az különben is csak a név miatt kerül többe, belül mind egyforma.

Természetesen abból, hogy a Furdancs egy barkácsblog, nem következik az, hogy mi mindent csakis saját kezűleg készítenénk. Mint már említettem korábban is, eredeti szakmám asztalos. Rendszeresen felvetődő kérdés, különösen újabb keletű ismerősökkel beszélgetve, hogy milyen jó nekem, mindent meg tudok építeni magamnak. A helyzet azonban az, hogy a mai tömegtermeléses és zilált gazdaságú világunkban jó esély van arra, hogy egy sztenderd méretű és funkciójú bútort bizony olcsóbb megvenni készen.

A modern gépek bizony lenyűgözőek... és pontosak is.

Fémipari alapok: a vésés

veses000.jpg

Vésésnek nevezzük a faragást akkor, ha a vágó egyszerre három oldalon választja le a forgácsot az anyagról. A kivésett horony keresztmetszete lehet négyszög vagy félkör. A vésést rendszerint keresztvágóval vagy horonyvágóval végezzük.

A tökéletes autódekoráció

Öreg Fordunk egyelőre semmilyen poszttémát nem szolgáltat. Működik, alig fogyaszt, falja a kilométereket. A külsején ugyan lehetne javítani, de miután a szponzorok csak lassan gyűlnek, így még nem tudjuk, szerintünk - természetesen abszolút részlehajlás nélkül... - mi lesz a legjobb termék, amit ajánlunk és amivel vizuálisan is megfiatalítjuk.

Belül viszont hatalmas változások történtek.

001.jpg

A hosszúságok mérése, szögek kitűzése, a függőlegesek és vízszintesek ellenőrzése az építés alapműveletei közé tartozik. Munkájának jó eredményében csak az lehet biztos, aki ezeket a műveleteket gyakorlottan és pontosan végzi el.

Itt a Furdancs blogon többféle tartalom is megjelenik. Vannak saját munkáink, és persze vannak elméleti, vagy épp mások munkáit bemutató írások is. Mi persze az első csoportba tartozókat kedveljük a leginkább, új sorozatunkban néhány korábbi munkánkat mutatjuk be újra, hiszen folyamatosan érkeznek az új olvasók, és mégsem járja, hogy ők mindezen csodákból kimaradjanak. 'Újraposzt' sorozatunk első írása egy bagolyajtóról szól.

Hogy mi az a bagolyajtó? Elmondom. Mióta vagy 14 éve ideköltöztünk ebbe a régi vidéki házba, én egyfolytában szeretnék egy olyan bejárati ajtót, mint bagolynak van a Micimackó rajzfilmekben. (Egyébként az eredeti Shepard illusztrációk szerint is a könyvben.) Szóval egy olyan ajtót, aminek külön ki lehet nyitni csak a felső részét. így ugyebár nyitva is, meg csukva is van egyszerre. Mindent látok, nem vagyok bezárkózva, ugyanakkor mégsem jön be minden kutya rögtön. Amúgy persze ez igazából egy klasszikus angolszász "farm" ajtó, de a bagolyajtó jobban hangzik.

owl door.jpg

Szabadalmi helyzetkép

Április 26. a szellemi tulajdon világnapja. Kicsit lekéstünk róla, de ennek kapcsán néhány gondolatot megérdemel a szabadalom, szerzői jog és védjegy szabályozása a barkácsolók - sufni feltalálók perspektívájából tekintve.

szabad6.jpg

James Watt 20 év alatt fejlesztette ki a kondenzációs gőzgépet. Nagyon ráérősen dolgozgatott ez a Watt - mondhatnánk. Szó sincs róla, mert a késlekedés oka, hogy viktoriánusék kicsit túltolták a levédett szabadalmak jogait.

Fémipari alapok: a faragás

harapas00.jpg

Ha a vágót a munkadarab felületéhez viszonyítva 90°-nal kisebb szögben tartjuk és így mérünk rá kalapácsütéseket, faragást végzünk. A vágó forgácsoló-teljesítményét a metszőszög jelentősen befolyásolja, ezért az ékszöget és a hátszöget jól kell megválasztani.

Régen minden jobb volt? 

Az öregautós sorozatunk mai posztja egy kis kitérőt vesz, ugyanis most egy öreg kétkerekű járműről írok pár sort. Az előző posztunkhoz érkezett egy komment, amelyben egy olvasó (ráadásul hölgy!) javasolta, hogy a túl nagy, drága és macerás autókkal szemben miért nem egy szintén koros, de jóval egyszerűbb szerkezetű, könnyebben átlátható, szerelhető és fenntartható kismotort választunk hobbiként. Eltekintve attól, hogy persze itt két teljesen külön dologról van szó - hiszen egy kismotor sem használati eszközként, sem dísztárgyként nem ugyanazt nyújtja, mint egy autó -, a felvetés nem rossz, ugyanis épp van egy idevágó saját sztorim, amit most meg is osztok az olvasókkal.

Falazás: A beton

falazas03.jpg

A beton cementből, vízből és adalékokból áll, megszilárdult állapotában mesterséges kőnek tekinthető. A normál beton adalékanyaga fokozatokba sorolt szemcseméretű természetes kő. Különböző alkalmazási területekhez más és más szilárdságú betonra van szükség.

Szétszedtem: csigahajtómű

Na végre, gépészet. Csigakerekes hajtómű burkolata alá pillantunk ma. Felépítéséből adódó csökkentett fordulatszámért cserébe igen nagy nyomatékot képes kifejteni, ezért méltán népszerű. Gyakran a derékszögű hajtásmódot is kihasználják, mint példánkban, egy nyugalmazott rotációs kapa hajtóművében. Megtaláljuk elektromos kézi fúróban is, melynek belsőségeiben nemrég turkáltunk javítás címszóval.

csiga05.jpg

A kép egy aranyos kis kecskére emlékeztet, akinek valaki átvert a fején egy vasrudat

Wood Awards

Itt a blogon már volt szó különböző szakmai versenyekről. A Wood Awards egy ezek közül, ez az Egyesült Királyság első számú faépítészeti díja, amely minden évben kiosztásra kerül. A díj célja, hogy népszerűsítse és erősítse a fa pozícióját az építészeti alapanyagok területén. Az idei nevezési időszak még nem zárult le, a verseny azonban alighanem szoros lesz idén is. 2014-ben több mint 300 pályamű érkezett be a rangos megmérettetésre. Posztunkban néhány érdekes pályaművet mutatunk be a tavalyiak közül, elsőként két lépcsőt:

Fémipari alapok: a harapás

Harapás az a művelet, amikor kis keresztmetszetű anyagot (huzalt, szegecset stb.) két egymással szemben dolgozó vágóéllel választjuk ketté.

v444.jpg

A harapás jellemzője, hogy a két oldalról egymással szemben ható ék alakú vágóéi végzi az anyag elvágását. A harapást úgy is értelmezhetjük, mintha két laposvágó egymással szemben egyszerre támadná meg az anyagot. Ennek megfelelően a két vágóéi ékszöge kb. 60°.

Ez az írás igazából az 'öregautó' szerelős sorozatunk első darabja kellett volna legyen. Egy kiszolgált autó ugyanis nem csak további - javításokkal esetleg sűrűn megszakított - közlekedésre lehet alkalmas. Aki kedveli az amerikai, főképp az amerikai vidéket megjelenítő filmeket és videókat, az pontosan tudja, hogy egy valamire való ház vagy tanya nem lehet meg a fűben békésen és líraian rozsdásodó autóroncs nélkül.

Falazás: készvakolatok

falaz.jpg

Nagy választékban kaphatók a különböző tapaszolható és hengerezhető vakolatok, amelyeket simítólapáttal, sőt akár ecsettel vagy mintázó-hengerrel lehet felhordani. A hígvakolat olyan készvakolat, amelyet festőkefével vékonyan hordunk fel, úgy, hogy a fal struktúrája látható maradjon.

Gitárasztal gyorsan, egyszerűen.

Itt a blogon már volt szó hangszer formájú bútordarabokról. Még tavaly vetette fel egy barátom, hogy esetleg kellene neki egy új dohányzó asztal, ami akár lehetne basszusgitár formájú is, miután ő ezt a hangszert nyúzza, (egy Fender Jazz Bass Marcus Millert), tehát valami ilyen formát szeretne, mint itt a képen van:

Fémipari alapok: a vágás

vagas00.jpg

A munkadarabokat ma már jórészt gépeken munkáljuk meg. Gyakran előfordul azonban, hogy egy bizonyos munkát kézi erővel kell elvégezni, mert gépen megmunkálni nem gazdaságos vagy nem lehetséges. A vágásnak és a harapásnak különösen az egyedi alkatrészgyártásban van jelentősége. Célja a munkadarab darabolása, a felesleges anyagréteg egy vagy több darabban, ill. forgács alakjában való eltávolítása.

Amperszag

Aki már vett öreg autót, az ismerheti az érzést, ami az első pár száz kilométert kíséri. Az ember figyel a zörejekre, a furának tűnő hangokra, lesi a visszajelzőlámpákat, műszereket. Ilyenkor még nem érezzük a járművet, kicsit tartunk tőle, nem tudjuk valóban megbízható-e. Van bennünk egy adag félsz attól, hogy épp a legrosszabb helyen fog megállni a masina. Az idő előrehaladtával - ha nem történik semmi váratlan - ez az érzés fokozatosan átadja a helyét a bizalomnak. Bízni kezdünk az autóban, néha megveregetjük, akár meg is dicsérjük.

Infrahőmérő teszt

Az idő után a hőmérsékletet mérjük leggyakrabban a fizikai jelenségek közül. Az időjárás, lakásfűtés, lázunk, mind-mind közvetlenül mérve - vagy valamilyen szabályzó berendezést működtetve - számot tart érdeklődésünkre. Az átlagos hőmérők -50…+50 Cº tartományban működnek. A konyhában még találkozhatunk +250 fokig mérő termosztáttal és beszúrós ételhőmérővel, de 250 fok felett elfogynak az olcsó mérőeszközök és átlépünk a profi eszközök táborába. Anyagilag is nagy ugrás ez.

infra00.jpg

A hobbibarkácsoló gondban van, ha agyagot égetne, fémet edzene vagy épp olyan felület hőmérsékletére kíváncsi, melyre gondot jelent felmászni, mozog, avagy túlzottan forró a tapogatáshoz. Mai tesztalanyunk egy érintés nélküli hőmérsékletmérő műszer, az infravörös hőmérő. Minden felsorolt kívánalomnak megfelel és bőséges termékskála segít optimalizálni a mérési tartomány - elérhető ár arányát.

