Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vannak olyan berendezési tárgyak, amelyek gyakorlatilag a civilizációnk alapjait képezik. Ezek olyannyira hozzánk nőttek, olyannyira alapvetőek, hogy nélkülük nem is nagyon tudjuk elképzelni az életünk. Ilyen tárgy például egy alkalmatos mikrofonállvány tartó láda. A mikrofonállványok fontos részei a háztartásnak, és hajlamosak mindenfelé elkószálni, sokkal jobb, ha egy helyen tároljuk őket, méghozzá úgy, hogy ne nagyon sérüljenek.

Gyárban jártunk

Bár a Furdancs blog az otthoni barkácsolást népszerűsíti, azért mi is tudjuk, hogy nem mindent lehet házilagosan előállítani. Például a fürdőszobáinkban található, kerámiából készült berendezési tárgyak is ebbe a csoportba tartoznak. Kerámiából, vagyis égetett agyagból persze már igen régen készít az ember tárgyakat, de mint most látni fogjuk, azért minőségi mosdókagylót, vagy épp WC csészét gyártani nem is olyan egyszerű...

Fémipar: Finomegyengető-lap

mer.jpg

A finomegyengető-lap finom egyengetésre, tükrösítésre, hántolásra, valamint sík, párhuzamosság és merőlegesség ellenőrzésére alkalmas. A finomegyengető-lap a munkafelület méretei szerint 13-féle nagyságban készül, és háromféle pontossági osztálya lehet.

Fémipar: Hengeres idomszerek

ccvb.jpg

A határmérő idomszerek rögzített méretű ellenőrzőeszközök, amelyek a megfelelő és a selejtméret között a tűrési méretet határolják. Furatok ellenőrzésére a dugós (kaliber), csapok és tengelyek ellenőrzésére a villás határmérőket használjuk.

Fémipari alapok című elméleti sorozatunk gyakorlati mellékletében egy változtatható polcmagasságú és szétszedhető polc készítését követhetik nyomon. Első részben a tervezés, szerkezeti elemek darabolása és letisztítása került terítékre.

fem_aug_b28.jpg

Már majdnem hozzáért a hegesztőpálca az összeállított elemekhez, mikor elértük a még feldolgozható hosszúságú írásterjedelmet. Folytatjuk az ismertetőt, közben bemutatok néhány szerszámot és kiegészítőt, mely a kocahegesztő életét teszi könnyebbé.

Fémipari alapok: Mikrométer

femszept32.jpg

A vas- és fémiparban, a műszeriparban gyakran szükség van bonyolultabb, pontosabb mérési és ellenőrzési feladatok elvégzésére. A következő fejezetben ezekkel ismerkedünk meg.

fem_aug_04.jpg

A kézzel való fűrészelés, ha nagyobb keresztmetszetű munkadarabot kell átvágni, időt rabló és fárasztó munka. Ezért a nagyobb fűrészelési munkákat túlnyomórészt fűrészgépekkel végzik. A fűrészgépeknek lényegében négy típusát különböztetjük meg: keretes fűrészgép, körfűrész, szalagfűrész és a kivágó vagy dekopír fűrészgép. Nagyobb teljesítményt gépfűrészekkel érünk el.

Az idomfűrészelést általában a pontosabb, vagy a különleges megmunkálásnál használjuk. Ilyenek pl. a műszerészfűrész és a lombfűrész.

fem_aug_10a.jpg

A műszerészfűrész kerete igen vékony fűrészlap befogására való. A nyeles befogófejet állítható rész segítségével a kengyelen eltolhatjuk és csavarral rögzíthetjük, így különböző hosszúságú fűrészlapok foghatók be.

ff1.jpg

Fűrészeléskor tenyerünk közepébe helyezzük a fűrésznyelet, négy ujjunkkal átmarkoljuk, hüvelykujjunkat pedig kinyújtva rászorítjuk. Másik kezünkkel megmarkoljuk a fűrészkeret tőlünk távolabb eső függőleges szárát. Fűrészelés közben teljesítményünket úgy fokozhatjuk, hogy karjaink mozgatásával egyidejűleg testünk lendületével is segítünk.

Fémipari alapok: fémfűrészek

ff2.jpg

A kézi fémfűrész keret laposacélból készül. Két meghajlított szára mereven összefügg a kengyellel, ill. a nyéllel. A kengyelben négyszögletes nyílás van, amelybe négyszögletű csappal a fűrészlap-szorító szár illeszkedik. A fűrészlap-szorító száron és a befogófejen keresztnyílás van, hogy a fűrészlapot a keret síkjára merőleges helyzetben is be lehessen fogni.

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek