AJÁNLÓ
 
05:00
2015. 01. 19.
Tekintve, hogy majdnem minden marad a régiben és a Furdancs dübörög tovább, nem szeretnénk bő...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 19.
A csavarok a legelterjedtebb gépelemek. Felhasználásuk szerint vannak rögzítő csavarok...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 19.
A játékkatonákat mindenki szereti, mert a kézbe fogható maketteknek van egyfajta, gyermekkorba...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 19.
Az átlagnál több olvasói reakciót kapunk az elektromos szerszámok bemutatására válaszul,...
A bejegyzés folyatódik
 
05:00
2015. 01. 19.
Néha-néha még be kell gyújtani, de már látjuk a fűtési szezon végét. Nem hagyjuk...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A műhely egyik legfontosabb berendezése a satupad és a rajta levő satu. A satupad magassága kb. 0,75 m, szélessége kb. 0,85 m, hosszúsága a rajta elhelyezett satuk-gépek számától függ. Lábazata fából vagy acélból készül. Felső lapja deszkával borított. A satupadon a legkülönbözőbb munkák végezhetők el.

m2.jpg

Munka közben különböző nagyságú és irányú igénybevételnek van kitéve, ezért a lábazatot megfelelő merevítéssel kell ellátni. A munka közben ide-oda mozgó, nem kellően merevített satupad akadályozza a munkát.

A satupad lapja alatt helyezkedik el a lakattal zárható szerszámfiók, amely a kéziszerszámok, mérő- és ellenőrzőeszközök tárolására való. A munkadarabot kézben fogva vagy asztalra fektetve a legtöbb esetben nem tudjuk megmunkálni. Szükséges tehát egy olyan segédeszköz, amely a munkadarab rögzítését lehetővé teszi. Erre legalkalmasabb segédeszköz a satu. Rendeltetésétől függően többféle satu ismeretes: párhuzam-, kovács-, gép-, kézi, cső- és ferde satu. Közülük leggyakrabban a párhuzam satut használjuk.A satu a munkadarab munka közbeni befogására, rögzítésére való. satu.jpg

Párhuzamsatu

A párhuzamsatu több alkatrészből áll, ezek a következők: álló satuöntvény, mozgó satuöntvény, orsó; orsóhüvely, forgatókar, pofabetétek.

satu03.jpg

A satu csúszófelülete

Az álló és a mozgó satuöntvény leggyakrabban fecskefark alakú csúszófelületekkel kapcsolódik egymáshoz. A csúszófelületek hosszirányú elmozdulást tesznek lehetővé, és pontosan illeszkednek egymáshoz. A satuöntvényeken a pofabetétek helyéül derékszög alakú, megmunkált bemélyedés van két-két belső csavarmenettel a rögzítőcsavarok részére.

A pofabetétek acélból készülnek, szorítófelületük általában recés, nehogy a befogott munkadarabok elmozduljanak. A csavarvédő hüvely a pofabetétek felerősítő-csavarjait védi a megmunkálás közbeni igénybevételtől, egyben pedig a betétek elmozdulását akadályozza meg.

satu02.jpg

A pofabetét felerősítése

A mozgó satuöntvény előre- és hátra- mozgatását az orsó és az orsóhüvely segítségével végezzük. Az orsó a mozgó satuöntvénybe elfordulás-mentesen van rögzítve, az orsóhüvely viszont az álló satuöntvényben forgatható. Az orsóhüvely tengelyirányú elmozdulását az ütközőlap akadályozza meg, amely csavarokkal van felerősítve az álló satuöntvényre.

Az orsóhüvely forgatását, ill. a mozgó satuöntvény előre- és hátramozgatását a forgatókarral végezzük. A forgatókart a munkadarab befogásakor az óramutató járásával megegyező, kivételkor pedig az óramutató járásával ellenkező irányban forgatjuk.

A munkadarabot általában a bal kéz hüvelyk- és mutatóujjával, a súlyosabbat szorosan átmarkolva emeljük ki a szorítópofák közül, miután a csavarorsót meglazítottuk. A párhuzamsatu elnevezés onnan ered, hogy a szorítópofák párhuzamosak maradnak akkor is, ha a munkadarabot a satu egyik vagy másik szélén fogjuk be. Ezt a satuöntvények fecskefark alakú illesztése teszi lehetővé.

ksatu.jpg

 A kovácssatu

A párhuzamsatu arra nem alkalmas, hogy a befogott munkadarabot erős kalapácsütésekkel munkáljuk meg. Erre a célra a kovácssatut kell használni. A kovácssatu anyaga kovácsolt acél, tehát jól bírja az ütésekkel járó igénybevételt. A kovácssatunak nincs külön pofabetétje, az álló- és mozgórészt - külön-külön - egy darabból kovácsolják.

satu06.jpg

A kovácssatu mozgórészét ugyancsak az orsó és orsóhüvely szerkezettel mozgatjuk. A satuorsó forgatását itt is a forgatókarral végezzük. A párhuzamsatu szorítófelületei a munkadarabnak a satu szélénél való befogásakor is párhuzamosak maradnak, viszont a kovácssatu szorítófelületei nem párhuzamosak egymással.

satu05.jpg

A kovácssatu szorítófelületei nem párhuzamosak,
ha a munkadarabot a satu szélén fogjuk be

A satumagasság akkor megfelelő, ha a satu felső éle megegyezik testünkhöz szorított könyökünk magasságával. A kovácssatu szorítófelületei nem párhuzamosak, ha a munkadarabot a satu szélén fogjuk be. A satu magasságát termetünktől függően kell meghatároznunk. Alacsonyabb vagy magasabb satu természetellenes testtartásra kényszerít bennünket, és lényegesen csökkenti a munkateljesítményt, korai elfáradást okoz. A kívánt satumagasság a satu alá helyezett faalátétekkel érhető el.

femipar27.jpg

A satumagasság szabályozása szerkezeti megoldással

Az orsót és az orsóhüvelyt, valamint az álló és a mozgó satuöntvény illeszkedő felületeit a satu megóvása érdekében hetenként legalább egyszer olajozni kell. 

m0.jpg

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 



Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek