Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Költözünk!

Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő lére ereszteni ezt a posztot. Egyszerűen arról van szó, hogy új lakásba költözünk. Várunk titeket a megszokott Furdancsos tartalommal az új kecóban is. A virtuális barkácsolást mától itt folytatjuk.

Regisztráljatok, kommenteljetek, sokasodjatok!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Én gépem: Fúrónapló 1.

14 hónapja naiv örömmel mutattam be egy német (a neve) - lengyel (feliratai) - kínai (a gyártója) koprodukcióban készült asztali fúrógépet. Örvendeztem, hiszen kell egy gyári derékszög a műhelybe fúráshoz és ezt a kézi berendezés nem garantálja kielégítően (kisegítő állvánnyal sem).

ipfuro04_1.jpg

Ráadásul igazán barátságos árban, 1500 wattos motorral jutottam hozzá. Egy kedvezőnek tűnő példaként lebegett a szerény barkács-költségvetéses műhelyek számára, hogy ha sokfajta megmunkálás kell végezni, elégedjünk meg a legalja minőséggel is, különben nem jutunk előre.

Fémipar: A csavar mint gépelem

csavarok09.jpg

A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok és mozgatócsavarok. Ha a csavar mint oldható kötőelem szerepel, akkor rögzítő csavarnak nevezzük, ha egy vagy több gépalkatrészt kényszerpályán mozgat, akkor a neve mozgatócsavar.

A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba visszarepítő varázsuk. Élvezetesebb is harcba vezetni csapatainkat az asztalon, szőnyegen - főleg társaságban - mint a számítógép előtt egy stratégiai játékon bambulni.

Használatbavételük általában a csattogó szárnyú fapillangó megunása után következik, mikor már nem kell félni, hogy a gyerekek megrágják őket. Onnantól kortalan a potenciális játékosok köre. Az egyszínű, fröccsöntött klasszikus modellek mellett igazán látványos, élethűre színezett akciófigurák is kaphatók 2K körüli áron. Egészen szélsőséges eset a WH40K gyári játékfigurák piaca, ahol már 20 éve is tízezreket kértek egyetlen 5 centis figuráért, akár festetlenül is. Persze, akkor még nem volt elérhető a 3D nyomtatás.

Mindent a napelemről

napelem napenergia cser kiadó

Hallom a rádióreklámban, hogy az EON házi napelemes rendszereket árul full-szervizzel "Már havi 96000 forinttól". Nem hangzik túl jól a végső ár becslését illetően. Kedves olvasók kedvéért keresztülverekedtem magam a java-hibáktól hemzsegő kérdőíven és eljutottam a végső fázishoz, az "ajánlatkéréshez". Nem álltak elő tehát a konkrét árajánlattal. Személyes adataim megadása után a honlap ígéretet tett, hogy keresni fognak. Hetekkel ezelőtt történt, azóta is hívnak.

Most mi kérdezünk...

Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul, vagy azzal összefüggő írásokhoz (mosógépmotor bekötése, "Szétszedtem!" rovat). Háztartásigép-szerelő törzskommentelőnk mellett bizonyára lappanganak még néhányan Önök közt szakmabéliek. Hozzájuk fordulunk egy kérdéssel.

Kazánok karbantartása

Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk árok szélén fűtési rendszerünket, karbantartással meghosszabbíthatjuk élettartamát és a miénket is, mert veszélyes üzem a fűtés. Mai videóválogatásunk fő témája a házilag elvégezhető munkálatok, de azt is megnézzük, hogyan csinálják a profik.

Fémipar: Melegszegecselés

8 mm-nél nagyobb átmérőjű szegecseket melegen kell szegecselni, másképp túl nagy erőre van szükség a szegecseléshez és a nagymértékű alakváltozás miatt a szegecs anyaga rideg lesz.

szegecs_03.jpg

A szegecset a munkahely közvetlen közelében levő kovácstűzön vagy villamos szegecsmelegítővel hevítjük világos vörös izzásig, majd behúzzuk a szegecslyukba és erőteljes ütésekkel hozzáfogunk a zárófej kialakításához. A zárófej végső alakját itt is, mint a hidegszegecseléskor, szegecsfejezővel adjuk meg. A gyámfej biztos megtámasztásáról gondoskodni kell.

Készítettem ajándékba néhány unikornist a nyomtatóval. Ennek kapcsán ismerkedjenek meg a makettezés két alapfelszerelésével, a festékszóró pisztollyal és az akrilfestékkel.

Mindig tiszteltem a modellezőket. Nemcsak a hungarocellből, balsafából aprólékos gonddal maketteket, modelleket és diorámákat készítő mesterekkel, hanem a bolti összerakós készletet festegető-matricázó embereket is. Éles szem, történelmi ismeretek és végtelen türelem szükségeltetik a holt anyagból milliméteres kidolgozottságú tárgyakat készíteni. Talán a vasútmodellezésben csúcsosodik ki ez a hobbi, mert a fenti ismérveken felül drága mulatság is.

Thoreau táskája

Ez egy kicsit rendhagyó poszt lesz, ma ugyanis nem barkácsolunk semmit. (Esik a eső.) De ettől függetlenül komoly mennyiségű bölcsesség van a posztban, tehát mindenki figyeljen nagyon.

A dolog úgy áll, hogy alighanem kétféle embertípus létezik. Az egyik arról ismerszik meg, hogy láthatóan soha nincs nála semmi motyó. Az igazolványait és a pénzét vélhetően a nadrágzsebében tartja, nemkülönben a telefonját is. Azonban táska, szatyor, vagy bármiféle felszerelés tárolására használható eszköz sosincs a kezében. A másik típus a motyós. Az igazi motyós mindenre felkészül, épp ezért akkora táska van nála mindig, amivel egy rövidebb világvégét bármikor átvészelhet, például ha egy pár napra a leomló várhegy beszorítja az alagútba.

táska felszerelés blogger alapkészlet

Szőnyeg a falon

Ez egy gyors poszt lesz, cserébe legalább rövid. Mostanában permanens témahiányban szenved a szerkesztőség, ezért minden szembejövő megírnivalóra próbálunk lecsapni. Az történt, hogy tegnap a jónevű JAB Anstoetz cég csodálatosságos budapesti képviseletén kellett a falra felrögzíteni egy 2x3 méteres szőnyeget. Ez egyfelől persze nem bonyolult munka, másrészt azért igényel némi átgondolást...

szőnyeg faldíszítés falburkolat otthon

Fémipar: Hidegszegecselés

szegecs_06.jpg

Az ipari gyakorlatban elég gyakran előfordul, hogy két vagy több alkatrészt úgy kell összekötni, hogy azok szilárdan kapcsolódjanak egymáshoz és a kötés különböző igénybevételeknek ellenálljon. E kötési módoknak egyike a szegecselés. A szegecselés célja, hogy különböző alkatrészeket a célnak megfelelően maradandóan kössünk össze.

Dinamikus szimulátorok

Az autó- és repülőszimulátorok (nevezik cockpitnek, fülkének is) széles árspektrumban, élethűségben és szolgáltatásokkal kaphatók. Legegyszerűbb - statikus - változat egy fémváz, amire ülést erősítenek, illetve állítható tálcára tehetjük a kormányt és sebváltót, pedálblokkot.

A csupasz vázat maximum optikai tuninggal lehet csábítóbbá tenni, az ülés megmozdítása egy nagyságrendet jelent árban, játékélményben is. Egy professzionális kiképző berendezés (a kiképző repülőszimulátorok) minimum 100-1000 megaforintba kerül, ami érthető, hiszen egész szobányi, gyári műszerekkel hitelesen berendezett térfogatot mozgatnak, a több négyzetméteres kijelzőket pedig szerverközpont látja el számítási teljesítménnyel. E kínálatból csemegézünk mai videóválogatásunkban.

A LÁDA – 3. rész

Tavaly decemberben volt egy kétrészes posztunk arról, mi alapján választottam szerszámos ládát, és aztán mi is került bele. Most, majd fél év elmúltával megmutatom, mi az a szerszámkészlet, amit végül is a ládában tartok, és általában viszek is magammal mindenhová. Persze időnként kerül bele új szerszám, és néha itthon ki is veszek egyet-egyet, amit aztán elfelejtek visszatenni. De azért nagyjából az alábbi az alapkészlet.

láda szerszámkészlet alapkészlet szerszámos láda

A kivetőpánt

Bútorlapból készült bútorok általánossá válásával együtt terjedtek el az ilyen bútorok ajtajainak rögzítésére használt kivetőpántok. Anno még a múlt évszázad 80-as éveiben a mindenféle iskolai szakmai gyakorlatunkat különböző bútorgyárakban töltöttük. Akkoriban még divat volt a hagyományos zsanér használata is az ilyen szekrényajtóknál. Ezeket általában apró csavarokkal rögzítettük, amit roppant célszerűen kalapáccsal vertünk be a bútorlapba. (Ez volt a hivatalos ajánlás.) Gondolhatni, mennyi ideig tartotta a helyén az így rögzített pánt az ajtót.

a_hét_műtárgya butor_építés kivetőpánt szekrényajtó

Lyuk a fában

Lyukat persze a legegyszerűbb fúróval készíteni, azonban házilagos körülmények között a 13-15 mm átmérőnél nagyobb fúrókat nem nagyon használunk. Kivételek persze lehetnek, de egy kézben tartott, nem túl nagy teljesítményű fúrógép esetében általában valahol itt van a limit.

Azonban aki szeret fából mindenféle beépített bútort készíteni, előbb-utóbb szembesül a problémával, hogy szükség lenne szabályos, kör alakú nyílásokra akár 20-30-60-80 mm átmérővel. Mondjuk mert vezetékeket kell áthúznunk, vagy épp szabályos konnektor- vagy csatlakozóaljzatot szeretnénk beépíteni, netán süllyesztett világításnak kell a hely.

kőrkivágó lyuk körkivágó barkács fúrás

szegecs_08.jpg

Az ipari gyakorlatban elég gyakran előfordul, hogy két vagy több alkatrészt úgy kell összekötni, hogy azok szilárdan kapcsolódjanak egymáshoz és a kötés különböző igénybevételeknek ellenálljon. E kötési módok egyike a szegecselés. Ezúttal a szegecselés szerszámait mutatjuk be.

A technológiai fejlődésről néhány szót annak kapcsán, hogy folyamatos informatikai forradalom dinamikája nem csillapul a nyolcvanas évek óta. Azaz nemcsak az öreg rókákat, de a nettel együtt felnövő fiatalokat is meglepheti az életét megkönnyítő számos újítás, akár holnap reggel. Ügyfélkapu, elektronikus aláírás, ingyen telefonálás és a szinte határokat eltörlő kapcsolat lehetősége a világ bármely táján élő emberekkel. Hiszen a Google vagy Facebook egy gombnyomásra fordít hollandról katalánra, vagy amilyen nyelvre akarjuk.

Építsünk házat?

A némileg egyszerűbbé és könnyebbé váló önerős családiház építkezések előnyeiről és hátrányairól már írtunk. Meg is kaptuk kommentben, hogy az építész kamara fizetett bértollnokai vagyunk. Való igaz, itt a blogon folyamatosan a saját kezű munka mellett tesszük le a garast, furcsa lehet, hogy pont egy építkezés kapcsán nem felhőtlen az örömünk az adminisztratív terhek, és a betartandó szabályok fogyatkozása felett.

De oka van ennek is, mint mindennek...

építkezés sajáterő kivitelezés építésvezető

A legkiadósabb takarítást festés után ejthetjük meg, mikor a helyiség kiürítve, háziállatok evakuálva, minden sarok feltárul a maga meztelen valóságában és a festéket amúgy is le kell mosni. A festés előkészítése porban és verítékben úszó lakást és homlokot eredményez. Vagy ne csiszoljunk-gletteljünk, hanem terítsünk rá tapétát, elfedve a hiányosságokat?

tapetr0.jpg

Ahogy azt Móricka elképzeli - intenek a hozzáértők. A tapétázást macerásabb előkészíteni, sokkal simábbra kell glettelni és a sarkok, keretek környékének lefedése sokáig emlegethetővé, a tervezettnél messze hosszabb időt igénylő szenvedéssé teszik a tapétázást. Viszont szebb és más előnyei is vannak.

30 éve ismerjük Csernobil nevét

Néhányan persze már ismerhették korábban is, de az átlagember bizony 1986. április 26.-án kezdődő eseménysorozat miatt ismerte meg az ukrajnai város nevét.

A csernobili atomerőműben történt baleset emberek millióinak életét változtatta meg a Földön. Alapjaiban rengette meg az emberek atomenergiába és a tudományba vetett hitét, és véget vetett az atomkorszaknak. A szocialista tájékoztatáspolitika legnagyobb kudarca lett, és jelentősen hozzájárult a Szovjetunió összeomlásához.

csernobil katasztrófa atomkatasztrófa ukrajna

Fémipar: Szegecsek

A szegecs olyan kötőelem, amely végeinek megfelelő alakításával szerkezeti elemek összefogására alkalmas. A szegecs gyámfejből és szárból áll.

szegecs_04.jpg

A szegecs anyagának szívósnak kell lennie, és egyben a nagy nyúlás követelményeinek is meg kell felelnie. Az acélszegecsek általában csavaracélból készülnek. Speciális célokra készülnek alumínium-, sárgaréz- és rézszegecsek is.

Mókus a tetőtérben?

A Knauf Insulation leszámol a hőszigeteléshez kapcsolódó városi legendákkal

Itt a blogon sok szó esett már a hőszigetelésről. Most végre a családi házak számára is elérhető támogató program indul, ez az "Otthon Melege" program. Ennek keretében júliustól családi házak energetikai korszerűsítésére is lehet pályázni. A vissza nem térítendő állami támogatás keretében akár 2,5 millió forintot is igényelhetnek a családok, a beruházások értékének 40-55%-os utófinanszírozásával. A programra a leginkább energiapazarló épületek, a 20 évnél régebben épült családi házak pályázhatnak. Annak, aki energiahatékonysági felújítást, például hőszigetelést tervez, nem árt tudnia, hogy mire kell figyelni ahhoz, hogy a beruházás valóban megtérüljön.

A Knauf Insulation segítségével összeszedtünk néhány kérdést, ami segít a szigetelni vágyóknak: Mitől nem lesz penészes a fal? Számít-e, hogy milyen színű a vakolat? Ebben a posztban a szakemberek megválaszolták az 5 leggyakrabban előforduló városi legendát és tévhitet.

szigetelés Knauf Hoax Tévhit

RC modellezés röptében

rc.jpg

Az RC modellezés a rádióval távirányított modellek építését, irányítását-reptetését jelenti. Alapesetben ez lehet a játékboltban kapható, távirányítású műanyag autó vagy drón. Viszont ha kellő szorgalom és egy zsák pénz áll rendelkezésre, mély benyomást keltő szerkezeteket találunk a videómegosztókon. Ezekből szemlézgetünk ma.

 A padlásfeljáró

A lehajtható létrás padlásfeljárókat sokan ismerik. Ezek azok a szerkezetek, amiket be kell építeni egy a szoba mennyezetébe vágott alkalmatos nyílásba. Csukott állapotban csak egy sima ajtót látunk, de lenyitva egy három-négy tagból álló, kinyitható létrát kapunk, amelyen felmehetünk a padlásra.

Padláskibúvó vakolat padlásfeljáró lépcső padláslépcső padláslétra

Ha elveszett a kulcs

Előfordul, hogy egy - különösen ritkábban használt - zárhoz csak egyetlen kulcsunk marad. Ami aztán időnként elvész. Ha ilyenkor mégis ki kell nyitni a bezárt ajtót, bizony akadhatnak nehézségeink.

zárcsere kulcsos zár elveszett kulcs

Fémipar: Szegecskötések

Az ipari gyakorlatban elég gyakran előfordul, hogy két vagy több alkatrészt úgy kell összekötni, hogy azok szilárdan kapcsolódjanak egymáshoz és a kötés különböző igénybevételeknek ellenálljon. E kötési módoknak egyike a szegecselés. A szegecselés célja, hogy különböző alkatrészeket a célnak megfelelően maradandóan kössünk össze.

szegecs_05.jpg

A szegecseléssel egymáshoz kötött alkatrészeket csak a szegecsek szétroncsolásával lehet szétválasztani, tehát a szegecseléssel nem oldható kötést létesítünk. A szegecselés, noha a hegesztés már nagy területről kiszorította, ma még elég gyakori.

Immár hivatalosan is április 26. a nemzetközi Aliens-nap, ami az LV-426 bolygó nevéből lett származtatva. Ha Valentinkor szívecske, a Vissza a jövőbe napon légdeszka, akkor Aliens nap jelképe legyen az arcölelő. Ez a csontos lény a filmben csendesen kómázgat a tojásában, amíg fel nem bukkan valaki. Akkor kimászik, rátapad az arcára és belepetézik az emésztőrendszerébe. Többit már tudják.

Nos, mottónk: a 3DPrint azért jó, mert minden hülyeséget megcsinálhatunk vele, amire gyermekkorunkban vágytunk. Ennek jegyében megtesszük első lépéseinket a makettezés felé. Az út simaságáról (rögtelenségéről) a 3D nyomtatási technológia gondoskodik.

Gyaluljunk falcot!

Az elektromos kézi gyalukról már írtunk korábban a többi elektromos szerszámmal együtt. Azonban most egy üzenetben érkezett kérdés kapcsán külön is ejtünk róluk néhány szót. A kérdés egy szoruló ajtólap kapcsán érkezett, konkrétan arra vonatkozott, hogyan is lehet ezt orvosolni.

gyalulás elektromos gyalu falcgyalu falcolás pásszítás

Kerékpárok javítása

kerékpár bicikli

Szinte már túlzás, amilyen hévvel a tavasz megérkezett. Pár éve még át kellett ülni más autóba, hogy ne fagyjunk meg a hóviharban, múlt héten pedig megégtek a paradicsom palánták az üvegházban. Szóval, helyzet van. Ilyenkor kell kikapni a kerékpárt a tárolóból és tekerni egy nagyot. Ha jól csináltuk tavaly, továbbjutunk vele, mint a következő sarok és nem omlik össze alattunk a karbantartatlan jármű.

A múltkori váltószoknyás poszt után páran megjegyezték, hogy szép-szép, de hát ehhez varrógép kell. Ami igaz, ugyanakkor én gyakorlatilag fel sem tudtam tételezni, hogy van olyan háztartás, ahol ne lenne ilyen masina. Vagy legalább a szomszédban, vagy a szülőknél... Számomra egy varrógép ugyanolyan alap felszerelés, mint egy tűzhely, vagy épp egy hajszárító...

varrás varrógép

Fúró köszörülése géppel

Múlt héten a sok tapasztalatot igénylő kézi fúróélezést mutattuk be. Időközben megérkezett a könnyűlovasság egy igazán családbarát gépi élező személyében. Nemcsak a fúróélezés felelősségét háríthatjuk a gépre, de minden háztartási készüléket megélezhetünk vele, ami gyerek kezébe nem való. Azaz kést, ollót, vésőt.

keselezo_09.jpg

Rövid bemutatása után képregényszerű fotósorozatban igyekszem utánozni a használati leírásban felsorolt teendőket. Nem kevés mozzanatból áll, és mivel ezek a szerkezetek meglehetősen egyformák, talán más típusú élezőgéphez is használható.

Vicces barkács

Az Internet a forrásmegjelölés nélküli tudás kimeríthetetlen tárháza, másrészt a cicás gifek miatt érdekes. Ritkán találkozni szerzőkkel, akik vallanak bizonyos értékeket és végveszélyben, főcím szereplésért sem adnak olyan címeket, mint "Megdöbbentő! Mára bezárhatjuk az Internetet! Pedofil miniszter cuki kiskutyával verte agyon a hűtőszekrénybe szorult kebelcsodát és akkor olyan történt, amit te sem hinnél TOP10".

vicc02.jpg

Ehelyett színvonalas, mérsékelten bulváros tartalommal vonzzák olvasóikat. Technológia, barkács és műszaki tanulmányok témakörében mozog blogunk, így a valóban érdekes és vicces technikai gyűjtemények közül bemutatunk néhányat.

Apa! Menjünk ki a BNV-re!

Aki hozzám hasonlóan megette már a kenyere javát (na jó, a puhábbik felét), biztos emlékszik még a BNV-k vagyis a Budapesti Nemzetközi Vásárok időszakára. A rendszerváltozás előtt igazából ez volt az egyetlen olyan nyilvános esemény, ahol a nagyközönség mindenféle, az üzletekben nem okvetlenül beszerezhető termék közelébe tudott jutni, akár autóról, akár szórakoztató elektronikáról, vagy épp szerszámokról, ruhákról, lakásfelszerelésről volt szó. Ezeken a kiállításokon ráadásul rengeteg katalógust és szóróanyagot, sőt matricákat is lehetett zsákmányolni. Szóval, gyerekként ez mindenképp érdekes program volt, bár valami sírni és nyafogni való mindig történt, sokan voltak, meg fárasztó is volt, és lehet hogy a szülőknek már nem volt kedvük a sokadik fagyiért vagy virsliért sorba állni.

vásár construma BNV Ligno novum

Gyártsunk váltószoknyát!

Korábban többször írtunk már idén 25. évébe lépő öreg Escortomról. Aztán az írások elmaradtak, mert az autó működik, igazán írnivaló nincs róla. De azért van egy-két olyan apróság ami a beszerzése óta rendbehozatalra vár. Ilyen például a váltókar műbőr szoknyája.

Ez leginkább azért várt ilyen sokáig a rendbe hozatalra, mert nem volt kéznél megfelelő méretű műbőr, vagy hasonló alapanyag.

váltószoknya öreg autó escort váltó műbőr

CONSTRUMA 2016

A CONSTRUMA Otthonteremtési Kiállítási Csokor idén április 6-10. között kerül megrendezésre a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.

A CONSTRUMA kihagyhatatlan fórum az építőipar és otthonteremtés iránt érdeklődő végfelhasználó számára, mivel a lakásvásárlástól az építkezésen át a lakberendezésig mindent megtalálható lesz.

A kiállítók széles anyagválasztékkal, érdekes bemutatókkal és akciókkal várják a látogatókat. A programok között szerepel tetőtér beépítési interaktív bemutató, közel 0 energiafelhasználású családi ház, kedvezményes hétvégi kazánvásár. Akik a kerttervezés, kertápolás iránt érdeklődnek azok is számos program közül választhatnak, de a lakásbelső kialakítására is rengeteg ötlettel szolgálnak majd


Ne csak a látványra költsünk

Egy új ház építésekor a tetőfedő anyag fontos és jelentős tétel. Ráadásul jellegénél fogva az építéskor teljesen kész állapotot kell elérjünk, vakolatlan, vagy épp belül nem teljesen befejezett házban lehet lakni egy ideig, ha pénzünk fogytán rákényszerülünk, de félkész tetővel fedettben nemigen. A kiválasztásnál - az ár mellett - a döntő általában az esztétika. Arra, hogy a korszerű tetőfedő anyagok a ház energiamérlegére, a kész épület energiafelhasználására is hatással lehetnek, kevesen gondolunk. A megváltozott Családi Otthonteremtési Kedvezmény hatására várhatóan sokan fognak házépítésbe (erről már merengtünk egy sort), jelentősen befolyásolva ezzel a következő évek családi kiadásait. Az építkezők, felújítók ma az olyan trendi stílusokat követik, mint a minimalista, vagy a délvidéki, de kedveltek az amerikai filmekből ismert egyszintes, alacsonyabb tetőkialakításű, nagyobb méretű épületek is. A házunk, a tetőnk a stílusunkat tükrözi, azt viszont már kevesebbszer gondoljuk át, az otthonunk megfelelő védelmében mit is kell nyújtania egy tetőnek.

Fúró köszörülése kézzel

Idővel minden csigafúró elkopik, de feltámadhat tompaságából, ha megpróbáljuk köszörülni. Sajnos nem egyszerű feladat, sok gyakorlást igénylő, könyvből nem elsajátítható tudomány. Most bemutatjuk a tankönyvben leírt elveket és módszert. Következő alkalommal a barkácsműhely és konyha (mert kést, baltát, ollót sem könnyű élezni) kiemelt helyére kívánkozó hős megmentőjét, a gépi élezőt teszteljük, melyet fúróköszörülésre is kiképeztek.

Primitív technológia?

A minap megintcsak egy Youtube videóra bukkantam, majd ennek nyomán egész sereg hasonlóra. Most azonban csak erről az egy videóról írnék pár szót. A tévében persze már mindenki látott mindenféle hajótöröttes, meg lakatlanszigetes filmet, és persze a National Geographic különböző, a világ eldugott vidékein élő természetközeli népek életéről szóló dokufilmek közül is láthattunk legalább néhányat. Van tehát némi fogalmunk arról, - ha más nem elméletben - hogyan is kell kinézzen egy hagyományos, a természetben található építőanyagok felhasználásával épült kunyhó.

primitív technológia agyag égetett cserép tradicionális építkezés agyag kunyhó

Folytatódik üvegház-építéses írásunk. Az előző részben bemutatott modulokkal tetszőleges hosszúságban bővíthetjük méretét, pusztán a falak összetartására kell ügyelnünk. Amíg az oldalfal mindkét oldalát a homlokzathoz. illetve hátfalhoz erősítettük, a szilárdság garantálva volt.

üvegház

Most viszont komoly esélyünk van, hogy a tető tömege oldalra kinyomja. Lehetséges keresztmerevítőt építeni a tetőmodulok közé, csak akkor be fogjuk verni a fejünket gyakran. Köztes megoldás a csúcs közelébe tenni egy méretre vágott fém összekötőt.

A szükséges élettér

Hogy egy embernek mekkora élettérre is van szüksége, arról megoszlanak a vélemények. Nyilván megvan az előnye az igazán nagyméretű lakásoknak és házaknak is, sokakat jó érzéssel tölt el, ha mondjuk az emeletről lefelé vezető lépcső egy valóban terem méretű nappaliba érkezik.

Egy nagy lakás persze több gond is, sokkal több takarítani való, és mindenből több kell bele, például este fényből, télen melegből... szóval a rezsi bizony nem lesz kicsi.

minilakás élettér garzon apartman

dorzsoles12.jpg

A kézi dörzsárakat a fordítóvassal forgatjuk, ezért a kézi dörzsárakon a fordítóvas ráhelyezésére szolgáló négyszög van. A fordítóvasban három különböző nagyságú négyszögnyílás található, ennek megfelelően egy fordítóvas több különböző méretű dörzsárhoz is felhasználható.

Nyúlünnep

Az ünnepek lassan abszolút mumusokká válnak itt a blogon. Amikor még nagyjából egy hónap távolságban vannak, ez persze nem látszik, olyankor kifejezetten örülünk nekik, hiszen módot adnak mindenféle mókás ünnepi poszt elkészítésére...

húsvét nyúl tojás alkotói válság

3DPrint: Mérlegen a Furdancs

A permetezőszer olyan, mint a rum. Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben drága. Káros is, persze. Kertemben csak a legszükségesebb mértékben használok növényvédő szert és régóta gondot okoz kis mennyiségek kimérése.

A digitális konyhai mérleg +/- 1 grammos hibahatárral mér, miközben legtöbbször összesen egy grammra van szükségem. Eddig szemmértékkel adagoltam, azaz a gyárilag négy grammos adagot kiöntöttem és négy részre osztottam, de ez a módszer nem az igazi. Valami van, de nem az igazi.

Megjavítva: rezgőcsiszoló

rezgőcsiszoló javítás gépjavítás szétszedtem szerelés

Egyszerű történet következik egy Kínába szakadt Strauss rokonnal és az ő furcsa titkáról, amit markolatában rejtegetett. A "Megjavítva" sorozat kezdetben mindig "Szétszedtem" címet kap, mert elromlott, szétszedtem, aztán majd lesz valami. Most épp sikerült életre kelteni boncolás közben. Lássuk be, ez orvosprofesszoroknak sem sikerül mindig. Mellékhatások tekintetében forduljon nekromantájához vagy kérdezze műszerészét.

Újragondolt klasszikusok - MPN 037

A különböző modern szigetelőanyagokról már számos esetben írtunk. Beszéltük fújható, tapasztható, vagy akár szerkezeti elemként is használható hőszigetelésekről.

Azonban a legtöbbünk számára, - különösen, ha az elmúlt 30 évben volt szerencsénk saját tetőteret beépíteni - a hőszigetelés szót meghallván, még mindig a padláson és a tetőtérben lefektetett, vagy a szarufák közé behelyezett szálas, üveg- vagy közetgyapot anyagú, paplan vagy tábla jellegű szigetelőanyagok ugranak be.

Knauf Szigetelés hőszigetelés MNP037 Ásványgyapot

Fémipar: dörzsölés

Csigafúróval nem lehet pontos és sima felületű furatokat készíteni. Ha a furatnak pontosnak és a felületnek simának kell lennie, akkor a furatot dörzsölési ráhagyással kell elkészíteni, és utána megfelelő méretű dörzsárral fel kell dörzsölni.

dorzsoles13.jpg

A dörzsölés furatbővítő megmunkálás. Főleg abban különbözik a fúrástól, hogy igen vékony fémréteget választ le. Dörzsöléshez, akárcsak a fúráshoz, egyidejűleg két mozgásra van szükség; forgó mozgásra és a forgástengely irányában egyenes vonalú haladó mozgásra.

Csak lazán...

Egy hosszú és fárasztó hét végére értünk. Három munkanap mindenképpen túl hosszú ahhoz, hogy egymás után ledolgozzuk. De nincs mit tenni, az élet nem csupa móka és kacagás. Mi is igen elfáradtunk, ezért a mai poszt kicsit rövidebb lesz, egy fényképválogatást szedtünk össze.

A képeken ötleteket mutatunk arra, hogyan is éljük túl a munkás napokat. Igaz, most hétvége jön, de hát ha esetleg vasárnap nem lenne vége a világnak, akkor hétfőn újra indul a verkli, jobb felkészülni.

iroda munkaunalom vidám iroda

Ha olvasóink is szeretik nézni, ahogy mások dolgoznak, fogadják szeretettel ezt a kertészbarkács etűdöt. Az épülő Halálcsillag üvegház kész alapanyagokra improvizált elkészítésének fotósorozata csak egy epizód kedvenc témánkból, az üvegház-építésből, melyet könyvajánlóval is megalapoztunk korábban.

Sikerült beszerezni egy nagyobb adag dupla üvegtáblát. Némelyikből kiszökött a gáz, kettőben még víz is lötyögött, de nem finnyáskodtam. Eleve nem az űrben hasznosítom, illetve az üveg nem olcsó, nagyjából huszadáron jutottam hozzá, mintha üvegestől vásároltam volna. Előfordulnak ilyen kedvező hirdetések, érdemes félretenni egy kis barkács forgótőkét.

Pirx kalandjai megvolt? Emlékszünk a fantasztikus filmsorozatra, a felnagyított konyhai krómedények és majolika virágcserepek közt tehenész gumicsizmában botladozó színészekre? Ne legyünk igazságtalanok, az Alfa Holdbázis és az Orion űrhajó kalandjai pont ilyen gagyinak tűnnek az idő távlatából, csak több keret állt rendelkezésükre a műszerfalba épített vasalók számára.

A blue screen technika kezdeti időszakában még látszottak a kék (később zöld) háttér előtt felvett jelenetek hibái, de aztán kiokosodtak a videoszerkesztő rendszerek. Házilag is barkácsolhatunk ilyen effekteket. Előtte azonban tekintsük meg "Pirx kalandjai" ajánlóját.

Tüntessünk!

Alábbi írásunk a naptár és a közhangulat inspirálta. Nem kizárt, hogy nyomokban némi iróniát tartalmaz.

Itt a tavasz, ilyenkor az emberek szívesen tódulnak a szabadba, ahol az egyik legjobb elfoglaltság manapság a tüntetés. Ez egy közösségi élmény, az együvé tartozás érzésével ajándékozza meg a résztvevőket. Ha mi is beállunk egy ilyen menetbe, igazolva látjuk, hogy milyen helyesen gondolkodunk a világról, szemben AZOKKAL a majmokkal ott, a másik oldalon. (Tudjuk, AZOK mindent elhisznek, amit olvasnak. De hát nem is lehet mást várni tőlük, nincs agyuk.)

Tanulmányi hírek

oktatás okj tanfolyam felnőttképzés

Két jó hírem van a barkácsismereteket vagy új szakmát intézményes keretek között tanulni kívánók részére. Legörvendetesebb, hogy az állam meglepő nagyvonalúsággal elérhetővé tette az összes OKJ tanfolyam anyagát az Interneten. Az illusztrációkkal és képletekkel is ellátott pdf-fájlok rendszerezett formában érhetők el ezen a linken.

Nem mindegy, hol dolgozunk...

Bár a Furdancs egy barkácsblog, és a saját kezünkkel végzett munkát népszerűsíti, azért tudjuk, hogy a fizikai munka nem csak hobbi, hanem sokaknak pénzkereset is. Egy friss videó kapcsán megint eszünkbe jutott, hogy azért az élet bizony nem teljesen igazságos.

Munkahely Mooserboden Villanyszerelő katbantartó

Fessünk csövet!

Egy olvasói levél érkezett pár napja, írója arról panaszkodott, hogy egy régi kertibútor-garnitúrát próbál lefesteni. A bútor fémcsövekből áll, és a probléma az, hogy bármit is tesz, mindenképp megfolyik a festék, akár ecsettel, akár spray kiszereléssel próbálkozik.

festés spray ecset cső vascső

Csíráztassunk chilimagot!

A chilitermesztés fénykorát éli, kifejezett divattá vált minél mérgesebb terméseket nevelgetni a kertben, vagy akár a balkonunkon is. És nem is csak eleve 'kertközeli' barátai támadtak ennek a hobbinak, hanem egész mással foglalkozó, kifejezetten városi emberek is kedvet kapnak ehhez a foglalatossághoz.

chili Chiliiroda chilitermesztés kert palánta csíráztatás

Végére értünk nyomtatós sorozatunknak. Láthattak az élet minden területéről vett ötletek tervezését, megvalósítását. Könnyed ujjgyakorlatnak tűnhetett mindez, de biztosan felvetődött a kérdés Önökben, hogy adódott-e probléma a nyomtatás során.

3dp6_6.jpg

Válaszom: rengeteg. Nem egyszerű egy olyan folyamatot kordában tartani, ahol 190-240 fokos olvadt műanyag szálat rétegezünk egymásra. Mindamellett az ember elvár némi sikerélményt egy több éve létező technológiától, lehetőleg minimális hibakeresési kínlódással.

Mosógépmotor bekötése 3.

Mosógép- és más elektromos motorral hajtott gyártmányaink vezérlésére bevált eszköz a mágneskapcsoló. Biztonságos, mert nem a kapcsolót kell megkeresnünk és elfordítanunk, miközben ujjainkat forgácsolja valami brutális eszköz, hanem egy nagy piros gombára ütünk rá.

mosógép

Vezérlést is megvalósíthatunk vele, mert a behúzótekercs áramkörét különféle érzékelők ki- vagy bekapcsolhatják. Végálláskapcsoló, folyadék szintmérő és hasonlók, melyek szintén nem tudnák elfordítani a kézi kapcsolót. Széles alkalmazási spektrumban, talán olcsóbban megoldhatjuk az ipari vezérlést szilárdtest relékkel és más, félvezető alapú építőelemekkel, de ma nosztalgiázzunk kicsit a hagyományos, elektromechanikus mágneskapcsolót bemutatva.

A legjobb alapanyag

Itt a blogon általában én írom a fával kapcsolatos posztokat. Eredeti szakmám is faiparos, de a fa szeretete korábbra nyúlik vissza, gyermekként is természetes volt, hogy apám minden délután és minden hétvégén gyárt valamit fából, szekrényt, verandát, faházat, vagyis mindent, ami épp kellett.

Matthias Wandel gépek házilag gépek fából faipar barkácsgép

Konzervcsövek és koncertek

Kicsit elmaradtam a kollektoros írásokkal, mert a gyakorlati megvalósítás lassan halad. Elég sok egyéb munka és dolog van, ráadásul ez már mindenképp inkább a következő télen fog -remélhetőleg - hasznot hajtani. De azért van fejlemény.

kollektor csövek reggae konzervdoboz OLR

CSOK egyenlő energiapazarlás?

Az új CSOK sokakban ébreszthet reményt arra, hogy belátható időn belül álmaik otthonát teremtsék meg. Azonban kicsit jobban végiggondolva a lehetőségeket, szembesülhetünk pár buktatóval is. A kicsit sebtében összehozott program például felmentést biztosít a programban épült épületek számára az energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló rendelet alól, tehát ezeknél az épületeknél nem előírás az 'A' energetikai besorolás, akár 'D' energetikai besorolású házak is épülhetnek Magyarországon, noha a közeljövőben épülő ingatlanok várhatóan 2018-ra készülnek el, vagyis az lenne szerencsés, ha ezek is megfelelnének az akkor már érvényben levő szigorúbb energiahatékonysági szabályoknak.

csok energiahatákonyság szigetelés hőszigetelés családi otthonteremtés

3DPrint: Egy egér élete

"Ne az egeret figyeljék, hanem a széket!" - mondaná Klapka. Igen, pár éve megpróbálkoztam forgácsoló eszközökre alapozva bababútorokat készíteni. Mivel a kudarc nyilvánvaló, fel is hagytam a próbálkozással. Megérkezett közben a 3D nyomtató, mely új lökést adott régi terveimnek. Így nem kell megállni a paleolit stílus egyszerűségénél és bátran belevághatok barokk játékbútorokkal díszített babaházak készítésébe is.

3D print 3d printing

Ma a kompozit tárgyakról és a nyomtatás méretpontosságáról írok. Nyilvánvaló, hogy nem tanácsos nagy felületű, homogén mintázatú vagy minta nélküli alkatrészeket nyomtatóval elkészíteni. Ronda, drága és kevésbé szilárd, mint egy rétegelt lemezből készült fal például, melyet papírral kasírozhatunk.

A felkelő palánta háza

Még most sem késő üvegházat építeni az idei palántáknak. Bár a Habanerók már javában zöldellnek a chilitermesztők lámpái alatt, minden más növényt elég márciusban elvetni. Csírázgatnak a kazánházban két hétig, majd elfoglalják az ablakpárkányt. Tehát bő hónapunk van összeeszkábálni egy üvegházat.

üvegház palánta melegágy kertszkedés

Újabb üvegházas könyvvel kedveskedünk olvasóinknak, ezúttal a legfrissebb kiadással. Megyeri Szabolcs "Üvegház a kertben" című kötete. Szabolcs közismert kertész, gyakran feltűnik a televízióban, saját Youtube-csatorna oktatóvideókkal, kertészet és webáruház, tehát hihetünk neki kerti ügyekben.

3D nyomtató

A szenzációhajhász cím hasznos apróságok gyűjteményét rejti, melyeket a napokban terveztem és 3D nyomtatóval materializáltam. Kezdjük mindjárt egy tésztaszaggatóval, gépész módra. Hasznos lehet felmutatni, mikor otthon megkérdezik: "Mire is költötte kend az évi tüzelő árát?"

A fehér bőrönd

Rendszeres olvasóink tudhatják, hogy itt a blogon viszonylag sűrűn olvashatóak az otthonaink hőszigetelésével és úgy általában az energiahatékonysággal foglalkozó írások. Ez a téma egyrészt valóban szívügyünk, másrészről persze az sem titok, hogy - többek között - a Knauf Insulation is támogatja a blogunkat, így sokszor első kézből kapunk tájékoztatást egy-egy új fejlesztésükről, vagy új termékekről. És persze közvetlen közelről követhettük végig a "Nálamszigetelnek" programjukat is.

knauf heraklith ecose üveggyapot szigeteés fagyapot

Macskaház

Bár az idei tél igazán nem volt kemény, azért a ház körüli jószágok éjszakai szállására érdemes áldozni némi munkát. Egy barátomnál jártam tegnap, aki amúgy zongorista, de roppant igényes barkácsoló is. Nála találtam ezt a házikót, épp akkor készült el vele, még ragadt rajta a festék.

macskaház állatszállás kerti lak

Brutális üvegvágás

uveg01.jpg

Kevés kudarcosabb és gyűlöletesebb barkácsmozzanat létezik számomra, mint az üvegvágás. Fogod az üvegvágót, megkarcolja az üveget, megütöd finoman, bereped. Láttam már üvegest ívet kivágni egy mozdulattal, de nem vagyok üveges. Felkavaró tartalom következik!

Mosógépmotor bekötése 2.

Mielőtt újabb mosógépmotor-bekötést mutatunk be, szemlézzük a vezérlést, azaz a forgásirány és a sebesség változtatásának eszközeit. Sebességváltásnál legegyszerűbb eszköz erre a váltókapcsoló. Két bemenetet (fázis, segédfázis) vagy az első érintkezőpárral (mosógép tekercs) köt össze vagy a másikkal (centrifuga).

A feladat elektromos áramot bocsátani két érintkezőre, egy időben - pontosabban egy kicsit korábban - pedig megszakítani az eddigi kettőre adott táplálást. Ezek értelemszerűen a fázis és segédfázis vezetékei. Vélelmezhető, hogy ipari környezetben használja Kedves Olvasó, ezért a kapcsoló kivitele is feleljen meg a fokozott védelmi szabványoknak. Bár van aki rugalmasabban oldotta meg a problémát (videó). Ehhez tartozik kötelező felhívásunk is, hogy:

Újratervezés

Az elhasznált alkatrészek otthoni, főképp dekorációs célú újrahasznosítása örök divat. Persze hogy ezek épp illenek-e egy lakásba, az mindig egyedi elbírálás kérdése, mint ahogy az is, hogy milyen szintig vagyunk hajlandóak felújítani az így hasznosított alkatrészeket. Sokan pont azt szeretik, ha ezeken látszik hogy bizony nem újak, történt velük már egy és más... ilyenkor épp csak a nagyon potyogós leveles rozsdát kell eltávolítani, és már mehet is a lakásba mondjuk a roncstelepen talált tekercsrugó, vagy épp a műhelyben már nem használt rámpák...

újrahasznosítás autóalkatrész design dizájn diy PM

Építsünk gyerekházat

Mai posztunkban megint egy videót mutatunk, és megint a Better Homes and Gardens műsorból. A gyerekeknek házat építeni mindig mókás dolog. Persze az akaraton kívül több minden kell hozzá, például hely, ahol felépítjük és persze némi pénz is. Vagy, mint a videóban szereplő házhoz, némileg több pénz...

gyerekház kert ház bungaló játékház cubby house

3DPrint: Buli van a manóházban

Volt egyszer egy manó, Fritónak hívták. Ízléskárosodottként jött világra, később 12 törpével és egy munkanélküli bűvésszel komoly összeget sikkasztottak a Sárkány & Fia Banktól. Szabadulása után vásárolt egy leselejtezett bakterházat. Lakóingatlan céljából hasznosítva, tetejére rézborítást tett és nem spórolt a korinthoszi oszlopokon nyugvó gipszoroszlánokkal sem. Az objektum felkavaró forma- és színkavalkádjáról válogatott trágárságokkal tűzdelt vezércikk jelent meg az Építészet és esztétika című hetilapban.

3D print 3D nyomtatas

A kötelező, öncélú hülyeség után komoly téma következik: 3D tervek ellenőrzése és hibakeresés a geometriában, a nyomtatványok alátámasztása és festése. Sőt, a gyengeáramú elektronikával is kacérkodunk, mikor kivilágítjuk makettünket.

Az elvesző tudás

A gépesítés, a különböző munkafolyamatok minél egyszerűbbé tétele mindig is (de az ipari forradalom óta mindenképp) célja és vágya volt az embereknek. Halad is a dolog szépen, tudjuk, ma már szinte emberi érintés nélkül készülnek a legbonyolultabb ipari termékek is. Azonban az otthoni munkák esetén és az igényesebb kézműves tevékenységeknél ez a legutóbbi időkig nem volt jellemző. Gépeket, vagyis motoros szerszámokat persze használtunk, de azért a végeredmény az adott ember kézügyességén múlott. Mostanában viszont ez megváltozni látszik. És hogy ez jó-e, azon azért lehet talán merengeni egy sort...

cnc 3d gépesítés kézi munka mesterség hagyomány tudás szerszám

Az évek óta tartó fejlődés során népszerűvé vált a 3D nyomtatás, így kialakult az a szakmai közösség, mely szívesen megosztja tapasztalatait és munkáit a neten. Zömében ingyen férhetünk hozzá százezres nagyságrendű tervhez, amit azonnal vagy módosítások után már nyomtathatunk is. Egyszerűbb tárgyak esetén kézenfekvő szétnézni az erre a célra szakosodott gyűjtőoldalakon. Rendkívül széles a skála. Ötletes, hasznos, szép példányokkal egyaránt találkozunk. Közzétevője megspórolja nekünk a tesztelést is.

3D 3D nyomtatas

A nyomtatott műanyag szilárdságára voltam kíváncsi és ehhez egy sokoldalúan felhasználható tárgyat találtam, a csavaros szorítót. Lehet, más a hivatalos neve, lényeg, hogy műanyag fej, melybe beleillik egy hatlapfejű csavar és rászoríthatunk dolgokat más dolgokra vele (közben kiderült: marokcsavar a neve). Nem mellékes, hogy dekoratív kivitelben.

 A tökéletes pihenőhely 

A hirtelen jött tavaszban biztos többünknek eszébe jutott, hogy hát a kerti munkáknak meg az udvar rendbetételének ideje is itt lesz hamar. Akinek van kertje vagy udvara, annak rendszerint folyamatosan vannak ötletei és elképzelései a kert pihenést szolgáló funkciójának fejlesztésére. Én sem vagyok ezzel másképp, azonban a minap felfedezett videócskában szereplő megoldásnál jobbat nemigen fogok kitalálni...

kert ágy fűágy pihenő sarok kertépítés garden

Börtönbarkács: Alcatraz

Milyen ideális környezet is az, hol napi munkánk közben, míg ujjaink zacskóragasztással bíbelődnek, egy magányos szigeten merenghetünk az élet értelmén, szabadidőnkben pedig barátainkkal közösen barkácsolhatunk egy távolabbi cél megvalósításán ügyködve!

Alcatraz büntetésvégrehajtási intézet. 1962. június 11. reggel 5.30. Stirlitz A fogdaőr szokás szerint beszól a cellába - "Elvtársak, ébresztő fel!" (vagy valami hasonlót), de a mélyen alvó elítélt nem mozdul. Az őr belép, meglöki vállát, mire annak leesik a feje... Az első ijedtséget a felismerés követi: mesterien elkészített műfej és kitömött ágynemű helyettesített három foglyot, akik az éjszaka során megléptek.

Barkácsoljunk kikapcsolódást! 

Ez a mai egy kicsit rendhagyó poszt lesz. Ráadásul a címe is becsapós... Itt a blogon főképp a munkáról szokott szó esni, még ha ez a munka sokszor kikapcsolódást is jelent annak, aki épp végzi. Azonban jól tudjuk, hogy a kiegyensúlyozott élethez, - sőt, igazából a nagyjából elviselhetőhöz is - fontos, hogy néha úgy igazából is kikapcsolódjunk. Mondjuk zenehallgatással.

koncert kikapcsolódás feltöltődés

Tükrösítés fúrógéppel

t0.jpg

A tükrösíteni kívánt csövek forgatással való csiszolása nem új ötlet. Kézenfekvő fúrógépbe fogni a vékonyabb munkadarabokat. Ha épp nincs otthon tokmányos esztergagépünk, a fúrótokmány maximum 11-13 mm-es kapacitása felett befogóeszközt kell barkácsolni.

Ötből egy...

Csak minden 5. magyarországi otthon szigetelt megfelelően.

Az év leghidegebb hónapjában, januárban a magyar családok 54%-a átlagosan 25-30 ezer forintot, 11%-a pedig 30-40 ezer forintot költött fűtésre, 12%-uk esetében viszont ez a kiadás a 45-50 ezer forintot is elérte vagy meghaladta. A magas fűtési költségek ellenére a magyar családok 79%-a nem, vagy nem megfelelően szigetelt ingatlanban lakik és mindössze 21%-ának otthona szigetelt teljes körűen, azaz a falakon és a tetőtérben is - derült ki a Knauf Insulation és a Szeretlek Magyarország közös felméréséből. A szigetelőanyag gyártó és a portál közös, lakossági kérdőíve rávilágít arra, hogy a nem szigetelt otthonban élő családok 70%-a tervezi szigeteléssel javítani otthona energiahatékonyságát, ám közülük minden második család csak valamilyen támogatást igénybe véve tudna belevágni a "nagy projektbe".

szigetelés hőszigetelés knauf energiahatákonyság

Mosógépmotor bekötése

Mosógépünkben két fődarab meghibásodása, a vezérlés és a motor okozhat "javítása gazdaságtalan" státuszt, illetve ha annyira régi és szétrothadt, hogy egy csapágyat sem éri meg cserélni benne. A motor megússza a jó eséllyel, így a házibarkács kedvelt alkatrésze.

A mosógépgyártók nem jeleskednek a bekötés feltüntetésében, így magunknak kell utánajárnunk a tápvezeték csatlakoztatásának. Rövid sorozatunkban legalább két, itthon hozzáférhető motortípus bekötését és a sebesség/forgásirány-váltást mutatjuk be némi elméleti felvezetés után, válaszolva az Önök - Facebook-oldalunkon feltett - kérdéseire. Köszönjük az érdeklődést!

Sörkollektor 4 - lássunk neki 

Bárhogy is próbálkozzék az egyszeri barkácsoló, előbb-utóbb elérkezik az idő, amikor is a tervezgetéssel töltött napok/hetek után neki kell látni a fizikai megvalósításnak. Pedig tervezni, valljuk be, jóval egyszerűbb, ráadásul remekül lehet végezni a fűtött szobában is. És sokkal egyszerűbb ceruzával a kézben rajzolgatni egy kockás papírra, lendületes vonalakkal felvázolni a leendő kollektorunk körvonalait, mint a hideg, téli műhelyben fagyoskodni egy csomó deszka, és egy komolyabb bádogemberhez elegendő konzervdoboz között. A tervezés emelkedett hangulatában elegáns nagyvonalúsággal siklunk el az olyan földhözragadt problémák felett, hogy például hogyan is fogjuk a csöveket rögzíteni a gyűjtődobozokhoz.

sörkollektor konzervdoboz légkollektor csináld magad fűtés

Saját nyomtatóm beszerzését részben az igény szülte, hogy a fémből készített szerkezetekhez ne boltból kelljen beszerezni irracionális árakon a műanyag kiegészítőket - ha léteznek egyáltalán a kívánt méretben és alakban - hanem a pillanatnyi szükségleteket azonnal, olcsón kielégítsem.

A beszerzés és fenntartás költségeit nem árt figyelembe venni a tervezett kihasználtság mellett, aranyszabály. Sorozatukban igyekszem életszerű példákat felhozni a 3D nyomtatás szinte háztartási használhatósága mellett. Első saját tervezésű és nyomtatású hasznos tárgyam egy 25/21.3 mm átmérőjű fémcső összekötésére szolgáló kónusz, azaz üreges kúp volt. Ennek készítésével szeretném illusztrálni a "Mi ez az egész 3D izé?" jogosan felmerülő kérdést.

Fémipar: Süllyesztés

Süllyesztéssel a szerszám, ill. a kész furat tengelyének irányában végzünk furatbővítő és mélyítő forgácsolást. Leggyakrabban a süllyesztett fejű csavarok és szegecsek fészkének, csavarok, ill. alátétek felfekvési helyének megmunkálására alkalmazzuk. A süllyesztést a fúráshoz hasonlóan fúrógéppel végezzük erre a célra alkalmas több élű süllyesztőszerszámokkal.

Kérdezzetek!

Egy barkácsblogot azért többnyire olyanok olvasnak, akik maguk is szeretnek fúrni-faragni. Lehet, hogy egy-egy témához jobban is értenek nálunk, másokhoz viszont még annyira sem. Ezekben az esetekben pedig megoldás és tanácsok kellhetnek. Vannak akik ilyenkor hozzánk fordulnak, és az is megesik, hogy tudunk tanácsot adni. Most arra bíztatunk mindenkit, használja bátran a Furdancs Facebook-oldalát. Tekinthetjük akár úgy is, hogy ez is egyfajta szerszám. És hogy miért gondoljuk, hogy ez egy eszköz lehet a kezünkben? Elmondjuk.

facebook komment kérdések olvasók

Barkácsoljunk stompboxot!

Ezt az írást egy ismerősünk, Zsófi küldte, aki bizony tele van folyamatosan megvalósítandó fúr-farag tervekkel, és ezeket el is készíti, ha maga nem boldogul, addig hajkurássza segítségére számbavehető ismerősöket, amíg össze nem jön, amit elképzelt. Minket is megkérdezett az alábbi ötlete megvalósítása előtt, de mire hozzáláttunk volna, ő már meg is valósította.

stompbox cajon lábdob ritmus

Sörkollektor 3 - válaszok

Most, hogy végigvettük, hányféle szempontot is kellene figyelembe venni egy sörkollektor építésénél, itt az ideje, hogy hozzálássunk a sajátunk építésének. Ezt persze tudományosan, gondosan méretezve kellene elkészíteni. Azonban a helyzet az, hogy a korábbi értekezésünkben összeszedett rengeteg szempont igen sokrétű háttérmunkát igényelne. Konkrét számítások, amelyek alapján el lehetne indulni, sem nagyon léteznek. Ezért aztán arra jutottunk, hogy a mi projektünk egy olyan kollektor lesz, amiben több minden is változtatható/cserélhető lesz. És ha elkészül, elkezdünk mérni. Aztán hátha kikerekedik ebből az egészből valami használható segédanyag az utánunk következőknek...

sörkolektor légkollektor kollektor építés macskakajás konzerv konzervdoboz

3DPrint: Bevezető

Technológiai sorozatot kezdünk: 3D nyomtatás laikusoknak. Másfél éve írtunk először a témáról egy interjú keretében. A technológia már akkor ígéretesnek látszott, de az itthon kapható nyomtatók még kit (a vásárló által összeszerelendő) kiszerelésben is bőven 200e forinton felüli árcédulát viseltek. Ismerjük az átlagfelhasználót: elboldogul a számítógéppel, tervezni szívesen megtanul, de egy 800 (!) oldalas összeszerelési útmutató hibalehetőségeivel és fáradságával nem szívesen birkózik.

3D 3D nyomtató 3D nyomtatas

A kezdeti lelkesedést követően a hírekből is kikoptak a témáról szóló újdonságok. Vártam, hogy végre valamelyik profi nyomtatógyártó beszáll az üzletbe és szabványos, háttértámogatással ellátott, lehetőleg elérhető árú készüléket dob piacra, melynek kiforrott technológiája barátságossá teszi a különben sokváltozós nyomtatási folyamatot.

furo10.jpg

A fúró élét rendszerint folyadékkal hűtjük. Legjobban a víztartalmú folyadékok hűtenek, mert 100 °C-nál a víz elgőzölög és hőmennyiséget von el. A hűtőanyag szappanos és olajos alkotórészei hűtéssel együtt a kenést is elvégzik, s így sima furatfal keletkezik. A hűtő- és kenőanyagokat a fúrandó anyagnak megfelelően kell megválasztani.

A társasházak korszerűsítésével akár 60%-kal is csökkenthető lenne a lakások energiafelhasználása - ez derül ki az Energiaklub nemzetközi projektjének eredményeiből, amelyben konkrét épületeken vizsgálták a felújítási és megtakarítási lehetőségeket, valamint az alacsony beruházási kedv okait. A lakóközösségek ugyan nyitottak a korszerűsítésekre, ám a pénzügyi lehetőségeik korlátozottak, sokaknak már az előkészítés költségei is megterhelőek. Az Energiaklub és a Magyar Energiahatékonysági Intézet legfrissebb kutatása szerint a lakosság közel kétharmada nem vág bele otthona korszerűsítésébe az elkövetkező három évben, ha ehhez csak saját megtakarításaira és hitelekre számíthat. Az elavult épületállomány megújulására vissza nem térítendő állami támogatások nélkül nincs esély. Az állam felelőssége tehát igen nagy, a rendelkezésére álló erőforrások megfelelő felhasználása akár 25000 új munkahelyet és akár 70 milliárd forint költségvetési bevételnövekedést eredményezhetne.

energiahatékonyság hőszigetelés knauf energiaklub rezsicsökkenés megtakarítás

45+45 néha 82

Többször hangoztattam, hogy néhány többletszolgáltatás és a fokozott megmunkálási pontosság nem ér meg nekem +50000 forintokat, így a barkácsgép-lumpenproletariátus képviselőiből válogatom szerszámkészletemet. Azonban ez esetben nem árt résen lenni a felhasználásnál.

0-90° szögben zártszelvényt vágni nem akadály kis táltos gyorsdarabolómnak (itt mutattam be), de egy percig sem bízom gyárilag felrovátkolt szögbeosztásának. Most figyelmetlenül ejtettem meg az első vágást, ráhagyatkozva a gyári 45 fokra. Látják az eredményt.

Sörkollektor 2 - kérdések

Sörkollektoros sorozatunk második részében egy rakás kérdést borítunk a tisztelt olvasók elé. Mint jeleztük már, egy ilyen szerkezet építésekor - a látszólagos egyszerűsége ellenére - igen sok, egymással néha nagyon is ellentétes szempont átgondolására lehet szükség.

sörkollektor légkollektor napeneria légfűtés

A különböző zenefelvétellel és zenehallgatással kapcsolatos elektronikák otthoni, saját kezünkkel történő építése régi keletű hobbija sokaknak. A rendszerváltás előtt, különösen a 60-as, 70-es években ezt a szükség is diktálta, hiszen készen csak nagyon esetlegesen és nehezen lehetett hozzáférni a szükséges berendezésekhez.

kína elektronika olcsó elektronika kész panelek áramkörök NYÁK

A fúrás munkaszabályai

befogas04.jpg

Csak akkor fogjunk hozzá a kézi fúráshoz, amikor már véglegesen meggyőződtünk arról, hogy a munkát csak kézzel lehet elvégezni. A gépi fúrás ugyanis pontosabb, gyorsabb és kényelmesebb.

Készítsünk mini ZEN kertet!

A japánban játszódó, japánról szóló filmekben többször láthattunk már homokkal borított kerteket, ahol láthatóan a nyugalom nagyon magas fokán álló kertész gereblyével rajzolt szépséges mintákat a homokba. De láthatunk ilyesmit akár New York-i menedzserekről szóló filmekben is, ahol a csúcsmenedzser az íróasztala szélén álló kis kertben végzi ugyanezt a nyugtató tevékenységet. Egy barátunk kért most tőlünk egy ilyen kis kertecskét, és ha már megcsináljuk, gyorsan meg is írjuk...

zen zen kert japán kert mini kert mini zen

Szétszedtem: LED izzó

"Na jó!" - kezdődtek már e szavakkal királydrámák, válások vagy komoly anyagi kárral járó verekedések. Nálam legutóbb egy konyhai világítótest átalakításába torkollott a kijelentés, mikor meguntam, hogy havonta kellett márkás fénycsövet cserélni benne.

A felesleges anyagok kitermelése után - tudták, hogy ma már a fojtótranszformátort egy áramkör helyettesíti? - három darab 3 wattos LED izzót szándékoztam beépíteni. Sajnos túl nagy helyet foglaltak még elfektetve is, illetve szívesen megspóroltam volna három E14 foglalat árát.

Itt a Furdancsnál már többször szóba került a sörkollektorok alapos körbejárásának igénye. Ezekről a szerkezetekről már sokan hallhattak, pár éve került be a köztudatba ez a kifejezés. Aki nem ismerné, annak egyelőre annyit mondanánk, hogy ez neve ellenére egy komoly fűtőalkalmatosság, a sör-előtag csak a készítéséhez felhasznált italos dobozokat jelöli, amelyek a nagyon kis falvastagságuk miatt különösen alkalmasak erre a célra. Szóval ne a név alapján ítéljünk, lássuk a szerkezetet.

sörkollektor napenergia sörös doboz fűtés olcsó fűtés légfűtés kollektor

Új év, új tervek. Fémipari sorozatunk már annyira bevezette olvasóinkat a fúrás, fűrészelés, köszörülés világába, hogy idei garázsproject keretében megfontolhatják akár egy harckocsi építését is. Miért pont harckocsit? Én is ezt kérdeztem, mikor rádöbbentem, hányan konstruálnak otthon hobbi harcjárművet. Újévi videoválogatásunk a barkács lánctalpas járművekre koncentrál.

Legtöbbjük terepjárásra, városnézésre alkalmas jármű, de egészen élethű, műhelyben összerótt Tigris replikát is találunk a kínálatban, hiszen nem mindenkinek telik rá, hogy saját gyári tankot vásároljon és szendvicset süssön rajta a barátaival.

Ha egy munkadarabba furatot készítünk, a forgácsolóerő forgatónyomatéka a munkadarabot forgatni akarja. Kis átmérőjű fúrók esetében kézzel tudjuk tartani a munkadarabot, nagyobb átmérőjű furatok készítésekor azonban már nagyobb erő kell a megtartáshoz.

befogas05.jpg

Bizonyos átmérőn túl már nem is lehet kézzel ellentartani. Ilyenkor a munkadarab hosszát valamilyen segédeszköz segítségével növeljük (sikattyú, párhuzamszorító).

Waxoljunk és viaszoljunk!

A minapi pc hangszórós posztomban említettem, hogy hátravan még a felületkezelés. Eredetileg lakkozni akartam a bükk vázat, de persze kint a műhelyben ahhoz hideg van most, ráadásul a lakknak azért kell egy nap száradás. Így aztán arra jutottam, hogy inkább viaszolni fogom a felületet, ez bent a meleg szobában egy ronggyal elvégezhető, nincs kosz és festékcsepp, ráadásul a viasz illata sem kellemetlen.

waxolás viaszolás viaszbevonat starwax viaszolt bútor felületkezelés

8 tonnás présgép házilag

Az olajemelő nagyszerű találmány és kivitelének köszönhetően nem csak gumicserére szorítkozik felhasználási területe. Építeni kezdtem egy többcélú állványt, mely - megfelelően edzett betétekkel - fémlemezek hajlítására, lyukasztására és nyomóformás préselésére szolgál.

PC-hangszóró gyorsan

Az új év nálam általában némi lakás átrendezéssel is párosul. Idén is így volt ez, máshová került a kissé át is alakított íróasztal. És ha már így alakult, gondoltam mégiscsak kellene két kis hangszoró a laptop mellé, mert a fejhallgató sokszor macerás, a laptop kis minihangszóróinak hangja meg azért érthetően nem az igazi...

pc hangszóró konzervdoboz hangdoboz

A fúróbefogás eszközei

aas.jpg

A hengeres szárú fúrókat fúrótokmányba, a kúpos szárúakat pedig hüvelybe fogjuk.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek