Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A különféle kerámia burkolatok közötti hézagokat különféle fugázó anyagokkal szokás kitölteni. Ám ezek idővel szennyeződnek, néha ki is peregnek a lapok közül. A felújításuk elég munkaigényes, de megéri a fáradságot. Különféle házi praktikák léteznek, ám ezen kívül erre alkalmas szerek is léteznek. Használatukkal felesleges a régi fugák nehézkes eltávolítása, a problémák egyszerűbben is megoldhatók.

Photo 2013.07.31. 8 48 18 (1).jpg

Most induló cikksorozatunkban a házilagos asztaloskodást járjuk kicsit körbe. Tisztázunk néhány alapfogalmat (előre is elnézést kérünk szakember olvasóinktól), valamint végig nézzük milyen alapanyagokkal és milyen szerszámokkal érdemes házilag dolgozni. A végén pedig, ha lesz rá igény, talán építünk gyorsan mondjuk egy csónakot, vagy egy szekrényt. Mert asztaloskodni jó.

asztalos1.jpg

Dugulások elhárítása

Ez bizony kellemetlen és bármikor bármely lakásban előfordulhat, ha meggondolatlanul a lefolyókba öntünk különféle apróbb anyagmaradványokat, zsíros folyadékokat és még ki tudja mit. A lefolyók ugyan többségükben ún. szifonokkal védettek, ám nem mindegyik, pl. a zuhanyozó, vagy a kádlefolyót legfeljebb a padlóösszefolyók "védik" az eldugulástól, ám a lefolyócsövekben is összeállhat a leeresztett vízbe kerülő szőrszálak és egyéb tisztítószerek kicsapódott maradéka. Ez pedig előbb-utóbb duguláshoz vezet. Ez azonban már csak a végkifejlet, ami elkerülhető egy kis odafigyeléssel.

pic70888.jpg

Ajtópántok, bútorfogantyúk cseréje

A régebbi, ám még jó állapotú bútordarabok, szekrénysorok ajtói a gyakori használat miatt idővel már nem úgy zárnak mint az régebben megszoktuk. Ennek oka az lehet, hogy a pántok szárainak a fészkei kikopnak, vagy kilazulnak a felfogó csavarjaik. Ilyen esetekben többnyire a pántcsere segít, ám arra nem nagyon lehet számítani, hogy a régiekkel azonos darabokkal lehet majd kicserélni. Nagyot változott a világ és a régi megszokott kivető pántok választéka is jelentősen bővült. Hasonló a helyzet, ha a régi bútorfogantyúkat szeretnénk divatosabbra cserélni. Ezzel a kis változtatással ugyanis viszonylag csekély ráfordítással is látható változást lehet elérni, feltéve, hogy meggondoltan választjuk ki az új fogantyúkat, stílusukra és méretükre tekintettel.

Photo 2013.07.26. 9 00 26 (1).jpg Photo 2013.07.26. 8 59 59 (1).jpg

Jól gondoljátok, ez megint egy energiatakarékosságról szóló cikk lesz. Hiába, manapság ez a trendi és korszerű. A neten egy sereg írás foglalkozik azzal, mikor érdemes cserélni az izzókat otthon és mire. Lehet számolgatni, saccolni, mérni. Én most inkább csak egy konkrét próba tapasztalatait írom le, azt mindenki maga döntse el, mikor és milyen ütemezésben cserél.

GU10-0.jpg

Jómagam vagy húsz éve hallottam először a multiszerszámokról. Egy barátom akkor kezdte el forgalmazni itthon a Leatherman márkájú szerszámokat. Emlékszem, milyen lelkesen mesélt róluk, mi meg milyen bambán néztünk, hogy mi is ez a hülyeség. Aztán persze megtanultuk.

ST300_JAW_DETAIL.jpg

A lakótelepi lakásokhoz többnyire erkély is tartozik. Ezek nem túl nagyok, ám mégis sok előnyük van a nyári meleg időszakban. Esténként, mikor a levegő hűvösebb lesz, kellemes pihenésre nyújt alkalmat. Ám csak akkor, ha gondozott és nincs mindenféle lommal tele pakolva. Az új tulajdonosok ezért alaposabb szemrevételezés után ezt is igyekeztek a kint tartózkodásra is alkalmassá tenni.

DSC02787 (1).jpg

A konyhai munkát megkönnyítő kisgépek közül általánosnak mondhatók a különféle mixerek, szeletelők, elektromos kések. Ezek szinte naponta vannak használatban, ám ezt követően a tisztításukra nem mindenkor fordítunk elég figyelmet. Ám, hogy elkerüljük az idő előtti javíttatásukat, vagy üzemképtelenségüket, ajánlatos jobban odafigyelni a tisztogatásukra és kisebb, házilag is megoldható karbantartásukra. (a posztban látható fotók illusztrációk)

russell_hobbs_allure_konyhai_kisgep_haztartasigep_1.jpg

A hét műtárgya: a porszívó

"Ahol fát vágnak, ott hullik a forgács."

ipari-porszivo_1.jpg

A porszívó a legjobb példa arra, hogy az ipari szerszám nem attól ipari, hogy erősebb.

Manapság a boltokban kapható otthoni használatra gyártott porszívók brutálisan erősek, simán felszedik a szőnyegpadlót, egyes modellek ráadásul úgy, hogy kis túlzással azt se lehet hallani, hogy be vannak-e egyáltalán kapcsolva, csak valamiért nem lehet felemelni a szívófejet a földről. Teszik mindezt az ipari porszívók beugró árának kb. feléért.

Időnk 90%-át belső terekben, falak között töltjük, mégis a beltéri levegő sokszor jóval szennyezettebb, mint a külső levegő. A régi, mára már elavulttá vált nyílászárók hézagjain, résein keresztül folyamatosan biztosították a lakás helyiségeiben a "természetes" légcserét. Ennek köszönhetően a belső légmozgás adott volt, így a levegőben lévő párakoncentráció felhígulhatott, ezáltal a levegő a nedvességtartalma csökkent. Ezzel szemben a mai alacsony energia igényű házak korszerű hőszigeteléssel és korszerű nyílászárók beépítésével épülnek. A hőszigetelt falak, födémek, ajtók, ablakok elsősorban a téli hőveszteséget és a nyári felmelegedést minimalizálják. Ennek következtében csökkenhet vagy akár teljesen meg is szűnhet az épület természetes szellőzése. Ez a fokozott légzárás egy rosszul szellőző belső teret eredményez, amiben a levegő nem csak fullasztó, de nedves is lehet. Elterjedhetnek a penészgombák, spórák, baktériumok és allergiás megbetegedések alakulhatnak ki.

penesz.jpg

Mivel a kis lakás falai és padlója teljesen megújult, a fiatal tulajdonos pár a nyílászárókat vette kezelésbe. Az alapbevonatok nem voltak túlságosan lehasznált állapotban és átmázolva is csak egyszer lettek, viszonylag könnyű volt a dolguk. Némi felületi simító korrekció után jöhetett az új festék bevonat, amivel az ajtók és ablakok is közel újszerű állapotba kerültek. (A posztban látható fotók illusztrációk)

_astra01638_1.jpg

Nemrég bemutattunk egy Knex nevű építőjátékot, illetve egy abból készült óriás hullámvasutat, melyben golyók keringenek. Volt egy sejtésünk, hogy e játék kapcsán másnak is meglódul az agya és addig bütyköl, amíg összehoz valami különlegeset. Íme a következő mutatvány, ami az előző posztban szereplő szerkezethez hasonlóan szintén leginkább az "izé" szóval írható le legegyszerűbben. Az rögtön kiderül, hogy ipari mennyiségű építőjátékot használt fel a kolléga, IDE kattintva pedig azt is láthatjátok, hogy komoly tervezés előzhette meg a szerkezet megépítését. Nézzétek meg a videót és adjatok nevet a kreálmánynak. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Hőpajzs - Reloaded

Eredetileg a cikksorozat következő része a HP4 bevonat pára és penészedés okozta problémák kezelésében való eredményeiről szólt volna. De miután jött néhány hozzászólás az első poszthoz, úgy gondoltuk, részben erre is kellene reagálni. A válaszadó a Hőpajzs Kft egyik kollégája, aki vállalta, hogy saját nevében, válaszol. (Ő közreműködött az előző írás létrejöttében is.)

energetikai-osztalyozas.jpg

Szigeteljünk a meleg ellen?

Az International Energy Agency (IEA, Nemzetközi Energia Ügynökség) legfrissebb előrejelzései szerint, 2050-ig 3,5-5 °C fokkal emelkedhet a globális átlaghőmérséklet, vagyis a jelenleginél is forróbb nyaraknak nézünk elébe. Becslésük szerint a globális energiafelhasználásból eredő CO2 kibocsátás 2012. során 1,4%-kal emelkedett, ezzel elérve a rekord mértékű 31,6 gigatonnát. Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a klímaberendezések egyre terjedő használata tovább növeli a CO2 kibocsátás mennyiségét, ugyanakkor a természetes anyagokból készült hőszigetelés, árnyékolással együtt 5-7 °C fokkal is csökkenti a lakások belső hőmérsékletét, hatékony és környezetbarát megoldást nyújtva a nyári kánikula és a 8-10 ezer forinttal magasabb villanyszámlák ellen, míg télen a fűtésköltséget és az ebből eredő CO2 kibocsátást csökkenti.

00_1 (1).jpg

Worldskills 2013 Leipzig

wsc2013.png

A Worldskills Leipzig 2013 versenyen a magyar csapat 5 kiválósági érmet gyűjtött be (mechatronika, festés, épületasztalos, szépségápolás és IT számokban), az összesített eredménylistán a 30. helyen végeztünk.

Gratulálunk a magyar csapat összes tagjának, a versenyzőknek és felkészítőiknek!

Vasárnap ért véget a 2013-as lipcsei Worldskills verseny. Az 1950-ben alapított Worldskill versenysorozat célja, hogy lehetőséget adjon a résztvevő országok fiatal szakemberei számára tudásuk összemérésére, ezáltal motiválva a szakmunkásképzés színvonalának emelését, naprakészen tartását.

Jelenleg az alábbi szakmákban indítanak versenyeket:

  • Ács
  • Burkoló
  • Bútorasztalos
  • Épületasztalos
  • Festő
  • Fodrász
  • Hegesztés
  • Informatikai hálózati rendszergazda
  • Kőműves
  • Mechatronika
  • Pincér
  • Szakács
  • Szépségápoló
  • Villanyszerelő
  • Virágkötő

Ajánló:

És egy videó:

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Miután a kis lakótelepi lakás két lakószobájának a felújítása már elkészült, az ifjú tulajdonosok az előszobát és a konyhát vették célba. Az előszoba kifestését az új bejárati ajtó beépítést követően végezték el, és ezt a munkát a teljesen kiürített konyhában folytatták. A régi, teljesen lepusztult állapotú beépített konyhaszekrényektől könnyű szívvel váltak meg, és a vízvezetékek elavult részeit szakember közreműködésével cserélték ki. Vízzel, gázzal, villamos hálózattal ugyanis nem ajánlatos "játszani", jobb azt hozzáértőkre bízni. Így biztonságos. Ezt követte a falak lefestése, amiben már meglehetős tapasztalatra tettek szert és a nem túl nagy felületeket gyorsan kellemes fehér színbe "öltöztették".

pvc.jpg

Háztartási készülékek ápolása

A háztartásokban számos kis készülék van, amelyek túl a napi használaton időnkénti ápolást és karbantartást igényelnének. Ám a napi teendők mellett ezeket gyakran már csak akkor végezzük el, ha akadozik a működésük. A szörcsögő kávé-, vagy a csak gőzt fúvó teafőzők, égett szagot árasztó kenyérpirítók, vagy a ráégett maradékoktól szennyezett gofri-, vagy szendvicssütők azonban sok bosszúságot okoznak, ha rendszeresen nem lesznek letisztítva. A megfelelő működésükhöz ugyanis szinte csak ez szükséges és ezzel a használhatóságuk is meghosszabbítható.

img_0047 (1).jpg

A hét műtárgya: sniccer

A cserélhető pengéjű kések a szerszámok közül talán a legfunkcionálisabbak: mindig kéznél kell, hogy legyenek, gyorsan üzembe helyezhetőek, bírniuk kell a mostoha körülményeket. Vághatunk velük tapétát, kötelet, kartonpapírt, gipszkartont, kábelt, nem számít, ha kicsorbul vagy eltompul, elég csak pengét cserélni, vagy letörni a penge végét, és kitolni egy újabb szakaszt. Az áruk aránylag kis tartományban szór, az 1-2000 forintos sávban találjuk a legtöbbet. Igazából nincs nagy különbség köztük.

A kések pengéjének alapanyaga leggyakrabban SK-5 szénacél, a markolat pedig műanyag vagy fém, esetenként gumi borítással. Ez az acél kemény (HRC60 körül), magas szén és mangán tartalommal rendelkezik, jól tartja az élét, ugyanakkor rugalmas is.

image001.jpg

Óriás izé építőjátékból

Létezik a világban és egy kicsit itthon is egy Knex nevű építőjáték. Mindenféle szerkezeteket lehet vele összeeszkábálni, a repülőtől a házikóig, sőt létezik belőle Angry Birds edition is. A játék, minő meglepetés, alapvetően gyerekeknek lett kitalálva, de mint tudjuk: "akit az istenek szeretnek, örökre megtartják gyereknek". Így van ez mai emberünkkel is, aki ipari mennyiségű Knex felhasználásával építette meg, nem is először, golyógörgető szerkezetét. Ilyesmit legutóbb például a Törés című filmben láthattunk. Az egy picit szebb volt. A magát "Sandroknexmaster" névvel illető készítő alaposan dokumentálta a gépet. Az alábbi videón megnézhetitek, hogy mi történik a szerkezetben keringő golyókkal. Ügyes.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

Kerti bútorok ápolása, tisztítása

Jó időben a kertben tartózkodni élvezet, ám ez ma már szinte elképzelhetetlen a kertbe való bútorok nélkül. Ezek anyaga elég változatos, ám a régebben kedvelt műanyag székek és nyugágyak mellett egyre többen fából, műrattanból vagy alumínium öntvényből készült kert garnitúrákat választják. Ám az igényesebb és a műanyagból készülteknél tartósabb kerti bútorok rendszeres ápolást és tisztítást igényelnek, mivel szinte állandóan ki vannak téve az időjárás szélsőséges viszonyainak, a pornak és egyéb szennyeződéseknek. Ezt mindenki tudja, ám nem mindegy, hogy ezt mivel végzik el.

kert01.jpg

Kövess a Facebookon

Hirdetés

Furdancs

blogavatar

Ez az oldal azoknak szól, akiket érdekel, hogyan működnek a minket körülvevő dolgok. Azoknak, akik tudják mire valók a szerszámok, vagy legalábbis szeretnék megtanulni. Azoknak, akik úgy gondolják, az emberré válás fontos alkotóeleme hogy magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat. Mottónk: Nem azért másztunk le a fáról, hogy a fotelben ülve várjuk a szerelőt...

Hirdetés

Szeretjük

szineslogo.png
Kapanyel.png

Hirdetés

Feedek

Reblog

Utolsó kommentek