A vakolóhabarcs elkészítése

vakkk.jpg

A falazóhabarcs készítéséhez hasonlóan a keverési arány a vakolóhabarcsnál is attól függ, hogy a keverést kézzel vagy géppel végezzük-e. A kézi keverésnél az alkotórészek nem elegyednek egymással olyan jól, ezért a homok hányada kisebb legyen, mint a gépi keverésnél.

Fióktrükk

Ez a posztunk egy múlt héten talált videó kapcsán született. Aki szokott otthon asztaloskodni, az ismerheti a fiókkészítés nyűgjeit. Egy fióknak általában masszívnak kell lennie, ugyanakkor lehetőleg minél vékonyabb oldalfalakkal kell rendelkezzen, mert fontos a kis súly, és a hasznos belső méretet sem célszerű feleslegesen csökkenteni. Igen ám, de a vékony oldalfalak és hátlap nem könnyen illeszthető össze. Szabályosan csapozni-fogazni persze lehet, de erre a legtöbb barkácsoló azért nem vetemedik. A csavarozás viszont vékony lemezek esetében néha nehézkes, előfordulhat, hogy a vékony lemez elreped a csavar vagy akár csak pár apró szög feszítő erejétől.

Csövek hajlítása

h4.jpg

10 mm-es belső átmérőnél vastagabb csöveket homokkal töltve melegen hajlítunk.
A cső két végét fadugókkal zárjuk el. A homoknak tömören kell kitölteni a csövet, ezért azt függőleges helyzetben felakasztjuk és töltés közben állandóan kalapáccsal kopogtatjuk A homoknak egészen száraznak kell lenni, különben a melegítéskor képződő gőz a csövet szétveti.

Öreg autó, nem vén autó

Az autózás vitathatatlanul része lett az életünknek. Bár kis országban élünk, nagyon sok olyan élethelyzet képzelhető el, amit csak saját közlekedési eszközzel lehet megfelelően kezelni. Autózni tehát sokszor szükséges, a kérdés csak az, hogy mivel? Az új modellek persze csábítóak. És jók is, látjuk és tudjuk, az autók döbbenetes fejlődésen mentek át az elmúlt években. És való igaz, egyre rohamosabb léptekkel haladunk a hozzányúlást, szerelést nem igénylő 'helyváltoztató gépek' felé. Az új autók manapság már akár 100.000 km-t is megtesznek anélkül, hogy a kötelező átvizsgálásokon, a kopó-fogyó alkatrészek pótlásán kívül bármit tenni kéne velük. Nem is igen szokás felnyitogatni már a motorháztetőt, hiszen ott maximum az ablakmosó folyadékot kell utána töltögetni.

Vakolóhabarcsok

vakk.jpg

A vakolóhabarcsoknak kétféle feladatuk van. Az egyik kifejezetten esztétikai jellegű: lehetővé teszik, hogy a fal felülete egyenletes és szép legyen. Nagyon fontos azonban a vakolatok védelmi funkciója is: elsősorban a csapadék ellen védik a falazatot és így óvják azt a lassú tönkremenéstől, emellett azonban az átnedvesedést és a szükségtelen hőveszteségeket is megakadályozzák, különösen akkor, ha festékbevonattal is el vannak látva.

Fessünk vízzel!

Az otthoni munkáknak az egyik legsűrűbben előforduló típusa a festés és mázolás. Ezzel még az amúgy a barkácsolást csak nagyon óvatosan végzők is találkoznak néha. A kérdés általában csak az, hogy mivel festünk? Itt a Furdancs blogon már írtunk többször a felületkezelésről. Arra is kitértünk, hogy bizony a felhasznált anyagok folyamatos fejlődnek, az évtizedekkel ezelőtt általánosan használt olajfestékeknél, vagy a kicsit később megjelent oldószeres, nitró- vagy lakkbenzin hígítású festékeknél már jóval modernebb és környezetkímélőbb termékek is kaphatóak.

Több fényt és több tudást!

A világító diódákról, népszerű nevükön LED fényforrásokról már írtunk többször is. Szintén esett szó már itt a blogon a napelemekről is. Ezek igazán célszerű kombinációi, vagyis a kisméretű napelemes LED világítótestek is elérhetőek már jóideje a barkácsáruházakban vagy épp a netes üzletekben. Ezek kész, komplett megoldások, igazán nincs velük sok tennivaló. A legtöbben használjuk is ezeket.

Azonban most megjelent egy könyv kiadónk gondozásában, amelyiket átlapozva egy egészen új univerzum tárult fel előttünk. Kiderült, - jó, azért egy kicsit eddig is sejtettük ezt - hogy az eddig taglaltaknál sokkal mélyebb, és sokkal érdekesebb is lehet a LED-ek világa. És messze nem csak kész, bolti megoldásokban lehet gondolkozni...

Az idomacél hajlítása

h5.jpg

Szögacélból készült keretek hajlításakor a szögacél egyik szárát a sarkoknál kivágjuk. Ügyeljünk arra, hogy a kivágás éleinek meghosszabbításai legalább a szögacél másik szárának semleges szálában találkozzanak. A hajlítást csak ezután végezzük el.

De mi az a nappali menetfény?

Manapság a netes autós áruházak és a hirdetési oldalak folyamatosan bombáznak a többnyire LED fényforásokat használó nappali menetfények ajánlataival. Az új autók eleve ilyen fényforrásokkal vannak szerelve, a kis fehér fényű ledsorok egyre megszokottabb látványelemei az utcaképnek. De vajon tudjuk-e egyáltalán mik ezek a fényforrások, mire is valók, és - ami Furdancsosként a legfontosabb - utólag felszerelhetőek-e a saját, régebbi autóinkra?

Mostanáig túl sok autós téma nem szerepelt itt a blogon. Azonban érik már egy ideje az elhatározás a szerkesztőségben, hogy van néhány olyan autókhoz kapcsolódó tevékenység, ami igenis elférne itt a blogon. Ez a nappali menetfényeket érintő kérdéskör is ilyen téma, tehát egy posztban igyekszünk összeszedni a legfontosabb tudnivalókat.

Falazóhabarcsok

falazas01.jpg

A falazóhabarcsoktól elsősorban azt várjuk el, hogy kellőképpen terhelhetők legyenek. Emellett küszöböljék ki az egyenetlenségeket, és egyenletesen adják át a nyomást.

Pumpa-nász a betonon

A művészi talajtorna egy igazán látványos és komoly felkészülést igénylő sport. Sokkal kevésbé élvezetes viszont gyakorolni, ha egy nem túl magas üvegházba hajlított térddel beereszkedve-hajolva palántát kell öntöznünk. Mozgáskoordinációs kihívás, hogy ne verjük be a fejünket, ne borítsuk fel a palántákat és ne rúgjuk ki a felhajtható tetőt tartó karót.

p0.jpg

Catherine Zeta-Jones fotójával ábrázolom a jelentet, amikor a Briliáns csapda című filmben gyakorolt a lézerhálóban való bujkálásra. Higgyék el, én nem lennék ilyen szép látvány közben, ezért már idejekorán rátértem a kézi permetezővel való palántalocsolásra.

8 százalék

Az ország teljes energiafelhasználásának 8%-a lenne megtakarítható az energetikai szempontból korszerűsítésre szoruló családi házak teljes körű hőszigetelésével. A mintegy 2,5 millió magyar családi ház fejlesztése elengedhetetlen abból a szempontból, hogy hazánk meg tudjon felelni a 2020-ig, 20%-os energiafogyasztás csökkentést előirányzó uniós célkitűzéseknek, amelyek hazai átültetéséről a kormány április elején nyújtott be törvényjavaslatot.

h3.jpg

Kisebb munkadarabokat satuban hajlítunk úgy, hogy a hajlítandó munkadarabot a hajlítás helyén befogjuk és kalapácssal meghajlítjuk. Nagy szárhosszúság esetén a lemezt bal kezünkkel a hajlítóél fölött lenyomjuk, és a hajlítás helyét fakalapáccsal könnyedén ütögetjük. A szabad végre mért ütések a munkadarabot elgörbítik és nem hatnak a hajlítás helyére.

Falazás: habarcsok

A habarcs homok, kötőanyagok és víz keveréke. Vannak olyan habarcsok, amelyeket falazáshoz és vakoláshoz egyaránt lehet használni, de olyanok is, amelyek csak az egyik vagy a másik célnak felelnek meg.

homokfo.jpg

A legtöbb habarcs fő alkotórésze a homok. Elsősorban ez határozza meg a habarcs tulajdonságait. A szokásos habarcshoz általában 0…4 mm szemcseméretű homokot használunk. A készhabarcs általában kisebb szemcseméretekkel készül. Finom vakolatokhoz finom homokot használunk. A vakolóhabarcs homokjához adott durva adalékok célja a felület struktúrájának kialakítása.

Megjavítva: fúrógépek

A barkácsmitológus nem az élet fonalát lassan elrágó párkákkal szimbolizálja az időnk fogyását, hanem szénkefével. A szén-grafit anyagú hasáb ugyanúgy elfogy idővel, s akkor vége az olcsó fúrógépnek. Javítása gazdaságtalan. Ezen emós életérzéssel nyitom a fúrógépreparáló képsorozatot, mely az évek során elhalálozott gépek megjavításra tett kísérletet dokumentálja.

furojav01.jpg

Többször emlegetett történet, mikor megveszi az ember a fúrógépet a nagyáruházban, kedvező áron. Hazaviszi, nem indul. Visszaviszi nem túl boldogan. Az ügyfélszolgálatos hölgy ad egy másik fúrót, ezt pedig bedobja egy ládába, ahol már több példány hever. Valószínűleg megy a kukába, vagy pedig a gyárba és az ottani kukába, mert nincs az a bangladesi rezsiórabér, amiért érdemes lenne felnyitni és megjavítani.

Békazárak

A fedéllel rendelkező dolgok (dobozok, ládák, rack-ek) lezárására sok lehetőség adódik. Ezek egyike a címben szereplő szerelvény fajta. A név eredetére nem találtam semmi indoklást, talán az ültéből felugró béka lábának a zárak mechanikájához való hasonlósága lehet a magyarázat, hiszen ezek a zárak csukott állapotban feszülnek, és a nyitáskor felpattannak, akárcsak a megijesztett békák... A békákat kevésbé kedvelők használhatják a 'patentzár' kifejezést is.

Fémipari alapok: hajlítás

A termelési gyakorlatban sokszor szükség van arra, hogy idomanyagokat, lemezeket, csöveket megfelelő szögben vagy ívben meghajlítsunk. A hajlítás célja, hogy a képlékeny anyagú munkadarabot forgácsolás nélkül úgy alakítsuk (hajlítsuk), hogy az a műszaki rajz által megadott követelményeknek megfeleljen.

h1.jpg

A hajlítás elmélete: a középső, ún. semleges réteg, amely a keresztmetszet súlypontján halad át, megtartja eredeti hosszúságát. Jól szemlélhetjük ezt a folyamatot, ha a hajlítandó test felületeire hossz- és keresztirányban vonalakat rajzolunk. Hajlítás után a vízszintes vonalak a hajlítás alakját követik, a külső vonalak megnyúlnak, a belsők pedig megrövidülnek. A függőleges vonalak sugárirányban helyezkednek el.

RECCS, azaz építsünk tésztahidat

A tésztából való hídépítés nem feltétlenül ismeretlen az érdeklődőbb furdancs olvasók előtt. Pár éve már időről-időre hallani erről a főképp egyetemisták által űzött vetélkedőről. Egy tegnapi sajtóesemény kapcsán azonban személyesen is találkozhattam két építővel (Horváth Bence és Vincze Miklós személyében) és igazán sok érdekes háttérinfót sikerült megtudni erről a szórakoztató, de cseppet sem egyszerű hobbiról.

Statikai alapfogalmak

statika.jpg

A statikusnak feladata, hogy számításai segítségével gondoskodjék a ház vagy egy meghatározott épületelem stabilitásáról. Kiszámítja a várható terheléseket és nyomó igénybevételeket, ezek alapján pedig méretezi az erkélyeket, a födémeket és vasalásokat, a falakat és az alapokat.

Mutasd! - Kistraktorok

Itt a tavasz, ideje felszántani a kiskerteket. Kreatív elmék - megfelelő műhelyfelszereléssel - nem költenek egymilliót egy kistraktorra, hanem építenek egyet. Videoválogatásunk ezekből szemléz.

traki.jpg

Némi ellentmondás, hogy spoilerként már az első képpel ellentmondunk a "kis" fogalmának és a világ legnagyobb traktorát látjuk főcímképként. Az utolsó videónk ráadásként róla szól.

Az igazi kávé

A kávéfőzőm körüli bonyodalmakról már írtam többször itt a blogon. Végül is a jól bevált szivattyús masina megadta magát, jelenleg egy hagyományosabb kávéfőzőt használok, azonban az ezzel készült kávé minősége messze elmarad az elvárásaimtól. Persze be lehetne szerezni egy új masinát, de a minap eszembe jutott, hogy talán itt volna az ideje egy saját kávégép megalkotásának.

Fémipari alapok: pontozás

A határvonalak és a furatközéppontok bejelölése után a pontozás következik. A pontozás az előrajzolt méretek tartós megjelölésére való, szerszáma a pontozó.

q88.jpg

A pontozó anyaga edzett szénacél. A legkisebb szabványos pontozó hossza 100 mm, átmérője 8 mm, a legnagyobbé pedig 160 mm, átmérője pedig 18 mm.

Madárvédő madarak

Első olvasatra talán többen gondolják, hogy az e posztban vázolt probléma és a megoldása őket nem érinti. Azonban tapasztalatom szerint rengetegen vannak, akik nem is tudják hogy érintettek lehetnek. Szóval érdemes megfontolni az itt leirtakat.

A falazási munkák biztonsága

falazatok1_10.jpg

Az épületen végzett munka sok veszélyt rejt magában. Helyes magatartással azonban elkerülhetők a balesetek és sérülések. Védjük kezeinket, viseljünk megfelelő méretű erős kesztyűt! A durva falazóelemekkel és habarccsal végzett, szokatlan munka könnyen bőrsérüléseket okozhat. Csak biztonsági szárral ellátott vésőt használjunk, amely felfogja a félrecsúszott kalapácsütéseket.

Hipszter vasököl

Forma- és betonbontó kalapácsot készítettem az újrahasznosítás jegyében. Babkaró leverésnél is érvényesül a fizika, azaz kell a tömeg a sebesség mellé, hogy nyomatékot adjunk ütéseinknek. Ezt egy félkilós kalapács legfeljebb az ujjunkon tudja produkálni. Műhelynapló következik képregény formában.

kalapacs0_02.jpg

Gyarlók vagyunk, s mindannyiunknál porosodik jobb sorsra várva egy-egy súlyzókészlet, basszusgitár vagy az elolvasásra váró Nyelvészeti szemle hatodik évfolyama, hogy majd ha időnk és kedvünk engedi, végre használatba vegyük.

A macskák haszna...

Múlt héten szóba került itt a blogon, hogy rendrakáskor rengeteg apró szerelvényre, csavarra, alkatrészre akadhat az egyszeri Furdancsos. Amit persze jó volna fajtánként és méretenként szétválogatva elrakni, de hát megfelelő számú doboz és rekesz a földön nincs.

Pedig van. És ehhez nem is kell más, csak néhány éhes macska...

Az előrajzolás szerszámai

sokep00.jpg

Síkbeli előrajzoláskor lényegében ugyanazok a tennivalók, mint a papíron való rajzok készítésekor, azzal a különbséggel, hogy lemezek, acélszerkezetek, öntvények, kovácsolt munkadarabok felületére kell rajzolni. Ez a különbség a rajzeszközök, a mérő- és ellenőrzőeszközök anyagában, alakjában és használatában is megmutatkozik.

Kincs avagy szemét?

Korábbi posztomban említém, hogy a tavasz bizony a műhelyben is a rendrakás ideje. Nem tudom ugyan, az olvasóinknál ez hogy működik, de azt gondolom, ez a tevékenység sehol nem megy teljesen zökkenő mentesen. A kulcsszó alighanem a szelektálás, vagyis a címben említett dilemma megoldása. És ez nem egyszerű...

Falak nedvesség elleni védelme

Eljött a tavasz, elmúltak a fagyok. Itt az ideje, hogy szántás-vetés mellett beizzítsuk a betonkeverőt és "gránitszilárdságú" építményekkel őrizzük meg emlékünket az utókor számára.
E műfajban könnyű hibázni és nehéz korrigálni, ezért ajánlatos áttanulmányozni a szakirodalmat.

falazas00.jpg

Nem lehetünk eléggé hálásak a Cser kiadónak, mikor átadva néhány szerzői jogot, megkímél bennünket és Önöket, hogy kizárólag saját kútfőből sarjadó gondolatainkat osszuk meg a nagyérdeművel. Ez a hasznos stratégia most a betonozás világába vezeti olvasóinkat. Max Direktor (ezzel a névvel lehetetlen tévedni) építőipari könyvének kivonatait közöljük néhány részben. Mint egy nem túl sikeres járdaszakasz elkövetője, minden számító érdektől mentesen tanácsolom: vegyék meg a könyvet, mielőtt az első lapát cementet bedobják a keverőbe.

Tavasz lett!

Itt a Furdancs blognál jobbára én írom a faipari témájú posztokat. Egyrészt az eredeti végzettségem okán is, másrészt mert fával dolgozni úgy általában is jó dolog. Azonban a jelenlegi műhelyem nem fűthető, így jó néhány hónapja nem igazán dolgoztam ott, így poszt sem nagyon készülhetett a témában.

Az utolsó védvonal

Bevezetésként tűnődjünk el, hogy ha Ladó Gyula Lajos (Tüskevár) majdnem rosszul lett a hegyes paprikától (3000 SHU), hogyan reagált volna a Habanero Mustard chili paprika (350000 SHU) csípésére, melyet termeszteni készülök. Az SHU (Scoville heat unit) megmutatja, hány gramm vizet kell önteni 1 gramm paprikára, hogy ne csípjen. Tehát például a Trinidad Moruga Scorpion egy grammjához 1500 liter vizet. A konyhás néninek figyelnie kell az adagolásnál...

image16.jpg

Származási helyükön, Mexikóban és a karibi térségben más a klíma, így a hosszú termésidőt idehaza korai vetéssel kell ellensúlyozni, hogy éretten szüretelhessünk. Két hétig csíráznak a kazánházban, egy hónapot eltöltenek az ablakpárkányon, de mikor eljön a csomóba vetett magoncok külön edénybe való átültetése (ez a tűzdelés), már kevés a hely idebenn. Remélhetőleg addigra elmúlik a fagyos időszak - írom ma, mikor hózáport látunk a Kékesen.

Szereljünk zenét - 2. rész

A dolgok a legritkább esetben alakulnak úgy, ahogy az ember eltervezi őket.

A múlt héten megírtam, hogy az épp használt öreg Vitarában hogyan kezdtem rendbe rakni a meglehetősen elhanyagolt audió rendszert. Megírtam azt is, hogy találtam egy rakás kontakthibára kész vezetéket, amelyeket sikerült is rendbe rakni. Azzal fejeztem be a posztot, hogy a második részben bemutatom, hogyan építettem be az új hangszórókat.

Áprilisi tréfa

Egy műszaki blogon elkerülhetetlenül szóba kerül előbb-utóbb Murphy törvénykönyve és a köré épült demotiváló univerzum. Ezért április elsejei tréfaként most...Mi? Másodika van? Kicsit megcsúsztunk a határidővel. Ez érthető, hiszen Keopsz törvénye kimondja: "Határidőn vagy költségvetésen belül még semmi sem épült fel."

murphy1.jpg

"A törvény Ed Murphy századosról, a labor fejlesztési mérnökéről nyerte a nevét. Egy rezgésátalakító kengyel sehogy sem akart szuperálni, mert a terhelésmérő áthidalásokat hibásan huzalozták. A százados kifakadt: - Ha el lehet szúrni, holtbiztos, hogy elszúrja - ti. az a szerelő, aki az áthidalásokat huzalozta a laborban". - írja Arthur Bloch, a Murphy törvénykönyve című könyv szerzője. Innen idézünk néhány sort.

Falazás: a kötőanyagok

kotoanyagok.jpg

A kötőanyagok ragasztják össze a habarcs és a beton adalékanyagait és alapvetően meghatározzák azok tulajdonságait.

Vannak otthon kimerült elemek?

A tegnapi nap találtunk egy igazán jópofa videót, amelyik az emberiség egyik komoly problémájára kínál igazán frappáns megoldást. Tudjuk, az életünk menetét sok esetben valóban megkönnyítő modern kori vívmányok és a folyamatosan használt technikai fejlesztések sajnos néhány esetben azért új problémákat is képesek okozni. Igazán üdvözölhető, ha egy egyszerű megoldás képes megszabadítani legalább egy ilyen problémától.

Apróságok - a zuhanycső

A napi posztok megalkotása messze nem olyan könnyű, mint azt a legtöbb olvasónk gondolja. Az igazán kedvelt posztjaink mindig azok voltak, amelyek egy konkrét tevékenységet, javítást, építést, felújítást mutattak be. Igen ám, de ezeket a munkákat előbb el is kell végezni, méghozzá megfelelően dokumentálva. És a legtöbb ilyen munka bizony nem egy napig tart, tehát egy napi poszt akár több napi előmunkálatot is feltételezne. Ez pedig már csak matematikailag sem igen jön össze, ráadásul előfordul, hogy épp semmi nem megy tönkre, vagy épp semmit nem alkotunk. Ilyenkor aztán végképp nincs poszt téma. Ez a mai nap épp ilyen.

Fémipari alapok: előrajzolás

Az elkészítendő munkadarabokon a műhelyrajz előírásai alapján bizonyos megmunkálásokat kell elvégezni. A megmunkálást sok esetben akkor lehet elkezdeni, ha a munkadarabokon már bejelöltük a megmunkálás határvonalait. Ezt a műveletet előrajzolásnak nevezzük.

elo1.jpg

Az előrajzolás további jelentősége, hogy megmunkálás közben (pl. reszeléskor) az előrajzolt munkadarabot a rajzvonal megközelítéséig nem kell megmérni (időnyerés), a megmunkálási ráhagyást a minimumra lehet csökkenteni (anyagtakarékosság), továbbá pontosabb és így selejtmentesebb lesz a munka.

Szereljünk zenét - 1. rész

Jómagam bizony még azokból a régmúlt időkből származom, amikor az autóknak - különösen az általunk elérhetőeknek - nem volt gyári tartozéka a rádió. Épp ezért, fiatalként teljesen természetes volt, hogy ha szereztünk végre egy általában már kissé koros négykerekűt, akkor az első lépés a megfelelő fejegység és hangszórók beépítése volt. Vezetékek behúzása a kárpitok alá, középkonzol és műszerfal szétszedés, szűk és hozzáférhetetlen helyeken végzett forrasztások, ajtókárpitok kivágása, mind-mind velejárói voltak ennek a tevékenységnek. Közben általában kicsit megismertük a járművet belülről, és arról is képet kaphattunk, mennyire volt gondos az előző gazdája.

Ha a család megnövekedésével szükség van még egy fürdőszobára, és egy félreeső szobának netán közös fala van a meglévő fürdőszobával vagy a WC-vel, és így a vízellátás rövid úton elérhető, akkor már csak fantázia és néhány jó ötlet kell, hogy egy új fürdőszobát alakítsunk ki.

bath.jpg

Egy ilyen megoldáshoz a szobából szárazépítésű fallal leválasztható, 100…110 cm széles területre van szükség... és Erich H. Heimann "Hidegburkolás lépésről-lépésre" című könyvére, mert egy ekkora volumenű munkához már komolyabb bátorság, pénz és főleg szakértelem kell. Ezzel véget ért sorozatunk, remélhetőleg felkeltette figyelmüket a könyvből idézett gyakorlati melléklet. A szakmai fogások és anyagismeret abban a részben vannak, melyet eltitkoltunk, hogy vásárolják meg a könyvet.

Központi kérdés

Kör közepén állok - énekelte Attila sikerei csúcsán, amihez gratulálunk, mert egy kör középpontját pontosan megszerkeszteni nehéz. Egy háromdimenziós hengeres tárgyra jelölni még inkább problémás, pedig néha szükségünk lehet rá a gyakorlatban.

korvonal11.jpg

Gondoljunk csak egy betonból kiöntött hengerre, amivel az elvetett fűmagot tömörítjük a talajba. Ha a tengelyt nem pont középre helyezzük, kissé döcögős lesz a hengerlés, avagy nem megy zökkenők nélkül.

Kevés a hely a műhelyben?

Akkor használjuk kis méretű szerszámokat! És ha nem kapunk elég apró szerszámokat a boltban, akár magunk is elkészíthetjük azokat. Kedvcsinálónak és ötletadónak szánjuk a mai posztunk témáját:

Villanyóra házilag

Előfordulhat, hogy egy szakaszosan működő, szabályzott berendezés napi fogyasztását szeretnénk megmérni. Tipikusan ilyen eszközök a termosztáttal kapcsolt fűtőbetétek vagy a szivattyúk. Nem állhatunk mellettük egész nap stopperrel, hogy mérjük az összes működési időt. Egyszerű és olcsó megoldást ismertetek a mérésre.

qq0.jpg

Persze, persze, fogyasztásmérőnek hívják villanyszakmailag

Szeretjük-e a szerszámainkat?

A kérdés persze lehet az is, egyáltalán kell-e szeretni a szerszámokat, vagy elég használni? Lehet, hogy sokak számára maga a felvetés is furcsa, elmondom gyorsan, nekem miért jutott eszembe. A Furdancs bloghoz hasonló, otthoni, sajátkezű munkavégzést népszerűsítő blogok igazi lelőhelye az Észak-amerikai kontinens. A sokak által praktikusnak tartott amerikaiak és kanadaiak sok hasonló tematikus oldalt és blogot szentelnek a témának.

Díszmozaik lerakása

disz.jpg

Szűkszavú írás következik a mozaikos burkolásról. Erich H. Heimann "Hidegburkolás lépésről-lépésre" című könyvéből már korábban kiderült minden szükséges mesterfogás. Használjuk ezeket - miután beszereztük a könyvet - különben aprócsempére váltjuk tehetségünket és soha nem lesz római fürdőnk.

Én gépem: gyorsdaraboló

Aki azt állítja, hogy egy zártszelvényt pontosan derékszögben elvág kézi fémdarabolóval, az hazudik vagy jó a szemmértéke. Segítségre szorulok ilyen tekintetben, ezért vásároltam egy fém- és cső vágására alkalmas gyorsdarabolót.

gyorsdarabolo_2_01.jpg

Sorozatunk az átlag háztartásokban ritkábban előforduló szerszámokat és gépeket igyekszik ismertetni. Ha önnek van esztergája, marógépe vagy más gépe és lenne kedve bemutatni, várjuk levelét a furdancsblog@gmail.com címre.

Szerszámok a múltból

A régi korokban készült tárgyakat szemlélve általában elsőként a míves és igényes kivitelt szoktuk észrevenni. Aztán tovább gondolva a dolgot, néha eszünkbe jut az is, hogy vajon a modern szerszámgépek kora előtt hogyan is készítették ezeket a valóban művészi kivitelű tárgyakat?

Akkoriban nyilván csak kéziszerszámok álltak a mesterek rendelkezésére. De még az akkori mesterektől elvárható szakmai tudás és igényesség ismeretében sem mindig érthető, hogy egy-egy adott díszítés vagy műszaki megoldás hogyan is készülhetett el, hiszen a ma ismert kéziszerszámok ezekre nem mindig tűnnek alkalmasnak. A megoldás a mára bizony zömében eltűnt speciális kéziszerszámok használatában keresendő. Mindez egy épp most a kezembe került, a Magyar Famíves Cég gondozásában megjelent kiadvány kapcsán jutott eszembe.

Az egyengetés

A fémlemezek és az idomanyagok már gyártás közben - leginkább a hengerlést követő lehűlés alatt keletkező belső feszültségek következtében - vetemednek, de különösen szállítás, tárolás vagy megmunkálás közben válnak egyenetlenné (meggörbülnek, megnyúlnak stb.).

0xx.jpg

Az ilyen munkadarabokat egyengetéssel tesszük alkalmassá a további megmunkálásra.
Az egyengetés a munkadarab egyidejű nyújtása és zömítése.

Mit tehet a furdancsos vasárnap?

2015 március idusa. Jól jegyezzük meg ezt a dátumot. Ez az a nap, amikor az életünk alapjaiban változik meg. Semmi nem lesz többet olyan, mint azelőtt. Igaz, a nap azért ezután is felkel reggel, sőt, egy nap továbbra is 24 órából áll, egy év nagyjából 365 napból. De ez csak a felszín, mondhatjuk úgy, hogy a körítés...

Az igazán fontos dolgok mélyebben vannak, és a fenti apróságoknál sokkal nagyobb befolyást gyakorolnak az életünkre.

Itt a Furdancs blogon faipari végzettségem okán általában én írom a különböző asztalos témájú írásokat. Bár volt már sok, gépeket, munkafolyamatokat is bemutató írásom, de igazán alapfokú, - például, hogy mondjuk hogyan is kell megfogni egy rókafarkú fűrészt, és azzal hogyan is kell bánni - jellegűek még nem. Főképp azért nem, mert ennyire alapfokú írásoknak nem nagyon látom értelmét. Mi itt a blogon már sokszor hitet tettünk a saját kezű munka mellett, és számtalanszor leírtuk, hogy valójában igen ritkán van szükség valódi szakemberre, egy lelkes és körültekintő amatőr rengeteg mindennel meg tud birkózni. De azt is gondolom, hogy ehhez azért kell némi affinitás, érzék, és ha valaki úgymond saját ösztöneitől vezetve nem jön rá arra, hogyan is kell fűrészelni, vagy hogyan kell használni egy csípőfogót, vagy egy fúrógépet, akkor az inkább ne barkácsoljon...

Előző alkalommal a régi járólapra fektettük az új teraszburkolatot. Vannak veszélyei a módszernek,de inkább kockáztatni, mint felvésni a régit - gondolják sokan. Beltérben - hacsak nem jelent problémát a képződött szintkülönbség - zömében bejön ez a teória, csak ügyelni kell az előző járófelület megtisztítására és a ragasztó tapadására.

ter222.jpg

Ha kültéren óvakodunk a szendvicstől (két járólap közt ragasztó), vagy tiszta lappal, a csupasz betonra kezdjük a teraszunk burkolását, gyakorlati útmutatásért fordulhatunk Erich H. Heimann "Hidegburkolás lépésről-lépésre" című könyvéhez.

Állványnekromancia és Woodoo

Hol az otthon? Ahol letesszük a gitárunkat és nem dől el, mert van állványa. Egy időtől megviselt gitárállvány életrekeltése mai témánk, mely iskolapéldája a korrodált felületeknek.

r:otthoni_karbantartás csináld magad

A spórolás világnapja

Majdnem elsiklottunk itt a blogon a múlt hét egyik neves világnapja fölött. Igaz, manapság már minden naptári napra több ilyen világesemény is jut, de azért vannak köztük tényleg fontosak is.

Március 6-án volt az ENERGIAHATÉKONYSÁGI VILÁGNAP. Ezen a napon minden évben egyre többen igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét arra, milyen sok területen van lehetőség energia megtakarításra.

Nyújtás kalapáccsal

Kalapálási alapműveletek következnek néhány részben, mint nyújtás, egyengetés, domborítás. Ha láttunk már arab bazárban domborműves tálakat kalapálgató kézművest, tudhatjuk, milyen remekműveket lehet alkotni különböző kalapácsok alkalmazásával. Kezdjük az alapoknál: igyekezzünk eltalálni a vasdarabot és ne a kezünket!

00a.jpg

A munkadarab anyaga a kalapácsütések hatására megnyúlik, a munkadarab hosszabb lesz, a keresztmetszete megnövekszik. Ekkor nyújtásról, illetve zömítésről beszélünk.

A kőművesek valamiért a teraszt tekintik annak a térnek, ahol igazán nagyot szakíthatnak munkadíj címén - gondolja az ember - majd megcsinálom én. Később előfordul, hogy felbukik a szétfagyott járólapokban, melyek véletlenszerű időpontokban válnak le a teraszról...

terasz.jpg

Erich H. Heimann "Hidegburkolás lépésről-lépésre" című könyvéből vett gyakorlati útmutatónk most ennek a kritikus területnek felújítására koncentrál. A hideg-meleg, nedvesség, fagy folyamatosan mozgásra kényszeríti a felragasztott héjazatot, ezért ha máshol nem, de itt minőségi anyagot tessék használni.

New York-i víztározók

A barkácsoló ember a legtöbb esetben érdeklődőbb is az átlagosnál. Aki késztetést érez magában arra, hogy saját maga javítson meg valamit, vagy akár új tárgyakat alkosson, az általában a környezetét is nyitottabb szemmel nézi, és bizony sok mindent észrevesz, amit az átlagos járókelő természetesnek és megszokottnak fogad el. Pedig sokszor épp ezeknek a megszokott, időtlen idők óta látható tárgyaknak van a legérdekesebb történetük.

Ilyen észrevenni valót egy városi séta alatt is találhatunk, és persze nemcsak itthon, hanem mondjuk minden városok mintapéldányában, New York-ban is. A most bemutatandó technológia számunkra mindenképp érdekes lehet, bár úgy hírlik, a legtöbb New York-i lakos sincs tisztában azzal a ténnyel, hogy az általuk lakott toronyházakban hogyan is jut el a víz a lakások csapjaihoz.

Barkácsvásárlás a neten

Alcím lehetne "Fémipari költészet", mert költöttem némi pénzt mostanában a barkácsműhely pattintott vaskorszakba lépése alkalmából. A vásárlások tapasztalatait és az apróhirdetések közti tallózgatások benyomásait szeretném megosztani. Reprezentatív statisztikára vagy letisztult bölcsességre ne számítsanak, pusztán rávilágítok néhány jelenségre.

hirdet_02.jpg

Sirámaim között pihentetésképpen nézegessünk idős esztergákat illusztráció gyanánt, igazán tiszteletreméltóak.

Mindenkinek legyen tyúkja!

Pontosabban nem is csak egy tyúkja, hanem akár egy teljes baromfiólnyi szárnyasa is. Mert a tyúk jó, abból lesz a tojásrántotta és a rántottcsirke, sőt, a tyúkhúsleves is. A városi tyúktartás valódi probléma manapság. Sokan vannak, akik egy fárasztó nap végén megérkezvén belvárosi vagy lakótelepi lakásukba, azzal szembesülnek, hogy az ott tartott baromfiak megint szerteszét kóboroltak a szobákban, vagy akár az egész emeleten. Ilyenkor a megvadult szárnyasok összeterelgetése mindig szegény tyúkgazdára vár. Sajnos mindez idáig nem volt kellően urbánus, ugyanakkor a tyúkok számára is elfogadhatóan trendi de mégis lakályos tyúkketrec a piacon.

A kalapács használata

Mielőtt a bonyolult esztergákkal és marógépekkel ismerkednénk, kezdjük az alapoknál, a kalapácsnál. Fémipari sorozatunk következő fejezeteiben a (nyolc napon túl) maradó alakváltozásokkal foglalkozunk, mint a nyújtás és egyengetés.

01.jpg

A maradó alakváltozáshoz szükséges külső erőt kézi megmunkáláskor rendszerint kalapács közvetítésével adjuk át az anyagnak. Később a gépi megmunkálás is bemutatásra kerül.

Nyakunkon a madárszezon!

Napokon belül vége a télnek. Ráadásul az idő is enyhére fordult. Persze nyárig még sok minden történhet, azonban van néhány olyan kerti tevékenység, aminek mindenképp muszáj akár már most hétvégén nekilátni, mert könnyen kifuthatunk az időből.

Fürdőszoba korszerűsítése

Fürdőszobák tömegei várnak korszerűsítésre. Akár az idő, akár a divat járt el felettük, az épületgépészet felújításával is napirendre kerülhetnek a munkálatok. Erich H. Heimann "Hidegburkolás lépésről-lépésre" című könyvéből most egy komplett hidegburkolási project lépéseit vesszük sorra. Fotónk csak illusztráció, az eredeti tér és pénz határt szabhat fantáziánknak, de alkualapnak megfelelő elképzelés az alábbi kis fürdőszentély.

bath.jpg

A könyv nem tér ki erre a fontos momentumra, de tervezéskor első dolgunk legyen tartalék WC- és tisztálkodási lehetőség keresése.

Kalapot a kéményre

Anno a házunk vásárlásával tettünk szert egy felújításra váró kéményre. Hogy valaha be volt e fejezve és került e rá fedlap, a múlt homályába vész. Mindenesetre a felső nyolc sor egyre hézagosabb fugázása, és a kéményseprő évenkénti ellenőrzésekor egyre aggodalmasabb ábrázata, valamint a törvény szigorával való fenyegetés miatt cselekvésre szántam el magam.

Állványzatot a családból összehordott alulétrákkal, bontott raklapokból megmaradt stafnifákkal, és némi colos deszkákkal történt merevítéssel sikerült rögtönözni. Az ijesztő látszat ellenére elég stabil lett, még a csigával terhelten is.

Bár a fűtési szezonnak lassan vége, az általányt fizetők egész évben szembesülhetnek a fűtési költségekkel.

Egy-egy számla kézhezvételekor sokféle gondolat megfordulhat az ember fejében, köztük a "most már tényleg csinálni kell valamit, ez így nem mehet tovább" jellegűek is. De mit tehetünk?

Műkincsvadászok figyelmébe

Fémipari sorozatunkban ma elértünk a mérő- és ellenőrző eszközök taglalásának végére. Már csak gondozásuk és megóvásuk szabályait kell eszünkbe vésnünk, hiszen sérülékeny és néha igen értékes tárgyak ezek. Az illusztrációk alatt az itthon vásárolható mérőeszközökből olvashatnak egy válogatást. Állunk leesik, hogy milyen árazási rekordokat produkál a finommechanikai ipar (sorozatunkban később majd felbukkannak a mérőhasábok is). Talán ez nagyobb nyomatékot ad a megóvás lent ismertetett szabályainak.

cxcxc.jpg

Ha felmerül a kérdés, hogy miért fizetnek milliós összeget egy készlet fémhasábra… azért mert az az etalon mindig ugyanakkora, mint amit ráírtak. A kis barkácsműhely nem igényel természetesen 0.001 mm pontosságú méréseket, ezeket leginkább az iparban használják vagy laboratóriumi célokra, illetve hitelesítéshez. Ha rábukkannak hagyatékban vagy bolhapiacon egy hasonló eszközre, nézzék meg figyelmesen, lehet, hogy értékes műkincset találtak. A rekordok listáját a felső polcról (prémium termékek közül) válogattam, de még a nagypapitól örökölt mezei tolómérő is megérdemli a gondozást.

Egyszer élünk, vagy addig sem. Erich H. Heimann "Hidegburkolás lépésről-lépésre" című könyvéből szemezgetünk egyszerűen kivitelezhető hidegburkolási ötleteket. A teljesség kedvéért közöljük ezt a részt, hogy lám, ilyen is van. Azonban magánvéleményem, hogy mikor 230V fütyül a talpunk alatt, inkább hívjunk szakembert a kivitelezésre.

burk201.jpg

Anyagszükséglet: csempe-fűtőelemek külön tervezés alapján, padlófűtéshez használható csemperagasztó, süllyesztett szerelvénydoboz, műanyag cső, rögzítőbilincsek, időkapcsoló, ill. termosztát.

A legtöbb újság- vagy blogolvasó talán nem is hallott még arról, hogy immár évek óta létezik egy verseny, pontosabban bajnokság nálunk is, amelyen a megújuló energiaforrásokat hasznosító önkormányzatok vesznek részt. Azt már mi is körbejártuk többször, hogy a mindenféle megújuló energiaforrások ideális és optimális mértékben a kistérségek, adott esetben egy-egy önkormányzat számára jelenthetnek alternatívát a hagyományos energiahordozókkal szemben. Ekkora méretben viszonylag jól tervezhetőek a határfeltételek, megfelelően összehangolható a fogyasztás a rendelkezésre álló kapacitásokkal, és a szállítás/elosztás sem jelent indokolatlan többletköltségeket. A rendszer sokszor helyi munkaerővel és helybéli vállalkozásokkal létrehozható, és az üzemeltetése is helyben teremt munkalehetőségeket.

Mint az köztudott, vagy legalábbis a zsigereinkben érezzük, a konyha az egyik legfontosabb közösségi tér az életünkben. Ott születnek fontos döntések, egy italozástól megfáradt hajnalban ott történik a hűtő kifosztása és fakanállal is ott kergettek az asztal körül. Nem mellesleg létfenntartásunk főzés nevű tevékenysége is a konyhában zajlik. Ha vastag a pénztárca, akkor az ötlet hiányzik olykor, ha pedig vékony, akkor pedig nincs más választásunk, hogy életünk e meghatározó terét a magunk ízlése szerint formáljuk. Ötletek, trendenk, és csodálkoznivaló konyhai ügyek ismét Budapesten!

A halott fűtőszál

Az áldozatra a félig átsült pizzák hívták fel a figyelmet. Látszatra minden rendben működött, szépen világított, meghitt melegséget és csodás illatokat árasztott a kombinált tűzhely elektromos sütője, ám a saját készítésű pizzák alja mégis nyers maradt. Egyéb ötlet híján átcsúsztattam őket egy teflonserpenyőbe és a gázrózsán, némi utókezelés által kerültek fogyasztható állapotba. A javítást ebéd utánra hagytam, mikor már kihűlt a sütő.

Az első döbbenetet a tűzhely sarokból való kihúzása után elém táruló látvány okozta. A brazíliai esőerdők még érintetlen mélyéhez hasonlatosan ez a tájék is kívül esett a takarítószerek által sűrűn bejárt területeken. A csempén a megannyi ételköltemény alkotóelemei, porcicák és némi pókháló elegyével, évgyűrűszerűen alkotott színes márványszerű rajzolatokat. Mivel az erről készült képek kimerítenék a nyugalom megzavarására alkalmas képi elemek meghatározást, és a posztunk fő témája sem ez, ennek a bemutatásától inkább eltekintenék. Azért már ezen a ponton elhatároztam, hogy az esetlegesen kellő alkatrészbeszerzés után, hideg zsíroldóval (ezzel bánjuk gumikesztyűs kézzel) és némi ecetes tisztítószerrel fogok visszatérni a helyszínre.

Szerszámok a gyengébbik nemnek

Az elmúlt karácsony kapcsán bukkantunk egy szerszámkészletre, és ezzel együtt egy remek posztalapanyagra is. A nőknek ajánlott szerszámkészletekről egyszer már ejtettünk szót korábban. Akkoriban persze arra jutottunk, hogy a 'gyengébbiknek' aposztrofált nem általában messze nem gyengébb és ügyetlenebb a férfiembernél. Vannak persze olyan hölgyek, akik tényleg nem tudják hogyan is kell használni egy kombinált fogót, de hát ismerünk épp elég férfit is, aki ugyanígy bajban van, ha bármit a saját kezével kell megoldjon.

Derékszög és acélvonalzó

Egy talpas derékszög nélkülözhetetlen a műhelyben. Merőlegest állíthatunk és mérhetünk vele. A mérő- és ellenőrző eszközöket bemutató sorozatunkban az acélvonalzó mellett ez a passzív, mégis hasznos mérce kerül sorra. Az írás végén a zavarba ejtő nevű "sugármérő készlet" kifejezés is tisztázódik.

d1.jpg

Két felület egymáshoz való merőlegességének ellenőrzésére derékszöget használunk.
A derékszögek különböző nagyságban és kivitelben készülnek.

A fürdőkád régebben szabadon állt a lábain és vezetékeihez, szerelvényeihez könnyen hozzá lehetett férni, ma már viszont fürdőkádakat beépítik. Problémát okozhat azonban a fotón is látható teljes lefedésnél, hogy csőtörés vagy szivárgás gyanúja esetén bontás nélkül nem szemrevételezhetjük a burkolat mögötti részt.

kad.jpg

Erich H. Heimann "Hidegburkolás lépésről-lépésre" című könyvében találtuk meg a közbenső megoldást, mikor a kosz nem megy be, a lények nem jönnek ki, a kád borítása tetszetős és mégis ellenőrizhetjük a szivárgást. A szerelőnyílás burkolásának gyakorlata következik.

Ömlesztett szigetelés

Aki próbálkozott már az utólagos és házilagos hőszigeteléssel, ismerheti a problémát, hogy bizony sok olyan eset adódhatik, amikor a táblás, vagy paplanos szigetelőanyagok nem igazán jól használhatóak. Akár egy padláson kellene szigetelnünk valami rosszul hozzáférhető ficakot, vagy egy utólagosan beépített faszerkezet körül kell hőszigetelést megoldanunk, vagy épp a fűtés össze-vissza kanyargó csöveit szeretnénk körbe szigetelni a kazánházban a fal mentén, ezekhez a hagyományos szigetelő táblák csak nehezen alakíthatóak.

Bojlerjavítás

Mindenkinek van bojleres története, olvassák el az enyémet is. A vízmelegítő fontos kultúrtörténeti választóvonal a városi ember életében. Lehetünk intelligens jegyeket mutató, gerinces főemlősök, azonban egy hónappal a meleg víz megszűnése után felüti fejét a lapostetű, bubópestis és kannibalizmus. Kivéve, ha van lavórunk.

bojler03.jpg

Tehát vasárnap este van és hallga! Erős pattogó zaj hallatszik a bojler belsejéből. Nem hőtágulásos zörej, de azért leellenőrzöm a biztonsági szelepet. Egy gőzrobbanás komoly mértékben átrendezi lakásunkat, lássunk erről egy kisfilmet.

Robotok. Robotok mindenütt...

Abban talán egyetért velünk az olvasóink jó része, hogy egy barkácsblog akkor az igazi, ha mindenféle konkrét javítást és alkotást mutat be. Igen ám, de miről is írjunk az év "legfeleslegesebb" hónapjában, februárban? Az udvar és az egész világ csupa hidegség, fagyás, sőt, most még havas is. A műhelyben is hideg van, és bár tudjuk, hogy a házon és a ház körül rengeteg javítani való volna, de ezek most már igazán kibírnak még egy hónapot, a verőfényes és madárcsicsergős tavaszig. (Persze lehet, hogy akkorra már fél méter hó lesz, de ezzel majd akkor törődünk.)

Szögek és mérésük

Visszatérünk egy pillanata az általános iskolából ismert (és szeretett...) geometria tantárgyhoz. Szögekről és azok méréséről szól mai írásunk.

szog.jpg

A szög magasságát a szögszárak egymáshoz való viszonya határozza meg. A szögértéket fokokban (°) adjuk meg. 1° a teljes kör 360-ad része. A negyedkor 90°, a félkör 180°, a háromnegyedkor 270°, a teljes kör 360°. 1° = 60' (perc), 1' = 60" (másodperc), 1° = 3600".

Tűzmegelőzési kisokos

Barkácsolni jó - legalábbis amíg örömünket leljük benne - ám eme örömöt nagyban lerontaná, ha azt sikerülne leégetnünk, s még inkább, ha még meg is sérülnénk a tűzben. Éppen ezért érdemes néhány percben átgondolnunk, miképp is kerülhetjük el ezt.

tuz1.jpg

Szakmabeli vendégszerzőnk kérésünkre megosztja olvasóinkkal gyakorlatias és életszerű tippjeit a műhelytűz megelőzéséről. Olvassák figyelmesen és szeretettel Ócsai Gábor írását.

Neoncső cseréje

Egy szép napon elhalálozott a fürdőszobai borotválozótükör feletti fényforrás. Azért hívom így, mert igazából ezt a világítótestet másképp nevezte a szakember a szaküzletben. Szerintem neoncső, de ő kapva kapott az alkalmon, hogy azonnal megsemmisítsen és a portások és önjelölt szakmai kiskirályok képzeletbeli trónjára ülve helyreigazítson, elvégre én volnék a vevő. A vevő meg ugyebár ne érkezzen felkészületlenül, csapnivaló hozzáértéssel az üzletbe. Szóval nem neon, hanem valami más. Elmagyarázta, hogy technológiailag más a neon és más ez, ráadásul a neon kevesebbet is fogyaszt. Hittem neki, de nem is nagyon volt más választásom, és most előre is szaladtunk a történetben.

Ma már nem forog tovább...

Mr. Furdancs irodai forgószéke után az én munkás fotelem mondta fel a szolgálatot. Beépített anyagai minőségét tekintve már újkorában hulladék volt, bár a sokkal drágább típusok is hajlamosak jobbra dőlve deformálódni. Talán mert mázsa körüli testtömegű felhasználók Rodin "Gondolkodó ember" pózába görnyedve aszimmetrikusan túlterhelik az anyagot.

szekjavitas000.jpg

Illusztrált munkanaplómban a javítás mellett az alkatrészek számának drasztikus leépítését és optimalizálását is megfigyelhetik némi forgószék-anatómiai ismeretekkel bővítve.

Komornyikot minden lakásba

A legprecízebb és leggondosabb olvasónkkal is megesett már biztos, hogy valami fontosat otthon felejtett. Egy pénztárca, olvasószemüveg, mobiltelefon bizony nagyon tud hiányozni nap közben. Különösen akkor, ha a mostani trendeknek megfelelően valahol a városon kívül, az agglomerizációban lakunk, és az elfeledett tárgyakért visszaszaladni mondjuk két órányi autózást (annak költségvonzatával is) jelent. Egy már elmúlt, szebb és békésebb világban erre a célra remekül megfelelt egy komornyik, vagy egy inas. Gondoskodott arról, hogy a ház az ajtón kilépő ura mindent magával vigyen, amire szüksége lehet.

Kevésbé pontos mérésekhez az acélmértéket, a tokos acél mérőszalagot és a mm-beosztású acélvonalzót használjuk. Ezeknek a nem állítható mérőeszközöknek legnagyobb mérési pontosságuk 0,5 mm. Fél és egész mm közötti értékeket csak "becsléssel" tudunk meghatározni.

mero00.jpg

A mérték beosztása 1 milliméteres. A beosztás a hosszirányra merőleges és a mérték homlok- felületénél kezdődik. A beosztást osztógéppel készítik, minden ötödik mm-t hosszabbított vonallal, minden tizedik mm-t még hosszabb vonallal jelölnek meg és számozással látnak el. A számozás a cm-ek számát adja.

Könyvajánló: Fatüzelés

fatuz.jpg

A fával való fűtés egyre népszerűbb, mert a gázhoz képes olcsó, a központi fűtéstől eltérően szabályozható (mármint felfelé is), illetve nem kell figyelni a gázcső végét, hogy szomorúak-e az oroszok. Több munkával, szennyeződéssel jár, mintha csak megnyomjuk a gombot a gázkazánon, ez igaz. Ellenben korlátlanul felhalmozható és skálázhatjuk a költségeket, hogy konyhakész, kugli vagy méterfa alakban vásároljuk és magunk fűrészeljük-hasogatjuk fel a szomszédok nagy örömére.

tolo.jpg

Pontosabb (0,1-0,05 mm pontosságú) méréseket tolómércével végzünk. A tolómérce a műhelygyakorlatban legáltalánosabban használt mérőeszköz. Többféle mérésre alkalmas (hosszúság, vastagság, külső és belső átmérő, magasság, mélység).

Ide való?

Jött két privát hozzászólás a lemezjátszós sorozathoz, ezek adták ennek a posztnak az apropóját. (Jött több is, de ez a kettő volt úgymond negatív.) Szóval, a hozzászólások lényege nagyjából annyi volt, hogy ez egy fúró-faragó blog, ahol az emberek mindenféle, a napi használati tárgyaikkal kapcsolatos problémára keresnének megoldásokat, ezekkel kapcsolatos információkat. Vagyis, hogy mit tegyenek a csöpögő csappal, wc tartállyal, vagy épp hogyan és mivel ragasszák meg a szétesőfélben lévő széket. És a hozzászólók nehezményezték, hogy mi bizony írunk mindenféle 'úri huncutságról' például házi lemezjátszó-építésről.

Mutasd! - Szalagfűrész

szf2.jpg

Egy nagyobb teljesítményű szalagfűrész drága és súlyos alkotmány, komoly mennyiségű fémet kell beépíteni, hogy stabilan viselkedjen. Néhány alkatrészét megkerülhetetlenül a kereskedelemből kell beszerezni, de a szerelési munkán és árréseken megtakaríthatunk annyit, hogy érdemes legyen készíteni egy saját gépet. A fémipari gépeken kívül szükséges egy tervrajz, vagy legalábbis konkrét elképzelés a kivitelezésére.

Még mindig varázslatosak a hangok

Előző posztunk végén ott hagytuk abba, hogy most akkor a lemezjátszóról szólunk pár szót. Kezdetnek itt van két állítás:

  • Nincs egyszerűbb szerkezet a lemezjátszónál. Motor, lemeztányér, hangkar és hangszedő. Nem véletlen, hogy gramofonok már a dinók korában is készültek, akár pattintott kőbalták használatával is összeállíthatunk egy ilyen gépet.
  • A lemezjátszó a legösszetettebb elektroakusztikai szerkezetek egyike. Zajtalan motor, gondosan kiegyensúlyozott, tökéletesen csapágyazott lemeztányér, kecses és könnyű hangkar, érzékeny hangszedő. Csupa olyan alkatrész, aminek a megfelelő elkészítésére a legmodernebb technika is csak bizonyos korlátok közt képes.

Bármely gyártmány előállításakor - akár kézi, akár gépi megmunkálással készül - a megkívánt méret és a pontosság betartása céljából mérésre vagy ellenőrzésre van szükség.

tolomero.jpg

A munkadarabokat a vas- és fémiparban rajz alapján készítjük el. A rajz tartalmazza a munkadarab alakját, méreteit, a felületi megmunkálás és a minőség követelményeit.

A munkahelyen tartott rendnek nagy jelentősége van a munka helyes megszervezésében, általában a nagyobb munkateljesítmény egyik fontos feltétele.

m1.jpg

Minden szerszámnak meghatározott helye legyen. A gyakran hasznait szerszámokat úgy helyezzük el a satupadon, hogy azokat munka közben kinyújtott karunkkal elérjük.

butor07.jpg

A törött nádat a törés helyén kontaktragasztóval összeragaszthatjuk. Kosarakon és kosárszéleken az erősen törött nádat távolítsuk el és fonjuk át új náddal.
Nádszélek felfrissítése. Ha a nádfonat megnyúlik, szorítsuk két, nátriumhidrogén-karbonátba vagy 50% víz és 50% ecet keverékébe mártott ruha és nádfonat alá és fölé. Ezután száraz ruhával dörzsöljük át, lehetőleg a napon szárítsuk meg.

A hang varázslata

A meghatározott rend szerint sorba rendezett hangok, vagyis a zene sokunk életének képezi igen fontos részét. Néhányan maguk is művelik ezt, játszanak valamilyen hangszeren, de a legtöbbünk csak fogyasztja a zenét, vagyis csak hallgatjuk a mások által eljátszott dalokat.

butor03.jpg

Hogyan tüntessük el a fa apró mélyedéseit, horpadásait?
A felületi bevonatot távolítsuk el egy puha ruhára öntött denaturált szesszel. Ezután terítsünk egy nedves ruhát a horpadásra. Tegyünk forró vasalót a vizes ruhára. A fa felveszi a nedvességet, rostjai fellazulnak és a horpadás kisimul. Ezt a műveletet többször ismételjük meg, amíg a horpadás teljesen ki nem simul. Ez több óráig is eltarthat. Hagyjuk a fát teljesen megszáradni. Ezután finom csiszolópapírral csiszoljuk meg, majd ismét pácoljuk és fényesítsük.

Mutasd! - Satutalp

A téli hideg romantikus ábrándokat csalogat elő lelkünk legmélyéről. Kiben a festői Bali emléke, kiben a betonozási szezon alkotó percei iránti nosztalgia kap szárnyra. E nosztalgia jegyében saját satum öntött betontalpát szeretném bemutatni, kapcsolódva fémipari sorozatunk első részéhez, melynek tárgya a satupad volt.

satutalp_03.jpg

"Adjatok egy fix pontot, és én kifordítom sarkaiból a világot." Mire célzott ezzel Arkhimédész? Talán neki is elege lett a nyiklő-nyakló satupadból vagy műhelyasztalból és szeretett volna stabil alátámasztással flexelni, midőn kétkarú emelőjét barkácsolta.

butor01.jpg

A csavarok időnként meglazulnak és olyan nagy lyukat vájnak a fába, hogy már egyáltalán nem tartanak. A csavart csavarozzuk ki és a lyukba töltsünk enyvet. A lyukba tegyünk műfát vagy egy szál gyufát. Most visszacsavarozhatjuk a csavart, biztosan tartani fog.

Tervezzünk!

Egy ilyen barkácsolós blogon általában a saját kezű munkáról szóló posztok jelennek meg. De a munkát bizony általában meg kell előzze a tervezés időszaka. Egy rendes, családi házban vagy épp tanyán élő fúr-farag ember ilyenkor tél derekán már javában szövi a tavaszi munkálatok terveit. A környezetünk alakításának, építésének ez - vagyis a tervezgetés - talán a legjobb időszaka. Ez gondolom mindenki számára érthető, de azért az alábbiakban kibontom kicsit részletesebben is:

lab.jpg

Ha a mozgó lábat szárnyas anyával rögzítették, legtöbbször elég, ha ezt ismét meghúzzuk. Ha a rögzítés csavarral történt, akkor a régi csavarokat kissé vastagabbakra kell kicserélni, de ezek ne legyenek hosszabbak a régieknél.  Ha a lábak különböző hosszúságúak, tegyünk alájuk alátétet. Ez egyszerűbb, mint levágni belőlük, mert ha rosszul mértünk, az alátét könnyebben korrigálható. Az alátéteket a-láb végén pontosan a láb méretére vágjuk és ragasszuk oda.

Lábak megerősítése: A lábak ragasztásakor várjuk meg, amíg az enyv teljesen megszárad. Ezután mindegyik lábhoz a belső sarokba ragasszunk egy kis fakockát.

© Nagy háztartáskönyv

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A műhely egyik legfontosabb berendezése a satupad és a rajta levő satu. A satupad magassága kb. 0,75 m, szélessége kb. 0,85 m, hosszúsága a rajta elhelyezett satuk-gépek számától függ. Lábazata fából vagy acélból készül. Felső lapja deszkával borított. A satupadon a legkülönbözőbb munkák végezhetők el.

m2.jpg

Munka közben különböző nagyságú és irányú igénybevételnek van kitéve, ezért a lábazatot megfelelő merevítéssel kell ellátni. A munka közben ide-oda mozgó, nem kellően merevített satupad akadályozza a munkát.

butor02.jpg

Facsavarok: A csavarokat húzzuk meg vagy szükség esetén cseréljük ki. Ha laza az illesztés, a fa meghasadhat. Ha erősen rögzített csavart, anyát vagy csapszeget kell eltávolítanunk néhány csepp kenőolajjal lazítsuk előbb meg. Megfelelő méretű csavarhúzót használjunk, nehogy a csavarfejben lévő vájatot szétroncsoljuk, mert akkor egyáltalán nem fogjuk tudni a csavart kivenni. Ha nincs kéznél olaj, ecettel is próbálkozhatunk.

A természetes kövek, elsősorban a gránit, az egyik legelegánsabb padlóburkolat. A gyémántvágó használata ugyan nem egyszerű, az eredmény szépsége azonban kárpótol a fáradságért. Amatőr burkolók inkább az itt bemutatott vékonyágyazatú eljárást válasszák.

cs3_01.jpg

Erich H. Heimann "Hidegburkolás lépésről-lépésre" című könyvéből idézzük az először kemény diónak ígérkező munka kivitelezésének menetét. A kötet anyagismerettől a gyakorlati kivitelezésig végigvezeti olvasóját a hagyományos és modernebb burkolási technikákon. Néhány részen keresztül a gyakorlati kivitelezés fejezeteiből szemezgetünk.

butor04.jpg

A felületről minden viaszt távolítsunk el finom acélgyapottal, denaturált szesszel vagy csiszolópapírral. A piszkos politúrt rézfényező anyaggal szedjük le. A rézfényező gyenge csiszolószer, mely az alatta lévő fafelületet nem sérti fel. Ennek ellenére óvatosan bánjunk vele.

Építsünk hajót?

Régen tervezünk egy cikksorozatot az otthoni hajó vagy legalább csónaképítésről. Jómagam hosszú ideje vonzalmat táplálok a téma iránt, gyerekként sokat jártam egy tihanyi vállalati üdülőben, ahol a helyi vitorlás szakosztály mellett volt egy kis hajóépítő műhely is. Az itt dolgozó mester nem csak javított, hanem időnként egy-egy új (kalóz osztályú) vitorlást is épített. És bizony az ott látottak elég mély nyomot hagytak bennem.

Egy ilyen cikksorozat megalkotása azonban nagyobb lélegzetű dolog. Jó volna, ha kiderülne, olvasóink igényelnének-e egy ilyen sorozatot, és ha igen, milyen jellegű írásokat olvasnának szívesen? Egy konkrét építés lépésein haladjunk végig, pontosan bemutatva a folyamatokat, vagy inkább több lehetőséget mutassunk be? Milyen méretű és stílusú hajó legyen a megépítendő darab? Örülnénk, ha ezen első írás elolvasása után minél többen írnák meg nekünk, akár itt kommentben, akár a facebookon, hogy mi a véleményük.

lakk.jpg

A fa felületi kezelésének a módját megállapíthatjuk, ha egy csepp terpentint eldörzsölünk rajta. Ha a terpentin feloldja az anyagot, akkor a felületet olajjal vagy viasszal kezelték. Ha nem, akkor a fát lakkozták vagy pácolták. A festék eltávolításához egy darab ruhával dörzsöljünk szét a fán valamilyen lemosható festékeltávolítót. A festéket ne vakarjuk semmilyen éles tárggyal, mert a fa megsérülhet.

Térfigyelő VHS kamera

Sok idő eltelt, mióta Kovács úrral együtt megvettem életem első kameráját. Akkorra kifutóban voltak a szalagos készülékek, viszont a digitálisok ára még elérhetetlen magasságokban. Állapota máig kiváló, de a legolcsóbb telefonkészülék is felülmúlja szolgáltatásait (ha a valódi üveg optikától eltekintünk) és a digitális tárolás praktikussága - nulla költsége végképp elavulttá teszik a szalagos bíbelődést.

grabber02.jpg

Szomorú látni, hogy 10-20e forintnál többet nem kapnánk érte, de nem is adnánk el ennyiért, ha egyetértenek velem. Ez egy finom és működő opto-elektro-mechanikai berendezés, tehát inkább találjunk neki másodlagos funkciót, vagy egészítsük ki a szolgáltatásait...

Napi tipp: fűtésköltségek

fzt.jpg

A fűtési költségek a háztartásra szánt pénz tetemes részét emésztik fel. Ezért megéri, ha időről időre átgondoljuk, milyen energiatakarékossági módszereket vezethetünk be. Az ipar mindig újabb és újabb kínálattal jelentkezik.

Én gépem - betonszegbeütő

Talán az X-akták, két ünnep közötti, egyben történő vizuális feldolgozása, vagy valami egészen más lehet az oka, mindenesetre mostanában jó érzékkel találok rá olyan tárgyakra, melyek vagy valamire valók, vagy hasonlítanak valamire, de legalább annyira misztikusak, mint a népszerű amerikai sorozat. Ilyen hosszú mondat is csak a mesében van. Mondom: valami fura történik velem. Talán emlékeztek rá, hogy minap bemutattunk nektek egy őskori csavarbehajtót, melyet nagybátyám szerszámai közül halásztam elő. Már akkor szemezett velem egy HILTI felirat, mely egy olyan bádogdobozon foglalt helyet, amilyenbe még akkor csomagolták a szerszámokat, amikor még minden jobb volt, szóval régen. Ez volt az:

win.jpg

Ablaktáblák esetében az üvegtörés gyakran komoly probléma. Elsősorban esős, szeles és hideg időben a javítást az üveges nem tudja olyan gyorsan elvégezni, amint ez szükséges lenne. Egyszerű, fényáteresztő megoldás az, ha takarásként plasztik- vagy építőfóliát használnak. Előbb ki kell venni a törött üveget, hogy az ne sértse a fóliát. A fóliát télen az ablakra műanyag (polyetilén) fóliát.

Konyhapult burkolása

cs2_01.jpg

Egy kerámiaburkolatú főzőpulttal a régi építésű konyhát rafináltan át lehet alakítani. Erich H. Heimann "Hidegburkolás lépésről-lépésre" című könyvéből idézzük ezt a tippszerű, nem túlbonyolított leírást. A kötet anyagismerettől a gyakorlati kivitelezésig végigvezeti olvasóját a hagyományos és modernebb burkolási technikákon. Néhány részen keresztül a gyakorlati kivitelezés fejezeteiből szemezgetünk.

teto.jpg

A födém szigetelése ne legyen túl drága és a fűtési költségek megtakarításával kb. 3 év alatt térüljenek meg költségei. A legegyszerűbb, ha a szigetelőlapokat a gipszfödémen keresztül hozzászegezzük a keresztgerendához. A lemezeket tapétázni is lehet. Ezt a munkát szakemberrel végeztessük el.

Csavarbehajtó az őskorból

Minap, az ünnepektől megfáradva, illetéktelen turkáláson kaptam magam nagybátyám szerszámai között. Nem volt hiábavaló a bűnözés, mert az alábbi fotón látható korabeli csavarbehajtóra bukkantam. A kis túlzással élve, légkalapács méretű és súlyú darab azonnal könnyeket csalt szemembe, olyan szép.

fa.jpg

A régi, fénytelen fát egy friss lakkbevonattal új életre kelthetjük. Előtte azonban távolítsuk el a régi festéket, hogy a felület teljesen sima legyen. Az eltört bútordarabokat a lehető leghamarabb javítsuk meg, nehogy még jobban tönkremenjenek.

Fessünk üveget!

Az üvegfestészet, pontosabban a festett üvegablakok, eredetileg mindenféle katedrálisokból, meg szecessziós bérpalotákból lehet ismerős. Általában hatalmas és lenyűgöző alkotások, a rajtuk beömlő ezerszínű fény fantasztikus hatásokat képes létrehozni a megvilágított helységekben.

ablak.jpg

Külső ajtókhoz csak vízálló szigetelőanyagot használjunk. Léghuzatot okozhatnak a "macska-ajtók" is. Szereljünk a kijáratra mágnessel záródó ajtót. A macska számára semmiképpen sem kell mindig egy ajtót nyitva hagyni. Próbáljuk meg macskánkat télen "macska-alomra" szoktatni. Ha az ajtók felső pereme nem zár tökéletesen, ne szigeteljük le, mert az nem okoz huzatot, viszont szellőzteti a lakást.

Távcsőből teleobjektív?

Miért a kérdőjel? - vetheti fel Kedves Olvasó, miközben már a címlapfotón egy - miért is szerénykednék - hihetetlenül menő külsejű optikai eszközt látunk, sejtetve a cél megvalósulását.

tavcso09.jpg

A tetszőleges Dolph Lundgren kommandós filmre asszociáló berendezés alakja nagyrészt a fényképezőgép és távcső gyártójának köszönhető, csak az állványzat saját munka. Hogy ezek házasításának elve működik-e a gyakorlatban és mindennek van-e értelme... a végére kiderül.

Napi tipp: padlók szigetelése

padlo.jpg

Hőszigetelésre legalkalmasabb a szőnyegpadló (főképpen az, amelyik alján gumiréteg van). Kiegészítésképpen tehetünk még alája parafa- vagy falapot, esetleg PVC-burkolót. Előzőleg azonban a padlódeszkák között minden rést ki kell tölteni, mert különben még a legjobb szőnyegpadló sem képes tökéletesen szigetelni. A parkettaburkolat alatti szigetelőmunkát legjobb szakemberrel végeztetni, mert a parkettát fel kell szedni.
Az ezzel összefüggő költségek igen különbözők, de idővel ez az utólagos szigetelés a fűtési költségek megtakarítása során megtérül.

© Nagy háztartáskönyv

 
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

Főzés és toalettpapír

A főzés bizony a legtöbb furdancsos számára sem megkerülhető feladat. Néha azonban nincs kéznél megfelelő főzőalkalmatosság. Az alul található videót nemrég fedeztük fel. A benne látható megoldás igazi furdancsos választ kínál a problémára. De megtekintése előtt járjuk kicsit körbe a különböző tábori főzőalkalmatosságok világát.

butor06.jpg

Ha bútorunk értékes, hívjunk hozzá szakembert, mert ha saját magunk próbáljuk megjavítani, akár még jobban tönkretehetjük.

Új padlóburkolat a konyhába

Hideg van mostanában, ezért frappáns ötlettel hidegburkolási gyorstalpalót indítunk Erich H. Heimann "Hidegburkolás lépésről-lépésre" című könyve felhasználásával. A kötet anyagismerettől a gyakorlati kivitelezésig végigvezeti olvasóját a hagyományos és modernebb burkolási technikákon, mint például a hálóra ragasztott greslap. Néhány részen keresztül a gyakorlati kivitelezés fejezeteiből szemezgetünk.

cs1.jpg

Anyagszükséglet: Fényes greslap (hálóra ragasztott közepes mozaik), elszórtan elhelyezett dekorcsempék, por alakú ragasztó, diszperziós ragasztó, epoxiragasztó, szürke fugázóhabarcs, szilikon fugázómassza, mosogatószer.

Ezt a rövid posztot egy barátunk facebook megosztása alapján írtuk gyorsan meg, amolyan optimistább évindításként...

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek